TACK för strålande funktionärsinsatser!

Sön 27 apr

Hammarby IF Friidrottsföreningen har haft nöjet att detta nådens år 2009 få arrangera ett svenskt mästerskap i terränglöpning i Tantolunden, mitt i Hammarbyland på Södermalm, med närhet till bandyns Zinkensdamm, handbollens Eriksdalshall, fotbollens Kanalplan och inte minst Midnattsloppets startplats på Ringvägen. Tävlingscentrum, uppbyggt på Tantolundens grusplan, har under många år även tjänstgjort som målplats för vårt kära Midnattslopp.
Hammarby Friidrott är en flitig arenaarrangör på det lokala planet, men också en av de stora arrangörerna av motionslopp i Sverige samt en av 12 medlemmar i Stadion­klubbarna, som arrangerar DN-galan, Lilla DN-galan och DN-galan Youth, men vi har aldrig tidigare arrangerat ett Svenskt Mästerskap. Nu har vi äntligen gjort det med Terräng-SM i Tanto och sen ska vi på det igen i början av juli genom att även arrangera Lag-SM på Stadion, med stöd av några andra stockholmsklubbar. 
I vår friidrottsförening har vi under 2000-talet successivt arbetat fram och formulerat visioner och mål, fram till OS-året 2012, både vad avser idrottsliga resultat, förenings­utveckling och klubbekonomi. Det var här vi hittade inspirationen till att ta på oss ett arrangemang med SM-status och vi valde Terräng-SM för att vi har en stark tradition som löparklubb på medel- och långdistans.  
Nu har vi äntligen genomfört ett SM-arrangemang och vi har fått uppleva en helg med många goda prestationer, utförda i ärlig kamp och i god sportmannaanda. Det blev en härlig inramning med en månghövdad, kunnig och entusiastisk publik och ett fantastiskt fint vårväder i en härligt vårfräsch Tantolund och på ett Södermalm, som visade sig från sin allra bästa sida.
Med solen i ögonen och med vinden i ryggen fick vi se många fina kamper om platser på PALLEN och MEDALJER av ädel valör! 
Ett STORT TACK till alla er funktionärer, tävlande, hitresta klubbar och förbunds­funktionärer, som bidragit till denna fantastiska och strålande löparfest! Ett speciellt tack till de som hållit i det hela: Peter, Henrik och Willy med huvudfunktionärer. 
/Ingvar, ordförande i Hammarby IF Friidrottsförening


Palle tog SM-guld i Tanto

Lör 26 apr

Lars-Erik "Palle" Liljebäck vann Hammarbys enda guld i SM-terrängen i Tantolunden. - Skojigt att vinna på hemmaplan i Bajenland. Härligt att höra publikens jubel, vilket gör att man pressar sig lite extra.
Konkurrensen var hård i M50-klassen. Det var först efter halva loppet som Palle kände sig någorlunda säker på seger.
- Det gick otroligt snabbt, även om banan inte var riktigt 2000 meter.
Banan ger han nära på högsta betyg.
- Rolig och varierande, man blir aldig less även när man springer fyra varv. Bra också med lagom många tuffa backar.
Men han undrar var dagens elitlöpare i Hammarby håller hus. Med några undantag var det tunnsått med grönvitt på startlinjen.
- Lite trist att vi inte har fler duktiga löpare nu när Hammarby arrangerar. 
Retoriskt frågar han vad klubbar som Lidingö, Kville och Sävedalen har som Hammarby saknar.
- Jag tror det handlar om inställning och attityd. För att lyckas på medel- och långdistans måste man satsa helhjärtat och vara beredd på att det kan göra ont. Det gäller att skapa en stämning där tuff träning varvas med lust och gemenskap. Då kommer framgångarna.
Själva arrangemanget är han helnöjd med som presschef.
- Årets terräng-SM kommer att gå till historien som ett av de bästa någonsin. Härlig inramning, bra bana och många deltagare, mitt i Stockholm.


