Stabil marathondebut av Freppa!

Tis 29 nov

Hammarbys legendariska 800m-räv Fredrik ”Freppa” Karlsson gjorde i helgen sin marathondebut då han sprang en mara i Florens, Italien. Freppa imponerande och fick lovord på Friidrott.se!
”Totaldebuterade gjorde f d (?) 800m-specialisten (pers 1:48) Fredrik Karlsson från Hammarby. Han imponerade med att trots den drygt femtio gånger längre distansen hålla stadigt 4 minuters-tempo hela vägen (1:24:25/1:24:14!) till 2:48:39.”
Freppa själv var också positivt överraskad över det stabila loppet:
”Det gick bättre än vad jag förväntat mig. Mitt mål var att springa under 3 timmar. Jag öppnade dock lite för fort och jag fortsatte att hålla det tempot den största delen av loppet. När jag hade avverkat 30km med ett jämnt och bra tempo så kände jag att det kunde bli en bra mycket bättre tid än 3 timmar om jag höll någorlunda hela vägen och inte fick kramp eller något liknande.”
”När tre 3km återstod kändes det riktigt kritiskt med rejäl trötthet och kramp i vaderna. Jag lade in en spurt när det var 200m kvar!”
”Det var ett mycket trevligt lopp som gav mersmak! Det kan mycket väl bli fler lopp i framtiden!”


Kanonlopp av John Kingstedt!!

Mån 28 nov

Nye hammarbyaren och löpartalangen John Kingstedt presterade högt i terränglopp av internationell klass!
John Kingstedt åkte i helgen ner till Tilburg, Holland, för att delta i ett internationellt terränglopp på 6,2 km. John gjorde ett superlopp och slutade på en stabil femteplats av totalt 83 deltagare! Han slog dessutom samtliga svenskar och nordbor, varav flera av dem var klart före John i Nordiska Mästerskapen för två veckor sedan! De andra svenskarna sprang också bra, till och med så pass bra att friidrottsförbundets nu överväger att skicka ett lag till Terräng-EM som går om två veckor i Slovenien! Så det kanske blir ytterligare en hammarbyare* som får bära den svenska landslagsdräkten innan året är slut!


Stor del av Hammarbyeliten på varmare breddgrader!

Sön 27 nov

Hammarbys norska 400m-häcklöpare Stine Tomb har med tränaren Dejan Mirkovic och flera andra elitaktiva från andra klubbar begett sig till Teneriffa och Playa de las Americas för två veckors träningsläger med bättre träningsmöjligheter.
På söndag ansluter också en annan elittränare på Teneriffas södra del; Oscar Gidewall med Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib kommer bo på samma hotell som Dejan och Stine.
Vädret är, som alltid på Teneriffa, lovande. Prognoserna lovar 23 gradig värme med växlande molnlighet/sol de kommande dagarna!
Stine har rapporterat att träningen flyter på bra och att de kommer hem tisdagen 6 december sent på kvällen.
Gänget med Michel, Mehdi och Oscar åker hem den 13 december.


Massiv uppslutning på kick-offen!

Lör 26 nov

I torsdags kväll ägde Hammarby Friidrotts årliga kick-off rum i Enskede Servicehus. Det var en massiv uppslutning kring arrangemanget då säkerligen runt 150 stycken ungdomar, tränare, ledare och föräldrar var på plats! Michel Tornéus föredrag om sin egen friidrottskarriär blev en riktig succé, då det hade ett viktigt budskap och det samtidigt nådde ut till samtliga målgrupper trots spridningen av dem.
De flesta som blev klubbmästare hade möjlighet att vara med på kick-offen men vi har fortfarande en del priser och klubbrekord kvar på kansliet som kan hämtas när tillfälle finns. Följande personer är välkomna att hämta dessa på kansliet:
Henrik Adolfsson, Frida Persson, Björn Barrefors, Emil Lerdahl, Jonathan Eklund, Joni Jaako, Fatima Makakala, Rebecca Högberg, Elina Almström, Lova Wåhlin, Jasmin Sabir, Julia Wangenheim, Christopher Ljung, Nathalie Tolvers, Frida Lüppert-Thomsson, Emmi Östlund, Sandra Höckerstrand, Felix Andersson, Isabel Lindberg-Oyarzo, Jenny Davidsson, Linnéa Stevens, Nora Odelius och Lucy Björk-Sambo!
Bilder från kick-offen finns här!


Utmärkelser och bilder från Hammarbygalan!

