Vi skjuter upp KM i Terräng!

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tis 25 apr
Vi har beslutat att skjuta upp morgondagens KM i Terräng till hösten.
KM i Terräng ska vara en positiv tillställning. Då vädret fortsatt väntas bli både blött och kyligt det kommande dygnet tror vi inte att det blir ett lyckat arrangemang. Även det faktum att vi haft svårt att mobilisera tillräckligt med kunniga funktionärer till arrangemanget har bidragit till detta beslut. Vi tror också det kan vara bra att hålla tävlingen i höst närmare DM- och SM-tävlingarna i terräng.
Nytt datum blir onsdag 20 september.


Benn har inlett säsongen!

Vår vinnande 2006:5-grupp

Mån 24 apr
Vår världskastare och sportchef Benn Harradine befinner sig sedan en dryg vecka sedan i soliga Kalifornien och har hunnit med att kasta diskus i två tävlingar. Det blev 61,06 på en tävling i Chula Vista i Kalifornien i torsdags i förra veckan. Dagen efter följde han upp med 59,61 på en tävling i Salinas, också i Kalifornien där Benn befinner sig månaden ut. Benn är mycket glad att kasta utomhus igen efter en lång vinter med inomhusträning.


Redogörelse för IVNM

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tis 18 apr
Hammarby hade några fina prestationer på IVNM (Nordiska Mästerskapen i friidrott inomhus för veteraner) i Huddinge
i mitten av mars som är värda att nämnas.
På fredagen tog Joakim Pihlstrand-Trulp (M40) en bronsmedalj på 800 m med tiden 2.04,87. Det var nästan exakt en halv sekund efter vinnaren som var tvungen att särskiljas med målfoto. För Joakim var loppet en besvikelse med främst en svag öppning och 400 m-passering på ca 65 s. Joakim skulle dock komma att ta revansch senare under tävlingen.
Lördagen bjöd på 3000 m där Elias Dahl (M40) sprang hem en stabil bronsmedalj med tiden 9.35,73.
Lyckosammast blev det på söndagen när Joakim sprang både 400 m och 1500 m. På 400 m blev det guld med tiden 54.92, vilket endast gav en marginal på tre hundradelar till silvermedaljören. Det var synd att de sprang i olika heat men gött med ett guld!
På 1500 m blev det ett till guld för Joakim med tiden 4.26,57. Joakim började med att dra första halvan av loppet, men släppte sedan fram de två jagande och hängde på dem. Sedan attackerade Joakim med att på klassiskt manér dra igång spurten ut från kurvan med 260 m kvar och höll ledningen in i mål.
I M60 kom Erik von Essen på en femteplats på 400 m med tiden 72,76.


Film från Ungernlägret för Team 98-01

Ons 12 apr
Team 98-01 befinner sig sedan i fredags på träningsläger i Budapest, Ungern. Här kommer en härlig video som sammanfattar de första dagarnas träning.


Team 288 på Mallorca

Vår vinnande 2006:5-grupp

Mån 10 apr
Här kommer ett par bilder från Mallorcalägret som Team 288 är på.


Stockholmskampens första tävling avgjord

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tis 4 apr
I söndags gick Stockholmskampens första av fyra deltävlingar.
Det var Tureberg som var värdar för tävlingen i Sollentunahallen.
I tävlingen deltog ungdomar i FP12 och FP13-klasserna.
FP13-klassen vann den första deltävlingen på 95 poäng,
vilket var 8 poäng före närmast jagande Täby.
FP12-klassen slutade fyra med 83 poäng, 16 poäng ifrån ledande Huddinge. För samtliga resultat, gå in här.


Storslam på Triangelkampen!

