Två hammarbyare på NM-kval!

Tor 27 okt

Den 12 november äger Nordiska Mästerskapen i terränglöpning rum i Uddevalla. Lördag 29 oktober sker uttagningen till mästerskapen, även det på samma bana i Uddevalla. Niklas Jonsson, och vår senaste juniorrekrytering John Kingstedt (John kommer presenteras ordentligt vid ett senare tillfälle) kommer att delta och det handlar om P19 6km. Båda grabbarna har möjligheter att kvalificera sig till NM. De två första i uttagningstävlingen blir direkt uttagna medan övriga platser kommer att tillsättas utifrån terrängresultat under hösten. NM-kvalet väger självfallet tungt i sammanhanget. Nominering sker 30 oktober. När det gäller banan så är banvarvet 1500m och går på ca 80% grus och 20% gräs. Höjdskillnad mellan högsta och lägsta punkt på varvet är ca 10 meter.


Sofie Persson byter Mississippi
mot Stockholm!

Fre 21 okt

En av Hammarby Friidrotts, och dessutom Sveriges, främsta 400m-häck löpare Sofie Persson har flyttat hem till Sverige och Stockholm efter att ha fullföljt sina studier i USA!
Hur känns det att flytta till Stockholm?
Det känns jätteroligt, men kallt! Jag saknar Sofia (Hellberg-Jonsén) jättemycket från tiden i USA! Det är en stor omställning mellan collegelivet där borta och här hemma i Sverige. I USA hade man liksom allt samlat på ett och samma ställe och fick allt serverat på ett silverfat. Här hemma jobbar jag heltid som Sales Manager så det blir mycket jobb. Men det känns bra att göra något nytt! 
Hur ser träningen ut för tillfället?
Jag fick avbryta utomhussäsongen pga. en ryggskada men den blir bättre och bättre! Jag kör på med rehab 2-3 ggr om dagen. Träningen i övrigt ser ut som så att jag har två distanspass och två styrkepass i veckan. Jag kan springa ungefär på 70% av min totalkapacitet för tillfället. Om en månad tror jag att jag ska kunna vara tillbaka på allvar på banan igen! Jag tänker träna ungefär sex pass i veckan.
Det som är positivt är att jag inte ska vara på min absoluta topp förrän till utomhussäsongen då min huvudgren 400mh finns på programmet, så det finns gott om tid att bli skadefri innan jag tränar igång på allvar. När det gäller min elitsatsning så vill jag fortsätta att elitsatsa så länge som jag tycker att det är roligt. 
Är du nöjd med säsongen?
Slutet av min säsong blev avklippt pga. skadan i ryggen. Jag har annars haft en jättelång säsong som började i december 2010 där tävlingarna avlöste varandra var och varannan helg. Jag är inte jättenöjd med utomhussäsongen eftersom 400mh gick lite sämre än säsongen innan (SB: 57,56). Inomhussäsongen däremot är jag mycket nöjd med då jag sprang 800m på 2.04,51! (överlång bana)
Kommer du att tävla någonting inomhus?
Angående inomhussäsongen så har jag inte tittat på några specifika inomhustävlingar ännu men det ska jag göra när säsongen kommit igång mer och tävlingarna börjar närma sig. Inomhus kommer jag att springa mycket 800m för att det är en distans som har mycket gemensamt med 400mh.
Vad känner du att du behöver förbättra för att springa snabbare?
För att bli snabbare på 400mh så måste jag förbättra min teknik och min snabbhet. Ibland är min teknik över häckarna mindre bra så där känner jag att jag har en del att förbättra. Så jag behöver i stora drag alltså träna häck och snabbhet för att bli bättre. Jag har Kenth Olsson som tränare och tränar mycket på egen hand. Jag tränar också lite med syrran (Frida Persson). 
Hur blir det med träningsläger i vinter och vår?
Det blir tyvärr inget Sydafrikaläger under vintern då jag inte hinner pga. jobbet. Men ett vårläger tror jag nog att det kommer bli! Sedan brukar landslaget ha ett träningsläger under våren som också är möjligt att jag får åka på. 
Målsättning för 2012?
Mitt mål inför nästa säsong är att ta mig till EM i Helsingfors! Resultatmässigt så vill jag ta mig under 57 sekunder vilket ju är lite av en magisk gräns för mig. När det gäller 800m inomhus så har jag inga direkta mål utan springer mest för att det är roligt. Jag har aldrig varit under 2.04 och visst vore det kul att slå personligt rekord men det är svårt att sätta något konkret mål som jag verkligen ska försöka uppnå när det gäller 800m. Som långsiktigt mål vet jag inte direkt heller, men det skulle vara roligt att vara med i stora sammanhang som EM, VM, OS mm. Det ska bli jättekul att köra ordentligt hemma i Sverige och att springa för Hammarby!


