Träningsläger Fuerteventura

Tor 27 dec
Idag 27 december åker ett gäng äldre aktiva iväg på ett härligt träningsläger på Fuerteventura!
Boende kommer ske på Playitas Resort – ett av Europas största sporthotell för elitidrottare. Träningsmöjligheterna här är av högsta kvalitet med proffsig infrastruktur som möter de höga krav som olympier, elitidrottare och talanger har på sin träning. Här finns över en miljon kvadratmeter fyllda av träningsfaciliteter. På plats finns bl.a. Kanarieöarnas största gym!
På lägret åker följande aktiva: Grete Ahlberg, Tilda Kapell, Felix Prins, Harald Gemmel, Emil Lavett och Daniel Richtnesberg. Lägret pågår under två veckor så de aktiva kommer hem igen 10 januari redo för tävlingssäsongen!


Snart vänder det!

Tor 20 dec
Vi är nu inne i årets absolut mörkaste period sett till mängden dagsljus. Men håll ut – snart vänder det!
Solen går imorgon upp kl 8.44 och går ner kl 14.47. Detta ger oss dagsljus i 6 timmar och 3 minuter. Detta är för de flesta en väldigt mörk tillvaro. Men det glädjande i detta är att det nu vänder! Mörkrets makter har nått sin kulmen. Vi går mot ljusare tider, då dygnet inom kort blir någon minut längre för varje dag.
Vi har även en mysig jul och framför allt en härlig inomhussäsong att se fram emot!


Julkort från Midnattsloppet

Klicka för större! Klicka för större!

Fre 14 dec
Här kommer några löpartips från Midnattsloppet!
Är du en av dem som känner dig osäker på löparturer utomhus när årstiden inte går i löpningens tecken?
Här kommer då några löpartips från Midnattsloppet!


Aktivitetsavgifter för 2019

Tis 11 dec
Styrelsen har per 2018-11-28 utifrån underlag från kansliet beslutat att justera våra terminsvisa aktivitetsavgifter inför år 2019.
Bakgrunden är att våra avgifter legat på samma nivå i många år och att föreningen behöver bli mer självförsörjande ekonomiskt nu när löpartrenden mattats av och våra inkomster från Midnattsloppet minskar. Toppåret 2014 hade vi 42 000 löpare i Stockholm och nu senast år 2018 var anmälningsnivån 26 000 löpare, en nedgång i snitt per år med 4 000 löpare och trenden fortsätter nedåt.
Beslutet är att det 2019 bara finns två nivåer av avgifter fortsättningsvis.
1 000 kr för alla födda 2009 och senare
1 300 kr för alla övriga, dvs. alla födda 2008 och tidigare
inkl Löparnas Vänner
2019-01-28 ska aktivitetsavgiften för första halvåret vara inbetald och
2019-05-31 ska aktivitetsavgiften för andra halvåret vara inbetald.
Inför år 2020 ska aktivitetsavgiften anpassas till att inbetalningar passar ihop med våra två säsonger, vinter/inomhus och sommar/utomhus vilket innebär att vi kommer att ta ut avgifterna innan resp säsong, bl a för att underlätta planeringen för tränarna och att medlen ska vara tillgängliga för användning under pågående säsong. De nya avgiftsdatumen blir då 31/10 resp 30/4.
Styrelsen 2018-12-11 gm Ingvar Åström, ordförande


Prestationscentrum Mångkamp
till Sollentuna

Tor 6 dec
Svensk Friidrotts förbundsstyrelse har beslutat att placera prestationscentrum för mångkamp i Stockholm och Sollentuna!
Klubben står bakom satsningen och har varit en stor del till att projektet har landat i huvudstaden.


