Oscars grupp på Teneriffa

Tis 22 dec
I söndags kom vår elitgrupp, ledd av Oscar Gidewall, hem från ännu ett träningsläger på Teneriffa! Här kommer några videos från lägret!
Med på lägret fanns, förutom Oscar, Michel Tornéus, Erik Ehrlin, Jasmin Sabir, Ritchie Moba och Love Fältström
För att se Michel in action gå in här.
För att se Jasmin in action gå in här.


Utvecklingsträff i Falun!

Ons 16 dec
Den gångna helgen åkte sprinttränaren Tomas Avebäck tillsammans med sina adepter Jacob Ewertzh och Jean-Christian Zirignon till en utvecklingsträff för sprint i Falun. Jacob rapporterade att utvecklingsträffen var mycket givande då det bl.a. filmades med kameror i många olika vinklar så att startmomentet i sin helhet kunde analyseras. Det var mycket insiktsfullt och lärorikt. Det var även inspirerande att vara där tillsammans med alla andra av Sveriges snabbaste sprinters. Vi hoppas att våra snabba sprinters kan omsätta sina nya kunskaper i sprintlöpningen nu när inomhussäsongens tävlingar ligger bakom hörnet!


Sagan om Abdullahi Adan!

Mån 7 dec
I Hammarbybloggen, Årstakex, har man skildrat vår löpare Abdullahis gripande resa från den svåra tiden i sitt hemland Somalia till att nu vara en riktig löpartalang i klubben! Läs hela artikeln här.


This is where champions are made!

Tor 3 dec
Rödstu Hage i Tumba. Det är här klubbens elittränare Oscar Gidewall lägger många av de matigaste grundträningspassen, och det är här mästare formas! I förra veckan kördes exempelvis ett klassiskt grundträningspass i strax över 0-gradersstrecket på termometern, regn och starka vindar.  Ett väder som kanske inte lockar för träning direkt, men dessa är pass som måste genomföras för att man ska kunna lyckas ute på tävlingsbanan.
Michel Tornéus, Mehdi Katib, Jasmin Sabir, Erik Ehrlin, Ritchie Moba, Love Fältström körde på fint utan fokusering på väder och vind och kommer gå stärkta ur detta tuffa grundträningspass!
För att se en video från träningen, gå in här!

Nyhetsarkiv
December

Utökade artiklar här nedan


Gott nytt år!

Året 2015 har varit ytterligare ett stort Hammarbyår!
Här kommer tillbakablickar av 10 av de största händelserna som inträffat under året!
 

Lag-USM guld

Våra duktiga ungdomar hade satt upp ett långsiktigt mål att vinna tävlingen år 2015 för tre år sedan. När de lyckades vinna mästerskapet redan ifjol så tappades lite av glöden i målsättningen. Med mycket skadeproblem för laget såg det ut som att bara en medalj skulle vara en stor prestation att lyckas med. Men våra ungdomar offrade sig för varandra i bästa Hammarbyanda och ställde upp fast alla inte hade de bästa förutsättningarna efter skadeproblem och ovana.
Tillsammans lyckades vi försvara vårt Lag-USM-guld vilket är en fantastisk prestation. Vad jag vet har det dessutom aldrig hänt att en klubb försvarat ett Lag-USM-guld vilket gör att prestationen sannolikt kommer finnas i minnet för evigt.
Förutom att vi tog guldet i tävlingen så stod klubben även för arrangemanget vilket länge funnits som ambition; att få arrangera en SM-tävling på Enskede IP! Klubben genomförde ett mycket fint arrangemang som man fått mycket beröm för. Till och med så mycket att vi åter har fått äran att arrangera tävlingen igen år 2017 vilket innebär att friidrottsförbundet uppskattade vår insats!
 

