Friidrottsskolenytt

Tor 31 dec
Det märkliga året 2020 närmar sig sitt slut!
Vi har jobbat efter: Ställ inte in - ställ om!
Vi är oerhört nöjda och stolta över att vi kunde genomföra Friidrottsskolan i somras på ett bra sätt under de rådande omständigheterna! 
Grymma ledare och barn!
Hammarby Friidrott har för avsikt att genomföra Friidrottsskolan även i sommar 2021 och planeringen pågår för fullt. I skrivande stund hoppas och tror vi på liknande upplägg som i somras med mindre grupper på Enskede IP med omnejd och på Västberga IP.
Vi hoppas att vi har tillräckligt med information för att öppna anmälan till Friidrottsskolan 2021 i mars/april.
Tills dess skickar vi en hälsning från årets Friidrottsskola!
Stort Tack för det gångna året!
Önskar er alla ett Gott Friskt 2021!
/Sussi Lindefalk
Projektledare Friidrottsskolan
Nedan kommer en liten hälsning från våra grymma ledare!


Helena går i pension

Mån 28 dec
Kära kollegor, medarbetare och alla Hammarbyare,
Så var det då dags för mig att säga tack och hej då!
Pensionen hägrar!
Det har varit ett sant nöje att arbeta tillsammans med er
i denna fina förening.
Jag har haft många trevliga stunder de gångna sju åren och jag kommer att sakna er, men tar med mig många härliga minnen!
Önskar er lycka till med alla spännande aktiviteter och tävlingar
i framtiden!
God Jul och ett gott nytt 2021!
Helena Nydahl


Skoregler

Fre 18 dec
Den här informationen vänder sig i första hand till aktiva, och ledare för aktiva, som är födda 2005 och äldre, men det kan vara bra att känna till för samtliga ledare i klubben!
Friidrottsförbundet har bestämt om tillämpning av World Athletics nya skoregler. Tillämpningen gäller fram till den 28/3 2021, hur det ser ut efter det datumet vet vi inte just nu.
Texten från förbundet hittar ni här.
Nu är det inte aktuellt med så många tävlingar, men om det blir aktuellt så se till att följa reglerna.
I de fall man använder en sko som finns på World Atheletics lista över godkända skor, så är allt grönt. Den senaste listan återfinns här. I annat fall måste skon uppfylla kraven på sultjocklek.
Observera att eventuella inlägg/extra innersulor också räknas med i sultjockleken. Det innebär att om man använder en sko som finns med på listan med inlägg måste sulan plus inläggens tjocklek uppfylla tjocklekskraven.
Den aktuella listan finns längst ned i denna text, men kolla alltid på World Athletics hemsida i fortsättningen.
För er som ska köpa nya skor att användas på tävlingar, se till att skorna finns med på denna lista.


Finnkampen på Stadion t.o.m. 2025!

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Tors 17 dec
Finnkampen kommer hållas 2021, 2023 och 2025 på Stockholms Stadion. Saxat från friidrott.se:
Finnkampen är ett av de äldsta och populäraste idrottsevenemangen i Sverige och är världens idag enda levande friidrottslandskamp. Med sin långa historia fylld av prestigekamp och friidrottsminnen har Finnkampen fått en stark nationell förankring i både Sverige och Finland.
På den anrika olympiska arenan Stockholms Stadion har hittills 30 Finnkamper arrangerats sedan starten för snart 100 år sedan, och nu blir det alltså ytterligare tre till. Svensk Friidrott och Stockholms Stad kommer samarbeta över Finnkampen 2021, 2023 och 100-årsjubileet 2025.
Det är mycket positivt att Svensk Friidrott fortsätter samarbetet med Stockholms stad om Finnkampen fram till och med 100-årsjubileet år 2025. Denna klassiska landskamp är mycket uppskattad av breda folklager och betyder mycket för friidrotten. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi fortsatt ska värna och utveckla, säger Svensk Friidrotts ordförande Johan Storåkers.
Stockholms stad:
”Vi är mycket stolta över att Stockholm får fortsatt förtroende som värdstad för Finnkampen under 2021, 2023 och 2025. Evenemanget är världens äldsta landskamp och vi ser fram emot att tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet få utveckla det framåt och ge stockholmarna en sprakande upplevelse när evenemanget fyller 100 år under 2025. Relationen med grannlandet Finland är viktig, och Finnkampen är ett av flera initiativ där vi kan fortsätta att utveckla ett redan fint samarbete”, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad
Parterna kommer nu jobba inriktat fram mot jubileumsåret 2025
då Finnkampen ska bli en stor friidrottsfest i Stockholm.
Tanken är att bjuda på något alldeles extra. Då hoppas vi också på svensk revansch: det blev nämligen finländsk seger den första Finnkampen 1925 i Helsingfors.
Finnkampen 2021 arrangeras 4-5 september.
Efter två raka dubbelsegrar 2019 och 2020 leder Sverige just nu i antalet segrar totalt (herr + dam) mot Finland med 74-72.


