Nytt 20-meterskast av Grete!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Tors 28 jan
Klubbens stjärnkastare Grete Ahlberg slog till häromdagen igen med ännu en finfin tävling i viktkastning.
På en liten lokal tävling i Falun, där hon pluggar, slog hon till med 20,13!
Grete visar även upp en mycket hög lägstanivå då hennes kortaste kast i tävlingen mätte imponerande 19,91!


Friidrottsskolan sommaren 2021-anmälan öppnar i mars/april

Tis 26 jan
Vi fortsätter jobba efter: Ställ inte in - ställ om!
Hammarby Friidrott har för avsikt att genomföra Friidrottsskolan även i sommar 2021 och planeringen pågår för fullt.
I skrivande stund hoppas och tror vi på liknande upplägg som i somras med mindre grupper på Enskede IP med omnejd och på Västberga IP. Vi hoppas att vi har tillräckligt med information
för att öppna anmälan till Friidrottsskolan 2021 i mars/april.
Tills dess skickar vi en hälsning från 2020 års Friidrottsskola!


Arena Run framflyttat!

Fre 22 jan
Nordens största inomhuslopp Arena Run som skulle ha gått imorgon 23 januari är framflyttat pga. pandemin. Vi siktar på att kunna genomföra arrangemanget under december 2021 men återkommer under våren/sommaren när vi vet mer.


   Barn får börja träna inomhus igen!

Tors 21 jan
Tidigare imorse kom äntligen besked om att barn födda 2005
och senare får börja träna inomhus igen!
– Vi vill hålla barns aktiviteter igång så långt det är möjligt.
Den som har sett ett barn gå hem svettig från en träning vet hur mycket det betyder. Det är viktigt att fritids- och kulturaktiviteter håller öppet, både inomhus och utomhus när andra stänger ner, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister, som uppmanar offentliga aktörer att uppta sina verksamheter för barn.


                Grete Ahlberg 20,57!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Ons 20 jan
Grete Ahlberg tävlade i måndags i vikt på en tävling i Falun. Hon slog till med ett monsterpers med 75 centimeter! Det nya perset lyder mäktiga 20,57!
Det var också första gången över 20-metersgränser för Grete! Noteringen är en förbättring av hennes egna klubbrekord.
Grete som genomgick en operation för bara 2 månader sedan har bevisligen hittat tillbaka snabbt i och med denna fina prestation.


Alternativa sätt till tävling!

Tis 19 jan
Det är fortfarande inte möjligt att träna inomhus för de flesta och det är svårt för många grupper att kunna genomföra utomhusträning på ett kvalitativt sätt. 
Men här kommer ett genialt exempel på hur det är möjligt att trots svåra förutsättningar t.o.m. kunna bedriva lite tävlingsverksamhet. Helt plötsligt fick ungdomarna i Team 06 under träningen veta att det skulle bli en tävling så man ställde upp, på tryggt coronaavstånd, på sin "bana" och kunde för stunden få känna tävlingsadrenalinet kicka in!


   David Thid fortsätter att imponera!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Mån 18 jan
David Thid fortsätter att imponera.
Under gårdagens längdhoppstävling i Uppsala vann han tävlingen på nya storperset 7,35. Första gången över 7 meter för David som landade över den forna drömgränsen i samtliga sina 3 utförda hopp med 7,31, 7,35 och 7,11.
Det nya perset var en förbättring av Davids klubbrekord.
Det är endast två hammarbyare någonsin som hoppat längre inomhus: Michel Tornéus (8,30) och Björn Barrefors (7,38)!


 Josefine Sandelius har fått en dotter!

Mån 18 jan
Josefine Sandelius fick ett nytillskott i familjen den 14 november.
Lilla tjejen trivdes i magen och ville stanna 10 dagar över bf men kom sedan den 14/11 i raketfart och detta beskriver Jossan som värre än alla Sven Jönhagens (Jossans tränare) intervaller tillsammans!
Holly föddes i Uppsala. Förhoppningsvis är hon snabb i starten inför kommande häcklopp, säger Jossan som också hoppas på att kunna träna som vanligt igen snart när hennes kropp är helt återställd och Corona tillåter. Jossan rapporterar också att hon har börjat träna och komma igång på hemmaplan.
Grattis Jossan!


    Organiserad utomhusträning
         kan börja från 16 januari!

