Rapport från en tävlingsresa till Örebro
Rapport från en tävlingsresa till Örebro
Sön 27 mar
Nu i helgen åkte några av våra löpare till Örebro för att avsluta inomhussäsongen med att springa 800m på Marsspelen i Tybblelundshallen. Syftet med resan var flerfaldigt; att få till en trevlig avslutning på inomhussäsongen, att putsa klubbens 800m-statistik lite samt hälsa på Emma i gruppen som nyligen flyttat till Örebro för studier. Tyvärr blev Emma sjuk och kunde inte vara med att springa utan utgjorde istället hejaklack och fotograf.
Tränaren hade initialt en förhoppning om att hela gruppen skulle vara med och tävla, men på grund av sjukdomar, resor mm blev det Abdi, Samuel, Michale och Abdulah som sprang.
Våra löpare kom att dominera herrarnas 800m lopp med 4 av 9 startande och med placeringarna 1,3,4 och 7.
Abdi vann loppet efter en hård kamp loppet igenom med en Väsbylöpare och fick sällskap av Samuel (3:a) på prispallen. Övriga placeringar var Abdulah 4:a och Michale 7:a.
Efter genomförd tävling avslutade vi vistelsen i Örebro med en gemensam middag innan vi åter styrde kosan hemåt mot Stockholm.
Michael Forss
Hammarbytrippel på Sista Chansen!
Hammarbytrippel på Sista Chansen!
Ons 23 mar
Klubben tog en härlig trippel i F14 60m med finfina tider på våra tjejer! Sira Gassama och Siri Lindvall slog båda personliga rekord med fina 8,07 i en jämn final! My Lindberg tog bronset på 8,61.
Sira Gassama vann även tresteget på 10,08. En av våra yngre hammarbyare, Elias Kapell, tävlade i P9-klassen. Han vann 60m på 9,56. Han tävlade också i bland annat längdhopp och kula där det blev två silvermedaljer med längderna 3,82 respektive 6,48.
André Barroso Johansson tog en dubbelseger i P13 på 60m och höjd med resultaten 8,32 och 1,50. Liam Kalmér tog dubbla silvermedaljer i P13 på 60m (8,62) och kula (8,73).
Elin Lindell
ny projektledare för Friidrottsskolan!
Elin Lindell
ny projektledare för Friidrottsskolan!
Fre 18 mar
Elin Lindell har anställts som projektledare för vår populära sommarfriidrottsskola! Elin har tidigare jobbat som ledare på skolan i fem år och har ett stort friidrottsengagemang! Här kommer en kort presentation!
Jag började träna friidrott i Hammarby Friidrott som sjuåring och idag tränar jag fortfarande kvar i samma grupp, team 288. Träningen och tävlandet gick som bäst i ungdomsåren och utropstecknet kom när jag som 16-åring tog brons på IUSM på 60m med tiden 7.87.
Efter en längre skadeperiod och några års bristande motivation är jag nu skadefri och mer taggad än någonsin och ska ge friidrotten en ny och ärlig chans! I sommar kommer jag att jobba som projektledare för Hammarbys Friidrottsskola, ett spännande uppdrag som jag är glad och stolt över att ha blivit tilldelad. Jag kommer att planera, rekrytera samt göra allt jag kan för att entusiasmera och inspirera.
Jag ser fram emot en härligsommar på Enskede IP tillsammans med alla friidrottsugna ledare, barn och ungdomar!
Namn: Elin Nova Breig Lindell
Ålder: 20 år
Lag: Bajen
Intressen: Friidrott, musik och att resa
Friidrottsgren: Sprint
Favoritmat: Pizza
Förebilder: Beyoncé
Sjunger i duschen: Ja
Inspirerande intervju med vår Europamästare!
Inspirerande intervju med vår Europamästare!
Tor 17 mar
Michel Tornéus har intervjuats av TV4's Maud Bernhage. Michel berättar i den omfattande intervjun, som är nästan en timme lång, om sin långa bakgrund och hur allting började. Det är riktigt positiv lyssning och väldigt intressant och inspirerande och många av våra ungdomar kan säkerligen känna igen sig när de lyssnar på Michels bakgrund och situation. Lyssna på intervjun här.
