Gott nytt år alla Hammarbyfriidrottare!

Lör 31 dec
Snart har ytterligare ett år passerat, ett år som varit minnesrikt på många sätt. Det finns mycket att lyfta fram som positivt under år 2016 och här presenteras de tio stycken punkter som vi tycker varit bland de viktigare.
 

Michel Tornéus- Svenskt rekord och EM-silver

Michel Tornéus chockade många när han söndagen 10 juli fick till ett riktigt monsterhopp i spanska Sierra Nevada på nya Svenska Rekordet 8,44! Det är en förbättring av hans tidigare rekord med hela 22 centimeter! Hoppet skedde med perfekt plankträff och med 1,8 meter i medvind! Resultatet är en riktig toppnotering och Michel slutade säsongen som världsfyra i världsårsbästastatistiken. Michel gjorde även en finfin prestation på EM i Amsterdam där han tog ett fantastiskt silver på fina 8,21.
 

Kraftmätningen-guld

Våra fantastiska ungdomar födda 2001-2003 som deltog i Kraftmätningen gjorde åter igen en otrolig insats och försvarade titeln i mixklassen! Det är tredje gången på fyra år som klubben lagt beslag på titeln vilket är en extremt stark och osannolik prestation! Framför allt var det våra tjejer som var på tårna och vann flickklassen med stor marginal. Killarna hade ett lite svagare lag men krigade hela vägen och sluta på åttonde plats. I många grenar var det över 100 stycken deltagare så våra topplaceringar visar verkligen på väldigt goda insatser.
 

Benn Harradine

I oktober anställde vi vår nye sportchef Benn Harradine. Benn har varit i klubben sedan 2013 men sedan han började jobba i klubben har vi verkligen fått in en frisk fläkt! Klubben har länge behövt en person som Benn som kan upprätthålla en kontakt med sponsorer, handskas med våra äldretränare, och komma med nya och intressanta utvecklingsidéer. Benn har varit inblandad i det mesta sedan hans arbete som sportchef inleddes och det känns bra att ha honom på plats i vår Hammarbyfamilj! Antalet möten som vår fantastiske diskuskastare haft sedan hans tjänst inleddes i klubben kan knappt räknas.
 

Rekord i antal medlemmar

Vi har under året slagit rekord i vårt medlemsantal! Med 1470 stycken medlemmar är rekordnoteringen ett faktum. Det är en förbättring från år 2014 med 34 stycken medlemmar. Ju fler medlemmar vi är desto bättre gehör får vi hos Idrottsförvaltningen, när vi driver våra utvecklingsfrågor med fokus på Enskede IP. Så ökningen är ett mycket gott tecken på att klubbens utveckling går framåt!
 

OS i Rio

Klubben hade hela tre stycken aktiva hammarbyare med på OS i Rio! Benn Harradine, Michel Tornéus och Sandra Eriksson! Det är det största antal aktiva deltagare som klubben någonsin haft i ett OS! Hammarby var den svenska klubb tillsammans med Ullevi som hade med flest deltagare i mästerskapet. Tyvärr lyckades ingen av våra olympiska deltagare ta sig vidare till final men tre deltagare på ett OS är hur som helst en makalös prestation och har länge varit en målsättning i klubben!
 

USM i Vellinge

Det blev stor succé då vi blev andra bästa klubb på Ungdoms-SM i Skåne där vi tog 8 medaljer varav 5 stycken otroliga guld! Klara Rådbo och Stina Gustavsson tog båda dubbla guld. Klara lade beslag på de ädlaste valörerna i höjdhopp med 1,66 och tresteg med noteringen 11,54. Stina tog sina guld i sprintdistanserna 80m och 80mh med de fantastiska tiderna 9,86 respektive 11,06w. Stina tog även en silvermedalj i kula på ett nytt fint personligt rekord 12,96. Greta Deltin tog ett härligt guld på 100m på ett imponerande sätt med den mycket högklassiga tiden 12,12. Övriga medaljer kom i medeldistans av Vilma Hultström och Johan Ekberg på 800m respektive 2000mh med resultaten 2.22,20 och 6.35,86.
 

