Abeba tar paus från friidrotten

Bilden är tagen vid Abebas besök i Bajenland i november 2016. Bilden är tagen vid Abebas besök i Bajenland i november 2016.

Mån 27 feb
Inledningsvis vill vi klargöra att Abeba Aregawi är helt friad från misstanke om doping sedan juni 2016. Abeba var i Sverige under hösten och hade samtal med klubben och Svenska friidrotts­förbundet och genomgick då i samband med detta, den antidoping­utbildning som numera är obligatorisk för alla landslagsaktuella friidrottare.  
Abeba har haft ett tufft år med allt som hänt under 2016 och det har varit svårt för henne att hitta tillbaks till motivation och glädje för full träning.  Vi har haft löpande kontakt med Abeba och försökt ge det medmänskliga stöd som varit möjligt. Nu meddelar Abeba oss att hon tar en paus från friidrotten en tid framöver. I januari gifte sig Abeba med Yemane Adhane Tsegay och tillsammans väntar de nu sitt första barn. De är mycket glada och ser fram emot att bli föräldrar och ber media och andra om att visa respekt och önskar bli lämnade i fred i sin nya livssituation. Vi önskar Abeba och Yemane ett varmt grattis och lycka till.
Abeba har efter det beslut som togs av styrelsen i februari 2016 ej uppburit något elitstöd. Detta beslut kvarstår till den dag då Abeba meddelar klubben att hon är tillbaka i full träning och önskar göra en ny elitidrottssatsning i Hammarby Friidrott inom vårt elitregelverk med de för detta gällande kriterier för att uppbära ett nytt elitstöd.
/Hammarby Friidrotts styrelse


Guld av Michel!

Michel och hans amerikanske tränare Loren Seagrave Michel och hans amerikanske tränare Loren Seagrave

Sön 26 feb
Vi tog totalt ett guld på ISM i Växjö! Guldet stod vår superhoppare Michel Tornéus för! Vi hade fyra stycken hammarbyare på tävlingsbanan idag under ISM:s andra dag.
Michel Tornéus tog ett härligt guld i längdhopp vilket blev klubbens enda SM-medalj denna gång. Det var Michels 21:a SM-guld! Och det var hans nionde SM-guld inomhus! Michel har ju som bekant nyligen bytt tränare och jobbar mycket med att få till de avslutade stegen mot plankan. Michels segerresultat blev 7,66! Nästa för Michel är IEM i Belgrad nästa helg!
Grete Ahlberg gjorde en finfin prestation då hon redan i första omgången slog nytt personligt rekord i viktkastning med 18,64. Hon hade sedan bud på längre kast och det känns som att det finns mer i kroppen hos Grete! Hon slutade på en fin fjärdeplats. De tre medaljörerna i denna tävling fanns inte mycket att göra åt då de samtliga var väldigt rutinerade. Grete har framtiden framför sig och det bådar gott inför denna!
Amir Shaker sprang 60mh och klockades för 8,35 och gick tyvärr inte vidare till final. Amir har inte kommit igång riktigt denna inomhussäsong och detta var hans första tävling denna säsong. Amir kommer komma tillbaka starkare till utomhussäsongen!
Emma Tuvesson sprang 60mh och var endast en plats ifrån att komma till finalen! Tiden blev 8,73 för Emma som nyligen har bytt tränare. Hon har kommit igång nu och fått vara skadefri under inomhussäsongen. Nu gäller det för Emma att gå in i uppbyggnadsperiod ett tag och sedan blir det träningsläger den 1 maj i närheten av Alicantetrakten.