Kraftmätningen guld

Klubben svarade upp guldet i Lag-USM med att lägga vantarna på ännu ett guld i en lagungdomstävling! Efter att vi tog ledningen efter första dagen så kunde inget annat lag komma ikapp och det slutade med en ganska klar seger till slut (32 643 poäng). Det fanns en stabil jämnhet i laget då tjejerna slutade tvåa och killarna trea. Det fanns många individuella prestationer att lyfta fram men vinsten var framför allt en lagprestation.
Det råder nog inget tvivel om vilken svensk klubb som varit mest framgångsrik på ungdomssidan under sensommaren! Riktigt roligt nu när merparten av dessa ungdomar för första gången kommer få delta i USM-tävlingar 2016, vilket kan innebära en boost när det gäller antal medaljer på Ungdoms-SM!
 

Michel Tornéus EM-guld och fantastiska Svenska Rekord

Vad ska man säga om vår längdhoppskung? Han hade en lysande inomhussäsong där toppen kom på EM i Prag där Michel var överlägsen efter övertygande hoppning. Han lyckades äntligen, i sitt fjortonde mästerskap, lägga vantarna på den ädlaste medaljen efter fyra år där han varit nära! Vår globale längdhoppare vann finalen med hela två decimeter! Han gick på knock med fullträffen 8,30 som kom i andra hoppet! Resultatet var inte bara svenskt rekord utan även nordiskt rekord! ”Det här är en dröm, en dröm man har haft sedan man var liten” konstaterade Michel efter finalen.
 

Alla för alla

Klubben gjorde tillsammans med Midnattsloppet en god gärning för mänskligheten som ju befinner sig i ett mycket utsatt läge med de enorma flyktingströmmar som råder över framför allt Europa. Vi skapade ett nytt lopp, ”Alla för Alla”, och de som sprang loppet fick själva bestämma vilken summa de ville betala för loppet. Alla pengar gick sedan oavkortat till UNHCR. Alla våra samarbetspartners ställde upp utan kostnad och gjorde detta möjligt! Den 18 oktober sprang 1961 löpare för en bättre värld och det samlades in 487 745 kr som skänktes oavkortat till UNHCR!
 

Löparnas vänner

klubben utvecklar vi hela tiden vår verksamhet. Äntligen har vi startat upp löpgrupper för vuxna som, knappast överraskande nog, varit otroligt populärt! Mellan 700-800 personer har visat intresse av löpträning i gruppens regi med ledning av den engagerade Willy Berggren.
Genom gruppen Löparnas Vänner Hammarby ges möjlighet till alla löpsugna som vill förbättra sin löpförmåga under sakkunnig ledning.
Många av de anslutna är motionslöpare från vårt succélopp Midnattsloppet Stockholm men det tillkommer ständigt nya löpare till gruppen i alla åldrar.
 

Midnattsloppet

Vårt fantastiska Midnattslopp i Stockholm lockade åter igen en stor skara löpare. Med drygt 38 000 föranmälda löpare var det en stor publikfest på Söder i sedvanlig ordning! Det var 34:e upplagan av vårt mäktiga lopp! Vi hade åter tur med vädret då det var soligt och fint och drygt 15 grader på kvällen vilket var perfekt löpväder!
Förutom Stockholmsloppet lockades mängder av löpare till våra övriga Midnattslopp kommande lördagar i Göteborg, Helsingfors och Malmö!
 

Ny klubbkollektion från adidas

Vi har från och med 2015 startat införandet av den nya klubbkollektionen från adidas. Målet har varit att få ut de nya kläderna till alla våra äldre aktiva under året så vi ser mer proffsiga och helhetliga ut därute på tävlingsbanan. Den nya kollektionen har varit mycket uppskattad och klagomålen, som är sedvanliga i denna känsliga fråga, har varit ovanligt få. Detta innebär ett mycket gott betyg åt adidas som äntligen lyckats fylla det tomrum som funnits efter år av avsaknad av en lämplig klubbkollektion! Mästarklass!
 

