Nyhetsarkiv
Januari 2021


Nora Lundin slog till igen!

Foto: deca text & bild Foto: deca text & bild

Mån 15 feb
Nora Lundin slog till igen i tävlingarna i helgen! Den här gången handlade det om 800m som löptes på en tävling i Sollentuna. Nora vann loppet och föbättrade sitt nysatta personliga rekord med dryga 3 sekunder till fina 2.08,87! Noteringen är också klubbrekord och tredje bäst genom tiderna i Hammarbylinnet.
Så här skriver friidrott.se om insatsen:

Snabba 17-åringar
03:orna Nora Lundin (Hammarby) och Elvira Bredin (Tureberg) kom till tävlingen med färska 2:12-pers och lämnade den - efter en tuff 61½-öppning halvvägs - med 2:08.87 resp 2:09.95. Nora tog sig därmed t o m in på topp-10 för F19 genom tiderna.

Förutom Nora så tävlade ett par andra hammarbyare också under helgen.
Dennis Otieno testade på snabbheten på 60m och klockades för 6,95.
Våra "Ehrlinare" åkte till Örebro och tävlade i tresteg i en hopptävling där många duktiga hoppare samlats.
Erik Ehrlin vann på 15,39 vilket var en förbättring av årsbästat från föregående helg.
Emma Ehrlin tangerade årsbästat 12,05 som sattes förra helgen två gånger om.


Nytt 20-meterskast av Grete!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Tors 28 jan
Klubbens stjärnkastare Grete Ahlberg slog till häromdagen igen med ännu en finfin tävling i viktkastning.
På en liten lokal tävling i Falun, där hon pluggar, slog hon till med 20,13!
Grete visar även upp en mycket hög lägstanivå då hennes kortaste kast i tävlingen mätte imponerande 19,91!


Friidrottsskolan sommaren 2021-anmälan öppnar i mars/april

Tis 26 jan
Vi fortsätter jobba efter: Ställ inte in - ställ om!
Hammarby Friidrott har för avsikt att genomföra Friidrottsskolan även i sommar 2021 och planeringen pågår för fullt.
I skrivande stund hoppas och tror vi på liknande upplägg som i somras med mindre grupper på Enskede IP med omnejd och på Västberga IP. Vi hoppas att vi har tillräckligt med information
för att öppna anmälan till Friidrottsskolan 2021 i mars/april.
Tills dess skickar vi en hälsning från 2020 års Friidrottsskola!


Arena Run framflyttat!

Fre 22 jan
Nordens största inomhuslopp Arena Run som skulle ha gått imorgon 23 januari är framflyttat pga. pandemin. Vi siktar på att kunna genomföra arrangemanget under december 2021 men återkommer under våren/sommaren när vi vet mer.


   Barn får börja träna inomhus igen!

Tors 21 jan
Tidigare imorse kom äntligen besked om att barn födda 2005
och senare får börja träna inomhus igen!
– Vi vill hålla barns aktiviteter igång så långt det är möjligt.
Den som har sett ett barn gå hem svettig från en träning vet hur mycket det betyder. Det är viktigt att fritids- och kulturaktiviteter håller öppet, både inomhus och utomhus när andra stänger ner, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister, som uppmanar offentliga aktörer att uppta sina verksamheter för barn.


                Grete Ahlberg 20,57!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Ons 20 jan
Grete Ahlberg tävlade i måndags i vikt på en tävling i Falun. Hon slog till med ett monsterpers med 75 centimeter! Det nya perset lyder mäktiga 20,57!
Det var också första gången över 20-metersgränser för Grete! Noteringen är en förbättring av hennes egna klubbrekord.
Grete som genomgick en operation för bara 2 månader sedan har bevisligen hittat tillbaka snabbt i och med denna fina prestation.


Alternativa sätt till tävling!

Tis 19 jan
Det är fortfarande inte möjligt att träna inomhus för de flesta och det är svårt för många grupper att kunna genomföra utomhusträning på ett kvalitativt sätt. 
Men här kommer ett genialt exempel på hur det är möjligt att trots svåra förutsättningar t.o.m. kunna bedriva lite tävlingsverksamhet. Helt plötsligt fick ungdomarna i Team 06 under träningen veta att det skulle bli en tävling så man ställde upp, på tryggt coronaavstånd, på sin "bana" och kunde för stunden få känna tävlingsadrenalinet kicka in!


