SM i Umeå

Ons 31 jul
Imorgon fredag drar den första av tre dagar igång av Friidrotts-SM i Umeå. Klubben har en stark trupp med 19 stycken aktiva på plats!

Michel Torneus, Längd
Tony Darkwah, 100m
Love Fältström, längd
Niklas Jonsson, 1500m
Jonathan Eklund, stav
Sunday Ojuri, 200m
Josefin Herstedt, stav
Sophie Kling, kula, diskus
Johan Hydén, 1500m
Frida Persson, 400mh
Stine Tomb, 100mh, 200m
Sofia Hellberg-Jonsén, 400m, 400mh
Lynette Morgan, 200m, 400m, 400mh
Erik Ehrlin, längd, tresteg
Thobias Ekhamre, 800m , 1500m
Joni Jaako, 800m, 1500m
Mehdi Alkhatib, höjd
Jasmin Sabir, längd, tresteg
Hanna Lindholm, 10 000m


Summering av Rekordjakten

Mån 29 jul
I fredags kväll genomfördes REKORDJAKTEN på Källbrinks IP och det blev en mycket lyckad tävling! Herrarnas 800 meter som på pappret var kvällens starkaste gren infriade också förväntningarna.
Ayanleh Souleiman från Djibouti, som för en dryg vecka sedan sprang på 3.29 på 1500 meter, vann loppet överlägset på världstiden 1.43.69. Souleiman snuddade därmed vid sitt personliga rekord och tiden placerar honom på 8:e plats på årets världsårsbästalista. Bakom honom hade OS-silvermedaljören på 1500 Leo Manzano det betydligt tuffare och han kom i mål på 1.47.58. 16-åriga Warsame Hassan från Malmö sprang in på en av de snabbaste tiderna någonsin i Sverige av en 16-åring och slutade på en 5:e plats med den fina tiden 1.50.79.
I B-finalen hade Hammarby med ett antal löpare och här placerade sig Alex Torgersson högst upp med en andraplats på tiden 1.55.89. Christoffer Ahl kom sjua i loppet med det nya personliga rekordet 1.59.62.
Även herrarnas 1500 meter höll väldigt hög nivå och här vann Tesfey Cheru från Etiopien på den fina tiden 3.38.48. Främst av svenskarna blev Spårvägens Johan Walldén på 3.42.25 och som andra svensk kom Staffan Ek in på det nya personliga rekordet 3.44.14. Hammarbys löpare hade det lite tyngre denna kväll men en som lyckades väl var Filip Segerberg som sprang in på det nya personliga rekordet 4.07.24.
Damernas 800 m vanns av Spårvägens Lisa Forsberg på tiden 2.09.99 och här hade det troligtvis kunnat gå mycket fortare om Lisa hade fått lite draghjälp.
Hässelbys Hanna Bartolomew vann damernas 10000 m överlägset på tiden 35.01.85.
Vi kan se tillbaka på en mycket lyckad tävling som genomfördes med stöd av Spårvägen, Hässelby och Huddinge


Hänt under juli månad!

Sön 28 jul
Det har hänt mycket positivt under juli månad i Hammarby Friidrott. Här redovisas några av de positiva händelserna!
Klubbens bäste marathonlöperska Hanna Lindholm har blivit uttagen till EM i marathon! Detta är riktigt roligt för klubben och inte minst för Hanna! Vår trestegshoppare Erik Ehrlin slog under tävlingen Gefle Games till med ett riktigt monsterhopp i tresteg på 16,28!! resultatet förde Erik högst upp i den svenska årsbästalistan. Dessutom gav det en hedersam tiondeplats genom alla tider i grenen! Resultatet är även klubbrekord. Vår explosive stjärnsprinter Tony Darkwah gjorde under Wind Sprint två stycken mycket fina 100m-lopp! Tony inledde med ett lopp på 10,57 och tiden sattes även i helt vindstilla vilket ger mersmak! Tony förbättrade sedan årsbästat och klubbrekordet med två hundradelar till 10,55 i finalen! Lynette Morgan har satt personliga rekord på löpande band då hon i Wind Sprint noterade persen 12,06 respektive 24,55 på 100m och 200m. Hon satte även i helgen i Hässleholm nytt personligt rekord på 400m utan konkurrens med 55,87 och i sitt första 400mh lopp gick hon under 60 sekunder när hon noterade imponerande 59,95! Jacob Ewertzh har persat både på 100m och 200m med mersmak! På Wind Sprint blev det pers med 10,79 i nästan vindstilla och på 200m likaså där pers med 21,73, trots motvind i kurvan. Med 200m-resultatet gick han upp på andra plats genom tiderna i klubben! Joni Jaako har gjort sitt första 800m-lopp utomhus då han i Finland gjorde en mycket fin tid, 1.49,22. Ett mycket bra första lopp! Michel Tornéus visar att storformen är på väg då han har ökat på sitt säsongsbästa till 8,10 i längd.


