Herrarna i Lag SM-final!

Fre 30 maj
Våra herrar är åter igen i Lag SM-final, efter att ha behövt kvala för första gången på ett par år. Inför stafetten var det helt jämnt, våra herrar och IF Göta hade båda lika många poäng så det gällde för våra herrar att transportera pinnen i mål på minst en placering före Göta. Och våra P19-grabbar som sprang stafetten behöll kylan och lyckades genom säkra växlingar säkra finalplatsen genom en av många grensegrar! Grenseger togs även av Jacob Ewertzh på 200m som gjorde ett mycket fint premiärlopp på distansen men en grym kurva! Även Joni Jaako tog en seger på 400m med en osannolik upphämtning sista 100m! Jonathan Eklund lyckades hitta kraft på 110mh efter stavhoppet och vann loppet på målsnöret! Andreas Almlöf vann 400mh med en imponerande avslutning! Mehdi Alkhatib tog grensegern i höjd utan att förta sig. Erik Ehrlin gjorde en superpremiär i tresteg men fick trots monsteresultatet 15,60 nöja sig med en andraplats. Erik hoppade även längd. David Sundström gjorde en fin insats när han dubblerade kula och diskus och gjorde det han skulle men i den hårda kastkonkurrensen som rådde så blev det endast två sjätteplatser. Den gamle räven Esbjörn Backlund ställde åter igen upp för klubben i spjut och gjorde det bra då han lyckades knipa en femteplats! Jonas Elgered var mycket nära att ta en femteplats i slägga men var endast någon decimeter ifrån. Niklas Jonsson gjorde ett stabilt lopp på 5000m och slutade tvåa. Johan Hydén som inte varit hundraprocentig på sistone kunde starta på 1500m och tog en andraplats. Lagledaren Alexander Persson fick gå in på 800m när vi fick sent återbud och gjorde det bra med en fjärdeplats! Erik Nyberg imponerade på 100m när han tog en andraplats i den hårda motvinden. Samuel Lundell Vakkuri kämpade bra på 3000mh och tog platsen före farligaste konkurrenten Göta. Erik Grundberg, Sebastian Wesslén, Jacob Ewertzh och Erik Nyberg gjorde alla mycket bra ifrån sig i den avgörande stafetten! Slutpoängen blev till slut 74 poäng mot 68 poäng för Göta.
Vi visade med gårdagens insats att vi hör hemma i Lag-SM finalen. Från den södra kvalgruppen vann IFK Växjö som vi tillsammans med Hässelby, Spårvägen, Ullevi och Huddinge möter i finalen som går i Borås 5 juli. Våra damer gjorde även de en bra insats men räckte tyvärr inte ända riktigt fram då det saknades 7,5 poäng upp till vinnande Lidingö och slutade trea.
Här finns bilder från tävlingen.
Filmer finns att se från nedanstående lopp:
Erik Nyberg 100m
Fatima Dedrickson 100m
Jacob Ewertzh 200m
Stine Tomb 200m
Joni Jaako 400m
Lynette Morgan 400m
Jonathan Eklund 110mh
Stine Tomb 100mh
Andreas Almlöf 400mh
Sofia Hellberg-Jonsén 400mh
M 4x100m stafett


I skuggan av Stafett-SM

Ons 28 maj
Det hände mer än bara Stafett-SM i helgen. Ett gäng barn födda 2003 tävlade dessutom i helgen på Sundbybergs Ungdomsspel på Sätra IP med väldigt goda resultat! Även i tävlingen Vårkastet tävlade några av våra hammarbyare och presterade bra!

Sundbybergs Ungdomsspel
I 60m F11 sattes fina personliga rekord för både Beata Edelholm (tvåa på 9.09) samt Klara Avebäck trea på 9.25 i motvind -1.4. Dessutom kom Anna-Lisa Deltin och Hilda Larviken Utvik på delad fjärde plats på 9.35. I kula blev det en andraplats för Edla Sundh med 7.03. I längd för F11 blev det fina resultat i medvinden, det längsta hoppet kom från Anna-Lisa Deltin som blev tvåa och hoppade hela 4.36 i godkänd vind! Även Beata Edelholm hoppade långt, 4.24 och kom på en tredje plats.
För P11 blev det en fin tredje plats i längd för Markus Moberg med personliga rekordet 3.95. I kula blev det en silverpeng för Teodor Borgius som stötte 7.94, också det personligt rekord.
Dessutom tävlade våra 05:or Alvah och Norah Lind i samma tävling, med segrar För Alvah i både längd, höjd samt 60m, med Norah på en andra plats i samma grenar.

