Larrans tack!

Larran med stavhoppande Frank Förnestig och Sebastian Hargeström Larran med stavhoppande Frank Förnestig och Sebastian Hargeström

Tor 28 nov
Tack för utmärkelsen årets ledare/tränare!
Tack Jan Wulff, du sammanförde mig med Peter Wikström!
Tack Peter Wikström som tog in mig i föreningen och låter mig utveckla stavhoppet på mitt sätt!
Tack ungdomar i Team 98-99, ni charmade mitt hjärta!
Tack Hammarby Friidrott för all värme och gemenskap!
Sist men inte minst, det är en tävlingsinriktad idrott vi håller på med.  
Därför, Tack alla fiender, ni tar fram det yppersta i mig!
Mvh: Larran


Positiva framsteg för våra stavungdomar!

Larran med Maja Lundmark och Josefin Herstedt under en tävling i Kil i somras Larran med Maja Lundmark och Josefin Herstedt under en tävling i Kil i somras

Tis 26 nov
Lars Christer "Larran" Bergman som förra veckan blev utsedd till årets manlige tränare har skrivit en liten träningsrapport där han berättar om läget i sin stavhoppsgrupp. Och läget är väldigt positivt!
Det går bra nu. Vi har än så länge inte testat hoppning med mer än tio stegs ansats den här hösten men det ser lovande ut! Vi övar på att jobba med armarna framför kroppen genom hela hoppet, alltså ingen vila någonstans. Det har gjort att vissa individer ökat greppet på staven redan nu. Individerna, ja, Kristina Ulitina hoppar typ nytt klubbrekord med ovan nämnda ansats! Maja Lundmark, Josefin Herstedt och Linnea Palmerstedt som kör full satsning med mig, har en grym utveckling. I bakfickan har vi Hanna Kapell och Ida Fritzdorf Kåberg, som båda kommer att göra drygt 3 meter det kommande året!
När det gäller grabbarna, Sebastian Hargeström håller på att utvecklas fysiskt så att tekniken inte hinner med. Jonas Elgered och Jonathan Eklund har jag endast haft sporadisk kontakt med under hösten, men de kommer att upptäcka mig så småningom.
Nykomlingarna i klubben, Sophia Omar och Johan Björk tränar ca fyra pass/veckan. Kristina Ulitina kör sex pass/vecka där två är rena maxstyrkepass, två pass är teknik/gymnastik/specialstyrka/övningar, och två pass är teknik/spänst/hoppstyrka/snabbhet.
Linnea tränar med mig tre till fyra gånger/vecka utöver sin fotbollsträning två gånger/vecka, då blir det mycket stav så klart, men även löpning och specialträning. Maja och Josefin tränar fyra till fem gånger/vecka, där ligger mycket fokus på teknik och styrka den här vintern. ”Sebbe” tränar inte någon fysträning med mig, bara teknik/stav ca två pass/vecka. Ida Fritzdorf-Kåberg och Hanna Kapell tränar stav med mig ett pass eller 40 min/vecka. Vi kör även en specialstyrka där en hel del gymnastiska färdigheter, i räck, ringar och även volter av olika slag, ingår. Övrig träning sker med Peter Wikström.
De som tränar hela biten med mig, har kört mycket av allt på låg nivå i höst, men nu i december skruvar vi upp tempot, lika många övningar men snabbare och kortare. Det intressanta är att Maja, Sebbe, Josefin och Linnea aldrig har hållit så högt på staven trots att vi fortfarande kör med 10 stegs ansats. När de flyttar ut till 14-16 steg kommer det att hända stora grejer, de höjer greppet ca 40cm till. Jag tror att de kommer att hoppa högt redan i januari, två stycken över 4 meter, en på 3,70-80, två på 3,10-30, sedan har vi alltså två till som kan skrälla, framför allt en av dem som mycket väl kan nå upp mot 3,30 redan i vinter.


Sofia rapporterar från Mississippi

Tis 19 nov
Vår USA-studerande toppatlet Sofia Hellberg-Jonsén har lämnat en liten rapport hur läget är på andra sidan Atlanten.