ISM dag 1: Pers av Douglas

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Lör 25 feb
Sju stycken hammarbyare tävlade idag på ISM i Växjö.
Erik Ehrlin slutade oturligt nog fyra i tresteget. Erik hade 3 stycken väldigt knappa övertramp där hoppen var i 16-meterstrakterna. Att det inte blev medalj idag var tråkigt men Erik ska ändå inte misströsta alltför mycket då hans långa övertrampshopp visade att Erik har betydligt mer att ge i framtiden! Oscar kommenterade också att tekniken annars såg mycket bra ut i tävlingen!
Timothy Olsson hoppade också tresteg men fick endast ett godkänt hopp på 13,77 och gick tyvärr inte vidare till final. Timothy vann ju förra veckan på IJSM och det kan vara svårt att ladda om efter en sådan prestation.
Våra sprinters hade en tävling med blandade känslor. Douglas Hellbratt satte nytt personbästa med 6,91 och var bara en placering ifrån att komma till final så det var en riktigt bra prestation!
Desmond Rogo fick inte till det alls och tappade mycket i starten och klockades för 7,02. Men Desmond kommenterar att han kommer komma tillbaka starkare till utomhussäsongen!
Amadou Sussoho fick inte till det heller och sprang in på 7,10. Men Amadous huvudgren är egentligen 200m och han kommer komma tillbaka till utomhussäsongen och springa riktigt bra!
Yasmin Jelassi var mycket nära en finalplats på 60m. Hon sprang på 7,79 vilket endast var sex hundradelar ifrån en finalplats.
Kristian Efremov slog säsongsbästa på 400m med 50,03. Kristian kämpade på rejält i slutet och sprang förbi en motståndare precis på mållinjen. Totalt kom Kristian på en åttondeplats och var alltså nära en final.


ISM

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Fre 24 feb
Idag åker 11 stycken aktiva och ett antal tränare ned till Växjö
för att representera klubben i ISM.

Michel Tornéus, vår kungliga längdhoppare kommer nyligen från USA men nu har jet-lagen släppt och Michel är taggad att vinna åter ett SM-guld.
Amir Shaker gör säsongsdebut på 60mh och är alltid är vinnarskalle man kan räkna med. Om Amir får till det kan det gå riktigt fort!
Erik Ehrlin har varit otroligt stabil i vinter i sitt trestegshoppande utan att få till den där riktiga fullträffen. Kommer den på SM tro?
Grete Ahlberg gjorde ett snyggt IJSM med guld i viktkastningen men den här gången kastar hon mot Sveriges bästa seniorer. Grete har ändå en bra möjlighet till en hög placering!
Desmond Rogo slog personligt rekord på 60m på IJSM förra helgen men det finns en tiondel till att kapa för vår kraftfulla sprinter.
Douglas Hellbratt var ett riktigt glädjeämne på IJSM med ett “monsterpers” på 60m. Douglas jagar nu ännu snabbare tider.
Amadou Sussoho var en annan av våra sprintkillar som slog personbästa på IJSM. Kanske kan det bli en repris på ISM?
Emma Tuvesson springer 60mh och satsar på att nå final och göra en bra tid. Emma har kommit igång bra nu med tävlandet!
Yasmin Jelassi persade på IJSM och är i bra form. Satsar på ytterligare pers i Växjö då hon kan gå in och ge järnet!
Timothy Olsson slog personligt rekord på IJSM och gör här sitt första senior-SM. Är med för att se och lära framför allt men satsar på att få till ytterligare personbästa.
Kristian Efremov kommer springa 400m och formen är på uppåtgående. Har alla möjligheter att nå en final om han får till ett bra lopp.


Så gick det i DF-IUDM

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Ons 22 feb
Klubben stod för större delen av arrangemanget vilket blev en succé! Även på tävlingsbanan visade sig många hammarbyare!
Klara Rådbo tog en härlig guldtrippel. Gulden kom i 60mh med 8,90, 60m på 7,94 och i kula med 12,57. De två sistnämnda resultaten var personliga rekord.
Stina Gustavsson var äntligen tillbaka på tävlingsarenan! Hon ställde upp i kula och tog silver på 12,38 efter en riktigt stabil serie.
Hanna Lindé vann 400m med nya inomhusperset 59,15. I 60m kom hon tvåa på perset 8,07.
Sira Gassama tog silver i längdhopp på 5,37.
Hon sprang även 60m på 7,97.
Isa Hausmann tog silver i stavhopp på 3,10.
André Barroso Johansson sprang på personbästa på 200m med 24,67. Personbästa blev det även i höjd med 1,81.
Teodor Borgius hoppade till sig en silvermedalj i stavhopp med 2,80.
Beata Edelholm tog silver i 60mh med 9,43.
Leon Johansson gjorde ett nytt stabilt lopp på 60m. Han var en hundradel ifrån perset och klockades nu för 7,53.
Jonathan Håkansson har gjort stora framsteg i stavhopp under vintern och persade åter i grenen med fina 3,10.
Molly Freeman gjorde ett fint lopp på 1000m och vann på 3.13,70.
Klara Avebäck tog silver i tresteg på 10,46 efter en finfin trestegstävling.
Det var betydligt fler hammarbyare som visade bra resultat i helgen.


