Klubbmästarna korade

Tis 31 okt

Vi gratulerar våra klubbmästare i terränglöpning
som avgjordes under lördagen i Kärrtorpskogarna!
 

M 5,2 km Felix Davidsson-Berndtsson
K 5,2 km Helena Djurstedt
P17 2,6 km    Vilmer Karlsson
F17 2,6 km Tuva Johansson
P15 2,6 km Vincent Nolander
F15 2,6 km Amanda Broberg Rydqvist
F13 2,6 km Hilda Järvinen


Grundträningsperiod

Sön 29 okt

Nu har grundträningen pågått ett tag. 200m-lopp, minutlopp, konditionsvarv, distanser, cykelintervaller, backlopp. Grundträningsmetoderna är många och det är en typ av träning som många ofta tycker är mindre rolig i jämförelse med ett kvalitetspass en solig och varm högsommardag. Men grundträningen är nyttig, inte minst rent psykologiskt. Och den är ett måste för att få kroppen att orka med under en säsongs tränande och tävlande.
När det gäller våra äldre aktiva så har vissa kommit längre än andra beroende på individuella orsaker men alla har gemensamt att de är inne i en period med mycket mängdträning.
Styrkelokalen är på kvällarna full av träningsmotiverade Hammarbyare som satsar hårt för att uppnå sina framtida målsättningar. Det är väldigt roligt att se träningsviljan och motivationen som alla dessa aktiva kontinuerligt visar upp!
För att nå sina visioner och målsättningar behöver man leva friidrott och det är det verkligen många av klubbens aktiva som gör!
Det är så här det ska vara! Vi har kommit en bra bit på vägen mot ett år förhoppningsvis fyllt av ännu fler Hammarbyframgångar!


Klubben kom nia i SM-pokalen!

Tor 26 okt

Klubben slutade nia i kampen om SM-pokalen som är en sammanställning av SM-poäng som Sveriges alla klubbar erhållit under en säsong. Det är två placeringar bättre än föregående år med bara små marginaler upp till sjundeplatsen.
Målet topp-10 enligt verksamhetsplanen är därmed uppnått.
Grymt jobbat alla inblandade aktiva, coacher och övriga!
Du hittar sammanställningen på Svensk Friidrotts hemsida här.


Klubben kom nia i SM-pokalen!

Tor 26 okt

Klubben slutade nia i kampen om SM-pokalen som är en sammanställning av SM-poäng som Sveriges alla klubbar erhållit under en säsong. Det är två placeringar bättre än föregående år med bara små marginaler upp till sjundeplatsen.
Målet topp-10 enligt verksamhetsplanen är därmed uppnått.
Grymt jobbat alla inblandade aktiva, coacher och övriga!
Du hittar sammanställningen på Svensk Friidrotts hemsida här.


SM-SILVER!

Sön 22 okt

Tjejerna fick till en gedigen laginsats på Terräng-SM när man plockade hem silvret i lagtävlingen för F17. Ella Johansson som femma i F16 och Olivia Grahn som femma i F17 kompletterades med Julia Wändin F16 fram till en ohotad silverplakett bakom för dagen onåbara Hälle och med Björnstorp som trea. Grattis tjejer! Simon Rowland gjorde ett kanonlopp i M35 där han blev fyra med 28.31 på 8 km. Resultaten här!


DM-rapport

Sön 15 okt

Det var stora startfält när årets Terräng-DM avgjordes på Gärdet.
Vi hade många ungdomar anmälda men även äldre löpare.
Vi plockar fram några russin ur kakan. Det blev dubbelseger i F15 genom segrande Lilly Selsborg före Inez Resare och en bronspeng i F17 genom Olivia Grahn. I F13-klassen blev det guld genom Hilda Järvinen och brons för Hedda Strömö och Ellenor Grahn knep bronspengen i F12-klassen. Våra duktiga veteraner utmärkte sig med två klassegrar i M35 genom Simon Rowland och Lars Svidén i M75 samt ett silver i M40 genom Joar Palm.

Resultaten här!


Vinst i Stockholmskampen!

Mån 9 okt

I helgen gick finalen i Stockholmskampen. Vi utförde våra kamper på ett strålande sätt! Det blev pallplatser för båda våra lag.
Våra FP12-ungdomar vann hela tävlingen i en dramatisk upplösning. Vi samlade ihop 462,5 poäng och vann med 5,5 poäng före närmast jagande klubb. Våra FP13-ungdomar tog en tredjeplats i sin kamp med 424,5 poäng. Alla resultat hittas på Easyrecords hemsida här.


Läger för Team 2012

Tis 3 okt

För någon vecka sedan så var Team 2012 på ett upptaktsläger på Tvetagården i Södertälje. Hela 71 pers var med på lägret – 54 aktiva och 17 ledare/föräldrar! Det blev ett mycket givande läger där sammanhållningen svetsades samman rejält!


Så gick gårdagens Castorama!