Vårkastet
I Vårkastet hade vi också ett par hammarbyare in action!
Sophie Kling vann kula på nytt pers 12.60.
Hon gjorde även en bra diskustävling och var endast någon
meter från pers då hon kastade 35.89.
Grete Ahlberg kastade bra med 1-kg diskusen och nådde 34.58.
I favoritgrenen slägga blev det en andraplats med 59.04.
Carl-Krüsell Berg tävlade i några kastgrenar men lyckades
bäst i slägga med 39.61.


Tack Hammarby Friidrott!

Tis 27 maj
Frida Persson och Stine Tomb vill passa på att tacka klubben för en fint arrangerad resa och roligt Stafett-SM!
Tack Hammarby Friidrott för en fantastisk helg i Kil! Så mycket glädje, vänskap, goda resultat och människor på ett och samma ställe. Det är helt underbart att se! Vad vi vill höja från detta Stafett-SM är alla som har fixat så att allt fanns på plats till oss aktiva. Allt från mat, målning, trummor, tält och positiva cheerleaders. Detta smittade helt klart över på oss aktiva! Vad betyder en missad växling eller ett kanske inte fullt så lyckat lopp när man möts av skratt och positiva aktiva som står grönklädda och dansar i Hammarbytältet? Samma glada gäng som har hejat fram en med trummor och hejarop alla varven runt banan. För oss glömdes eventuella irritationer och störningsmoment rätt snabbt, och det vill vi verkligen tacka er för. Vilket härligt gäng med gröna smurfar vi har i Hammarby Friidrott! Stort tack till er som stod bakom oss i ledningen och gjorde detta mästerskap till en sådan rolig resa. Ni är grymma! Ser fram emot många flera sådana resor med er. Och med så många unga duktiga i Hammarby Friidrott är det ingen tvekan om att det kommer tas många medaljer i framtiden.
Forza bajen, vi är bäst!
Kram från två trötta tjejer
Frida Persson & Stine Tomb


Tidernas P19-lopp

Mån 26 maj
Våra P19-grabbar blev historiska igår söndag när de presterade en av de snabbaste stafetterna på 4x100m någonsin. Detta trots att de "bara" blev trea i mål. Det svenska rekordet lydde innan helgen på 41,76 och våra grabbar var alltså endast fyra hundradelar ifrån det gamla rekordet när de sprang i mål på fantastiska 41,80 under gårdagen! Att de fick nöja sig med "bara ett brons" bevisar om vilken hög kvalitet som 4x100m-finalen i åldersklassen höll! Huddinge vann på 41,70 och Ullevi var tvåa på 41,75, båda klubbarna under det tidigare svenska rekordet.
Daniel Rosberg, Sebastian Wesslén, Jacob Ewertzh och Erik Nyberg gjorde alla superbra ifrån sig och ska verkligen vara nöjda med vad de åstadkom! Inför finalen pratades det om att de kunde mycket väl gå under 42 sekunder om växlingarna stämde, men att våra stafettgrabbar var så nära ett svenskt rekord var det kanske inte så många som hade trott. Här finns möjlighet att se grabbarnas kanonlopp!
Här finns några bilder. Så här skriver även Friidrott.se om loppet:
Om det godkända svenska rekordet är 25 år gammalt och lyder på 41.76 och tiden 41.80 inte räcker längre än till brons förstår man att P19:s 4x100m på söndagen i Kil verkligen var något alldeles speciellt:
Rekordet var dessutom verkligen produkten av intensiv kamp om placeringarna "ända in" eftersom det i mål skiljde bara 10 hundradelar mellan de tre topplagen. Nästan omöjligt att med blotta ögat avgöra vilka som vann men målfotot gav besked om att Huddinges Amadou Sussoho hade lyckats allra bäst med fällningen vid mållinjen: 41.70 mot 41.75 för Ullevi och 41.80 för Hammarby. Ullevis öde var alltså att överträffa det gällande rekordet men ändå inte få vare sig guld eller rekord. Intressant med rekord/guldlaget från Huddinge - Isak Barrow, Henrik Malmberg, Douglas Hellbratt och Amadou Sussoho - är att två av fyra (Isak och Douglas) började med friidrott på allvar för mindre än ett år sedan. Deras personliga rekord på 100m utomhus är därför minst sagt blygsamma 12.01 resp 11.86 från förra sommaren! Räkna dock med att de persen inte blir långvariga när killarna snart börjar tävla också individuellt nu 2014! Men även om rekordet alltså blev Huddinges gäller det att inte missa att både Ullevi - Eddy Meyerdierks, Victor Fingal, Herman Olvik, Emil von Barth - och Hammarby - Daniel Rosberg, Sebastian Wesslén, Jacob Ewertzh och Erik Nyberg - gjorde i det närmaste likvärdiga prestationer.
Så det var verkligen ett lopp som förtjänar beteckningen "Tidernas"!