   David Thid fortsätter att imponera!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Mån 18 jan
David Thid fortsätter att imponera.
Under gårdagens längdhoppstävling i Uppsala vann han tävlingen på nya storperset 7,35. Första gången över 7 meter för David som landade över den forna drömgränsen i samtliga sina 3 utförda hopp med 7,31, 7,35 och 7,11.
Det nya perset var en förbättring av Davids klubbrekord.
Det är endast två hammarbyare någonsin som hoppat längre inomhus: Michel Tornéus (8,30) och Björn Barrefors (7,38)!


 Josefine Sandelius har fått en dotter!

Mån 18 jan
Josefine Sandelius fick ett nytillskott i familjen den 14 november.
Lilla tjejen trivdes i magen och ville stanna 10 dagar över bf men kom sedan den 14/11 i raketfart och detta beskriver Jossan som värre än alla Sven Jönhagens (Jossans tränare) intervaller tillsammans!
Holly föddes i Uppsala. Förhoppningsvis är hon snabb i starten inför kommande häcklopp, säger Jossan som också hoppas på att kunna träna som vanligt igen snart när hennes kropp är helt återställd och Corona tillåter. Jossan rapporterar också att hon har börjat träna och komma igång på hemmaplan.
Grattis Jossan!


    Organiserad utomhusträning
         kan börja från 16 januari!

Fre 15 jan
Smittskydd Stockholm ändrar nu sina uppmaningar om att avstå organiserad utomhusträning.
Saxat från Smittskydd Stockholms hemsida:
Smittskyddsläkarens uppmaning om att tillfälligt avstå från all organiserad utomhusträning slutar att gälla från och med lördagen den 16 januari, för både vuxna och barn. Bakgrunden till den nya bedömningen är den något minskade smittspridningen samt den positiva effekten för folkhälsan som träning innebär.
Smittskyddsläkaren i Region Stockholm uppmanade den 22 december invånarna att avstå från organiserad utomhusträning fram till den 24 januari, något som nu alltså kommer att upphöra åtta dagar tidigare. Uppmaningen var en del av de åtgärder som sattes in i syfte att undvika samlingar, resor och kontakter som inte är nödvändiga. Ny bedömning av det regionala epidemiologiska läget skulle kontinuerligt göras utifrån det stora behov som finns för speciellt ungdomar och barn att röra sig och träna. Smittskyddsläkaren gör nu bedömningen att länet har ett allvarligt men något bättre smittläge jämfört med före jul.
- Smittläget är allvarligt och närmare 600 personer vårdas just nu för covid-19 på länets sjukhus. Jämfört med före jul ser vi ändå att smittan har minskat. Det är ett svårbedömt läge men den sammanvägda bedömningen är att utomhusträning för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm. 
Från och med den 16 januari går det bra att bedriva föreningsledd organiserad träning i skog och mark under förutsättning att det kan ske enligt Folkhälsomyndighetens råd. Från och med den 18 januari börjar länets kommuner att succesivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits stängda, till exempel isar och hockeyrinkar utomhus, motionsspår och skidspår. Detta kommer ske i olika takt utifrån olika förutsättningar i kommunerna.
Att följa de nationella allmänna råden är fortfarande grundrekommendationen för alla invånare i regionen.
- Även om utomhusträning nu bör komma igång, är det fortsatt lika viktigt att hålla avstånd, resa så lite som möjligt och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén Östlund.
Gällande idrottsanläggningar för idrott inomhus gäller fortfarande regeringens rekommendation att dessa ska hålla stängda till och med den 24 januari och därefter öppnas.


     Junior-och ungdoms-SM inställt!

Fre 15 jan
Under gårdagen hölls ett möte i Svenska Friidrottsförbundets tävlingskommitté. Man tog där beslut om att inomhusmästerskapen för juniorer och ungdomar ställs in.
Detta pga. att de allra flesta av dessa bland annat inte kan/får träna och att det därför saknas förutsättningar att hålla rättvisa och värdiga tävlingar för dessa åldrar.