Fre 25 nov

Nästan 100 stycken hammarbyare var närvarande på lördagens klubbfest. Nu offentliggörs utmärkelserna även för dem som inte kunde närvara på galan! Ett par bilder har även tagits av Ulrika Hellberg!
Utmärkelserna på årets Hammarbygala var följande:
Årets funktionär: Curt Andersson
Årets kvinnliga ledare: Sabina Kings
Årets manliga ledare: Micke Forss
Årets SM-prestation: Joni Jaako
Årets prestation: Michel Tornéus
Årets utropstecken: Sunday Ojuri (44,9% av rösterna)
Se bilderna här!


Fatima Makakala bäst i test!

Ons 23 nov

Här kommer en liten rapport från Fatima Makakala om livet på andra sidan Atlanten!
Fatima har, från Provo, Utah, rapporterat att träningen går utmärkt och att även skolan går bra trots att hon kämpar med mycket prov och inlämningar. Hon har nu börjat träna inomhus eftersom det blivit rätt kallt ute. I början av året tog Fatima och hennes träningskompisar på universitetet BYU tester för att se hur allas form var och för två veckor sedan tog de samma test igen. Fatima var den som hade bäst resultat av samtliga! Hennes resultat var framför allt bättre nu än vad de var vid det tidigare testtillfället! Testerna innefattades av stående längdhopp, jämfota tresteg, kulkast bakåt (3kg) och stående 30m. Resultat: 2,63-8,24-14,54 och 3,99. Fatima kommer ha fler tester inom kort och kommer då återkomma med en ny rapport!
På sidan av träningen kan ytterligare en glad och stor nyhet rapporteras av en överlycklig Fatima:
”Jag förlovade mig i september och kommer nu att gifta mig den 5 Januari, så det ska bli grymt kul!”
Hammarby Friidrott önskar Fatima ett fantastiskt bröllop och ett lyckligt äktenskap!


Wulff-Wärldsrekord!

Tis 22 nov

Igår måndagskväll var det åter dags för sprinttränaren Janne Wulff att leda säsongens i särklass tyngsta pass, vilket bestod av många 200m-lopp! Uthållighetstestet går ut på att springa så många 200m-lopp som man orkar. Ribban den här säsongen var satt på 70 stycken. Tiden som man skulle hålla på varje lopp var minst 36 sekunder för killarna och minst 40 sekunder för tjejerna. Hamnar man över de tiderna plockas man bort ur testet. Vilan ligger efter första och andra loppet på två och en halv minut. Sedan plockar man bort tio sekunder varje sprunget lopp till dess att man endast har en minut vila kvar.
De som orkade springa flest lopp var uthållighetsfenomenen Philip Green och Ken Braesch-Andersen som båda klarade otroliga 70 stycken! Philip, som klarade flest när testet gjordes i våras med 54 stycken, klarade alltså 16 stycken fler under gårdagskvällen!
Andra som var nära 70-loppsintervallen var Samy Ahmed som sprang 66 stycken, Gunnar Odenman, 65 stycken och Sunday Ojuri med 64 stycken! Av tjejerna var det tyvärr många som inte hade möjlighet att göra testet på grund av skador och sjukdomar men det hindrade inte Alexi Ramskog ifrån att springa imponerande 55 stycken! Alexi, som gjorde 41 stycken lopp i våras, klarade med andra ord 14 stycken fler än vid förra testet. Amelie Möller klarade 48 stycken lopp vilket också är väldigt starkt! Det talas även om att antalet klarade 200m-lopp inom tiden som detta igår klarades på är världsrekord! Men det måste först ansökas för att komma med i Guinness Rekordbok.
Syftet med testet var framför allt att testa den mentala styrkan. När man har tränat ett så hårt pass som detta var och vet att man klarar av det så kommer resten av träningarna inte upplevas lika jobbiga även fast de också är hårda! Viktigt att poängtera är dock att detta uthållighetstest inte är något som man som tränare iscensätter utan att vara oerhört lyhörd på den aktive och att ha full koll på denne. Som aktiv måste man förbereda sig noga med kost och vätska minst en dag innan. Man får heller inte köra någon belastningsträning eller tävla efter ett sådant här test. Kroppen måste få återhämta sig först och det kan ibland ta upp mot en vecka. Passet görs endast en gång i början av varje ny säsongsstart.


Bilder från backträning med
Oscar Gidewall

Tis 22 nov

Oscar Gidewall har tagit ett par bilder från ett grundträningspass i Tumba. Elittränaren Oscar Gidewall med två av våra superaktiva Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib har precis avslutat två tuffa träningsveckor med intervaller och hopp i backe i Tumba. Imponerande fokus och energi trots tunga ben. Höstträningen har gått helt enligt plan så långt. Nu följer en något lättare vecka innan de öser på med ytterligare några grundträningsveckor i ett varmare klimat i Teneriffa.
Här finns bilderna.