Stafett-SM slutade i 6 stycken medaljer!

Sön 25 maj
Stafett-SM:s andra dag gick betydligt bättre ur medaljsynpunkt!
Antal medaljer slutade efter söndagen och mästerskapet på 6 stycken. 5 stycken av dessa togs idag söndag.
Våra P19-grabbar gjorde en superfin stafett men tyvärr var konkurrenterna tuffaste möjliga motståndet så trots en väldigt fin prestation fick de nöja sig med en bronsmedalj. Tiden 41,80 var klubbrekord med runt halvsekunden! Att notera är att vinnade laget som endast var en tiondel före i mål, slog svenskt rekord! I laget sprang Daniel Rosberg, Sebastian Wesslén, Jacob Ewertzh och Erik Nyberg.
Våra F19-tjejer ville inte vara sämre och tog liksom grabbarna en bronspeng. Tjejerna gjorde en fin stafett med fina växlar och noterade tiden 48,77. I bronslaget sprang Elin Lindell, Sandra Hentschel, Madeleine Rossi och Yasmin Jelassi.
Vårt P19-lag på 3x800m gjorde det bra och behöll kylan och lugnet på upploppet där många lag fightades om placeringarna. Samtliga av grabbarna som sprang slog inofficiella personliga rekord. I laget sprang Abdi Yusuf, Fredrik Orrsveden och Samuel Lundell Vakkuri. Sluttid: 5.53,24 På 4x400m för damer så tog vi ett silver och var mycket nära det vinnande laget! Här sprang Lynette Morgan, Frida Persson, Sofia Hellberg Jonsén och Stine Tomb. Tjejerna gjorde en bra stafett med nytt noterat klubbrekord! Tiden stannade på 3.42,15.
Vi tog även ett silver i K22 3x800m där Julia Wangenheim, Ellen Narfgren och Emma Forss sprang och tiden blev 7.33,58.
Utöver medaljer fanns ytterligare fler mycket goda prestationer!


Abeba tillbaka högst upp på tronen!

Mån 19 maj
Klubbens 1500m-stjärna Abeba Aregawi inledde utomhussäsongen på bästa tänkbara sätt! Abeba Aregawi tävlade på Diamond League i Shanghai i helgen. Friidrott.se skriver så här om Abeba: All eventuell oro kring Abeba Aregawis form så här bara två månader efter urladdningen vid Inomhus-VM i Sopot blåste hon bort på sista varvet.
Upp till 200m kvar hade hon visserligen sällskap men med 29.3 på sista halvvarvet försvann alla konkurrenter långt bakom. 3:58.72 innebar seger med nästan två sekunder före VM-tvåan Jenny Simpson.
Tiden innebar världsårsbästa! För att se loppet, gå in här.


Fem hammarbyare uttagna till
Nordiska Skolspelen

Lör 17 maj
Nordiska Skolspelen hölls första gången år 1948 i Stockholm och har sedan dess arrangerats varje år. Spelens målsättning är, att i idrottens tecken, föra samman skolungdomar från de nordiska huvudstäderna och därigenom främja den nordiska samhörighetskänslan. I år är det Reykjavik som arrangerar Nordiska Skolspelen som pågår 19-23 maj.
Varje stad (Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavik) kommer att inbjudas att delta med åtta flickor och åtta pojkar i friidrott. Friidrotten är en mångkamp där eleverna måste delta i samtliga grenar 100 m, 800m, höjd, längd, kula och stafett.
Rätt att delta har elever i Stockholms skolor (kommunala och privata) och födda 2000 eller senare.
Från klubben har följande ungdomar blivit uttagna:
Sira Gassama
Siri Lindvall
Thelma Ilbäcken
Vilma Hultström
Felix Prins


Stabilt lopp av Johan Hydén!

Tor 15 maj
I samband med Arenamilen igår sprang några hammarbyare ett 3000m-lopp. Bäst lyckades Johan Hydén som gjorde ett mycket kontrollerat lopp. Efter en första kilometer på 2.46 tog Johan över strax före 1500m och med 4.01 solo på andrahalvan vann han på sluttiden 8.09,48!


