Ytterligare en fin tävlingshelg!
Ytterligare en fin tävlingshelg!
Mån 27 jan
Det blev många fina prestationer under helgens tävlingar.
Den största stod Markus Moberg för som kapade sitt pers på 60mh med hela 16 hundradelar ned till finfina 8,04! En otroligt fin prestation! Skönt även att se Arvid Wändesjö tillbaka på tävlingsbanan som även han klarade kvalgränsen till ISM i Växjö med 8,35 nytt årsbästa. Meso Egenaonu förbättrade sig i tresteg igen till 14,13 efter en helg med ännu en bra och stabil tävling.
Vilmer Karlsson gjorde ännu ett fint lopp på 400m och slog igen nytt pers på distansen med 49,29. Anton Roslund fick äntligen till det när han slog nytt personligt rekord i längd med 6,64.
Benjamin Wilkinson hade en kanonhelg med många fina insatser. Personligt rekord i längd med 6,64, personligt rekord i 60mh med 8,30 och årsbästa endast centimetern ifrån det personliga i stav med 4,21. Casper Gustafsson gjorde tävlingsdebut och tog kvalgränsen till IJSM med 7,11 på 60m. Quincy Hackett slog nytt personligt rekord i staven med 4,61 efter en fin tävling.
Felix Camarstrand slog nya personliga rekord i både längd och tresteg med 5,96 respektive 12,78. Eliah Andersson fortsätter förbättra sig på 60m. Den här gången blev det nytt pers med fina 7,09. Även Wilton Furubom gjorde en fin tävling med nytt personligt rekord med bred marginal vilket innebar klarad kvalgräns till IUSM. Jonatan Borg slog nytt personligt rekord på 400m på 53,09 efter ännu en fin tävling.
Jumanne Hackett deltog i ett par grenar i helgen men lyckades bäst i viktkastningen där han slog nytt PB med 15,72.
Detta var bara några av alla de fina prestationer som vi fick erfara i helgen. För att komma till vår sida där det går att se vilka som hittills klarat kvalgränserna för vinterns SM-tävlingar, gå in här.
Många fina insatser under helgen!
Många fina insatser under helgen!

Tis 21 jan
Vi fick se många fina insatser i helgen då många Hammarbyare var i farten på tävlingsresan i Växjö men även på hemmaplan på Täby Vinterspel.
Hela 8 aktiva klarade gränserna till Stora ISM som går i Växjö om exakt en månad.
Till IJSM-IUSM17 i Göteborg har nu 21 stycken aktiva totalt klarat kvalgränserna.
Till IUSM15-16 i Skellefteå har 14 stycken aktiva klarat gränsen.
Agnes Jansson imponerade stort i längd med 5,75, nytt personligt rekord och klarad kvalgräns till Stora ISM!
Filip Herre var ett stort glädjeämne då han i första loppet för säsongen slog seniorklubbrekordet på 400m med 48,39.
Esther Sahlqvist gjorde en fin säsongsinledning på 60m framför allt med nytt PB 7,48.
Elias Kapell gjorde fina insatser med ett par pers i kula (14,09), 60mh (8,13) och höjd (1,89) och i 60m också en mycket bra första tävling (6,90).
Matilda Borg slog nytt personligt rekord 56,30 på 400m efter en fin insats.
Av juniorerna imponerade Emil Kågström Tyboni speciellt med bra flyt i häcklöpningen med fina 8,09 på 60mh.
Benjamin Wilkinson hade en fin tävlingshelg med många nya personliga rekord. 8,41 i 60mh, 6,46 i längd och 13,33 i kula.
Eliah Andersson gjorde en härlig tävlingsdebut i det grönvita linnet med 7,15 avstannandes på 60m med mersmak.
Oliver Petterson, vår nya sprintraket, gjorde en oerhört imponerande insats när han noterade 7,16 på 60m och befäster sig bland de bästa i landet i sin ålder.