Sara Wilkinson invald i 08 fris styrelse

Mån 7 dec
Klubbens barn- och ungdomstränare Sara Wilkinson har blivit invald i styrelsen i Stockholms Friidrottsförbund.
Så här lät det på 08 fris hemsida:
Sara Wilkinson, 40, Hammarby IF, har ett förflutet som elitfriidrottare med personliga rekord som 12.57 i tresteg, 5.87 i längd och 14.21 på 100 m häck. Hon började med friidrott som sexåring i Enköpings AI och hann under karriären också med fem år i USA då hon studerade och tävlade för ett universitet. Sara jobbar som hemkunskapslärare och hade Moa Hjelmer som elev som inspirerade henne att göra comeback vilket resulterade i några säsonger i Spårvägen.
– Jag älskar friidrott och är nu engagerad som barn- och ungdomstränare i Hammarby för åldrarna 7-12 år.


Målet är att så många
som möjligt ska bli seniorer

Lotta och Dennis under pågående coachning Lotta och Dennis under pågående coachning

Fre 4 dec
I samband med Lotta Borgius utmärkelse till årets ungdomsledare i Stockholmsregionen så passade 08fri på att byta några ord med vår pristagare. Saxat från 08fris hemsida:
Hon tränar sedan några år en grupp aktiva födda 2003 och 2004 i framförallt sprint. Gruppen nådde exceptionella framgångar under 2020 och erövrade 24 USM-medaljer och därav 17 guld.
Hon belönas inte bara tack vare resultaten utan också för sitt sätt att se och uppmuntra varje individ. Så löd juryns motivering.
Efter nästan 20 års frånvaro halkade Lotta in i friidrotten tack vare sonen Theo. Han hade en kompis som skulle börja och med honom följde hans mor. Det inspirerade Borgius till att ta kontakt med Hammarby som reagerade direkt.
Hon och en till fick ta hand om ett tjugotal förhoppningsfulla 03-/04-or, hälften killar och hälften tjejer, som började med ett lekfullt pass i veckan för att två år senare träna två gånger i veckan. Men det var inte en tidigare aktiv fylld av självförtroende som började, snarare en som undrade hur det var att ställa om från fokus på sig själv till att ta hand om andra. Inriktningen av träningen kom mer eller mindre av sig själv.
-Det blev sprint och häck eftersom det är grenar jag kan relatera till. Det blev ganska mycket lågintensiv löpning och många koordinationsövningar, allt för att hitta rätt kroppshållning och ett så bra steg som möjligt.
Från början bestod gruppen av hälften av vardera könet men i takt med tiden har andelen tjejer minskat. Kärnan är fortfarande aktiva födda 03 och 04 men åldersspannet sträcker sig från 99 till 05.
Lotta tar hjälp av Dennis Acson i höjd, längd och tresteg
och en utifrån i stav.
Hennes egen specialdistans var 400 m där hon med personbästa 52,67 är sexa genom tiderna i landet. På meritlistan finns också två SM-guld, tre Finnkamper och en Europacupstart.
-Träningen är medvetet upplagd för att så många som möjligt ska bli seniorer.