VM i Peking med tre deltagande aktiva hammarbyare

Under VM i Peking hade klubben tre stycken aktiva tävlande, Michel Tornéus, Abeba Aregawi och Benn Harradine! Otroligt roligt då klubben länge haft en målsättning om att just ha med många aktiva på internationella mästerskap!
Michel som hade en utomhussäsong där han drogs med en envis skada kunde tyvärr inte göra sig själv rättvis och missade finalen. Marginalerna är ibland små vilket Michel fick erfara då han trampade över med millimeter i det andra hoppet som om det blivit godkänt skulle ha gett en finalplats.
Abeba tog sig till final och slutade sexa vilket ändå var ett framsteg med tanke på hennes skadeproblematik inför mästerskapet.
Benn tog sig vidare till final precis på håret men misslyckades tyvärr i finalen och var långt ifrån sin vanliga nivå.
Vi lägger VM bakom oss och ser istället fram emot ett OS-år 2016 där våra internationella hammarbyare kommer vara riktigt revanschsugna!
 

Klubbens första kastguld på ett senior-SM

Vår internationella diskuskastare Benn Harradine kommer från Australien och är innehavare av det Oceaniska rekordet på mäktiga 68,20. Benn deltog i augusti i sin första individuella SM-tävling för klubben under SM i Söderhamn. Det blev ett guld för Benn med 63,54 som sattes i medvind. Klubben uppnådde i och med guldet för vår välbyggde Australiensare en milstolpe då det var klubbens första seniorguld i en kastgren på ett SM någonsin! Detta är början på en ny kultur i klubben då vi, efter en tid tillbaka då vi traditionellt sett varit svaga inom kastverksamheten, nu har fått igång vår kastverksamhet på allvar och med Benn i spetsen för denna satsning så börjar saker och ting se riktigt bra ut för klubben på kastsidan!
 

Hammarbyandan

Under året har den klassiska Hammarbyandan varit bättre än på mycket länge. I samband med våra SM-tävlingar har mycket tid lagts ned på att skapa en härlig stämning. Vi har haft stora klubbtält på plats som fungerat som en plats där man som aktiv och tränare kan ta igen sig på. Tälten har varit större än vanligt. Det har funnits gott om fika, möjlighet till vila, soffor, information, sjukgymnast med behandlingsbänk och andra behövligheter i tältet. För att lyfta klubbkänslan har även gott om Hammarbyflaggor funnits i, på och runt tältet. Det har funnits personer i klubben som blivit mer engagerade i att höja stämningen vilket är oerhört roligt!
Tälten har varit utmärkande även för andra klubbar som iakttagit dessa med stort intresse. Vi har sannerligen gjort intryck på resterande friidrotts-Sverige med vår goda SM-service!
 