2 guld på IJSM-IUSM17

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Mån 20 feb
Klubben tog två medaljer under IJSM-IUSM17 i Göteborg.
Medaljerna var båda guldmedaljer!
Timothy Olsson stod för den kanske finaste prestationen! Tim ledde trestegstävlingen in i sista omgången då han snöpligt blev omhoppad. Timothy stegade sedan upp på ansatsbanan och taggade till rejält för sitt sista hopp och hoppade under denna press till sig segern med nytt personbästa på 14,34! Så starkt av Timothy att under press lyckas höja sig och lyckas ta tillbaka den välförtjänta guldmedaljen!
Grete Ahlberg tog den andra guldmedaljen i en rätt överlägsen seger i viktkastningen på 17,90. 
Våra M22-sprintgrabbar imponerade I försöken på 60m då samliga slog nya personbästan och tog sig till final.
Desmond Rogo slog till med nytt klubbrekord i M22-klassen på 6,90 som för övrigt även var personbästa.
En som överraskade positivt var Douglas Helbratt som sänkte sig nästan en tiondel och stod för ett stiligt nytt personbästa 6,92.
Amadou Sussoho slog nytt personbästa med 6,97.
I finalen drog Douglas det längsta strået och slutade fyra på 6,93. Desmond var femma på samma tid. Amadou tog sjätteplatsen med 7,00.
Andra som slog personliga rekord på 60m var Markus Ögren som sprang på 7,14 både i försök och final och slutade på sjätte plats. Kalle Nie persade också med 7,25.
Yasmin Jelassi slutade femma på 60m och även där nytt personligt rekord med 7,75. I 60mh tog hon sig till final på tiden 8,91 (också pers). Hon tvingades sedan tyvärr bryta finalen.
Abdullahi Adan tog sig till final på 1500m med nytt pers 4.10,40. I finalen blev tempot inledningsvis långsamt vilket inte passar Abdullahi optimalt. Trots det lyckades Abdullahi bra i spurten och tog ett par killar på upploppet och slutade femma på 4,16,24.
Jacob Palmerstedt slog nytt personligt rekord i stavhopp med 3,96 och slutade femma. Han var riktigt nära att klara drömgränsen 4 meter men det är bara en tidsfråga innan den gränsen kommer klaras.
Madeleine Rossi slutade nia i tresteget och var väldigt nära att komma vidare till final. 11,15 blev hennes slutresultat.
Emily Berghäll kom femma i viktkastningen på nytt personbästa 15,62.
Sabiti Nahimana tog sig till B-final på 400m med nytt pers 54,00. I finalen öppnade Sabiti hårt men hade inte kraften denna dag att avsluta loppet på bästa sätt.
Helgen kan sammanfattas av många fina personliga rekord! Det är alltid roligt att se att vi är som bäst när det verkligen gäller!


IJSM-IUSM17 Göteborg

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Mån 13 feb
Idag åker 22 stycken aktiva och 9 stycken ledare till Göteborg
för klubbens deltagande i IJSM-IUSM17.
Klubben tror på mellan 2-3 medaljer i mästerskapet.
 