Vår vinnande 2006:5-grupp Vår vinnande 2006:5-grupp

Mån 3 apr
Våra barn- och ungdomsgrupper dominerade i Triangelkampens
första match i Storängshallen i Huddinge.
Det blev en härlig Hammarbytrippel!
I 2006-matchen var det en härlig kamp mot Täby. Men vår 2006:5-grupp vann samtliga grenar förutom kulan och tog till slut en säker seger.
2007:2-gruppen vann överlägset då de vann alla grenar förutom inledande 60m där de kom tvåa i 2007-matchen.
2008:1 fick kämpa lite mer för sin seger i 2008-kampen.
De vann höjd, kom tvåa i kula och stafetten och trea på 60m.
En fantastiskt genomförs triangelkamp!
Nästa match arrangeras av oss på Enskede IP 30 maj.


Vår styrkeinstruktör Fredrik
på kurs i Umeå!

Mån 3 apr
Vår proffsiga styrketräningsinstruktör Fredrik Nelson var i helgen på en kurs i evidensbaserat styrkelyft. Denna utfördes i Umeå.
Det var med stor nyfikenhet och en hel del entusiasm som jag satte mig på planet upp till Umeå för att förkovra mig i styrkelyftens ädla konst. Styrkelyft består, som många av er säkert vet, av disciplinerna knäböj, marklyft och bänkpress.
Helgens instruktörer och tillika kursledare var:
Lars Berglund, Leg fysioterapeut och numera Med Dr i fysioterapi, som skrivit en masteruppsats om marklyft som behandling för ländryggsbesvär, och Patrik Olofsson, Leg fysioterapeut med Masterexamen inom Ortopedisk Manuell Terapi.
Vår grupp bestod till stor del av fysioterapeuter, men också ett par PT:s och fystränare. En härlig grupp som bidrog till mycket god stämning hela helgen!
Lördagen inleddes med presentationer och genomgång av kursinnehållet, och fortsatte sedan med en del grundläggande begrepp såsom anatomi, hållning, rörlighet, rörelsekontroll samt en hel del tester. Eftermiddagen ägnades helt åt knäböj, med genomgång av biomekanik, utförande och olika typer av undersökningar av hållning, rörlighet, och styrka. De avslutande timmarna ägnades helt åt träning och analys av knäböj. En mycket trevlig och innehållsrik dag, som också genererade en del träningsvärk!
Söndagen inleddes med en del frågeställningar kring teknikträning, och fortsatte sedan med marklyftets biomekanik och utförande.
Efter en kort paus, fortsatte vi med praktisk träning och analys av varandras marklyft. Eftermiddagen inleddes med analys av bänkpressens biomekanik och utförande, samt några enkla tester av rörlighet, hållning och styrka. Efter detta fick en mycket bra förevisning av Lars, och inledde sedan våra egna lyft och analys av dessa. Dagen avslutades med utdelande av kursintyg och utvärdering.
Sammanfattningsvis, en fantastiskt helg där jag lärt mig otroligt mycket som jag tar med mig till gymmet på Enskede IP, och förhoppningsvis kan hjälpa våra aktiva ännu bättre!
Stort tack till Lars och Patrik!
/Fredrik Nelson


Specialspik!

Lör 1 apr
En unik specialspik har tillverkats som kommer få stor uppmärksamhet!
Efter år av vetenskapliga undersökningar så har nu teori omsatts i praktik. En 7mm specialspik har tagits fram som kommer få stora konsekvensen framöver i friidrottsvärlden. Spiken har speciella egenskaper då den är framställd av ett unikt material som tillåter att spikarna tänjs ut och att kraften sedan skjuts iväg likt ett gummiband.
Med hjälp av ett par spikskor med dessa speciella spikar så har studier visat att man som elitsprinter på nationell nivå kan sänka sig med mellan 2-3 tiondelar i ett 100 meterslopp.
Den stora nackdelen är dock att materialet är dyrt och att framställningsprocessen av de nya spikarna är tidskrävande. Efterfrågan på spikarna på grund av dess unika egenskaper gör också att priset rusar iväg och blir väldigt kostsamt. En spik beräknas kosta kring 500 kr. Det pågår rusning just nu för att få tag på de nya superspikarna men om du är riktigt snabb så kan beställning förhoppningsvis göras via återförsäljarens hemsida här.