Hilda Järvinen mötte Sverigeettan på 1000m och pushades till ett nytt personligt rekord 3.02,36.
Malva Lönn sprang på personligt rekord med mersmak på 60mh, 8,83 trots en start med mycket att förbättra.
Dessa var bara ett fåtal av alla helgens fantastiska prestationer. Även våra yngre Hammarbyare gjorde mycket bra ifrån sig under helgen med flera fina prestationer.
Gå in på vår SM-sida här för att se alla som hittills klarat gränserna för vinterns SM-tävlingar.
Årets moment!
Årets moment!
Ons 15 jan
Om det var jämnt om titeln bland tävlingsbilderna så var det inget snack om vilken som var årets moment. 80 procent av röstdeltagarna hade lagt en röst på Esthers härliga guldjubel och avståndet ner till övriga var mer än dubbelt antal röster!
1. Esther Sahlqvist måljubel 2-3-4 landade på samma antal röster: Albin med flagga Vilmers stafettjubel Hannes muskelknutte |
Vi gratulerar de utlottade vinnarna i tävlingen:
Kristian Hansson Lena Wolgast Christine Johansson
Vinstmail kommer!
Årets tävlingsbild!
Årets tävlingsbild!
Ons 15 jan
Det var en jämn kamp om titeln "Årets Tävlingsbild" men efter att ha ryckt ifrån ganska tidigt kunde inte de övriga komma ikapp och tre av dessa var inom en röst avstånd sinsemellan. Topp-4:
1. Emil Kågström Tyboni häckbild 26 röster 2. Agnes Jansson stafettbild 23 röster 3. Alessandro Mancinella kulstöt 22 röster 4. Esther Sahlqvist målgång 21 röster |
Vi gratulerar de utlottade vinnarna i tävlingen:
Neo Hall Nikko Ayala Anders Mitt
Vinstmail kommer!
Resultaten i julfrågesporten
Resultaten i julfrågesporten
Ons 15 jan
Nu är julfrågesporten över och det blev en jämn kamp ända in på mållinjen. Ingen lyckades få alla 13 rätt men den som kom närmast var lite oväntat Lasse Brodén som fick 12 rätt som ende Hammarbyare. Lasse kan komma in och hämta sitt pris på kansliet vid tillfälle senast 1 mars. Filip Herre gjorde en stark slutspurt men räckte inte hela vägen in och slutade ensam tvåa på 11 rätt vilket ändå var en finfin prestation. Vi hade även 5 stycken Hammarbyare på 10 rätt, Sara Wilkinson, Elias Kapell, Esther Sahlqvist, Benjamin Wilkinson och Majli Fagerström.
Här finns hela resultatlistan och här finns de rätta svaren.
Många kvalade till SM-tävlingar!
Många kvalade till SM-tävlingar!

Tis 14 jan
Under helgens tävlingar så var det många som klarade kvalgränserna till vinterns SM-tävlingar.
En som verkligen visade framfötterna var vår nye talang Oliver Pettersson som framför allt blixtrade till med finfina 7,26 på 60m. Kvalgränsen klarades även i längd med 6,03.
Meso Egenaonu lyckades framför allt i tresteg med finfina 13,97.
Vilmer Karlsson sprang under 50 sekunder på 400m när han noterade 49,91 på distansen. Ricky Wahlberg slog till i kula med personligt rekord 15,15 och förbättrade sig även markant i stavhopp vilket är viktigt för mångkampen. Elias Kapell noterade 13,86 i kula och 4,48 i stav vilket båda var personliga rekord.
Elias Jungefors lyckades bäst på 1500m där det blev personligt rekord och kval till SM i första loppet för säsongen.
Anna Bergin tog kvalgränsen i första tävlingen för säsongen med ett kast med nya vikten på 13,10. Leia Finbom Höglund och Emmy Lindblom förbättrade båda sig i viktkastning med 13,92 och 13,83.
Isabella Glod tog kvalgränsen till SM med 10,68 i kula.
