Anna Bergin julhälsning

Tis 26 dec

Året har överlag varit ett väldigt bra friidrottsår för mig
med flera roliga minnen...
Läs Annas och övriga julhälsningar här!


Julhälsning från Kjell Herre

Mån 25 dec

När höstmörkret infinner sig och temperaturen sakta sjunker vet man att året snart är till ända. Kanske ägnar man sig då åt att blicka tillbaka på året som gått och att på något sätt sammanfatta. Jag ska försöka göra detta men framför allt passa på att skicka en julhälsning och en tillönskan om ett gott slut på 2023.

Gå in och läs Kjells och övriga julhälsningar här!


Julhälsning från My Lindberg

Sön 24 dec

2023 har varit ett superroligt år!
Jag har fått uppleva mycket roliga händelser med båda Team 08 men också Team 06/07 som jag aldrig kommer att glömma. 

Gå in och läs Mys och övriga julhälsningar här!


Julkort från Paragruppen!

Fre 22 dec

Hammarby Funkisdrott hälsar alla en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År!

Gruppen växer sakta men säkert och det är nu 8 stycken som en gång i veckan hoppar längd, stöter kula och springer stafett.
Som deras tränare kan jag bara säga att det är min bästa stund i veckan då vi ses.
Vi är också bra på tjuvstarter, övertramp och skrattanfall.
Vi ses 2024 i Sätrahallen och på Enskede IP.

Janne och bästa gänget


Många klarade kvalgränserna
till IUSM i Växjö!

Mån 11 dec
Det var ovanligt många äldre ungdomar i farten i helgen på tävlingar i både Sätra och Västerås!
Följande av våra aktiva klarade redan nu klubbens nomineringsgränser till IUSM15-16 i Växjö:
P15-killen Nicholas Chang gjorde fina prestationer med fina resultat i framför allt 60m och längd där kvalgränsen klarades.
Jonatan Borg gjorde bra ifrån sig i speciellt 200m när han tog sig under 25 sekunder för första gången.
Alessandro Mancinella gjorde ett stabilt häcklopp och var under 9 sekunder.
Benjamin Wilkinson och Theodor Håkansson gjorde en fin inledningstävling i stavhopp men de har båda mycket kvar att ge i grenen.
Alma Eklöf och Emmy Lindblom gjorde strålande prestationer när de båda klarade kvalgränsen i viktkastning på en tävling i Västerås.
Gå in här på vår nomineringssida för att se hela listan på de som hittills klarat våra nomineringsgränser.


Hackettbröderna kvalade in till SM!

Peter Bohlin/PEBO-foto Peter Bohlin/PEBO-foto


Mån 4 dec
Tävlingssäsongen smygstartade lite i helgen för även ett par av våra äldre SM-behöriga Hammarbyare.
P15-killen Jumanne Hackett slog till direkt med en stabil serie i kula där samtliga var persstötar och över 12 meter där den längsta mätte 12,99 vilket innebär att han var över nomineringsgränsen till IUSM i Växjö med stor marginal. Det blev även vinst i tävlingen.
Storebrorsan Quincy Hackett var inte ensam i familjen om att klara nomineringsgränsen då även han tog denna under en tävling i Falun. Grenen var stavhopp och bästa noteringen lydde 3,73. Och SM:et som gäller för Quincy är IUSM17 i Örebro.
På vår nomineringssida här läggs alla Hammarbyare upp som klarat gränsen till vinterns SM-tävlingar.

Nyhetsarkiv
December 2023


Utökade artiklar här nedan!


Årets 10 händelser

Sön 31 dec

Nu när 2023 snart är till sin ända så passar vi på att blicka tillbaka till de stora ögonblick som 2023 bjudit på. Här kommer 10 stora händelser under året som var stora för klubben.
 
