SM i marathon

Fre 31 maj
I morgon är det dags för årets Stockholm marathon som samtidigt fungerar som SM på sträckan. Hammarby har fem deltagare anmälda i årets SM-klass i form av Daniel Woldu, Emil Lerdahl, Rickard Pell, Magnus Nilsson och Mikael Johansson, dock ingen i damklassen.
Vi hyser störst förhoppningar till Emil Lerdahl och Daniel Woldu som båda har goda chanser att placera sig högt både i SM och i loppet totalt. Daniel, som i 2011 års upplaga slutade fyra totalt och vann SM-guld, har siktet inställt på SM-guld även denna gång. Men då krävs det att han slår Mustafa Mohammed från Hälle som vid två tillfällen det senaste året har sprungit sträckan på 2.12! Emil hade en tung dag på Göteborgsvarvet för två veckor sedan, men det rapporteras om en fin laddning uppe i Nordnorge sen dess och Emil har mycket goda chanser att ta en medalj på SM. Precis som han gjorde förra året!
Killarna kommer ha en komplett supportapparat runt banan med både coacher och vätskelangare, men en vi hoppas givetvis att många fler grön-vita beger sig ut på Stockholms gator och skriker sig hesa.


Midnattsloppet Stockholm fulltecknat!

Tor 30 maj
Torsdagen den 23:e maj stängdes anmälan till Midnattsloppet Stockholm 2013. Anmälningstaket på 35 500 löpare är nu nått. Företag eller privatpersoner som köpt värdebevis kommer dock att kunna anmäla sig fram till den 9:e augusti då värdebevisen slutar gälla.
Eventuell efteranmälan kommer ske i augusti och vi kommer meddela det på Midnattsloppets hemsida och via sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Vi kommer inte ha några kölistor till efteranmälan utan släpper vi nya platser är det först till kvarn som gäller.


2003:3-gruppen på helgläger

Tis 28 maj
Förra helgen var det så dags för grupp 2003:3’s vårläger,
för andra året i rad. I år åkte vi söder ut, hela vägen till Huddinge.
18 barn och 4 tränare träffades kl 9.30 på Källbrinks idrottsplats. Förmiddagens pass bestod av häckträning, en finslipning inför Triangelkampen! Barnen avslutade med en häckstafett, där även tränarna deltog, till glädje för alla… Efter passet var det dags för lunch, pastasallad, ordnat av föräldrar som kom och också serverade maten utanför Huddinge AIS klubblokal.
Efter 1,5 timmes vila bestående av brottning i stavhoppsmattan, var det så dags för det andra passet. Även detta anpassat efter triangelkampens grenar, nämligen tresteg och kast med liten boll samt en avslutande kurirstafett.
Nu var det äntligen dags att åka till stugan vi hyrt för helgen, Huddinge Scoutstuga i Gladö Kvarn, mitt ute i skogen precis vid sjön Orlången. När vi väl kom dit (inte helt lätt att hitta..) var det redan ett antal föräldrar där som hade öppnat upp stugorna samt börjat förbereda middagsmaten. Grillade kycklingspett i pitabröd, jättegott, som serverades på en bergsknalle med utsikt över sjön.
Eftersom vi för andra året i rad lyckades ha läger samma helg som Eurovisions-schlagerfestivalen, hade vi lovat att visa detta för barnen. Med hjälp av telefon, dator, projektor plus en tekniskt kunnig förälder lyckades vi mot alla odds i ”radioskugga” få igång visningen, till allas lycka. Förutom schlager blev det tid för både vedeldad bastu och bad under kvällen.
Efter en natt med väldigt olika mängd sömn, var det dags för frukost, bad, samt ytterligare ett träningspass, en skogsbana med olika styrkeövningar. Nya föräldrar kom ut med färdiglagad lunchmat, pasta och köttfärsås, därefter var det dags för hemfärd.
Tack alla föräldrar och barn för en lyckad helg!
Tränarna genom Lotta Borgius


Hammarby bästa klubb på Stafett-SM!

Mån 27 maj
Hammarby gjorde ett fantastiskt Stafett-SM då 11 medaljer bärgades! Medaljskörden blev 5 guld, 3 silver och 3 brons!
Med den medaljskörden blev vi bästa klubb före Malmö AI som fick ihop 4 guld, 3 silver och 3 brons! Vi blev även bästa klubb i mästerskapet år 2010, då vi tog 10 medaljer varav 6 guld!