David Thid fin tävlingsdebut!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Tis 12 jan
David Thid gjorde tävlingsdebut på en minitävling i Sätrahallen
för en dryg vecka sedan. Det blev nytt personbästa på en gång i längd med fina 6,93! Noteringen var klubbrekord i P18-klassen och tre centimeter över klubbens SM-kvalgräns.


Hammarbyspelen
beslut om tävlingens vara eller icke vara framskjutet till efter 24 januari

Tis 12 jan
Hammarbyspelen var tänkt att gå 13-14 februari. Då det i nuläget fortfarande råder tävlingsförbud för den stora massan och en tävling med endast ett fåtal elitaktiva kan ha svårt att gå runt ekonomiskt, så behöver klubben utvärdera huruvida tävlingen ska arrangeras eller inte.
Efter den 24 januari vet vi mer om Smittskydd Stockholm tänker fortsätta nedstängningen av inomhushallar eller om det skulle kunna öppnas upp för tävling. Därför har vi valt att fortsatt avvakta innan ett formellt beslut tas om tävlingen kommer genomföras eller inte. Beslut kommer tas i närtid efter 24 januari (i vecka 4).


Stockholms Bästa
ditt och dina vänners tränings-
och tävlingsmål våren 2021!

Mån 11 jan
Vi håller på att rulla ut Hammarby Friidrotts/Midnattsloppets
nya loppkoncept. 
Stockholms Bästa - En loppserie med 8 lopp, 8 banor, 8 distanser 
Varje lopp pågår i 10 dygn och har fasta tidtagningsutrustningar utplacerade längs banan. Till skillnad från ett virtuellt lopp kommer både banan och tidtagning vara exakt.    
Midnattsloppet har tagit fram konceptet där vi fokuserat på värdeorden: Fysiskt lopp, Exakt bana, Exakt Tidtagning, Loppserie, Tävla, Motivation, Mål, Utmaning, Bästa, Vinn, Prispengar.
Utifrån arrangemangsperspektivet har ledorden varit enkelhet och låga tröskelkostnader. Vi har ett break even vid 250 deltagare som köper hela serien och har i skrivande stund 220 anmälda. Med rådande rekommendationer/begränsningar med anledning av Covid-19 ligger anmälningstaket på drygt 1200 deltagare. 
Glädjande är också att vi fått med oss Runners World  (https://runnersworld.se/) på tåget som har tagit kostnaden för hemsida och som har i uppdrag att sälja konceptet till sponsorer och partners. I dem har vi en stark kommunikatör med många potentiella deltagare, som kompletterar vår befintliga bas av Midnattsloppslöpare. 
Dessutom är Arento (https://www.arento.se/)med som partner och ansvarar för att köra ut de tygdrapperade trosstorn där vi kommer montera den batteridrivna tidtagningsutrustningen vid Start, Mål och upp till 3 mellantider. 
Du läser mer om arrangemanget här: 
https://runnersworld.se/stockholmsbasta/
Direkt till anmälan här: 
https://entrysystem.se/form/stockholmsbasta2021/1


Välkommen fantastiska 2021!

Fre 1 jan
Vi välkomnar 2021 med vidöppen famn!
Nytt år, nya möjligheter och ny inspiration för framtiden!
Vi är många som har längtat efter det nya året.
Även om det kanske ser mörkt ut för en inomhussäsong
så finns det hopp om en roligare framtid.
Förhoppningen är att vi inom en inte allt för avlägsen framtid när vaccinationerna börjar ge effekt kan börja tävla mer igen, träna igen mer i större grupper och mötas mer så som vi är så vana vid.
Om alla vuxna i landet är vaccinerade under det första halvåret, såsom regeringen hoppas på, så är förhoppningen att vi ska kunna få en hyfsat normal sommar och att SM-tävlingarna utomhus ska kunna bli ”normala”.
Ett halvår är fortfarande ett bra tag men det ger åtminstone hopp om en framtid som inte är så långt bort och ger en klarare bild över mångas målsättning vilket är en otroligt viktig ingrediens för att kunna hålla motivationen uppe i sin satsning.
Vi låter 2021 inta oss med stort hopp om en bättre framtid!

Utökade artiklar
här nedan


Inspirationstavla 13
SM 2018 Eskilstuna

Klicka på bilden för att se större!