Sprintvågen

Klubben har verkligen utvecklats sprintmässigt det senaste decenniet! Från att knappt ha haft en enda sprinter som sprungit under 11 sekunder på 100m så har ni nu hela 7 stycken sprinters under säsongen som underskrider 11-sekundersbarriären! Det är en väldigt imponerande och intressant utveckling vilket lämnar utrymme till stor iver för klubbens framtida sprintkapacitet. På Stafett-SM tog vårt M22-lag på 4x100m dubbla medaljer då det blev guld i juniorklassen och brons i seniorklassen. Det blev även nytt klubbrekord med 40,77. Våra yngre sprinttjejer tog även guld på ett överlägset sätt i F15-klassen på 4x80m, med den fenomenala tiden 38,19 som även är ett svenskt ungdomsrekord! Och sprintkulturen fortsätter att ta klubben med storm vilket gör fortsättningen mycket intressant att följa!
 

Midnattsloppet Stockholm

Vårt storlopp lockade i vanlig ordning många löpsugna till Södermalm för en riktig folk- och publikfest! Det blev åter igen ett stort deltagande med nästan 35 000 löpare. Deltagarantalet minskade något återigen men det är generellt för alla löplopp nu. I Stockholm bjöds det på perfekta förutsättningar med en mycket behaglig löptemperatur mellan 15-19 grader. Den turkosa tröjfärgen ägde Södermalm denna magiska löparkväll! Vårt fantastiska Midnattslopp är verkligen någon alldeles extra! Från 2 852 startande löpare under debutåret 1982, då utgången av loppet var högst oviss, till att vi år efter år nu ligger på över 30 000 löpare! En fantastisk utveckling!
 

Ungdomar i internationella mästerskap

Grete Ahlberg och Victoria Almerén Hansson togs i somras ut till internationella mästerskap på junior- respektiver ungdomsnivå. Det är första gången någonsin i klubbens historia som vi har med två stycken ungdomar på internationella ungdomsmästerskap samma år. Grete deltog i slägga i JVM i Bydgoszcz, Polen, och Victoria på 100mh i UEM i Tbilisi, Georgien.
Grete Ahlberg ingick under hela utomhussäsongen ingått i en kvartett duktiga släggkastare som alla fyra klarade JVM-kvalgränsen på 57,50. Dessa tjejer har under säsongen pushat varandra till längre längder och konkurrenssituationen har sannerligen varit positiv för tjejerna! För Grete som hade skadeproblem tidigare i vinter och våras så var en JVM-plats då rätt långt borta men Grete har utnyttjat konkurrensen och därmed funnit tändvätska för att kunna kasta längre. Grete var en av två tjejer som till slut fick åka till Polen. Detta var Gretes andra internationella mästerskap i rad då hon förra året deltog i Ungdoms-VM.
Victoria Almerén Hansson har slagit personligt rekord denna säsong med 13,62 i 100mh och blev uttagen till UEM redan i juni månad. Hon hade en del oflyt med dåliga förutsättningar i sina lopp under sommaren då merparten av de 100mh-lopp hon gjort under säsongen varit motvindslopp. Det var även Victorias andra raka internationella mästerskap då hon deltog förra året i Ungdoms-OS.
 