Sammanfattning

2015 har varit ungdomens år! Att klubben prenumererat på lagtitlarna i landets största ungdomstävlingar är klara tecken på att ungdomsverksamheten mår otroligt bra! Riktigt roligt att vi fått fram så många aktiva från egna led vilket också är ett av klubbens långsiktiga mål; att alltid kunna vara självförsörjande av framtida elitaktiva! Vi genomförde äntligen en SM-tävling på vårt härliga Enskede IP! Michel Tornéus var i sitt livs form under Inomhus-EM i Prag och satte ett finfint Nordiskt Rekord!
Klubben har varit en av de klubbar runt om i landet som engagerat sig mest i den aktuella flyktingfrågan då vi i samarbete med Midnattsloppet samlade in nästan en halv miljon som oavkortat skänktes till FN:s flyktingorgan! Förutom loppet, så har klubben även skänkt kläder och ryggsäckar till behövande flyktingar. Planer finns dessutom att erbjuda träning för flyktingar vid ett tillfälle i veckan.
Vi har under året gjort en nystart av löpträning i klubben i form av träningsgruppen Löparnas Vänner som leds av mycket kompetenta ledare! Initialt har konceptet inneburit en succé intressemässigt då extremt många har visat sitt intresse i denna satsning. Och ryktet sprider sig allt längre och längre och fler och fler vill vara med vilket naturligtvis är väldigt roligt!
Vi har åter genomfört ett mäktigt Midnattslopp på Söder i Stockholm! Loppet blev det andra största Midnattsloppet deltagarmässigt, någonsin! Vår klubbkollektion gjorde äntligen entré vilket gladde många aktiva som fått vänta länge på klubbkläder i mästarklass! Men som man brukar säga: ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”.
Vi hade tre globala hammarbyaktiva på plats under VM i Peking vilket är en otrolig prestation för klubben! Våra deltagare hade dessvärre inte hade lyckan med sig denna gång men det stora målet är nästa års OS i Rio de Janeiro där våra världsaktiva kommer göra allt i sin makt för att vara på tårna!
Vi tog i Söderhamn i somras det första SM-guldet någonsin i en kastgren i seniorsammanhang genom Benn Harradine. Förutom att själva prestationen i sig är en milstolpe för klubben så känns det som att det finns något stort på gång inom kastverksamheten. Förutom Benn finns vår ungdomskastare Grete Ahlberg som verkligen har framtiden framför sig och som är den andra hammarbyaren att slå nordiskt rekord i år (efter Michel) med fantastiska 70,72! Det finns dessutom lovande kastarämnen som knackar på dörren underifrån som med rätt stöd kan komma att förstärka den nya kastarkulturen!
Klubben har fått mycket positiv kritik för lagkänslan och ordnandet av våra fina klubbtält på SM-tävlingar. Feedbacken har kommit från bl.a. förbund, styrelse, aktiva, tränare, ledare, funktionärer och nyckelpersoner inom andra klubbar. Till och med från neutrala åskådare! Detta är förstås mycket roligt och framöver kommer vi självfallet fortsätta att hålla lagkänslan på topp genom dessa gemensamma samlingsställen! Mästarklass gäller på alla plan!


Julhälsning 4/4- Christoffer Ahl

Lör 26 dec
Här kommer julens fjärde hälsning av löparen Christoffer Ahl!