Fre 15 jan
Smittskydd Stockholm ändrar nu sina uppmaningar om att avstå organiserad utomhusträning.
Saxat från Smittskydd Stockholms hemsida:
Smittskyddsläkarens uppmaning om att tillfälligt avstå från all organiserad utomhusträning slutar att gälla från och med lördagen den 16 januari, för både vuxna och barn. Bakgrunden till den nya bedömningen är den något minskade smittspridningen samt den positiva effekten för folkhälsan som träning innebär.
Smittskyddsläkaren i Region Stockholm uppmanade den 22 december invånarna att avstå från organiserad utomhusträning fram till den 24 januari, något som nu alltså kommer att upphöra åtta dagar tidigare. Uppmaningen var en del av de åtgärder som sattes in i syfte att undvika samlingar, resor och kontakter som inte är nödvändiga. Ny bedömning av det regionala epidemiologiska läget skulle kontinuerligt göras utifrån det stora behov som finns för speciellt ungdomar och barn att röra sig och träna. Smittskyddsläkaren gör nu bedömningen att länet har ett allvarligt men något bättre smittläge jämfört med före jul.
- Smittläget är allvarligt och närmare 600 personer vårdas just nu för covid-19 på länets sjukhus. Jämfört med före jul ser vi ändå att smittan har minskat. Det är ett svårbedömt läge men den sammanvägda bedömningen är att utomhusträning för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm. 
Från och med den 16 januari går det bra att bedriva föreningsledd organiserad träning i skog och mark under förutsättning att det kan ske enligt Folkhälsomyndighetens råd. Från och med den 18 januari börjar länets kommuner att succesivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits stängda, till exempel isar och hockeyrinkar utomhus, motionsspår och skidspår. Detta kommer ske i olika takt utifrån olika förutsättningar i kommunerna.
Att följa de nationella allmänna råden är fortfarande grundrekommendationen för alla invånare i regionen.
- Även om utomhusträning nu bör komma igång, är det fortsatt lika viktigt att hålla avstånd, resa så lite som möjligt och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén Östlund.
Gällande idrottsanläggningar för idrott inomhus gäller fortfarande regeringens rekommendation att dessa ska hålla stängda till och med den 24 januari och därefter öppnas.


     Junior-och ungdoms-SM inställt!

Fre 15 jan
Under gårdagen hölls ett möte i Svenska Friidrottsförbundets tävlingskommitté. Man tog där beslut om att inomhusmästerskapen för juniorer och ungdomar ställs in.
Detta pga. att de allra flesta av dessa bland annat inte kan/får träna och att det därför saknas förutsättningar att hålla rättvisa och värdiga tävlingar för dessa åldrar.


David Thid fin tävlingsdebut!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Tis 12 jan
David Thid gjorde tävlingsdebut på en minitävling i Sätrahallen
för en dryg vecka sedan. Det blev nytt personbästa på en gång i längd med fina 6,93! Noteringen var klubbrekord i P18-klassen och tre centimeter över klubbens SM-kvalgräns.


Hammarbyspelen
beslut om tävlingens vara eller icke vara framskjutet till efter 24 januari

Tis 12 jan
Hammarbyspelen var tänkt att gå 13-14 februari. Då det i nuläget fortfarande råder tävlingsförbud för den stora massan och en tävling med endast ett fåtal elitaktiva kan ha svårt att gå runt ekonomiskt, så behöver klubben utvärdera huruvida tävlingen ska arrangeras eller inte.
Efter den 24 januari vet vi mer om Smittskydd Stockholm tänker fortsätta nedstängningen av inomhushallar eller om det skulle kunna öppnas upp för tävling. Därför har vi valt att fortsatt avvakta innan ett formellt beslut tas om tävlingen kommer genomföras eller inte. Beslut kommer tas i närtid efter 24 januari (i vecka 4).


Stockholms Bästa
ditt och dina vänners tränings-
och tävlingsmål våren 2021!

Mån 11 jan
Vi håller på att rulla ut Hammarby Friidrotts/Midnattsloppets
nya loppkoncept. 
Stockholms Bästa - En loppserie med 8 lopp, 8 banor, 8 distanser 
Varje lopp pågår i 10 dygn och har fasta tidtagningsutrustningar utplacerade längs banan. Till skillnad från ett virtuellt lopp kommer både banan och tidtagning vara exakt.    
Midnattsloppet har tagit fram konceptet där vi fokuserat på värdeorden: Fysiskt lopp, Exakt bana, Exakt Tidtagning, Loppserie, Tävla, Motivation, Mål, Utmaning, Bästa, Vinn, Prispengar.
Utifrån arrangemangsperspektivet har ledorden varit enkelhet och låga tröskelkostnader. Vi har ett break even vid 250 deltagare som köper hela serien och har i skrivande stund 220 anmälda. Med rådande rekommendationer/begränsningar med anledning av Covid-19 ligger anmälningstaket på drygt 1200 deltagare. 
Glädjande är också att vi fått med oss Runners World  (https://runnersworld.se/) på tåget som har tagit kostnaden för hemsida och som har i uppdrag att sälja konceptet till sponsorer och partners. I dem har vi en stark kommunikatör med många potentiella deltagare, som kompletterar vår befintliga bas av Midnattsloppslöpare. 
Dessutom är Arento (https://www.arento.se/)med som partner och ansvarar för att köra ut de tygdrapperade trosstorn där vi kommer montera den batteridrivna tidtagningsutrustningen vid Start, Mål och upp till 3 mellantider. 
Du läser mer om arrangemanget här: 
https://runnersworld.se/stockholmsbasta/
Direkt till anmälan här: 
https://entrysystem.se/form/stockholmsbasta2021/1


Välkommen fantastiska 2021!