Lotta Borgius årets tränare!

Lotta med sina sprintgrabbar på Slottsskogsvallen Lotta med sina sprintgrabbar på Slottsskogsvallen

Tors 3 dec
Lotta Borgius blev under gårdagens årsmöte i 08 fri
utsedd till årets tränare i distriktet!
Lotta har lagt ned oändlig tid under säsongen på sin träningsgrupp som har haft enorma framgångar med 24 stycken SM-medaljer i form av 17 guld, 2 silver och 5 brons!
Gruppen präglas också av en mycket härlig kamrat- och gemenskap, i sann Bajenanda!
Grattis Lotta!


Helena går i pension

Mån 28 dec
Kära kollegor, medarbetare och alla Hammarbyare,
Så var det då dags för mig att säga tack och hej då!
Pensionen hägrar!
Det har varit ett sant nöje att arbeta tillsammans med er
i denna fina förening.
Jag har haft många trevliga stunder de gångna sju åren och jag kommer att sakna er, men tar med mig många härliga minnen!
Önskar er lycka till med alla spännande aktiviteter och tävlingar
i framtiden!
God Jul och ett gott nytt 2021!
Helena Nydahl

Nyhetsarkiv
December 2020

Utökade artiklar här nedan


Tio största händelserna 2020
Gott Nytt Förbättrings
år!

Tors 31 dec
År 2020 har varit ett av de tyngsta åren i klubbens historia. Året började så bra med finfina insatser på Svenska Mästerskap där vi bl.a. var bästa klubb på IJSM-IUSM17 i Göteborg i PF17-klasserna. Sedan kom covid-19 som rörde om i grytan rejält inte bara i idrottssverige utan i hela världen. Även om covid-19 har förstört så otroligt mycket för så väldigt många så har faktiskt 2020 varit ett riktigt bra idrottsår för klubben!
Dock har det varit väldigt tråkigt att tävlingar inte kunnat genomföras och att de tävlingar som genomförts inte varit lika roliga för våra aktiva med stora grupper som åker tillsammans i form av brist på den där härliga sammanhållningen och gemenskapen som vi är så vana vid!
Här följer 10 av de största händelserna som inträffat under 2020.
Läs vidare här!


Julhälsning från Niklas Jonsson

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Fre 25 dec
Här kommer Julens fjärde hälsning från vår uthållige löpare
Niklas Jonsson! Julhälsningarna kan ni läsa här!
 
God Jul alla Hammarbyare!
Mitt 2020 började bra med mycket träning och en frisk kropp.
I april månad var det äntligen tid att springa säsongens första lopp, tanken var Örebro halvmaraton men ju närmre tävlingsdagen jag kom så märke jag hur restriktionerna pga. Covid-19 blev hårdare och hårdare.
Strax innan tävlingsdagen ställdes loppet in, Corona stod i vägen för att kunna genomföra arrangemanget. Det kommer nya lopp snart tänkte jag, men då visste jag inte hur Corona skulle slå till mot Sverige och världen.
Under sommaren tränade jag på i hopp om att tävlingarna snart skulle börja igen men flera känningar i kroppen störde träningen. Med kort varsel blev ändå SM i halvmaraton av i slutet av juli, med osäker form så är jag nöjd med min 10:e plats på SM (med tiden 1.07.08)
Nästa lopp under sommaren blev virtuella Midnattsloppet där jag lyckades behålla segern från 2019.
Det blev inte fler lopp för mig detta år, kroppen ville inte springa lika mycket som huvudet.
Under 2021 hoppas jag att allt blir som vanligt igen i världen och i Sverige, samt att kroppen är hel och pigg och sugen på att tävla massor.
Självklart vill jag även försvara segern i Midnattsloppet 2021.
Tiden fram till jul består av träning hemma i Stockholm, men det ska även hinnas med en del julklappsköp och julbak såsom pepparkakor, lussekatter, knäck och skumtomtefudge.
Julen i år ska jag fira i en stuga i Jämtland med förhoppningsvis massor av snö och mycket skidåkning (längdskidor såklart). Julaftonsmorgonen börjar som alltid med risgrynsgröt och därefter ut och träna. Det finns inget bättre än att komma hem efter träningen på julaftonsmorgonen äta massor med julmat, titta på tv och vänta på tomten. Under granen i år hoppas jag på en ny löparklocka som vill träna massor 2021.
Nu ser vi fram emot friidrottsåret 2021.