Mån 2 okt

Igår genomfördes Castorama i ett härligt soligt väder på Enskede IP.
Martin Sundberg tog hem Castoramat på totalt 2588 poäng där Martins höjdpunkt kom i slägga med perset 40,95. Han tog även hem kulan och diskusen. Släggan vanns av Acke Lindefalk.
Spjutet vanns av Elias Kapell. Anna Bergin provade seniorredskapen och nådde i sin paradgren slägga som bäst 37,80.
Alla resultat finns här.

Nyhetsarkiv
Oktober 2023


Utökade artiklar här nedan!


Återblick Lag-USM

Mån 30 okt

Här kommer en liten återblick från det fantastiska Lag-USM

vi vann i Karlskrona tidigare i år!


Tävlingen var en av de mest dramatiska någonsin i Lag-USM-sammanhang och även för oss i klubben kommer tävlingen gå till historien! Det var en av de mest otroliga comebackerna vi någonsin sett både i Lag-USM och i klubben! Vi lyckades vinna med en halv poäng när tävlingarna var färdiga! Vi åkte till tävlingarna med delad buss med värsta konkurrenten Tureberg och bodde även på samma hotell, vilket fungerade som en extra krydda.

Tureberg började tävlingarna på ett rasande sätt då de radade upp grensegrar eller andraplatser och vi hamnade många poäng bakom då vi hade en del oflyt och inte riktigt fick till det i ett par grenar.
Vid ett tillfälle under tävlingen låg vi nästan hela 30 poäng efter Tureberg. Vid denna tidpunkt var det tufft; våra aktiva började nedslås lite och vissa började tänka de gud förbjude hemska tankarna om att åka hem med delad buss med ett vinnande Tureberg firandes sin seger mitt i våra ansikten! Detta kunde förstås inte få ske utan vi skulle komma tillbaka!

Även om det var svårt att verkligen tro på guld så körde vi på och alla gjorde sitt bästa. Mitt i Neo Halls 3000m-lopp så visade sig ljuset; då insåg åtminstone undertecknad att det fanns en god chans att segra!
Vi insåg att vi i princip hade tävlingen i egna händer och vi hade även starka grenar som återstod. Dock var Tureberg också duktiga i de avslutande grenarna, ännu duktigare än vad man kanske hade trott och de var även mycket starka i de avslutande stafetterna. Det som till slut kom att bli avgörande var hur pass bra de andra lagen var i stafetterna. Det var viktigt att ett lag hamnade mellan oss och Turebergs killar och så blev fallet vilket viktade över poängfördelningen till vår fördel!

Några av de avgörande sista grenarna:
Matilda Borg tog en härlig seger på 800m.
Ella Johansson lyckades springa ikapp många poäng när hon kom trea på 1500mh.
Elias Kapell tog en andraplats i spjut.
Våra stafettjejer vann sin stafett.
Våra stafettkillar tog en tredjeplats i sin stafett.
Men varenda gren, prestation och poäng (t.o.m. halva poäng) under tävlingen var lika viktig och vi skulle aldrig ha segrat utan alla våra tävlande i laget som gick in på tävlingsbanan!

När stafetterna var slut så hade vi vunnit men vi kunde ändå inte vara helt säkra. Detta då det pratades om att en protest lämnats in som skulle kunnat ändra poängfördelningen i stafetten till vår nackdel.
Ett par av grabbarna hade redan börjat bada i vattengraven men
sedan blev vi osäkra på om det skulle bli en seger eller inte. Tävlingsledningen tog sin tid att sammanställa poängen.
Nervositeten och spänningen var olidlig. Topp 3 lagen kallades alla till prispallen och vi begrep fortfarande inte vilket lag som hade vunnit.
Då spelades plötsligt vår ”nationalsång” Just idag är jag stark av Kenta i högtalarna och just i detta ögonblick så förstod vi att vi hade vunnit! Det blev fler bad i vattengraven och vi alla åkte hem med ett glatt humör tillsammans med ett Tureberg som kanske inte var lika glada. Men Tureberg ska ha en stor eloge till en härlig kämpainsats!

Kvällen innan tävlingarna så uppenbarade sig ett tecken.
På Hemköp mittemot hotellet när en liten inspektion av varor inför nästa dags inhandling av förtäring skulle ske stod det en ensam Magnum Pommacflaska kvar i en hylla. En fråga ställdes till personalen i butiken om det var den sista som fanns kvar varav svaret blev ”ja, det är den allra sista”. Med detta uppenbara tecken från högre makter ovan var undertecknad säker på att det skulle bli en vinst; flaskan fanns där av en anledning! Flaskan inhandlandes och undangömdes tills prisutdelningen genomfördes. Och visst var det vi som fick stå högst upp på prispallen och spruta ”segerbubbel” på oss och övriga lag!
 

