Stavträff i Falun

Tis 29 mar
Förra helgen var ett gäng hammarbyare på stavträff i Falun. Från klubben var Tilda Kapell, Isa Hausmann, Ella Raud, Klara Rådbo, Jacob Palmerstedt, Harald Gemmel och jag Petra Kapell med.
Vi träffades i Lugnets friidrottshall på lördagen kl. 12:30. Lite introduktion om helgen presenterades och kl. 13:00 startade första passet som var stavhoppning med filmning. Kl. 15:00 var det kort paus och mellanmål innan pass två startade kl. 15:30 och då var det två timmars tuff gymnastikstyrka som genomfördes samt en hel del räckövningar. Kl. 18:00 var det middag och Tacobuffé och kvällen avslutades med bowling för ungdomarna medans tränarna träffades och tittade på filmningen från dagens teknikpass som analyserades.
Söndag morgon startade träningen kl. 09:00 och passet var indelat i fyra grupper som kördes en halvtimme var, sandhoppning, stavhopp/gymnastikövningar, löpövningar med stav samt stavstyrka (bålstyrka). Det var en givande helg och ungdomarna fick med sig en stor dos inspiration för fortsatt stavhoppsträning!
/Petra Kapell


Guld av Klara i Mångkamps-SM!

Lör 12 mar
Klara Rådbo tog ett härligt guld i femkamp som avgjordes under dagen i Göteborg! Klara Rådbo tog guld förra helgen i F15 tresteg i Uddevalla och bärgade även två stycken silvermedaljer i höjd och 60mh. Idag blev det åter igen ett guld för Klara!
Hon hade en härlig serie med nytt personligt rekord i höjd med första hoppet någonsin över 1,70! Hon slog även personligt rekord i längd där hon hoppade imponerande 5,43, utan plankträff! Hon höll annars en väldigt hög nivå i 60mh och kula med 9,05 och 10,78. På avslutande 600m då hon hade en ledning på nästan 400 poäng kunde hon löpa tryggt och bevaka händelserna. Sluttiden blev 1.53,29 och slutpoängen 3585 poäng. Klara vann tre av de fem grenarna. Vinsterna kom i höjd, längd och häck. Hon kom tvåa i kula. Totaltvinsten var rättvis och överlägsen då hon hade 359 poängs marginal ned till tvåan.


Om samarbetet mellan Abeba Aregawi och Hammarby Friidrott

Tor 10 mar
Sedan avslöjandet om misstänkt doping och det efterföljande beslutet att avbryta samarbetet mellan Abeba Aregawi och Hammarby Friidrott har föreningen fått utstå mycket kritik. En före detta anställd tränare har till och med offentligt hävdat att vi som varit involverade i Abebas karriär bör ställas till svars med rättsliga efterspel i form av böter och sanktioner. En grov anklagelse om medverkan till doping och bedrägeri. Det saknar helt verklighetsförankring.

Att värna om schyssta spelregler och att aktivt bidra till en ren idrott där alla presterar på lika villkor är en ledstjärna för alla oss som är engagerade inom friidrotten. Att försvara, stötta eller finansiera en fortsatt satsning för en aktiv som ertappats med doping är för oss otänkbart.
 
Hammarby Friidrott engagerade sig i Abeba utan fördomar och förutfattade meningar. Vi litade på hennes intentioner om att bli svensk och vi förutsatte att hon ville bo och verka i Sverige tillsammans med sin dåvarande man och tränare. Vi beklagar att hon för skatteverket senare lämnat uppgifter som delvis motstrider detta.
 
I processen om medborgarskap medverkade föreningen endast genom ett brev till migrationsverket för att förklara hennes önskan om att bli svensk och tävla för vår klubb. Vi kan sedan som idrottsförening inte styra över migrationsverkets handläggning och beslut. De har gjort sina egna undersökningar och kontroller och hanterat Abeba enligt sitt regelverk.
 
Med facit i hand är det lätt att säga att klubben borde agerat annorlunda i hanteringen av Abeba. Vi var alla inspirerade av att få hjälpa en fantastisk talang med en enorm potential. Och vi hoppades att hon skulle kunna bli en förebild och inspirera många friidrottare i klubben.
 
Det finns utrymme för självrannsakan. För framtiden bör vi lära av det förflutna och förbättra kommunikationen och tydligheten kring vilka krav som ställs på en enskild aktiv.
 
Hammarby Friidrott har avslutat samarbetet med friidrottaren Aregawi. Men de i föreningen som stått henne nära kommer även fortsättningsvis finnas som stöd för människan Abeba.
 