Nyhetsarkiv
April 2017

Utökade artiklar här nedan

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tor 27 apr
Den sjunde april lämnade elva taggade löpare tillsammans med två tränare Sverige för att tillsammans med sprintgruppen Team 288 åka på ett 10 dagars träningsläger på Mallorca.

Rapport från Löpgruppens träningsläger på Mallorca
Förhållandena på plats visade sig vara perfekta för träning med klarblå himmel och sol. Det fanns en komplett idrottsanläggning väldigt nära hotellet där mycket tid spenderades under veckan. Dessutom fanns det hela tiden massor med aktiviteter att göra mellan passen.
Lägret blev väldigt lyckat och stämningen inom gruppen var väldigt bra lägret igenom. Träningen var upplagd så att förmiddagspasset var lite lugnare för att väcka kroppen och sedan körde vi lite hårdare på eftermiddagen. Totalt så kördes 16 pass under lägret där inriktningen låg på fart, styrka och uthållighet. Varje kväll hade vi ett gruppmöte där vi gick igenom dagens träningspass och analyserade filmen från passet. Det känns som om lägret verkligen stärkte sammanhållningen i gruppen och gav oss alla en skjuts inför kommande säsong. För att ytterligare stärka sammanhållningen så genomfördes på lördagens förmiddagspass en statsorientering i lottade par där deltagarna tillsammans skulle hjälpas åt att för att hitta svar på tränarnas kluriga frågor. Vi hade även ett mycket lyckat pass på stranden med olika övningar, inklusive stafetter som inkluderade löpning i vattnet.
Det spelades även en hel del kort och volleyboll mellan passen. Dessutom tillbringades en hel del tid i solstolen vid poolen eller på stranden. Vi hade även en vilodag och där bjöds det på ett par olika aktiviteter. Ett gäng åkte till Andratx som är en liten mindre by för att titta på den lokala marknaden. Det visade även sig att byn bjöd på väldigt fina vyer. Sprintgruppen tillsammans med Vilma och Astrid åkte till Palma som är största staden på Mallorca där de shoppade och gick runt och såg sig omkring. Ett gäng löpare köpte en luftmadrass och paddlade ut till en ö som låg ca 400m ut från stranden ” Det bästa var att göra det (resan ut till ön). Var lite ovisst innan men tror vi hade ångrat oss om vi inte hade gjort det” säger Kalle Brunnstedt som var en av ”passagerarna” på luftmadrassen.
När lägret skulle sammanfattas och deltagarna fick säga vad de tyckte om lägret så var nästan alla överens ”Vädret, träningen och sammanhållningen var bäst”. Men vilka positiva effekter kan ett sånt här läger ge förutom att ha kul, få vara mycket med varandra och få träna och vistas i bra förhållanden?
Filippa Ramberg som var med på lägret menar att framförallt teamkänslan inom gruppen stärks mycket. – Sedan ger det otroligt mycket motivation att vistas i en miljö där många idrottare är samlade och se hur andra tränar säger Filippa Ramberg. Väl hemma upplever jag en ordentlig motivationskick och drivet att behålla rutinerna man skapat under lägret. Med cirka två veckor kvar till tävlingarna drar igång på allvar är vi alla riktigt taggade på att dra igång på riktigt och det här lägret var en riktigt bra kickstart och har gett oss alla en boost i rätt riktning och jakt på fortsatta rekord.
 /Felix Davidsson-Berndtsson, löpgruppen

Inför stadsorienteringen
Inför stadsorienteringen
Stafett på beachen Mallorca
Stafett på beachen Mallorca


Benn i USA!

Vår vinnande 2006:5-grupp

Ons 26 apr
Benn Harradine har skrivit en rapport om sin vistelse i USA.

