Fina insatser av
Andreas och Jacob i Norge!

Tis 19 aug
Våra grabbar från Team 288 utförde härliga prestationer
i Nordiska Juniorkampen i helgen

Andreas Almlöf stod för ett superlopp på 110mh och kom trea på fantastiska 14,33w, vilket är det snabbaste vår juniorstjärna någonsin gjort på distansen! Att han dessutom slog årets Sverigeetta gjorde inte saken sämre!

Jacob Ewertzh presterade åter ett stabilt lopp på 200m under 22 sekunder då han kom femma på 21,97 i kraftig motvind. Vår sprinterkanon sprang även i det stafettlag som kom tvåa på 4x100m på tiden 40,95


Lag-USM guldet
bärgades i sista grenen!

Tis 19 aug
För andra gången i historien vann Hammarby lag-USM, 15-17 år. Tävlingen avgjordes på Sparvallen i Tanumshede.
Den förra, och första, segern var år 2007.
Här följer en kortfattad reseberättelse.

Det var 15 aktiva och tre ledare som startade resan till Bohuslän i två minibussar från Enskede IP på fredag eftermiddag. Trots trafikkaos p g a lastbilsolycka på E4:an, felkörning  samt skyfall vid ankomsten till vandrarhemmet i Strömstad var stämningen hela tiden god. Vi blev tilldelade rum och efter en snabb genomgång om tidsplanerna för lördagen ville alla snabbt komma i säng.
Frukost kl 8.00 i en retro matsal à la 70-tal och sedan avfärd mot Tanumshede i soligt väder. Vid framkomst visade Hammarbys aktiva på en gång sin tävlingsvana; de som skulle tävla först började direkt att värma upp, resten hjälpte till med att resa HIF-tältet. Det kändes verkligen att det var ett team som samarbetade. Vi ledare begav oss till tekniska mötet där vi förstod att de tävlande lagen hade väldigt olika förutsättningar. Till exempel fanns det ett lag med deltagare i stav som aldrig tidigare hade hoppat. Ingångshöjd bestämdes därför till 2,13! Tävlingen startade upp och redan efter fem grenar låg vi etta. Detta var överraskande eftersom vi inte hade vunnir någon grenseger! Och Hammarbys ledning höll i sig, gren efter gren.
Den svåraste konkurrenten MAI tog grenseger i nästan alla P-klasser (7 av 8 samt en andraplats), medan deras flickor endast fick en pallplats. När alla individuella grenar var avklarade var ställningen 91,5 – 91 till Hammarbys favör. Inför de två avslutade stafetterna 4x100 m var ledningen alltså minsta möjliga; 0,5 poäng. Pojkarnas stafett gick först. Klar seger för MAI  över Hammarby och därmed övertog de ledningen med 0,5 poäng. Nu skulle hela tävlingen avgöras i flickornas stafett. I heat 1 sprang IF Göta-Karlstad på fina tiden 48,42.  Hammarbys flickor ledde sedan heat två från start till mål medan MAI endast kom trea med fjärde bästa tiden totalt. Hammarbys fina tid 49,04 räckte till en andra plats efter IF Göta-Karlstad i stafetten.
Därmed var segern ett faktum. Överraskande för många då endast en aktiv är född -97. Nästa år är förhoppningsvis de duktiga 98-99:orna åter med och kämpar om medaljerna. Då på hemmaplan på Enskede IP!
Det var alltså Hammarbys jämnhet som gjorde att laget blev så framgångsrika. Flickorna tog 54,5 poäng, pojkarna 51. Och det var två vältrimmade stafettlag som fick avgöra hela lagtävlingen. Det går alltså att vinna en lagtävling med endast en grenseger (Grete Ahlberg i diskus). Vi ledare som var med vill tacka alla aktiva för visad tävlingsmoral och vilja. Vi bugar och bockar!
Niclas Wärn         Pelle Hansson        Björn "Blomman" Blomberg


Abeba silver i EM!