GODDAGENS! 
Julkänslorna har börjat komma här på elevhemmet på löpargymnasiet sedan en tid tillbaka då vi bakar, spelar julmusik och ljusstakarna stått framme ett tag tillbaka! Min träning i jul kommer att vara varierad! En träningsvecka har i december ser ut så här:
Mån: Distans 45-60min, skivstång och rörlighet
Tis: Tyngre anaeroba intervaller som har varit på grusväg fram tills nu
Ons: Intervaller i vatten som är väldigt tuffa!
Tors: Förmiddag intensivcirkelstyrka kombinerat med löpning, eftermiddag distans 45-60min, rörlighet
Fre: Vila
Lör: Med Micke Forss löpargrupp, oftast aeroba intervaller
Sön: Långpass 90min och bålstyrka.
Träningen nu i höst har gått väldigt bra! Jag hade en besvärlig baksida som stökade i höstas men nu flyter träningen på som aldrig förr! Nu tränar jag för inomhussäsongen som kommer bestå av 4-5 tävlingar med speciellt fokus på bl.a. JSM (400m) och debut i Senior-SM (800m).
Julen kommer att firas hemma i Nynäshamn med familj, julklappar och MASSOR AV MAT, jag älskar mat! Julafton kommer att startas med träning. Sedan blir det att umgås med släkten i Nynäshamn där vi äter julbord och kollar på Kalle Anka som vanligt. Sedan på kvällen blir det julklappsöppning och då brukar jag alltid jobba som jultomte en stund! Resten av kvällen spenderas med att passa på att sitta uppe och snacka med familjen som jag inte träffar så ofta då jag ju bor på Löpargymnasiet i Sollentuna och inte hemma.
Jullovet kommer annars, förutom träning då såklart, att spenderas till mycket mat, vänner, film/tv-serier, och såklart bara njuta av att slippa plugga på kvällarna!
Höjdpunkten på säsongen 2015 var när jag vann 400m på Världsungdomsspelen. Trots att jag låg femma när det var 100m kvar så svepte jag förbi alla på upploppet så det var en underbar känsla! Att springa Ungdomsfinnkampen var även det oerhört kul, särskilt 4*400m-stafetten då väldigt många personer jag kände var på plats och kollade. Även många bekanta såg mig på TV och hörde av sig, så de två minnena från säsongen gör mig oerhört motiverad till 2016 då jag hoppas på fler landslagsuppdrag!  
Mina mål inför 2016 är inte helt klara ännu men att närma mig 1.50 på 800m kommer vara ett av dem. Det stora målet är nämligen att kvala in till JEM 2017 på distansen.
Men att delta i Nordiska Mästerskapen på Island på 800m, slå personliga rekord på 400m och 800m, ta minst en SM-medalj, ta sig vidare från försöken på Senior-SM är de målen som jag har satt upp nu och kommer att träna hårt för! Så det är ”Ahl-in” som gäller :)
Lite mer specifika saker som jag fokuserar väldigt mycket på nu är annars att förbättra rörlighet och löpekonomi! Jag har dessutom nya mål för varje pass jag gör, t.ex att jag ska lägga mina intervaller på 10*400m med vila på en minut på en viss snittid med bra känsla! Eller att t.ex. persa i enbensknäböj. Jag är säker på att man utvecklas mycket snabbare om man har en tydlig målsättning med allt man gör i träningen för då kan man pressa sig det lilla extra som krävs varje pass för att utvecklas och om man dessutom håller kontinuiteten i träningen så blir det riktigt bra!
Efter jul så kommer träningen anpassas mer till tävlingarna som kommer snart i februari! 
Sedan vill jag lyfta fram att jag trivs väldigt bra i klubben just nu och att gemenskapen på träningarna har varit väldigt bra med Löparnas Vänner då varje träning känns som man har över 100 åskådare som hejar fram en på intervallerna vilket ger ny energi! 
Sedan måste jag säga att det är väldigt bra ordnat på SM-tävlingarna, med tält och allting, som man åker på med klubben så det vill jag passa på att tacka för! 
God Jul och Gott Nytt År!
Julhälsningar Christoffer Ahl


Julhälsning 3/4- Hanna Kapell

Fre 25 dec
Här kommer julens tredje hälsning från en av Lag-USM-vinnarna i somras, Hanna Kapell!

Julen i min familj firas stort med släkten som bor i Stockholm. Vi är väldigt många, oftast finns det inte en lugn stund mellan lekar, tal, sånger, spel och julklappsutdelning. I år kommer vi först åka till mormor för julfirande med mina kusiner, morbröder, mostrar och deras sambos. Mina kusiner på mammas sida är väldigt små mellan åldrarna 0-9 därför blir julen så speciell då de fortfarande tror på det magiska. Jag kommer själv ihåg hur mycket jag uppskattade julen när jag var liten och älskade att gå fram till tomten och få mitt paket. Som tur är bor min mormor och farmor och farfar endast 10 min ifrån varandra så det är lätt att ta sig till nästa julfirande som alltid börjar med Kalle Ankas jul.
Min familj tycker om att vara kreativa och pyssla, sorgligt nog finns det ingen tid kvar till sådant med alla träningar som står på agendan men närmare jul försöker vi allihopa sätta oss ned för att göra julkort som vi skickar på posten till nära och kära. Det är en kvalitetstid med familjen som jag uppskattar väldigt mycket.
Första advent firas även hos farmor och farfar med glögg och fika för hela släkten. Det är efter den träffen som julstämningen börjar hos mig. Jag har nästan inhandlat alla julklappar, nu är det bara julrimmen kvar som jag tycker är väldigt mysiga att göra, julstämningen höjs och det är kul att se reaktionen på den personen som läser rimmet till sitt paket. Jag själv har inte julbakat något men jag har ätit av andras julbak.
Jag tycker friidrott är väldigt kul, jag blir sjukt taggad och älskar att dela med mig av det med träningskompisarna. Men det jag brinner för är att dansa och det har jag gjort sedan jag lärde mig stå. Jag har ingen dansarkropp eftersom jag är väldigt stel och har för mycket explosiva muskler men mina styrkor inom dansen är att jag kan använda detta till att hoppa högre, snurra fler varv och dansa snabbare. Det bästa jag vet är att stå på scen och förmedla mina känslor via dansen till publiken tillsammans med mina dansvänner.

