Grete Ahlberg har inlett säsongen!

Fre 23 dec
Grete Ahlberg har inlett sin säsong. Det blev en tävling i Falun för någar dagar sedan där hon tävlade i viktkastning men även i slägga! Hon gjorde en mycket bra prestation direkt med ett kast över 21 meter i vikt! 21,05 blev det längsta kastet. I slägga blev det ett par kast runt 63 meter med det längsta på 63,70. Gå in här för att se de som hittills klarat våra SM-nomineringsgränser.


Grete i SOK:s topp och
talang-program!

Ons 21 dec
Vår superkastare Grete Ahlberg är en av fyra friidrottare som under gårdagen blev officiellt ny i SOK:s topp och talang-program från och med årsskiftet!
Detta är stora nyheter för Grete som kommer få ett stort stöd i sin satsning! De aktiva som är med i programmet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd.
Stort grattis Grete!


Winterkast genomfört

Tis 20 dec
Matt stal föreställningen när han förutom grym kastning på snön showade till det "The Aussie Way" !
På grund av teknisk fel så slocknade lamporna ett tag men ett par hjälpsamma personer körde fram sina bilar så att kasten skulle kunna mätas. En härlig gemenskap där grillkorv, glögg, pepparkakor, kanelbullar och skumtomtar m.m. slank ner med en njutning.
Alla resultat kommer i morgon från diskus och släggtävlingen och kanske en och annan bild!
Just det, ni glömmer väl inte att gå in och rösta på Årets Bild...?


Valberedningen

Tis 13 dec 
Det börjar dra ihop sig till årsmöte. Vi i valberedningen har till uppgift att föreslå styrelse och föreningsvalda revisorer för kommande verksamhetsår. Är du själv intresserad eller känner till någon som skulle passa för uppdrag som antingen styrelseledamot eller revisor? Kom gärna med förslag, vi är lyhörda och kan ta kontakt med eventuella kandidater.
 

Hälsningar valberedningen
genom
Filippa Marklund
Kontakta henne här!
Nås även via mobil 070-286 10 86


Fina insatser i Luciaspelen

Mån 12 dec 
I helgen avgjordes Luciaspelen i Sätra Friidrottshall.
Quincy Hackett slog personligt rekord i stav direkt när han tog höjden 4,10 direkt i första tävlingen. Nytt pers och klarad kvalgräns direkt till IUSM. Vincent Huselius gjorde en rejäl förbättring gentemot förra helgens tävling på 60m och klarade med 7,61 nomineringsgränsen till IUSM. Tyra Sparv förbättrade sig i längd från förra veckans tävling. Hennes nya årsbästa i längd lyder 5,39.
My Lindberg deltog i ett par grenar och var nära nomineringsgränsen i alla. Det blev 9,58 i 60mh, 8,29 i 60m och 2,65 i stav. Inez Resare tävlade i helgen igen och gjorde ett nytt stabilt lopp på 1000m med tiden 3.14,41 och var i närheten av gränsen. Vi hade också en del yngre deltagare på plats och vi fick se fina prestationer från många fler aktiva. Malva Lönn vann och noterade 9,31 i 60mh och gjorde fina prestationer även i fler grenar. Gwen Fagerström gjorde fina prestationer, speciellt i längd som hon vann med 4,98. Alma Eklöf vann kula med 9,55.
Vi vann även en stafett på 4x200m med Gwen Fagerström,
Leon Hermansen, Malva Lönn och Jonatan Borg med betryggande marginal på fina tiden 1.46,33. Alla resultat finns här.
Här ser ni en lista på de som hittills klarat klubbens nomineringsgränser för vinterns SM-tävlingar.


Tävlingssäsongen smygstartar

Ons 7 dec
Tävlingssäsongen har smygstartat då ett par av våra ungdomar
i de nedre SM-klasserna tävlade i helgen som var på tävlingen
SAYO Indoor. Tyra Sparv tog trippla guld och blev den första att klara nomineringsgränsen till ett SM i vinter då hon i F15 klarade gränsen till IUSM i Västerås i två grenar, 200m och längd där hon noterade 26,77 och 5,30. På 60m noterade hon 8,24.
Vincent Huselius var nära att klara gränsen i P15 60m där han noterade 7,71(Gräns 7,65). Vincent tävlade också i kula där han fick till 11,13. Även Inez Resare var inte allt för långt ifrån nomineringsgränsen då hon klockades för 3.14,32 på 1000 meter
(gräns 3.12). Förutom detta hade vi yngre ungdomar och barn på plats. Värt att nämna är också Malva Lönn som sprang 200m på 26,80 och som framför allt som stod för fina 9,44 på 60mh!
På killsidan var det framför allt Alessandro Mancinella som stod ut lite extra med 10,16 på 60mh och 5,12 i längd.
Allt resultat här.


