Ytterligare aktiva klarade SM-gränsen

Foto: Deca bild Foto: Deca bild

Tor 19 dec

I förra helgen deltog ett par Hammarbyare i Julskinkekastet i Västerås. Det var framför allt viktkastning som stod på menyn.
Albin Wolgast tog kvalgränsen till SM direkt med 15,04. Albin var 71 cm bättre än förra året vid exakt samma tidpunkt så det var en stabil inledningstävling.
Emmy Lindblom gjorde en bra inledningstävling med 13,12 och klarade kvalgränsen direkt.
Leia Finbom Höglund imponerade och slog personligt rekord och var över kvalgränsen med 13,53.
Tyra Sternlind gjorde även en bra kultävling med nytt personligt rekord 10,81 och endast en hårsmån ifrån SM-gränsen.
Gå in på vår SM-sida här där vi listar alla som hittills klarat gränserna till vinterns SM-tävlingar.


Julbrev från Sportchef Fredrik Nelson

Ons 18 dec

Kära Hammarbyare.

Vi närmar oss Jul och Nyår, och jag hoppas att alla har det fint mitt i all den stress som ibland kan prägla denna tid på året.
När man är mitt uppe i sin vardagskarusell, och det är många krav och måsten utifrån, kan även saker som i vanliga fall är kul och avslappnande bli en börda.
Att släpa sig ner till Sätrahallen eller en skolgympasal kan ta emot och kännas tungt istället för roligt och inspirerande.
Men jag upptäcker allt som oftast att när jag väl kommit på plats (i mitt fall gymmet på Enskede IP) så mår jag alltid bättre när jag får träffa alla underbara aktiva och tränare som är Hammarby Friidrott. Att få se barn och ungdomar idrotta och ha roligt tillsammans, att se våra juniorer och seniorer utvecklas och bli bättre, och att se våra duktiga tränare ta hand om våra aktiva, då är det svårt att inte känna en stor glädje över att få vara en del av det Hammarby som vi bygger tillsammans.
Så när det är tungt och det inte flyter på som du skulle vilja, glöm inte att du inte är ensam. Ta en stund på träningen och prata din tränarkollega, en förälder, en kompis eller en annan aktiv. Ibland kan det lyfta dig mer än vad du tror. Vi är starkare tillsammans!
 
Jag har nu varit på plats som Sportchef i lite mer än en månad, och det är mycket att bearbeta och lära sig. Den här resan kommer vara en ständig läroprocess, och jag är övertygad om att vi är på rätt väg för att bygga en stark och stabil förening.
Jag vill rikta ett stort tack till mina medarbetare på kansliet.
Att se hur hårt de jobbar varje dag för att skapa dom absolut bästa förutsättningarna för er medlemmar är verkligen inspirerande!
Jag vill också tacka styrelsen för ert stöd och förtroende, och jag lovar att göra mitt yttersta för att förvalta det på ett bra sätt.
 
Och framförallt, ett stort tack till er medlemmar!
Det är ert driv och engagemang som utgör stommen i vår verksamhet. Utan er, inget Hammarby Friidrott.
Ett speciellt tack till er tränare och ledare för all den tid och energi ni lägger ner för att våra aktiva ska ha en så bra träningsmiljö som möjligt.
 

Jag vill önska er alla en god jul och ett gott nytt år, så ses vi 2025! Forza Bajen!


Fredrik Nelson

Sportchef


Julkort från Midnattsloppet

Tis 17 dec

Nu börjar det dra ihop sig till Jul. Men bara för att det kommer bli en massa mat och godsaker så betyder inte det att man ska ligga på latsidan, tvärtom! Nu har vi chansen att optimera löpträningen och här kommer därför ett par löpartips från Midnattsloppet nedan hur du kan utföra din löpning på ett extra juligt sätt:

Klicka för större!


Tre aktiva klarade kvalgränsen till IUSM i Skellefteå!

Mån 9 dec

Tre stycken aktiva klarade redan nu kvalgränsen till IUSM i Skellefteå i helgen. Samtliga på 1000m:

Ivar Janson, P15, 2.45,18
Hedda Strömö, F15, 3.13,02
Cajsa Sundén, F15, 3.13,88

Gränsen var 3.00 för killar och 3.15 för tjejer.
Ambitionen är att få med 18 stycken aktiva till mästerskapet, som går 8-9 mars.  Gå in på uttagningssidan här för att se vilka som kvalat in till vinterns SM-tävlingar.