Många frågar mig ofta “Hur orkar du? Har du tid med det? Hur hinner du?” För det mesta gör friidrott och dans mig glad och får mig att må bra. Om jag skulle välja bort det skulle jag däremot inte orka med allt annat i livet. Tyvärr har jag egentligen inte tid med det. Jag går andra året på gymnasiet vilket jag känner kräver mycket av en. Jag nöjer mig heller inte med att bara få godkänt utan siktar på de högre betygen. Tyvärr hamnar skolan lite i skymundan ibland men då handlar det mest om ämnena jag inte tycker om som t.ex. spanska. Jag är väldigt mån om att ha mina vänner nära och träffar dem så fort jag har chansen. Jag har ofta fullspäckat schema och att ligga hemma och inte göra någonting är inget för mig.
För att hinna med allt detta försöker jag träna varje dag om inte skola eller sjukdom kommer i vägen. Plugga gör jag ibland efter skolan, på tunnelbanan och bussen och om det behövs efter träningen men då blir det inte så mycket sömn. Något jag inte hinner med är oftast sömnen vilket jag är medveten om är bland det viktigaste för att återhämta kroppen men jag försöker så gott jag kan. Att kunna kombinera friidrotten med dansen är för mig jätteviktigt och jag kommer försöka sträva efter att fortsätta med det så långt det går.
Säsongen 2015 har varit upp och ner. Det dåliga med säsongen är alla skadeproblem jag haft/har. Jag har i fler år haft ont i benhinnorna men nu känns det äntligen som det är på väg att försvinna. Jag drog baksidan i våras pga. att musklerna var för trötta, jag tränade nämligen oftast två gånger per dag med dans och friidrott ett tag och kroppen sa ifrån. Därefter blev det mycket rehab och jag kunde tyvärr inte vara med på 4x100m på Stafett-SM men jag stöttade laget och var med i den svenska stafetten där jag sprang 400m och 300m i finalen så gott jag kunde. Under sommaren tränade jag på bra men kände smärtor i högerfoten men som gick över på några sekunder, därför la jag inte så mycket uppmärksamhet på det. 
När JSM närmade sig fick jag akut ont. JSM är min viktigaste tävling och var inte något jag ville missa därför körde jag ändå. Jag kom till final på 300mh och nu gjorde det ont när jag gick men när jag stod i startblocken var det bara att köra. Jag kom in som trea och fick min medalj men efter loppet kunde jag inte gå. Min största rädsla då var att inte kunna delta på Lag-USM som vi i 98-99 gruppen taggat till under en väldigt lång tid. Jag hoppade på kryckor hela veckan och körde rehabövningar. Med lindad fot körde jag 300mh-loppet på Lag-USM och kom i mål på en tid nära personligt rekord och fortsatte hoppa vidare på kryckorna efter loppet. Jag rekommenderar ingen att ställa upp i en tävling skadad men i detta skede var detta något som jag hade kontroll på tillsammans med mitt medicinska team. Mitt bästa friidrottsminne under det här året var vinsten på Lag-USM! Det var så kul att dela den lyckan med sina bästa vänner och tränare, något jag aldrig kommer glömma!
Över nyår kommer Team 98-99 åka på utomlandsläger i två veckor till Fuerteventura, Playitas. Jag längtar till värmen och utomhusträning. Tror verkligen att lägret kommer bli lyckat och att starta det nya året med träningsgruppen känns jättebra.
God Jul och Gott Nytt År önskar Hanna Kapell!