Fre 1 jan
Vi välkomnar 2021 med vidöppen famn!
Nytt år, nya möjligheter och ny inspiration för framtiden!
Vi är många som har längtat efter det nya året.
Även om det kanske ser mörkt ut för en inomhussäsong
så finns det hopp om en roligare framtid.
Förhoppningen är att vi inom en inte allt för avlägsen framtid när vaccinationerna börjar ge effekt kan börja tävla mer igen, träna igen mer i större grupper och mötas mer så som vi är så vana vid.
Om alla vuxna i landet är vaccinerade under det första halvåret, såsom regeringen hoppas på, så är förhoppningen att vi ska kunna få en hyfsat normal sommar och att SM-tävlingarna utomhus ska kunna bli ”normala”.
Ett halvår är fortfarande ett bra tag men det ger åtminstone hopp om en framtid som inte är så långt bort och ger en klarare bild över mångas målsättning vilket är en otroligt viktig ingrediens för att kunna hålla motivationen uppe i sin satsning.
Vi låter 2021 inta oss med stort hopp om en bättre framtid!

Nyhetsarkiv
Januari 2021

Utökade artiklar här nedan


Peter Wikström
vinnaren i julfrågesporten!

Ons 13 jan
För första gången någonsin lyckades någon ha alla 13 rätt i julfrågesporten.

Vår kära ungdomsansvarige Peter Wikström lyckades pricka in samtliga frågor! Detta var första gången Peter tog hem vinsten i frågesporten. Han har legat nära flera år men aldrig fått till det som han fick denna gång!

Bakom Peter hade vi fem stycken Bajare med 11 rätt i ordningen Lynette Morgan, Charlotte Pettersson Enblad, Mattias Lindberg, Ingvar Åström och Filippa Ramberg, som blev bäste aktiv. Bäste yngste deltagare blev Filip Herre med 8 rätt.

Här följer de rätta svaren:

Hur många gånger i veckan tränade Nora Lundin friidrott i 2018? 
1 En gång i veckan

Vilket av följande alternativ är falskt?
X Midnattsloppet har planer på ett lite annorlunda lopp för 2021- ”hundloppet”. Detta då hundar inte kan smitta varandra i covid-19

Vilket av följande alternativ är sant?
X Nora Lundin och en av hennes medtävlande i Lidingöloppet fick i ett viktigt skede under loppets gång stanna av vid korsandet av en väg när en utryckande ambulans kom farandes precis när löparna skulle förbi.

Vilket av följande alternativ är falskt?
2 Markus Moberg har snickrat till en specialhäck i slöjden i plugget för att kunna få till lite hemmaträning då de begränsade halltiderna i Sätrahallen sätter stopp.

Vilket årtal var första gången Midnattsloppet sprangs utomlands? Och var sprangs loppet?
1 2009, Köpenhamn

Vilken av följande träningsmaskin har aldrig funnits i gymmet sedan detta invigdes år 2001? 
2 Sittande bicepsmaskin

På SM i Söderhamn år 2015 höjde många på ögonbrynen åt klubben. Av vilken anledning?
X Klubben satte upp en mindre tältstad med 5 stycken tält med bl.a. soffa, soffbord och lampa på arenan

Vem var grundaren bakom Bara Winterkast?
1 Benn Harradine

En av klubbens f.d. sprinters undvek under en period att tävla på Sollentunavallen pga. banans blåa färg. Vem?
X Desmond Rogo

Vem av klubbens följande aktiva stavhoppare har knäckt en stav under karriären?
2 Teo Borgius 

1998 var första året som det fanns en unik möjlighet i Midnattsloppet. Vilken?
1 Att företag kunde sätta ut sina företagstält i Runners Corner i Midnattsloppet

Vad hände för ett par år sedan på Enskede IP som fick Michel Tornéus förvånad efter att han kommit hem från ett träningsläger i USA?
X Det var bara ett stort hål där längdhoppsbanan och gropen brukade vara

Vilken f.d. hammarbyaktiv gjorde ett år hela 34 stycken tävlingsstarter under en augustimånad?
2 Peter Wikström 

Hur många timmar har vår klubbadmin Micke Thulin tränat i styrkelokalen under år 2020?
332 timmar

Det var överlag väldigt många som hade många rätta svar till skillnad från tidigare årgångar då frågorna kanske varit svårare.

När det gäller utslagsfrågan var det många som gissade högt och optimistiskt, men undertecknad har sedan en tid tillbaka lagt in ett par viloveckor under året då det sägs att man blir klokare med åren. Detta för att lyssna på kroppen och undvika skador, något som är viktigt i det långa perspektivet.

För att se hela listan med resultaten från frågesporten, gå in här.

Micke Thulin
Klubbadministratör