Fina Hammarbyprestationer i överlägsen seger!
Fina Hammarbyprestationer i överlägsen seger!
Mån 6 mar
Det blev, knappast överraskande, en överlägsen seger för Stockholm med 1108,5 poäng före närmast jagande Uppland på 690,5 poäng i Svealandsmästerskapen. Stockholm samlade ihop flest poäng i samtliga åldersklasser för båda killar och tjejer. Paul Förnestig gjorde ännu en stabil insats då han tog ett silver och ett brons på 60m och 200m. Han fortsatte att springa snabbt så det blev 7,71 och 24,54.
Stina Gustavsson ställde upp i fyra grenar och fick en fantastisk utdelning med tre guld och ett silver. Gulden kom i 60m med fina 7,89, 60mh med superresultatet 8,79 och i tresteg med 10,75. Silvret kom i höjdhopp på 1,55. Sira Gassama vann 200m på finfina 26,44. Hon tog dessutom två silvermedaljer, i längd med 5,10 och i tresteg med 10,48. Längdresultatet var klubbrekord med 1 centimeter!
Klara Rådbo vann höjdhoppet på 1,58. Hon tog även silver i stav med 2,73. Andra Hammarbystavhoppare som presterade fint var Isa Hausmann och Ella Raud som kom fyra och femma på 2,73 respektive 2,63. Siri Lindvall gjorde en mycket fin förbättring på 60m och noterade nytt fint personligt rekord med 8,08. I finalen slutade hon fyra. Hon hoppade även 4,92 i längdhopp och noterade ytterligare en fjärdeplats.
Tre medaljer på IUSM
Tre medaljer på IUSM
Tis 10 mar
Det var en relativt liten trupp som deltog på årets IUSM. Målet var tre medaljer, vilket infriades. Greta Deltin hade visat fin form och satte pers redan i försöken på 60m F15 med 7.92. I semin blev det 7.88 och i finalen 7.89 vilket gav ett silver. På 60mh löpte Greta på 9.35 i försöken och i finalen blev det pers med 9.11 vilket gav brons. Statistikettan Rosanna Cianelli var favorit i kula F16 men fick inte riktigt till det, men kunde bärga bronset på 13.22 endast 21 cm från segern.
Maja Lundmark persade i stav och kom fyra i F16 med 3.22. Felix Prins hade medaljläge framför allt i längd och på 60mh i P15. Han var dock inte på topp pga sjukdom veckan innan och han fick nu nöja sig med en femteplats i längd på 5.82 och en missad finalplats på 60mh. På 60m tog han sig dock till final och slutade sjua på 7.62 (7.60 i semi). Fanny Jansson var också småkrasslig men lyckades ändå ta sig över 1.62 i höjd vilket gav en sjätteplats. Vilma Hultström har gjort stora framsteg på 1000m denna vinter och tog sig till final i F15 efter 3.14.17 i försöken. I finalen blev det tuff fart och Vilma löpte strålande men orkade inte riktigt hänga med på spurtvarvet. Hon fick nöja sig med det fina perset 3.10.80. Lotta Laurin persade på 60mh med 9.69 och i tresteg 10.62 (endast en cm från finalhoppning) i klassen F16. Pers blev det även för Albin Rohde i stav P16 med 3.38.
För bilder från tävlingen, tagna av Ove Hultström, gå in här.
Magisk Michel Europamästare!
Magisk Michel Europamästare!
Mån 9 mar
Michel Tornéus visade världsklass när han på ett mycket övertygande sätt hoppade hem EM-guldet! Efter ett mycket långt övertrampshopp i första omgången var känslan att det kunde bli långt för vår längdhopparkung denna dag! I andra omgången lyckades Michel med plankträffen och seglade iväg otroliga 8,30! Nytt svenskt rekord, Nordiskt rekord och världsårsbästa! Efter den urladdningen behövde inte Michel göra mycket mer då han i denna tävling stod i särklass.
Detta var Michels första mästerskapsseger och sannolikt inte den sista!
Michel komfortabelt till final!
Michel komfortabelt till final!