Vår vinnande 2006:5-grupp

What has been the purpose of your journey to the USA?
Now working full time, I still feel a great motivation to continue to throw and compete. In 2018 we have Commonwealth Games on the Gold Coast and I would love to do very well there. There is also the chance to throw at WM this year in London, and for me it would be fantastic to represent Hammarby again in the Olympic Stadium. 

Vår vinnande 2006:5-grupp

Are you going there to compete or to train?
The first focus was to see if I still had the passion to compete and also assess my current level of fitness. My coach and Dad Ken followed to San Diego with me and it was really our first opportunity to throw outdoors since Rio.
For some years I have had some bad injuries and because of those I became complacent in my throwing and in my training. A lot of training in my comfort zone which is great for staying healthy, but not so great for performance. Dad is constantly learning from other coaches and creating new concepts to try. We are a good team, and I learn a great deal from my coach. I always trust that he has my best interests in mind and the fact that he is always searching to better himself makes me strive to always give more too.

Vår vinnande 2006:5-grupp

You have been competing too right?
Sure! I have done a few competitions. Actually, I did 3 competitions in 3 days. Not to mention travelling 2hrs by plane between each of them. All of my throws were around the same level 61m which is nothing great but nothing bad. I wanted to see if I could still manage to compete like that, as that is what most championships require from us. Qualification the one day 1 and Final on day 2. I was also very impressed with the fact that we were able to recognise and change a key part of my mindset.  The results are what they are, but for Dad and I, I really feel like we are gaining some positive momentum for a strong and positive season.

Vår vinnande 2006:5-grupp

How is your body?
Everything apart from my right shoulder and elbow are great! I am hitting some seasons best in the weight room, and working on my speed as well as pushing my comfort zone harder every day. Discipline equals freedom! Its fantastic this sport of track and field. I really have a great love for it. Together Dad and I are a great team, I am also very very thankful to have Hammarby behind me. As Dad says to me, “its easy to break a stick on its own, but when you put a few of them together, then you have strength!


Team 04 – träningsläger på Bosön

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tis 25 apr
Vi var en grupp på 37 personer från Team 2004 som träffades ute på Bosön på fredagseftermiddagen. Vi började med att köra ett pass i friidrottshallen. Sedan blev det tacobuffé och inkvartering i de mysiga fyrbäddsrummen. På kvällen hade vi tipspromenad med friidrottstema, grattis till ”Team Peter Linderoth” som hade alla rätt!
På lördagsmorgonen körde vi ytterligare ett pass och avslutade med ett tredje träningspass efter lunch.  De aktiva var indelade i tre träningsgrupper som fick delta i löpträning, kastträning och hoppträning. Stort tack till alla engagerade ledare och exemplariska ungdomar som gjorde det här till ett intensivt och trevligt träningsläger!

Ankomst till Bosön
Ankomst till Bosön
Kvällsaktivitet Bosön
Kvällsaktivitet Bosön
Vinnare i tipspromenaden
Vinnare i tipspromenaden


Träningsläger på Mallorca 7-17 april

Vår vinnande 2006:5-grupp

Tor 6 apr
Väldigt tidigt imorgon fredag den 7 april ger sig 3 tränare och
24 aktiva av för tio dagars träningsläger i Magaluf på Mallorca.
En annan grupp som åker på träningsläger är Team 98-01 som även de åker imorgon fredag, men till Ungern.

Vår vinnande 2006:5-grupp

Det är Team 288 och Team Löpgruppen som för tredje året i rad åker tillsammans på läger. Grupperna var på samma plats förra året och var väldigt nöjda med träningsförutsättningarna varför det blir en repris i år. Team 98-01 åker till Budapest i Ungern imorgon fredag och kommer hem 16 april. Totalt åker 5 ledare och 27 aktiva på lägret till Ungern.