Ytterligare klubbrekord!

Mån 21 nov

Vi fick även den här helgen ett nytt klubbrekord! Den här gången i den yngre klassen, F11. Sira Gassama blixtrade till med tiden 1.11,01 på 400m, det räckte till en andraplats bakom europarekordhållerskan i klassen på distansen! Tiden var nytt klubbrekord!
Ett annat gläjdeämne var några andra barn i 11-årsklassen! I P11 så sprang våra Hammarbygrabbar väldigt bra på 60m och när finalen skulle springas var Hammarbydominansen ett faktum när det kunde konstateras att halva startfältet bestod av grön-vita bajare! Arvid Brikell lyckades bäst med en bronsplats på tiden 9,58.
I Västerås på Expressbildspelen deltog I 15-samt 14-årsklassen Felicia Lindberg samt Ida-Fritzdorf Kåberg (toppbild, från träningslägret i Hedemora) som båda tävlade i 60m, 200m, höjdhopp och längdhopp.
Felicia hade en riktig superdag! På 60m blev det en femteplats på inomhuspers 8,80. Felicia slog även inomhuspers på 200m med tiden 28,95! Hon slutade på delad silverplats i höjdhopp med 1,42. Ännu ett silver blev det i längdhopp med resultatet 4,63, vilket även det var personligt rekord! Ida uppnådde fina prestationer på 60m och 200m med personliga rekordet 8,34 i den förstnämnda grenen och 27,51 på 200m, vilket var mycket nära den tid som hon bäst presterade under utomhussäsongen! Ida fick inte riktigt till det i höjdhoppet där hon slutade på 1,39, men det blev ändå brons! Ytterligare en bronspeng blev det i längdhopp med resultatet 4,54.


Läget i träningsgrupperna

Tor 17 nov

Även fast vi just nu är inne i en grundträningsperiod så är det aktiva som slår personliga rekord! Janne Wulffs ungdomar hade en bra dag igår. Flygande 30m sprangs i Sätrahallen igår kväll och glädjande var att samtliga i gruppen så gott som slog pers! Vårt Sprinteress Sunday Ojuri presterade stabilt med samtliga tre försök under 3 sekunder (2,98, 2,96, 2,98). Jonathan Wulff har varit otursdrabbad med envisa sjukdomar och har missat fyra veckor av uppbyggnadsperioden. Men Jonathan sprang under förutsättningarna väldigt bra igår (bästa tiden blev 3.03). Mångsidige Philip Green noterade även han 3.03.
Det som verkligen är imponerande är att gruppens aktiva presterar så pass bra under denna period som ju faktiskt endast är en uppbyggnadsperiod!
Våra löparnyförvärv Daniel Woldu och John Kingstedt körde tillsammans ett ganska vanligt pass med allmän distans+styrka, medan Thobias Ekhamre, Joni Jaako m.fl. tränade på egen hand.
Dessutom är Michel Tornéus och Mehdi Alkhatib inne i en intensiv träningsperiod nu där de tuffa intervallpassen avlöser varandra! Häromdagen blev det ett hårt intervallpass där många i gruppen blev väldigt trötta.
Peter Wikström hade igår träning med sin 98-grupp i Bergholmsskolan i Bagarmossen, där allmän friidrottsträning stod på programmet. Det innebar träning med mycket kvantitet plus en del mer kvalitativa hopp eller kast (beroende av inriktning).


Björn Barrefors
snart i tävlingsaction igen!

Ons 16 nov

I Lincoln, Nebraska, har Björn Barrefors haft fullt upp med träning och studier men har nu rapporterat att allt går helt enligt planerna!
 jörn Barrefors studerar nu på sitt fjärde år på The University of Nebraska och efter att han åkte iväg till USA igen för terminsstart i augusti så har många varit intresserade av hur det egentligen går för Björn på andra sidan Atlanten. En tisdagsmorgon I Lincoln kvart över nio fick vi svaret:
”De riktiga tävlingarna börjar först i januari men vi kommer ha en intern tävling hemma i Lincoln runt Lucia där jag kommer köra femkamp. Det är inte helt bestämt om jag ska vara med i tävlingen ännu så vi får se hur det blir.”
”Annars har jag varit skadefri och träningen har gått bra. Jag har jobbat mer på rörligheten än på styrkan när det gäller axeln som varit mitt största problem de senaste åren och det har gjort så att den har känts bättre! Jag återkommer med en utvärdering efter tävlingen”
Vi väntar med spänning på tävlingen och en uppdatering från vår stjärnmångkampare!


