Snabba sprintlopp på Stafett-SM!

Tis 31 maj
Det var framför allt våra sprinters som gladde mest i helgens Stafett-SM. Totalskörden av medaljer blev 2 guld, 3 silver och 1 brons.

Våra F15-tjejer var helt överlägsna på 4x80m då de vann med en dryg sekund före tvåa. Tiden 38,19 var också Svenskt Rekord i åldersklassen! Stina Gustavsson startade med att bygga upp ett övertag på första sträckan, sedan drygade man bara ut ledningen mer och mer genom Klara Rådbo, Siri Lindvall och Sira Gassama!

Våra M22-killar imponerade stort då de tog 2 medaljer under helgen på 4x100m. De började med att i lördags ta brons i seniorklassen med nytt klubbrekord 40,77. Grabbarna fortsatte sedan att imponera genom att vinna M22-klassen! Jonathan Wulff, ”JC” Zirignon, Jacob Ewertzh och Desmond Rogo (the fantastic four) var grabbarna som stod för dubbla medaljer denna helg!

Våra P19-killar tog silver i 4x100m. I laget sprang Kalle Nie, Sebastian Hargeström, Markus Ögren och Kidus Getahun. Tiden blev 43,13.
Våra P15-killar tog ett silver på 4x80m och var så när att nå ända fram till guldet! Daniel Richtnesberg, Leon Johansson, André Barroso Johansson och Paul Förnestig noterade 36,17.

Vi tog silver i K22 3x800m där Ellen Westman Persson,
Ofelia Belkacem och Emma Forss sprang. Tiden blev 8.05,26.

Utöver våra medaljtagare hade vi fler lag på plats som gjorde fina prestationer. Det var en härlig Hammarbystämning på läktarna där vi hejade och trummade på varandra!
För samtliga resultat, gå in här.


Triangelkampen

Stolte tränaren Martin i 2007:2-gruppen med vinnarpokalen! Stolte tränaren Martin i 2007:2-gruppen med vinnarpokalen!

Fre 27 maj
Nu finns äntligen resultat och sammanställning från onsdagens Triangelkamp på Enskede IP. Kampen bestod denna andra match av kort häck, tresteg, boll och kurirstafett. Lagets placering i varje gren läggs ihop till en slutpoäng, och det lag som uppnått lägst slutpoäng vinner. 2005-klassen vanns av Huddinge 2005AC.
I 2006-klassen var segraren Hammarby Team 2006:5 som vann samtliga grenar. I 2007-klassen var det en jämn kamp ända in på målsnöret och här vann till slut Hammarby Team 2007:2!
Resultat och sammanställning finns här.


Lyckat Stafett-DM

Tor 19 maj
Igår kväll arrangerade klubben Stafett-DM på Enskede IP. Arrangemanget blev till slut lyckat trots en lite strulig inledning av tävlingen. Vi hade många intressanta lag på plats men kvällens bästa insats stod våra F15-tjejer för som överlägset vann sin klass och slog nytt klubbrekord i 4x80m-stafetten med 38,72. I laget sprang Stina Gustavsson, Klara Rådbo, Siri Lindvall och Hanna Lindé.
Våra M22-killar med Jonathan Wulff, Jean Christian Zirignon, Jacob Ewertzh och Desmond Rogo sprang bra men skulle behöva träna lite mer på växlingarna då de fortfarande har mer att hämta.
Våra K22-tjejer med Ida Fritzdorf Kåberg, Hanna Kapell, Pernilla Hansson och Marina Janhunen vann sin stafett på 50,47.


Bilder från Lag-SM kvalet

Tis 17 maj
Här kommer en bildsamling från lördagens Lag-SM kval som vår mästerfotograf Hans Olsson tagit! Gå in här för att se bilderna!


Konungens återkomst

Tis 10 maj
I förra veckan kom klubbens monsterkastare Benn Harradine tillbaka hem till Sverige efter en lång vistelse i Australien.
Det är med stor efterlängtan som Benn tas emot efter sitt långa träningsläger. Vi kommer nu att få se Benn mer regelbundet på Enskede IP vilket givetvis är mycket roligt!
Benn deltog i diskus i Diamond League i Doha i helgen och nådde 61,04 men gick absolut inte på för fullt då vår världskastare har ett mindre skadeproblem. Men han har kontroll på situationen och kommer till helgen att tävla på en stor kasttävling i tyska Wiesbaden. Tävlingen håller en mycket hög konkurrens med ett gäng kastare som kastar över 65 meter. Det var i den tävlingen ifjol som Benn nådde säsongsbästat 66,75. Noteringen är också det nuvarande klubbrekordet.
Vi hälsar Benn varmt välkommen tillbaka!