Fre 6 mar
Vår superlängdhoppare hade inga problem att säkra en plats i längdhoppsfinalen! Michel Tornéus behövde inte känna någon press på sig i längdhoppskvalet då han i första omgången inledde med fina 7,97- trots större delen av plankan kvar! Han avstod därefter vidare hoppning och stod som förste man kvalificerad till finalen när kvalet avrundats. Michel själv rapporterar att han ser fram emot finalen ikväll och att han jagar guldet!
Rapport från IJSM i Göteborg
Rapport från IJSM i Göteborg
Tis 3 mar
Det blev många fina insatser i helgen då IJSM genomfördes i Göteborg i Friidrottens hus. Truppen bestod av 32 aktiva som genomförde 45 grenstarter. Efter två intensiva tävlingsdagar hade de våra kammat ihop åtta medaljer varav tre guld. I jämförelse med övriga klubbar blev det en ordentlig uppryckning från förra årets 18:e plats. Nu hamnade vi fyra på 63 SM-poäng efter MAI och Ullevi som båda fick 97 poäng och Hässelby 75 poäng.
Det var våra duktiga 98:or som fick stiga högst upp på pallen. Josefin Herstedt tog en överlägsen seger i stav då hon vann på perset 4.02. Sebastien Hargeström vann även han stav på 4.34. Grete Ahlberg var storfavorit i viktkastning och gjorde ingen besviken. Hon vann på storfina 20.17. Emily Berghäll satte pers och kom tvåa på 17.53.
Hammarby börjar bli en maktfaktor på sprintsidan där konkurrensen är stor. I M22 kom Jacob Ewertzh tvåa på 6.92. I final hade vi även Jonathan Wulff som kom femma på perset 6.96 före Sunday Ojuri 7.00. Tyvärr så skadade sig Jonathan efter målgång och vi får hoppas att det inte är så illa som det såg ut. I P19 överraskade Erik Nyberg med en tredjeplats och perset 7.01! I final hade vi även Yasmin Jelassi i F19 med tiden 7.92, Hanna Kapell i F17 med 7.91 (7.88 i försök) och Rodi Kay i P17 som sexa på 7.23 (7.20 i semi). I P17 gick även Kalle Nie till semi på 7.39 ock Ali Hedayat 7.34 (7.33 i försök).
På lång sprint hade vi också framgång. I P17 400m var det tuffa förutsättningar. Tre försöksheat där segraren gick till final plus en tid. Christoffer Ahl och Markus Ögren hamnade tyvärr i samma heat och här vann Christoffer före Markus, tyvärr räckte inte Markus tid till en finalplats. Christoffer löpte lysande i finalen och kunde på upploppet pressa sig förbi till en bronsplats på perset 52.02. I F17 löpte Marina Janhunen strålande i försöken och persade med 58.99 vilket var näst bästa tid i försöken. Vår spjutkasterska Ida Fritzdorf Kåberg ville absolut åka med till IJSM och kvalade in på 400m veckan innan med 61.49! Hon gjorde ett fint lopp i försöken och tog sig till B-final med tiden 61.21. I A-finalen gick det fort från början och ut på andra varvet fick Marina släppa och blev fyra på 59.58. Ida öppnade något tuffare och gick ut som trea på andra varvet och en tuff fällning tog henne upp som tvåa och en sjätteplats totalt på nya perset 60.60! Andreas Almlöf löpte 400m i M22 men bröt pga skadekänning.
På 60m häck satte Sebastien Hargeström pers i försöken med 8.27 men avstod sedan finalen där han hade stor medaljchans pga ont i låret. Även Andreas Almlöf avstod 60m häck där medaljchans annars hade funnits. I F17 där konkurrensen var mycket större än på många år hamnade Pernilla Hansson och Hanna Kapell precis utanför finalen med samma tid 8.98. När det gäller de horisontella hoppen så hade vi hoppats på lite mer. Bäst lyckades nu Erik Grundberg i tresteg M22 där han kom tvåa på perset 13.68. Efe Agbonkhese kom femma i tresteg F17 på perset 11.41. Här Gick även My Samuelsson till final på 10.86. Frank Förnestig tog sig även han till final i P17 längd på 6.16.
