Emil Lerdahl klar för EM!

Tis 29 apr
Vår marathonlöpare Emil Lerdahl har blivit uttagen till EM i Zürich!
Supertiden 2.20.14 som Emil presterade i Sevilla i februari bäddade för förhandsnomineringen. Övriga hammarbyare som sedan tidigare är kvalificerade till sommarens EM är Abeba Aregawi och Michel Tornéus.


Supertid av Fatima på 200m!

Mån 28 apr
Vår skicklige häcklöperska Fatima Dedrickson tävlade i fredags i sin amerikanska hemort Provo. Fatima gjorde ett mycket stabilt första häcklopp på 13,88! Men det var framför allt hennes tid på 200m som var utropstecknet. Explosive Fatima noterade monstertiden 24,25! Vinden var lite för stark (+2,6) för ett officiellt rekord men trots detta så är det en otroligt stark och imponerande tid!
"Det var mitt första 200m-lopp sedan Lag-SM-kvalet 2011! Det blev 200m denna tävling för att min tränare ville att jag skulle springa och att endast se loppet som träning. Jag var trots detta ganska nervös. Mitt mål var att slå personligt rekord som var 25,18. Jag kände att jag hade en grym kurva, då jag sprang ikapp banan bredvid mig ganska snabbt. Dock kände jag mig redan trött efter 150m eftersom jag kanske slösade lite för mycket energi i kurvan. Jag trodde absolut inte att jag skulle springa så snabbt som 24,25 så det var en rolig överraskning!
På häckloppet kände jag mig nöjd över tiden, men det finns mycket mer att jobba på. Jag måste attackera mer och vara mer aggressiv med bakre benet! Det är också tidigt på säsongen så det finns betydligt mer att hämta så jag är supernöjd! Nu på torsdag är det tävling igen och där tänkte jag nog springa 100m!"


Fina prestationer på KM i Terräng!

Fre 25 apr
Gårdagen bjöd på rejäl feststämning i Vårflodsparken!
Dessutom utfördes det fina prestationer!
Johan Hydén gjorde ett fint lopp och krossade sitt egna banrekord på 4 km som han satte ifjol på 12.04, nu lydde tiden 11.49! Första varvet klockades på 5.48 och det andra på 6.01. Bäst av tjejerna på 4 km var Hanna Lindholm som noterade 14.11. Hanna inledde loppet med första varvet på noteringen 6.50. Andra varvet gick på 7.21.
Alex Torgersson var bäst på manliga 2 km där också Abdi Yusuf sprang mycket bra. Tiden för Alex var tre sekunder bättre än ifjol, 6.08! Abdi hade 6.11. Ellen Narfgren blev klubbmästare på 2km i damklassen på tiden 7.35. För bilder från tävlingen, gå in här.


Lägerrapport löpgruppen

Tis 22 apr
Här kommer en liten träningsuppdatering från mig (Alex Torgersson) från Löpgruppens träningsläger i Makarska, Kroatien, 12-19 april.
I skrivande stund har vi i Löpgruppen befunnit oss i Makarska i sex dagar och genomfört 11 kvalitativa träningspass. Vädret har varit lite sisådär, med växlande molnighet och rejäla stormbyar, men det har inte hindrat oss ifrån att prestera ute i löpspåren och inne på arenan!
Glädjeämnen i gruppen såhär länge är att Abdi är i grym form och att Ellen äntligen har kommit tillbaka från sin skada i foten. Det har varit relativ hög träningsnärvaro förutom några enstaka förkylningar (Samuel och Fredrik) och småskador (Gustaf, baksida lår). Emma har också efter åtta månaders resa runt jorden (har volontärarbetat i Afrika, och rest runt ensam i Asien/Australien), äntligen återkommit till Löpgruppen och kommer nu att stanna i Sverige och träna med oss.
Förutom hårda träningspass har vi även kunnat avnjuta lite av det goda från den kroatiska kulturen, bl.a. har vi helt spontant hamnat i mitten av ett 3000 pers människotåg under långfredagens kväll. Där bjöds det på sång på kroatiska och massor av folk höll upp kors med Jesus upphängd. Allt det här pågick medan vi vandrade runt i centrala Makarska, en mycket intressant kulturisk upplevelse!
Vi har även hunnit med att köra en stadsorienteringsfrågesport, där vi var indelade i fem olika lag där lagparen blev utifrån rumsfördelningen. Vår coach Micke hade själv gjort frågorna, och alla svar kunde hittas på plats. Total distans (om man inte sprang alltför fel) blev en vanlig uppvärmningsrunda på cirka fem kilometer. Vinnarparen blev, efter en mycket dramatisk uppgörelse bland de två tjejlagen (då de kom in på exakt samma tid, men då det ena laget hade svarat rätt på en mer fråga), Emma och Julia på tjejsidan, och jag och Gustaf på killsidan! Vi tackar Micke för de mycket stora godispåsarna segerparen fick, och även för påskäggen som de förlorande paren fick. 
Jag tror (hoppas) jag pratar från alla i Löpgruppen att vi har haft en fantastisk vistelse här i Kroatien och att vi alla är jättetaggade på att prestera på Terräng-KM och att vi ser fram emot den kommande sommarsäsongen! Ha det gott alla Bajare, så ses vi förhoppningsvis på tävlingsbanan i sommar! :) För att se fler bilder från lägret, gå in här.
Alex Torgersson