Samarbetet i Klubbkampen återupptas!

Tors 1 dec
Innan pandemin hade klubben ett samarbete med Hässelby, Spårvägen, Lidingö och Tureberg för att främja löpning som gick ut på att barn och ungdomar fick springa vissa lopp utan kostnad. Detta samarbete dog ut i samband med pandemin men ska nu återupptas till 2023. 
Det är barn och ungdomar födda 2008-2013 som det gäller och följande lopp kommer vara kostnadsfria under förutsättning att man anmäler på korrekt sätt:

Minimaran, 4 juni
Lilla Midnattsloppet, 19 augusti
Lilla Lidingöloppet, 24 september
SAYO 600m/800m (längsta löpsträckan för respektive åldersklass)
9-11 juni

Vi återkommer strax med en inbjudan och mer information om hur anmälan ska gå till för de olika loppen.

Nyhetsarkiv
December 2022


Utökade artiklar här nedan!


Årets 10 händelser

Grete Ahlbergs säsong

Vilken säsong Grete har haft. Finalplats och 9:a i både EM och VM. Det fortsätter med vinst i Finnkampen, 2:a på Nordenkampen inomhus i viktkastning, 7:a i European Throwing Cup i mars i Portugal, SM-guld i slägga och SM-silver inomhus i vikt.
Kast över drömgränsen 70 meter med som bäst 70,87! I vikt blev det som bäst 21,38!
En härlig julklapp till Grete blev också SOK:s besked att Grete blir en av fyra nya friidrottare som kommer ingå i SOK:s topp och talang-program från och med årsskiftet, vilket ger Grete ett betydande ekonomiskt stöd i sin satsning.
Säsongen har varit Gretes hittills bästa och vi ser fram emot att följa henne under 2023.
 

Stafett-SM

Stafett-SM blev en mycket succéfylld händelse för Hammarby Friidrott där vi tog hela 8 stycken medaljer! Medaljskörden bestod av 3 guld, 2 silver och 3 brons. Med denna notering blev vi en av de bästa föreningarna i mästerskapet! Det var verkligen noterbart hur fin stämning som rådde under mästerskapshelgen! Tillsammanskänslan med Hammarbytrumman som gick varm hela helgen, ansiktsmålning i våra härliga grönvita färger målades på den ena aktive efter en andre, och vi ropade och hejade på varandra som aldrig förr (vissa tappade t.o.m. tillfälligt rösten efter mästerskapet). Undertecknad var med på tävlingen och kan bekräfta att det var en av de tävlingar med bäst Hammarbystämning som någonsin kan ha upplevts!
 

Återstarten av Midnattsloppet

Efter två år av uteblivna fysiska Midnattslopp så kunde vi i år äntligen arrangera vårt kära Midnattslopp i Stockholm! Loppet arrangerades också i Malmö och Helsingfors. Det är klart att de senaste årens utmaningar i samhället och världen påverkar hur vi nu återgår till ”normallivet” vi hade tidigare år. Årets lopp gav oss hopp med mycket god stämning och löpare som kom från Sveriges alla håll och kanter. Zinken och Runners Corner var fullt med löpare och besökare, inramningen var lika imponerande som tidigare år med band som spelade längs banan, sambadansare, ljusshower, orkestrar osv. En positiv känsla infann sig! Vi är glada att 14 000 löpare kunde hitta tillbaka till Södermalms gator och nästa år är vi övertygade om och vår förhoppning att ännu fler löpare hittar tillbaka till vårt fantastiska midnattslopp! Vi har redan sett positiva tendenser på anmälningsläget – du har väl anmält dig?  