Fina prestationer under säsonge:
Gwen Fagerström

Foto: deca bild Foto: deca bild

Tis 3 dec

Här kommer en liten återblick ifrån några av säsongens bästa prestationer, prestation nummer 5:
Gwen Fagerström är en av klubbens, och Svensk Friidrotts, riktigt stora talanger! Hon är otroligt stark i många grenar, framför allt i sprint men har även en stor fallenhet för hopp. Hon tog under säsongen dubbla individuella USM-guld på Ungdoms-SM både inne (60m och 200m) och ute (80m och 300m) på ett imponerande sätt. Även silver i längd inne (vilket hon inte alls var nöjd med). Dessutom var hennes tid på 200m som hon gjorde inomhus, 24,85, femte bästa tid som någonsin gjorts i klubben av kvinnliga seniorer. Detta trots att Gwen endast var 14 år vid lopptillfället!
Gwen var en oerhört lojal och viktig kugge i lagsammanhang under säsongen, där det bl.a. blev guld och silver på Stafett-SM, guld i Lag-USM och där hon ställde upp i maxat antal grenar i Lag-SM kvalet. Dessa lagmedaljer hade inte varit möjliga utan Gwen som gjorde mycket fina sträckor i stafetterna och starka insatser i grenarna hon ställde upp i. Gwen ställer alltid upp när klubben frågar!
Det finns framöver en ännu högre potential att på lång sikt verkligen nå långt inom friidrotten om Gwen kan satsa på att hålla sig borta från skador då vi vet att skador är något som man vill undvika för att kunna utveckla sin fulla potential.

Nyhetsarkiv
December 2024


Utökade artiklar här nedan!


Julhälsning från Gwen Fagerström

Fre 27 dec

2024 har varit ett väldigt kul och framgångsrikt år för mig med massa roliga minnen. Inomhussäsongen började bra och starkt, jag persade vecka på vecka och plockade hem tre nya klubbrekord i F15 60m, 200m och längd. Även IUSM i Växjö gick över förväntat och jag åkte hem med två guld, ett silver och nya PB.

Efter IUSM började 08-09 gruppen ladda upp för utomhussäsongen. I maj gjorde jag seniordebut i Lag-SM i Västerås där jag tävlade i 200m. Kroppen fortsatte prestera fram till juni där jag åkte på en skada i knät som hindrade mig från att träna och tävla som jag ville. På USM fick jag då välja bort längdhoppet och fokuserade på de grenar jag kunde köra med knät, 300m och 80m. Även där tog jag två guld. Sista tävlingen för säsongen var Lag-USM, jag ställde upp i 100m, tresteg och stafetten. Där lyckades Hammarby ta hem guldet för tredje året i rad.

Efter säsongen gjorde vi en magnetröntgen på knät, det visade sig att främre korsbandet gått sönder. Jag fick nyligen besked om att jag nu ska opereras i januari. Så 2025 blir ett rehabår för min del. Men jag hoppas att knät ska läka ihop så snabbt som möjligt så är jag tillbaka starkare än innan 2026. Men bortsett från det är jag jättenöjd med säsongen, det är tack vare mina träningskompisar och fantastiska tränare!

I år firar vi julafton i Karlstad hos farmor och kusinerna på pappas sida. Vi äter alltid super mycket god julmat och bakar lussebullar och pepparkakor. Min favorittradition på julafton är att vakna på morgonen och kolla om jultomten lämnat nog paket i julstrumporna, och att efteråt äta en lång julfrukost. Jag älskar även traditionen på kvällen när hela släkten tittar på Kalle Anka och öppnar sina julklappar.

Träningen över jul och nyår fram till operationen kommer vara försiktig, men jag kommer utnyttja de sista veckorna då jag kan springa som jag gjort innan. Jag tänkte passa på att testa IF Götas banor när jag ändå är i Karlstad ;).
I julklapp önskar jag mig nya spikskor och ett nytt knä.
 

God jul och gott nytt år önskar Gwen Fagerström!