Vår vinnande 2006:5-grupp

Möjligheten att åka på läger är positivt ut många aspekter, sol och värme är välgörande för de hårt satsande aktiva efter en vinter med kyla och mörker, det ger möjlighet att kunna koncentrera sig på enbart träningen och få tid till återhämtning mellan passen vilket ger mycket bättre kvalitet på träningarna, tio dagar tillsammans för Team 288 och Team Löp ökar definitivt sammanhållningen och gruppkänslan, och det faktum att vi åker två träningsgrupper tillsamma ställe medför även att vi får möjlighet att umgås över gruppgränserna vilket är bra för sammanhållningen i klubben. Tränare och aktiva ser därför fram emot tio bra dagar för att sedan vara åter i Stockholm den 17 april laddade för träningen inför utomhussäsongen 2017!  


Freja Avebäck i Ungdomsrådet!

Vår vinnande 2006:5-grupp

Ons 5 apr
Klubbens egna Freja Avebäck hart blivit uttagen i Svenska Friidrottsförbundets Ungdomsråd!
Här kommer en liten presentation av Freja som gjorts.

Namn: Freja Avebäck men kärt barn har många namn så reagerar nog även om du skulle säga något annat namn (många syskon i hemmet så klassikern är att kallas för min lillasysters namn, reagerar därför jättebra på namnet Klara).

Klubb: Hammarby IF Friidrott

Ålder: 22 vårar

Engagemang inom friidrotten: Just nu tränar jag 5 - 6 gånger i veckan och då ligger fokus främst på sprint, men ska även ta upp kulstötning igen för skojs skull! Dock ett tag sedan man stod hel på tävlingsbanan då jag är en expert på att dra på mig konstiga och onödiga skador.
Inom min egna klubb så har jag hjälpt till som tränare i ungdomsgrupper för några år sedan. Jag har även jobbat på Hammarby Friidrotts sommarfriidrottsskola under flera somrar! Sedan har jag, som många andra friidrottare, varit funktionär på många friidrottstävlingar. Då exempelvis på Hammarby Friidrotts egna tävlingar, Bauhaus Galan samt Midnattsloppet.

Varför är du med i Ungdomsrådet? Jag blev nominerad av ordförande Ingvar Åström i Hammarby Friidrott. Jag tyckte direkt att det lät som ett superkul uppdrag där man både får hjälpa till att påverka inom friidrottssverige men även skaffa en egen erfarenhet. Jag har aldrig tidigare suttit med i ett råd så detta kommer bli en jättespännande upplevelse där jag förhoppningsvis kan bidra med tankar och idéer och utvecklas mycket själv!

Jobb/Studier: Hösten 2016 började jag studera på Södertörns Högskola på Turismprogrammet. Senare kommer jag att utveckla mina studier till att förhoppningsvis kunna jobba inom musik/eventindustrin! Innan jag tog upp studierna så hade jag ett långvikariat på en förskola samt jobbade med event för Veckans Affärer/Bonnier.

Bästa/Sämsta egenskapen? Jag är envis och petnoga. Jag vill få jobbet gjort och att det ska vara bra gjort. Att vara envis och petnoga är jättebra ibland men kan även vara jobbigt då jag sällan nöjer mig med arbete jag gjort. Men i efterhand kan jag se att det kanske var ganska bra ändå, haha. Kanske inte alltid att det tänker funnits kring allt skolarbete men kring allt annat runtomkring. Om man frågar mina föräldrar är nog envisheten en egenskap som funnits med under hela uppväxten, SUPERKUL skulle nog båda erkänna att det varit.
Speciellt under åren där personligheten växer och hormoner kommer in i kroppen!

Intresse utanför friidrotten: Har ett tokintresse kring musik. Spotify går på högvarv i mitt liv och jag hoppar gärna omkring med en passande fuldans till allt jag lyssnar på. Ett annat väldigt stort intresse är hästar! Jag och min mamma bedriver nämligen uppfödning av Shetlandsponnyer och åker ut och tävlar med våra små pälsbollar på hästutställningar (tänk typ hundutställning fast med en pålle istället).
Beskriv dig själv med tre ord: Social, glad och morgonpigg!