Månadens gymmare april

Tis 13 maj
Bättre sent än aldrig publiceras härmed månadens gymmare på hemsidan för april månad. Klubbens kastare Sophie Kling har blivit utnämnd till årets gymmare för april månad. Sophie gjorde för en dryg vecka sedan sin säsongsinledning då hon på Hellaskastet både stötte kula och kastade diskus. I kula blev det vinst med 11,68 och i diskus en tredjeplats med 33,01. Säsongsdebuten var positiv, och var mycket bättre än första tävlingen ifjol! Dessutom var min inomhussäsong rätt skadedrabbad så med tanke på detta så var tävlingen väldigt positiv! Kanske lite för många ogiltiga stötar och kast men det kommer! Utomhus så tänker jag ta kvalgränserna till SM på både kula och diskus!
Att bli utsedd till aprils mesta gymmare är självklart en rolig parentes. Man glömmer nästan bort hur mycket man faktiskt är i styrkelokalen. Det går av bara farten!


Grete över dröm-60!

Mån 12 maj
Vår duktige ungdomskastare Grete Ahlberg tävlade i lördags i Köpenhamn på Kastfestival på Österbro stadion. Och det gick väldigt bra! Grete förbättrade där sitt nysatta klubbrekord i slägga från 58,74 till 60,57. Därmed var första kastet över 60m ett faktum!


Turebergsstafetten+UVM-kval!

F17-silverlaget värmer upp! F17-silverlaget värmer upp!

Tis 6 maj
I söndags sprang många hammarbyare den klassiska
Turebergsstafetten i Edsbergsparken och Sollentunavallen.

Turebergsstafetten
De som lyckades bäst var våra F17-tjejer som tog en andraplats. I laget sprang Hanna Kapell, Ida Fritzdorf-Kåberg, Emma Hultström, Hedda Jahrl och Ylva Jakobsson.
Våra 2004:2-killar lyckades springa till sig ett brons. Mycket bra gjord insats då både silver- och guldmedaljörerna var 2003:or. I bronslaget deltog Tobias Petterson, Max Persson, Viggo Kraft, Arvid Ekberg och Winston Marklund.
En annan pallplacering stod våra kvinnliga seniorer för med Stina Åberg, Vera Gerendas, Emma Forss, Julia Wangenheim och Fanny Jansson. Även i F15 tog vi ett brons och där sprang Vilma Hultström, Jennifer Karlsson, Isabella Engström, Victoria Richardson och Maja Lundmark.
För fullständiga resultat från stafetten, gå in här.
För bilder från stafetten (tagna av Hans Olson), gå in här
För bilder från stafetten (tagna av Ove Hultström), gå in här

UVM-kval
Vår ungdomskastare Grete Ahlberg gjorde i lördags första utomhustävlingen för säsongen på Hellaskastet och det blev långt direkt! Med 58,74 i slägga tog hon en överlägsen seger i mycket bra konkurrens och slog även tävlingsrekordet! Inte nog med det, utan hon överskred även kvalgränsen till nästa års UVM trots att hon har ett år på sig i den aktuella åldersklassen! Emiliy Berghäll gjorde också en stabil släggtävling och noterade fina 48,51. Glädjande var också att Carl Krüsell-Berg slog nytt klubbrekord i P17 slägga med 39,46.


Lynette och Frida i Orlando

Tis 6 maj
Klubbens elitaktiva sprinters, Lynette Morgan och Frida Persson,
har skrivit en kort rapport om sitt träningsläger i Orlando, Florida!
Just nu befinner vi oss i Orlando, Florida på träningsläger. Vi har nu varit här i 3 veckor och träningen flyter på bra enligt plan. Förhållandena är helt perfekta för att få den optimala förberedelsen inför sommarsäsongen 2014. Vi känner oss taggade och förväntansfulla inför sommarens utmaningar på 400m och 400m häck. Förutom fantastiska faciliteter och stabila 30 grader så skiner solen konstant. På träningsanläggningen möts friidrottare från hela välden, varav många är bland världens yppersta elit. Detta känns givetvis extra inspirerande! Vår träningsgrupp i Orlando består av sju sprinters samt tränaren Kenth Olsson. Utöver vår grupp samkörs en del träning med delar av det norska landslaget på 200m, 400m och 400m häck. Vi sidan av träningen har Orlando bjudit på fina upplevelser som alligatorsafari, NBA-match och Universal Studios.
Hälsningar, Lynette Morgan och Frida Persson

Nyhetsarkiv
Maj

Utökade artiklar här nedan


Retournata di Formia! Pronto!