Kort intervju med Valdemar Karlsson!

Tis 18 okt

Hammarbys stabile höjdhopparjunior Valdemar Karlsson hade en lovande säsong bakom sig år 2011 med nytt personligt rekord och JSM-medalj. Nu siktar han mot högre höjder!
Är du nöjd med din säsong?
Ja, riktigt nöjd. Jag hade det lite segt i början dock med några tävlingar med mindre bra resultat. Men sedan vände det och rullade på. DN-Galan Youth var en tävling som gick bra. Där hoppade jag 1,95 med luft över ribban. Den här utomhussäsongen var också min första utomhussäsong så med tanke på det är jag väldigt nöjd. På JSM tog jag brons och slog pers med 1,97. Jag klarade höjden i sista försöket! Jag uppfyllde även mitt mål då det också var att ta ett brons på JSM.
Har du dragit igång med grundträningen ännu?
Jag har kört en 2-3 veckor på grundträningen. För tillfället tränar jag 4 ggr i veckan men träningsdosen kommer ökas till 5 ggr i veckan när vi går in i Sätrahallen. Jag är inte säker men jag tror att vi går in i Sätra om en vecka. Det blir ingen kvalitativ teknikträning ännu. Jag kör mycket styrka, hopp och kondition nu i uppbyggnadsperioden.
Vad måste förbättra för att kunna hoppa högre?
Saker som jag känner att jag måste bli bättre på är ribbpassagen och hoppstyrka. Jag måste även förbättra min rutin så jag kan hoppa mer jämnt och stabilt.
Hur ser inomhussäsongen ut?
Jag kommer garanterat att tävla inomhus men jag har ännu inte hunnit planera in någon tävling. Men det kommer när tävlingssäsongen börjar närma sig!
Målsättning för nästa säsong och framtiden?
Min målsättning är att kunna hoppa 2 meter inomhus och ta SM-medalj. Utomhus så vill jag ta klubbrekordet för P19 som ligger på 2,01. Om Jag kommer vara skadefri och utvecklingen går åt rätt håll så är mitt framtidsmål att kunna hoppa 2,10. Jag vill även kunna ta medalj på stora SM och kunna sikta mot mästerskap som EM och VM i framtiden!


Långa bollkast!

Mån 10 okt

Kasttävlingen för 12-17 åringar i helgen hade en del intressanta inslag. Andeas Almlöf kastade så långt i boll så han nästan kastade över kastplanen och in på gatan..
Andreas Almlöf kastade över hela kastplanen när han kastade boll! 72,16 blev resultatet=inofficiellt klubbrekord! Förutom detta så blev det följande resultat: kula 11,69, diskus 30,39, slägga 31,03 och spjut 34,85.
Staffan Åkesson var med i kula och diskus och noterade resultaten 9,40 samt 30,25.
Freja Avebäck och Elin Lindell kastade också denna dag. Freja kastade 37,59 i boll, stötte 9,17 i kula. I diskus gick det idag lite sämre med 18,50. Elin Lindell kämpade på bra och nådde 8,48 i kula, 17,32 i diskus, 18,27 i slägga, 23,39 i spjut och 29,63 i boll.
Grete Ahlberg noterade 29,47 i slägga (3kg), 10,84 i kula, 32,26 i diskus, 33,37 i slägga (2kg), 28,12 i spjut och 42,18 i boll. Bollresultatet var också klubbrekord.