En lägerrapport av Alexander Persson från träningsläger i Portugal.

Johan Hydén, Staffan Ek, Filip Segerberg och Thobias Ekhamre under ett hårt tröskelpass. Johan Hydén, Staffan Ek, Filip Segerberg och Thobias Ekhamre under ett hårt tröskelpass.

Mån 14 apr
Sedan 14 dagar tillbaka befinner sig, jag och en stor del av Hammarbys seniorlöpare, samt coach Per, på träningsläger i Castro Marim, Portugal. Totalt är vi fem stycken Hammarbyaktiva. Vi tränar hårt inför den kommande säsongen. Träningen har gått bra och alla ser väldigt starka och bra ut på passen. Extra roligt är det att Thobias Ekhamre som i stort sett varit borta i två säsongen p.g.a. hälseneproblem, nu springer för fullt igen och verkar vara i lovande form inför sommaren. Thobias har kört en del pass med vår andra duktiga löpare, Johan Hydén, som också ser väldigt lovande ut. Kul är också att Niklas Jonsson och Filip Segerberg som har haft en del skadekänningar under vintern, nu är igång med löpningen igen.
Vi har väldigt bra träningsväder, runt 25 grader och lite vind. Och har även fått tillåtelse att springa morgonjoggen på den intilliggande golfbanan, vilket är en upplevelse i sig en tidig morgon.
Vi är alla laddade och tränar hårt för årets första tävling som blir den prestigefyllda Klubbmästerskapen i terräng om två veckor. Johan siktar på att slå sitt eget banrekord från 2013, och vi andra på att hänga med så långt som möjligt. Efter KM i terräng är siktet inställt på Stafett-SM i Kil. Målet är att ta medalj på både 4x800 och 4x1500, samt att heja fram alla andra Hammarbyare till fina placeringar och prestationer. 
Idag är det tisdag den 14 april och vi stannar till torsdag.
Vi hoppas att Hammarbys ungdomar också tränar på riktigt bra där hemma, så att de kan prestera bra på KM. Men också framförallt inför Klubbkampen som har sin första tävling i samband med Minimaraton den första juni.
Varma hälsningar från Alexander Persson, Hammarbys löpare m.fl.


Rapport från Fatima Dedrickson

Min coach i USA, Grossharth, och hans dotter Min coach i USA, Grossharth, och hans dotter

Fre 11 apr
Här kommer en rapport från vår USA-boende elitaktive häcklöperska Fatima Dedrickson!
Solen skiner och det är äntligen vår här borta! Träningen har flytit på ganska bra och jag har haft tre sjukt jobbiga veckor. Det har varit lite som grundträning med backträning, trappa och jobbiga 300m-lopp. Styrkan har också varit rätt tung men denna vecka har vi lättat lite på den. Denna vecka är mer som en återhämtningsvecka då det är många tävlingar på gång. Mitt universitet BYU har börjat tävlingsperioden nu sedan tre veckor tillbaka och i helgen är det min tur att tävla då det är tänkt att jag kommer springa häck i Los Angeles. Om jag tävlar så kommer jag nog inte vara i toppform då jag känt mig lite stel men det är viktigt att jag får igång tävlingsvanan inför Stafett-SM som jag kommer komma hem till!