Följande aktiva från klubben är anmälda till tävlingen:

Abdullahi Adan

Filippa Ramberg
Ofelia Belkacem
Christoffer Ahl 
Sabiti Nahimana
Yasmin Jelassi
Marina Janhunen
Timothy Olsson
Simon Averin-M
Felix Prins
Jacob Palmerstedt
Madde Rossi
Grete Ahlberg
Emily Berghäll
Amadou Sussoho
Douglas Hellbratt
Rodi Kay
Desmond Rogo
Markus Ögren
Kidus Getahun
Daniel Persson
Kalle Nie


Tävlingar av våra elitaktiva

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Mån 13 feb
I helgen var ett par av klubbens elitaktiva igång och tävlade.
Benn Harradine tävlade i diskus på en tävling i Berlin i Tyskland
och kastade som längst 59,84.
Tony Darkwah sprang två stycken 60m-lopp i Sundsvall och sprang
två gånger om på 6,88 så stabiliteten finns där.
Emma Tuvesson tävlade i Göteborg på 60mh och noterade
som bäst tiden 8,69.
Erik Ehrlin förbättrade sig på nytt i tresteg och noterade nu 15,80 och kom trea i grenen på Nordenkampen. Fyra av de sex hoppen var övertramp så kan Erik få ordning på ansatsen så kan det nog bli ännu längre hopp till ISM om en dryg vecka.
Kristian Efremov sprang 400m på en tävling i Gent i Belgien och noterade ett nytt årsbästa på 50,44 .


Härlig gemensam tävlingsresa till Göteborgs Inomhus!

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Ons 8 feb
Hela 70 stycken aktiva och ledare från Team 05, 04, 03 och 02 åkte i helgen på gemensam tävlingsresa till Göteborg för att tävla i Friidrottens Hus. 55 stycken av gänget åkte buss ner med start och hemkomst vid Enskede IP. Resten anlitade SJ och åkte tåg. Vi bodde gemensamt på Slottskogens vandrarhem vid Linnéplatsen som hade en mycket bra frukostbuffé, och där vi också åt gemensam middag på lördagskvällen efter tävlingarna. Överlag var det bra arrangerade tävlingar utan större förseningar och snabbt uppsatta resultatlistor. Friidrottens Hus är en mycket trevlig tävlingshall med snabba banor (till och med gröna!) vilket tillsammans med en härlig kämpaglöd medförde en hel drös med personliga rekord och bra placeringar för många i Hammarby-gänget.
Nio stycken tjejer och killar från Team 05 fanns på plats, och bästa placeringarna stod Hampus Forster för, 2:a i kula, Agnes Jansson, 3:a i höjd och Sofia Eskilsson, 1:a i kula och 2:a i längd med nya personliga rekordet 4.41. Team 05 passade också på att besöka Universeum under lördagseftermiddagen då de flesta av grenarna för P/F12 gick på söndagen.
Team 04 hade fem killar och sju tjejer med som tillsammans gjorde 64 starter vilket resulterade i hela 35 personbästa!! Placeringsmässigt knep Filip Engström en 3:e plats på 800m med personbästatiden 2.33.10 och en 4:e plats på 200m med tiden 27.31. Alannah Hellstadius sprang in som 5:a på 200m (28.78) och Frida Krantz knep 4:e platsen i kula med hela 10.34, båda nya personbästa.
I Team 03 kom Linn Harryson 1:a i höjd med 1.48, Martin Sundberg 2:a i kula med 9.80 och Teodor Borgius 2:a i längd med 5.12, samtliga personliga rekord! I övrigt blev Martin även fyra i tresteg (10.43), Alexander Lindefalk 4:a i kula (9.33) och Klara Avebäck 4:a i tresteg (10.05) även detta samtliga personliga rekord. Åtta killar och tio tjejer åkte med på resan från Team 03. Majoriteten av de som tävlade presterade på topp med många nya personliga rekord.
Även Team 02, 16 stycken tjejer och killar, presterade flera personbästa, bland annat Molly Barkensjö i både kula och tresteg, final i båda grenarna, Embla Wihk som knep en 4:e plats i kulan. Dessutom gick både Åsa Trosell och Mikael Agge (pers med 7.77) till final på 60m. Mikael slog också till med pers på 200m med tiden 25.94.
Sammantaget var det en mycket trevlig resa som förhoppningsvis skapade en vi-känsla över team-gränserna. Om inte bland de aktiva så åtminstone bland ledarna!