Dag 1
Vädret var under lördagen fantastiskt med sol och temperatur runt 20-gradersstrecket. Våra 4x100m-grabbar genom Andreas Engwall, Jonathan Wulff, Jacob Ewertzh och Sunday Ojuri gjorde två suveräna stafetter och satte i försöken klubbrekord med 41,27. I finalen höjde sig sedan grabbarna ännu mer och slog både Växjö och Huddinge som var före oss i försöksheatet och noterade den fantastiska tiden 40,90 vilket resulterade i en unik bronspeng i grenen då det sannolikt är första gången någonsin klubben tar en sådan på herrsidan!
På männens 4x800m handlade försnacket mest om Hässelby och Spårvägen. Men som vanligt när det kommer till 4x800 så ville Hammarby annorlunda och det gick nästan hela vägen. Efter en spännande sistasträcka lyckades Joni springa förbi Hässelby men på upploppet fick han se sig knappt slagen av Spårvägens Johan Svensson. Ett silver med tre debutanter i laget får dock anses mer än godkänt! I laget sprang Alex Torgersson, Alexander Persson, Johan Hydén och Joni Jaako.  I det kvinnliga 4x800 sprang Stine Tomb, Lisa Nauclér, Frida Persson och Rebecca Högberg. Tjejerna sprang bra och noterade tiden 8.59,97, vilket resulterade i en bronsmedalj. Tiden är dessutom klubbrekord med åtta sekunder!

Dag 2
Vädret på söndagen var inledningsvis precis som på lördagen. Men precis när finalpassen skulle börja så började mörka moln dra in över Källbrinks IP och regnet och en temperatursänkning var ett faktum. Sedan regnade det mer eller mindre söndagen men det hindrade inte de kanoninsatser som skedde av hammarbyare under tävlingarnas andra dag! Våra P19-killar tog guld på 4x100m och i laget sprang förutom Jonathan Wulff och Jacob Ewertzh, som ju båda tog brons i seniorklassen, Daniel Rosberg och Andreas Almlöf. Grabbarna gjorde ett fint försökheat med stabila och säkra växlingar och vanna avstannande på 42,86. I finalen noterade laget ett nytt klubbrekord i klassen, 42,30! Vi slängde in en efteranmälan i K22-klassen på 4x100m vilket gav resultat. I stafetten sprang Lynette Morgan, Frida Retsloff, Emma Fredriksson och Jasmin Sabir som tog guld! Laget sprang bra och noterade tiden 48,39! Vi tog guld i F19 3x800m genom Anna Jonsson Sundberg, Ellen Narfgren och Emma Forss! De noterade tiden 7.17,58.
Våra P15-killar tog ganska oväntat ett guld i 4x100m! Här sprang Frank Förnestig, Timothy Olsson, Sebastian Hargeström och Rodi Kay. Växlingarna var suveräna och Rodis slutforcering på sista sträckan var härlig att skåda! Guldtiden blev 46,55.
Våra F15-tjejer var oerhört nära att göra om killarnas bedrift och ta en guldmedalj i 4x100m. Ida Fritzdorf-Kåberg, Pernilla Hansson, Hanna Kapell och Efe Agbonkhese gjorde alla fina växlingar och sprang riktigt bra! silvertiden blev 49,52.
Våra 4x400m-damer hade en hård kamp mot Hässelby och föll på målsnöret. I laget sprang Stine Tomb, Rebecca Högberg, Sandra Knezevic och Frida Persson. Tjejerna gjorde det fantastiskt bra och satte nytt klubbrekord med 3.42,05! Inledningvis diskades laget för att ha tappat pinnen efter målgången men efter protest var silvermedaljen klar! Vi hade ytterligare ett lag i F19 3x800m genom Stina Åberg, Vera Gerendas och Annika Engwall. Tjejerna lyckades ta en bronsmedalj på tiden 7.47,39. Om Hammarby var underdogs på 4x800 så var de det i ännu större utsträckning på 4x1500. Här var Hässelby solklara favoriter med bl.a. superlöparen Naccerdine Halil (pers på 3.36) i sin laguppställning. Vi hade återigen ett något orutinerat lag på benen men det syntes inte när väl stafetten kom igång. Samtliga fyra löpare i Hammarby gjorde kanoninsatser och Johan Hydén fick äran att slå spiken i kistan på sista sträckan när han på upploppet spurtade ner Naccerdine från Hässelby (övriga lag var långt bakom). Hammarby erövrade sitt andra guld genom tiderna på sträckan (15.56,63) och även förra gången var det på Källbrinks IP (2007). I laget sprang Alex Torgersson, Niklas Jonsson, Joni Jaako och Johan Hydén. 
 Utöver dessa medaljer tog vi även fem stycken poängplatser!
Videos


Sju hammarbyare i Nordiska Skolspelen!