Julhälsning från Nicklas Roslund

Tor 26 dec

Vilket friidrottsår det har varit! 2024 har varit fyllt av framgångar, fantastiska ögonblick och glädje för Hammarby. 
Jag är tränare i främst höjdhopp. Kombination av spänst, kontroll, tajming och teknik gör höjdhopp fascinerande. På gatan där jag växte upp var vi många barn i samma ålder. Vi ordnade egna friidrottstävlingar i trädgården helt spontant. Vi byggde upp en egen höjdhoppsställning och landade i vanliga bäddmadrasser. Allt var spontanlek och vi kunde hålla på i flera timmar, skärmar och mobiler fanns ju inte på den tiden.  Jag hade länge familjerekordet i höjdhopp men det rök häromåret då min son hoppade högre. Min stora idol var Patrik Sjöberg. Patrik Sjöberg innehar fortfarande det svenska rekordet på 2,42 som han satte på Stockholms Stadion 1987. Jag var inte på plats men har förstått att det var en magisk kväll att uppleva. Ett stort ögonblick var när jag träffade på Patriks Sjöbergs gamla konkurrent Dietmar Mögenburg på träningslägret i Nerja i våras. Han bor numera i Norge och är höjdhoppstränare för en norsk klubb.  
 
I min gamla hemstad Mariestad anordnades i somras en småskalig höjdhoppstävling på Högelids Idrottsplats och sonen var med. Med Stefan Holm som tävlingsledare och prisutdelare fick arrangemanget en extra guldkant. Jag tror att det blir en återkommande tradition i Mariestad.  
 
Höjdpunkterna under året har varit många men jag minns särskilt Lag-USM i Västerås som var en nagelbitare in i det sista, och glädjen när Hammarby tog hem guldet med en enda poäng var obeskrivlig. Lagtävlingar är ett fantastiskt sätt att uppleva friidrott, tänk alla spännande Finnkamper genom åren. Jag rekommenderar verkligen att ni tar chansen att följa Hammarby på Lag SM-kval för seniorer, Lag-USM eller Kraftmätningen. Alla i laget är viktiga när alla friidrottens grenar ska avgöras på en eller två dagar. På tal om lagtävlingar så kan jag rekommendera att boka biljett till Finnkampens 100-årsjubileum nästa år på Stockholms Stadion, det kommer bli en stor folkfest. 
 
Julen kommer jag och familjen tillbringa i fjällvärlden, en del skidåkning förstås men främst ser jag fram emot julmys framför brasan, gärna med en god bok. Jag hoppas kunna få ihop en del mil i längdskidspåren även om Vasaloppssatsningen för tillfället är satt på paus.    
 
Nästa år ser jag fram emot fortsatt fina framgångar för Hammarby Friidrott. Närmast ser jag fram emot Junior-SM i Göteborg i slutet av februari.  
 
Avslutningsvis några bok- och streamingtips med friidrottstema: 
 

  • Vad jag pratar om när jag pratar om löpning – Haruki Murakami
  •  Born to Run – Christopher McDougall: En bok om löpningens rötter och ultramaraton. 
  •  IFK Trumslagaren – Max Lundgren: Ungdomsromaner om en friidrottsklubb i Malmö. Max Lundgren har även skrivit romanerna om Åshöjdens BK 
  • Sprint – Netflix: En dokumentär om sprinthjältar som Noah Lyles och Sha’Carri Richardson  
  • Bäst när det gäller - SVT Play: dokumentär med Daniel Ståhl, Henrik Larsson, Khaddi Sagnia 
  • Triumfens ögonblick (Chariots of Fire) - brittisk Oscarsbelönad film från 1981 
  • Born to fly – En film om Armand Duplantis   

Tack för att jag fått dela några tankar om friidrotten med er. Jag fram emot ett nytt år fyllt av nya utmaningar och segrar. Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett fantastiskt 2025! 

Nicklas Roslund


Julhälsning från Alannah Hellstadius

Ons 25 dec

2024 har verkligen haft sina toppar och dalar men överlag det bästa och roligaste året!
Jag började året med att flytta till Göteborg för att träna med Gustaf Hultgren. Säsongen började rätt snabbt efter flytten men jag tävlade bara ett par tävlingar innan vi la ner säsongen för att ha en längre grundträning inför utomhussäsongen.

Utomhussäsongen började tidigt med Lag-SM kval och efter det hoppade jag successivt bättre och bättre för varje tävling.
Men redan i slutet på maj hoppade axeln ur led när jag tappade greppet om staven och landade rakt på axeln. Det påverkade mig inte supermycket mer än att jag inte kunde göra vissa rörelser.
På SM i Uddevalla hoppade jag 3,90 med kort ansats, mitt första PB på två år! Efter SM valde vi att gå ut på längre ansats och längre stavar, det blev en invänjningsperiod men jag lyckades hitta en bra känsla på JSM som slutade med guld!
Efter JSM hoppade axeln ur led igen och jag fick då avbryta säsongen tidigare än planerat. Axeln hade blivit så pass skadad att jag behövde operera den i oktober men nu har jag påbörjat rehab och hoppas vara tillbaka och hoppa nästa sommar! Även fast jag blev skadad och opererades är jag väldigt nöjd med säsongen och året.
Jag trivs väldigt bra i Göteborg och har en fantastisk träningsgrupp.