Våra fantastiska ideella ledare

Det finns många fantastiska ideella ledare i klubben! Elin Lindell är verkligen en skinande guldklimp i vår klubb! Elin blev utnämnd till årets kvinnliga ledare i klubben! Hon blev utsedd till bästa ledare i SOK:s projekt Heroes of Tomorrow. Elin har även hållit ledarutbildningar i Svenska Friidrottsförbundets regi under året och är också projektledare för sommarfriidrottsskolan vilken hon skött på ett strålande sätt! Elin var också lagledare för damlaget i Lag-SM-kvalet och brukar vara med som entusiastisk ledare på våra SM-tävlingar. Hon har även fler ledarprojekt på gång då hon möjligtvis kommer att ansvara för Sveriges lag i Nordiska Skolspelen i maj.
Petra Kapell är en annan av klubbens fantastiska ledare! Petra har haft en ledarroll i klubben i över 30 år! Hon ansvarar för två stycken träningsgrupper, Team 98-01 och 06:5-gruppen för vilka hon tillsammans håller sju träningar i veckan! Petra verkligen lever och andas för friidrotten och är en sällsynt juvel! Petra blev detta år utsedd till årets ungdomsledare i Stockholm och har haft stora framgångar under året. Hennes träningsgrupp team 98-01 har vunnit lagtävlingen Kraftmätningen två år i rad. Hennes aktiva tog 5 guld på USM i somras där klubben blev andra bästa klubb! Klubben blev utsedd till bästa klubb i Stockholm för aktiva från 15-17 år och där har Petra en väldigt stor förtjänst! Petra har i varje träningsgrupp hon haft ansvar för lyckats utveckla ungdomar på ett fantastiskt sätt!
Willy Berggren är personen bakom Löparnas Vänner och är med i tränarkollektivet i gruppen som gör skillnad för löpningen i alla åldrar! Tränarteamet består av ett fantastiskt gäng eldsjälar som brinner för löpning. Träningen är allsidig med backe, flåsvarv, fartsträcka och styrkestationer, korta och långa intervaller och rörlighet. Willy har lagt ned sitt engagemang i klubben i makalösa 40 år och har ett enormt grönvitt löparhjärta!
Alla som gillar att springa är välkomna till Löparnas Vänners träningar. Ungdomar och vuxna, elit och motionärer värmer upp tillsammans. Sedan är det hårdkörning som gäller, var och en på sin nivå. Och det finns alltid någon att träna med på samma nivå! Stämningen är på topp från start med musik och hejarop. Här stöttar vi varandra. Löparnas vänner tränar i alla väder. Här finns inga klenisar eller fönstertittare. Löparnas Vänner brukar avsluta sina pass med välbesökta fikastunder. Gruppen präglas av positivitet, tuff inställning och vänlig stämning! Gruppen tränar alltid oavsett väderlek! Det finns få så tillfredsställande känslor som att komma hem dyblöt, lite frusen och utmattad och känna, ”vad skönt, jag gjorde det”! Det gäller att vinna över sig själv varje dag!


Julkort från Midnattsloppet

Jürgen och Jennie! Jürgen och Jennie!

Tis 20  dec
Nu när det är vinter kan det ibland vara lite svårt att kunna springa utomhus och utnyttja sin förmåga på bästa sätt på grund av bl.a. halt underlag och bitande kyla. Midnattsloppet har gjort ett julkort med några tips på hur du kan skydda din löparform under årstiden.


Mycket lyckad tränarkonferens!

Jürgen och Jennie! Jürgen och Jennie!

Mån 19  dec
I lördags samlades 30 stycken av klubbens tränare och andra viktiga nyckelpersoner för en tränarkonferens som vår sportchef Benn Harradine bjudit in till!
Världsrekordhållaren i diskus Jürgen Schult var på plats för att inspirera våra tränare! Jürgen inledde sitt föredrag med att förmedla att han var väldigt glad och stolt att vara på plats hos oss. Världsrekordhållaren gick igenom de olika faserna i en kastares utveckling och berättade vad de innehöll enligt hans uppfattning.
Han presenterade intressanta tabeller över utveckling i olika åldrar för diskuskastare, i olika lyft, löpning, kast, hopp osv.
Vi hade även en världsmästare på plats då Jennie Johansson, som tog guld 2015 i 50 meter bröstsim, höll ett intressant föredrag om sin karriär. De andra gästföreläsare vi hade på plats var Fotios Makrostegrios som pratade om Friidrottsgymnasium, Mattias Götrick  hade föredrag om skadeprevention och Anna Lovreus gav tips om hur man använder Googles funktioner på bästa sätt. 
För att se bilder från konferensen gå in här.


Fina resultat på Luciaspelen!