Grete Ahlbergs fina stabilitet
Vår superkastare Grete Ahlberg har visat ännu ett år av stabilitet! Hon gjorde ett riktigt statement förra vintern när hon slog till med 22,20 i vikt och blev andra bästa kvinna genom tiderna i Sverige i grenen! Grete har befäst sig i landslaget och är numera mer eller mindre given i slägga i landslagstruppen. Under året har det därför blivit många landslagsuppdrag när det varit en landskamp, såsom Nordenkampen, Europacupen i kast, Lag-EM, NM och Finnkampen. Säsongens stora mål, VM i Budapest, lyckades Grete ta sig till vilket innebär att hon 2 år i rad varit med i stora internationella seniormästerskap!

Stafett-SM
Vi avslutade säsongen på ett finfint sätt på Stafett-SM som bjöd på soligt och varmt sommarväder. Vi blev totalt sjätte bästa klubb men bästa klubb i våra starka PF17-klasser där vi tog massor av medaljer. Vem minns inte Dennis Otienos otroliga upphämtning i manliga 4x100m när han gjorde en sanslös upphämtning på sin sträcka och till slut pressade sig förbi Ullevi vilket innebar att vi lade vantarna på bronset efter favoriterna MAI och Upsala. Maja McCarthy som hoppade in i F17 4x100m och förde pinnen över mållinjen till seger var också något som kommer sitta på näthinnan en lång tid framöver!
 
Lag-USM guld
En av de absolut största händelserna under året var den magiska majdagen i Karlskrona när vi lyckades bärga guldet med minsta möjliga marginal i en dramatisk tillställning! En helt otrolig laginsats och kämparanda som aldrig tidigare skådats. Vi hämtade in ett underskott på nästan 30 poäng på värsta konkurrenten Tureberg och vände till seger i en sagolik historia där vi i delad buss med Tureberg nöjda och belåtna åkte hem till Stockholms igen. Vi har vunnit tävlingen två år i rad nu och nästa år så kan vi bli historiska om vi skulle vinna en tredje gång.
 
Kraftmätningen guld
Vi lyckades med bedriften att stå högst på prispallen även i Kraftmätningsfinalen. Segern var det aldrig något snack om då vi till slut vann med en ganska stor segermarginal i sådana här sammanhang. Vi ska vara otroligt stolta att vi lyckades försvara vårt guld från ifjol. Det är inte lätt att vinn Kraftmätningen och definitivt inte lätt att återupprepa bedriften. Nästa år har vi chansen att vinna tävlingen för tredje året i rad- skulle vi lyckas med det så skulle vi bli historiska!
 
Eerika Kiilis stora engagemang
Vår utbildade förbundsdomare Eerika har varit mycket aktiv under året på olika tävlingar inom riket då hon har varit huvudrollsinnehavare i ett antal stora tävlingar. Hon var tävlingsledare på Hammarbyspelen, Stafett-SM, och Stockholmskampen. Hon var även grenledare inom tävlingsserien Längd- och Trestegstouren, Lag-SM kvalet och Lag-SM finalen. Hon har även tidigare under året utbildat sig till teknisk ledare och innehaft värdefulla roller inom området i stora tävlingar som Bauhausgalan, Folksam GP och Finnkampen. Det har även blivit några barntävlingar under säsongen. Dessutom så har hon gått utbildningen för utbildare av nya distriktsdomare och har även väldigt nyligen genomfört en kurs i hjärt- och lungräddning i Röda Korsets regi.
2024 ser ut att bli ännu ett mastigt tävlingsår för vår suveräne och mångsidige arrangemangsledare. Det jobbas t.ex. på för fullt mot Hammarbyspelen där Eerika är en av huvudpersonerna som tävlingsledare.
 
Midnattsloppet Stockholm fortsätter återväxten
Midnattsloppet fick ett rejält uppsving gentemot fjolårets lopp. Med totalt 21 107 st löpare som var anmälda till vårt stora lopp på Södermalm så var det en ökning med nästan 8000st deltagare. Vi hade även fler deltagare om man räknar med ”småloppen”. Äntligen känns det som att coronapandemin är bakom oss och att folk återigen vågar delta i löplopp! Detta är mycket viktigt inte bara för folkhälsan, utan även för klubbens verksamhet då en stor del av Midnattsloppets inkomst går till oss i Hammarby som kan användas till klubbens verksamhet.
 