Vid tangenterna "Tullen"


Rapport från Filip Herre

Ons 25 okt
  

Just nu befinner jag mig i en grundträningsperiod där mitt fokus ligger på att bygga en stabil grund så att min kropp klarar av den lite mer högkvalitativa träningen som kommer närmare tävlingssäsongen.
Även om grundträningen innebär mycket slit så skulle jag nog säga att jag såg fram emot den i slutet av säsongen.
Jag skulle vilja påstå att träningen hittills flutit på bra och jag hoppas på att jag kan fortsätta träna hårt utan att dra på mig skador.
 
Min höjdpunkt 2023 måste jag nog säga var antingen mitt USM-guld
på 400 meter eller debuten i blågult på Ungdomsfinnkampen.
Sedan är Stafett-SM alltid en favorit, det är alltid kul att tävla med varandra och vinna tillsammans. 
 
Inför 2024 väntar först en inomhussäsong där jag hoppas att fortsätta se resultat på den träningen jag lägger ner och samma gäller även utomhus. Mina planer just nu är att successivt kunna öka mängden träning på lång sikt och på så sätt förhoppningsvis fortsätta att utvecklas.

Filip Herre


Rapport från Matilda Borg

Mån 23 okt


Jag tycker om hösten när vi går in i en ny grundträningsperiod.
Det blir en bra paus från tävlandet där man bara kan fokusera på att bygga upp sig igen med intervaller, backar, distans och gym.
Den här hösten har jag också börjat på ett friidrottsgymnasium där jag får möjlighet att träna 3 pass i veckan på skoltid med ett helt gäng som har samma profil som jag har. De flesta kör sprint 100-400m, 400mh och 800m och träningen är jätterolig. Det var lite nervöst att både börja nytt gymnasium och börja träna med en ny tränare och nya aktiva, men det har blivit jättebra för mig. Jag har fått ett individanpassat träningsupplägg för hela hösten där jag kan se hur jag lägger upp träningen även utanför skolan. Det passar mig bra.
Vi erbjuds även träningstillfällen direkt efter skolan och det gör
att jag får mer fritid på kvällarna för att plugga eller träffa kompisar. 

 
När jag ser tillbaka på tävlingssäsongen 2023 känner jag mig väldigt nöjd. Det blev väldigt många SM tävlingar under våren och sommaren och massa andra roliga tävlingar. Höjdpunkten var förstås att få bli uttagen till Ungdomsfinnkampen på 400m och stafett 4x400m.
Hela Finnkampen var en fantastisk upplevelse och det var lite extra kul att vi var flera från Hammarby som blev uttagna. 
 
Nu till inomhus- och utomhus säsongen 2024 så vill jag tävla på både USM och Senior SM på 400m. På USM är mitt mål att vinna 400m, och kanske få ett nytt PB. Det är bara att hålla tummarna för att man inte drar på sig några skador. 
 
Till sommaren vore det också häftigt om jag kvalar och blir uttagen att springa 400m för Sverige på U18-EM i Slovakien, och så vill jag gärna tävla i Ungdomsfinnkampen igen för det är en så rolig lagtävling där man känner sig som ett team och där varje poäng räknas.


Matilda Borg


Stopp! Min Kropp!

Tis 17 okt

Nu har årets Stopp! Min kropp! – vecka dragit igång.
Barn behöver modiga vuxna!

  
Under vecka 42, 16–22 oktober, lyfter Rädda Barnen Stopp! Min kropp!- frågorna lite extra för att göra det enklare att prata om kroppen, känslor och gränser för att barn alltid ska känna sig trygga med att berätta för vuxna om något inte känns bra. När vuxenvärlden gör svåra saker enklare att prata om skapar vi förutsättningar för barn att berätta när någonting har hänt.
 
Ta del av filmer för barn 6 – 9år!
Digital konferens för vuxna!
Kunskap och verktyg!
Tips och aktiviteter
 
Var en modig vuxen och häng med oss på
Stopp! Min kropp! – veckan. Läs mer här.
 
Vad är Stopp! Min kropp!-veckan? Stopp! Min kropp!-veckan innebär att Rädda Barnen lyfter frågan om våld och sexuella övergrepp mot barn lite extra under en vecka. Alla som vill kan engagera sig, lokalt och digitalt. Stopp! Min kropp! uppmärksammas på förskolor, skolor, i idrotts- och fritidsverksamheter runt om i Sverige och i Rädda Barnens egna verksamheter.
 
Alla barn har rätt till en trygg uppväxt
En barndom fri från våld och övergrepp är en rättighet, men inte alltid en självklarhet. Vi på Rädda Barnen kämpar för varje barns rätt till en trygg uppväxt. Det gör vi genom att ge barn och viktiga vuxna kunskap om vad våld är och vilka rättigheter barn har. Vi vill att barn och vuxna ska våga prata om våld och att barn ska veta att de kan vända sig till vuxna för att få hjälp.
 
Det är aldrig barns ansvar att stoppa övergrepp
Stopp! Min kropp! syftar inte till att barn själva ska stoppa kränkningar och sexuella övergrepp. Det ansvaret kan aldrig ligga på ett barn utan är alltid vuxnas ansvar, men genom att göra ämnet pratbart kan vuxenvärlden lättare veta vad barn behöver och upplever.