God Jul och Gott Nytt År!
Önskar Niklas Jonsson


Julkrönika 2020
Tränare på distans - ur en junior
och hopptränares perspektiv

Tors 24 dec
Det är julafton idag, klockan är 07.48 och fortfarande rätt mörkt. Vänta så ska jag tända ett ljus.
God morgon förresten!
Hur har ni det? Jag har redan varit uppe en stund. Behövde fundera lite till över vad jag ville dela med mig av i denna julhälsning.
Vänta… känner ni doften av lussekatter? Tror nog att det är dags för en till kopp kaffe. Är det någon annan som vill ha? Jag har precis värmt bullarna som jag bakade igår. Ni får gärna smaka om ni vill.
Ingenting, absolut ingenting blev som jag hade tänkt mig i år.
Då ska ni veta att jag hade väldigt stora förväntningar och förhoppningar både för egen del som tränare och för Team 02-98. Året då alla i gruppen räknades som juniorer. Förra året den 24 december befann jag mig på en strand i Malaga. Jag hade precis tittat på Tjuren Ferdinand genom mobilen för att sen ta mig ett dopp. Inte dopp i grytan alltså, utan ett dopp i Medelhavet. Jag hade inte badat på 10 år, men tänkte…ska jag bada så kan jag väl göra det på julafton, när jag har chansen. Ingen annan befann sig på stranden så varför inte. Blev så förtjust i staden att jag ett tag övervägde att leta upp en friidrottsklubb där och erbjuda mina tjänster som tränare, men så tänkte jag på er där hemma. Jag hade ju utmanat gruppen då att ta sig en löprunda på julafton. Jag tyckte att 2019 blev en annorlunda jul. Men i år kan vi alla få vara annorlunda utan att det är konstigt. Eller hur…
Läs hela julhälsningen från Erika här!
​​​


Hallå alla fina bajare - God Jul!

Ons 23 dec
Här kommer Julens tredje hälsning från vår speakersprinter Noah Bucht Wesslén!
2020 kommer med stor sannolikhet bli året vi aldrig glömmer. Men friidrottsmässigt får man ändå vara glad över hur mycket som gick att genomföra, med hänsyn till omständigheterna. Nya lägen kräver innovativa lösningar, därför kan jag konstatera att gruppens träning blivit mer varierad än tidigare. Även om jag anser att vår tränare Lotta är expert på just allsidig träning har det varit kul att få slippa inomhusträning så mycket som möjligt. Jag som i grunden är alpin skidåkare trivs mycket bra i det fria och påverkas därför egentligen inte alls av att inte få vara inomhus. I mars när gymnasieskolorna stängde blev vårt sociala liv kraftigt begränsat och studiemotivationen sänktes. Men när det var som allra mörkast var det mina fina vänner på löparbanan som gav mig glädje. Det fick mig verkligen att uppskatta värdet i friidrotten. Kärlek till er!
För mig personligen kan “stolpe ut” vara någon form av signum av ett JSM som inte gick enligt plan. Men räddningen blev ett Stafett-SM som var fantastiskt kul och gick otroligt bra. I finalen av den svenska stafetten lyckades vi knipa guldet och dessutom sätta ett Svenskt Rekord för klubblag! Något extra var också att på plats få se 4x100m-laget ta klubbens andra guld för helgen, det gick snabbt vill jag lova!
Nu närmar sig julen med stormsteg - vilket jag hävdar är den bästa tiden på året! All god mat som lagas, fint pynt överallt och så förhoppningsvis lite snö. Jul hos familjen Bucht Wesslén har varierat mellan åren, vi hade en period när det firades mestadels i Karibien och Mexiko. Vilket är delar av världen där firandet sker på ett lite annorlunda sätt jämfört med Sverige. Men det var fantastiskt härligt att få uppleva andra traditioner och framförallt få njuta av lite sol! 
I år blir det en vinter med snö, jag och familjen kommer få njuta av ledigheten uppe i Vemdalen, om så restriktionerna tillåter. Det blir nog en klassisk jul med pepparkaks- och lussebak, Kalle Anka klockan tre och julklappsspel - vilket jag verkligen kan rekommendera, sjukt kul!
Så God Jul igen och grått nytt hår! :) 
Hälsningar Noah Bucht Wesslén