Mån 18 aug
Vår superlöpare Abeba Aregawi tog en silvermedalj under EM i Zürich.
Michel Tornéus tog en femteplats i längdhoppet!
Och våra marathondeltagare gjorde fina insatser!
Abeba Aregawi tog en härlig silvermedalj när hon kom tvåa på 1500m. Abeba gjorde ett fint lopp där hon försökte utmana om guldet. Efter förutsättningarna var det riktigt bra gjort av vår stjärnlöpare! Noteringen i den taktiska finalen blev 4.05,08. Michel Tornéus slutade femma i längdhoppsfinalen efter att ha räddat sig kvar i finalen i tredje omgången med 8,00m. Michel visade upp en stabil nivå då han endast noterade hopp över 8 meter i finalen och hoppade till sig nytt årsbästa med 8,09 i sista hoppet. Michel gjorde en fin tävling men fick tyvärr inte till fullträffen som vi alla vet att han kan få till!
Hanna Lindholm slutade på 42:a  plats i damernas marathon och slog nytt personligt rekord på 2.44.05! Detta trots att banan inte var i det snabbaste laget. Emil Lerdahl slutade på 47:plats i herrarnas motsvarighet med resultatet 2.27.17.


Jacob och Andreas i gulblått!

Tor 14 aug
Imorgon fredag bär det iväg för Jacob Ewertzh och Andreas Almlöf till Kristiansand, Norge, för att representera landslaget i Nordiska 19-årskampen.
Jacob visade fin form i JSM senast på både 100m och 200m och kommer springa 200m och 4x100m-stafett i Norge.
Andreas överraskade många när han på JSM tog en silvermedalj på 110mh och belönas nu med en plats i disciplinen bärandes den gulblåa tävlingsdräkten!


EM i Zürich!

Tis 12 aug
Idag inleds EM i Zürich och vi har fyra stycken hammarbyaktiva på plats!

Abeba Aregawi, 1500m
Vår Hammarbyvärldsstjärna Abeba Aregawi gör EM-entré idag tisdag kl 10.35. Premisserna är att de fyra bästa i de två försöksheaten+ de fyra bästa tiderna går vidare till fredagens final. Abeba springer i det första heatet.

Michel Tornéus, längd
Vår längdhopparkung inleder sin VM-start på fredag kl 19.30. Fredagen kommer alltså bli en riktig Hammarbykväll då Abebas 1500m-final går 19.25 och Michel påbörjar sitt längdkval kl 19.30! Finalen går på söndag 15.30!

Hanna Lindholm, marathon
EM-starterna riktigt avlöser varandra då Hanna är nästa hammarbyare på tur att delta i mästerskapet. Hanna springer EM-maran kl 8.00 på lördagen!

Emil Lerdahl, marathon
Emil gör sin EM-start på EM:s sista dag, på söndagen, kl 8.00. Emil är bäste svensk i disciplinen den här säsongen.


6 medaljer på JSM

Mån 11 aug
Det blev sex stycken medaljer på JSM i Gävle!
Sunday Ojuri tog en silvermedalj på 100m och klockades på 10,69w. Sunday var klart efter i början av loppet men gjorde en megainhämtning de sista 30 metrarna och säkrade därmed silvret!
Sunday sprang även dubbla distansen där han kom femma på 21,80w.
Även Philip Green gjorde en stark insats på 100m då han tog sig på final på 10,82 i något för stark medvind. I finalen slutade han sedan åtta. Han sprang även 200m där han noterade 22,59.
Alex Torgersson tog en fin fjärdeplats på 800m med årsbästat 1.54,12.
Michele Alemayoh tog en femteplats på 5000m med tiden 15.27,89 vilket var nytt personligt rekord!
Niklas Jonsson sprang både 2000mh och 1500m men lyckades bästa i den förstnämnda grenen. Det blev där en femteplats med 6.13,76.
Jacob Ewertzh tog dubbla bronsmedaljer i 100m och 200m! På 100m blev det 10,64w och på 200m supertiden 21,38w! Jacob blev med detta uttagen till nordiska juniorlandskampen i helgen.
Andreas Almlöf sprang både 110mh och 400mh men lyckades lite överraskande bäst på den korta häcken! Det blev silver med tiden 14,57. På 400mh rådde svåra förhållanden med mycket motvind på bortre lång och tiderna blev tyvärr därefter för hela finalfältet. För Andreas blev det 56,43. Vår superhäcklöpare kommer springa kort häck på nordiska juniorlandskampen i helgen.
Vår SM-mästarinna Jasmin Sabir tog ett säkert guld i tresteg på 12,68 och tog även en bronsmedalj i längdhopp med 5,76.
Sara Pernbrink noterade personligt rekord i tresteg med ett hopp på 10,90. Erik Grundberg tog sig till final med ett hopp på 6,66w. Han slutade även sexa i tresteg med resultatet 13,79.
Manne Persson tog sig till final i längd med ett hopp på 6,43.