Första tävlingen, första klubbrekordet

Tis 15 nov

I helgen gick inomhussäsongens första tävling. Ett par hammarbyare gjorde en resa till Eskilstuna för att tävla på Eskilstunaspelen. Och visst blev det ett klubbrekord direkt! 13-årige Timothy Olsson lyckades slå klubbekordet för P14 på 600m med tiden 1.38,34. Detta i ett lopp som inte heller var optimalt För Timothy, som för övrigt gjort stora framsteg på kort tid. Med de framstegen han gjort så skulle det inte förvåna om Timothy gör 2.10-2.15 på 800m eller 2.50-2.55 på 1000m innan inomhussäsongen är över!


Träningen rullar på för Sofia!

Mån 14 nov

Livet i USA flyter på för Sofia Hellberg Jonsén! Efter ett trevligt Skypesamtal med en morgontrött, men glad Sofia (som precis kommit hem från ett tidigt morgonpass) så konstaterar hon att hon mår utmärkt och att hon är på gång inför den nya säsongen!
Under inomhussäsongen kan det bli en del överraskningar angående vilka grenar som Sofia kommer ställa upp i:
”Coachen har sagt att det utöver 200m och 400m mycket väl kan bli 60mh, 800m och kanske en och annan teknikgren! Vi kommer satsa mycket på stafett, som förra året.”
”Angående tävlingsstart på inomhussäsongen så brukar det bli en tävling i början av december, så den ska jag definitivt vara med på!” ”HJ” rapporterar för övrigt i sin blogg att hon har persat i djupa knäböj när hon först tog 72kg och sedan även 77kg. Hon var även nära på 80kg! ”Jag har annars varit helt fri från skador härborta och träningen har gått utan förhinder så det känns jättebra! Vi kör fortfarande utomhus men man måste ha på sig mer kläder än tidigare eftersom det även här börjar bli kallt nu. Jag kör ett rent häckpass 1 gång i veckan där jag koncentrerar mig mer på tekniken.”
”Jag kommer komma hem till Sverige den 12 december för att fira jul och åker sedan tillbaka till Mississippi i början av januari.”
"Nu måste jag vidare för McDonaldsfrukost och sedan till skolan!"


Löpframgångar i slutet av oktober!

Tis 8 nov
Medan undertecknad varit på semester har det hänt mycket för hammarbyare, speciellt inom området löpning.
Våra två marathonlöpare Daniel Woldu och Emil Lerdahl gjorde båda bra säsongsavslutningar på Frankfurt Marathon! Daniel öppnade stenhårt och satsade på nytt pers. Efter den offensiva öppningen plus en del vätskestrul av arrangören tröttnade Daniel men var ändå bara två sekunder från sitt pers! Tiden blev 2.19,36. Halvvägs hade Daniel 1.06,18. Emil Lerdahl satte nytt personligt rekord med tiden 2.23,17! Halvvägs hade han 1.11,33. En annan löpare som visat framfötterna är vårt nyförvärv från Huddinge, John Kingstedt. John är 19 år och är bland de bästa i sin ålder i Sverige på 5000m. John kvalificerade sig i slutet av oktober till Nordiska Mästerskapen i terränglöpning! Tävlingen kommer att gå på lördag 12 november. John blir klar för Hammarby 15 november och vi hälsar honom välkommen till klubben!

När vi ändå är inne på löpning så måste även Spiken sammanfattas! Närmast medeltiden låg, för andra året i rad, Niklas Bougt. Niklas är trefaldig vinnare av Spiken då han förutom åren 2011 och 2010 även tog hem denna tävling år 2008! Av kvinnorna var Carolina Nyrenström närmast medeltiden.  Andra som imponerade var veteranerna Alex Smirnov och Lars-Erik ”Palle” Liljebäck som sprang snabbt och fick sluttiderna 19.23 samt 19.40 på den 5,4 kilometerlånga banan.

Nyhetsarkiv 2011
November

Utökade artiklar här nedan


Hur går det för löparlöftet
Alex Torgersson?

Fre 25 nov
Alex Torgersson är ett av klubbens största löparlöften som har gått från klarhet till klarhet under kort tid. Alex har endast tränat friidrott i ett år men har redan hunnit med att ta en individuell SM-medalj!
 