Sön 26 maj
Varje år arrangeras Nordiska Skolspelen, där varje nordisk huvudstad bjuds in att ställa upp med 16 stycken ungdomar (åtta killar och åtta tjejer). Rätt att delta i Sveriges fall har elever i Stockholms kommunala och privata skolor som är födda år 1999 eller senare.
Förra året gick tävlingen I Oslo och året innan Reykjavik.
I år kommer arrangemanget hållas i Köpenhamn!
Sju duktiga hammarbyungdomar har lyckats kvalificera sig till Nordiska Skolspelen! Tävlingen går mellan 27-31 maj.
Följande hammarbydeltagare kommer alla att tävla i 100m, höjd, längd, kula och 800m.
John Karlsson
Anton Alexis Hallgren
William Nehls
Rosanna Cianelli
Isabella Engström
Fanny Jansson
Julia Dyrke
Friidrottsdelen börjar på tisdag den 28 maj med 100m och fortsätter sedan på onsdagen med höjd, längd och kula. Avslutande 800m går på torsdagen. Avresa sker imorgon måndag och hemresa kommer ske på fredagen.


Träningsrapport från Jonathan Wulff

Lör 25 maj
Vår elitaktiva kortsprinter Jonathan Wulff har tränat friidrott i klubben sedan runt 8-års ålder. Han tränar 6-7 gånger i veckan och har siktet för fullt inställt på utomhussäsongen 2013.
Han berättar lite om sin målsättning och säsongen år 2013.

Mitt stora mål med mitt friidrottande är att någon gång få vara en av deltagarna på 100m i ett OS, VM eller EM.  År 2013 kommer sannolikt vara mitt mest framgångsrika år hittills! Jag har tränat bättre än aldrig förr under vår grundträning då jag också har slagit personliga rekord på de tester som vi har haft. I vintras valde träningsgruppen att inte satsa något på inomhussäsongen då det är JEM i sommar och valde därför att träna grundträning istället i en månad till. Vi åkte på ett utomlandsläger i en vecka till Teneriffa i början av april, men jag hade oturen att bli sjuk just då vi åkte så fick ligga i sängen nästan varje dag tills på fredagen då jag kunde börja träna någorlunda bra igen. Så under hela lägret kunde jag köra ca 2-3 pass.
I nuläget ligger vi i en säsongsförberedande fas, då vi tränar mycket snabba lopp och mycket starter (teknik).
Säsongen har börjat lite smått då jag bara har tävlat två gånger, Danderydspelen och Sundbybergs Ungdomsspel. I Danderydspelen sprang jag 100m (11.15, 11.07) och 200m (22.82). Vinden på 100m loppen var -2.5, -0.6. På Sundbybergs Ungdomsspel sprang jag bara 100m (11.23) med stormvind. Vinden låg på -5.6.
Lite seg säsongsöppning med lopp i stark motvind, men trots vinden känner jag mig stark när jag springer, så det kan nog gå snabbt i sommar. JEM är målet i sommar och jag tror inte det kommer vara något problem att slå kvaltiden som ligger på 10.70 på 100m. Det är bara träna på som jag gör så får tiderna avgöra om jag kommer med eller inte.


Rapport från Gustaf Lidfeldt!