Träningen har flytit på bra under hösten på University of Mississippi! Studierna går utmärkt och i maj 2014 så kommer jag bli klar med min utbildning! Jag håller i nuläget på att planera vad jag ska göra efteråt. Jag tränar fortfarande med mitt lag, även om jag inte kan tävla mer för Ole Miss pga. att mina fyra säsonger är över. Men nu kan jag äntligen tävla i grönvitt på heltid igen!
Vädret är underbart! För även om det är höst här nu så är det mellan 15-25 grader, så går det fortfarande utmärkt bra att träna utomhus. Det är skönt att det är lite svalare nu i alla fall, för tidigare under hösten bestämde coachen att vi hade träning kl 6.00 VARJE morgon måndag-fredag för att det blev för varmt senare under dagen.
Jag har skivstång tre gånger i veckan och ca två häckpass i veckan utöver mina vanliga springpass. Skivstångsträningen består av t.ex. djupa knäböj, överstöt, ryck, marklyft etc. samt allmänstyrka.
Häckträningen består just nu av långsidelopp med mellan 10-14 häckar med 5-stegs rytm och 100m-lopp med 8-stegs rytm. Det blir även en del 150m-lopp med långt häckavstånd.
När det gäller träning av sprintuthållighet så blir det allt möjligt, till exempel så har vi under hösten kört många olika breakdowns, t.ex. 800-600-600-500-400 etc. samt 90 sekundsintervaller och olika serier med 60m-lopp t.ex. 4x5x60m. 
Jag kommer eventuellt att köra någon tävling i Sverige i januari när jag kommer hit innan jag åker tillbaka till USA igen.


Många längdhoppsvinster i
Första Chansen!

Mån 18 nov
Det var inte så många Hammarbyare som tävlade på Första Chansen men de som var där gjorde det bra!
Att notera är att klubbens yngre barn verkligen verkar ha inspirerats av vår stjärnlängdhoppare Michel Tornéus då vi fick se tre stycken segrar i grenen i klasserna P8, F9 och F10. Dessutom fick vi en andraplats i F9 i grenen! Segrarna stod Elias Kapell (3,29), Alannah Hellstadius (3,76) och Alvah Lind (3,45) för medan Norah Lind tog andraplatsen (3,14).
Utöver längdhoppsmedaljerna tog Alva Enblad en bronsmedalj i kula med resultatet 6,20.


Mästarklass på Spiken!

Mån 11 nov
Igår söndags gick den 43:e upplagan av Spiken som är en unik löpartävling där den som kommer närmast medeltiden är vinnare. Alla kan delta, gammal som ung, kort som lång, lätt som tung. Och inte minst en tradition att värna om! Tävlingen gick som vanligt på el-ljusslingan vid Västerängs IP i Segeltorp.
Christoffer Ahl sprang fort då han med tiden 9.23 på 2,7km gick in på 11:e plats genom alla tider i ungdomsklassen. Mamma Eva Ahl ville inte vara sämre och sprang snabbast av alla kvinnliga seniorer på sträckan med 13.17. Nina Odell var närmast idealtiden med 14.48.
Bland våra äldre herrar var SM-guld vinnaren Lars-Erik-Liljebäck, knappast förvånande, snabbast på 2,7km med tiden 10.18. Här var Stefan Jansson närmast idealtiden med sina 11.43.
Bland herrarna var Abdi Yusuf snabbast på 5,4km med tiden 19.04. Filip Dragutinovic var närmast idealtiden med 22.29.
Vi visade mästarklass på Spiken då vi faktiskt hade med en världssjärna; kul att se vår egna stjärnlängdhoppare Michel Tornéus med och springa 2,7 km! Michel klockades på 13.35 och var närmast idealtiden.