Tävlingssäsongen inleds!

Mån 9 maj
Många fina Hammarbyresultat har noterats under helgen, framför allt i kast! Vår superdiskuskastare Benn Harradine inledde tävlandet i Diamond League i Doha och noterade där resultatet 61,04.
En stabil säsongsinledning för Benn.
Matthew Brown inledde säsongen på ett strålande sätt! Matt hade en stabil serie och fick som längst iväg diskusen 51,06! Den bästa säsongsöppningen och kastet sedan år 2011 var ett faktum.
Det faktum att Matt endast gjort fyra stycken utomhusträningar ännu under året gör prestationen ännu vassare!
Carl Krüsell Berg tävlade i slägga och rapportade att han hade en mycket bra känsla i kroppen! Han fick inte till kasten ordentligt och stannade på 39,50 men har bra mycket mer i kroppen som kommer komma när han väl får till timingen. Släggan är ett kilo tyngre detta år för Carl så det kan komma att ta ett tag innan den rätta känslan infinner sig. Det blev även diskus och denna kastades iväg 34,97.
Sprintern Daniel Richtnesberg gjorde en överraskande start i spjut
och vann då han redan i första kastet fick till 35,30.
Emily Berghäll ställde upp i slägga och kastade iväg denna 46,05 som längst. Isabella Engström vann kula med 10,85 och ställde även upp i slägga där hon noterade 42,36. Vår Sverigebästa mångkampare Klara Rådbo vann spjuttävlingen i F15-klassen på 38,29. Resultatet innebar pers med dryga 5 meter!

Yasmin i USA
Yasmin Jelassi har sprungit snabbt i USA där hon studerar. Många snabba lopp har radats upp under våren av en pånyttfödd Yasmin! I helgen blev det 12,20 på 100m i godkänd vind vilket är en ytterligare stor kapning av det personliga rekordet! Med noteringen toppar hon just nu Sverigestatistiken i 100m! Det blev även nytt utomhuspers i längdhopp med 5,20.


Många segrar i Tyresöstafetten!

Tis 3 maj
På Valborgsmässoafton firade många Hammarbyare med att springa Tyresöstafetten. Stafetten var till minne av Linda Haglund och var den första upplagan. Pengarna som man betalade in för att få vara med i stafetten gick till en fond för att tjejer inom friidrott ska få bättre chans till stipendium. Team 04 vann F/P 12 och i det laget sprang Tobias Pettersson, Frida Krantz, Filip Engström, Alva Enblad, Arvid Ekberg och Winston Marklund. Tvåa i klassen kom Hammarby Team 05.  Hammarby 06 vann P/F 10-klassen och vi vann även P/F14 och P/F 16. Arvid Ekberg gjorde också en fin insats då han även sprang i det vinnande Hammarbylaget F/P 16 eftersom de saknade en person i det laget.

Nyhetsarkiv
Maj

Utökade artiklar här nedan


Fina insatser på Huddingespelen!

Mån 23 maj
På Huddingespelen presterades det massor av fina insatser! Två av våra ungdomstjejer kvalade in till sommarens UEM respektive JVM, vi fick ett imponerade distriktsrekord och många slog sina personliga rekord!

Kristian Efremov ställde upp på 200m och 400m. 200m vann han på tiden 22,51w. På 400m kom han tvåa med tiden 49,26. Kristian rapporterar att det var en bra tävlingshelg på det stora hela men att han är på väg till toppformen. Vår nya Hammarbyare Bienvenue Musore sprang 1500m och noterade tiden 4.05,38. Michele Alemayhoh sprang 5000m och kom tvåa med 15.51,46. Erik Ehrlin hoppade än en gång långt i tresteg när han vann på imponerade 15,84.