VISBY 2014, Team 98/99

Tor 25 jul
Veckan efter midsommar så begav sig Team 98/99 till Gotland och närmare bestämt Visby för att öka på kundskapen och styrkan om friidrott och om det kulturella i /på Gotland. Inkvartering skulle ske på ”Fängelset” i Visby-hamn. Vi hade bra väder, dock ingen värme att tala om, inget regn vid träning men en och annan regnskur däremellan.
Veckan såg ut som följande:
Måndag  - Ankomst till Visby, ett lättare träningspass på eftermiddagen på Gutavallen.
Tisdag  - Träningspass på för- och eftermiddagen på Gutavallen.
Onsdag- Träningspass på för- och eftermiddagen på Gutavallen och däremellan ett besök på Fornsalen -  det kulturhistoriska museet, där fick vi en föreläsning om historien om Gotland och Visby och hur pass viktig Visby var som handelsstad.
På kvällen hade vi grillning inne på rastgården på fängelset, det var några som tyckte det var extra skönt att stå att värma sig vid glöden.
Torsdag - Träningsledigt. Cykeltur till Lummelundagrottan med besök i den samma och lunch.
Blomman skulle få sin vaccination inför sin resa till Kina så vi jagade möjligheter till vaccination….
Efter avklarat besök hos systrar och grottor begav vi oss hem till Visby för att avnjuta den berömda Gotlandsglassen och inte nog med detta så hann vi tränare med ett besök i den botaniska trädgården där Peter föreläste om blommor och dyl.
Fredag - Träningspass på för- och eftermiddagen på Gutavallen.
Lördag - Träningspass på förmiddagen på Gutavallen, på eftermiddagen så begav sig Magnus tillsammans med ungdomarna till Kneippbyn för att leka av sig i vattenlandet. Vi andra ledare tog en lugnare tur på stan och landsbygden.
Söndag - Hemfärd, ett lättare träningspass på P18:ons löparslingor där det även fanns en militär hinderbana som några vågade sig på att testa, om några år kanske vi få se någon av ungdomarna I Gladiatorerna,  vem vet..
Tack för en trevlig vecka och till er ungdomar: Tack för att vi får möjligheten att träna Er. Team 98-99 är en jätteskön grupp, vi ser fram mot nya härliga läger, klubbrekord och medaljer!
// tränarna i Team 98/99
För bilder från lägret, gå in här!


Snabba sprinterlopp i norrlandsvärme!