Träningsrapport från Mickes löpgrupp

Fre 1 nov
Här kommer en kort träningsrapport från Michael Forss löpgrupp!
Vi är nu inne på den fjärde veckan i den 12 veckor långa grundträningsperioden som sträcker sig från oktober till december. Träningen flyter på bra och vi kör på med fyra gemensamma träningspass i veckan. Utöver det så kör de aktiva 1-4 ytterligare pass i veckan efter individuellt program. Under grundträningsperioden har vi tyngdpunkt på uthållighet och styrka i vår träning vilket innebär att det blir en hel del intervallpass varvade med backträning, distanslöpning och vanliga styrkepass.
Det lite ovanliga i år är att vi även har tävlat en del i oktober då både terräng DM och terräng SM i år avgjorts på hösten. Tävlingarna blev väl inga riktiga höjdare för vår del, men de var trevliga avbrott i träningslunken.
Gruppen består i dag av 15-16 aktiva och vi har en hög träningsnärvaro så här långt på det nya träningsåret med ett snitt på 11 personer på träningarna. Tyvärr så har vi några skador som stör flytet en aning. Alex Torgersson (lår), Gustaf Lidfeldt (vad), Ellen Narfgren (fot) och Michele Alemayoh (knä) har alla i olika utsträckning behövt hålla igen med träningen i oktober på grund av sina skador.
Så har långt har all gemensam träning skett utomhus, men från vecka 45 börjar vi så sakta att utnyttja även Sätrahallen. Vi ser fram emot en lång och bra träningsvinter som ska göra oss uthålligare, starkare och snabbare inför tävlingssäsongen 2014.
 Michael Forss

Nyhetsarkiv 2013
November

Utökade artiklar här nedan


Nathalie Tolvers rapporterar från Auckland, Nya Zeeland!

Ons 13 nov
Vår löpare Nathalie Tolvers har befunnit sig i Nya Zeeland i stort sett under hela året. Här kommer en rapport från Nathalie som bl.a. sprungit sitt första marathonlopp någonsin!
Jag befinner mig i Auckland i Nya Zeeland där jag sedan januari arbetar som au pair. Jag trivs hur bra som helst i landet med människorna, kulturen och alla häftiga, galna och roliga aktiviteter man kan göra! Jag sprang för en dryg vecka sedan mitt första marathon någonsin.
Starten gick 6.10 på morgonen så det var bara att stiga upp 3.10 på morgonen for att ladda kroppen med energi och hoppa in i taxin kl 04.00! Jag åkte taxi till färjan som sedan tog mig till starten. Jag gick sedan runt vid startområdet för att kolla runt var jag ville stå när starten gick samt kolla omgivningarna. Jag var laddad till tusen och satte mig och masserade mina ben for att mjuka upp dem innan det var dags att ta av överdragskläder och röra sig mot starten.
Starten går och jag tar det ganska så lugnt i början, men känner att jag kan dra upp farten en hel del, vilket jag också gör. Första 24km rullar jag in lätt på 1h 35min (sjukt bra tid!) och sedan är det som att energin bara rinner ur min kropp! Jag stannar till, sätter på musiken i mina lurar och börjar gå lite raskt i ca 500m och sedan är energin tillbaka, toppen! Springer på igen i ett bra flyt och håller samma tempo som en av hararna som springer för en tid på 3.45.
Energin börjar dala igen vid Mission Bay som är efter ca 27-28km, men där står de, mina underbara vänner. Fanny ger mig peppande ord medans jag kämpar mot tårar for att jag är så trött, samt att jag får i mig lite banan och sockervatten. Denna lilla energiboost var nog räddningen för mitt lopp må jag säga! Springer vidare och vid nästa strand står Prue och barnen samt några vänner till familjen och hejar på mig, självklart blir jag otroligt glad över det. Vänder vid St Heliers vilket ar några stränder efter Mission Bay och sedan springer man tillbaka längst med vattnet in mot stan. Hittar inte mina vänner vid Mission Bay och jag behöver verkligen mera sockervatten och då när jag nästan ger upp pga. kramp i benen sa knackar Fanny på min axel och ger mig lite fler peppande ord och dessa kommer jag att bära med mig fram över "strunt i tiden nu Natta, du ska ta dig i mål, det är vad som är viktigt!". Jag lyssnar till hennes ord och kämpar på mot den sista delen av loppet. Jag kollar klockan och ser att jag fortfarande kan göra en tid på runt 3.40/45 och ökar tempot en aning.
Vid 8km kvar så får jag en fruktansvärd kramp i mina baksidor och det är bara att stanna och försöka stretcha ut dem. Jag går lite raskt och skakar benen och sedan fortsätter jag mitt kämpande mot mållinjen. 3km kvar och jag och en kille hjälps att att dra varandra for att klara oss på en tid runt 3.40/45 men vid 1km kvar så är det som om jag springer in i världens vägg och benen ger nästan vika och andningen krånglar. Att jag tog mig i mål var ren vilja och ett under, men jag tog mig i mål!
Jag har knappt tränat for detta, men jag är så envis och detta är bara ett bevis på det hela och tiden blev 3.50.36. Detta var inte mitt första och sista marathonlopp utan en början på en ny utmaning! Jag ska slå min tid och drämma mig ner på tider runt 3.30/40 för jag vet att ingenting är omöjligt om du bara kämpar och vill!