JSM-USM

Fre 8 aug
Idag börjar den första av tre dagars JSM i Gävle och USM i Söderhamn! Klubben skickar stora trupper till tävlingarna!
Följande aktiva kommer vara med och tävla.
Jacob Ewertzh.  Erik Nyberg.  Philip Green.  Andreas Almlöf
Sunday Ojuri.  Sebastian Wesslén   Gustaf Lidfeldt
Simon Averin Markström.  Valdemar Karlsson.  Jasmin Sabir
Felicia Lindberg.  Daniel Rosberg.  Erik Grundberg.  Manne Persson
Alex Torgersson.  Abdi Yusuf.  Niklas Jonsson
Sandra Hentschel.  Sara Pernbrink.  Madeleine Rossi
Ellen Narfgren.  Julia Wangenheim.  Stina Åberg
Fredrik Orrsveden.  Samuel Lundell-V.  Michele Alemayoh
Emily Berghäll.  Grete Ahlberg.  Erik Herne
Rodi Kay.  Markus Ögren.  Frank Förnestig
Kalle Nie.  Pernilla Hansson.  Ylva Jakobsson
Hanna Kapell.  Emma Hultström.  Christoffer Ahl
Martin Forsberg.  Carl Krüsell Berg.  Sebastian Hargeström
Josefin Herstedt.  Maja Lundmark.  Rosanna Cianelli
Marina Janhunen.  Isabella Engström.  Ida Fritzdorf-Kåberg


SM-formen på gång inför JSM och USM

Ons 6 aug
Många hammarbyare visade fin form igår kväll på Udda Grenars kväll inför JSM och USM som kommer gå i helgen.
Fredrik Orrsveden gjorde ett bra lopp på 600m och noterade stabila 1.23,93, vilket visar att formkurvan är på väg uppåt.
Erik Grundberg är på gång då han slog personligt rekord i tresteg med fina 13,87! Carl Krüsell-Berg persade även han, i diskus, med 33,83.
Hanna Kapell gjorde ett övertygande lopp på 150m. Tyvärr funkade inte den elektriska tidtagningen men hon klockades på fina 18,4m.
Kristina Ulitina gjorde ytterligare en stabil stavhoppstävling då hon var nära det nysatta årsbästa. Hon klarade under kvällen 3,54.
Love Fältström visade mycket fin form då han hoppade samtliga av de godkända hopp han gjorde över 7 meter. Det längsta 7,09, endast två ynka centimeter från pers! Julia Wangenheim slog storpers på 1500mh då hon persade på distansen med 13 sekunder! Den personliga rekordnoteringen är nu 5.19,01. Grete Ahlberg gjorde en stabil släggtävling med noteringen 57,62 som längst.
Maja Lundmark hoppade nytt årsbästa i stav med 2,84.

Nyhetsarkiv
Augusti

Utökade artiklar här nedan


En eloge till Hammarby Friidrottsskola och deras proffsiga ungdomsledare

Ons 13 aug
Här kommer en skildring av vår Friidrottsskola från en förälder
till ett av våra deltagande barn!