Renovering pågår för Michel

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Ons 8 feb
Michel Tornéus har mycket att jobba på efter tränarbytet.
Han håller på att lära sig ett nytt sätt att hoppa och det är en riktig renovering som pågår. Läs hela artikeln här!


Erik Ehrlin uttagen till Nordenkampen!

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Tis 7 feb
Vår gänglige trestegshoppare Erik Ehrlin har blivit uttagen att representera landslaget i Nordenkampen på lördag 11 februari.
Nordenkampen är en landskamp mellan Sverige, Finland, Norge och Danmark/Island. Det är det första landslagsuppdraget för 2017. Landskampen går i år i Tammerfors och sänds direkt i SVT Play.


Positiva resultat i helgen!

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71! Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Mån 6 feb
Vi hade hammarbyare på Raka Spåret i Stockholm och Göteborgs Inomhus i Göteborg. Vi hade med ett stort gäng hammarbyare i Göteborg men den rapporten kommer senare i veckan!
I Göteborg hade vi två äldre hammarbyare med.
Douglas Helbratt visade stigande formkurva och slog personligt rekord på 60m med 7,01. Douglas närmar sig sub 7!
Erik Ehrlin tog hem trestegstävlingen i strid med många Göteborgshoppare. Vinnarresultatet blev 15,73.
På Raka Spåret i Stockholm hade vi gott om fina prestationer!
Klara Rådbo gjorde en supertävling i höjdhopp och noterade nytt personligt rekord och klubbrekord i seniorklassen på fina 1,71! Vår ungdomsstjärna hade även bra försök på 1,74. Hon hann också med att vinna 60mh i ungdomsklassen på 8,98.
Grete Ahlberg hade en finfin helg! Hon tävlade på lördagen i både junior- och seniorklassen i viktkastning. Först noterades 18,01 och första gången över dröm 18. Sedan i seniortävlingen fick Grete på ännu ett personbästa och klubbrekord i seniorklassen med utmärka 18,22!
Emily Berghäll var också med i viktkastningstävlingen och noterade nytt pers med 15,48.
Markus Ögren hade en härlig helg med dubbla personbästan! 7,19 blev det på 60m två gånger om. På 200m putsade han det personliga till 22,83.
Vår kraftige supersprinter Desmond Rogo noterade ännu en vinst i protokollet. Han vann 60m på 6,94 trots en dålig start och ett rätt ”dåligt” lopp.
Amadou Sussoho sprang åter igen snabbt och var liksom förra helgens tävling 6 hundradelar bakom ”Desmondo”. 7,00 blev det för Amadou denna tävling som ser kvick ut!
Akile Mehari satte säsongsbästa på 800m på 1.57,77.
Ritchie Moba hoppade längdhopp och noterade nytt årsbästa på 6,76.
Simon Averin Markström slog nytt årsbästa i längdhopp med 6,42.
Timothy Olsson fick på ett härligt trestegshopp och slog inomhuspers med fina 14,23! Detta gör Timothy till Sverigeetta i grenen!
Jonatan Håkansson gjorde ett strålande lopp på 60mh och satte nytt pers med 9,17.
Leon Johansson deltog i 200m och noterade nytt personligt rekord med 24,25.
Yasmin Jelassi sprang 60m och förbättrade sig igen till fina 7,76 vilket var personbästa.
Jasmin Sabir sprang även hon 60m och noterade 7,91.
Marina Janhunen sprang mycket bra på 200m och satte nytt pers med 25,79.
Emma Tuvesson sprang 60mh på 8,63, vilket var nytt säsongsbästa!
Madeleine Rossi förbättrar sig för varje helg i trestegshoppandet. Nu blev det 11,18.

Nyhetsarkiv
Februari 2017

Utökade artiklar här nedan


Man ska aldrig ge upp!

Klara Rådbo slog klubbrekord på 1,71!