Michel en av de bäst klädda

Mån 3 dec
Vår stjärnlängdhoppare Michel Tornéus var i torsdags i förra veckan på Friidrottsgalan. Michel var en av de allra bäst klädda på galan!
Här följer omdömet om Michels klädsel från Expressens Therese Loberg som sattte getingbetygen på gästerna från 2018 års Friidrottsgala:
Fyra getingar
WOW! Längdhopparen Michel Tornéus var riktigt stilig i sin kostym, vita skjorta och fluga. Dessutom hade han prickat in en av höstens trender – sammet. Cool frisyr hade han också! 

Nyhetsarkiv
december 2018

Utökade artiklar här nedan

Gott Nytt År 2018!

Mån 31 dec
Det har varit ett händelserikt år i klubben.
Här följer 10 stycken stolpar som varit betydelsefulla under året.

USM

USM som klubben arrangerade på Enskede IP i början av augusti blev en jättehit! Det märktes verkligen att det inte bara var en vanlig ”propagandatävling” på vår kära hemmaplan! Det var hög klass inom samtliga områden med en touch av det lilla extra som ju brukar kännetecknas av en SM-tävling. Vi har fått väldigt positiva reaktioner för arrangemanget både från förbund och klubbar men också från tränare och aktiva! Detta är otroligt roligt och inspirerande och vi är säkra på att det kommer arrangeras fler SM-tävlingar på Enskede IP i framtiden.
 

Grete Ahlberg

Grete Ahlberg har verkligen gått från klarhet till klarhet detta år!
Trots sin ringa ålder är Grete redan nu med och tampas i samtliga seniorsammanhang! Det blev silver inomhus i ISM i grenen vikt, där hon slagit personligt rekord med fina 18,80. Grete vann både JSM och Nordisk-Baltiska mästerskapen i favoritgrenen slägga. Hon var som en maskin under utomhussäsongen och radade upp tävlingar kring 63-64 meter och kändes som hon var otroligt stabil på de längderna. Hon hade också två tävlingar på över 65 meter. Sedan kom den absoluta fullträffen på Stora SM när hon vann tävlingen på nya perset 67,17!
Hon var dessutom bästa svensk igen när hon veckan efter på Finnkampen fick iväg släggan på nästpers 66,34!
Grete har varit ett av årets riktiga glädjeämnen och vi ser fram emot vad 2019 kan erbjuda för vår släggkastare!
 

Brons på Lag-USM

Vi tog åter en medalj i Lag-USM vilket var en trevlig överraskning! Arrangemanget gick i år i Malmö. Bronsmedaljen var en riktig lagprestation där alla i laget hade stor del! Ett mycket sammansvetsat Hammarbylag med ungdomar födda 2001-2003 med väldigt god sammanhållning kämpade in på målsnöret på anrika Malmö Stadion. Individuellt minns vi bl.a. Jonatan Håkanssons snabba häcklopp på 14,53 i medvind.
 

Silver i Kraftmätningsfinalen

Det blev en intensiv och dramatisk tävlingshelg i Linköping när våra 15-åriga ungdomar tog silver i finalen på Kraftmätningen. Detta efter en resultatmässigt väldigt stark insats av killarna och en enorm kämpainsats av tjejerna. Trots skadebekymmer som stört uppladdningen för många så lyckades ungdomarna kämpa för varje poäng, trots kraftiga islag i häcklöpningen. Silvermedaljen var resultatet av en riktigt fin laginsats!
 

Vinst i Stockholmskampen för Team 06

Finalen av Stockholmskampen avgjordes på Enskede IP i slutet av september. Vi fick bevittna en väldigt dramatisk upplösning! Tureberg ledde innan finalmatchen med 7 poäng före vårt Team 06 men vi gick ikapp och förbi på målsnöret och segrade till slut med 10 poäng i en riktig lagprestation där alla kämpade och hejade på varandra!
 