Våra två löpare skötte sig bra och tog sig båda till final på 1500m. Abdullai Adan i P17 löpte offensivt i finalen men hade inget att sätta emot när farten drogs upp, han fick nöja sig med pers i försöken på 4.18.54. Abdi Yusuf P19 löpte även han offensivt men räckte inte till på spurtvarven. Abdi fick tiden 4.10.05.
XL-Först kom Team-02 sen kom Michel.
XL-Först kom Team-02 sen kom Michel.
Mån 2 mar
Tio ungdomar representerade Hammarby i ungdomsstafetterna (4x200m mix -02) på årets XL-gala. Våra två lag kämpade sig till en 9:e respektive en 12:e plats. Två överväldigande bra placeringar. Betänk att det var 45 lag som kom till start.
Till Lidingö och Täby som kom på prispallen är det bara att gratulera, de var i en klass för sig. Men bland de andra lagen var vi med och konkurrerade. Det avgjordes vid växlingarna.
För mindre än ett halvår sedan började våra ungdomar födda 02 att tävla målmedvetet, och det var i höstas som de motvilligt prövade på denna distans för första gången. Men det ändrades snart och ledde till två lag på XL-galan. Det måste därför också berömmas att hela gruppens utveckling på tävlingsarenan under hösten är en stor del i de två deltagande lagens framgångar. De är mer än väl godkända.
De tio som deltog var i lag 1 - Julia Jansson, Liam Kalmér, Åsa Trosell och André Barroso Johanson. I lag 2 - Embla Wihk, Lukas Olausson, Lisa Brundin samt Arvid Holmberg.
En särskild eloge till Laura Sarmiento Eriksson och Lukas Hanzon Lukin som mycket fokuserat laddade upp till inte bara ett lopp utan två. Alla tio ungdomarna var värdiga kandidater till stafettlagen.
Michel Tornèus kryddade senare med sin seger i längdhopp.
Heja Team-02! Det bådar gott för kommande klubbmatcher.
Nyhetsarkiv
Mars
Utökade artiklar här nedan
Framtida friidrottsstjärnor:
Stina Gustavsson
Framtida friidrottsstjärnor:
Stina Gustavsson
Tor 31 mar
En av klubbens lovande ungdomstalanger Stina Gustavsson har haft en utmärkt inomhussäsong! Här kommer en presentation av vår ungdomsstjärna!
Jag heter Stina Gustavsson och är 13 år gammal. Jag började på friidrott hösten 2008. Då räknades vi som F8. Jag började träna i Hanvikens SK. När vi skulle hitta en klubb som jag skulle börja i var Hammarby enda klubben min mamma visste om så vi ringde dit men det var en väldigt lång kö att få börja. Eftersom jag ville börja med en gång ringde vi vidare och då blev det till slut Hanviken. Nu bytte jag i höstas klubb till Hammarby.
Anledningen till att jag började var att när jag var liten var Carolina Klüft många gånger på TV. Hon gjorde så att jag blev intresserad av att börja på friidrott. Så jag var på flera små evenemang där man fick prova på friidrott på bl.a. Ullevi och i Kungsträdgården. Då var jag ungefär fem år gammal. När jag väl provtränade första gången tyckte jag det var jätteroligt och ville absolut fortsätta! Efter ett tag kom min första tävling vilket var Första Chansen i Huddinge. Där var jag med i längd och 60m och mina föräldrar blev förvånade att det gick så bra för jag vann 60m och kom tvåa i längdhopp!
Tor 31 mar
En av klubbens lovande ungdomstalanger Stina Gustavsson har haft en utmärkt inomhussäsong! Här kommer en presentation av vår ungdomsstjärna!
Jag heter Stina Gustavsson och är 13 år gammal. Jag började på friidrott hösten 2008. Då räknades vi som F8. Jag började träna i Hanvikens SK. När vi skulle hitta en klubb som jag skulle börja i var Hammarby enda klubben min mamma visste om så vi ringde dit men det var en väldigt lång kö att få börja. Eftersom jag ville börja med en gång ringde vi vidare och då blev det till slut Hanviken. Nu bytte jag i höstas klubb till Hammarby.