Tjejer som kvalat till Internationella mästerskap!
Två tjejer i klubben kvalade under helgen till Internationella mästerskap, Grete Ahlberg och Victoria Almerén Hansson. Grete vann släggan på nytt pers, och klarade JVM-kval med 18 centimeter till godo.  Resultatet blev 57,68. Noteringen var även klubbrekord.
Victoria Almerén Hansson sprang på 13,71 på 100mh vilket är nytt personligt rekord, klubbrekord, och klarad kvalgräns till UEM med 14 hundradelar! Victoria rapporterar att loppet teknikmässigt var rätt dåligt och att det finns ännu mer att hämta! Isabella Engström kastade slägga och slog till med nytt pers, 44,10. Hon klarade även kvalgränsen till sommarens USM-JSM. Hanna Lindé sprang 300m och kom trea på 41,81.

Distriktsrekord av Stina!
Stina Gustavsson hade en riktigt härlig helg då hon tog en guldkvadrupel! Det mest imponerande av gulden var 80mh där hon noterade supertiden 11,36! Noteringen är inte bara personligt rekord och klubbrekord utan även nytt distriktsrekord för Stockholm!
Hon vann dessutom tresteg och kula på resultaten 12,12 och 11,03. 80m vann hon också med en notering på 10,22 som bäst under tävlingen. Stina var förste hammarbyare i den Hammarbykvartett som lade beslag på de fyra första placeringarna på 80m. Tvåa kom Siri Lindvall på 10,58, trea var Klara Rådbo även hon på 10,58 och fyra Sira Gassama på 10,59. Det ser ljust ut inför Stafett-SM i helgen för våra snabba ungdomstjejer! Sira Gassama vann längdhopp med 5,13
Vår diskuskastare Matthew Brown vann diskustävlingen på 49,66.
Timothy Olsson vann tresteg 13,59 vilket var nytt pers men Timothy har mycket mer i kroppen. Han vann även 400m med nya perset 52,32 och känner även där att han har mycket outtaget. Klara Rådbo kom tvåa i kula med 11,14 kula och vann höjden på 1,64. Vår nya löparkille Akile Mehari sprang 800m och sprang in på tiden 1.58,78. Även Christoffer Ahl ställde upp i 800m och noterade 1.58,19. Felix Prins ställde sin vana trogen upp i många grenar. I längd, som han vann, blev det 6,30. På 100m kom han tvåa på 11,64. Carl Krüsell Berg slog nytt personligt rekord i slägga. Nu blev det 41,90 med 6-kilos släggan som Carl har börjat kasta med denna säsong. Han ökade nästan 2,5 meter från förra tävlingen och är på gång!

Dessa var bara ett fåtal av alla fina Hammarbyresultat under helgen! För arrangörens hemsida där samtliga resultat finns gå in här.
För bilder från tävlingen, gå in här.


Positiva insatser på Lag-SM kvalet!