Ons 21 maj
Nu har vi varit hemma igen i drygt en vecka. Det är skönt, grönt hemma i Sverige men trots italienska regnskurar, var värmen skönare i Formia. Tidigt, tidigt lördag morgon den 26 april lyfte planet till Rom. Vi var sju friidrottare med från Hammarby och lika många från Huddinge. Huddinge huserade först i Ostia utanför Rom innan de anslöt till Formia en vecka senare. Efter vissa diskussioner med olika taxiförare flygplatsen i Rom beslöt vi oss för att en av förarna var lite mer prisvärd (och trovärdig) jämfört med övriga. Taxin gick till tågstationen inne i centrala Rom, inköp av de billigaste tågbiljetter till Formia. Efter en kort lunch på stationen rusade vi med packningen till tåget. I all hast missade jag att stämpla våra biljetter (aj, aj….) men  – inget kontrollanter var i sikte under de närmaste 90 minuterna. Men stämpla biljetten innan ni går ombord på expresståget till flyget i Rom (2 kontroller inom 30 minuter!). På lokaltåget till Formia var det fullt med folk, efter viss stuvning av bagaget ordnade det sig med sittplatser för alla. När tåget avgick bröt applåder ut! Några dagar senare när vi skulle åka in till Rom, förstod vi innebörden av applåderna. Tåget var då försenat med 60 minuter. Uthållighet och glatt humör är bra egenskaper när man åker tåg i Italien.
Formia – i korthet: en tågstation och en avlång remsa med hus, utmed havet med bergen tätt inpå och en tågstation. Men med en superfin idrottsanläggning för friidrott, gymnastik och fäktning. Välbevakad av grindvakten.  Första dagen var det enbart Hannes och Samy som försvann upp bland backarna för en lätt (?) tur. Vi andra nöjde oss med att leta oss fram till den lokala affären och sedan lapa lite sol. Vi träffade också andra friidrottande svenskar (Ullevi och Örgryte) – de bodde i första huset invid grinden så de hade koll på alla nykomlingar.

Dag 2 körde vi igång med våra träningar. Det var tyvärr lite ”svenskväder” men värmen fanns där ändå , så det blev två pass direkt.  Ett mjukare förmiddagspass och ett tufft snabbhetspass som inledning.  Denna dag blev det en ny tur till den lokala affären direkt efter den italienska frukosten. Söt yoghurt, söt croissant, svart kaffe… Det var okej för mig men de aktiva behövde både mer och annat (okey, jag medger, senare under veckan köpte även jag neutral yoghurt....). Träningsmässigt: kanske var det just tack vare det ostadiga vädret som de aktiva förmådde hålla så hög nivå – kanske också med viss inspiration från Ullevilöparna? Vi tränade aldrig samtidigt men vi höll lite koll på varandra. Även när det gällde maten! Nåja, det var ju så att de ofta låg en maträtt före oss, så vi kunde reka vad som såg gott ut. Maten, ja – hemmavid pratar vi ju ibland om paltkoma- men här får pastakoma en ny innebörd – i vart fall för mig – efter lunchen hamnade jag oftast på närmaste bänk invid löparbanan och tuppluren inföll alltid. Det är tur för mig att hjärnforskarna stödjer 20 minuters vila mitt på dagen!
Första vilodagen gick resan mot Rom. Det blev en lång dag med mycket promenerande, lunch, kaffe och glass. Colosseum. Spanska trappan. Fontana di Trevi. Den andra vilodagen tog vi oss till Sperlonga – en stad som var byggd som en borg där gatunätet var fullt av labyrinter och trappor. Pytteliten by och oerhört charmig. Några av oss tog oss upp i nationalparken som låg ovanför friidrottsarenan. Branta slingrande vägar mötte oss liksom några kor och när molnen låg under oss – åkte vi ner igen. Träningarna fortsatte enligt plan. Någon enstaka gång tränande vi i inomhushallen (pga. ösregn!). Hallen var i två plan – och den ena rakbanan var 180m. Några gånger använde vi också rehabpoolen. Den var särskilt skön efter ”Vasca Idroterapitica”  -  isbadet!  Formia – det är träning. Plugg. God mat. Spel. Pingis.
Mer än så avslöjas inte.
Kramar från Åsa, Annika, Suzanna, Hannes, Jacob, Andreas och Samy


Lyckad tävlingshelg!

Tis 20 maj
I helgen har det varit ett par tävlingar, bl.a. Danderyds Ungdomsspel och Mångkamps-DM!

Danderyds Ungdomsspel
Äntligen bra väder och individuella tävlingsdebuter för både en del ungdomar och några juniorer och seniorer! Vår 18-årige nybörjare Erik Nyberg pressade Jacob Ewertzh hela vägen in på mållinjen på 100m och båda noterade 10,99 i godkänd vind, mycket bra debut av båda! Bakom dem satte Erik Grundberg pers med 11,39.