Anledningen till att jag började var att när jag var liten var Carolina Klüft många gånger på TV. Hon gjorde så att jag blev intresserad av att börja på friidrott. Så jag var på flera små evenemang där man fick prova på friidrott på bl.a. Ullevi och i Kungsträdgården. Då var jag ungefär fem år gammal. När jag väl provtränade första gången tyckte jag det var jätteroligt och ville absolut fortsätta! Efter ett tag kom min första tävling vilket var Första Chansen i Huddinge. Där var jag med i längd och 60m och mina föräldrar blev förvånade att det gick så bra för jag vann 60m och kom tvåa i längdhopp!
Min inomhussäsong har varit superbra! Jag har denna inomhussäsong slagit personliga rekord i följande grenar: kula 9.37, längdhopp 4.92, höjdhopp 1.60, 60m 7.87, 60mh 8.75, 200m 26.23 och tresteg: 11.26. Mina absolut mest lyckade grenar nu inomhus var 200m och tresteg där jag slog personbästa med nästan en sekund respektive nästan 1 meter. Dock har det skett flera förändringar med högre häckar, tyngre kula och planka men jag har snabbt vant mig vid dessa förändringar och jag trodde faktiskt förändringarna skulle påverka resultaten mer negativt än vad de gjort så det är positivt!
Jag har utvecklats väldigt mycket och blivit mycket bättre i Hammarby. Jag skulle inte kunna ha fått en bättre start i klubben! För mig var Svealandsmästerskapen den viktigaste tävlingen och den jag såg mest fram emot. Roligt nog, var det en av de mest lyckade tävlingarna under säsongen också, eftersom jag tog 4 guld och 1 silver. Jag är absolut nöjd med denna säsong och räknar den som en av mina bästa!
Vilka grenar jag tycker är roligast brukar alltid variera. Det är också en av de bra sakerna med friidrott att det alltid går att ändra sig eftersom det finns så många grenar. När en gren går lite sämre så går en annan gren bättre. Just nu tycker jag bäst om 60m, häck och tresteg. I framtiden tror jag att jag kommer bli bäst i sprint och häck. Det har jag alltid varit bäst på. Jag tycker även det är roligast vilket motiverar mig mer att fortsätta med det.
Mina drömmar är absolut att bli riktigt bra i friidrott. Mitt mål är kanske lite väl högt men att vara med på OS i Tokyo 2020 vore supercoolt! Innan det finns det flera delmål som exempelvis först och främst USM. Det har jag alltid sett fram emot och det känns som en sådan stor grej. Och efter det kommer ju Stora SM. Jag gillar att få vara med på sådana stora tävlingar. Man blir mer taggad på dem. USM får jag ju vara med på redan nästa år!
Annars har jag inte så många mål just nu eftersom det redan går så bra. Jag hade flera mål innan säsongen men nu är de flesta redan slagna så jag måste sätta upp nya.
Om jag inte lyckas med alla mina mål vill jag fortfarande vara förknippad med friidrott eftersom det är det jag tycker om allra mest. Så då är mitt andra val om jag inte kommer till OS att bli sportreporter. Jag tränar i 2000-2001 gruppen. Vi tränar fyra gånger i veckan, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar. På tisdagar är vi i Stureby. Där börjar vi med att springa utomhus, sedan kör vi löpningar eller intervaller. Efter det går vi in och kör cirkelträning. På onsdagar är vi i Sätrahallen. Där kör vi teknik och sedan löpningar. Där har tränarna redan ett upplägg med indelning beroende på vad ens fokus ligger, vilket är väldigt bra. På torsdagar är vi först ute och springer sedan kör vi ibland bara löpskolning. Eller någon form av backträning eller intervaller. Efter det går vi in och kör styrka i gymmet på Enskede IP. På söndagarna är träningen densamme som på onsdagarna. Våra träningar är väldigt bra. Det är mycket av alla delar så man får med allt man behöver, styrka, kondition, teknik, spänst och snabbhet osv. Jag har väldigt duktiga tränare!