Vi hade två veckor kvar på semestern och inte en susning om hur vi skulle fylla de där två veckorna. För mig räcker det såklart med att bara vara. Men för en snart fyllda 7-åring spritter det något för mycket i benen för att bara vara. En kompisförälder ringde. Sa att hon anmält sin tjej till Hammarby Friidrottsskola. Ett slags en-veckas-friidrottsläger. Kl 10-15, måndag till fredag. Jag kollade snabbt om det fanns platser kvar, och det gjorde det. På fem minuter hade jag anmält min rastlösa unge. Eftersom allt gick så fort hann jag inte bygga upp förväntningar. Inte fler än att det skulle vara en rolig sysselsättning för henne vars ben spritter i alla fall. Ack så fel jag hade. Veckan blev så väldigt mycket mer än underhållning.
Veckan blev struktur och ordning, ett lärande om en idrott med många olika varianter och val, ett ödmjukt socialt utbyte mellan idrottande barn och yngre friidrottsledare. Ledare som gjorde ett fantastiskt jobb med att instruera, peppa och vägleda dessa bångstyriga 7-åringar. Det blev god mat, en stor dos kämparanda, spännande lekar, massor av skratt, och i slutet av veckan roliga överraskningar. För kämpa fick de, ungarna. Det blev en tuff vecka i en värmebölja som låg som ett lock över ett kokande Enskede IP.
Min unge har aldrig hört till de där barnen som gillar att anstränga sig för mycket. Dels på grund av astma men framförallt på grund av att vi aldrig lyckats hitta något som hon verkligen gillar att göra i idrottsväg. Och idrott är viktigt.
Idrott är viktigt ur så väldigt många fler aspekter än de rent fysiskt prestationsmässiga. Den är viktig för viljan, envisheten, uppbyggandet av en stark och sund kropp, regler och disciplin, självkänslan, koncentrationsförmågan, respekten och tilliten till kompisar och ledare dvs sociala relationer, för mental utveckling och för fysisk utveckling och känslan av att kunna använda sin kropp till olika saker. Jag skulle kunna rabbla i oändlighet.
Så, när jag stod där på läktaren och tittade på när hon kastade, hoppade, sprang, skuttade och skrattade blev jag alldeles varm inombords. När jag såg hur ledarna ALDRIG missade en chans till att pusha ungarna den sista jobbiga sträckan framåt, fram till målet. När jag såg stoltheten och lyckan i ögonen på mitt barn när hon, trots skoskav och hopplöshet, nådde målet. Det kommer att bli ett minnesvärt ögonblick för henne, och för mig. Och när veckan var slut och ett diplom satt fastklistrat mellan hennes fingrar och en medalj dinglade runt hennes hals och hennes leende gick upp över öronen. Den glädjen!
Nu har vi anmält henne till höstens 7-års-grupp och jag hoppas innerligt att hon kommer in då hon är taggad som aldrig förr.
Stort tack till Hammarby IF Friidrott och en applåd till alla proffsiga ledare på Friidrottsskolan. Att lyckas styra upp skolan med alla dessa ungar överallt, med mat- och träningsstruktur och samtidigt leverera så proffsiga och glada ledare. Det är beundransvärt.
Tack för att ni gav mitt barn en grym vecka med massor av nya erfarenheter och glädjen i att hitta en idrott hon gillar och vill fortsätta med.
Källa: Mia Lindberg/Årstakex


5 guld på SM!

