Emilssonx2 i Finnkampen

Lör 30 aug

Tre hammarbyare var uttagna att representera Sverige i Finnkampen. Olle Walleräng (1500m), Erik Emilsson (3000mh) och Love Fältström (längd) i Ungdomskampen.
Olle fick tyvärr stryka sig och inhoppare blev då Erik som alltså fick dubbla grenar. 3000mh gick allra bäst där han kom fyra och slog två finnar. På 1500m var motståndet lite för tufft och Erik slutade sexa. Herrlaget lyckades tyvärr inte slå finnarna som vann med 22 poäng. 
Love insjuknade tyvärr ett par dagar innan Ungdomskampen och tävlade inte helt kry. Med infektion i kroppen blev det tyvärr för tufft att slå finnarna och Love slutade fyra på 6,65m. Men, för andra året i rad blir det överlägsna svenska segrar för både flickor och pojkar i Ungdomsfinnkampen. 


Stora Grabbars runda

Fre 29 aug
I torsdags, var det återigen dags för en av årets löparbegivenheter - Stora Grabbars Runda (SRG), en givenhöjdare för löpare i alla åldrar över 18 bast som vurmar för Bajen, Söder, Öl och löpning.
Under Willy Wonka Berggrens överinseende och stränga förmaningar genomförs denna hyggligt annorlunda löparupplevelse. 


UJSM i mångkamp

Mån 25 aug

Hammarby ställde upp med 5 deltagare när det var dags för JSM i mångkamp i Kalmar 23-24 augusti. Jonas Elgered knep klubbens enda medalj, ett brons i M22-klassen.
Efter en lite motig säsong för Jonas blev det revansch genom att knipa tredjeplatsen med 6229 poäng. Jonathan placerade sig direkt efter Jonas, på den lite blygsamma poängen 5954. 
I P15-klassen kämpade Philip och Philip i åtta grenar. Båda satte skna personliga rekord vilket räckte till en fjärdeplats för Green och en femte plats för Bäck. Vår enda kvinnliga deltagare körde sin tredje mångkamp för året och det var en kämpig helg för Sandra Höckerstrand som inte kunde återupprepa en lika fin serie som på NM tidigare i somras. En stabil serie utan någon riktig topp räckte ändå till en fjärdeplats i ett Kalmar som inte riktigt visade sitt bästa "jag" vädermässigt denna mångkampshelg.


USM 2008: Brons till Jasmin!

Sön 10 aug

Årets USM på Tibblevallen i Täby är avklarat och Hammarbyarna stod för flera fina prestationer. Klarast lysande stjärna den här helgen blev Jasmin Sabir som tog brons på 300mh i F16 på tiden 45.44 sek. Fina SM-poäng även för Gunnar Odenman, 5:a i tresteg i P15 (12.48m), Philip Gren 5:a i stav i P15 (3.53m) och Niklas Jonsson, 6:a på 2000mH i P16 (6.44 min). I Norrtälje kom Patrik Nilsson 4:a på 2000mh i P17.
Efter en veckas hällregnande klarnade det upp lagom till fredag eftermiddag och ungdomarna fick riktigt bra förhållanden att tävla i hela helgen. Sol emellanåt, inget regn och svaga vindar.
Jasmin Sabir hade en bra helg och följde upp sitt brons på långa häcken med en 7:e plats i tresteg, 11.29m, bara 2 cm från pers.
Niklas Jonsson hade även han en bra helg, 6:a och nytt pers på 2000mH och sedan 10:a och nytt pers på 3000m - i ett mycket starkt startfält. På de längre sträckorna lyckades även Niklas Bougt bra på 800m i P16, en 7:e plats och nytt pers med 2 sekunder. 
I F16 sprang Lova Wåhlin och Hilde Adrianzon 800m, premiär för Hilde som fick ett tufft heat men genomförde loppet mycket bra. Lova tvingades gå upp och försöka dra upp tempot i sitt heat, vilket kostade för mycket krafter och hon missade finalen med några tiondelar.
Frida Retsloff fick inte riktigt till en pangträff i längd och hamnade precis utanför final med sina 5.08m. Frida tillsammans med Lilian Gren gjorde även ett försök på 200m, ingen av tjejerna lyckades dock ta sig vidare. Elsa Gregersdotter gjorde ett försök på 400m som inte räckte för att gå vidare.
Tre löpare tävlade i 17-årsklassen i Norrtälje. Patrik Nilsson kom på 4:e plats på 2000mh och gjorde även ett bra försök på 800m i P17, Ännu bättre lyckades Selman Özkan som raderade ut sitt gamla pers på ditansen med dryga 5 sekunder, 2.03.13 lyder den nya noteringen. Nathalie Tolvers tog sig inte vidare från försöken på 400m.
Bland 93:orna tog sig Julia Karlsson vidare till semifinal på 300m, Gunnar Odenman följde upp trestegsplaceringen med en 7:e plats i längd och Philip Bäck tog sig till final i diskus och kom 8:a. Ytterligare en 93:a som deltog i sitt första utomhusmästerskap var Ken Brech-Andersen (800m, 300m).