Tor 23 maj
USA-studerande Gustaf Lidfeldt deltog i helgen i tävlingen New England Championship och hade en minst sagt framgångsrik dag.
New England Championship har varit det stora målet för min friidrottssäsong här på Suffield Academy. Efter en del otur med sjukdomar innan, hade jag inte varit nära mina tider från förra säsongen innan New Englands.
New England Championship är en tävling mellan olika skolor i nordöstra USA. Då det är lika mycket en lagtävling som en individuell tävling, där första till sjätte plats tar poäng, så ställde jag upp i tre event för att kunna ta så många poäng som möjligt. Tre event inom loppet av tre timmar kom att bli en både fysiskt och mentalt ansträngande utmaning.
Först ut var 1500m. Hade sjätte bästa tiden innan, lyckades ändå vinna med tiden 4.11,51 (förbättring med 12 sekunder jämfört med mitt tidigare säsongsbästa och fyra sekunder jämfört med mitt personbästa).
Fick två timmars vila innan det var dags för 800m, vilket inte är mitt bästa event, Min skola ville ändå att jag skulle försöka ta poäng för laget. Jag hamnade i det näst snabbaste heatet. Jag lyckades vinna med tiden 2.04,37, En tid som räckte till en fjärde plats totalt sett.
Med mjölksyra i benen och två event i bakluckan, var det dags för mitt sista event för dagen, 3000m. Öppnade med ett tempo på 1.04 per varv (de första två varven) för att sedan dra ned något på tempot. Vann med tiden 9.19,61 (personbästa med 8 sekunder).
Suffield Academy kom totalt sett trea i New England Championship. Den bästa känslan från helgen var efter både 1500m och 3000m då jag sprang två segervarv med svenska flaggan till publikens jubel.
För mina prestationer under friidrottssäsongen här på Suffield, blev jag igår utsedd till MVP — Most Valuable Player.


Våra duktiga kastarungdomar!

Ons 22 maj
Våra duktiga kastarungdomar, vilka deltog i Vårkastet (Bålsta) söndagen den 19 maj, skötte sig mycket bra och tog alla medalj!
nitialt var det ett strålande väder, vilket inte har varit fallet de senaste åren då det har regnat och haglat. Framåt eftermiddagen blev det mer mulet och blåsigt samt så småningom regn.
Carl Krüsell Berg hade en bra dag med ett brons i slägga och nytt pers på 34,62. I kula träffade han rätt och tog ett silver med nytt dunderpers på 12,16. Carl avslutade dagen i en regnig diskusomgång, där han knep ytterligare ett silver med ett kast på 34,35.
Oskar Sidenbladh -97 som ställde upp i spjut satte ett nytt pers på 43,81 med 700g spjutet och tog därmed ett brons i sin första utetävling för säsongen, med den för honom nya spjutvikten.
Tjejerna Grete Ahlberg och Emily Berghäll, båda födda 1998, tog guld respektive brons i slägga, även om kastlängden inte riktigt var vad de själva önskade (Grete 43,96 och Emily 37,67). De placerade sig tätt bakom medaljerna på 4:e och 5:e plats i kula och diskus där båda noterade pers för utesäsongen i kula (Grete 10,60 och Emily 10,29). Grete tog även pers i diskus med 35,92. Tränaren Magnus Berg har tagit ett par bilder från tävlingen som kan ses här!


Framgångar i Kraftmätningskvalet!

Mån 20 maj
I helgen har det varit full aktivitet för våra aktiva
ute på tävlingsarenan.

SM Halvmarathon
Emil Lerdahl hade en dålig dag på jobbet och fick slita ont redan tidigt i det varma och blåsiga vädret. Emil försökte ligga på till en början trots en dålig dag, men när kroppen inte svarade så blev det mest ett springa-igenom-lopp vilket nog var klokt med tanke på Stockholm marathon som går av stapeln om mindre än två veckor. Emil slutade ändå nia i SM med tiden 1.14.14 då det var många andra löpare som också hade det tufft. Magnus Nilsson sprang in på 1.19.03 och slutade på 28:e plats i SM. Mikael Johansson, som debuterade i Hammarbylinnet, sprang i mål på 1.21.46 och slutade på 34:e plats i SM.
 
Kraftmätningen
Våra Hammarbyungdomar gjorde en fin tävling och kommer delta i finalen i Huddinge senare under sommaren. Totalpoängen stannade på imponerande 29 624 poäng. Flickorna fick ihop 12 529 poäng vilket gjorde dem till bästa flicklag och killarna fick ihop 11 590 poäng vilket gjorde dem till tredje bästa killag.
De resultaten som imponerade mest var följande:
Christoffer Ahls andraplats på 800m på 2.07,27.
Sebastian Hargeströms 41,13 i spjut.
Pernilla Hansson var i aktion i många grenar. Hon kom bl.a. tvåa på 800m med 2.34,34, fyra i 80mh i kraftig motvind på 12,78, tvåa i höjdhopp på 1,52 och vann längdhoppet på 5,28w.
Ida Fritzdorf-Kåberg kom trea i spjut på 36,00, vilket var ett utmärkt resultat nära klubbrekordet! Rosanna Cianelli tog 1,56 i höjdhopp och stötte 10,51 i kula. Bilder från kraftmätningen tagna av en av våra mästerfotografer Hans Olsson, finns att beskåda här!