Mån 12  dec
I F15 kom Embla Wihk trea i kula på 10,47 och även trea i stav på 2,30.
I P15 60m kom André Barroso Johansson tvåa på 7,86 och vår nya snabbe kille Mikael Agge gjorde en riktigt fin första tävling då han tog en bronspeng på 7,90. André tog även ett guld då han vann höjdhoppstävlingen på 1,72.
Markus Moberg slog nytt klubbrekord i P14 60mh med fina 8,92 och vann grenen!
Martin Sundberg gjorde bra resultat som står ut jämfört med vad han gjort tidigare av i kula, det blev 9,54 och en fjärdeplats. Teodor Borgius kom femma i längd på 5,09.
I F14 vann Beata Edelholm längd på fina 5,07. Alicia Löwhagen kom fyra i finalen på 60m och noterade 8,41. I övrigt så satte de flesta i PF14 riktigt fina personliga rekord på 60m.
I F13 kom Lana Lackanovic tvåa på 60m på 8,49,
Frida Krantz kom tvåa i höjd på 1,48
Signe Blom tog en bronspeng i längd på 4,81.
I F12 kom Sofia Eskilsson tvåa i längd på 4,31, Norah Lind vann i höjd på 1,32 och Alvah Lind kom trea på 1,28. I Kula blev det en Hammarbytrippel! Norah Lind vann på 10,48 följt av Sofia Eskilsson på 8,76 och Alvah Lind på 8,28.
I P11-klassen vann Elias Kapell 60m på 8,71. Han tog även brons i längd på 4,43.
Adrian Kylington vann P10-klassen på 60m på 9,20.
Grymma stafetter!
I stafetterna på 4x200m gick det riktigt bra då klubben vann PF15, PF13 och PF11-klasserna!  
I PF15 blev det dessutom en dubbel. Laget med 2002:or vann på 1.46,70. Sprang gjorde Molly Freeman, Andre Barroso Johansson, Åsa Trosell och Mikael Agge. Laget med 2003:or kom tvåa på 1.46,96, sprang gjorde Kathleen Larsson, Teodor Borgius, Beata Edelholm och Markus Moberg.
I PF13 vann Lana Lackanovic, Kalle Aldskogius, Frida Krantz och Filip Engström på 1.54,06.
I PF11 vann Lii Jabbour Clarke, William Loqvist, Belize Landsky och Elias Kapell på 2.03,86.


Fina resultat på Luciaspelen!

Mån 12  dec
I F15 kom Embla Wihk trea i kula på 10,47 och även trea i stav på 2,30.
I P15 60m kom André Barroso Johansson tvåa på 7,86 och vår nya snabbe kille Mikael Agge gjorde en riktigt fin första tävling då han tog en bronspeng på 7,90. André tog även ett guld då han vann höjdhoppstävlingen på 1,72.
Markus Moberg slog nytt klubbrekord i P14 60mh med fina 8,92 och vann grenen!
Martin Sundberg gjorde bra resultat som står ut jämfört med vad han gjort tidigare av i kula, det blev 9,54 och en fjärdeplats. Teodor Borgius kom femma i längd på 5,09.
I F14 vann Beata Edelholm längd på fina 5,07. Alicia Löwhagen kom fyra i finalen på 60m och noterade 8,41. I övrigt så satte de flesta i PF14 riktigt fina personliga rekord på 60m.
I F13 kom Lana Lackanovic tvåa på 60m på 8,49,
Frida Krantz kom tvåa i höjd på 1,48
Signe Blom tog en bronspeng i längd på 4,81.
I F12 kom Sofia Eskilsson tvåa i längd på 4,31, Norah Lind vann i höjd på 1,32 och Alvah Lind kom trea på 1,28. I Kula blev det en Hammarbytrippel! Norah Lind vann på 10,48 följt av Sofia Eskilsson på 8,76 och Alvah Lind på 8,28.
I P11-klassen vann Elias Kapell 60m på 8,71. Han tog även brons i längd på 4,43.
Adrian Kylington vann P10-klassen på 60m på 9,20.
Grymma stafetter!
I stafetterna på 4x200m gick det riktigt bra då klubben vann PF15, PF13 och PF11-klasserna!  
I PF15 blev det dessutom en dubbel. Laget med 2002:or vann på 1.46,70. Sprang gjorde Molly Freeman, Andre Barroso Johansson, Åsa Trosell och Mikael Agge. Laget med 2003:or kom tvåa på 1.46,96, sprang gjorde Kathleen Larsson, Teodor Borgius, Beata Edelholm och Markus Moberg.
I PF13 vann Lana Lackanovic, Kalle Aldskogius, Frida Krantz och Filip Engström på 1.54,06.
I PF11 vann Lii Jabbour Clarke, William Loqvist, Belize Landsky och Elias Kapell på 2.03,86.