Hur ser din bakgrund ut?
Min bakgrund ser ut som så att jag först spelade fotboll och pluggade i Italien under två år. Där blev det mycket plugg som gjorde att jag inte hann träna så mycket som jag ville så jag började istället köra mycket distanslöpning på egen hand. 
Jag bor i Saltsjöbaden och pluggar naturinriktning på engelska på Kungsholmens Gymnasium. Hammarby kändes som det bästa alternativet när jag flyttade hem till Sverige igen. Det var visserligen inte jättenära. Även Hellas fanns, som tränade närmare på Björknäs IP, men Hammarby kändes mer rätt som klubb! När jag kom till klubben och började träna med Micke Forss körde jag förhållandevis mycket snabbhet och det var lite ovant eftersom jag varit mer van vid längre distanser.
 
Hur ser träningen ut just nu? 
Jag tränar i princip varje dag. Vi har fyra gemensamma pass i gruppen och annars så kör jag distans, styrketräning och stretching på egen hand. En gång i veckan kör vi i Sätrahallen men vi kommer gå upp till två gånger i veckan i Sätra när det blir kallare ute. 
Jag har även varit skadefri. Jag hade lite problem med benhinnorna i våras i samband med att vi använde mycket spikskor men för tillfället är det inga skador som hindrar mig. Nu kör vi mycket med vanliga skor så jag känner inte av benhinnorna heller.
 
Vilken gren tycker du är roligast, vilken är jobbigast och vilken gren känner du att du har störst chans att bli bäst i?
400m är den roligaste grenen. Det är också den gren som jag kan ta ut mig mest och bäst i.
När det gäller 800m så måste jag kunna lära mig att disponera loppen bättre taktiskt. Jag behöver bli snabbare i framtiden för att bli riktigt bra på 400m. På 800m tror jag att jag kan prestera mycket bättre då jag exempelvis hade ett lopp den här säsongen där jag gjorde en bra tid fast disponerade loppet dåligt. Tiden blev 1.58 med två stycken jämnsnabba 59 sekundersvarv. Optimalt här hade ju varit ett mycket snabbare första varv så hade sluttiden blivit betydligt bättre. 800m tror jag även att jag kan bli bäst i på lång sikt. Det är också den gren som är jobbigast eftersom det känns mer mentalt jobbigt att springa två varv. På 400m är det bara att ta ut sig hela vägen ett varv så är det sedan klart, vilket känns mycket lättare!
 
Vad behöver du förbättra för att kunna springa snabbare?
För att kunna förbättra mig så måste jag, utöver snabbheten och taktiken på 800m, bli starkare generellt, framför allt i bålen. Jag har länge legat för lågt i löpningen och det har jag förbättrat till viss del men jag har fortfarande en del att förbättra i det området. Min filosofi är att jag vill ta ut mig och bli rejält trött efter varje intervall och pass!
 
Du sprang 10km på Lidingöloppet tidigare i höstas, hur kändes det?
Lidingöloppet var mitt första terränglopp på 10km någonsin och kändes verkligen jobbigt! Jag blev rejält stum och tappade en del på slutet, då jag öppnade lite för hårt och sedan hade svårt att hålla samma fart. Loppet var dock en bra erfarenhet! Det känns överallt i hela kroppen när man springer så långt, det är på något sätt andra muskler som aktiveras och som man inte är lika van vid att använda. 
 
Är du nöjd med säsongen?
Jag är otroligt nöjd med säsongen. Att komma från ingenstans och ta medalj på SM kändes overkligt och väldigt bra! Nu kommer jag framöver att tävla tillsammans med P19 så det kommer bli svårare att konkurrera om SM-medaljerna. Förutom SM-silvret på 400m blev det en femteplats på 800m, där jag dock hade mycket outtaget efter ett taktiskt inte så optimalt lopp. Inomhus nådde jag final på 1500m och slutade på åttonde plats.
 
Målsättning 2012?
Nästa säsong vill jag kunna springa under 50 sekunder på 400m och under 1.55 på 800m. Men jag rankar SM-medalj högre än att göra en bra tid! När det gäller mina framtidsmål så är VM och OS tävlingar som ju vore kul att vara med i! Men det känns dock långt ifrån i dagsläget. Även final på Stora SM är något som jag i framtiden vill åstadkomma.
När det gäller framtida tidsmål så vill jag springa under 1.50 på 800m. När det gäller 400m så är det svårt att sätta upp någon konkret tid eftersom jag inte sprungit under 50 sekunder ännu men någonstans i 47-sekunderstrakten vill jag allt kunna prestera! 
Något annat som jag ser fram emot är träningsresor och tävlingsresor med gruppen. Exempelvis när vi var på Teneriffa i våras. Det är sådana resor man ser fram emot hela hösten och vintern och att bara ha de tankarna i bakhuvudet på de tuffa träningarna gör en motiverad! SM-tävlingar är också väldigt roliga att vara med på och någonting som jag ser fram emot!