Julhälsning från Linn Harryson

Tis 22 dec
Här kommer en julhälsning från vår duktige kastare Linn Harryson!
 
2020 har varit ett speciellt år på många sätt, mycket träning för min del vilket även har märkts av på resultaten. Mitt bästa resultat för säsongen med 3kg-släggan blev 53,47m och en fjärdeplats på USM17, ett resultat som jag är nöjd med trots att jag vet att det hade kunnat bli längre. Det är trots allt en ökning med ca 7m från året innan. SM var lite annorlunda i år jämfört med tidigare år, det var såklart tråkigt utan publik men det tråkigaste från mitt håll var att inte ha mina vänner där, det jag saknade mest var själva resan och lagandan man får under tävlingens gång.
Jag var dock ändå glad över det faktum att SM ens blev av då det tidigare under våren var oklart.
I och med att detta var mitt sista år med 3kg-släggan så var det lite frustrerande att jag kände att jag hade mer i mig, men det är bara att ta nya tag med ett kilo extra nästa år. Nu när jag ska kasta med 4kg-släggan så har jag den senaste tiden kört mycket styrka för att bygga upp inför nästa utesäsong men även inför vikten i vinter som även den blir lite tyngre. Det har varit kul att på senaste tiden se hur styrkan har lönat sig och jag har själv märkt att jag blivit starkare. Jag ser dock fram emot nästa säsong då det ska bli kul att se hur min hårda träning kommer att löna sig.
I och med att jag hade skola på distans i princip hela förra terminen så spenderade jag mycket tid på Enskede IP. Den här terminen har dock träningen begränsats pga. de nya restriktionerna vilket såklart är tråkigt, men man får göra det bästa av situationen. Vi i kastgruppen har fortfarande den mesta träningen ute med gemensam avslutande cirkelstyrka. Corona har fått mig att inse att träning har stor betydelse för mig och mitt välmående, vilket jag ser som något positivt eftersom det har gett mig mer motivation till just träning. I vinter hoppas jag att restriktionerna lättar lite på träningsfronten eftersom det senare i vinter kan bli lite svårt att träna utomhus i minusgrader. En annan konsekvens av Corona har även varit att min tidigare tränare Blomman inte har varit tillgänglig på samma sätt som tidigare vilket har varit väldigt tråkigt, dock så har jag fått en ny tränare, Patrick Lindfors, vilket har varit väldigt kul och intressant. 
Julen i år blir ju lite annorlunda, vanligtvis så brukar jag fira med min släkt antingen på mammas sida eller pappas, men i år så blir det bara vi i familjen dvs. jag, mamma och pappa. Det positiva är dock att vi kommer skaffa en julgran, vi brukar inte göra det då vi vanligtvis inte firar jul hemma. Att pynta granen är nog det jag tycker är mysigast med julen. Jag brukar ha ganska svårt att komma in i julstämning då snö inte direkt är så vanligt förekommande längre här i Stockholm under december. Men vi i kastgruppen gör i alla fall vårt bästa för att komma in i julstämningen genom att byta ut Sussis spanska musik med julmusik nu i jultider. 
God Jul och Gott nytt år!
Linn Harryson