Styrelsen i Hammarby Friidrott


IUSM Uddevalla

Fre 4 mar
Idag åker en stor trupp till Uddevalla för att delta i Ungdoms-SM!
Hela 17 aktiva åker med till tävlingen och det finns stora medaljhopp i den trupp som skickas ned. Den spontana känslan är att det kan komma att bli ett riktigt bra IUSM för klubben!
Följande deltagare kommer åka med:
Hanna Lindé 200m fö, 1000m fö1000m fi, 200m
Greta Deltin 60 fö-se-fi 
Leon Johansson 60 fö-se-fi, 200m fö200m fi
Paul Förnestig 60 fö-se-fi, 200m fö200m fi
Stina Gustavsson 60 fö-se-fi, kula60mh fö-se-fi
Felix Prins 60 fö-se-fi, längd60mh fö-se-fi
Daniel Rihtnesberg 60 fö-se-fi, längd kvlängd fi
Sira Gassama 60 fö-se-fi, längd kvtresteg, längd fi
Siri Lindvall 60 fö-se-fi, längd kvlängd fi
Adam Fogelberg höjd 
Emmanuel Bula höjd, kula, 60m för-se-fi, 200m fö200m fi
Klara Rådbo höjd, längd, kulalängd fi, tresteg, 60mh
My Lindberg längd kv, höjd60mh fö-se-fi, längd
Jacob Palmerstedt stav 
Ella Raud stav
Isa Hausmann stav
Tilda Kapell stav


Med anledning av det aktuella dopingfallet inom Svensk Friidrott

Ons 2 mar
Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson har skrivit en mycket bra text gällande det aktuella dopingfallet inom Svensk Friidrott.

Friidrottsvänner,
Det har varit några tuffa och intensiva dygn med fokus på dopingärendet med Abeba Aregawi. Med några dagars distans vill jag ge lite mer information om hur jag upplever situationen. Det mesta är förstås faktabaserat men det går inte heller att blunda för att jag också på olika sätt är känslomässigt engagerad i det som skett.

Vi kan inte blunda för att vi haft ytterligare ett dopingärende, det tredje på tre år, vilket förstås är oerhört smärtsamt att konstatera!

Det har varit några tuffa dagar och timmarna från klockan 16.00 i måndags och fram till det att vi släppte nyheten klockan 18.22 var minst sagt kaotiska. Jag är ändå oerhört lättad, och på gränsen till stolt (glad) att vi i det svåra läget lyckades ta kommandot och att vi ”ägde” frågan/agendan. Vi hade en planen som vi i princip följde även om det blev bråttom på slutet när vi också förstod att det fanns fler än vi som kände till ärendet.

Vi accepterar aldrig doping!
Vi får aldrig acceptera doping och även om det är en svensk friidrottare som åker fast är det en seger för rättvisan. Min känsla och uppfattning är att det internationella dopingarbetet fungerar allt bättre och blir allt effektivare. Det är positivt och glädjande! Vi skall samarbeta och stödja såväl IAAF som RF i deras fortsatta arbete mot fuskare i vår idrott! Det är också viktigt betona att Abeba Aregawi ännu inte är dömd utan att en utredning pågår och den ska få ha sin gång och tid.

Vi skall snarast påbörja ytterligare arbete kring hur vi kan förstärka vårt antidopingarbete. Vi gör redan mycket men det är en klen tröst just nu och räcker uppenbarligen inte! Vi har redan börjat fundera över ett förstärkt åtgärdspaket och alla idéer och uppslag tar jag tacksamt emot.

Fokusera på det positiva
Vi vill förstås tillsammans med er fokusera på de positiva saker som finns inom Svensk Friidrott. Till exempel den nya spännande generationen av aktiva, Sannas härliga comeback, Mångfalds- och inkluderingsplanen, Svenska löpare och mycket annat som vi har att förmedla.

Det är viktigt att vi nu också tillsammans står upp för alla fantastiska aktiva, tränare, ledare och andra som varje dag ägnar Svensk Friidrott sin tid och uppmärksamhet. Vi måste gemensamt stödja och peppa alla inom vår rörelse nu. Allt från barn- och ungdomstränare till våra elitaktiva. En enda aktivs felaktiga beteende får inte förstöra vår fina friidrott, ”Din idrott för livet”!

Det är en tuff tid i det korta perspektivet och det är viktigt att vi agerar med förtroende men också respekt mot alla som har synpunkter på oss och vår verksamhet. Vi ska fortsatt vara transparanta, öppna och ärliga utifrån det vi får och kan kommunicera.