Fre 8 jan
2018 års SM avgjordes i Eskilstuna där Grete Ahlberg tog sitt första seniorguld i slägga! Kanontävling även för Erik Ehrlin som genomförde tresteget på sin gamla hemmaarena alldeles briljant vilket ledde fram till ett guld också. Michel Tornéus tog hem silvret i längddrabbningen och Emma Tuvesson krigade till sig silvret på korthäcken.

Till vår SM-sida

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Inspirationstavla 12
IJSM 2019 Växjö

Klicka på bilden för att se större!

Tor 7 jan
Sista inomhusmästerskapet att redovisa i denna serie är juniorernas avgörande i Växjö. Det blev längdhoppen som innehöll mest dramatik denna gång och ledde fram till två medaljer förutom silvret som producerades inne i Tipshallen där Grete Ahlberg såg till att fixa till det i viktkastningen. Det grymmaste ögonblicket stod David Svensson för när han blev snuvad på guldet i allra sista omgångens längdhopp då han blev nedpetad från toppen och fick nöja sig med silvret. Lite muntrare då för André Barroso Johansson som i sitt sista hopp klev upp från fjärdeplatsen till ett brons med två centimeters marginal!

Till vår IJSM-sida

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Inspirationstavla 11
IUSM 2019 Västerås

Klicka på bilden för att se större!

Ons 6 jan
IUSM i Västerås är vår nästa anhalt att återuppleva visuellt. Mästerskapet skulle bli en föraning om vad som kom att brisera i Trollhättans USM senare i sommar. Det östes in hela sex medaljer med David Thids guld i tresteg som toppglans. Han var även en av helgens dubbelmedaljörer då han innan hade hoppat hem bronset i längd endasts centimetern från silvret och var dessutom hundradelen från ett brons på korthäcken. En till dubbelmedaljör noterades genom Markus Moberg som knep två silver på 400 meter och korthäcken. Silver även för Teo Borgius i stavhoppet och en grym fjärdeplats för Alannah Hellstadius som med lite flyt kunde varit ett silver istället. Mästerskapets genombrott stod Nora Lundin för när hon dubbelpersade stort fram till en femteplats på 1500 meter. Annars kommer vi framför allt ihåg detta mästerskap för dess grymma stämning och sammanhållning i truppen vilket verkligen sken ut i den kompakta hallen!

Till vår IUSM-sida

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Inspirationstavla 10
ISM 2019 Växjö

Klicka på bilden för att se större!

Tis 5 jan
ISM i Norrköping bjöd bl.a. på en häftig vikttävling som avgjordes i ensamt majestät med en grym Bajenklack alá Söderstadion som pushade fram Grete Ahlberg till en av helgens tre bronsmedaljer. Övriga var Michel Tornéus i längd och Erik Ehrlin tresteg där båda hade stolpe ut och var så när att kliva ytterligare ett steg upp på prispallen.

Till vår ISM-sida

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Inspirationstavla 9
Lag-SM final Malmö

Klicka på bilden för att se större!

Mån 4 jan
En hett efterlängtad finaldrabbning i dubbel bemärkelse med tanke på den heta grytan inne på Malmö Stadion då Lag-SM skulle avgöras.
Vi hade en rejäl mix av juniorer, seniorer och "veteraner" som mönstrade banorna. Höjdpunkter när Michel Tornéus toppade i längd liksom Emmanuel Dawlson på 100 meter med en efterföljande klassiska intervjun där reportern uttryckte sin överraskning till att Emmanuel klöv mållinjen först och fick svaret att det inte alls var någon överraskning för honom själv! Erik Ehrlin tog tredjeplatsen i tresteget men i övrigt så räckte inte laget till riktigt denna gång men med vetskapen om att finallagen skulle utökas till kommande år så behölls finalplatsen trots sistaplatsen.

Till vår Lag-SM finalsida!

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Inspirationstavla 8
Lag-SM kval Källbrink

Klicka på bilden för att se större!