Julhälsning 2/4- Ritchie Moba

Tor 24 dec
Här kommer julens andra hälsning,
från vår längdhoppare Ritchie Moba!

Ännu ett år har gått, ett år där jag återigen berikat mig själv med nya erfarenheter i form av att ha besökt nya platser, lärt känna nya människor, gått igenom olika perioder och blivit ett år starkare tack vare träning. Jag må inte ha tävlat detta år pga. skadebekymmer, men det har inte hindrat mig från att träna så att jag en dag återigen kan känna att jag är redo att ställa mig på ansatsbanan. Det har varit, och är fortfarande, det kortsiktiga målet jag jobbar för. Vägen dit har varit lite längre än jag hoppats och jag har tagit ut svängarna för att inte hamna i några fallgropar som skulle vara mer komplicerade att ta sig ur för att komma på rätt spår igen. Längs vägen har det alltid varit små saker på varje pass som jag fått glädjas åt för att kunna fylla tanken inför nästa pass och strax har jag nått mitt kortsiktiga mål. Men det är inte bara mina egna framsteg som driver mig, mina träningskamrater och mina tränare är med mig under alla passen där vi pushar varandra för att varje dag bli snäppet bättre så att vi kan nå våra personliga milstolpar.
För att avsluta året på bästa sätt har vi i min träningsgrupp alltid som tradition att avsluta med ett styrkepass där det personliga målet alltid är att persa! Det är ju det som är roligast i friidrotten :) Men det är inte jordens undergång ifall jag inte skulle klara det, förhoppningsvis har jag ändå en bra form och gör bra försök. Det blir då också kunskaper som jag stoppar ner i bagaget och tar med mig in i det nya året.
Men träna är inte det enda jag ska göra denna jul. Det är ju ändå en högtid och den kommer jag fira tillsammans med min familj och julen är alltid speciell eftersom att det är en högtid då alla mina syskon (vi är sex barn i familjen men hälften har flyttat hemifrån) befinner sig under ett och samma tak :) Detta garanterar alltid roliga samtal, mycket skratt och ren värme (förutom inte i mitt rum där det drar som fan i alla springor runt dörren till min uteplats!)
Vidare till nyår så har jag ingen aning vad som kommer ske, den dagen är mer än en dag som alla andra i mina ögon, men den börjar alltid med att jag först är med familjen, sedan så brukar jag aldrig ha några fasta planer. Kan hända att jag sluter upp med ett par vänner eller några andra släktingar som jag har runt om i Stockholm, om inte så stannar jag hemma och ser på när det nya året rings in och fyrverkerierna färgar vår himmel för ett par sekunder.
Jag gör inte några nyårslöften, känner inte att jag behöver lova mig själv att jag ska göra si eller så bara för att det är ett nytt år, vill jag göra en förändring så kan jag börja när jag vill :)
Men det är nog första gången på länge som jag är lite nervös inför det nya året. Detta eftersom att jag ska börja ett nytt jobb. Jag har under senaste fem åren studerat till lärare och nu ska mina kunskaper och färdigheter sättas i användning på riktigt, så det är jag nervös över men också något jag ser fram emot. Men det är två saker som jag ser fram emot ännu mer:
1: Att få ställa mig på banan och tävla igen då det nu gått över 16 månader sedan sist.
2: Jag ser fram emot det okända, det är alltid intressant att tänka framåt och jag har ingen riktig aning om hur 2016 kommer att se. Visst kommer jag träna och jobba, men det som händer runt omkring, ingen aning, som är det intressanta mysteriet :)
Med det önskar jag min Hammarbyfamilj en riktigt God Jul och Gott Nytt År! /Ritchie Moba


Julhäsning 1/4- Klara Rådbo

Ons 23 dec
Under julen kommer fyra julhäsningar från aktiva att presenteras på hemsidan! Här kommer den första hälsningen av vår ungdomsstjärna Klara Rådbo. Klara har haft ett fint friidrottsår som Sverigeetta i höjdhopp i F14-klassen!