Damernas avancemang till Lag-SM Kvalet
Våra damer fick slita för att ta sig upp till årets kval i Lag-SM. Förra året så föll vi på målsnöret i en jämn men också en konstig kvalmatch som endast innefattade två lag. Snöpligt, men vi kom tillbaka i år. De nya reglerna under året var utformade så att i stället för att tävla i en enstaka kvalmatch så skulle varje lag tävla i två tävlingar. Tidsmässig låg inte dessa båda tävlingar optimalt för oss då flera andra större tävlingar låg nära men med flera nya yngre utövare som visade framfötterna och en fin lagkänsla så tog vi hem segern.

 
Framgångar på internationella mästerskap
Våra framgångar på större internationella mästerskap under året har varit ett riktigt nöje att följa! Självklart så noterar vi här framför allt Grete Ahlbergs bragdprestationer i slägga i VM i Eugene och EM i München där hon kvalade in till mästerskapen och sedan dessutom tog sig till final i båda tävlingarna.
Esther Sahlqvist lyckades kvala in till European Youth Olympic Festival som gick i Slovakien. Esther gjorde fina insatser på 100mh, slog sitt personliga rekord i tävlingen som räckte till ett silver. Det var en mycket fin insats av Esther i sitt första internationella mästerskap.
Markus Moberg lyckades kvala in till JVM i Colombia där han tog sig till semifinal. Trots ett nytt personligt rekord så räckte det inte till final men en suverän insats av Markus som fick ett kvitto på sin form efter en säsong med skador.
 
Rekord i antal medlemmar
Årets medlemsantal ökade med fyra medlemmar till 1582 – ett nytt rekord. Vi ser fram emot en fortsatt ökning, att aktiva och ledare stannar kvar och nya söker sig till vår fina verksamhet.

Våra fantastiska ungdomar
Detta år kan ha varit det mest fantastiska året i föreningens historia när det gäller våra ungdomar. Vi tog storslam på ungdomssidan då vi vann i princip allt som gick att vinna. Vi vann Kraftmätningen. Vi vann Lag-USM. Vi var bästa förening på USM, tre otroligt tunga vinster! Vi var även bästa förening på UDM 12–14 år! På Svealandsmästerskapen blev vi tredje bäst.
Det är verkligen fantastiskt hur mycket våra ungdomar har visat framfötterna men framför allt hur stämningen och energin har varit mellan dem. Och på sättet de har hejat fram varandra till dessa stordåd. Vi har säkerligen varit den förening som låtit mest på SM-tävlingar (ibland på gott och ont) vilket även har uppmärksammats av andra inom Friidrotts-Sverige. Vi har skapat en fin känsla av sammanhållning. Vi ser fram emot att följa våra ungdomar i deras fortsatta friidrottande upp till senioråldern.
 
 
Friidrottsskolan
Årets friidrottsskola var den första ”riktiga” friidrottsskolan sedan pandemin låg i den akuta fasen med alla de restriktioner vi behövde förhålla oss till. Där var vi inte som tur var denna sommar och genomförandet var betydligt lättare att ta hand om i år. Det var uppenbart att det fanns en saknad att få resa utomlands efter två års restriktioner vilket gav ett lägre antal deltagare än tidigare ”normalår”. Men det var 1043 barn som deltog och hade roliga veckor på sommarens läger.
Vår friidrottsskola utvecklas från år till år med utbildade ledare, väl planerat genomförande och styrning. Sussi Lindefalk leder projektet från början till slut på ett mycket professionellt sätt.
 
Pandemins akuta fas över
Det har snart gått tre år sedan coronapandemin bröt ut och förändrade samhället och föreningslivet på ett abrupt sätt. Vi tar med oss en mängd erfarenheter. Några tar vi med oss vidare andra lämnar vi med varm hand till historien.
Efter en krävande omställning så känns det dock nu som att saker och ting börjar gå åter till det mer normala. Vi har öppnat upp anmälan till Midnattsloppet och vi har redan sett i anmälningstrenden att det är ett uppsving gentemot föregående år! Hammarbyspelen kommer att hållas som vanligt 10–12 februari vilket inte var fallet nu i år då begränsningarna precis skulle släppa. Vi kan nu tävla helt utan restriktioner vilket känns underbart och viktigt för våra ungdomar som äntligen har fått komma tillbaka till tävlingsarenorna på ett vanligt sätt igen.
Pandemin är i en annan fas nu och vi kan sakta men säkert bygga upp vår verksamhet igen vilket känns lovande för framtiden och 2023.


