Hammarbyare på tävling i helgen

Tis 28 nov

I helgen var två stycken Hammarbyare i farten på olika orter i landet. F13-tjejen Sofia Eskilsson och F12-tjejen Lii Jabbour-Clarke.

Sofia Eskilsson representerade klubben på Julklappsspelen i Eskilstuna. Hon deltog i tre stycken grenar: 60m, stav och kula. På 60m blev det i försöken 8,73 och i finalen en sjätteplats med 8,77. I stav vann hon på noteringen 1,90. I kula blev det en fjärdeplats med 10,11.
På Triumfglasspelen i Örebro hittade vi Lii Jabbour-Clarke som tävlade i 60m och vann tävlingen. I försöken blev det 8,73 och i finalen förbättrades hon sig till 8,67.
Fina prestationer av våra två yngre Hammarbytjejer!


Standarpoäng 2017

Ons 8 nov

Herrarna slutade på delad 11:e plats
och kvinnorna på delad 28:e plats
i slutställningen över standarpoäng år 2017.

Mästerskapsstandaren instiftades 1910 (män) respektive 1960 (kvinnor) och kan betecknas som prisen till "Årets bästa senior-SM-klubbar". Enligt skalan 7-5-4-3-2-1 för placeringarna 1-6 utdelas nämligen poäng vid samtliga senior-SM-tävlingar (dock dubbla poäng för lag-SM) under året.
Under 2017 sträcker sig kampen från ISM mångkamp i Uddevalla i början av februari - via nio mellanstationer - över åtta och en halv månader till terräng-SM i Huddinge i slutet av oktober.
 

Klicka för att se större!
Klicka för att se större!


Höstens övergångar

Fre 3 nov

Nu har höstens övergångar
blivit offentliga.
Vi har fått hela åtta stycken
nya hammarbyare!
Så här lyder de nya övergångarna:


 

 
Noah Ander 01   Bromma IF
Charlotte Andersson 00 Huddinge AIS
Emmanuel Dawlson 92 Malmö AI
Sebastian Landström 94 IFK Lidingö
Siri Magnusson 01 Värmdö IF
David Nordqvis 86 Sportsgym SC
Anton Sjögren 01 Värmdö IF
David Svensson 98 IFK Tumba


Vi önskar även två hammarbyare lycka till i sina nya klubbar
Abdullahi Adan Hässelby SK    Joel Thorén Hässelby SK


Michel åter nominerad
till Friidrottsgalan!

Ons 1 nov
Med en knapp månad kvar till Friidrottsgalan
presenterades igår
 de friidrottare som nomineras
i de fem kategorierna som har nomineringar.
ÅRETS PRESTATION I LANDSLAGET
Michel Tornéus, Hammarby IF (längd)
Samma resultat som vinnaren på inne-EM, förlorade guldet bara på sämre andraresultat. 8:a totalt (näst bästa europé) på VM.

Nyhetsarkiv
November 2017

Utökade artiklar här nedan


Greta Deltin har utsetts till 08-friidrottens bästa i F17-klassen 2017!

Ons 29 nov

Greta Deltin har utsetts till 08-friidrottens bästa
i F17-klassen 2017 av 08 fri! Saxat från 08 fris hemsida:

Greta Deltin, Hammarby IF har utsetts till 08-friidrottens bästa i F17-klassen 2017. Hon vann 100 meter på sommarens ungdoms-SM på nytt personbästa 12.00 och följde upp med en andraplats på Ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion. I Sverigestatistiken i F17 100 meter placerade sig Greta på första plats.

Greta började sitt friidrottande när hon som 8-9-åring följde med kompisarna till träningar i Hanvikens SK. Även om mycket var lekbetonat märkte hon snart att hon var rätt bra på det mesta och att hon var snabb.

Vägen till friidrotten var inte spikrak. Det blev lite fotboll också.
- Jag hade de flesta kompisarna i friidrotten och fotbollen kändes inte lika kul så jag valde friidrotten, minns hon.

Som tolvåring bytte hon till Hammarby IF och lite mer avancerad träning och det fungerade bra de två första åren. 
Det kunde inte ha börjat bättre. I Hammarbyspelen inomhus kom hon på pallen på 60 m häck, men ville jättegärna ha en guldmedalj så dagen efter sprang hon 60 m slätt – och vann!

Tredje året när Greta hunnit bli var fjorton drabbades hon av en bristning i baksidan av låret.
- Tyvärr blev det inga utomhustävlingar det året, istället fick jag rehabträna hela sommaren.

Målmedvetenhet och disciplin gjorde henne bättre. Både 2015 och 2016 blev hyfsade säsonger innan det riktiga lyftet kom 2017 med nya personliga rekordet 12.00 och seger på SM i Gävle.
- Årets bästa minne även om det var lite försmädligt att inte går under 12.00.

Hösten 2017 har hon ägnat åt grundträning fem pass i veckan och det hon gillar mest är de lätta intervallerna 2x80+120 med lång vila.

Målen för 2018 är klart utstakade.
- Att kvala in till JVM i Finland och gå under 12.00.


Michel om året!

Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild

Tis 21 nov
Michel Tornéus är nominerad till årets prestation i landslaget på Friidrottsgalan imorgon!
Saxat från www.friidrott.se:

– Det är alltid kul att vara nominerad men det roliga är att träffa alla nya och gamla kollegor och ha en trevlig kväll tillsammans, säger Michel. 
      
     Hur skulle du summera ditt friidrottsår 2017? 
     – Jag är väldigt nöjd med 2017! Att först och främst flyttat till andra sidan jordklotet och träna med en ny tränare har gett mig mycket kunskap. Friidrott handlar om långsiktighet och när jag åkte till Florida så visste jag att det skulle vara en process att lära mig deras tekniska moment men även deras sätt i hur man lägger upp träningen. 
      
     Hur skulle du beskriva ditt IEM i Belgrad? 
     – Inomhus-EM var första eldprovet för mig och Loren (Seagrave). Vi hade bara jobbat tillsammans sedan november 2016 och vi hade varit inne en hel del och stökat i tekniken. Tävlingarna innan var svåra och det märktes att jag och Loren inte hade hittat vårt sätt att kommunicera under tävlingarna än. 
     – Under tävlingarna innan mästerskapet tänkte jag extremt mycket på vad jag skulle göra i de olika momenten när jag kom springandes ner på ansatsbanan. Mitt trumfkort var att jag hade haft Mehdi Katib med mig nere i Florida några veckor i januari. Jag kände ganska snabbt att Loren och Mehdi kompletterade varandra väldigt väl så vi bestämde oss för att på IEM skulle båda med. 
     – Väl på IEM var jag bekväm och istället för att tänka på hur armen skulle föras eller i vilken uthoppsvinkel det benet skulle ha så hoppade jag bara. Hoppningen var inte bra men jag var i fysiskt bra skick. Nu i efterhand är jag stolt över mig själv att jag lyckades gå därifrån med en medalj - trots att det inte stämde tekniskt. 
      
     Näst bästa europé på VM – vad tar du med dig från London? 
     – För mig var VM viktigt. Jag visade att jag kunde hantera kvalet lätt och att jag är med och bråkar när det gäller. Att komma åtta på 8.18 är historiskt sett den tuffaste åttondeplaceringen på ett VM. I Peking 2015 hade jag fått ett brons på det resultatet. 
     – Tekniskt sätt var det mycket bättre än IEM men fortfarande finns det saker att slipa på. Jag gav allt i VM-finalen och det är det absolut viktigaste för mig. Nästa gång ska jag inte trampa på de långa hoppen! 
      
     Vad har du för mål och ambitioner för 2018? 
     – Först och främst att fortsätta utvecklas under Lorens träning men även göra min EM-samling komplett. Brons och silver finns så i Berlin ska guldet med hem! 


Rapport från
Löpgruppens helgläger på Bosön

Ons 15 nov
Under helgen hölls det traditionsenliga höstlägret på Bosön för den äldre- och yngre Löpgruppen. Totalt var det 23 aktiva och 6 tränare som deltog under helgen, varav en OS-deltagare.

Efter avslutad träning var det dags för lunch innan Micke Forss höll ett gruppmöte. Under mötet presenterades allt ifrån inomhussäsongens tävlingar till kost, sömn och nyttan av att föra en träningsdagbok. Presentationen avslutades med en prisutdelning där de personer som klarat en eller flera stipulationstider under året premierades.

Därefter blev det en kort paus innan Stina Högbom tog vid med en genomgång som hade antidoping som tema. Deltagarna fick bland annat information om hur en dopingkontroll går till, vart man kan hitta den så kallade ”röd-gröna listan” samt en hel del annat. Efter avslutade presentationer var det dags för mellanmål och vila innan det åter var dags att byta om till träningskläder.
Dagens andra pass ägde rum i friidrottshallen där man efter en lättare uppvärmning genomförde diverse rörlighets- och styrketester. Resultaten antecknades och kommer senare ligga till grund för den fortsatta träningen så att eventuella ojämnheter på sikt kan reduceras.

Efter middagen arrangerades det en frågesport som tillslut var så jämn att det endast var tiondelarna i svaret om det svenska rekordet på 1500m som avgjorde tävlingen.

På söndagen inleddes dagen med frukost innan det klockan 10.00 var dags för lägrets sista pass vilket var distans på de fina Lidingöloppsspåren. Efter avslutad distansrunda var lägret slut.
Sammanlagt blev det 26 intensiva timmar på Bosön med mycket skratt, träning och nyförvärvade kunskaper. Gruppen fick chans att lära känna varandra bättre och bli mer sammansvetsade som team. Mycket uppskattat och väldigt lyckat så vi aktiva vill rikta ett särskilt tack till alla tränare som gjort denna träningshelg möjlig.

P.S. Vem var då OS-deltagaren som nämndes i inledningen?
Jo, det var hinderlöparen Sandra Eriksson som även hon deltog under helgen. Detta uppskattades mycket av oss andra så ett extra tack ska även riktas till henne!

Hälsningar
Löpgruppen genom Filippa Ramberg