Sön 3 jan
Dags så för seniorlaget som gick till final efter en rafflande uppgörelse på Källbrink där avancemanget avgjordes på stafetten!
Grensegrar blev det genom våra rutinerade rävar Erik Ehrlin, Amir Shaker och Emmanuel Dawlson samt en överlägsen stafettseger som avgjorde till vinst! Mycket roligt att se våra juniorer som matchades och gjorde det med bravur. Markus Moberg trea på långhäcken med seniorhöjder och hela varvet runt, David Svensson som bara hade svåre Otterling före sig i längdhoppet, Teo Borgius som så när plockade hem stavhoppet men tog en tidig höjd i ett senare försök, Albin Andersson som hade en härlig duell med orienterarkompisen Simon Hector och kom trea på 3000 hinder.
En av säsongens höjdpunkter var det här absolut! 

Till vår Lag-SM kvalsida!

Här hittar ni samtliga inspirationstavlor!


Peter Wikström
vinnaren i julfrågesporten!

Ons 13 jan
För första gången någonsin lyckades någon ha alla 13 rätt i julfrågesporten.

Vår kära ungdomsansvarige Peter Wikström lyckades pricka in samtliga frågor! Detta var första gången Peter tog hem vinsten i frågesporten. Han har legat nära flera år men aldrig fått till det som han fick denna gång!

Bakom Peter hade vi fem stycken Bajare med 11 rätt i ordningen Lynette Morgan, Charlotte Pettersson Enblad, Mattias Lindberg, Ingvar Åström och Filippa Ramberg, som blev bäste aktiv. Bäste yngste deltagare blev Filip Herre med 8 rätt.

Här följer de rätta svaren:

Hur många gånger i veckan tränade Nora Lundin friidrott i 2018? 
1 En gång i veckan

Vilket av följande alternativ är falskt?
X Midnattsloppet har planer på ett lite annorlunda lopp för 2021- ”hundloppet”. Detta då hundar inte kan smitta varandra i covid-19

Vilket av följande alternativ är sant?
X Nora Lundin och en av hennes medtävlande i Lidingöloppet fick i ett viktigt skede under loppets gång stanna av vid korsandet av en väg när en utryckande ambulans kom farandes precis när löparna skulle förbi.

Vilket av följande alternativ är falskt?
2 Markus Moberg har snickrat till en specialhäck i slöjden i plugget för att kunna få till lite hemmaträning då de begränsade halltiderna i Sätrahallen sätter stopp.

Vilket årtal var första gången Midnattsloppet sprangs utomlands? Och var sprangs loppet?
1 2009, Köpenhamn

Vilken av följande träningsmaskin har aldrig funnits i gymmet sedan detta invigdes år 2001? 
2 Sittande bicepsmaskin

På SM i Söderhamn år 2015 höjde många på ögonbrynen åt klubben. Av vilken anledning?
X Klubben satte upp en mindre tältstad med 5 stycken tält med bl.a. soffa, soffbord och lampa på arenan

Vem var grundaren bakom Bara Winterkast?
1 Benn Harradine

En av klubbens f.d. sprinters undvek under en period att tävla på Sollentunavallen pga. banans blåa färg. Vem?
X Desmond Rogo

Vem av klubbens följande aktiva stavhoppare har knäckt en stav under karriären?
2 Teo Borgius 

1998 var första året som det fanns en unik möjlighet i Midnattsloppet. Vilken?
1 Att företag kunde sätta ut sina företagstält i Runners Corner i Midnattsloppet

Vad hände för ett par år sedan på Enskede IP som fick Michel Tornéus förvånad efter att han kommit hem från ett träningsläger i USA?
X Det var bara ett stort hål där längdhoppsbanan och gropen brukade vara

Vilken f.d. hammarbyaktiv gjorde ett år hela 34 stycken tävlingsstarter under en augustimånad?
2 Peter Wikström 

Hur många timmar har vår klubbadmin Micke Thulin tränat i styrkelokalen under år 2020?
332 timmar

Det var överlag väldigt många som hade många rätta svar till skillnad från tidigare årgångar då frågorna kanske varit svårare.

När det gäller utslagsfrågan var det många som gissade högt och optimistiskt, men undertecknad har sedan en tid tillbaka lagt in ett par viloveckor under året då det sägs att man blir klokare med åren. Detta för att lyssna på kroppen och undvika skador, något som är viktigt i det långa perspektivet.

För att se hela listan med resultaten från frågesporten, gå in här.

Micke Thulin
Klubbadministratör