Julhäsning från Ellen Forsell

Mån 26 dec
Hej hej Ellen Forsell här!
2022 har varit ett bra friidrottsår för mig men har även haft sina bakslag. Jag började inomhussäsongen med en bra nivå där jag kvalade till IUSM på första kastet i vikten och första stöten i kulan. Resultaten blev bättre ju längre in i säsongen jag kom.
Under IUSM så tog jag två silver i kula och vikt. Där satte jag nytt PB i båda grenarna. Jag stötte lika långt som vinnaren under kultävlingen men hon lyckades få en bättre andra stöt.
Jag var väldigt nöjd med min inomhussäsong och var taggad på att ge mer under utomhussäsongen.

Uppbyggnaden gick bra och det kändes bra inför den kommande säsongen. Säsongsöppningen var otroligt bra. Det blev PB direkt så jag visste att de kunde bli riktigt långt den säsongen. Jag hade som mål att kvala till UEM i Jerusalem. Jag kastade över kvalgränsen tre gånger men tyvärr fick jag inte åka för att två 05:or hade kastat längre. Jag tappade då lite motivation men hittade sedan tillbaka för att satsa på USM.

Under den här tiden fick jag problem med handleden vilket gjorde att jag inte kunde tävla eller träna kula. Inför USM så hade jag knappt tränat kula på hela sommaren men kom ändå från USM med ett silver i kulan nära på guldpengen och ett brons från släggan.

Veckan innan USM så flyttade jag till Falun för att börja på deras friidrottsgymnasium. Tränarna är bra och gruppen har en jättebra gemenskap där träningen blir rolig. När jag kom till Falun fick jag även hjälp för min handled som jag hade haft problem med under hela sommaren. Jag hade fått en inflammation i handleden vilket ledde till en kortisonspruta i handen och därefter fick jag en hård skena som jag behövde ha på under 8 veckor. Det ledde till att jag inte kunde kasta och knappt kunde gymma så det fick bli mycket drillar istället. Nu är skenan av så jag har börjat träna på igen och just nu går träningen jättebra :)
 
I 2023 har jag som mål att ta två medaljer under IUSM och även USM. Sedan vill jag även bidra med att Bajen ska försvara sitt guld i Lag-USM.
Mina stora mål inför året är att ta en plats för att representera Sverige i Finnkampen på Stockholms Stadion men också att ha roligt längs vägen.
 
Under julen har jag åkt hem till Stockholm för att fira jul med min släkt. Jag hoppas att tomten som vanligt tyckt jag varit snäll och lämnat julklapp under natten i min julstrumpa. Sedan fortsätter jag med julfrukost hos min farmor och farfar. Efter det blir det hem till mormor med morbror och kusinerna för Kalle och mer mat och klappöppning.
 
Jag kommer hålla igång träningen under jul och nyår med gymprogram, fys och sedan teknikträning. Men man får också tänka på att umgås med kompisar och familj eftersom jul handlar om att man ska vara nära de man älskar som mest och tanka energin. Sedan så kommer jag försöka vara extra social med alla i familjen och kompisarna här eftersom att jag sedan åker tillbaka till Falun för att fortsätta mina studier och min elitsatsning.
 
Min uppladdning inför jul har varit lussebullsbak, pepparkaks bak och baka julgodis med kompisar. Efter skolan en dag så hade jag och några andra pepparkakshus tävling vilket var jättekul (extra kul när mitt lag vann :))
Sedan har det varit mycket snö vilket har gjort mycket med julkänslan.
Jag har även varit på julmarknad som också bidrog med julkänslan.
 
Mitt nyårslöfte är att ha så kul som möjligt och att inte ha för höga krav på mig själv för att må så bra som möjligt.
 
Jag vill passa på att önska er alla en riktig god jul och ett riktigt bra slut på 2022 och ett lycka till och hoppas på ett roligt 2023.
 