Petra Kapell årets ungdomsledare
i Stockholm!

Petra och Arne Ljungqvist som var mötesordförande Petra och Arne Ljungqvist som var mötesordförande

Tor 8 dec
Petra Kapell har blivit utsedd till årets ungdomsledare i Stockholm!
Petra kom till klubben redan år 1979 och inledde själv som aktiv med framgångar med landslagsuppdrag i stav på Finnkampen men har sedan dess haft en ledarroll i över 30 år. Hon ansvarar för två stycken träningsgrupper, Team 98-01 och 06:5-gruppen. Petras första kontakt med friidrotten inträffade en regnig dag på Årsta IP då hennes mormor tog med henne till Hammarbys ungdomsträning som tolvåring. Sedan dess har klubben blivit som ett andra hem för henne! Petra håller sju träningar i veckan och lever för friidrotten!
Team 98-01 vann Sveriges största ungdomstävling, Kraftmätningen, både år 2015 och 2016 vilket är en fantastisk prestation! Klubben blev samtidigt utsedd till bästa klubb för aktiva 15-17 år! Petra har självfallet en mycket stor förtjänst till att vi har sådana duktiga ungdomar då hon är en otroligt duktig tränare! Hon har i varje träningsgrupp hon haft ansvar för lyckats utveckla ungdomar på ett fantastiskt sätt och är i allra högsta grad värdig utmärkelsen som Stockholms bästa ungdomstränare!


Sollentunas första test avklarat på
SAYO Indoor!

Frida Krantz och Lana Lackanovic som tog silver respektive brons i höjdhopp Frida Krantz och Lana Lackanovic som tog silver respektive brons i höjdhopp

Mån 5 dec
I lördags invigdes Sollentunas nya hall med den första tävlingen som blev hallens första riktigt test. 225 stycken hammarbystarter genomfördes. SAYO inomhus har genomförts sedan 2005 (dvs elva årgångar) i Sätra men kunde nu äntligen flytta "hem" till Sollentuna. 
På åtta timmar genomfördes sammanlagt ca 1600 starter fördelat på 40 tävlingsgrenar för barn/ungdomar födda mellan 2004 och 2009. 
Det var mängder av fina Hammarbyresultat på tävlingen!

Nyhetsarkiv
December

Utökade artiklar här nedan


Julhälsning från Paul Förnestig

Mån 26 dec

Här kommer julens fjärde hälsning från vår ungdomssprinter
Paul Förnestig!
År 2016 har varit ett år fullt med framgångar. Det jag är mest nöjd med under året är mina två nya personliga rekord inne och ute på 200m då jag var nära klubbrekord båda gångerna. Inomhus hade jag som pers 24,27 från året innan. Den tiden slog jag med över en halv sekund och den nya tiden var 23,57 med två ynka hundradelar ifrån klubbrekord.
Efter inomhussäsongen hade jag mycket skadeproblem. Jag hade inte genomfört en träning utan smärta på fyra månader så när jag äntligen fick börja springa igen var det en härlig känsla. På Världsungdomsspelen i somras fick jag chansen att springa 200m med manliga seniorer. Jag vann mitt heat och putsade mitt personbästa till 23,17. Med den tiden toppade jag Sverigestatistiken och var två tiondelar ifrån klubbrekord. På VU lyckades jag även knipa ett brons på 80m vilket är min hittills mest prestigefyllda medalj.
År 2017 har jag som mål att sänka mitt personliga rekord ytterligare på både 60m och 200m och de tävlingar som jag satsar på är såklart IUSM och USM.
Vi i Team 98-01 ska åka på träningsläger i Ungern i april månad vilket blir gruppens första utomlandsläger vilket så klart ska bli jättespännande och roligt! Detta ser jag fram emot!
Jag kommer fira jul hemma tillsammans med min släkt. På julafton brukar jag med min familj klä julgranen och förbereda all mat som kommer att serveras under kvällen.
Min träning under lovet kommer se ut som vanligt men kanske något extra pass i Sätrahallen för att vässa formen inför inomhussäsongen. En vanlig Sätrahallsträning för mig brukar ofta se ut så här: Jag börjar med en lång uppvärmning och mycket löpskolningsövningar. Sedan kör jag 3-4 stycken flygande 30m lopp och några motståndslöpningar.
Det jag gillar mest med julen är den härliga stämningen och allt fint julpynt som sätts upp överallt. Jag har i övrigt ätit många pepparkakor och lussekatter för få igång julkänslan på riktigt och är nu sjukt taggad på alla tävlingar som kommer till inomhussäsongen!
God Jul och Gott Nytt År
Paul Förnestig