Kim Hedbom

Kim Hedbom kom i början av året från Huddinge AIS. Kim är löptränare och har sedan sin ankomst varit en mycket stor kraft i klubben. Förutom sin kunskap i området löpning är Kim dessutom fotograf och har stått för merparten av de bilder som tagits för klubben under året. Kim är väldigt duktig på det digitala. Han har under lång tid skött om hemsidan i Huddinge AIS och har mycket god kunskap inom IT-området! Kim kommer framöver att ta fram en ny spännande hemsida till klubben som förväntas komma i gång under 2019!

 
Vår grymma statistiksida

Klubbens statistiksida har funnit ett tag nu men vi gör ändå ett stort slag för den! Det är få föreningar förunnat att ha tillgång till en sådan komplett statistiksida som vi har. Den är ett smörgåsbord för den statistikhungrige. Här finns i skrivande stund hela 165 063 stycken registrerade resultat varav 158 847 stycken individuella resultat! Här hittar du klubbrekord, mästerskapsvinster, 10-bästalista, mångkamper, landslagsmeriter, säsongsbästa, och även personliga profiler! Statistiken är framtagen av Mats Ahlberg.
 

Friidrottsskolan

Vår friidrottsskola nådde i år endast knappt 1000 deltagare men enligt de enkätsvar vi har fått så var det den bästa friidrottsskolan någonsin! Friidrottsskolan är ett mycket trevligt arrangemang där vi förutom att erbjuda barn en härlig aktivitet med spring och lek, erbjuder sommarjobb till 100 stycken engagerade ungdomar som ledare. Spännande utveckling pågår dessutom med friidrottsskolan och vi kommer 2019 få se en hel del förändringar som de allra flesta kommer att välkomna med öppna armar!
 

Ny kastanläggning

Vår tävlingsbur har flyttats till andra sidan av kastplan för optimering av kastytorna. En ny uppvärmd kastplatta med tak har sedan byggts med tre stycken kastbås. Vi kommer även inom kort att sätta dit någon form av plexiglas som regn- och vindskydd då taket inte visade sig fungera på optimalt sätt. Vi har fått en ny tävlingsring i kula på kastplanen. Dessutom har vi fått en ny spjutbana vilket möjliggör användning av spjutbanan och tävlingsbur samtidigt, något som tidigare inte var möjligt då de korsade varandra. Fördelen med nya anläggningen är att kastringen kan hållas torr vilket förlänger kastsäsongen. Nu kan vi hålla på ytterligare några månader utomhus! Den 18 december provades den nya kastanläggningen när vi arrangerade tävlingen Bara Winter Kast.
 

Midnattsloppet

Vårt underbara midnattslopp är verkligen något alldeles extra! Trots att loppet detta år gick lite sämre än vanligt så hade vi ca 26 500 stycken anmälda starter. Roligt att det blev Hammarbyseger i damklassen där Sandra Eriksson vann loppet!
Enligt de enkätsvar som kommit in för loppet så är reaktionerna mycket positiva! Det kan möjligen vara det Midnattsloppet som överlag fått bäst betyg någonsin! Och det är ett mycket gott betyg! En positiv utveckling finns speciellt i Minimil, Lilla Midnattsloppet och Glada Midnattsloppet där vi håller och t.o.m. ökar deltagarantalet! Det som också är roligt är att våra externa samarbetspartners är väldigt positiva till Midnattsloppet. Vi tittar just nu på vad vi kan utveckla inför 2019.
 

Gott Nytt År!