Vi kommer gå stärkta ur det här
Det är min absoluta övertygelse att vi i det långa perspektivet kommer att gå stärkta ur den här situationen. Mycket beror på oss själva och i det fortsatta arbetet blir det viktigare än någonsin att vi samverkar, samordnar och samarbetar för Svensk Friidrotts gemensamma förtroende!

Hör gärna av Dig/Er om det finns frågor eller funderingar så lovar jag att vi ska försöka svara!

Bästa hälsningar från Eder Generalsekreterare med hopp om en fortsatt bra vecka och lycka till på USM i Uddevalla för er som har aktiva på plats! /Stefan Olsson


Hammarby IF Friidrott avslutar samarbetet med Abeba Aregawi

Tis 1 mar
En enhällig styrelse har beslutat att samarbetet mellan Hammarby Friidrott och Abeba Aregawi nu upphör med omedelbar verkan. Beslutet grundar sig dels i Skatteverkets utredning om Abebas deklarationer 2010-2013 och dels i IAAFs uppgifter om att hon testats positivt i ett dopingtest.

Vi har med stor förvåning, sorg och bestörtning mottagit uppgifterna om att Abeba stängts av till följd av ett positivt A-prov. Vår förening har nolltolerans gentemot doping och alla typer av fusk inom vår idrott. Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart, säger Ingvar Åström, ordförande i Hammarby IF Friidrott.
Den senaste tidens turbulens kring Abeba Aregawi, som kretsat runt Skatteverkets utredning av hennes deklarationer och nu även misstanken om dopingbrott, har föranlett klubbledningen att avhålla ett extra styrelsemöte för att diskutera Abebas framtid i föreningen.

Styrelsens beslut grundar sig inte enbart på misstanken om att hon använt otillåtna preparat utan även på den för oss nya utsagan om att hennes intention aldrig varit att bosätta sig i Sverige samt hennes bristande engagemang i vår förenings tävlingsverksamhet. Sammantaget har detta föranlett en diskussion inom föreningen om relevansen i att fortsätta vårt idrottsliga stöd. Vårt beslut kvarstår med andra ord, oaktat ett eventuellt negativt svar från B-provet, fortsätter Åström. Hammarby Friidrott är en del av Riksidrottsförbundets initiativ ”Vaccinera klubben mot doping”, ett preventions- och åtgärdspaket som riktar sig till alla idrottsföreningar i Sverige. Föreningar som genomför programmet åtar sig att verka för en idrottsrörelse fri från doping. Hammarby Friidrott ska aktivt verka för en dopingfri idrott enligt ändamålsparagrafen i vår förenings stadgar.

Det här är en tung dag för Hammarby Friidrott, för svensk friidrott och för den internationella friidrotten. Varje avslöjat dopingfall svärtar ner vår idrott och det är med största obehag som vi nu bevittnar att det även dykt upp i vår förening. Vi är chockade och bestörta över detta besked, avslutar Ingvar Åström.


Abeba misstänkt för doping

Tis 1 mar
Igår kväll slog Friidrottsförbundets uppskakande nyhet om Abeba som en bomb i vår verksamhet. Abeba är misstänkt för doping nere i Etiopien och därmed tills vidare avstängd från allt tävlande tills B-provet är analyserat. Det är med stort vemod och bestörtning som vi tagit del av detta dystra besked om vår stora löparprofil.
Svensk Friidrott och IAAF meddelar härmed att Abeba Aregawi tillsvidare är avstängd och är under utredning för misstanke om dopingförseelse. Vid ett dopingprov gjort av IAAF har Abeba Aregawi testats positivt för en förbjuden substans.
     - Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.
     - Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Olsson. Vi är chockade och bestörta i hela klubbledningen över detta besked. Det här fick bara inte hända en av våra aktiva i vår klubb Hammarby, i vår svenska friidrott, inom vår fina idrott.
Vår förening är vaccinerad mot doping enligt RF:s regelverk och det är en grundbult i vår värdegrund och ska så vara nu och för alltid. Nu är det viktigare än någonsin att hålla detta budskap levande i all vår verksamhet! Styrelsen har nu ikväll, när vi samlas för ett extra styrelsemöte, att klara ut konsekvenserna av det som inträffat och besluta om påföljder och akuta åtgärder. Det är med stor sorg i hjärtat jag skriver dessa rader. Det som inte fick hända, har nu hänt en aktiv i vår klubb.
Ingvar Åström,
Ordförande i Hammarby Friidrott