Sundbybergs ungdomsspel
Jonathan Wulff vann 100m i P19-klassen på 11,23. Förhållandena var inte de bästa då det förhållandevis nästan blåste halv orkan i loppet. (motvind -5,6). Jacob Ewertzh var tvåa på 11,62. Jonathan visar att formen är på god väg! Båda tiderna var fantastiska med tanke på den hårda motvinden. Jacob Tersander gjorde en fin längdhoppstävling och vann på 6,64. Sophie Kling vann kula i klassen kvinnor på resultat 11,23. Josefine Sandelius vann 100m i motvind på 13,46.
Felicia Lindberg vann spjut på 33,93. Hon vann även 100m i motvind på 14,02 Sigrid Karlsson vann F17 kula på 12,26 F13-tjejen Klara Rådbo tog en dubbel i höjd och längd med resultaten 1,39 och 4,46.

Vårkastet
Här man många av våra aktiva varit med och tävlat men inga resultat har tyvärr kommit upp ännu på arrangörens hemsida.

Stafett-DM:
Fyra ytterligare medaljer dag 2!

Tor 16 maj
På den andra dagen av Stafett-DM så visade framför allt våra ungdomar födda 1998 framfötterna! Det blev guld i F15 3x800m genom Hanna Kapell, Pernilla Hansson och Ida Fritzdorf-Kåberg! Sluttiden stannande på 7.47,06. Killarna nådde nästan ändra fram men fick nöja sig med silvret. I laget sprang Timothy Olsson, Sebastian Hargeström och Christoffer Ahl. Sluttiden: 6.38,23. F13-laget lyckades ta guld på 3x600m genom Sira Gassama, Siri Samuelberg och Vilma Hultström. Tiden blev 5.49,26. Vårt P13-lag tog också medalj i form av ett silver genom Elias Svensson, Johan Ekberg och Joel Käck på 5.35,53.
För bilder från tävlingen gå in på länkarna nedan:
Bilder tagna av Hans Olsson
Bilder tagna av Ove Hultström


Fyra guld på första dagens tävlingar
i Stafett-DM

Ons 15 maj
Första dagens tävlingar gick igår tisdags på Sätra IP.
Daniel Rosberg, Jonathan Wulff, Jacob Ewertzh och Andreas Almlöf vann seniorklassen på 4x100m med tiden 43,06.
Kvinnorna ville inte vara sämre och tog även dem tog guld på 4x100m.  I laget sprang Yasmin Jelassi, Sandra Hentschel, Josefine Sandelius och Elin Lindell och noterade tiden 50,55. P15-killarna med Frank Förnestig, Timothy Olsson, Sebastian Hargeström och Rodi Kay tog guld på 47,17. F13-laget imponerade när de vann sin klasspå 4x80m. i laget sprang Greta Deltin, Sira Gassama, Siri Lindvall och Tilda Kapell och noterade 42,67.


Bilder från tävlingar!

Tis 14 maj
Här kommer ett par bilder från
Turebergsstafetten och Danderyds Ungdomsspel.
Här finns bilder från Turebergsstafetten tagna av Hans Olsson
Här finns bilder från Turebergsstafetten tagna av Ove Hultström
Här finns bilder från Danderyds Ungdomsspel tagna av Hans Olsson