Julhälsning från Fredrik NelsonOns 26 dec
har varit ett minst sagt händelserikt år, med ledordet utveckling!
I gymmet händer nya saker hela tiden, och vi jobbar tillsammans för att det ska bli ännu bättre!
Jag har för egen del fått möjlighet att åka till Halmstad för att gå igenom Eleikos "Strength Coach Level 2"-utbildning, och för bara några veckor sedan åkte jag och Sportchef Benn på Diskus och Slägga-konferens i Växjö. Fantastiska upplevelser med så mycket grym information att ta till sig!
En höjdpunkt under året var att få se Jasmin Sabir knäcka sitt knäböjs-PB med 20kg, från 80 till 100kg. En fantastisk kick!
Det är också så kul att se utvecklingen på gruppnivå inne i gymmet, där jag tycker att de yngre grupperna gör stora framsteg. Vi är på rätt väg!
Julen firas annars delvis i Stockholm, med familj och släkt på min frus sida, och delvis hos mina föräldrar i Nordöstra Skåne. På julafton blev det traditionsenlig skridskoåkning på Östermalms IP!
Träningsmässigt håller jag mig lugn och lämnar julen öppen för återhämtning, men det blir nog en del löpning i dom nordskånska skogarna och kanske lite chins i något träd någonstans.
Jag tror och hoppas att 2019 kommer bli ett grymt år för Hammarby, inte minst i gymmet. Vi har många ideér och planer för att utveckla och rusta upp gymmet, men till sist är det ändå alltid hårt jobb och dedikering från våra aktiva som skapar framgång!
Jag ser fram emot ett härligt 2019 tillsammans med alla fantastiska ledare och aktiva! Forza Bajen!
Med vänliga hälsningar,
Fredrik Nelson, Fystränare 