Tis 5 aug
Det blev det bästa SM:et någonsin i modern tid för klubben när vi tog hem 5 guld och 2 silver! Mycket imponerande, och värt att uppmärksamma, är att Oscar Gidewalls hoppgrupp stod för fyra stycken av dessa guld! Vår längdhopparkung Michel Tornéus gjorde en stabil tävling och visade att formen finns där inför EM i Zürich. Med ett hopp på 8,01 så var ytterligare ett SM-guld för Michel ett faktum. Mycket starkt av Michel att kunna prestera ett åttametershopp på ett SM!
Jasmin Sabir imponerade otroligt mycket då hon tog guld i tresteg efter att ha persat fem (!) gånger i rad och hoppat över 13 meter! Det längsta hoppet mätte mäktiga 13,28! Hon persade även i längd efter imponerande hoppning med mersmak då hon nådde 6,00 för första gången någonsin! Hon slutade åtta i längdfinalen! Jasmin var SM:s stora utropstecken, och inte vara med Hammarbyögon sett!
Vår höjdhopparfantom Mehdi Alkhatib gjorde en härlig höjdhoppstävling där han till slut kunde bärga ett guld! Mehdi var exakt lika i tävlingen med sin konkurrent och det krävdes fem skiljehopp innan guldet stod klart. Det var sannolikt den tävlingen Mehdi gjort flest hopp i någonsin då han gjorde hela 17 stycken! Mehdi hade ett utmärkt försök på 2,20! Segerresultatet blev 2,16 men skiljehoppet som avgjorde tävlingen kom på 2,14.
Vår nye trestegsstjärna Erik Ehrlin gjorde ytterligare en mycket fin trestegstävling då han lyckades göra ytterligare en tävling över 16 meter! Vinnarhoppet blev 16,15!  Erik är stark nu och visar att det långa 16,28-hoppet i Västerås inte var någon slump!
Frida Persson och Lynette Morgan stod för en härlig dubbelseger på 400mh! Både Frida och Lynette Imponerade i försöken där de vann varsitt försöksheat. I finalen sprang de båda mycket fint och det var jämnt på upploppet! Frida försvarade sitt guld när hon vann på 58,47 före en väldigt imponerande, pånyttfödd, Lynette som krossade sitt nysatta personliga rekord och nu noterade finfina 58,71!
Ytterligare ett silver kom i mixstafetten på 4x100m. I laget sprang Lynette Morgan, Sofia Hellberg-Jonsén, Sunday Ojuri och Tony Darkwah som gjorde en snabbare stafett än i fjol vilket var positivt!
Sofia Hellberg-Jonsén gjorde en riktigt stark öppning på 400m och låg väldigt bra till på upploppet. Tyvärr tappade hon lite på upploppet pga. den starka öppningen och kom fyra på 400m på 55,95. Mycket bra kämpat av Sofia!
Hanna Lindholm gjorde ett mycket imponerande 10 000m-lopp! Hanna tvingades dra i stort sett hela loppet då hon anförde den andra klungan bakom medaljtrion. Trots detta hade Hanna kvar krafter på slutet och spurtade ner konkurrenterna i kampen om fjärdeplatsen! Mycket imponerande av Hanna!
Johan Hydén tog en poängplats på 1500m när han slutade på sjätte plats. Johan gjorde ett bra försök då han försökte rycka vid klockringningen då det även var hård kamp om positionerna. Tyvärr höll han inte ända in men ändå en fin insats av Johan!
Tony Darkwah tog sig till final på 100m då han noterade fina 10,58w i försöken. I semin fick Tony tyvärr inte till starten men tog sig ändå till final på 10,65. I finalen var det mycket svåra förhållanden då ett brutalt åskoväder precis dragit förbi och temperaturen i luften hade sänks avsevärt. Tony fick tyvärr några felsteg i accelerationen och slutade åtta på 10,84 i motvind. Tony har mycket mer att ge i framtiden och kan han bara få till första delen av loppet samtidigt som han kan fortsätta sin starka andra halva av loppet så kan det gå riktigt fort! Stine Tomb tog sig till final på 100mh då hon sprang på perset 14,06! En mycket fin prestation av Stine! I finalen slutade hon på sjunde plats.
Thobias Ekhamre gjorde sitt första tävlingslopp på 1500m på två år och gjorde det utifrån förutsättningarna mycket bra! Han noterade tiden 3.59,84. Niklas Jonsson gjorde ett bra lopp på 1500m och noterade tiden 4.03,35. Vår talangfulle ungdom Josefin Herstedt gjorde en bra stavhoppstävling. Hon har sett bra ut den senaste tiden och noterade 3,67 vilket gav en åttondeplats. Att vara åttonde bästa senior i hela Sverige vid 16-årsålder är inte fy skam!
Sophie Kling tävlade i diskus och kula och noterade 34,63 och 12,14 och gjorde det bra trots skadeproblem. Sunday Ojuri tog sig till semifinal på 200m med ett lopp på 22,01 och sprang sedan i finalen på 21,93w. Sunday gjorde ett bra SM utifrån förutsättningarna!
Love Fältström hoppade längdhoppskval och var bara ynka 2 centimeter från att kvalificera sig till final. Resultatet blev 6,92.
Jonathan Eklund hoppade stav och gjorde det bra utifrån premisserna! 4,69 blev resultatet.
Bilder från tävlingen finns här.


7 medaljer på USM!

Mån 11 aug
Det blev sex stycken medaljer på JSM i Gävle!
Förhoppningarna inför årets USM var något dämpade då några av våra främsta inte kunde delta pga skador. Även träningsnärvaron har varit si och så på flera håll så medaljförhoppningarna var inte så stora utifrån de mål vi hade satt upp. Det blev ändå hela 21 ungdomar som deltog i 41 grenar. Det presterades över förväntan och de tog hela sju medaljer, fyra fjärdeplatser och ytterligare sju finalplatser!
 