Jacob och Erik på pallen Jacob och Erik på pallen

Rodi Kay gjorde även han ett stabilt lopp med 11,77 i motvinden.
På eftermiddagen sprang några seniorer 200m.
Tony Darkwah gjorde sitt första 200m-tävlingslopp och det gick lovande! 21,95 trots motvind blev resultatet!
Stine Tomb sprang 200m och gjorde även hon en fin säsongsdebut då hon kom i mål på tiden 25,09. Sophie kling var endast centimetrar från pers då hon vann kula på 12,29.
Samuel Lundell Vakkuri sprang 800m på 1.59,74. Abdi Yusuf noterade 2.02,07 i samma lopp. Bland de yngre ungdomarna kom Klara Avebäck trea på 60m med nya perset 9,30.

Klara på pallen Klara på pallen

Mångkamps-DM
På Mångkamps-DM var det tyvärr ett rätt tunt deltagande. Här lyckades Klara Rådbo bäst då hon vann sin F13-klass knappt efter en bra serie med många personliga rekord! (4495 poäng).
Serien lydde enligt följande: 9,93 PB (häck), 1,51 tangerat PB (höjd), 22,04 PB (spjut), 4,79 (längd), 1,59,63 (600) också PB men hon har aldrig sprungit 600m förut förutom i stafett.

Guldmedajören Klara Guldmedajören Klara

Även Jennifer Karlsson, Isabella Engström och Paul Förnestig deltog i tävlingen. Jennifer och Isabella kom tvåa respektive trea i F15-klassen medan Paul kom fyra i P13-klassen.

Halle, Tyskland
En riktigt blöt söndag gjorde att resultatnivån tyvärr hölls nere. Emely Berghäll och Grete Ahlberg gjorde trots det en bra släggtävling. Grete slutade trea på 59,46 och Emily tolva på 48,46.

Grete Ahlberg bronstagare i Tyskland Grete Ahlberg bronstagare i Tyskland


Stafett DM dag 2: Många guld i 4x100m!

Vårt F13-lag som segrade och krossade klubbrekordet! Vårt F13-lag som segrade och krossade klubbrekordet!

Fre 16 maj
Det blev sju medaljer även under den andra dagen av Stafett-DM.
Fyra guld och tre brons! Samtliga 4x100m-lag för våra 19- och 17-åringar tog guld! Både P19 och F19, P17 och F17 lade beslag på den ädlaste medaljvalören!
Daniel Rosberg, Sebastian Wesslén, Jacob Ewertzh och Erik Nyberg gjorde en bra generalrepetition inför Stafett-SM! Grabbarna gjorde bättre tid på DM detta år än ifjol och har alla möjligheter till vidare förbättring då växlingarna kan förbättras ytterligare! Sluttiden: 42,84.
Våra F19-tjejer som vann var Yasmin Jelassi, Sandra Hentschel, Madeleine Rossi och Freja Avebäck 49,96.
P17-grabbarna vann på 44,70 med Rodi Kay, Alex Bierhance Söderberg, Sebastian Hargeström och Oskar Sidenbladh.
För F17-tjejerna sprang Ida Fritzdorf-Kåberg, Ylva Jakobsson, Hanna Kapell och Josefin Herstedt och de segrade på 50,85.
En bronsmedalj togs av F15-laget på 3x800m. Här sprang Isabella Engström, Hedda Jahrl och Victoria Richardson och de hade sluttiden 7.55,08. Ett annat brons togs i F13 3x600m. I det laget sprang Klara Rådbo, Thelma Ilbäcken och Sira Gassama och sluttiden blev 5.39,96.
Ett brons stod vårt P11-lag för med Max Persson, Arvid Ekberg och Tobias Pettersson. Bilder från dag 2 kan ses här!


Stafett-DM dag 1: Sju medaljer

Vårt F13-lag som segrade och krossade klubbrekordet! Vårt F13-lag som segrade och krossade klubbrekordet!