Julhälsning från Tilda KapellTis 25 dec
2018 har varit ett händelserikt år, både positivt och negativt.
Året startades med inomhustävlingar bland annat en tävling som heter Just pole vault. Förväntningarna inför tävlingen var stora även fast träningarna innanpå inte hade gått så bra. Tävlingen slutade med att jag klarade en höjd, men blev inte jättenöjd med resultatet. Kort därefter blev jag sjuk under en lång period vilket gjorde att träning och tävlingar fick ställas in. Detta gjorde mig nervös för hur jag skulle kunna prestera på nästkommande tävlingar utan att träna. Den tuffa uppbyggnadsperioden kändes som att den inte gav någon nytta när man låg i sängen helt stilla i 2,5 vecka. Däremot hann jag bli frisk till inomhus JSM och hoppade bättre än vad jag någonsin gjort! Det resulterade i ett PB på 3.61m och en fjärdeplats vilket jag var supernöjd med!
Efter JSM började förberedelserna för utomhussäsongen som jag var mycket taggad inför eftersom hoppningen gav bra resultat. Jag tränade på som vanligt och mer med min nya tränare i Täby, Calle Alm som jag fått mycket bra coachning av. Därav blev fler och fler träningar placerade i Sollentunahallen. 
Den första tävlingen för säsongen blev Huddingespelen i slutet av Maj. Jag tävlade två dagar på raken fast i olika klasser. Under samma vecka hade jag fått lite problem med ryggen som jag tidigare hade haft det struligt med. Jag tejpade ryggen och fortsatte att hoppa som vanligt. Under första tävlingsdagen fick jag riktigt ont, men kände inte av det under tävlingen pga mycket adrenalin. På morgonen kändes ryggen bättre och jag värmde upp inför tävlingen som vanligt dagen därpå. Ryggen började göra ont igen och det blev värre. Jag ville inte avsluta tävlingen eftersom gårdagens tävling gick mycket bra och jag var nära på att hoppa PB. Jag lyckades hålla smärtan i styr och hoppade ett  nytt PB på 3.64m med bra försök på 3.74m. Efter tävlingen hade jag dock riktigt ont och kunde knappt stå upp. 
Jag fortsatte att tävla några tävlingar efter den tävlingen, men under hela juli fick det bli alternativ träning för stavhoppandet. Anledningen till smärtan var en överbelastningsskada i nedre ländrygg. Det hade blivit för mycket stavhopp under våren än vad jag innan var van vid och kroppen hann inte anpassa sig till träningen. Med ryggproblem under sommaren blev det några stavtävlingar jag inte kunde vara med på men det blev ändå runt 10-12st. Eftersom jag inte kunde hoppa stav, tävlade jag även i längdhopp och 100m istället (vilket verkligen inte är min gren…) eftersom det ger förutsättningar för stavhoppandet. 
Min rygg blev bättre tillsammans med rehab av sjukgymnast och anpassad träning och stora SM närmade sig. Jag hade tidigare fått förfrågan om att närvara på SM från Ben Herradine eftersom jag hade klarat kvalgränsen, men pga min rygg och hur duktiga alla andra tävlande var, dvs att dem var på en helt annan nivå gjorde mig osäker. Trots mycket velande bestämde jag två dagar innan avfärd att jag skulle med till Eskilstuna och det ångrar jag inte. Det var en kul upplevelse att tävla med dem allra bästa och minst inte med mina tävlingsskompisar som också var med. Resultatet kunde bli bättre, men de förutsättningarna jag hade gjorde mig nöjd ändå. Jag gjorde mitt bästa och kunde inte avsluta säsongen på ett bättre sätt!
Nu är uppbyggnadssäsongen i full gång och inomhussäsongen närmar sig. Hösten startades med att jag fick resultat från magnetröntgen jag gjorde av ryggen tidigare i Augusti. Det var ingen stressfraktur, men det var en svullnad på kotan L4 vilket jag tydligt märkt av. Smärtan började sakta försvinna och jag kunde fortsätta att träna som vanligt. Hösten har varit mycket tuff med ökad träningsmängd från i våras. Jag tränar för tillfället 7 pass i veckan från tidigare 5 pass i veckan vilket var något jag märkte av i början av säsongen. Nu börjar träningen lätta litegrann inför kommande tävlingar.
Innan säsongen startar på riktigt drar jag även iväg till Fuerteventura i 2 veckor med ett antal friidrottare både från Hammarby och Täby! Det ska bli superkul med massa träning, sol och bad och skönt att komma iväg till värmen efter jul. Det blir framförallt en bra uppladdning inför tävlingarna i vinter vilket jag verkligen ser fram emot eftersom träningarna har gått riktigt bra!
Jag är verkligen en person som älskar julen! Jag gillar att julbaka och pynta hemmet så det blir riktigt mysigt och självklart ska man ha en riktigt gran! Under andra advent ska vi ha adventsfika för min pappas del av släkten med pepparkakor, lussebullar, glögg och annat gott som vi ska förbereda dagen innan. Förhoppningsvis hjälper hela familjen till men i min familj vet man aldrig… Det ska även självklart julpyntas! Under adventsfikat ska vi också göra pepparkakshus tillsammans. Det hus som blir finast vinner! 
Detta år kommer jag fira julafton som vi oftast gör hos min farfar med släkt. Vi firar julen på ett traditionellt sätt med gröt på morgonen, julklappsöppning, Kalle Anka och ett svenskt julbord. Något vi också gör är en julklappslek då alla får ta med sig en julklapp som vi sedan spelar ut med hjälp av tärningar. Det är riktigt kul och alla blir helt galna! Det brukar dock alltid sluta med att alla byter julklapp när man väl öppnat dem… 
Vanligtvis brukar jag inte ha något nyårslöfte men jag har alltid mål som jag strävar mot! Mitt mål är att hoppa över 3.70 under inomhussäsongen vilket jag verkligen hoppas att jag gör. Mina resultat har stått still väldigt länge sedan två år tillbaka. År 2017 på tävlingen Just pole vault i januari hoppade jag 3.50. Det blev ett PB på 20cm! Sedan dess har jag inte hoppat högre än 3.64 men jag har accepterat att utvecklingen får gå långsamt och att resultaten inte kommer på en gång. Jag ser fram emot 2019 och ett nytt händelserikt år!
Hoppas ni får en God Jul och ett Gott nytt år
önskar
Tilda Kapell, Team Stav