Mån 27 feb
Timothy Olsson är ett gott exempel på att hårt arbete lönar sig och att man aldrig ska ge upp om man verkligen vill något här i livet!
Timothy Olsson tog ju guld i en trestegstävling med en härlig avslutning för en dryg vecka sedan! Efter ett första övertrampshopp på dryga 14,50 och ett ”säkerhetshopp" på 13,94 (utan plankträff) som ledningshopp, så blev det olidligt spännande när han blev passerad i sista omgången. Tim var väldigt trött inför sista hoppet men Tim stegade upp på ansatsbanan och gjorde ett kanonhopp som blev personbästa och tog tillbaka ledningen och guldet! Det var en fantastisk prestation att klara av att ta hem segern under den pressen!

Det var dessutom otroligt skönt för Tim att lyckas ta hem ett guld på IJSM efter alla motgångar han har brottats med. Det har varit många skador och sjukdomar sedan den fantastiska säsongen Timothy hade år 2013.

Från att ha varit en lovande löpare och bland annat tagit hem Nordiska Skolspelen på 800m år 2012 och satt flera klubbrekord på 600m så drabbades han av andningsproblem. Det tog ett helt år att konstatera att han fått diagnosen ansträngningsastma. Av en ren tillfällighet så tyckte Peter Wikström att Timothy skulle prova tresteg och häcklöpning istället för löpning under en övergångsperiod.

Från att ha varit mindre lyckad som häcklöpare så vann Timothy samtliga (!) tävlingar på 300m häck 2013 inklusive ett härligt guld på USM! Tim tog guld även i tresteg på USM. Tim lyckades med detta mycket tack vare Peter Wikströms allsidiga träning och underbara engagemang!

På första tävlingen i maj 2014 förstördes tyvärr utesäsongen då Timothy drabbades av en muskelskada. Skadan gick sedan upp igen i juli. I augusti samma år drabbades Tim även av ytterligare andningsbesvär vilket innebar ett uppehåll i ett par månader under självläkningsprocessen av besvären. Han började sedan träna igen i oktober varvid han återigen drabbades av andningsbesvären i november. Detta tvingades till ytterligare ett träningsuppehåll fram till januari 2015 då man konstaterade att andningspromblemen tyvärr inte gick att självläka. Timothy togs sedan in akut till Karolinska Sjukhuset där han genomgår tre stycken operationer varvid den tredje är mycket omfattande. Inomhussäsongen 2015 förstördes naturligtvis av omfattningen av Timothys skade- och sjukdomsproblematik.

Timothy kunde sedan börja träna igen lite försiktigt i mars 2015 och lyckas senare under sommaren samma år ta en fjärde plats på USM17 i Kalmar. Han var även med och tog hem Lag-USM guld för klubben några veckor efteråt. I september 2015 drabbas Tim återigen av andningsproblem! Tim tas igen in akut på Karolinska men klarar sig denna gång med en lättare operation.

Tim återupptar träningen i november och lyckas trots allt nå final på IJSM i februari 2016. Våren flyter på och tack vare Fotios Makrostergios engagemang på Friidrottsgymnasiet i Huddinge och träningen där och ett bra samarbete med Johan Attersand så kan Tim ställa upp på JSM i Hässleholm i augusti 2016 och ta en fjärdeplats i tresteg. Vid stora SM i Sollentuna i slutet av augusti så får Tim en ny muskelskada. Nytt besök och behandling med rehabilitering hos Carl Askling under två månader blev resultatet. Tim återupptog sedan träningen senare under hösten 2016 för att nu, mot alla odds, ta GULD på IJSM!

Att Timothy fortsatte med sin friidrott trots sina många och hårda motgångar visar på en härlig kämpaglöd och en stor vinnarskalle! Timothy har bevisat att han inte ger upp trots att han har fått springa i motvind ett bra tag. Att övervinna motgångar är något som alla måste kunna göra här i livet, vare sig det är på friidrottsbanan eller i det vardagliga livet. Det är bara vi själva som kan påverka sättet vi tänker på. Tim valde att försöka övervinna motgångarna och se situationen på ett positivt sätt och efter mycket motvind så har det naturligt nu blivit Timothys tur att få springa i medvinden. Timothy har, förutom stark egen drivkraft, under denna period även haft mycket stöd från familj och tränare som peppat honom vilket är mycket viktigt. Om man har stöd i motgång så kan man självfallet klara av att hantera motgångarna på ett bättre sätt.