Julhälsning från Filippa Ramberg

Sön 25 dec

Här kommer julens tredje hälsning från vår löpare Filippa Ramberg!
2016 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta året som varit.
För min del har det verkligen varit ett år av nya erfarenheter, förändringar och framförallt också glädje! Detta har alltså varit mitt första år såväl inom friidrotten som Hammarby. Tidigare har jag varit aktiv inom andra sporter, men aldrig tidigare löpning. Bytet har dock gått förvånansvärt snabbt och smidigt tack vare all ovärderlig hjälp jag fått av min tränare Michael Forss med träningsplanering och annat vilket jag är väldigt tacksam för!
Anledningen till att jag kom till Hammarby var egentligen bara en slump. Min halvsyster, Stina, har under många år varit aktiv inom klubben. Så när man förra hösten startade upp “Löparnas Vänner” blev hon en del av tränarteamet. 
I och med detta frågade hon om inte jag ville komma ner och vara med på någon träning, vilket jag gjorde. Väl på träningen med Löparnas vänner frågade Michael Forss om jag ville börja träna med Löpgruppen vilket jag tackade ja till. Och på den vägen är det. Det fanns alltså aldrig någon “plan” att jag skulle börja med löpning utan jag provade helt enkelt på det och fastnade direkt. Så tack Stina för att du tog med mig till Löparnas Vänner - löpningen är bland det bästa som har hänt mig!
Året med Hammarby har på många vis överträffat mina förväntningar. 
Kombinationen av en grym sammanhållning i gruppen med riktigt bra och seriös träning har gjort att jag alltid gått från träningarna med ett leende. Det vill jag tacka löpgruppen för!
Även klubben som helhet har överraskat mig väldigt positivt! Att vid de större tävlingarna ha tillgång till tält, mellis och annat är en riktig lyx.
Höjdpunkterna under året har varit många. Däribland lägret på Mallorca i våras, JSM i Hässleholm samt Terräng-SM i Västerås som gav mersmak. Men också de gemensamma distansrundorna på söndagarna, runt Djurgården bland annat, är även det en höjdpunkt i sig. Inte minst då det bidragit till att vi lärt känna varandra bättre inom gruppen.

Bild från lägret på Mallorca Bild från lägret på Mallorca

Nu nalkas julen vilket för mig är en riktig favorithögtid. Dels är det trevligt att umgås med släkt och familj, men det är också mysigt med alla traditioner och saker som hör julen till. Som att baka lussebullar, göra pepparkakshus, gå på julmarknad och köpa julgran.
Som den skidentusiast jag är hoppas jag självklart på en vit jul. För snö kan ju vara bland det bästa som finns. I alla fall enligt mig. Vid brist på snö i Stockholm åker vi ibland upp till Järvsö för några dagars skidåkning. En tradition jag värderar väldigt högt. Det är litet, ganska okänt men med fantastiska skidspår. Det är bara att knäppa på sig skidorna på morgonen, vara ute hela dagen för att sedan äta middag på kvällen och så göra samma sak dagen efter igen. Harsa, som det heter, rekommenderar jag verkligen. Alldeles lagom på alla sätt och vis.
Något annat jag älskar med julen är julmusiken, så om det spelas tomtelåtar när ni kommer till gymmet för att träna, så vet ni vem som är där ;-)