Julhälsning från Beata Edelholm

Mån 24 dec
Mitt 2018 har varit ett väldigt bra år med mycket framgångar. Det jag är mest nöjd med är mina nya personliga rekord på 60m inomhus (8,17) och 80m häck utomhus (12,12), som jag sänkte med några tiondelar, men jag har även tagit andra personliga rekord, till exempel på 60m häck inomhus (9,33) och 80m utomhus (10,61).
Året började väldigt bra då jag kvalade till IUSM i Växjö både på 60m och 60m häck, vilket var ett utav målen jag hade under 2018. Väl på IUSM gick det också bra, jag tog mig till semifinal på 60m och till final på 60m häck och slog mitt rekord med några hundradelar. I maj senare åkte vi ner till vårt första Stafett-SM och sprang 4x80m. Vi åkte ner taggade och med en bra inställning som ledde totalt till en femte plats, dock lite surt eftersom vi hade tredje snabbaste tiden i försöken. Två andra stora höjdpunkter under året var att jag fick vara med i laget som kom trea på Lag-USM och även i laget som kom tvåa i Kraftmätningen, superkul!
Under sommaren var det också USM som Hammarby arrangerade på Enskede IP. Den tävlingen trodde jag skulle bli den bästa hittills men det blev den värsta. Jag skulle springa 80m häck, jag var i bra form, jag hade chans till medalj. Starten gick, jag tog första häcken, andra, tredje, jag ledde, jag slog i med foten, jag kraschade. Jag kraschade in i den sjätte häcken, rullade över till banan bredvid min och det var den tävlingen. Men det var trots allt en bra lärdom och en erfarenhet att ha med in i 2019!
Efter säsongen fick jag problem med min rygg som gjorde att jag inte kunde träna ordentligt. Det problemet försvann men nu har det tyvärr kommit tillbaka, så om jag ska blicka mot 2019 är det först bli bra i min rygg så jag sedan kan börja träna ordentligt.
Jul för mig är typ det bästa jag vet, jag ÄLSKAR julen! Allt som har med julen att göra. Min julkänsla brukar alltid börja när jag och min familj (mamma, mina halvsyskon och min bonuspappa) har vårt årliga julbak tillsammans med våra kompisar. Vi bakar lussebullar, knäck, pepparkakor och äter lunch. Då börjar julen!
Julafton brukar inte vara så super speciell, jag brukar oftast fira julafton med min pappa (har skilda föräldrar) och nyår med mamma. Jag och pappa brukar vara hemma hos min farbror och hans tjej tillsammans med halva min släkt (har en väldigt stor släkt). Vi brukar kolla på Kalle Anka, äta middag, öppna julklappar och göra några lekar. Sedan har jag och pappa en liten tradition där vi varje julafton kollar på någon film efter vi kommit hem från julfirandet, det är en film som vi har planerat ordentligt i minst en månad innan.
Ett julminne som jag har var på juldagen, jag skulle gå ner till min mamma för att fira ”sen jul” med henne och min familj där, vilket jag gör även idag. Då bodde jag i vår gamla lägenhet i Telefonplan och skulle öppna mina paket, jag öppnar ett och ser att det är ett ljusblått Nintendo DS. Minijag blir superglad och springer runt och hoppar av glädje så jag nästan tar sönder möblerna, och mer än så minns jag inte. Inte super speciellt kanske men lite gulligt.
Träningen under jul kommer inte vara så mycket träning. Vi kommer ha träningspaus direkt efter jul, och när träningarna drar igång igen kommer jag bara fokusera på att bli bra i min rygg. Jag hoppas att det går snabbt så jag kan börja tävla säsongen som kommer!
God Jul och Gott Nytt År!
Beata Edelholm, Team 03