Hilda Järvinen förbättrade sig på 1000m med en tid på 3,06,96.
Tyra Sternlind slog nytt pers och tog gränsen till SM med fina 11,11. Gå in här för att se alla de som klarat kvalgränserna för vinterns SM-tävlingar.
Erik Ehrlin på Madeira
Erik Ehrlin på Madeira
Tor 9 jan
Vår rutinerade trestegshoppare Erik Ehrlin befinner sig för närvarande på den Portugisiska ön Madeira för ett träningsläger över en vecka nu i vinter. Ett relativt nytt resmål för Erik som oftast annars brukar välja Spanien som destination. Vi hoppas lägret kan ge Erik bra kvalitativ träning inför inomhussäsongens tävlingar där Nordenkampen och ISM är de största målen för Erik.
Hilda Järvinen klarade kvalgränsen
Hilda Järvinen klarade kvalgränsen
Tis 7 jan
Vår talangfulle unge löpare Hilda Järvinen ställde upp på en tävling i Norrköping under gårdagens helgdag. Det resulterade i klarad gräns till IUSM direkt! Hon avverkade 1000m på 3.09,75 vilket var en mycket lovande tid för första tävlingsloppet för säsongen och under kvlgränsen med råge!
Gå in på SM-sidan här för att se vilka som hittills klarat
SM-kvalgränserna till vintens SM-tävlingar.
Nyhetsarkiv
Januari 2025
Utökade artiklar här nedan!
Till minne av Lou Cedervall
1960-01-16 - 2025-01-12
Till minne av Lou Cedervall
1960-01-16 - 2025-01-12

Mån 27 jan
Vår vän Lou har hastigt och oväntat lämnat oss efter en kort tids sjukdom.
Lou var en anspråkslös och engagerad, ödmjuk och outtröttlig trotjänare i friidrottens tjänst i över 20 år!
Hennes egen replik var ”Jag står till förfogande!”
Jag kan inte göra anspråk på att sammanfatta en helhetsbild av eldsjälen Lou. Det kan ingen. Jag har bara upplevt några fragment av Lous alla insatser både för Hammarby Friidrott, distriktet och för svensk friidrott. Men så är det ju inom friidrottsfamiljen. Man möts längre eller kortare tid i olika sammanhang hela tiden. Och tar varandra för givna.
Några av de epitet som dök upp, när jag de senaste dagarna har pratat med några av de personer som jag vet att Lou har samarbetat med och brydde sig om inom friidrotten, så var det några ord som fastnade.
Noggrann, Generös, Integritet, Lojal, Lugn, Stadig-när-det-stormade och Rolig att jobba med.
Tror dock att Lou själv inte skulle vara odelat positiv till ett redovisat CV över hennes insatser och åtagande för friidrotten. Men förlåt Lou, ”jag tror ändå att du skulle ha gillat att jag använder detta tillfälle till att hylla alla ’anspråkslösa’ eldsjälar som fortsätter att ställa upp och göra föreningslivet möjligt. Du var en av dem!”
Vi som träffat eller jobbat ihop med Lou har olika minnen, från olika tidpunkter. Låt oss hedra de minnena. Jag bjuder på några av mina.
”En perfekt friidrottsmorsa” kommer jag ihåg att jag tänkte när jag första gången stötte på Lou för snart 10 år sen. Lou satt i Hammarbys styrelse och jag var tränare och ny i valberedningen. Så våra första möten handlade om klubbfrågor. Ganska direkt förstod jag att hennes två barn båda slutat med friidrott för många år sen, men att Lou fortsatt och åtog sig nya uppdrag. Gärna sådana som hade med tävlingsarrangemang att göra. Både i planeringsfasen och som funktionär.
Ett av de uppdrag som Lou tyckte om och hade mycket erfarenhet av var sin roll som arrangör och Förbundsdomare. När jag också tagit steget och blivit domare så ringde jag Lou för att få lite råd. Det genererade många, både långa och nördiga samtal.
