SM-sida   Lag-USM   Karlskrona

Efter en omtumlande tävlingsdag och en av de mest dramatiska SM-finalerna i lagsammanhang genom tiderna ska vi försöka att samla ihop prestationerna och ta oss igenom hela finaldagen.
Det brukar sedvanligt vara några frågetecken och sena avhopp strax inpå lagtävlingar och så även denna gång där vi dessutom inte kunde ställa upp med det optimala laget utan det blev till att justera på några punkter. Ett par av våra starkaste dubbleringar fick ge plats för andra aktiva att ta över ansvaret då vi annars skulle fått för många dubbleringar bl.a. Ellen Forsell som fick plocka bort favoritgrenen slägga och Esther Sahlqvist som inte kunde springa långhäcken utan fokuserade på 200 meter och stafetten.

Första gren ut som vanligt i lagmatcher häck och i år bestod den av den långa varianten där vi mönstrade Filip Herre som inledde med ett kanonlopp och rusade in under 39 sekunder trots en mycket tuff första raksträcka md stark motvind och vi tog ledningen temporärt i lagmatchen.
  

På tjejsidan fick Tyra Sparv representera den distansen i stället för Esther och kom in som tvåa i sitt heat på nytt pers efter grensegrande Gävle och kom totalt femma och lagmatchen var utjämnad med delad ledning med Tureberg.
  

Under tiden hade släggan avgjorts och det blev Anna Bergin som tog över i stället för Ellen och tryckte iväg släggan hela 50.21 i första kastet och ökade på till nya perset 50.26 i sista och tog hem en säker andraplats efter sverigeettan Midea Allard. Kanske Anna var inspirerad av Ellen som i Lag-SM kvalet fick vikariera för Grete Ahlberg och utklassade allt motstånd med seniorsläggan. Resultatet var ingen överraskning för den som pratat med coach Johan tillika pappa till Ellen då han visste att formen är kraftigt på uppåtgående för Anna.
  

Ella Johansson hade stav som första gren i sin dubblering och gick in på en säkerhetshöjd för att säkra upp lagpoäng och tog sedan 2.76 i andra men fick sedan problem på nästa höjd och hade lite problem med sidvinden och rev ut sig med en åttondeplats i bagaget och för första gången gick Tureberg upp i täten efter sin andraplats i grenen.
  

Elias Kapell startade upp sina tre grenar inklusive stafetten med att springa 100 meter på nya perset 11,31 med hundradelen efter trean som sprang i andra heatet. Grenen togs hem av suveräne Hugo Kundig från IFK Göteborg som började röra på sig i lagmatchen och han var ensam under 11 sekunder med sina 10,88.
  

Höjdhoppet hade dragit igång med Anton Roslund i blickfånget och coach Niklas hade förvarnat om persintentioner. 1.68 och 1.72 togs galant men det krånglade till sig på 1.75 som klarades i tredje försöket med omtagna ansatser på försöken. 1.78 togs i andra men på 1.80 blev det återigen problem men klarades av i tredje och tangerat pers. Nästa höjd blev för högt denna gång och femteplats på samma höjd som trean men med flera rivningar gjorde att Tureberg tog greppet om förstaplatsen genom sin grenseger.
  

Tyra Sparv försökte samtidigt bemästra de starka medvindarna i längdhoppet och inledde med stabila 5.17 som sedan förstärktes upp till slutliga 5.24 i tredje omgången vilket ledde till en sjätteplats i protokollet. Suveräne Ayla Hallberg Hossain toppade på 6.16 vilket drygade ut avståndet till ledande Tureberg.
  

Vi hade förhoppningar på inplockade poäng på kommande löpningar som inleddes med svenska inomhusmästaren Vilmer Karlsson som inte gjorde någon besviken i sina grymma solbrillor. I föregående heat tog Turebergs Saviola Mbugua Waithira ledningen totalt med sina 51,09, han var för övrigt anmäld på 55,77 (!) vilket föranledde löpning i andraheatet. Vilmer hade en mycket tuff motvind på bortre rakan på 5-6 m/s och fick kämpa hårt för att hälla kontakten med täten i kurvan men sin vana trogen tog han fram sin patenterade spurt och tog grensegern med 50,97.
  