Mån 22 jul
I Norrlands sköna sommarvärme njöt sprinters av olika nationaliteter. Årets upplaga av Wind Sprint i Sundsvall inleddes på lördagen med seminarium för tränare och på söndagen var det så dags för de aktiva att, om möjligt, utmana såväl konkurrenter som personliga rekord. På sedvanligt vis gällde det för arrangörerna att för dagen avgöra vilken sida av idrottsplatsen som ger löparna medvind. Det låter ju enkelt men vindar kan vara mycket nyckfulla. Just i Sundsvall är det lite extra viktigt eftersom man lovar alla löpare två lopp i medvind.
Först i startblocken var Hammarbys evigt glada Lynette Morgan. Lynettes inledde med att springa sitt snabbaste 100-meterslopp på 4 år och 12,07 innebar att hon tog plats i A-finalen tillsammans med Norges sprintervapen Ezinne Okparebo! I finalen blev det en finputsning och 12,06 lovade mer. Mer skulle komma senare under dagen på den dubbla distansen där Lynette lekande lätt gled in på nytt personligt resultat med fin-fina 24,55! Tre lopp och tre nya rekord! I samma lopp sprintade vår snabba 800-meters löpare Sofi Hellberg-Jonsén in på utmärkta 25,07! Stine Tomb dubblerade i grenarna 100 m häck (14,18) och 200 m (25,33). Denna gång kom dubbleringen i rätt ordning, jämfört med Stines hjälteinsats på lag-SM-kvalet i maj, men vilan mellan loppen blev kort även denna gång.
Först ut i killarnas startblock på 100 m var Sunday Ojuri. Dagens lopp innebar nytt säsongsbästa med 10,85 och loppet var tydligen en bra uppladdning för 200 m där det också, i årets andra individuella lopp, blev en rejäl putsning av årsbästa till 21,84. En annan sprinter som också trivdes bra i sommarvärmen var Jacob Ewertzh som ordnade nya personliga resultat på både 100 m och 200 m. Med resultaten 10,79 respektive 21,73 kunde Jacob unna sig en extra skön sovmorgon! En som skulle upp tidigt nästa morgon till praktikplatsen på Ericsson var Andreas Engwall. IE4:ans bilkö (sommarsverige = husvagnar) summerade Andreas sina två lopp. Med ryggbekymmer som trasslat sedan lag-SM i Borås är väl 10,78 (100 m) snarare ett mirakel, även om medvinden denna gång var en aning för stark.
Så till vår yngste och sedan, sist men inte minst, vår äldsta deltagare för dagen. Erik Nyberg och Tony Darkwah. Erik som är årets nya sprinter i gänget, debuterade i Wind Sprint med 11,17 resp 11,13 (100 m).  Nu blev inte Erik helt nöjd men efter ett besök hos massören på plats, kom leendet tillbaka. Tony, då? Jo, denna dag kunde han konsten att springa två jämna och supersnabba 100-meterslopp. Tonys försökstid placerade honom i A-finalen bland de ”stora grabbarna”.  Tiderna då? Jo, 10,57 resp 10,55. Det var en fin sommarsöndag i Norrland. Samma kväll kunde man läsa om Erik Erhlins fantastiska 3-stegshopp i Gefle Games! Det var en fin sommarsöndag i Norrland.
Näsan blev röd. Det var en fin sommarsöndag i Norrland.
Åsa Engwall


Över 8 meter av Michel!

Lör 4 jul
Vår längdhopparkung Michel Tornéus stod för en fin insats igår kväll på Diamond League i Lausanne. Michel hoppade fina 8,07 under gårdagskvällen! Detta trots att han var en bit från plankan!
Michel kommenterar också att han inte är i den absoluta toppformen ännu så det finns mer från vår superhoppare!
Imorgon hoppar Michel i Lag-SM i Borås.


Månadens gymmare juni månad

Tis 1 jul
Det är dags att presentera juni månads gymmare i styrkelokalen!
En person som tränat mycket i lokalen vid återkommande tillfällen på undertecknads observationer är höjdhopparen Valdemar Karlsson. "Valle" har kört på bra i gymmet där han mest har fokuserat på ben och bålstyrka med knäböj, benpress och frivändning osv. Överkroppsstyrka är förbjudet då han blir för tung!
Vår gänglige höjdhoppare har kommit igång rejält nu i sitt höjdhoppande efter en tids skadeproblem och har gjort framsteg varje tävling! Han siktar nu att ta sig över den magiska 2-metersgränsen och målet är JSM i Gävle i augusti.
Valdemar kommentar hederstecknet med att det är mycket trevligt och att det såklart är en ära att få denna utmärkelse!

Nyhetsarkiv
Juli

Utökade artiklar här nedan


Våra herrar slutade fyra på Lag-SM!

