Genrep inför nästa helgs SM-tävlingar!

Fre 29 jul
I helgen är de två mest intressanta tävlingarna i Sverige Gurkspelen och Wind Sprint.
Många av den trupp som kommer åka till Junior- och Ungdoms-SM nästa helg kommer göra sina sista tävlingar inför mästerskapen och kommer få ett kvitto på hur formen ser ut. På den internationella scenen kommer Erik Ehrlin åka till Finland för en tävling. Vår monsterkastare Benn Harradine åker idag på ett träningsläger inför OS till erkänt högklassiga IMG Academy i Florida. Vår hammarbyvärldstrea Michel Tornéus planerar även han ett pre camp inför OS men i Portugal. Dejan Mirkovic sprintgäng åker till Wind Sprint för tävling på söndag. De som åker är Tony Darkwah, Sunday Ojuri, Jonathan Wulff och Sandra Knezevic. På Gurkspelen,
som pågår lördag-söndag, tävlar våra juniorer och ungdomar.


Så gick det i GP Karlstad!

Tor 28 jul
Det blåste mest sidovind i Karlstad vilken gjorde det svårt för våra sprinters att springa riktigt fort men det gjordes ändå ett par stabila insatser! Jacob Ewertzh sprang 100m på 10,85 och noterade 21,76w på dubbla distansen. Desmond Rogo gjorde ytterligare ett stabilt lopp på 100m och klockades för 10,80.
Erik Nyberg noterade 11,11 på 100m. Markus Ögren sprang både 100m och 200m och sprang på 11,39 och 22,94. Kalle Nie satte personligt rekord på 100m med 11,40! Bienvenue Musore satte nytt årsbästa på 800m med fina 1.54,11. Mehdi Katib hoppade höjd på tävlingen och vann på 2,10.


Vindsnabba sprinters!

Tis 26 jul
I lördags var det tävling på Lidingö i strålande väder.
Tävlingen bjöd på riktigt fina 100m-tider för våra sprintgrabbar!
Lidingövallen har börjat kallas för ”nya Skara” i friidrottsfolksmun! Tävlingen i lördags var den andra tävlingen för sommaren på arenan med finfina resultat för våra hammarbyare i bra väder.
Mycket roligt att se är att vår sprinterbest Tony Darkwah äntligen bekräftat att han är tillbaka på riktigt allvar! Tony persade för första gången på sex år och sprang nu 100m på 10,49 i vindstilla vilket är nytt klubbrekord! En annan av våra kraftiga sprinters, Desmond Rogo, går från klarhet till klarhet då det blev ytterligare kapning av personbästat. Nu 10,68 i vindstilla för Desmond vars saga fortsätter och inte verkar ta slut i första taget! Erik Nyberg har blivit pånyttfödd och slog till med nytt personligt rekord med 10,80 och har potential till ännu bättre tider! Sunday Ojuri är en slowstarter som ofta blir bättre och bättre ju längre säsongen lider och det visade han igen på tävlingen då han noterade 10,84! Det ska bli riktigt intressant att följa våra sprinters fortsättningsvis då det imorgon är dags för Folksam GP i Karlstad, Wind Sprint i helgen och Junior-SM nästa helg!


Michel Tornéus 8,44!!

Mån 25 jul
Under tiden undertecknad varit på semester har det hänt mycket i Hammarby friidrotts-världen! Vår superhoppare Michel Tornéus slog först till med EM-silver i Amsterdam med ett hopp på 8,21w. Sedan, bara några dagar senare, slog han till igen med ett fantastiskt nytt Svenskt Rekord på 8,44! Det sattes i spanska Sierra Nevada och vinden var godkända +1,8. Rekordet är en förbättring med otroliga 22 centimeter! Det är en fullständigt fantastisk prestation av Michel att i det pressade läge han befinner sig i med kniven mot strupen kunna hoppa så otroligt långt! Michel är med resultatet världstrea i år.
Michel blev efter EM och rekordhoppet sedan nominerad till OS som är den målsättning han hela tiden tränat för. Det känns som att vår stjärnhoppare är glödhet inför OS!


Abeba fri att tävla

Tor 14 jul
Information angående Abebas upphävda avstängning.

Hammarby har under veckan mottagit meddelandet från Dopingkommissionen att de upphäver den interimistiska avstängningen av Abeba Aregawi med omedelbar verkan eftersom det inte är påvisat att Abeba brukat den förbjudna substansen meldonium efter den 1 januari 2016. Hammarby Friidrotts styrelse har nu att ta ställning till konsekvenserna av den upphävda avstängningen.

Den 30 juni 2016 offentliggjorde WADA nya riktlinjer angående tillåtna nivåer av meldonium (för mer info, se bilaga). I korthet säger dessa att man rekommenderar en friande dom för en aktiv som befunnits ha mindre än 5 microgram/ml (5 000 Nanogram) i kroppen före den 1 mars 2016. Abeba Aregawis test påvisade 0,03 microgram/ml (30 Nanogram) vid testtillfället den 12 januari 2016.  Abebas fullständiga försvar inför Dopingnämnden kan läsas nedan (se bilaga).
 