JSM=1 guld+4 silver+4brons

Sön 10 aug

När JSM avgjordes i Norrtälje i helgen blev det 9 medaljer. Det enda guldet stod Björn Barrefors för i paradgrenen 110m häck. Björn lyckades även kämpa till sig ett silver på långa häcken. 2xsilver blev det för Thobbe Ekhamre på 1500m och 800m, i 800metersloppet blev det grönvitt även på bronspallen för André Kahlström.
Överraskande var Sofia Hellberg-Jonséns silver på 100m och Ulrika Jakobsson tog brons i tresteg! 
Love Fältström knep liksom Björn och Thobbe, två medaljer: I längd på nya perset 6,88m vilket han lyckades med i -1,7m/s!!! Samt på 300mhäck. Förutom medaljerna blev det dessutom uttagning i längd till U-Finnkampen senare i sommar. Emmi tog silver på 2000m hinder.


Flera pers på
The Flying Meatball Challenge

Sön 3 aug

Det blev en del fina pers på den rykande färska Flying Meatball Challenge! Love imponerade både på 100m och 300mhäck, tiden blev fina 38,73 vilket placerar honom som tvåa i Sverigestatistiken. 
Ullis fortsätter rusa framåt, pers på 100m och stabil hoppning i tresteg med två hopp på 11,15.
Tove sprang perssnabbt på 100m dock i lite fr mycket medvind: 12,53.
Jesper sprang perssnabbt på 200m då han försökte ge André en skön match som dock vann på fina tiden 23,22. 
Lilian fick till ett kanonhopp i längd efter att ha gjort ett par hopp kring 4,70-trakten klämde hon plötsligt till med 5,23 med något för mycket vind.  Vann längdtävlingen gjorde Sandrasom imponerade med nytt pers 5,34m och det i godkänd vind. 
Trestegstävlingen blev en rafflande duell som slutade med att både Ullis och Jasminehoppat samma resultat! 11,15 var dagens populära resultat!


SM-guld till Olle Walleräng på 1500m!

Sön 3 aug

Fösta hammarbyguldet kom sista tävlingsdagen: Olle Walleräng knep SM-segern i Västerås på 1500m med fina tiden 3:46.96! Stort Grattis Olle! Bland övriga grönvita SM-deltagare på Arosvallen såg vi två hammarbyare i den manliga längdfinalen: 
Erik Nordströms fjärdeplats på 7,39m och Björn Barrefors centimetrarna efter på femte plats med 7,36. Erik hoppade även tresteg under SM-helgen, en relativt ny gren för Erik som ändå fick till ett hopp på 15,20 vilket räckte till en fin femte plats! 
På 110mhäck knep Barrefors fjärdeplatsen med nya perset 14.37sek! Och i kvinnornas 100mhäck tog sig Fatima Makakala till final och blev sexa på 14,93sek.  
Ytterligare kvinnliga finalplatser blev det för Sofia Hellberg-Jonsén som kom 6:a på 400m efter en tuff öppning där hon inledningsvis låg i ledning. På slutet tröt krafterna och tiden blev något sämre än i försöken 56.66sek. 
Mångkamperskan Sandra Höckerstrand gjorde debut på senior-SM i spjut men fick inte riktigt till de där långa kasten som vi sett tidigare i sommar, det blev ändå en 8:e plats för Sandra med 40,12m i sista kastet. 