Julhälsning från Martin Sundberg

Fre 21 dec
Under 2018 kom mitt genombrott inom friidrotten och höjdpunkterna har varit bronsen på USM och Världsungdomsspelen. Men om vi börjar med inomhussäsongen. Jag tävlade i princip bara i kula och vikt inomhus och körde IUSM där jag i kula slog personligt rekord och fick första stöten över 13 meter med 13,08 men i vikt blev det 3 ogiltiga kast.
Det stora för mig under 2018 har varit min diskuskastning och jag har gått fram enormt mycket under året. Min första utomhustävling 2018 var Hellaskastet där jag fick mitt första kast över 40 meter. Förutom diskus har jag tävlat i kula och det gick också helt okej. Några tävlingar som var lite speciella har varit Världsungdomsspelen framförallt därför att jag där kastade 48,14 och tog en tredje plats som bäste svensk. Det kändes fantastiskt att få stå på prispallen inför en så stor publik! Den andra tävlingen var USM på hemmaplan där jag också kom trea på 48,63 och slog mitt egna klubbrekord som jag satte tidigare på säsongen. Det var ett fantastiskt arrangemang och stöd från läktaren när jag kastade och otroligt att jag kan säga till mina vänner att jag tog medalj på SM. Den tredje tävlingen är kraftmätningen och den tävlingen var speciell för lagkänslan vi hade under den helgen var nog den bästa jag varit med om någonsin, det var otroligt vilket stöd man hade från sina lagkompisar i varje gren. Hammarby kom tvåa i mixlaget och även tvåa bland killarna. Själv slog jag pers i spjut med 43,65 meter och det var allmänt en underbar tävling.
2019 ser jag fram emot att kasta med nya tyngre vikter men det är dock lite synd att jag i de flesta tävlingarna tävlar mot killar som är ett år äldre. Men dock så är det egentligen bara bra att ha väldigt bra motstånd. Jag hoppas det blir ett framgångsrikt år med lika mycket framgång men höjdpunkterna och målen kommer vara IUSM i Västerås och USM i Trollhättan.
Jag ser också fram emot att börja gymnasiet för det är väldigt stressigt med skolan för tillfället eftersom det är stor press på att få bra betyg så att man kommer in på det gymnasiet jag vill gå. Annars hoppas jag bara 2019 blir ett bättre år allmänt än 2018.
När jag firar jul händer inte så mycket speciella saker utan det viktigaste för mig är att vara med familjen, vänner och allmänt ha sällskap. Under jul sover jag längre än vanligt för det är så mörkt hela tiden under jul. På julen brukar jag alltid äta julmiddag med min familj och det brukar vara en klassisk julmiddag. På julafton kollar vi också på Kalle Anka vid kl. 15:00, det är inte lika viktigt men vi gör det ändå för det blir mera julstämning. En annan sak som händer i jul som man inte får glömma är att öppna och ge julklappar. Jag har inget speciellt julminne men den bästa julklappen jag fått är min mobil.
I julklapp önskar jag mig nya kastskor för jag har slitit ut mina nuvarande och det skulle förmodligen göra mitt kastande bättre också. Jag önskar även kläder, helst grönvita.
Annars hoppas jag bara för en trevlig tid med familjen.
Under jul kommer jag träna med min grupp om det finns träningsmöjligheter med tränare på plats men om det inte gör det får jag förmodligen ett program att träna efter. Självklart blir det extra styrka under jul för att vara tillräckligt stark för de nya vikterna som kommer införas 2019. Jag kommer träna kanske 4-5 dagar i veckan under jul och nyår och jag hoppas att det kan bli med min grupp för det gör både träningarna roligare och man pressar sig själv mer.
När jag laddar upp inför julen brukar jag och pappa baka pepparkakor men det brukar oftast bli att han bakar och jag bara äter degen och pepparkakorna när de är klara. I år har jag testat något nytt, Bajen Winter Kast, som är en kasttävling som gick på Enskede IP utomhus den 18 december. Jag förväntade mig inte så mycket i resultat men snarare bara en kul grej när man tävlade med tomteluva för att få lite julkänsla och det serverades varm korv och pepparkakor.
Mitt nyårslöfte till 2019 kommer vara att göra 2019 till ett bättre år än 2018 och det är inte bara i friidrott utan bara rent allmänt.
Jag vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Martin Sundberg, Team 03