Klubben på tionde plats i SM-pokalen!

Ons 27 jun
Klubben har hittills under säsongen tagit 17 stycken SM-medaljer och med det ligger vi tia i tabellen SM-Pokalen!
SM-pokalen är ett för 2018 nytt pris som bygger på statistik i form av poäng för de sex främsta klubbarna i alla SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar ute och inne.
Detta enligt poängfördelningen 7, 5, 4, 3, 2, 1. Poängen är viktad vilket innebär full poäng för seniorer, 19-22 år poäng x 0.75, 17 år poäng x 0.5 och 15-16 år poäng x 0.25.
Tabellen uppdateras kontinuerligt under säsongen. Klubben ligger just nu på en tionde plats med en total medaljskörd på 6 guld, 5 silver och 6 brons. Bäst är vi i klassen F17 där vi är näst bästa klubb efter Malmö AI. Den klubb som har högst poäng efter årets sista SM-tävling - terräng 27-28 oktober - vinner SM-pokalen. Hela tabellen här!

Klubben klar för final i Kraftmätningen!

Mån 25 jun
Med näst mest poäng av alla deltagande lag i kvalet tog sig klubben vidare till final i Kraftmätningen!
Kraftmätningen är en lagkamp för aktiva födda 2003-2005.
Vi tog totalt 28 252 poäng fördelat på 11 211 poäng för tjejer och 11 798 poäng i kvalet.
Efter det att samtliga kvalmatcher till Kraftmätningen nu avslutats och poängen räknats så kan det konstateras att vårt Hammarbylag har kvalificerat sig till finalen som går i Linköping 1-2 september.

Otmane sjua i SM-milen!

Fre 15 jun
Igår kväll genomfördes SM-milen i Stockholm i ett finfint löparväder!
Vår duktige löpare Otmane Nait Hammou gjorde en fin prestation när han kom på sjunde plats i loppet med finfina tiden 30.51!

Klara uttagen till UEM!

Tor 14 jun
Den 5-8 juli är det dags för Ungdoms-EM i Györ, Ungern. För några dagar sedan gjorde landslagsledaren Karin Olsson Westergren sin första uttagning. Det är totalt sju aktiva som fått klartecken varav Klara är en av dem! Klara slog personligt rekord i sjukamp med 5461 poäng i sin andra mångkamp för säsongen när hon vann Nordiska Mästerskapen som gick i Norge förra helgen.

Tillsammans Cup

Tor 7 jun
Igår, på Sveriges nationaldag, var det återigen dags för Tillsammans Cup och vi i Hammarby Friidrott var självklart på plats för att stödja eventet!
Det som började som en fotbollsturnering för nyanlända och etablerade ungdomar har växt till en nationell offensiv för mångfald. Nationaldagen 2018 hölls Tillsammans Cup på 16 orter runtom i Sverige! Hammarby Friidrott var självklart på plats med ett gäng friidrottsaktiviteter såsom flygande 10 meter, längdhopp, höjdhopp och spjut!
Det var en riktig folkfest på Enskede IP. Ett par tusen firande var på plats för att fira nationaldagen så som den borde firas, med kärlek och gemenskap. Några av Sveriges bästa artister spelade live, Stockholms godaste food trucks var också på plats och det fanns massor av roliga aktiviteter!

Vicky över 6 meter!

Fre 1 jun
Victoria Almerén Hansson hoppade i onsdags över 6 meter för första gången!
Det var i spanska Torremolinos som superhoppet skedde. 6,07 mätte det långa hoppet! Dock var medvinden lite för stark (+2,4) men ändå ett mycket långt hopp!
Annars på tävlingen hoppade David Svensson 7,11 i längd och klarade nomineringsgränsen till SM! Tävlade gjorde också Jasmin Sabir som hoppade 12,20 i tresteg.