Månadens gymmare mars månad: Mikael Thulin

Tis 8 apr
Månadens gymmare mars månad: Mikael Thulin
Härmed presenteras månadens gymmare för mars månad på hemsidan!
Kansliets muskulöse medarbetare Mikael Thulin har blivit utsedd till månadens gymmare för mars månad. ”Tullen” har varit i gymmet fyra gånger i veckan under hela månaden vilket gör honom till en väldigt värdig segrare av utmärkelsen! På meritlistan när det gäller friidrott har han bl.a. individuella SM-guld på Ungdoms-SM, både utomhus och inomhus, på specialdistansen 200m och innehar ett antal svårslagna ungdomsklubbrekord i ett flertal sprintdistanser! Vår före detta ungdomsmästare tränar på regelbundet i gymmet, där det blir styrketräning av ben, bål och överkropp. Dessa muskelgrupper tränas två ggr i veckan. Han har, trots extrema motgångar med mycket skador som satt käppar i hjulet genom åren, lyckats bygga upp en imponerande fysik och nu är han på väg mot storformen. Drygt 40 timmar har spenderats i klubbens styrkelokal under månaden av vår bitige Hammarbykanslist vilket är en mycket hög och imponerande siffra! Under tiden så ser även Tullen till att reglerna i lokalen efterlevs och att gymmet endast besöks av behöriga personer.


Hammarby anställer kock!

Tis 1 apr
Hammarby Friidrotts anställda blir fler. I dagarna går en annons ut om en tjänst på 60 % som kock i Hammarby Friidrott. Tanken är att den nya tjänsten ska kombineras med städning av klubbhuset och gymmet. Huvudarbetsuppgiften är dock att laga och servera mat åt den anställda personalen, samt Midnattsloppets personal. Hammarby och Midnattsloppet kommer tillsammans att bekosta den nya tjänsten. Under friidrottsskoleveckorna i sommar kommer tjänsten att utökas till heltid, då vår kock kommer att vara huvudansvarig för all matlagning inklusive matbudget och beställningar. På så sätt kommer vi att kunna få ner matkostnaderna rejält för Friidrottsskolan, vilket delvis hjälper till att finansiera den nya tjänsten.
-Det här låter som en toppenlösning för klubben, tycker Peter Wikström. Jag hoppas på mycket husmanskost, då utbudet på restaurangerna kring Enskede IP mest består av thaimat. Hammarby hoppas ha den nya kocken på plats under maj månad.

Nyhetsarkiv
April

Utökade artiklar här nedan


Gästträningar i våra barn- och ungdomsgrupper!

Ons 16 apr
Våra duktiga äldre aktiva har under de senaste veckorna varit ute och hållit i gästträningar för barn- och ungdomsgrupperna i klubben. Detta med mycket positiva reaktioner!

Detta har fått väldigt positiv respons från ledare, barn och ungdomar. De äldre aktiva som varit ute och hjälpt till är än så länge, Kristina Ulitina, Niklas Bougt, John Kingstedt, Frida Retsloff, Yasmin Jelassi och Freja Avebäck. Tanken är att projektet ska fortgå fram till mitten av sommaren när de flesta grupperna tar sommaruppehåll. Det är fler äldre aktiva som anmält intresse för att hjälpa till när deras egen träning flyttar från Sätrahall till Enskede.
Nedan följer några citat om gästträningarna från barn och ledare:

Ledare från en 03 grupp
”Kristina Ulitina och hennes träningskompisar körde stavträning med våra 03-or i Sätrahallen i lördags – det var kanon!
Alla barn tyckte det var kul och ville knappt köra stafett på slutet för de ville fortsätta med stav…:-)”
Ledare från en 06 grupp
”Vill bara berätta att Johns gästspel var väldigt uppskattat i gruppen. Några spontana kommentarer från barnen var:
”Den där elitkillen tar knäcken på oss", och
"Det här var det jobbigaste pass jag varit på"
Samtidigt var det glada miner och mycket prat efteråt kring hur kul det varit. Så det här var ett toppeninitiativ.”
Ledare från en 02 grupp
”Vi hade glädjen att ha Yasmin Jelassi på vår träning i tisdags, hon gjorde ett kalasfint jobb, vi uppskattade verkligen att ha henne hos oss.”
Undertecknad vill passa på att tacka de äldre aktiva för deras hjälp och hoppas på fortsatta lyckade gästträningar under våren och sommaren.
Vill du som aktiv hjälpa till och hålla gästträningar för barn- och ungdomsgrupper, eller är du ledare för en grupp som vill ha besök av en äldre aktiv, hör av er till Alexander Persson på alex@hiffri.se
//Alexander Persson