Jag och Lou kom varandra nära efter pandemin då vi förenades i vårt gemensamma engagemang för tävlingar. Trots att vi båda trappat ner på våra respektive åtaganden, så väcktes en ny förenad lust. Det var då vi bondade och började leta gemensamma tävlingar att ställa upp på utöver Hammarbys egna.
Även om man som domare aldrig eller sällan jobbar ihop vid samma gren eller uppgift så har man någon att ha eftersnack med. Domaruppdrag kan vara ensamt, trots att man sliter i många timmar tillsammans, flera dagar i rad i sina olika team. Men när det är slut så åker man hem full av intryck. Att ha någon att ha eftersnack med ska inte underskattas.
Trots att Lou i många år haft stora uppdrag som Förbundsdomare, exempelvis grenledare i höjdhopp på Finnkampen, jury på Stafett-SM och förra året Veteran-VM, så sa hon ofta att hon tyckte barn- och ungdomstävlingar var roligare och minst lika viktiga.
’”De unga måste erbjudas lika professionella tävlingar som eliten. Det fina med friidrott är att det finns regler och det är viktigt att man lär sig dem rätt redan som liten.”
Bland några av Lous många bedrifter som hon berättat om själv, eller jag fått berättat av andra, så återkommer alltid engagemanget. Från den aktiva friidrottsföräldern som från start hjälpte till med klubbtävlingar och där hon kunde, till att snart utbilda sig till förbundsdomare och engagera sig i TAK. (Hammarbys tävlingskommitté)
Hon var i flera år också en aktiv styrelsemedlem i Hammarby och som representant från klubben även med i 08-friis styrelse (Gotland-Stockholms friidrottsförbund)
Såklart en given funktionär på Midnattsloppet, lojal som en klocka, där hon också blev engagerad i en styrgrupp för Midnattsloppet under några år under mitten av 10-talet. På senare år har hon också varit en betydelsefull deltagare i Midnattsloppets samverkansplats.
Lous engagemang stannade inte vid Hammarby och distriktet. Hon var med i Svenska Friidrottsförbundets arbetsgrupp som tog fram de nya distrikten som de ser ut idag. Hon var också fortfarande fram till sin död lekmannarevisors-suppleant på Svenska Friidrottsförbundet.
Vill slutligen bjuda på att av mina roligaste/dråpligaste minnen med Lou när vi faktiskt jobbade sida-vid-sida på Bauhausgalan 2023. Vi var båda nya som Tekniska ledare och jobbade med Tekniska gruppen. Vi blev tilldelade att väga in redskapen. Det är en uppgift som inte alltid är så populär, men Lou och jag var båda positiva. Nackdelen är att man står i ett litet rum och missar det som händer på arenan. Just detta år skrattade vi mycket åt att vi haft den bästa uppgiften av alla. Det var då det regnade så mycket att tävlingen behövde pausas. Och vi två var de enda funktionärerna, kanske de enda två på hela Stockholms Stadion som inte var dyngblöta.
Jo, en sista sak. Lous signum som funktionär som jag hade roligt åt. Det var inte keps, det var kjol. Alltid kjol. Jag påpekade när vi var tekniska ledare att det kanske vore lämpligare med oömma kläder. ”Varför då?” undrade Lou.
Vi är många inom friidrotten som någon gång har stött på Lou på en idrottsplats, kanske varit deltagare på någon tävling där Lou varit grenledare eller jobbat sida vid sida i något styrelserum eller annat sammanhang där hon varit behjälplig. Ingen har en komplett bild och det är som det ska. Men det blir många minnen. Tjugo år i friidrottens tjänst är hedervärt!
Tack Lou för att du var så generös med dina kunskaper och erfarenheter. Och tack för alla våra nördiga samtal!
Tack Hedvig och Erik för att ni började med friidrott!
Eerika Killi 27 januari 2025.
Du som vill är välkommen till minnesstund,
torsdag den 6 februari, se länk här.