Den andra löpningen vi hade stora förhoppningar på var Matilda Borgs start på 800 meter. Efter en tids problem med järnvärden visste hon inte riktigt var hon stod formmässigt men taktiken låg klappad och klar på ritbordet. Hon tog omgående tag i taktpinnen och drog upp ett hårt tempo på bortre rakan i den hårda motvinden och fick som planerat med sig det stora hotet Linn Adolfsson från Hässelby. In på andra varvet släppte Matilda mycket smart förbi sig Linn och lät henne ta hand om motvinden på bortre lång för att i sista kurvan sätta in attacken som ledde fram till en mycket stark seger i loppet på nya perset 2.13,50! Det hårda tempot i loppet medförde att Turebergs Alva Back tappade mark och kom in som åttonde tjej och en del poäng plockades in på ledarna.
  

När vi var fokuserade på löpningarna kastade Christopher Belec diskus som kom att avgöras i medvind vilket som bekant inte är optimalt. 40.64 i första kastet garanterade en bra placering och det blev full satsning i de tre sista kasten som tyvärr medförde tre kryss i protokollet men en femteplats inhämtad. Här tappade vi återigen några poäng då Tureberg tog hem grensegern och det började se svårt ut att matchas om SM-guldet.
  

Tom Emfel satte ett mycket lovande förstahopp i tresteget som mätte hela 12.47 men tyvärr i för mycket medvind för att noteras som pers. Bra hoppning fortsättningsvis i den knepiga medvinden och ett jättehopp i sista som förargligt rödflaggades efter en mycket noggrann granskning av plastelinan. En potentiell tredjeplats försvann och han stannade som sjua. Inga dramatiska förändringar i lagtävlingen utom att Göteborg tog hem grensegern och klättrade upp bakom topp-2.
  

Neo Hall hade fått uppgiften att springa 3000 meter efter sitt fina hinderlopp på lag-SM. Noa Steiner drog upp ett mycket högt tempo i täten och rann ifrån till en solklar seger följt av en andraklunga med löpare från Göta, Tureberg och Hässelby som i slutändan kom in i den ordningen. Där bakom drog Neo länge tredjeklungan men fick ge sig två placeringar på sista varvet och kom in som sjua och ytterligare några poäng utökade ledningen för Turan.
  

Esther Sahlqvist gjorde allt hon kunde för att om möjligt ta igen någon poäng på 200 meter men återigen blev Ayla Hallberg Hossain för svår då hon i det föregående heatet flög in på 24,34 och tvåa efter henne Filippa Engström kom också före i resultatlistan trots heatseger för Esther i sista heatet på nya perset 25,15 från sin innerbana blott tusendelar före första heatets Moa Wirstedt vilket skulle visa sig ha betydelse i den jämna slutkampen.
  

Som vi redan nämnt så blev det fokus på kula för Ellen Forsell som fick tampas med Turebergs storkastare Kajsa Cabanas Andersson och pressade henne genom att gå upp i täten i andra omgången med en stöt över 13 meter. Cajsa replikerade dock i tredje med en stöt på 13.91 och knep grensegern. Bakom topplagen smög sig Gävle allt längre upp i medaljkampen
och knep tredjeplatsen i kula.
  

Ella Johansson dubblerade med 1500 hinder och gjorde sin bästa årsdebut på distansen.
Drog loppet halvvägs då ingen annan hade något intresse men blev sedan omsprungen av två tjejer. Beata Wrigstad gick in som etta men bakom henne slog Ella på en långspurt och var så när på väg att knipa andraplatsen men hann inte riktigt fram och kom några hundradelar bakom.
Vi var dock väldigt intresserade av vad som hände längre ner i fältet och noterade att Turebergstjejen Annie Grindange tappade ner till en åttondeplats och jakten på guldet levde i allra högsta grad efter att det skiljt upp emot 30 poäng som mest så började avständet krympa även om det tvivlades på att det kunde gå vägen.
  