Tis 7 jul
Våra herrar gjorde en mycket bra prestation på Lag-SM i Borås under lördagseftermiddagen! Vi hade rejäl tur med vädret, som så många gånger förr när det tävlats i Borås försämrat tävlingarnas standard med regn, vind och kyla. Den här gången låg temperaturen runt 25-gradersstrecket med varma vindar och halvklar himmel!
Sunday Ojuri gjorde ett stabilt första 100m-lopp denna säsong och gjorde det mycket bra när han fixade en fjärdeplats med tiden 11,08 i motvind. Jacob Ewertzh gjorde det superfint när han persade på 200m med den fantastiska tiden 21,78! Detta dessutom i motvind, både i kurva och på upploppet! Första kurvan var riktigt grym där Jacob under en tid snudd på ledde loppet! Det finns betydligt mer att kapa av för Jacob i framtiden på distansen! Hannes Skugghall gjorde det han skulle och till och med mer när han i hård konkurrans tog en 2-poängare till klubben på 400m. Tiden blev 50,87.
Alex Torgersson sprang bra på 800m när han i ett taktiklopp kontrollerade situationen och kom trea på tiden 1.57,14.
Johan Hydén tog en fin andraplats till klubben när han i ett ännu större taktiklopp drog upp en vass spurt på sista delen av loppet. Johan kontrollerade utmärkt. Tiden stannade på 4.06,83.
Gustaf Lidfeldt gjorde bra ifrån sig när han tog en tredjeplats på 3000mh på tiden 9.56,45. Tiden var ju mest av akademisk betydelse då detta lopp även det var av taktisk karaktär. Tidsmässigt kan Gustaf hämta betydligt mer.
Emil Lerdahl gjorde ett fint 5000m-lopp och inte minst en härlig avslutning när han spurtade ner övriga i den klunga han i loppet befann sig i. Han svarade med detta för en andraplats med tiden 14.46,52.
Jonathan Eklund gjorde bra ifrån sig med två stycken tredjeplatser! I staven blev det nytt pers på härliga 4,86! I häcken blev tiden 15,58. Jonathan visar att han är bäst när det gäller och det är mycket roligt!
Andreas Almlöf gjorde ett bra lopp på 400mh när han slog nytt personligt rekord och sprang under 55 sekunder! Med 54,80 blev det en femteplats i den hårda konkurransen som rådde. Tiden var en förbättring av hans tidigare klubbrekord för P19 i grenen.
Starka i hopp Mehdi Alkhatib gjorde det fint i höjdhopp när han vann grenen genom att vara över 2,12 i första försöket! Starkt att Mehdi att komma tillbaka efter att han varit lite illa ute och tog 2,08 först i sista försöket. Michel Tornéus stod, inte helt oväntat, för en annan grenseger när han tog hem längdhoppet på förstklassiga 7,94, som också var en förbättring av Michels tidigare arenarekord som han satte på SM ifjol!  Vi visade att vi är starka i hoppgrenarna när vi tog ytterligare en grenseger genom Erik Ehrlin! Erik gjorde det mycket bra, och fick till ett hopp på 15,38 i -3,3 motvind (!). Erik visar att det finns mycket betydligt mer i kroppen! Kastgrenarna gick betydligt bättre än väntat Björn Barrefors gjorde en jätteprestation när han lyckades ta 5 poäng i två kastgrenar (kula och diskus) vilket är den bästa notering våra herrar gjort i modern tid i en Lag-SM final i dessa två kastgrenar! I diskus tog han fjärdeplatsen med ett kast på 40,97 och i kula blev det en femteplats med 13,71. När Joel Thorén säkrade femteplatsen med ett finfint resultat i spjut med 58,38 och Jonas Elgered persade i släggan och fixade en poäng med resultatet 33,26 så stod det klart att klubben fördubblat sin poängskörd i de fyra kastgrenarna från fjolåret med totalt 8 tagna poäng!
Inför den avslutande stafetten stod det klart att klubben var 4 poäng efter både Hässelby och Ullevi på andra respektive tredje plats. Så läget att ta en medalj var knepigt. Stafetten avslutade vi genom en tredjeplats på tiden 41,43 genom Erik Nyberg, Jacob Ewertzh, Sunday Ojuri och Andreas Engwall som gjorde en fin stafett!
Vi var i slutändan endast 2 poäng från Hässelby på bronsplatsen så vi var riktigt nära en medalj! Men vi ordnade den viktiga fjärdeplatsen, vilket innebär att vi slipper kvala in till finalen nästa år då vi är automatiskt kvalificerade. Våra herrar gjorde en riktigt fin insats med en väldigt hög lägsta nivå. Många av våra aktiva gjorde insatser på personbästa eller i närheten av detta. Våra herrar visade att de är som bäst när det gäller!
Filmer från lopp
Några filmer har tagits från de korta loppen, klicka på nedanstående för att se filmerna.
Sunday Ojuri på 100m.
Jacob Ewertzh på 200m
Hannes Skugghall på 400m
Andreas Almlöf på 400mh
Jonathan Eklund på 110mh
Stafettgrabbarna på 4x100m