Under träningarna har jag utvecklat många saker. Små detaljer som gör stor skillnad. Såsom att ta ut mitt sista och tredje steg i tresteg. Kanske var det orsaken till att det blev 1 meter längre i tresteget! Jag har även tränat mycket på mitt knä när jag ska över häcken och efter den, vilket mig hjälpt en del med. Men där finns det fortfarande saker att jobba på. Såklart har jag ju tränat mycket teknik som hjälpt och varit utvecklande. Men jag tror vår uppbyggnadsperiod varit den viktigaste biten. Den hade vi i höstas innan alla tävlingar började. Jag har aldrig direkt haft en sådan period tidigare i träningen faktiskt. Det var bra, vi tränade mycket styrka och uthållighet under den perioden och jag tror det kan ha varit bakgrunden till alla mina bra prestationer!
Förutom friidrotten är jag egentligen väldigt rastlös. Jag ska börja med fotboll igen, men just nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra på min fritid. Jag är ”träningsnarkoman” och vill bara fortsätta träna. En liten hobby jag har är bakning. Det har jag alltid tyckt varit kul. Pysslandet man gör när man pyntar bakverken är den roligaste delen. Det jag gillar bäst att baka är saker med choklad i. Chokladmuffins, kakor, tårtor, allt med choklad. Jag brukar baka när mina familjemedlemmar har födelsedagar. Och ibland brukar jag baka bara för att jag känner för det. Oftast blir det cupcakes eller vanliga muffins. Förutom dessa fritidssysselsättningar blir det mest plugg.
Mina planer för utomhussäsongen är inga speciella. Jag ser mest fram emot Svealandsmästerskapen och Världsungdomsspelen så de tävlingarna satsar jag mest på. Att försöka hålla mig skadefri är ett viktigt mål också. Jag hoppas på många nya bra prestationer och personliga rekord även utomhus. Och en rolig säsong med alla klubbkamrater och motståndare. Jag har många superbra vänner i gruppen som gör friidrotten så otroligt kul. Det är roligt att träna med jämnåriga. Jag vill verkligen tacka mina klubbkamrater och mina tränare för att de gör detta så roligt!
Oscar Gidewall-guldtränaren!
Oscar Gidewall-guldtränaren!
Tor 24 mar
Han började själv med friidrott när han var sex år gammal i Tumba. Han har tränat friidrottare i över 20 år. Klubbens elittränare Oscar Gidewall har haft enorma framgångar på senare år. Det senaste framgången var Michel Tornéus IEM-guld nu i Prag och Svenska Rekord i längdhopp på fenomenala 8,30! Michel blev år 2012 historisk då han blev förste hammarbyare att ta medalj på ett internationellt mästerskap när han tog brons under EM i Helsingfors med 8,17.
Michel har gått från klarhet till klarhet, inte minst de senaste åren då han år 2013 under IEM i Göteborg slog Svenskt Rekord med 8,29 och bärgade ett silver. 2014 kom första VM-medaljen för vår superlängdhoppare då det på IVM i Sopot blev en bronsmedalj på 8,21. Och nu i år blev det alltså äntligen ett guld!
Förutom Michels medaljer i internationella mästerskap så har han totalt tagit 16 stycken SM-guld. Förutom Michel Tornéus så tränar Oscar från klubben Mehdi Alkhatib, Erik Ehrlin, Jasmin Sabir, Ritchie Moba och Love Fältström. Under 2014 så tog Oscar Gidewalls grupp storslam när Michel, Mehdi, Erik och Jasmin samtliga tog guld under SM i Umeå! Det mest framgångsrika SM:et någonsin i klubbens historia kunde konstateras! Samma kvartett tog åter igen medalj under ISM i Sätra nu senast med guld för Michel och Jasmin, silver för Mehdi och brons för Erik. Oscar anställdes på deltid i Hammarby Friidrott som grengruppsansvarig för hopp hösten 2006 och år 2010 tog Oscars aktiva Michel och Mehdi det naturliga steget över till klubben. År 2014 följde även Erik Ehrlin och Ritchie Moba till klubben.