Tor 15 maj
Det blev sju medaljer under Stafett-DM:s första dag!
Hela fyra guld, två silver och ett brons blev medaljspridningen!
Vårt manliga seniorlag på 4x100m tog en mycket säker seger på tiden 42,09. Laget bestod av Erik Nyberg, Erik Ehrlin, Jacob Ewertzh och Tony Darkwah. Våra P17-grabbar tog guld på Svensk Stafett på tiden 2.05,31 genom Rodi Kay, Alex Bierhance Söderberg, Sebastian Hargeström och Timothy Olsson. Vi tog även en bronsmedalj med vårt andralag i form av Frank Förnestig, Kalle Nie, Oskar Sidenbladh och Markus Ögren. I P15 tog vi ett silver på 4x80m genom Elias Svensson, Felix Prins, Martin Forsberg och Jonathan Lund. Tiden blev 40,13.
Våra F17-tjejer tog en silvermedalj på Svensk Stafett genom Josefin Herstedt, Ida Fritzdorf Kåberg, Hanna Kapell och Marina Janhunen. Tid: 2.20,80. Våra F13-flickor imponerade stort då de tog en säker seger på 5x60m! I laget sprang Sira Gassama, Siri Lindvall, Klara Rådbo, Thelma Ilbäcken och Sofia Eriksson. Det blev klubbrekord med över sekunden på tiden 39,56! Vi tog ytterligare ett säkert guld i F11 5x60m och då genom Kathleen Larsson, Klara Avebäck, Anna-Lisa Deltin, Hilda Larheden Utvik och Beata Edelholm. Vinnartiden blev 44,44.
Här finns bilder från dag 1!

Vårt manliga 4x100m-lag högst upp på pallen!
Vårt manliga 4x100m-lag högst upp på pallen!
Vårt segrande F11-lag!
Vårt segrande F11-lag!


Utomhusträningen igång för
Team 00-01!

Tis 13 maj
Häromdagen var det dags för det första träningspasset utomhus.
Drygt 50 ungar i 2000-2001-teamet var på plats på Enskede IP!
Temperaturen kl 18.00 låg på 8 grader Celsius. Men det spelade ingen roll då det stora gänget joggade ut till Vårflodsparken för att värma upp och köra dem sedvanliga löpskoleövningarna. En hel del snack med kompisarna hördes men nog märktes det att de allra flesta längtat ut till gröngräs och stegringslopp.
Efter en dryg timmes träning begav sig gruppen tillbaka mot IP och stretching. Några av tränarna som inte var med ut till Vårflodsparken hade dragit igång grillen fixat med korv. Gissa om korven smakade bra.
När alla fått i sig maten så intogs klubbhuset för att få lite info kring våren och sommarens träning och tävlingsplanering. Det nya som kommer är ju att alla 00-01 oavsett ”gamla” grupperingar ges möjlighet att träna tre dagar i veckan (ti,on och to) och samtliga pass är mellan kl 18-20.
Det kommer också att bedrivas sommarträning med andra grupper från Hammarby under juli månad.Alla ungar fick också fylla i en enkät där dem talade om vad deras målsättning med sin träning är. Det känns som om det kan bli hur kul som helst då tävlingssäsongen drar igång för det här gänget! Väl mött på Enskede IP och på andra tävlingsarenor önskar Team 00-01


Sofia har tagit examen
och erhållit utmärkelse!

Mån 12 maj
Klubbens duktige långsprinter Sofia Hellberg-Jonsén har varit med i klubben ända sedan barnsben. Hennes huvudgren är 400mh där hon är bland de bästa damerna i landet. Sofia fick nyligen mottaga den högsta akademiska utmärkelsen som finns på sitt amerikanska universitet Ole Miss! Sofia tog dessutom i lördags sin examen!

Stockholm Student Receives Highest Academic Award at Ole Miss
OXFORD, Miss. – Sofia Emma Hellberg-Jonsen, of Stockholm, Sweden, is among 70 University of Mississippi students to receive a 2014 Marcus Elvis Taylor Memorial Medal, the university's highest academic award. The students were recognized April 10 during UM’s 71st annual Honors Day Convocation, at the Ford Center for the Performing Arts.
Hellberg-Jonsen is a senior marketing communications major slated to graduate in UM Commencement May 10. A member of the Ole Miss track and field team, she is a member of the Public Relations Association of Mississippi, was named female student athlete of the year in 2013, was listed as one of “17 PR students to watch” on a popular public relations blog and was named to the 2012-13 Capital One Academic All-District Team for track and field. A graduate of Karrtorps Gymnasium, she is the daughter of Per Jonsen and Ulrika Hellberg of Stockholm.The Taylor Medals were established at UM in 1904 by Dr. William A. Taylor of Booneville in memory of his son, an honored 1871 alumnus of the university. The award recognizes no more than 1 percent of the student body each year.

Sofia med sin examenstårta
Sofia med sin examenstårta
Sofia med universitetets rektor Chancellor Jones
Sofia med universitetets rektor Chancellor Jones
Sofia i väntan på sin examen
Sofia i väntan på sin examen


Sunday Ojuri
berättar om Greklandslägret

Fre 9 maj
Vår explosiva supersprinter Sunday Ojuri åkte nyligen på träningsläger
i grekiska Thessaloniki med en stor del av Team Dejan.
Här kommer en kort rapport från lägret ur Sundays ögon.