Ingvar Åström, Ordförande i Hammarby Friidrott:
"Hammarby Friidrott är naturligtvis nöjda med att ett beslut äntligen har tagits av RF:s DopK i ett långt och utdraget ärende kring Abeba Aregawis interimistiska avstängning. Vi är naturligtvis också mycket lättade både för Abebas och vår egen skull. Det går inte med ord att beskriva den oerhörda lättnad och glädje som Abeba gav uttryck för när hon fick beskedet från oss på telefon. Vi i Hammarby Friidrotts styrelse kommer nu att gå vidare med samtal inom styrelsen och med berörda i vår förening samt med Svenska Friidrottsförbundet och inte minst Abeba själv om framtiden.”


Bilder från Världsungdomsspelen

Tor 7 jul
Vår duktige tränare och fotograf Ove Hultström har tagit ett gäng bilder från Världsungdomsspelen. Bilder finns att se här.


Michel i EM-final efter 8,19!

Ons 6 jul
Vår längdhopparstjärna Michel Tornéus lyckades ta sig till morgondagens final efter att ha säkrat finalplatsen i sista omgången med fantastiska 8,19! Michel hoppade längst av alla hoppare i kvalet. Vinden (+2,5) var dock något för stark för att resultatet skulle vara officiellt men det känns hur som helst som att Michel har mer att ge i finalen! Michel trampade över i både första och andra omgången men den mentalt starke Michel lyckades alltså i sista hoppet!


Michel över 8 meter igen!

Mån 4 jul
Michel Tornéus hoppade äntligen över 8 meter igen på en tävling i Spanien! Michel presterade hoppen på en tävling i Sierra Nevada.
Vår längdhopparkung fick till två godkända hopp på 8,04 och 8,05! 8,04-hoppet var dessutom i motvind.
En perfekt uppladdning inför EM i Amsterdam som inleds på onsdag!

Nyhetsarkiv
Juli

Utökade artiklar här nedan


EM i Amsterdam!

Ons 6 jul
Idag inleds EM i Amsterdam och klubben har tre deltagare på plats!

Michel Tornéus, längd
Michel fick äntligen till 8-metershopp i förra veckan och hade ett galet hopp i sista omgången! Michel är på gång! Och det kunde inte kommit mer lägligt! Ett perfekt läge för Michel finns nu att helt säkert kvalificera sig till OS i Rio! Kvalet går idag kl 13.10, och Michel hoppar i A-gruppen. Det som krävs för att ta sig till final är att nå kvalgränsen 8,00 eller vara bland de 12 bästa hopparna i A- och B-poolen sammanlagt. Finalen går imorgon kl 18.20.

Frida Persson, 400mh
Frida tog sista chansen och kvalificerade sig till EM som en av de sista svenskarna. Frida har haft otur med sjukdomar som hållit henne ifrån tävlingsbanan men formen har varit stigande och kommer vara på topp i Amsterdam! Kl 14.15 på fredag går försöken, med semifinal på lördag kl 20.20 och final kl 17.05 på söndag.

Sandra Eriksson, 3000mh
Sandra är klubbens nye 3000mh-löpare som sedan länge tränat med guldtränaren Oscar Gidewall och hans superaktiva så Sandras övergång till klubben är väldigt naturlig. Sandra tävlar för Finland men kommer tävla för Hammarby Friidrott framöver i de flesta klubbsammanhang. Sandra springer 3000mh på EM för Finland. Försöken går på fredag, kl 13.30 och finalen på söndag kl 17.15.


Våra landslagsuttagna ungdomar!

Tis 5 jul
Grete Ahlberg och Victoria Almerén Hansson
har båda tagits ut för att representera landslaget i juli månad
i JVM i Bydgoszcz i Polen respektive UEM i Tbilisi i Georgien!

Grete Ahlberg har under hela utomhussäsongen ingått i en kvartett duktiga släggkastare som alla fyra sedan tidigare klarat JVM-kvalgränsen på 57,50. Dock kan endast två av dessa duktiga släggtjejer skickas till Polen. Dessa tjejer har under säsongen pushat varandra till längre längder och konkurrenssituationen har sannerligen varit positiv för tjejerna! För Grete som hade skadeproblem tidigare i vinter och våras så var en JVM-plats då rätt långt borta men Grete har utnyttjat konkurrensen och därmed funnit tändvätska för att kunna kasta längre. Grete, som förra sommaren var med på UVM i Colombia, hade sannerligen nytta av erfarenheten som hon skaffade sig där. Även en dålig erfarenhet som denna visade sig faktiskt vara en bra lärdom som hon senare kunde dra till sin fördel. På Världsungdomsspelen var Grete bestämd och kastade iväg släggan 61,09 redan i första omgången och gav sina konkurrenter en tankeställare. En riktigt imponerande prestation! JVM går 19-24 juli.