Stockholmskampen

Fre 1 jun
I onsdags avgjordes andra deltävlingen av Stockholmskampen på Hässelby IP. Stockholmkampen är en lagtävling som avgörs mellan Hammarby, Tureberg, Lidingö, Hässelby, Täby och Huddinge i åldrarna 12-13 år. Tanken med tävlingen är att den ska locka deltagarna till att tävla i alla friidrottens grenar under säsongen samtidigt som det är en lagtävling där deltagarantal och resultat är avgörande.
Tävlingsdagen bjöd på väldigt fina tävlingar av samtliga klubbar, där personliga rekord slogs och bra resultat presterades!
I PF12 (födda 06) vann vi den här gången matchen på 64 poäng.
I PF13 slutade vi på femte plats efter dagens slut på 46 poäng.

Nyhetsarkiv
Juni 2018

Utökade artiklar här nedan

Tilda hoppade högt!

Mån 18 jun
Vi saknade tyvärr många elitaktiva på helgens tävlingar men de som tävlade gick det mycket bra för!
Tilda Kapell fick äntligen på det i stavhoppet! Det blev två stavtävlingar under helgen. 3,61 i ena tävlingen och 3,64 i den andra. Detta innebär att Tilda klarade nomineringsgränsen till Senior-SM! Noteringen var även klubbrekord!
Grete Ahlberg gjorde en fin släggtävling på Bottnarydkastet och nådde stabila 63,78.
Sunday Ojuri stod för ännu en fin insats när han sprang 200m på fina 21,75!
Emma Tuvesson vann när hon sprang 100mh på 13,99w.
Josefine Sandelius sprang även hon 100mh och noterade tiden 14,71w.
Akile Mehari sprang 800m och klockades för 1.55,97.
Amadou Sussoho sprang 100m och 200m i helgen och noterade resultaten 10,88w och 22,00w.
Kristian Efremov sprang 400m och sprang i mål på tiden 49,82.
David Svensson hoppade längdhopp och nådde 6,72.
Vilma Hultström persade på 800m och var för första gången under 2.20 när hon klockades för 2.19,30.
Mikael Agge klarade nomineringsgränsen till USM när han sprang 100m på 11,74.
Markus Moberg gjorde fina insatser med 40,40 på 300mh, 11,13 på 100mh och 3,34 i stav.
Martin Sundberg tävlade och hade en bra kastarhelg. Det blev pers med 13,40 i kula och 45,00 i diskus.
Alexander Lindefalk persade i slägga och förbättrade sitt egna klubbrekord med ett finfint kast på 47,11!
Clara Lidén klarade nomineringsgränsen till USM när hon sprang 1500mh på 5.44,33.
André Barroso Johansson persade i längd med ett hopp på 6,51.
Noah Bucht Wesslén sprang 80m på 9,97 och på 300m blev det 37,81.
Daniel Richtnesberg var tillbaka på svensk mark igen och kastade fenomenala 48,12 i spjut på första tävlingen och klarade därmed klubbens nomineringsgräns till JSM!
Linn Harrysson och Olivia Riddle klarade båda nomineringsgränsen till USM i slägga med längderna 39,41 och 38,54.
Beata Edelholm sprang 80mh och sprang väldigt fort men i lite för stark medvind. Tiden blev 12,12w.
Alicia Löwhagen hoppade längd och noterade 5,21.
Embla Wihk kastade 30,18 i diskus och klarade nomineringsgränsen till USM i grenen.

Sunday Ojuri- fem år av väntan!

Ons 13 jun
Sunday Ojuri slog till med en riktig bomb när han satte nytt personligt rekord i Sundsvall i söndags på 200m med supertiden 21,43 i den godkända vinden +0,2! Här kommer en liten inblick över Sundays väg till personbästat!
 
Hur länge sedan slog du PB senast utomhus?
Det var 5 år sedan som jag senast slog personligt rekord utomhus, så det har varit fem års lång väntan! Det har varit krig, svett, tårar och en riktigt lång och tuff resa. Jag lämnade allt bakom mig i Stockholm när jag flyttade till Sundsvall för nästan två år sedan och hade egentligen ingen plan alls förutom att jag ville ge mig själv och friidrotten ens chans då jag kände att jag hade en till växel att lägga in.
Mina mål var i år att jag skulle sätta personbästa på 100m, 200m eller båda grenarna! Men mitt största mål är att jag bara ska gå in och ha kul!  Mitt PB på 200m var 21,68 tidigare och det kände jag att jag bara skulle slå! Det är otroligt skönt när man får det bekräftat!
 