...och F15-tjejerna knep lag-silver

Lör 26 apr

Stina Åberg, Sofia Linjo och Amelia Westerberg tog silver i lagtävlingen F15 på 4 km. Emma Forss som också är med på bilden kom i mål placeringen precis efter Amelia och även om det inte blev medalj till Emma, som hamnade precis utanför laget, så var Hammarby mest representativ i just F15-klassen med fyra löpare. 
En fin eloge till Micke Forss som med stort engagemang tränar dessa löptjejer! Bland de främre placeringarna är också värd att nämnas; Niklas Jonsson i P17 som förra helgen vann terräng-DM. På SM blev det nu en tiondeplats.


Musse snabbast i Terräng-SM

Lör 26 apr

Med publikens jubel i ryggen tog Mustafa Mohamed ledningen direkt och avgjorde loppet en kilometer före mål. Ulrika Johansson från Rånäs 4H vann tjejernas korta bana. Det fina vädret bidrog till att den första dagen av Terräng-SM i Tantolunden blev en succé för arrangörsklubben Hammarby Friidrott.Mustafa Mohamed infriade de högt ställda förväntningarna, men fick oväntat hårt motstånd av Hässelbylöparen Adil Bouafif, med rötter i Marocko. Han hade häng på Musse fram till en kilometer före mål.
- Jag fick jobba hårt på den knixiga och utslagsgivande banan innan jag fick en lucka och kunde gå loss, säger den populära Hällelöparen.
Herrklassen var ett riktigt getingbo i kanske den tuffaste konkurrensen någonsin på den korta banan i terräng-SM.
Trea var Olle Walleräng, följd av klubbkompisen Henrik Skoog i Spårvägen. Snabbaste tjej var Ulrika Johansson från Rånäs 4H, som vann korta banan före Hässelbylöparen Lisa Blommé. Isabellah Andersson knep fjärdeplatsen före Hanna Karlsson, som springer för Malmö AI.  Lite i skuggan av elitlöparna gjorde veteranerna upp om segern i det åtta kilometer långa loppet. Glädjande för arrangörsklubben Hammarby Friidrott tog Lars-Erik Liljebäck hem segern i 50-årsklassen.


Fina resultat på terräng-DM

Mån 20 apr

I sol och lagom värme genomfördes terräng-DM ute i natursköna Ekebyhov på Ekerö. Hammarby visade framfötterna genom att vinna tre utav klasserna.
Veteranerna Lars-Erik "Palle" Liljekvist och Lasse Swidén vann klasserna MV 50 respektive MV 60.  I pojkar 17 tog Niklas Jonsson hem en säker seger, 17 sek före tvåan. Christopher Ljung tog en fin fjärdeplats. Tillsammans med Martin Tholanderblev det en andraplats i lagtävlingen för P17/P16. I den tuffa P19-klassen blev Filip Segerberg bästa hammarbyare med en sjätteplats. 
Laget (Filip, Victor Karlsson och Selman Özkan) slutade på tredjeplats. 
Framgångar blev det även på tjejsidan. Hilde Adrianzon blev trea i F17 och Lovisa Grönros tvåa i F16. Snabbaste tjej hittade vi dock i flickor 15-klassen där Stina Åberg tog en klar andraplats på en mycket fin tid. Tillsammans med Emma Forss och Sofia Linjo blev det en andraplats i lagtävlingen.  Micke Forss och 90-92-löpgänget hade tillsammans 16 deltagare på plats, och ett antal hejande åskådare. Tyvärr hade vi inga deltagare alls i de övriga ungdomsklasserna, vilket är synd. 
På seniorsidan var Magnus Jensen ensam representant med en tiondeplats på M 4 km.  Det här borde ha varit en perfekt genomkörare för de allra flesta inför vårt terräng-SM i Tanto nästa helg. Vi som var där trivdes som fina fisken i alla fall.


KM i terräng i härligt vårväder

Mån 13 apr
Årets klubbmästerskap i terräng utspelade sig i Vårflodsparken med 73 deltagare i de olika klasserna samt en entusiastisk publik och funktionärer. 

I resultatlistan finner vi bland andra att Magnus Jensen vann kampen i M-klassen på 4 km. Lars-Erik "Palle" Liljebäck visade sig starkast i veteranklassen på ditosträckan och systrarna Kapell vann sina respektive lopp i F8, F10 och F11.  

Nyhetsarkiv 2009
April

Utökade artiklar här nedan