God Jul och Gott Nytt År
Hälsningar Ellen Forsell


Julhälsning från Sara Wilkinson

Sön 25 dec
Här kommer en Julhälsning från Sara Wilkinson!
Jag sitter för tillfället och skriver i ett soligt Nya Zeeland för att blicka tillbaka på det gångna friidrottsåret.
Det har varit ett händelserikt år för min och Johns träningsgrupp, Team 08:1. För er som inte känner till oss så är vi en grupp med 17 aktiva och två ledare, 2022 tävlade vi i 14-års klassen.
Året började med ett fåtal tävlingar inomhus tills covid satte stopp för tävlandet ett tag, men som sedan kom igång igen, och för mitt gäng var inomhussäsongens mål Svealandsmästerskapen i Södertälje. Det var på håret att tävlingen inte blev av, men beslutet kom i sista minut så vi hann få in ett par extra tävlingar för att försöka få med en så stor trupp som möjligt från Hammarby. Vi hade 12 stycken aktiva tävlande i PF14 klassen, och med många fina resultat och placeringar.
 
Efter en liten tuffare träningsperiod drog utomhussäsongen igång med full storm under våren. För vår del var det kvalmatch i Kraftmätningen som gällde. Hammarby hade hela 4 lag med i kvalet. Vår grupp gick in som Lag 2, med enbart 13- och 14 åringar, som tävlade mot 15-åringar. Målet var att få med två lag till finalen. Det var inga problem för Lag 1 att kvala, men för vårt Lag 2 så blev det med nöd och näppe som vi kom med. När alla klubbar i Sverige var klara med kvaltävlingarna kom vårt Lag 2 med som 16:e lag, av 16 möjliga. Men vi tog oss till final, detta på grund av att alla i laget ställde upp på grenar de inte kände sig så bekväma med samt pushade och stöttade varandra in till sista grenen. Vi är så stolta över vår grupp och deras grymma insats som ett lag!
 
Årets Stafett-SM som gick av stapeln i Göteborg för PF15 var vi för unga för att ha med ett eget lag i PF14, men vi hade fyra aktiva från gruppen som blev uttagna till de äldres lag (PF15). Tyra Sparv, My Lindberg, Gabriella Enquist och Jonas Atlassi. Alla gjorde fina prestationer och var med och bidrog till flera medaljer för klubben.
 
I slutet av sommaren åkte nästan alla i gruppen på det årliga 08fri-lägret, vilket var väldigt uppskattat och en bra uppladdning inför UDM i Trollbäcken som gick helgen efter lägret. Poängberäkningen i PF14-klasserna placerade vi oss på en fin andraplats, tjejerna efter Täby och killarna efter Tureberg. Det som var fantastiskt var att F14-klassen bestod av endast tre Hammarbytjejer, Tyra Sparv, My Lindberg och Inez Resare, som samlade på sig så många poäng! Totalt i UDM för 12-14 åringar kom Hammarby 2:a i poängställningen, med endast ett halvt poäng efter Tureberg, medan i medaljpoäng räkningen så vann Hammarby totalt!
 
Höstens två stora tävlingar för gruppen var finalen i Kraftmätningen, i Göteborg, samt Svealandsmästerskapen, i Eskilstuna. Då vi var med som Lag 2 från Hammarby i Kraftmätningen var detta en bonus och ett år att lära oss samt skapa en erfarenhet inför nästa år då vi blir PF15. Det var en rolig resa med många fina resultat och en bra uppladdning inför Svealandsmästerskapen. Svealands blev säsongens sista tävling för de flesta och vi hade även här 12 aktiva med från gruppen. Det blev många nya personliga rekord och fina placeringar. Medaljer tilldelade var Tyra Sparv 2:a 300m och 2:a längd, My Lindberg 3:a 80m, Inez Resare 3:a 2000m, Ricky Wahlberg 2:a och Albin Wolgast 3:a i diskus, samt Benjamin Wilkinson 2:a i stav. Värt att nämna är även att både jag och John var med som huvudansvariga för hela Stockholmslaget!
 
Vi blickar framåt mot 2023 med nya målsättningar för gruppen. Kommande år är gruppens första chans att kunna kvala till USM, vilket vi hoppas att några kommer att lyckas med. Sedan har vi Kraftmätningen utomhus som ett av våra stora mål. Men det viktigaste tycker vi som tränare är att ungdomarna har kul och utvecklas i sin takt och vill fortsätta med världens bästa idrott i världens bästa klubb!
 