”Ben” på Träningsläger i Kenya

Tis 1 mar
Här kommer en kort rapport från vår nya löpare Bienvenue Musore som befunnit sig på träningsläger i Kenya tillsammans med sin tränare Anders Ström. Ben (Bienvenue Musore) och den personliga tränaren Anders Ström har varit på träningsläger på hög höjd i Kenya i 20 dagar. 10 dagar på Isabellah och Lars Anderssons Training Camp i Eldoret och sedan 10 dagar på Kerio View Training Camp, i Iten. Det blev en bra tränings- och kunskapsresa. Ben sprang en del pass med Isabellah. På idrottsplatsen nära Kerio View fanns löpare som Asbel Kiprop m.fl.
Ben satsar på grundträning under vintern för att sedan under sommaren förhoppningsvis kunna slå sina personliga rekord på 800m och 1500m.

Nyhetsarkiv
Mars

Utökade artiklar här nedan


6 Medaljer på IUSM!

Mån 7 mar
1 guld, 4 silver och 1 brons blev medaljskörden från helgens IUSM i Uddevalla! Det var ett härligt gäng som åkte ned till Uddevalla! Det var många som var som bäst när det gällde och som höjde sig i stridens hetta! Allt som allt blev det 15 personliga rekord under helgen av våra 16 stycken duktiga Hammarbyare! Vi gjorde ett mycket bra IUSM och blev tredje bästa klubb efter Malmö AI och KFUM Örebro! Om man räknar medaljpoäng var vi andra bästa klubb!

Felix Prins gjorde en supertävling i längdhoppet och slog till med personligt rekord med 6,37 vilket gav en överraskande silvermedalj! Felix sprang även 60m och 60mh där han noterade tiderna 7,41 och 8,91. Jacob Palmerstedt slog personligt rekord i stavhoppet med 3,18 och tog en fin femteplats! Han hade även tre bra försök på 3,31.
Paul Förnestig sprang 60m och 200m. Paul var ytterst nära medalj på 60m då han var en ynka hundradel ifrån en bronspeng med 7,47. På 200m hade han tyvärr skadekänning så han kunde inte springa på 100%. Han tog sig dock som siste man till B-final, där han vann överlägset på 24,09 som skulle räckt till silver om han hade sprungit i A-finalen. Lite stolpe ut för Paul men det finns ett USM utomhus också som han kommer vara supertaggad till.
Greta Deltin var nog för många den största överraskningen då hon slog personligt rekord på 60m tre gånger om! I försöken blev det 7,83. I semin noterade hon 7,78 och den tiden tangerade hon sedan i finalen och det räckte till en silvermedalj! En superprestation av Greta då hon inte har kunnat träna ordentligt på hela grundträningsperioden.
Klara Rådbo var klubbens stjärna under tävlingarna. På lördagen tog hon en silvermedalj i höjdhopp med 1,66. På söndagen fortsatte med ännu ett silver på 60mh med nya perset 8,90! Men avslutningen blev den bästa tänkbara! I mästerskapets sista gren, tresteget, slog hon till med ett härligt Hammarbyguld! Hon ledde tävlingen från början till slut. Efter en dag med många häcklopp så hade Klara trots långa hopp inte någon plankträff. Men den kom i femte omgången, 11,86! Ett fantastiskt nytt personligt rekord och klubbrekord!
Sira Gassama lyckades lägga vantarna på bronsmedaljen i trestegstävlingen! Efter en härlig fingertoppskänsla av coachen beslutades det om att Sira skulle byta från 9 till 10-metersplankan. Det hjälpte så Sira kunde ta ut stegen mer och skuttade iväg 10,86! Sira sprang också 60 där hon persade och var för första gången under 8 sekunder med 7,99. Hon kom femma in finalen. Sira lyckades också ta sig till final i längd med det fina inomhusperset 5,20
Även My Lindberg tog sig till final i längdhopp med nytt pers 5,05. Isa Hausmann, Tilda Kapell och Ella Raud hoppade stav.Tilda och Isa klarade 2,83, vilket var pers för Isa med en centimeter!
Siri Lindvall slog personligt rekord två gånger om med 8,07. Tog sig vidare till semi och var ritigt nära att ta sig till finalen. Siri hoppade även längd men lyckades inte ta sig till final.
Hanna Lindé gjorde ett fint lopp på 1000m och slog personligt rekord med 3.09,81. Ett bra lopp av Hanna som var tvungen att springa i sin ensamhet eftersom de värsta konkurrenterna i heatet var väldigt snabba. Hanna gjorde det mycket bra och kommer kunna slå nya rekord med bättre förutsättningar. Det var en ruskigt hög nivå i F15 1000m och den tiden Hanna gjorde brukar normalt alltid räcka till final. Hanna sprang sedan 200m och slog även där nytt personligt rekord med 26,77 och tog sig vidare till B-final!
Adam Fogelberg satte personligt rekord i höjdhopp med 1,67 och hade bud på även nästa höjd!
Emmanuel Bula ställde upp i ett höjd, kula och 200m men lyckades bäst i höjd där han kom på nionde plats med 1,67.
Daniel Richtnesberg ställde upp på 60m och längd men lyckades bäst i 60m där han tog sig vidare till semi med 7,61 som bäst under dagen.
Leon Johansson sprang 60m och 200m och noterade tiderna 7,90 och 26,11. Tyvärr kunde inte Stina Gustavsson, som hade stora medaljmöjligheter, vara med pga. sjukdom. Detta var givetvis mycket tråkigt. Men det kommer komma många fler SM-tävlingar för Stina i framtiden där hon kan visa framfötterna!