Träningen för min del kommer flyta på som vanligt även under jul och nyår. Vissa småjusteringar lär det säkert bli, men på det stora hela vill jag följa planeringen i så stor utsträckning som möjligt. Detta innebär en kombination av bland annat styrka, intervaller, återhämtningspass och distans, gärna på varierande underlag och platser.
Med mer rutin i bagaget hoppas jag på ett bra 2017 med goda resultat!
I dagsläget är det stora målet att springa riktigt bra på JSM i sommar, men dessförinnan finns en rad delmål som jag hoppas kunna nå längs vägen. Såsom att göra en bra inomhussäsong samt att fortsätta med att successivt öka antalet löp km/vecka.
Med förhoppningar om ett framgångsrikt 2017 både på och utanför tävlingsbanan vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år! Filippa Ramberg


Julhälsning från Benn Harradine

Lör 24 dec

Här kommer julens andra hälsning från vår världskastare
och sportchef Benn Harradine!
There is not a year that goes by that we do not learn something. Our wisdom towards better choices grows as does our knowledge for being more resilient when it comes to handling difficult situation. On a performance level this has probably been one of the most difficult years for me however, what it has highlighted is that I am very fortunate and privileged to have a great team and family who support me.
I look forward to having fun in 2017. Sharing information with coaches and passionate people in the world of athletics. I would love to compete at the world championships in London and be there with my dad. 
I also look forward to helping the club to grow and expand upon the many great things we do together.
I am normally used to it being extremely hot during Christmas. Waking up early on the 25th (which is Christmas day for us in Australia) and being with my family opening gifts and then eating my mum’s amazing cooking. 
Most years in Australia, my brother and I have our traditional swim at the beach, sometimes we are lucky enough to encounter dolphins!
This year I will be in Dalarna with family also. It will be cold and hopefully snowy with many wonderful window lights to brighten up the early darkness. I cannot wait for Gubbröra or Nubbesallad and all the delicious food! Lets hope I dont get too heavy over the break.
Of course I will film my annual Christmas video which usually includes me doing something crazy in the cold.
I have many Christmas memories but it is hard for me to pick one. I have fond memories of pool parties with my whole extended family on Christmas day. My Grandfather would then bring us all in around the tree and he would wear his Santa hat and give us all the presents. It is always a joyful time for me to be with family.
Nothing much changes about my training during the Christmas and New Years holiday. Of course I am not a robot and will take some days to relax and have nice cold walks and sauna over Christmas days, however I will continue to train as normal provided I don’t put on too much weight! 
To prepare for Christmas I have cooked lusselängd, and tunnbröd, and eaten loads of pepparkakor and drunk alkoholfri glögg. I love to walk around and see all the lights in the windows too. Most nights we put on Christmas carols from both Australia and Sweden. 
I will contribute to Christmas day food by cooking something Australian so I can feel like I have some of home here with me in Sweden.
Merry Christmas and Happy New Year!
Benn Harradine