Trodde du att det skulle gå så fort?
Loppet kändes väldigt bra! Det kändes inte som om jag var i särskilt bra form och jag förväntade mig aldrig en så bra tid som 21,43! Jag kände mig stark i kurva och på upploppet men jag trodde snarare på en tid på, eller lite under, 22 sekunder. Jag fick inte reda på tiden omedelbart efter loppet utan det var först efter ett tag som jag fick det positiva beskedet. Det var min tränare, Håkan Andersson, som jag först trodde skämtade när han konstaterade att jag sprungit under 21,50! Träningskompisen Stefan Tärnhuvud ledde första delen av loppet men jag fick en nytändning och släppte inte avståndet och kom ikapp.
 
Du är nu sexa i Sverige på 200m!
Det är för mig egentligen rätt oviktigt var jag ligger i Sverige utan jag fokuserar på min egen prestation. Säsongen är lång och för mig att jag fick till en sådan bra tid nu så tidigt är väldigt olikt mig. Jag brukar prestera som bäst på slutet av säsongen då jag behöver många tävlingar på mig att komma igång. Jag känner därför att jag inte ligger på topp ännu utan det finns mer att hämta!
  
Vilken blir nästa tävling?
Nästa tävling blir till helgen i Söderhamn. Banorna där är bra och det brukar vara gynnsamma vindar! Jag är anmäld till 100m och 200m men kommer förmodligen endast fokusera på 200m då det blivit tävlingar varje helg sedan 19 maj.
 
Vad är bakgrunden bakom det fina perset tror du?
Bakgrunden till mina framsteg nu ligger i att jag är betydligt mer avslappnad. Jag behöver inte tänka så mycket på teknik och på steget. Det har tagit kroppen ett helt år att vänja sig vid den sprintträning jag börjat med i Sundsvall med Håkan för nästan två år sedan. Nu i min löpning så känns det inte som att det går fort fast det gör det.
 
Hur beskriver du träningen med Håkan Andersson?
Träningen med Håkan är verkligen baserad på sprint. De 2-3 första månaderna när jag började träna här uppe i Sundsvall så gjorde jag endast löpskolning, sedan när jag kände att jag hade lärt in mig optimal teknik så sprang jag korta lopp på 40-50 meter. Det var extremt mycket teknik i början såklart. Sedan när tekniken började sitta så kunde jag springa mer. Så det har varit en resa! Och det går fortare och fortare. Det har varit svårt att få till det på tävling inledningsvis men ju mer jag tävlar desto mer får jag ut mitt max och ju längre säsongen går desto bättre blir jag. Jag måste alltid tävla mig i form. Jag persade inomhus på 200m med 21,98 men fick sedan lite skadeproblem som gjorde att jag inte kunde tävla på en månad.
Om jag hade varit klokare och flyttat till Sundsvall när jag var redan 19 år hade det varit en helt annan historia för mig tror jag och jag hade kunnat nå högre höjder.
Förutom elogen som jag vill ge till Håkan så vill jag annars även ge en eloge till Tony Darkwah. Vi har stöttat varandra sedan dag 1 och gett varandra viktig inspiration när det blåst som mest motvind och när det varit som mest frustrerande. Vi har pushat varandra till högre höjder. Det lossnade äntligen lite för Tony förra året när han sprang 100m på 10,38 och nu var det min tur för det att lossna!

Superhelg!