Hej!
Här kommer en julhälsning med några reflektioner från året som varit och tankar kring 2016.
2015 har varit ett bra år på många sätt. Många bra kompisar och glada skratt, några misslyckanden men även många bra resultat. Höjdpunkterna 2015 för mig personligen var kopplade till utomhussäsongen; Mångkamps-DM, Världsungdomsspelen och finalen i Kraftmätningen.

Efter en ganska medioker inomhussäsong där jag i princip drogs med en skada i baksidan hela tiden, drog utomhussäsongen igång med Mångkamps-DM. Det var med stor oro kring min fortfarande ömmande baksida som tävlingen inledde. Redan i andra grenen skingrades oron, jag fick till det och hoppade 1,69 i höjd. Skönt att inleda utomhus med att persa efter en strulig inomhussäsong!

Nästa höjdpunkt var Världsungdomsspelen. Det är en knepig tävling med mängder av deltagare, stor konkurrens och i år genomfördes den under sommarens kanske hetaste dagar. Det var helt enkelt potthett på Ullevi och luften stod fullständigt still. Det här året åkte jag ned till tävlingen som etta på Sverigelistan i höjdhopp och rätt eller fel så kände jag en stor press och nervositet. Desto skönare var det då, att jag i tuff konkurrens, faktiskt lyckades vinna tävlingen. Viktigt för mig var att bevisa att jag kunde prestera även på större tävlingar. Roligast under Världsungdomsspelen var nog ändå längdhoppet, när jag plötsligt efter ett ostadigt längdkval persade med hela 36 cm i finalen och ”vann” en tredje plats.

När sedan sommaruppehållet kom var målsättningen extremt tydlig. Jag skulle komma till höstsäsongen skadefri och genomtränad. Jag satte upp väldigt tydliga mål som jag följde, och träning blev det. Mycket styrka, intervaller, spänstträning och teknik. När sommaruppehållet tog slut kändes det som om jag studsade fram på både träningar och tävlingar.

Den tredje höjdpunkten 2015 var Kraftmätningen. Trots att jag personligen inte lyckades så bra i alla grenar så hade vi ett fantastiskt lag. Med en häftig laginsats klättrade vi högst upp på prispallen, en otrolig upplevelse som man inte kommer att glömma i första taget.
Nu kommer 2016 och jag ser fram emot ett jättespännande år med många viktiga och spännande tävlingar. I år blir första året som jag får vara med på USM så det blir självklart mitt nya stora mål, både i mångkamp och individuellt. Jag ser även fram emot de lite mindre och mysiga tävlingarna som kommer nu med inomhussäsongen och det ska bli väldigt kul att börja tävla igen efter uppehållet och träffa alla kompisar även från andra klubbar, vilket gör friidrotten extra rolig.

Nu är det snart jul igen och jag hoppas på lite snö. Julfirandet i år blir i Sätrahallen… (jag skojade), nej det blir i Värmland med kusiner och farföräldrar vilket ska bli väldigt kul och mysigt. Så mycket julpyssel har det ännu inte blivit men hemma har vi i alla fall hunnit dekorera julgranen och det står lite tomtar här och var. Själv laddar jag upp inför julen med massor av julfilmer som man kan sitta och mysa till, dessutom sitter jag ofta med näsan mellan sidorna på en bok. Båda funkar bra när det är mörkt och kallt ute. 
Jag önskar oss alla Hammarbyare ett STORT lycka till inför säsongen 2016, hoppas att vi ses på tävlingarna och i resultatlistorna…!
Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Med glada julhälsningar från Klara Rådbo :)