Oscar är även anställd av Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté för att utveckla SOK:s kravanalyser sedan 2007. Han har arbetat ideellt som tränare i IFK Tumba sedan 1992. År 2010 erhöll Oscar priset som årets tränare i Sverige av Svenska Friidrottsförbundet. År 2013 fick han mottaga pris från Europaförbundet, European Athletics Coaching Awards, som tagits fram för att lyfta fram den viktiga tränarrollen.
Även om Oscar varit anställd i huvudsak som hopptränare i klubben har han genom åren även tränat enstaka löpare, bland annat SM-guldmedaljörerna Olle Walleräng (1500m), Joni Jaako (800m) och Charlotte Karlsson (Marathon). Det är för övrigt alla klubbens individuella SM-guldmedaljer i medel och långdistans på seniorsidan sedan 2006. Han har bl.a. arbetat som idrottslärare, riksdagstjänsteman och grafisk formgivare. Han har en bred utbildning då han gått tränarprogrammet på GIH, Svenska Friidrottsförbundets juniortränarutbildning och seniortränarutbildningen. Lägg därtill ytterligare ett antal internationella utbildningar.
Oscar själv började med friidrott när han var sex år gammal i Tumba och tävlade framför allt i löpning. Redan under 13-årsåldern började han läsa tränarlitteratur och skriva träningsprogram för sig själv. Oscar är uppvuxen i en löparfamilj där alla tävlat. Oscars bror, Martin Gidewall, har han hjälpt med träningen sedan 1992. Martin har sprungit maran på 2.29 och pappa, Christer Gidewall, har sprungit samtliga Stockholm Marathon sedan 1979.
En bra friidrottstränare måste enligt Oscar vara mångsidig, engagerad och närvarande. Man får aldrig anse sig själv som fullärd. Det räcker inte att enbart vara duktig i fysiologi och skriva genomtänkta träningsprogram. Kommunikationen och samarbetet med varje enskild individ är det som ger resultat. Det är också viktigt att som tränare ha ett stort tålamod. Utveckling kan gå snabbt ibland men oftast tar det mycket lång tid. Det som särskiljer Oscar från många andra tränare är att han har haft elitaktiva i flera olika grengrupper.
Oscar har en omfattande träningsfilosofi. Man måste förstå att idrottaren i första hand är människa. Livet utanför idrotten måste fungera för att möjligheterna till utveckling ska kunna bli optimala. Hjälp som tränaren kan bidra med till den aktive kan vara betydligt mer värd än åtskilliga träningstimmar. Idrotten ska vara en viktig del i den aktives liv men får inte uppta hela tillvaron utan det måste finnas en balans. En elitidrottare måste också vara självständig i sin tillvaro och ha kontroll över sin egna livssituation.
Att hålla sig frisk och skadefri är a och o, och är grunden för utveckling. Ingen träning får bedrivas vid sjukdom då kroppen inte kan tillgodogöra sig denna och kan istället ge skador. Aktiva måste lära sig att hålla sig friska och lyssna på kroppens signaler.
Det finns inga genvägar. Alla tendenser att fuska sig till framgångar får inte finnas. Kosttillskott bör endast användas vid dokumenterad brist. Det är Oscars bestämda uppfattning att det går att nå yttersta världseliten utan att använda några som helst prestationshöjande medel eller kosttillskott.
För långsiktig framgång behövs en välplanerad, genomtänkt och individanpassad träningsplanering. Men det räcker inte bara med ett välkonstruerat träningsprogram då man inte får stirra sig blind på programmet och tänka statiskt. Flexibilitet och samarbete mellan den aktive är det som ger effekt. Träningen ska anpassas ständigt efter de förhållanden som råder för stunden och utvärdering av träningen är en process som ständigt ska pågå.
Den mentala biten är viktig och ska ingå som en del i den dagliga träningen genom personliga samtal. Tankar och koncentrationen under tävling kan efterliknas under vissa träningsmoment.