Rapport från Lidalägret för Team 98-99

Tis 4 okt

Det var full fart på ungdomarna i helgen då det traditionella upptaktslägret genomfördes för Team 98-99.
Det var ett späckat program med många aktiviteter, se nedan.
Många hade höga förväntningar på nattens spökrunda efter förra årets succé. Tränarna lyckades att höja nivån ytterligare ett snäpp. De aktiva blev varnade innan start, vilket gjorde att några avstod från att gå… Några som gick hade nog också helst avstått…
Theodor Ilbäckens pappa Leif hade bidragit med än mängd priser som delades ut till vinnande mångkampslag. De priser som blev kvar lottades ut bland övriga deltagare. På det stora jobbet under söndagseftermiddagen var det många som slet på hårt och löpte 10 varv eller mer. Se bilder från lägret här


Emma Norss har inlett grundträningen!

Tis 4 okt

Viloveckorna efter den frenetiska tävlingssäsongen har nu kommit till sin ända och grundträningen har precis dragit igång.
Vår superstavhopperska Emma Norss är en av de som startat grundträningen!
Har grundträningen dragit igång ännu?
-Jag har börjat lite lätt med grundträningen, som drog igång för en vecka sedan. Den kommer sedan att ökas på mer successivt. Nu har vi börjat med lite backlopp, men det kommer byggas på och bli tuffare med fler backlopp så småningom. Vi kör mycket styrka och kondition under uppbyggnaden och ingen grenspecifik träning alls än så länge.
Hur har din säsong varit? 
-Jag hade en lyckad säsong då jag lyckades med mitt mål, medalj på USM. Sedan så slog jag både PB och klubbrekord (3,42) så jag är väldigt nöjd! Jag har varit skadefri bortsett från en liten skada på USM som gjorde att jag inte kunde prestera mitt bästa. Om jag hade hoppat lite högre på USM så hade jag kanske fått hoppa på Ungdomsfinnkampen!
Vad behöver du förbättra för att kunna hoppa högre? 
-Jag måste generellt bli rörligare och starkare. Även gymnastiska övningar som volt och räck måste jag bli bättre på för att kunna hoppa högre.
Är ett byte till en styvare stav aktuellt?
- Angående styvare stav så har jag tre stycken stavar och kommer förmodligen att behöva gå upp till en styvare stav inomhus. Känslan i hoppningen kan till en början bli svårare att få till vid byte av stav men annars så ska det inte vara något problem med ett byte.
Målsättning för inomhussäsongen och framtiden?
-Mitt mål är att ta medalj på JSM inomhus och hoppa 3,50, som är lite av en drömgräns för mig. Mitt framtidsmål är att tillhöra sverigeeliten och ta drömgränsen 4,00m. Detta ska jag lyckas med inom fem år!


Vår nye hammarbyare David Sundström tog hem Castorama!

Mån 3 okt

David Sundström tävlar ännu för Hellas men kommer inom kort bli klar för Hammarby Friidrott. David är sprinter och har på 100m noterat 11,29. David har kastbakgrund vilket han visade på Castorama!
2230 poäng blev det totalt. I kula blev det 11,92, spjut, 50,92, diskus 31,42 och slägga 29,82. Vilket gav tre grensegrar och en tredjeplats.
Stabile Jonathan Eklund tog hand om andraplatsen på 1985 poäng.
En annan som imponerade var styrelsemedlemmen och tränaren Henrik Attersand som visade sig stabil och knep tredjeplatsen med 1757 poäng! Dennis Acson och Janne Wulff hade en intern kamp mellan varandra som var en nagelbitare ända in på målsnöret, men som Dennis till slut gick segrande ur med en marginal på 60p!


Hammarbyare uttagna till
EM-projektet i löpning!

Mån 3 okt

Joni Jaako och Thobias Ekhamre har båda blivit uttagna till en intressant satsning inom medel-långdistans! 

Våra stjärnlöpare är uttagna till Svenska Friidrottsförbundets löparprojekt mot EM 2012, med ambitioner att projektet skall bli 3-årigt mot EM i Zürich 2014. En kortfattad sammanfattning av projektet är att man vill skapa möjligheter att träna tillsammans under delar av vinterhalvåret i en stimulerande internationell miljö!

Nyhetsarkiv 2011
Oktober

Utökade artiklar här nedan