Fina insatser i jämn damkamp

Lör 11 maj
I helgen avgjordes kvalen till lag-SM och Hammarbys damer tävlade om en plats i finalen för fjärde året i rad. Trots flera bortfall i laget pga skador och sjukdom stod tjejerna för en fin insats.
Damerna tog hem fyra viktiga grensegrar genom Stine Tomb, Jasmin Sabir, Kristina Ulitina och Frida Persson och två andraplatser genom Emmi Östlund samt stafetten - men det räckte inte hela  vägen i årets jämna kvalmatch. Falu IK tävlar i finalen i juli, Lidingö och Hammarby tog hand om andra och tredje plats.
 Stine Tomb var förhandsfavorit på 400mh och tog hem segern säkert på fina 59.73s, dryga 6 (!) sekunder före tvåan. Jasmin Sabir hade en fin säsongsöppning i specialgrenen tresteg och hoppade 12.19m med mersmak i fina övertrampshopp. Kristina Ulitina hoppade 3.48m i säsongsinledningen och Frida Persson vann övertygande 400m på fina 55.89 - trots galen motvind på upploppet.
 Fempoängarna togs av Emmi Östlunds väldisponerade löpning över 5000m på 18.33.66 min och av stafetttjejerna - Emma Fredriksson, Stine Tomb, Elin Lindell och Sandra Hentschel. Tiden 48.37s gav en andra plats efter suveräna IFK Lidingö.
 Hammarbys damlag har stärkts väsentligt de senaste åren - i helgens lag-match hade vi långt ifrån alla våra bästa seniorer på plats och ändå var vi med och slogs om segern in i det sista. En stor eloge till alla våra yngre tjejer som axlar ansvaret på ett mycket bra sätt. Nästa år är vi överst på pallen igen! 


Seger i debuten för Abeba

Lör 11 maj
Igår kväll hölls årets första tävling i Diamond League i Doha och på startlinjen på damernas 1500 m fanns Hammarbys Abeba Aregawi.
Loppet var Abebas debut utomhus den här säsongen och debuten hade inte kunnat sluta på ett bättre sätt. Startfältet höll absolut högsta klass med en rad toppnamn och framförallt trodde man innan loppet att Abeba skulle bli utmanad av etiopiskan Genzebe Dibaba som gick obesegrad igenom inomhussäsongen 2013. Hararna drog upp ett hårt tempo från början med Dibaba tätt bakom. När sista haren klev av efter 1000 m så tog Dibaba över med Abeba och den kenyanska junioren Chepngetich Kipyegon tätt bakom.
Sista varvet blev sedan en stenhård duell mellan Dibaba och Abeba som slutade med att Abeba vann och en tröttnande Dibaba fick se sig passerad av Kipyegon som satte nytt kenyanskt rekord. Abebas sluttid på 3.56.60 var bara 6 hundradelar från hennes personliga rekord men framförallt innebär det att Malin Ewerlöfs svenska rekord från 1997 blev slaget med nästan 9 sekunder!
Och detta var alltså årsdebuten för Abeba…


USA-regionals!

Fre 10 maj
Björn Barrefors och Sofia Hellberg Jonsén kommer sannolikt under helgen att tävla i BIG 10 samt SEC Championships. Dessa tävlingar är de regionala tävlingarna inför NCAA-mästerskapen. Presterar våra USA-stjärnor bra på dessa tävlingar så har de bra möjlighet att ta sig till NCAA-mästerskapen. Björn vann tävlingen under fjolåret då han gjorde sin superserie på 7897 poäng som han också kvalade in till EM på.
Björn åker till Columbus, Ohio för sin regionstävling medan Sofia åker till Columbia, Missouri för den sydöstra regionens tävling.

Nyhetsarkiv 2013
Maj

Utökade artiklar här nedan


Rapport från Oscar Gidewall!

Ons 29 maj
Sedan ett par veckor tillbaka befinner sig Michel Tornéus och Oscar Gidewall på träningsläger i San Diego. Här kommer en kort rapport.

Vi tränar på USA:s olympiska center i Chula Vista som ligger precis vid gränsen till Mexico. Förra året var landslagets mästerskapsgrupp här på läger men i år är vi enda svenskarna. Första dagarna var dock kastarbröderna Arrhenius, danske Kim Christensen och deras tränare Vésteinn Hafsteinsson här. På anläggningen bor och tränar några av USA:s bästa friidrottare, bland annat olympiska mästaren i längdhopp Britney Reese. Även Olympiske mästaren för män, Greg Rutherford har varit här och tävlat under vår vistelse. Förra året satte han världsårsbästa och brittiskt nationsrekord på en tävling här med 8.35. I år fick han nöja sig med 8.07w i samma tävling. Miljön inspirerar och USA:s olympiska kommitté har gjort allt för att idrottarna ska ha det så bra som möjligt, med närhet till allt och väldigt bra mat. 
Klimatet här i sydligaste delen av Kalifornien är mycket stabilt och bra. På anläggningen är det dessutom alltid bättre väder än i övriga delar av San Diego, det är någon form av mikroklimat och det blåser alltid från samma håll. Normalt är det 20-25 grader, men vi har detta år haft flera dagar då det varit 35 grader varmt, vilket är ovanligt.
Eftersom träningen tar mycket tid och energi har vi inte hunnit med mycket annat, vi har mest hållit till i närområdet.
I år var det stort fokus på inomhussäsongen för Michel. Efter IEM i Göteborg behövdes lite extra vila för att ladda upp batterierna både mentalt och fysiskt. Därefter har han gått in i en ny grundträningsperiod med sikte på VM i augusti. Tävlingssäsongen inleds med Diamond League i Eugene fredagen den 31 maj. Tävlingen går under två dagar och Michel är först ut den första tävlingsdagen. Det ska bli kul att komma igång med tävlandet igen, men fokus ligger på VM så det kommer dröja lite innan den absoluta toppformen ska infinna sig för Michel.