Mån 16 maj
I lördags gick Lag-SM kval på Enskede IP.
Våra herrar kom på en andra plats medan våra damer slutade trea.
Tyvärr tvingades många av våra seniorer lämna återbud till kvalet och i många fall fick ungdomar i klubben gå in och ersätta vilket inte är en helt lätt och rättvis uppgift för en ungdom. Men våra ungdomar reste sig med uppgiften och imponerade stort och i en del fall märkte man knappt att en del stora namn saknades! Vädret var riktigt kylslaget med kyliga nordvindar. Trots detta gjorde många otroligt bra ifrån sig på tävlingen och man kunde knappt tro att det var mångas första tävling denna utomhussäsong!
Jacob Ewertzh imponerade stort då han slog till med 21,67 direkt och vann 200m-loppet! Tiden är endast tre hundradelar från det klubbrekord som Jacob har sedan tidigare. En makalöst bra säsongsinledning av Jacob med mersmak!
Kristian Efremov gjorde en hjälteinsats då han dubblerade 400mh och 400m! Det blev två andraplatser och 10 fina poäng till laget! På 400mh noterade Kristian 55,76 vilket faktiskt inte var långt ifrån det makedonska rekordet! Det var Kristians första tävling på distansen på väldigt länge vilket gör insatsen otroligt imponerande! På 400m öppnade Kristian starkt med tröttnade tyvärr lite på slutet men noterade 49,90 vilket var en fin säsongsinledning.
Mehdi Katib gick in och gjorde det han skulle i höjdhoppet, att vinna! Mehdi nöjde sig med segern på 2,09 och rullade in 6 sköna poäng!
Martin Forsberg stod för en finfin insats i stavhoppet. Det rådde horribla förhållanden för stavhopparna med kalla nordliga motvindar. Men Martin var den som bäst lyckades hantera situationen. Bäst när det gäller helt enkelt! Han tog flera fina skalpar då han slog hoppare som normalt klarar över fyra och en halv meter! Martins tog en delad vinst! Segerresultatet blev 3,80.
Erik Ehrlin fick till ett fint hopp på 15,69 i tresteget vilket de andra hopparna inte var i närheten av. Ett mycket fint inledningsresultat för Erik! Vi måste komma ihåg att vi faktiskt bara befinner oss i mitten av maj månad!
Stafettkillarna som bestod av Jonathan Wulff, Jean Christian Zirignon, Jacob Ewertzh och Desmond Rogo sprang fint och vann säkert på 42,52. Grabbarna kommer dock kunna springa ännu snabbare med mer växlingsträning och med bättre väder och konkurrens.
Bland damerna imponerade vår vindsnabbe ungdom Stina Gustavsson mest då hon slog till med finfina tider både på 100m och 200m och tog två andraplatser. På 100m blev det 12,19 vilket är en otroligt bra tid för en F15-tjej! 200m-tiden 25,03 är också en otrolig fin tid! Båda tiderna är nya klubbrekord!
Victoria Almerén Hansson gjorde sin utomhusdebut och inledde 100mh med 14,47 i ett motvindslopp. Det gav en andraplats.
Jasmin Sabir tog två stabila andraplatser i tresteg och längd med resultaten 12,57 respektive 5,76.
Grete Ahlberg tog kvinnornas enda grenseger genom att vinna släggan på nytt pers med 4-kilossläggan, 56,78.
Sist men absolut inte minst så måste vi passa på att ge en riktigt stor eloge till ni som gick in i sista sekunden och ställde upp och offrade er för laget! En riktigt härlig teamkänsla fanns i luften och det gav inte bara poäng utan även en kämparvilja för resterande laget!


Löpgruppen stormar fram

Ons 11 maj
Som löptränare i klubben får jag ibland frågan hur det står till
med vår löpverksamhet och svaret på den frågan är, mycket bra.
Efter ett ganska stormigt 2015 så har vi fått bra fart på verksamheten och nu under våren har klubbens två löpgrupper (äldre och yngre löpgruppen) slagits ihop till en grupp under ledning av tränarna Fredrik, Mattias och Micke. Totalt omfattar den nya löpgruppen drygt 30 löpare i åldersintervallet från 40 år till 14 år.
Träningen under vintern/våren har på många håll genomförts mycket bra med träningslägret på Mallorca över påsken tillsammans med Team 288 som höjdpunkten. Det ska därför bli riktigt spännande att se hur våra löpare presterar på löparbanan nu när tävlingssäsongen drar igång. Närmast på programmet står Lag SM-kval för både herrar och damer den 14 maj där Löpgruppen förser lagen med deltagare på 800m, 1500m, 5000m och hinder. Därefter är det Stafett-SM 28-29 maj och främst 800m-stafetterna som är det stora gemensamma målet där vi hoppas på att ha flera lag som är med och slåss om medaljerna.
Glädjande är att vi under vintern sett en tillströmning av löpare i åldern 17-18 år till gruppen via Löparnas Vänner, alltid roligt när vi hittar nya sätt att rekrytera löpare till klubben. Inför säsongen finns det många löpare att hålla ett extra öga på med förra årets medaljörer på JSM-USM Winta, Christoffer, Johan och Vilma i spetsen. Några övriga löpare som haft en mycket bra träningsvinter och om de kan undvika skador och sjukdomar troligtvis kommer att prestera riktigt bra i sommar är Abdullahi, Akile, Martin, Hanna och Vera.  En annan löpare som jag tror ni kommer att lägga märke till under sommaren är Ben Musore som i höstas kom till oss från Tyresö.
Akile är en liten solskenshistoria för sig. Han dök upp på träningen för första gången i början på december. Akile har en löparbakgrund från sitt hemland Eritrea men hade inte tränat löpning på drygt två år när han kom till oss. Akile har inte missat ett gemensamt träningspass (4 ggr/vecka) sedan han kom första gången och är nu uppe i 70 träningar i rad. Förhoppningsvis får Akile den 20 maj dispens av svenska friiddrottsförbundet att omgående börja tävla på SM tävlingar så att han kan vara med på Stafett- SM, det är han verkligen värd.
/Micke F


Artikel om vår Friidrottsskola
på Friidrott.se!