Julhälsning från Stina Gustavsson

Fre 23 dec

Här kommer julens första hälsning från vår ungdomssprinter
Stina Gustavsson!
Mitt 2016 började tyvärr riktigt dåligt med en skada i foten. Detta gjorde att jag bara hann/kunde springa två stycken 60m-lopp, jag sprang inte heller ett enda 60m-häcklopp vilket jag tyckte var väldigt tråkigt. Jag fick istället upp ögonen lite för kula eftersom jag inte kunde springa. Så jag tränade mycket kast och medicinboll, vilket gav resultat, för jag ökade mitt pers i kula med massor! Jag lyckades kvala till IUSM i kula och 60m och tanken var att jag skulle göra mitt första lopp på 60m häck där. Jag vaknade dessvärre med feber på IUSM-morgonen och det var det IUSM:et.
Efter en ordentlig uppbyggnadsperiod började resultaten komma och skadorna var borta! Mina stora utropstecken blev Världsungdomsspelen, USM och Kraftmätningen.
På Världsungdomsspelen persade jag i korta häcken samt 200m och det är också de grenarna som jag var mest nöjd med. Toppen över i:et var tävlingsrekordet på häcken! Jag var verkligen överraskad över resultatet då jag under säsongen sänkte mig med hela sex tiondelar! Det var också riktigt kul att få tillbringa den tävlingshelgen med min grupp! Vi hade ett träningsläger den veckan och VU-spelen blev vår avslutning. Vi i gruppen umgås så mycket nu för tiden så man blir väldigt bra och nära vänner.
På USM var jag revanschsugen, och ”revansch” blev det ju verkligen också! två guld och ett silver. Det blev ett megapers i kula. Återigen var inte resultaten det enda roliga utan det var såklart superkul att få heja på alla andra som även de lyckades jättebra på tävlingen!
Kraftmätningen var en riktigt bra laginsats och det var härligt att vi vann tävlingen andra året i rad! Mina personliga insatser på den tävlingen hade väl kunnat vara bättre däremot.
Om jag ska blicka mot 2017 hoppas jag få chansen att tävla i gula och blåa kläder (svenska landslaget). Det gäller såklart att kvala/bli uttagen till antingen Ungdomsfinnkampen eller European Youth Olympics. Förhoppningsvis klarar jag det, men då gäller det att stå i träningen, och då all träning, inte bara teknikträningarna även fast de är roligast. Detta är ett stort mål i mitt friidrottande! Jag tror också att vi nästa år har chans att tävla om guldet i Lag-USM.
I jul åker vi till Göteborg för att fira julafton med mina kusiner och min mormor och morfar. Det har vi gjort i princip varje år, så det är en tradition. Dagen innan julafton brukar jag och min kusin göra ett schema för den 24:e. Då inkluderar vi alla måltider, vila, Kalle Anka, tomten och en promenad till kossorna som ligger en kilometer bort. Så på julafton går vi enligt schemat. Granen hjälps vi åt att pynta några dagar innan. Granen brukar alltid vara väldigt stor och står i vardagsrummet och jag brukar ofta ta kommando över att pynta den.
Jag har ett minne från den enda julaftonen jag firat hemma. Jag var bara ett och ett halvt år gammal så jag är förvånad att jag kommer ihåg det. Jag hade mitt nattlinne med rosa prinsessor på mig, för jag tyckte då att det var det finaste jag ägde. Jag stod under trappan framför en stor leksakslåda när det lät från utsidan. Då såg vi att det kom en bil. Ur bilen kommer tomten, minijag blir jätterädd och gömmer mig bakom leksakslådan. Där tar minnet slut. Inte så intressant egentligen men lite gulligt.
Jag älskar jul och allt som har med det att göra, jag förbereder mig en månad innan. Jul för mig börjar i november! Jag lyssnar på julmusik i massor, lägger lite för mycket pengar på julklappar och kollar på massa julvideos på youtube. Att köpa julklappar är bland det roligaste för jag älskar att ge folk saker och se att de blir glada. Jag och mamma brukar baka pepparkakor och mamma gör lussebullar med mandelmassa som är SUPERGOTT.
I jul kommer jag träna regelbundet även fast jag åker till Göteborg. Jag planerar att träna i Friidrottens Hus som ligger där. Den hallen är riktigt bra enligt mig för den har snabba banor. Vi går i juletider in i en ny träningsperiod som är tävlingsförberedande. Då kommer vi köra mer explosivt med snabbare intervaller med längre vila. Sedan blir det också mer teknik, vilket är superkul!
God Jul och Gott Nytt År
Stina Gustavsson


Throwback Thursday!

Tilda Kapell och Sira Gassama på STH-Cup 2012 Tilda Kapell och Sira Gassama på STH-Cup 2012

Tor 5 dec

Här kommer en tillbakablick från tidigare år på några Hammarbyare
så här på torsdagseftermiddagen!

Carl Krüsell Berg på Midgårdskastet 2012
Carl Krüsell Berg på Midgårdskastet 2012
Paul Förnestig på Stafett-DM 2013
Paul Förnestig på Stafett-DM 2013
Isabella Engström på Sista Chansen i Huddinge år 2011
Isabella Engström på Sista Chansen i Huddinge år 2011
En ung Josefine Sandelius år 2004 på Hammarby Ungdomsspel
En ung Josefine Sandelius år 2004 på Hammarby Ungdomsspel
Jasmin Sabir i Sätrahallen år 2004
Jasmin Sabir i Sätrahallen år 2004