Träningsrapport från Jasmin Sabir

Ons 6 nov
Vår långt hoppande trestegshoppare Jasmin Sabir har haft en
härlig säsong år 2013! Nu berättar Jasmin om grundträningen och förberedelserna inför 2014 i en träningsrapport!

Barfotaträning på Seminyak Beach, Bali. Barfotaträning på Seminyak Beach, Bali.

Hej alla glada Hammarbyare! 
Fem veckor av grundträningen har nu genomförts, och jag känner mig stark och motiverad.
Efter en lång och intensiv tävlingssäsong utomhus väntade tre veckors vila som jag toppade med en resa till Asien. Jag hann med att besöka Singapore, Malaysia (Perhentian Island) och Bali, och det är helt klart den häftigaste resan jag någonsin gjort!
Grundträningens första vecka sköttes från Singapore och Bali. Härliga träningspass i tropisk värme på stranden i solnedgången var en riktig kanonstart på grundträningen! Och hem kom jag med en massa ny energi och fina minnen som kan behövas i den mörka och gråa hösten som nu väntar. 

-Det jobbigaste backpasset i hela mitt liv! Backspecialen i Pelletäppan, Tumba. Det obligatoriska passet för att bli invigd i träningsgruppen - Team Gidewall! :) -Det jobbigaste backpasset i hela mitt liv! Backspecialen i Pelletäppan, Tumba. Det obligatoriska passet för att bli invigd i träningsgruppen - Team Gidewall! :)

Träningen fortsatte sedan från Sverige, men utan min tränare Oscar Gidewall på plats.
De tre första veckorna av grundträningen är en mjukstart, så kallad uppstartsträning, som gruppen får sköta på egen hand. Under den perioden tränar vi 5-6 gånger i veckan med fokus på flås, och här finns möjlighet att lägga upp träningen efter eget huvud. Det viktiga är att man är redo att köra igång ”på riktigt” igen efter dessa tre veckor. Vi är just nu inne i en tung grundträningsperiod med mycket mängdträning, som har varat i två veckor. För min del innebär det att jag tränar cirka 7-8 gånger i veckan, med dubbelpass en eller två dagar i veckan och att vi pulserar träningen med två tunga veckor och en lätt för att få tid till återhämtning. Nytt för i år är dubbelpassen som jag fått tid till genom att anpassa mitt jobbschema efter träningen. Det ska bli intressant att se vilken effekt en ökad träningsdos och ett liv som kretsar mer kring träningen kan tänkas få.
Träningsfokus i denna period ligger på löpstyrketräning, så vanliga inslag i träningen just nu är backlöpning, slädlopp och höga knän (skipping). Men det varvas även med olika former av sprintuthållighet, distans, häckrörlighet, hoppstyrka, skivstångsstyrka och bålstyrka.

Det här är det härliga gänget som jag tränar med varje dag, från vänster: Love, Erik, Mehdi, Ritchie, jag och Michel. Det här är det härliga gänget som jag tränar med varje dag, från vänster: Love, Erik, Mehdi, Ritchie, jag och Michel.

Längre fram skiftar fokus till styrka för att sedan övergå till tävlingsförberedande träning med mer kvalitet i form av snabbare lopp och tresteghopp med lång/full ansats. Ett miljöombyte sker eventuellt i månadsskiftet november-december då ett träningsläger tillsammans med Michel Tornéus och Oscar Gidewall planeras. Planen är att åka till Kanarieöarna i cirka 10-14 dagar, men ännu är inget bokat. Nu ska jag se till att träna hårt och förbereda mig ordentligt inför inomhussäsongen som drar igång någon gång i mitten/slutet av januari. Förutom SM-tävlingarna ser jag även fram emot att försöka knipa till mig en plats i seniorlandslaget på Nordenkampen som går i Finland, och ta mig över den förbaskade 13-meterslinjen! ;) 
Hälsningar, Jasmin Sabir