Ons 4 maj
Svenska Friidrottsförbundet har gjort en intervju med oss om vår populära sommarfriidrottsskola! Saxat från www.friidrott.se:

Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för alla friidrottsskolor som arrangeras runt om i landet. En av de största finns i Stockholm hos Hammarby IF. De har nu passerat över 800 anmälningar till sina fem veckor, men räknar med ytterligare 500 barn.
     – Förra året hade vi 1 262 barn med i friidrottsskolan, och i år siktar vi på 1 300. Men vi har kapacitet för totalt 1 600 barn, berättar Mikael Thulin, kanslist på Hammarby IF Friidrott. 
     Det är många år som Hammarby har bedrivit friidrottsskola på Enskede IP under somrarna. Mikael Thulin minns att han själv var med i friidrottsskolan 1993, och han tror att anledningen till att just Hammarbys verksamhet är så populär är att föreningen hela tiden har strävat efter att förbättra sig. 
     – Vi har skickat ut utvärderingar efter varje genomförd friidrottsskolevecka, och på så vis har vi kunnat förbättra oss år efter år, berättar han. 
      

     Stort intresse 
     Enskede, strax söder om Stockholms innerstad, har en befolkning som består av många barnfamiljer och barnen behöver aktiviteter, menar Mikael Thulin. Hammarby har också en stor barn- och ungdomsverksamhet med runt 500 barn i friidrottsskoleåldern som är med i den ordinarie verksamheten. 
     – Så det finns ett stort intresse, konstaterar Mikael. 
     Friidrottsskolan har utvecklats varje år. I början var det en vecka varje sommar men de senaste åren har intresset varit så stort att det numera är fem veckor fullmatade med friidrott på Enskede IP. 
     – De första åren lagade vi all mat själva i vårt lilla klubbhus. Med tiden har vi bytt till större lokaler för att kunna växa och nu när vi är så pass många har vi engagerat en cateringfirma och vi äter lunchen i ett stort tält. 
      
     Många ledare 
     Hammarby har också gjort mycket för att det ska bli smidigt för barnens föräldrar. Därför har de barnpassning en timme före det att friidrottsskolan börjar varje dag och en timme efter att den slutar. 
     – Friidrottsskolan har blivit mer organiserad och strukturerad då vi successivt ökat med fler barn. Grundinnehållet i träningen är nog dock mer eller mindre det samma. 
     En så här stor friidrottsskola kräver väldigt många ledare. Mikael Thulin berättar att Hammarby har drygt 100 ledare under de fem friidrottsskoleveckorna, och de rekryteras från den egna verksamheten. 
     – Det är framförallt aktiva friidrottsungdomar från 15 år och uppåt som utgör ledarstaben. Många av dem är också med varje sommar. Det är ett bra tillfälle för dem att sommarjobba samtidigt som de befinner sig nära sin friidrott, säger han och tillägger att det alltid finns ett intresse bland föreningens aktiva att jobba som ledare för friidrottsskolan. 
     – Vi brukar sätta nya ledare tillsammans med rutinerade ledare så att de nya snabbt kan komma in i ledarrollen. Alla våra ledare har gått ledarskaps- och grenutbildning. 
      
     ”En rolig vecka!” 
     De barn som går friidrottsskolan kan vänta sig en vecka med roliga aktiviteter menar Mikael Thulin. 
     – Man lär känna nya kompisar och man utvecklar sina kunskaper inom friidrott. Vissa kanske får upp ögonen för idrotten. 
     En fördel med friidrottsskolan som Mikael Thulin lyfter fram är att alla har möjligheten att hitta den gren som passar just dem. 
     – Eftersom man provar många grenar som man kanske inte gjort tidigare, säger han. 
     /Magnus Fridell