Samtidigt med hinderloppet avgjordes killarnas spjut där Elias Kapell fick kryssa sig igenom löparna inför sina kast. Ett inledningskast på 47.87 gjorde att en framstående placering kändes säker även om storfavoriten Akilles Tegbjaerg tog täten med 52.09. Det kom att stå mellan dessa men efter att Akilles vräkt iväg spjutet 56.19 räckte inte Elias 51.53 för att hota om förstaplatsen.
Efter Akilles grenseger gav sig även hemmaklubben KA2 med i medaljstriden.
Lite dramatik längre ner i fältet där Turebergs Ludvig Ellgren tappade placeringar och Uppsalas Johannes Forsblad som direkt bakom fick till ett kast  som skulle petat ner Ludvig ytterligare men det hittades ingen nerslagsplats så kastet blev underkänt. Därmed slutade Ludvig åtta och ytterligare sex poäng hade plockats in på ledarna från norr.
  

Dags att sammanfatta resultaten inför de avslutande stafetterna. Det visade sig skilja endast 3,5 poäng till Turebergs fördel efter en makalös upphämtning av de grönvita hjältarna vilket betydde att vi behövde två lag mellan oss och Tureberg för att smita förbi på mållinjen!
Kampen om bronset var också extremt jämn och spännande mellan KA2, Gävle och IFK Göteborg där samtliga tre hade chansen inför stafetterna!
  

Tjejerna först ut där sjätteplacerade MAI fick springa och med vetskap om skåningarnas höga sprintnivå var den ingen överraskning när dom rusade iväg i ensamt majestät i en kamp mot klockan som stannade på 48,48 och det blev till att se på kampen mellan topp-5 som möttes i sista heatet. Bajentjejerna gjorde stabila växlingar om än inte helt felfria men tog ett grepp om loppet efter att Esther Sahlqvists långa andrasträcka. Starttjej denna gång som många gånger förr Lii Jabbour.
En hypertaggad Matilda Borg sluggade genom sista kurvan och sträckte över pinnen till My Lindberg som gjorde en strålande sistasträcka och höll ifrån en vilt framrusande Ayla Hellberg Hossain och dessutom såg till att det blev nytt klubbrekord på 47,73. Vi hade tagit en poäng på Turan och det blev en riktig nagelbitare då vi väntade in Turebergs tid för att se om den matchade MAI i föregående heat. Tiden ropades ut till 48,52 och MAI klämde sig in mellan Hammarby och Turan vilket gjorde att det endast återstod 1,5 poäng inför killarnas stafett!
I kampen om bronset så tappade Göteborg flera placeringar på såväl KA2 och Gävle.
  

Det var ju samma lottning i killarnas final och MAI fick springa i ensamt majestät då inget av lagen hade kapacitet att hänga på deras 43,24 och var ett par sekunder före andra lag. Dags så för sista heatet där samtliga medaljer skulle fördelas. Ett urstarkt och taggat Göteborg tog befälet och tog hem heatsegern på 43,28 och därmed andraplatsen i grenen. Där bakom blev det en rysligt spännande uppgörelse där vi behövde ett lag mellan oss och Tureberg. Startsäkre Carl Bergmark förde pinnen till andrasträckans Elias Kapell och sista kurvan hade anförtrotts 400-meterssegraren Vilmer Karlsson. Efter en lite seg sista växel fick så Filip Herre upp farten och jagade bortflyende Göteborgare och kom in som tvåa på 43,40. Men vad hände där bakom? Jo, medaljjagande KA2 genomförde en snabb stafett som förde dem i som trea före Tureberg! Därmed hade vi vänt nästa 30 poängs underläge till seger och guldyra! Lika glada var IFK Göteborg som knep bronsmedaljerna efter en mycket jämn och hård kamp! Vi tackar och bugar för den ultimata underhållningen!
  

Avslutningsvis vill vi så klart uppmärksamma alla coacher och ledare
som fört våra duktiga ungdomar fram till dessa framgångar på ett fantastiskt sätt!
Peter Wikström, Petra Kapell, Johan Forsell, Niklas Roslund, Anders Johansson, Micke Thulin,
Martin Cousins och Cia Borg som var på plats men även alla andra coacher och ledare runt kring de aktiva såsom Kjell Herre, Jörgen Karlsson, Mattias Jons med flera!
  
Vid tangenterna Kim Hedbom