Hammarbys Team 05 i Nyköping

Tor 3 mar
Hammarbys Team 05 var på Vintersportspelen i Nyköping, den första gemensamma Tävlingsresan för Hammarbys alla 05-or! Friidrottarna kom hem med rader av personliga rekord, medaljer och massor av roliga minnen. Barnens tränare och föräldrar kom hem hesa efter hejarrop och med träningsvärk efter avslutningen på Boda Borg.
Vi var 42 barn plus ledare och föräldrar och Hammarby syntes och hördes tydligt både på tävlingsbanorna och på läktarna under 2016 års upplaga av Vintersportspelen i Rosvalla Multisporthall i Nyköping.

Grenarna den här gången var 60 meter, längd, kula och 200 meters mix-stafett. Redan på 60 meter slogs flera personliga rekord och Hammarbys killar fick med hela fem av sina aktiva i final.
Bäst för dem i finalen gick det för Kadel Sylla som kom tvåa med tiden 9,34. Övriga finalister var Alfred Lund, Simon Ribjer, Hampus Forster och Valter Käll. Även några av tjejerna slog personliga rekord på 60 meter. Astrid Cyrus och Nicole Permansson tog sig till final. Astrid kom trea med tiden 9,42. Även i längdhopp slogs flera personliga rekord och två av Hammarbys killar hamnade på prispallen. Kadell Sylla blev tvåa med 3,85 och Alfred Lund fick en bronsmedalj för sitt bästa hopp 3,83.
Bland tjejerna rekordhoppades det också och Astrid Cyrus fick en silvermedalj och kom som längst 3,94.
I kula gjordes också flera fina resultat och mest av alla imponerade Alexandra Sundell som fick iväg kulan 7,62 och vann guld. Hade Alexandra tävlat mot killarna hade hon kommit på fjärde plats!
Rimna Goitom kom fyra med 6,56 och Agnes Jansson kom femma med 6,30. Bland killarna blev det silvermedalj för Kadell Sylla med 8,46 som sin bästa stöt. Hammarby hade fina framgångar även i F10 där Lii Jabbour-Clarke gick till final på 60 meter, där hon kammade hem guldmedaljen på 9,14. Lii tog även guld i längdhopp med 4,12.
Sedan avslutades tävlingsdagen med stafett där Hammarby deltog med hela 10 stafettlag! Det blev silvermedaljer för Hammarby Röd, ett lag som bestod av: Agnes Jansson, Alfred Lund, Astrid Cyrus och Kadell Sylla.

Efter stafetterna hade vi välförtjänt pizza-fest för alla Hammarbyare i Multihallen, vilket fick flera av de andra friidrottarna att fundera på att byta till Hammarby!
Lördagskvällen tillbringades på Nyköpings vandrarhem med bland annat Melodifestivalen som uppladdning inför söndagens nästan lika tuffa tävlingar på Boda Borg i Oxelösund, då även ledare och föräldrar deltog och visade att våra barn nog fått ärva lite vilja att vinna från sina vilt kämpande föräldrar. Utmaningarna på Boda Borg fick våra friidrottare lösa i nya gruppkonstellationer med målet att alla skulle lära känna nya kompisar i Team 05.

Det var en väldigt nöjd, belåten och sömnig Hammarbytrupp som därefter styrde hem mot Stockholm igen.
Och vanligaste kommentaren under hemresan var:
- Det här måste vi göra om nästa år.

Ledarna för Hammarby Team 05