Den här julen ser lite annorlunda ut för mig och min familj. Vi kommer att fira den i Nya Zeeland med min mans familj som bor här (vi startade vår resa med ett stopp i Australien för att hälsa på min bror med familj). Att vara här ”Down Under” innebär en grön jul med bad i havet och barbecue utomhus för att fira julen. Sedan kommer vi spendera största delen av vintern här och är tillbaka till Sverige 1 mars. Träning för mig och mina barn kommer att ske på stranden, eller på friidrottsbanan när vi är nära den. Vi hoppas även kunna få till ett par tävlingar här nere.
Vi ser fram emot 2023 och vi ses på friidrottsbanan i mars!
 Merry Christmas and a Happy New Year!!
Sara Wilkinson


Julhälsning från Matilda Borg

Lör 24 dec
Här kommer en julhälsning från Matilda Borg.
Det här senaste året har varit väldigt innehållsrikt och roligt för mig, som älskar att träna och tävla, och jag känner att jag har fått uppleva väldigt mycket tack vare mina tränare och min grupp. Det började egentligen redan förra säsongen då jag som 14-åring fick möjlighet att göra debut i både Stafett-SM och Lag-SM i både senior och ungdomsklassen och det fortsatte med en jättefin träningsperiod under vintern 2021/2022 trots en pågående pandemi med en hel del restriktioner kvar. Tyvärr fick jag precis som flera i mitt team covid strax före IUSM och det var en kamp att försöka bli frisk och tävlingsredo till Hammarbybussen åkte ner till Göteborg. Det gick inte att prestera på topp, men jag är väldigt stolt över att ändå få med mig ett brons hem på 200m, en finalplats på 60m och 2 nya PB. Trots att jag fortsatt haft symptom i lungorna efter covid så har jag ändå kämpat på. Det tror jag beror på alla roliga träningar och tränings- och tävlingsresor som Team 06/07 hunnit göra under 2022. Vi åkte bl a på träningsläger till Gotland och det gjorde nog att jag och många av mina träningskompisar gjorde så bra resultat på höstens SM-tävlingar. Det här året, när vi slapp pandemirestriktionerna har vi också kunnat tävla mer tillsammans i olika åldrar tex i kvalet till Lag-SM, Stafett-SM i Göteborg, USM i Uppsala, Lag-USM i Huddinge och finalen i Kraftmätningen i Göteborg. Allt det har gjort att jag känner att det blivit ett väldigt roligt och framgångsrikt år med nya PB, klubbrekord och medaljer. Jag fick också ta mitt första individuella guld på 800m och silver på 300m i USM.
Nästa år ser jag fram mot ett nytt bra tränings- och tävlingsår och hoppas så klart att jag håller mig hel och frisk så jag kan kvala till nästa års tävlingar i SM. Mitt stora mål nästa år är att få kvala till EYOF (Ungdoms OS) som går i Slovenien nästa sommar och få tävla för Sverige för första gången och förhoppningsvis få med mig en medalj hem. Det skulle även vara kul att få tävla för Sverige i Ungdomsfinnkampen som går på Stockholms Stadion.
Julen är den mysigaste högtiden enligt mig och nu i jul ska jag umgås med släkt och vänner och njuta av att få vara lite ledig och träffa kompisar. November och december är en hektisk period för mig som går i musikklass med många och långa dagar med repetitioner och många konserter varav två Luciakonserter i Berwaldhallen. Det är superkul så klart, men det blir mycket att plugga i kapp på helger och kvällar så det ska bli skönt att ta det lite lugnt under jul och få vila upp sig och gå på julens träningar med lite mer energi. Vi är en stor släkt och många syskon så vi har alltid lilla julafton hemma hos oss helgen före jul och firar med mina syskon och så blir det lite olika firande på julafton. Vi fick en ny tradition under pandemin där vi träffade hela släkten utomhus på förmiddagen och fikade ute för att sedan åka hem och fortsätta julen med bara den närmaste familjen. Det var mysigt för då kunde alla träffas så det kommer vi göra även i år.
Jag hoppas att hur ni än firar jul att alla får en jättefin och mysig julhelg!
God jul alla Hammarbyare önskar Matilda Borg!