Mån 11 jun
Det var riktigt många fina prestationer av hammarbyare I helgen!
Grete Ahlberg slog till med nytt personbästa i slägga med strålande 65,55! Grete har haft en väldigt hög lägsta nivå så här långt under säsongen och det var bara en tidsfråga innan perset skulle komma! Noteringen är självfallet även nytt klubbrekord!
Klara Rådbo tog guld på Mångkamps-NM i Norge! Klara hade en finfin serie! Det blev nytt pers på 100mh med 14,29. I höjden blev det 1,64. Kulan fick hon iväg 13,51. 200m blev det snabbaste tiden någonsin men i för mycket medvind, 25,62w. I längd kom första 6-metersloppet med 6,00 men i för stark medvind. I spjut blev det 40,10 och 800m 2.35,20. Det var en förbättring av hennes tidigare mångkamp med 22 poäng!
Sunday Ojuri gjorde ett fantastiskt personligt rekord på 200m i Sundsvall! Sunday klockades för fina 21,43 i godkänd vind!
Tony Darkwah sprang 100m på 10,65.
Victoria Almerén Hansson slog nytt pers i längdhopp med fina 5,94. Noteringen är nytt klubbrekord för F19!
Emma Tuvesson var äntligen tillbaka på banan igen och inledde mycket fint med tiden 13,80 på 100mh.
Sandra Eriksson sprang den lite ovana distansen 800m och sprang, med ett snabbare andravarv, på fina 2.06,74. Även Filippa Ramberg sprang 800m och noterade 2.21,86.
Douglas Hellbratt sprang 100m och noterade 10,77. Även Jacob Ewertzh och JC Zirignon sprang 100m och klockades för 10,99 respektive 11,04.
Tilda Kapell hoppade stav och noterade 3,43.
Elias Kapell vann Bauhausgalans Youth Sprint när han sprang 60m på fina 8,08, nytt klubbrekord!
Lii Jabbour Clarke ville inte vara sämre och vann tjejernas klass på 8,54.
Kalle Aldskogius vann Youth Sprint i sin klass när han sprang 80m på 10,25.
Vi presterade även mycket fint i stafetterna där våra 2006:or vann och kom trea! Våra 2004:or kom tvåa i sin stafett!
Melina Lidberg noterade fina 10,90 i tresteg vilket är nytt klubbrekord i F13-klassen!

En positiv tävlingshelg!

Mån 4 jun
Det var lite sparsamt tävlande av våra seniorer men framför allt våra ungdomar gjorde mycket bra ifrån sig på tävlingarna!
Paul Förnestig slog nytt personbästa på 100m med 11,06.
Jacob Ewertzh sprang 100m och noterade 10,89.
Desmond Rogo noterade 10,85 på 100m.
Jean-Christian Zirignon sprang även han 100m och notetade 10,81.
Amir Shaker sprang 110mh och noterade 14,36.
Matt Brown kastade 48,51 i diskus.
Greta Deltin sprang 100m och noterade 12,44.
Charlotte Andersson sprang även hon 100m och sprang i mål på 12,72.
Josefine Sandelius gjorde ett finfint lopp på 100mh och noterade 14,64.
Klara Rådbo ställde upp i fyra grenar, höjd, längd, kula och spjut. I höjd blev det 1,65, i längd 5,77, i kula 13,16 och i spjut 41,16.
Klara Avebäck hoppade 10,85 i tresteg.
Iyuel Ayele persade på 800m med fina 1.53,70.
Daniel Tegbrant sprang även han 800m och klockades för 1.57,93.
Mikael Agge sprang 100m och noterade 11,81.
Jonatan Håkansson hoppade 3,65 i stav.
André Barroso Johansson persade i längdhopp med 6,34.
Martin Sundberg hade en finfin tävlingshelg, 13,34 i kula, fina 48,12 i diskus, 40,38 i spjut och 38,76 i slägga.
Elias Kapell sprang snabbt på både 60m och 60mh med 8,18 respektive 9,73.
Vilma Hultström persade på 800m med 2.21,13.
Tilda Kapell hoppade stav och klarade höjden 3,45.
Alicia Löwhagen hoppade längd och fick till ett hopp på 5,20.
Sunday Ojuri sprang 200m och noterade tiden 22,04.
Noah Bucht Wesslén sprang 300m och noterade kanontiden 37,81 vilket var nytt pers med hästlängder.
Markus Moberg sprang 300m på 38,39 och satte nytt fint klubbrekord på 100mh med tiden 11,11.
Alexander Lindefalk kastade fint i slägga med 45,39.
Beata Edelholm noterade tiden 12,53 på 80mh.