Långsiktighet är att viktigt begrepp då tränaren alltid måste tänka långsiktigt och fungera som ett bollplank och mentalt stöd för den aktive. Individanpassad träning är en nödvändighet då ingen människa är den andre lik och har olika behov. Det finns inga generella eller specifika träningsmetoder som innebär framgång för alla. Här ligger konsten att hitta nya träningsmetoder som är anpassade till den enskilde idrottaren. Kunskap inom gruppen ska tas tillvara och innebär att de aktiva ska förstå hur tränaren tänker och sedan själva kunna resonera kring problem som kan uppstå. Eftersom alla aktiva på en hög nivå har en stor kunskap som kan vara till hjälp för övriga träningsgruppen bör denna tas tillvara på. Träningsgruppen innebär också självfallet ett viktigt socialt och mentalt stöd.
Att träningen alltid känns givande är ett måste då den då annars sällan känns rolig. All träning kan självklart inte vara rolig men om tränaren kan få den aktive att förstå att momentet är utvecklande kan träningen ändå kännas givande och stimulerande. Som tränare måste man själv fokusera på den egna utvecklingen. För att kunna utveckla andra måste man ju själv ständigt kunna utveckla sig själv.
Tävlingsresa för Hammarbys 2004:or
Tävlingsresa för Hammarbys 2004:or
Tor 24 mar
Den gångna helgen åkte 42 barn, 11 tränare och en skara supporters, bestående av ett antal påhejande föräldrar och syskon, till Vintersportspelen i Nyköping. Kl. 07:00 var det samling vid klubbhuset på Enskede IP. Det var första gången alla tre 2004-grupperna anordnade en gemensam aktivitet och för en del av barnen var det debut i tävlingssammanhang.
På själva arenan dominerade de grönvita färgerna. En fröjd för ett ”Hammarbyöga”. Vi skördade stora framgångar inte minst med många personliga rekord som sattes under dagen. Alla barnen gjorde bra ifrån sig och några utmärkte sig lite extra.
F11
Lana Lackanovic, Frida Krantz och Allanah Hellstadius tog sig till final på 60m. I längdhoppet slutade Kajsa Åberg, Mira Elgeryd och Lana Lackanoic 5:a, 6:a respektive 7:a. I kulan knep Lana och Frida silver respektive bron dessutom slutade Lea Wasmuth-Ljessnoj och Alva Enblad 5:a respektive 6:a.
P11
Viggo Kraft, Winston Marklund och Vincent Hill tog sig till final på 60m tillsammans med Filip Engström och Ludvig Malmsten. De två sistnämnda tog guld respektive brons i grenen. I längdhoppet slutade Viggo och Albin Fogelsjöö 5:a respektive 6:a. Även här stod Filip för en stark individuell prestation och hoppade hem guldet. I kulan tog Albin silver medan Ludvig, Vincent och Björn Ramel Ternhag slutande 4:a, 5:a respektive 6:a.
Vi ställde upp med hela 9 stafettlag i den mixade stafetten. Lagen lottades ihop och ett av lagen (Filip Engström, Frida Krantz, Frida Ervell och Fabian Linderoth) kammade hem bronset.
Kvällen
Barnen kom ombytta och nyduschade till vandrarhemmet där ett par av de medföljande föräldrarna väntade med hela 60 stycken hämtpizzor. Det blev socialt umgänge över gruppgränserna och därefter relativt tidig kväll då hela gänget var trötta efter tävlingsinsatserna. Natten avlöpte lugnt och alla barn sov ordentligt i sina sängar.
Söndagen
Gemensam frukost intogs på vandrarhemmet och sedan ville flera av barnen se ruinen, Nyköpingshus. Den kalla vinterdagen hindrade inte barnen från att klättra och utforska ruinen. Vid 10-tiden var det dags att packa ihop och styra kosan mot Oxelösund och Boda Borg. Barnen delades in i lag och 4-5 deltagare med varsin tränare som lagledare. Boda Borg kan liknas vid fångarna på fortet och i halvtid käkade vi en välbehövlig Taco buffé där det också erbjöds glass med kola- och chokladsås till efterrätt – smaskigt.
Efter avslutad aktivitet var det dags att framåt eftermiddagen bege sig hemåt igen. Troligtvis sov alla resenärer gott i sina sängar efter en intensiv, rolig och givande tävlingsresa som gav både mersmak och nya kontakter för våra 2004:or.