Nyhetsarkiv 2008
Augusti

Utökade artiklar här nedan


Rapport från stora SM i Västerås

Mån 4 aug

Sportchefen Peter Wikström var på plats på SM i helgen och här kommer hans rapport från tävlingarna. Helgens höjdpunkt var Olle Wallerängs guld på 1500m. Olle som har varit juniorstjärna och sedan haft några motiga år med skador fick äntligen kliva högst upp på pallen i seniorsammanhang.
Helgens höjdpunkt var Olle Wallerängs guld på 1500m. Olle som har varit juniorstjärna och sedan haft några motiga år med skador fick äntligen kliva högst upp på pallen i seniorsammanhang. Olle hade inga problem i försöken utan vann sitt heat utan problem. 
I samma heat sprang Per Synnerman som även han tog sig till final på tid.
Till finalen var taktiken klar. Per skulle offra sig som hare de första två varven för att göra konkurrenterna möra och sedan skulle Olle ta över i ett fortsatt högt tempo. Taktiken fungerade perfekt och konkurrenterna droppade av en efter en och på upploppet drog Olle ifrån till en säker seger på tiden 3.46.96.
Våra 800m killar anförde Hammarbytruppen på fredagen med försök på 800m. Joakim Löfwing som äntligen har kommit i tävlingsdugligt skick fick en bra resa och kunde på upploppet gå upp i ledningen och vinna på 1.51.45. Johan Klinteskog kom in som trea i heatet och gick vidare på tid. I heat två satte junioren André Kahlström pers med 1.53.00 vilket dock inte räckte till avancemang. I heat tre satte Per Synnerman veteranpers med 1.53.39 och i heat fyra löpte Thobias Ekhamre mycket bra och kom in som tvåa på perset 1.51.04.
I finalen som blev väldigt tät hängde killarna med bra. Men ut på upploppet så var det endast Thobias som hade chans på bronset, Tyvärr orkade han inte enda fram utan slutade som femma på 1.51.17 följd av Johan1.51.38 och Jocke 1.51.48.
Fatima Makakala har haft lite skadekänningar och har inte fått tekniken att stämma. Hon hängde med bra i början av loppen men tappade mycket på slutet. Nu blev det ändå final för Fatima efter 14.92 i försöken. I finalen blev det ett liknande lopp men hon knep sjätteplatsen på 14.93 och tog sina första SM-poäng.
Erik Nordström valde att stå över sprintsträckorna och i stället satsa på hoppen. Han gjorde en intressant årsdebut i tresteg och hoppade hela 15.20 med mersmak vilket gav honom en femteplats – 16 meter nästa?
Sandra Höckerstrand gjorde seniordebut i spjut med den äran och tog sig till slutomgångarna trots teknikproblem. Hon slutade åtta på godkända 40.12 men hade inte så långt fram till fjärdeplatsen.
Sofia Hellberg Jonsén som satsade på 400m har haft det lite trögt i år, trots fina resultat på 100m och 200m har det inte lossnad på 400m. Sofia hade inga problem att ta sig till final då hon kom tvåa i sitt heat på årsbästa 56.16. I finalen gick det något trögare och hon slutade sexa på 56.66.
Björn Barrefors hade en tuff helg med tre grenstarter. I höjd fungerade det inte bra i det ymniga regnandet utan han stannade på för honom blygsamma 1.94.
I längdkvalet gick det bättre och han hade inga problem att nå finalen efter ett hopp på 7.02. Erik Nordström hade inte heller några problem att nå finalen trots att han nyligen har bytt hoppfot pga. smärtor i hoppfoten. Han nådde 7.17 vilket är felfotspers. 
Jonathan Eklund nådde 6.66 vilket inte räckte till finalomgången.
I finalen fick Erik upp 7.39w och slutade fyra. Björn ville inte vara sämre han utan klämde i med pers i sista hoppet med 7.36 vilket förde upp honom som femma.
Innan längdfinalen hade Björn löpt häck. I försöken löpte han utmärkt men strulade till det på sluthäckarna men lyckades ändå vinna heatet på utmärkta 14.31w. Jonathan Eklund gjorde ett stabilt lopp men fick inte till det där lilla extra utan kom i mål på 15.33 och missade därmed finalen.
I finalen fick Björn till ett liknade lopp och hade bronsläge inför de sista häckarna men hakade i och kom in som god fyra på perset 14.37.
David Andersson var mycket laddad inför 100m och gjorde ett bra lopp men i något för stark medvind. Tiden 11.05w räckte inte till vidareavancemang då semifinalerna utgick.
Våra 5000m löpare rosade inte marknaden. Emil Lerdahl bröt loppet i ett tidigt skede och Magnus Jensen klev av med 1000 meter kvar.
Allmänt kan man väl säga att årets SM var ganska tunt. Framförallt i vissa grenar var deltagandet mycket lågt och resultatnivån inte allt för skrämmande.
Vi saknade många av våra bättre aktiva som tyvärr är skadade. Förhoppningsvis ska vi kunna ställa en betydligt starkare trupp till nästa års SM som går i Malmö.