What’s up Hammarby!
Nu när det börjar närmar sig sommaren och tävlingssäsongen bestämde vi oss i Team Dejan att åka på träningsläger till Thessaloniki i Grekland! Sammanlagt blev vi sju aktiva (varav två killar och fem tjejer) och två tränare. Det har varit riktigt bra stämning mellan oss alla i träningsgruppen!
På plats var också Oscars grupp, och även höjdhopperskan Ebba Jungmark och hennes tränare. Väldigt roligt att lära känna nytt folk över klubbgränserna!
Vi har haft lite otur med vädret men vi låter inte det påverka oss. Som tur var fanns en inomhusbana som var ca 110m lång, där vi fick utföra första träningspasset som bestod av 80m-lopp och häcklopp för de som inriktar sig på häck.
Jag tycker det har varit en mycket hög kvalitet på träningarna på lägret! Vi har även en mycket bra sammanhållning i gruppen! Vi har genomfört ungefär 13 pass sammanlagt här nere.
De aktiva som var med på lägret var Sunday Ojuri, Stine Tomb, Emma Fredriksson, Linnéa Alstermark, Sandra Knezevic, Tony Darkwah och även Jessica Samuelsson och Ewa Marcinkiewicz från andra klubbar! Närvarande tränare var Dejan Mirkovic och Daniel Stenman.
Om jag skulle sätta ett betyg på träningslägret så skulle det få 7/10. Träningsmöjligheter får 9/10, hotell får 7,5/10 och området 6/10. Totalt alltså ytterligare ett mycket bra träningsläger med Hammarby!
Sunday Ojuri


Lägerrapport från Daniel Stenman

Mån 5 maj
Här kommer några reflektioner från sprinttränaren Daniel Stenman
om gruppens träningsläger i Grekland!
Hej!
Mitt namn är Daniel Stenman och jag är professionell friidrottstränare… eller vänta ett tag, det är jag inte alls. Jag är pappa till en friidrottstokig åttaåring och har därför engagerat mig ideellt som assisterande coach i föreningen. Det var dock inte så det kändes under tio fantastiska dagar i grekiska Thessaloniki. Där fick jag uppleva hur det är att träna och leva med tränare och aktiva som rakt igenom utstrålar professionalism.
Verkligheten är självklart inte så att alla aktiva faktiskt kan leva av sin idrott, snarare tvärtom, och några som jag vet skulle uppträda precis lika professionellt blev kvar hemma p.g.a. jobb.
Det är långt ifrån en slump att vi under hela lägret fick tillträde till utrymmen och i vissa fall hela arenor som annars bara används vid tävling, eller att hotellet gjorde allt för att servera oss den mat vi önskade, eller låna oss en projektor för filmvisning och två konferensrum, ett till träning och ett till tentaskrivande. Det beror dels på att vi har en tränare i Dejan Mirkovic som inte bara vet vad som behövs utan också har en fingertoppkänsla när det gäller att välja ut resmål. Lägg därtill en problemlösarprofil och en pondus som inte lämnar något åt slumpen eller några utrymmen för halvmesyrer. Det beror också på våra aktiva, det syns lång väg när de kliver in på arenan, gymmet eller hotellets matsal att det inte är några vanliga turister eller ens vanliga idrottsutövare. De utstrålar självförtroende och fokus. Fokus på träning, fokus på sommarens mål, fokus på att oavsett väder eller andra yttre omständigheter göra allt för att lyckas. Vakterna på arenan kunde se det, andra aktiva och tränare på arenan kunde se det, hotellpersonalen kunde se det.
Jag hoppas att det mellan raderna går att läsa att vi hade ett mycket lyckat träningsläger, men jag överlåter till våra aktiva att berätta mer om träningen. Några rader vill jag dock skriva och dem riktar jag mot er, både hemma och på lägret, både inom och utanför vår grupp som just nu brottas med motgångar.
Jag var själv en hygglig sprinter en gång i tiden och jag vet att när man tränar på hög nivå så blir minsta skada som gör att man inte kan träna som planerat att hela ens värld rubbas. Tyvärr är skador en del av vår verklighet och hur vi hanterar dem kan ofta vara det som skiljer framgång från besvikelse. I svåra tider brukar jag ta hjälp av historiska bevingade ord:

Om ni behåller samma fokus och målmedvetenheten under perioder med motgångar som ni gör när allt flyter på som det ska, då kommer ni tillbaka snabbare än ni tror.
Mitt namn är Daniel Stenman, jag är assisterande coach och en del av Hammarby Friidrott och det är jag stolt över.
Klicka här för att se en sammanfattande video från lägret!