Lägesrapport från stavgruppen

Ons 2 apr
Stavtränaren Lars Christer "Larran" Bergman har lämnat en lägesrapport från sin stavgrupp där han även sammanfattat inomhussäsongen!
Tävlingsresultat
F13
Klara Rådbo höjde klubbrekordet två gånger under säsongen, till 2,53 resp. 2,54.
Thelma Ilbäcken noterade 2,27 som bäst.
Maja Sjöholm hoppade 2,12 vid sin enda tävling.
F15
Maja Lundmark har en positiv utveckling, 2,75 i höstas har blivit 3,17 i vinter. Det kommer mer från den här lilla tjejen!
F16
Josefin Herstedt fortsätter att överraska, tre senior och fem F16 klubbrekord med 3,77 som bäst vid USM där hon blev tvåa men var ytterst nära att bärga guldet. Resultatet räcker dessutom för att placera henne på Sveriges topp 10-lista genom tiderna i klassen F16.
Vid stora inne-SM ett par veckor tidigare persade hon (3,69) och placerade sig före åtta hoppare med bättre personliga rekord och årsbästa. En fin 11:e-plats blev det.
Linnea Palmerstedt har gjort fler tävlingar på sin högsta nivå än tidigare utan att få till det där lilla extra. 2,92 som bäst men oj så nära 3 meter vid flera tillfällen!
Hanna Kapell kunde tyvärr bara göra sig själv rättvisa vid första tävlingen i början av januari. Hon har resurserna att strömhoppa på 3-3,20 så fort hon blir frisk i sina ben och har viljan till mer än 40 minuter stavträning/vecka.
Ida Fritzdorf-Kåberg har inte tränat så mycket stav som behövs för en positiv utveckling. Ca: två träningar om 40 minuter/månad har det blivit sedan i höstas. 2,86 som bäst, men oj så nära nya perset 2,97 på IUSM.
KS
Kristina Ulitina har tyvärr haft en hälskada som spolierat inomhussäsongen, trots det mäktade hon med att sätta nytt klubbrekord KS 3,56 mitt i vintern. 15:e på stora ISM.
P14
Erik Strömfelt och Jacob Palmerstedt avslutade båda inomhustävlandet med fina 2,44. Då jag inte tränar ovanstående hoppare, har jag inget mer att säga om dem.
P15
Här har vi två killar som, under förutsättningar att de börjar träna lite mer, kan bli rätt så bra. Albin Rodhe och Martin Forsberg kom båda upp i 2,67 som bäst den gångna säsongen.
P16
Sebastien Hargeström satte pers och klubbrekord fem gånger med 4,41 som bäst, trots tre veckors frånvaro pga. en krånglande ljumske. USM-etta i P16 och plats på Sveriges topp 10-lista genom tiderna i P16.
Timothy Ohlsson tränade två pass med mig före mångkamps-DM, och där blev det pers tre gånger, 2,81 till slut.
P17
Vår blivande mångkampare/trestegshoppare Oskar Sidenbladh hade en period med mycket sjukdom, men persade med 3,40 trots besvären.
Anton Hördell provade på stavhopp vid ett tillfälle, resultat 3,13.
MS
Nykomlingen Johan Björk har brottats med hälsoproblem, trots det så hoppade han 3,47 med mersmak, tidigare pers 3,20.
Jonas Elgered körde en tävling vilket resulterade i 4,07.
Jonathan Eklund har fått ordning på sitt skadade lår, och när han kommer upp i full fysisk kapacitet så kommer han att hoppa högre än de 4,74 han tog i vintras. Stora ISM 10:a är mycket bra.
Sammanfattning i korthet, när jag kom till Hammarby för drygt två år sedan var klubbrekordet i KS 3,41. Nu har vi ett snitt på de tre bästa som är 3,50 med en senior, en 16-åring och en 15-åring. Vi går framåt, mot mästarklass! Med Sebastien, Jonathan, Johan, Oskar och någon till ska vi nog kunna ställa till med lite positiv oreda på herrsidan också!
Träning
Jag kan bara nämna de som tränar hela biten med mig när det gäller hur vi ligger till träningsmässigt. Jag vet tyvärr inte något om den fysiska statusen hos de andra.
Kristina, Josefin, Maja, Sophia och Johan tränar teknik och fys med mig.
Det ser ganska bra ut, inför utomhustävlandet. Kristina är frisk i sin häl, Josefin och Maja gör stora framsteg både fysiskt och tekniskt.
Får alla hålla sig friska fram till tävlingarna drar igång, ja då blir det en kul stavsäsong för Hammarby!
Med vänlig hälsning, Larran