Victoria Almerén Hansson har slagit personligt rekord denna säsong med 13,62 och blev uttagen tidigare i juni men har betydligt mer att ge. Hon har haft en del oflyt med dåliga förutsättningar då merparten av de 100mh-lopp hon gjort under säsongen varit motvindslopp. Under Världsungdomsspelen hade Victoria en bra känsla i kroppen inför finalen och lyckades få till en bra start men fick sedan felsteg till första häcken och var tvungen att bryta. Men Victoria åker till Georgien med en positiv känsla då formen känns väldigt bra! Hon sprang snabbt på 100m och persade nästan trots mycket motvind och dåligt väder. Victoria åker på tisdag den 12 juli och tävlar den 15 och 16 juli. Hon har redan varit på exakt samma ställe ifjol under European Youth Olympics och då hade hon, likt Grete, en dålig erfarenhet. Hon blev matförgiftad och kunde inte göra sig själv rättvis på tävlingen. Men nu har Victoria efter den erfarenheten blivit visare och har en stor nytta av att ha varit på samma ställe tidigare! Detta kan hon vända till sin fördel! UEM går 14-17 juli.


Fina resultat i Göteborg
trots dåligt väder!

Mån 4 jul
Tyvärr var vädret inte det bästa i Göteborg med kalla temperaturer, grå himmel och en del regn. Dessutom dominerades sprintloppen och många av de horisontella hoppen ofta av motvind med emellanåt vändande vindar. Men trots detta gick det bra!
Grete Ahlberg stod för en av de största prestationerna när hon kastade nytt personligt rekord och slog alla sina konkurrenter när det behövdes som mest! Grete kvalade i och med detta in till JVM! 61,09 lyder det nya perset och klubbrekordet för Grete!
Stina Gustavsson hade en finfin tävlingshelg. Det blev tre guld, i 80mh, kula och 80m. I häcken förbättrade hon sitt klubbrekord och distriktsrekord till 11,10. I kula blev det 12,14. I 80m klockades hon för 10,03 i ett lopp med en del motvind. Hon sprang även 200m med seniorerna och där blev det ytterligare ett klubbrekord med otroliga 24,69!
Vera Gerendas gjorde ett nytt fint lopp på 800m och klockades för 2.22,70.
Vilma Hultström sprang också distansen och var i närheten av det personliga rekordet. Tiden stannade på 2.21,59. På 400m blev det däremot personligt rekord med 60,88.
Klara Rådbo tog trippla brons i hoppgrenar. 5,61w i längd och 11,86w i tresteg blev det i de horisontella hoppen och 1,65 slutade Klara på i höjden.
Tony Darkwah gjorde ytterligare fina lopp på 100m. Nu blev det 10,78 i motvind.
Desmond Rogo fortsätter att imponera då han sprang 100m som bäst under tävlingen på 10,89 i  motvind. Desmond har bra mycket mer tid att kapa!
Jacob Ewertzh sprang 100m och noterade 10,83 i motvind. Han slog även nytt pers och klubbrekord på 200m med fina 21,53!
Ritchie Moba hoppade längd och noterade 6,62 motvind.
Markus Ögren hade en fin tävlingshelg och noterade 11,23 som bäst i motvind på 100m. På 200m blev det nytt personligt rekord med fina 22,39!
Christoffer Ahl sprang 800 och 1500m och noterade, 1.58,95 respektive 4.09,94.
Jacob Palmerstedt slog nytt pers i stav med 3,45.
Leon Johansson gjorde fina lopp på 80m och noterade 10.00 i försöken. I finalen blev det 10,03 med en del motvind.
Paul Förnestig hade en härlig tävlingshelg med dubbla personbästan. 9,47 blev det på 80m och 23,17 på 200m, både persen dessutom satta i motvind!
Fredrik Orrsveden börjar komma igång nu på 800m och klockades för 1,57,98.
Erik Ehrlin var äntligen tillbaka på tävlingsarenan efter frånvaro och genomförde tävlingen med att hoppa 14,98 vilket var helt okej.
Timothy Olsson satte nytt personbästa i tresteg med 14,28, dessutom i lätt motvind!
Jasmin Sabir hoppade 12,68 i tresteget, också det i motvind
Victoria Almerén Hansson sprang 100mh och noterade 14,10 och på 100m blev det 12,28, båda loppen i motvind.
Hanna Lindé satte nytt pers på 300m med 41,30.
Tilda Kapell var nära det personliga rekordet i stavhopp då hon hoppade 2,95.
Astrid Atle sprang 400m och noterade 60,84, vilket är nytt personligt rekord.
Marina Janhunen sprang 400m och noterade 61,03.