Martin Cousins inträde som ny ordförande
Martin Cousins valdes in som ny ordförande vid årsmötet i mars tidigare i år. Sedan dess har Martin verkligen varit en enorm kraft som ordförande och en ordförande som verkligen förstår verksamheten. Det är inte många som prioriterar ett årsmöte i Hammarby Friidrott framför sin egna 50-årsdag och bara det visar på Martins stora hjärta och engagemang! Vi hoppas att Martin kommer fortsätta som ordförande i klubben under en lång tid framöver så grunden vi står på förankras och blir ännu mer stabil på lång sikt.
 
Bästa placering i SM-pokalen sedan 2020
Klubben slutade 2023 nia i SM-pokalen, som är en sammanställning av SM-poäng som Sveriges alla klubbar erhållit under en säsong. Det är två placeringar bättre än föregående år och med bara små marginaler upp till sjundeplatsen. Det är också bästa placeringen vi haft i tabellen sedan 2020 då vi också var nia och dessa båda år är de bästa klubben någonsin haft i tabellen sedan införandet 2018.
Vårt mål enligt nuvarande verksamhetsplan är också att vara topp 10.

Våra ungdomar som kommer nedifrån och som har framtiden framför sig
Våra ungdomar har verkligen framtiden framför sig. Vi tog otroliga 18 stycken medaljer under JSM-USM17 Helsingborg och var bland de bästa klubbarna i mästerskapet. Detta trots att vi saknade flera duktiga medaljkandidater. Men det viktiga är egentligen inte huruvida man tar medalj på ett ungdoms/junior-SM eller inte. Det viktiga är att man fortsätter träna på med god motivation, man håller sig skadefri, man inte ger upp med friidrotten och hittar annat som vissa kan tycka är mer intressant som får en att sluta. Det viktiga är att man har en god plan framåt som man är motiverad att följa för att kunna uppnå sina drömmar och mål. Det handlar om prioriteringar och hur mycket man faktiskt vill uppnå sina mål. Om man prioriterar sin friidrott så behöver man hela tiden göra avvägningar så ens liv hela tiden blir bra för friidrotten. Och detta är inte lätt för de allra flesta när man växer upp och flera konkurrerande aktiviteter börjar dyka upp. Den som kan hantera situationen och prioriterar sin friidrott är den som mycket sannolikt kommer att nå längst i slutändan. Så om våra ungdomar och juniorer förutom sin fysiska talang besitter starka inre drivkrafter så kan de nå hur långt som helst!
 
Niklas Walls räddning av Finnkampen
Niklas Wall blev roligt nog uttagen till sin första Finnkamp på seniornivå. Uttagningen skedde sent. Niklas skulle komma att få en av huvudrollerna i tävlingen. Längdhoppet var en av de avslutande grenarna. Ställningen var ledning till Finlands favör och villkoren var som sådana att Niklas behövde hoppa förbi en av finnarna för att kunna vända hela Finnkampen till Sveriges favör. Niklas var tvungen att hoppa över 7,23 vilket inte är någon enkel uppgift inför ett kokande Stockholms Stadion när det gäller som mest och Niklas pers är 7,33. Men i det sista hoppet lyckades han få till, kanske inte ett speciellt tekniskt lyckat hopp, men det såg rätt långt ut och mycket riktigt så mättes det 7,28 vilket innebar att Niklas tog sig förbi en av finnarna och att poängställningen totalt slutade helt lika 227-227 och att Sverige då vann på fler grensegrar. Niklas blev sedan ikastad i vattengraven och fick mycket uppmärksamhet i media efter sin snygga Finnkampsräddning!

Gott Nytt År!