USM dag 1
Det blev en bra första dag för våra ungdomar. Grete Ahlberg höll för favorittrycket i slägga och segrade på 58.53. Emily Berghäll klämde i med nytt pers och knep bronset på 53.11. I stav hade Sebastien Hargeström en duell med Magnus Herstedt (kusin med Josefin Herstedt) i stav. Det blev till sist Magnus som vann före Sebastien som persade med 4.28. Med detta resultat blev han även uttagen till ungdomsfinnkampen! Carl Krüsell Berg kastade stabilt i slägga då han kom fyra på nästpers 45.26. Våra sprintkillar gjorde bra lopp i motvinden och Rodi Kay tog sig till ytterligare en sprintfinal där han slutade åtta på 11.79 (11.72 i försök). Hanna Kapell ställde upp på 100m som en genomkörare inför huvuddistansen 300mh. Hon fick till 12.77 i försöken i motvind vilket var dunderpers och hon tog sig vidare till semi där hon klockades för 12.92, vilket visade sig räcka till final. I finalen blev Hanna åtta på 13.06 i kraftig motvind. Frank Förnestig hade 6.05 som kvalgräns i längd. Efter två hopp på 5.86 så klämde han i med 6.10 och finalhoppningen var säkrad. Pernilla Hansson hoppade även hon längd och hade 5.40 som direktkval. Efter 5.05 i första hoppen blev det tyvärr två nätta övertramp varav det ena var ca 5.40. 5.18 räckte till sist får att nå final. Martin Forsberg gjorde en fin insats i stav och det nya perset lyder nu på 3.23. Markus Ögren avlutade tävlingsdagen med att överraskande ta sig till final på 400m då han persade med 53.52.
 
USM dag 2
Markus som avslutade dag 1 hade första start dag 2! Han gjorde ett mycket bra lopp och tog två placeringar precis innan målgång och slutade sexa på nya perset 53.21. På 300mh gjorde både Marina Janhunen och Hanna Kapell mycket bra försökslopp och båda gick vidare till final på nya persen 45.21 resp. 45.26. Sebastien Hargeström löpte även han 300mh på ett imponerande sätt och vann sitt heat på 39.54. Frank öppnade längdfinalen med ett långt hopp som tveksamt dömdes som övertramp! Hoppet mättes till 6.26 vilket hade räckt till sluthoppning om det blivit godkänt. Nu fick Frank nöja sig med perset 6.16 på vilket han kom nia. I diskus hade vi tre tjejer med! Grete Ahlberg fick upp 32.91 och slutade fyra. Emma Hultström satte pers med 29.46 och gick till finalkastning och slutade där åtta. Emily Berghäll hamnade precis utanför finalen på nästperset 29.36. På 200m försök löpte Markus Ögren mycket bra och löpte för första gången under 24 sekunder med 23.87. Även Kalle Nie löpte under 24 sekunder men hade för mycket vind för godkänt pers. Kalle fick tiden 23.89.
 
USM dag 3
Det blev en mycket bra sista dag med hela fyra medaljer och flera fina prestationer trots svåra vindförhållanden. Sebastien Hargeström gick ut hårt på 300mh och hade ledningen ut på upploppet men blev där passerad men höll undan till en andraplats på nya perset 39.16. Josefin Herstedt kom tvåa i stav på 3.76 och var ytterst nära att klara 3.86 (var över men rev med staven). Christoffer Ahl löpte taktiskt på 800m och kom ut på upploppet som fyra där han var urstark och löpte in som tvåa på 1.59.94. Pernilla Hansson visade vilken tävlingsmänniska hon är, trots dåliga förberedelser tog hon brons i tresteg på det fina resultatet 11.77w. I tresteg gick även Ylva Jakobsson till final och blev sjua på 10.81w. I finalen på 300mh fastnade Hanna Kapell tyvärr på första häcken och bröt men Marina kämpade till sig en fjärdeplats i de svåra vindarna på 45.27. Ida Fritzdorf-Kåberg tog sig till finalomgångarna i spjut efter pers på 36.52. I Klassen F15 hoppade Maja Lundmark mycket bra och slutade fyra i stav på nya perset 3.11. Rosanna Cianelli har haft ett långt uppehåll men har nu kommit igång igen. Hon stötte nu kula och kom där femma på 12.18, endast 61 cm från seger. I spjut kastade Rosanna långt men fick inte landningarna godkända i den svåra vinden.