I år åker jag och min familj till Irland för att fira jul, som vi alltid gör. Vi ska till min moster och en stor del av släkten kommer att samlas, där har de en fårfarm och en liten pub. Eftersom jag har släkt i både Sverige och Irland får jag en längre jul. Vi börjar med mini-jul i Sverige med svenska släkten innan vi åker. På Irland firar vi svensk jul den 24:e med svenskt julbord. Den 25 blir en lång dag. Upp tidigt för att öppna presenter som tomten kommit med, under dagen hinner vi med att träffa släkt, äta julmiddag med kalkon, skinka och stuffing, och spela sällskapsspel. Den 26:e är lugnare, då käkar vi rester av julbordet och hinner med fler släktträffar.

Mitt bästa julminne är nog alla jular när jag var liten och väntade på tomten. Den 24e när vi gick och la oss la vi ut en skalad morot till rudolf och ett glas mjölk och en mince pie (en slags fruktkaka) till tomten vid öppna spisen för att tomten skulle få äta och dricka när han kom förbi mormors hus. Den 25e vaknade vi alltid hur tidigt som helst och sprang ner till vardagsrummet för att se om tomten kommit. Det hade han som tur var alltid gjort, han hade även käkat och druckit upp, Rudolf åt dock oftast bara en liten bit av sin morot. 


God Jul och Gott Nytt År

Alannah Hellstadius


Julhälsning från Christoffer Belec

Tis 24 dec

Hejsan Hammarby.

2024 är snart slut och när man tittar tillbaka på året så har det varit ett oväntat och känslorikt år. Året började med en dramatisk händelse på IUSM Örebro men trots detta lyckades jag ändå finna “vikt-nirvana” och kom på 6:e plats i vikt vilket jag är rätt nöjd med.
Påsken firade jag för första gången på ett träningsläger i Albufeira, Portugal, där jag lyckades kasta RIKTIGT långa kast i diskus.
Efter lägret bestämde jag mig för att tävla så mycket som det gick för att få mina långa kast officiella. Min första lyckade tävling, alltså över 50 meter, i Bålsta förlorade jag guldet med en centimeter. Efter det dröjde det inte länge tills klubbrekordet slogs (ledsen Martin ;) ).
Till min förvåning fick jag ett "monsterpass" som sedan ledde till att jag anmälde mig till en tävling i Norrköping för att lyckas kvala in till UEM (vilket jag gjorde) framför Simon Pettersson.
 
Att komma till UEM i sista minuten kändes overkligt men även spännande att få representera Sverige. På plats var jag väldigt nervös men lyckades kvala in till finalen med ett 53-meters kast. Under finalen kände jag inte riktigt att jag hade fått ett perfekt kast men lyckades ändå inte komma sist.
 
Strax efter UEM hade jag skadekänningar i ryggen och hade svårt att kasta vilket gjorde att jag inte kastade så bra under SM men jag lyckades tänka bort smärtan och kasta ett helt ok diskuskast på 53 meter i mitt allra sista kast. Tyvärr fattades det bara 1 centimeter till silvermedaljen men jag hade ändå tur att prestera bättre än Sverigeettan under denna tävling som inte lyckades få ett godkänt kast.
 
Därefter var jag på Finnkampen men jag var fortfarande skadad så jag presterade inte på topp men vi tog hem segern som vi brukar.
 
Till sist avslutade vi året med Lag-USM där vi Hammarbyare vann guld tillsammans för tredje året irad.
 
Efter alla tävlingar har jag varit på rehab i ett par månader utan att kasta diskus. Jag kände mig rastlös och lite deppad men å andra sidan har det lett till att styrketräningen blev min prioritet vilket jag kände att jag behövde.
 
Nu hoppas jag bara att 2025 blir ett bra tävlingsår utan skador. Under julen kommer jag att lata mig på andra sidan jordklotet i det varma klimatet i Chile med en kaloririk glass i handen för att äntligen bli en riktig ”kastare” och för att ladda om för nästa SM-tävling.
 

Jag önskar er en god jul och ett gott nytt år 2025.

Christoffer Bélec