Midnattsloppets historia

Tor 9 maj
Vårt succéarrangemang Midnattsloppet går bättre än någonsin för tillfället! Loppet är på väg att bli fullt med rekordsiffran 36 000 anmälningar! Men loppet har inte alltid haft så pass många anmälningar. Endast 2852 löpare sprang premiäråret 1982.
Här följer några utdrag ur loppets historia:

2012
Löparboomen fortsatte även under 2012 då våra tre lopp alla blev fullsatta i förtid. I Stockholm fick vi stänga redan den 4 maj med 30 000 anmälda löpare, detta trots att vi utökade med 6000 platser jämfört mot 2011! Göteborg stängdes den 25 juni och Helsingfors den 19 juli med 14- respektive 9000 anmälda.
Det var en mäktig syn att skåda den stora skaran som stod på Ringvägen den 18:e augusti för att starta i det 31:a Midnattsloppet. Vädret kunde knappast varit bättre! Tidigare under kvällen avgjordes också Minimil och Lilla Midnattsloppet som brukligt.
För löparna i Göteborg innebar loppet en helt ny bana då Runners Corner flyttat från centrala Heden ut till Linnéplatsen och Slottskogen. Vi kommer minnas kvällen med ett leende, dock ett blött sådant då det regnade väldigt mycket.
Liknande väder som i Göteborg bjöd Helsingfors på när de var dags för dem att avsluta “turnén”. Där fick till och med  några av kringaktiviteterna ställas in på grund av blåsten och regnet. Men löparna kämpade ändå på bra trots det hårda vädret och sprang glada in i mål.
Under året togs också ett beslut om att 2013 starta ett nytt lopp, nämligen i Sveriges 3:e största stad Malmö!
Blått var 2012 års t-shirtfärg.
2011
Midnattsloppet Stockholm firade 30 år och vilken kväll det blev. 24000 anmälda var ett nytt prydligt rekord och platserna var slutsålda redan den 31:a maj. Även det nytt rekord. Deltagarna bjöds på en ny upplevelse var 300:e meter i form av olika kringarrangemang denna ljumna sommarkväll. Segrade i detta 30:e Midnattslopp gjorde Haben Idris, Hässelby SK på tiden 31:08. På damsidan segrade Jeri Emuru, Sundbybergs IK på tiden 33:55. Midnattsloppet Göteborg hade inte samma tur med vädret då regnet öste ner under i stort sett hela dagen. För första gången fick vi stänga anmälan i förtid då taket på 14000 deltagare nåddes i mitten av juli, nytt rekord även i Göteborg alltså. Segrade i herrklassen gjorde Laban Siro, Klypetussen Norge på tiden 31:17. I damklassen segrade Jenny Jansson, IFK Umeå på tiden 36:11.Med en fantastisk inramning på Senattorget arrangerades för andra gången Midnattsloppet i Helsingfors. Två veckor innan loppet fick vi stänga anmälan då taket på 6000 deltagare nåddes. Segrade i herrklassen gjorde Aki Nummela på tiden 32:14. I damklassen segrade Laura Markovaara på tiden 34:34.
Vi fortsatte på den inslagna vägen med att ha neont-shirts som verkligen syns. I år blev det orange på alla orter.
 
2010
Midnattsloppsfamiljen växte detta år med ytterligare ett lopp utanför landets gränser, nämligen Helsingfors. 4649 löpare anmälde sig till loppet som gick på en mycket uppskattad bana i stadens centrala delar. Till skillnad mot övriga midnattslopp så var majoriteten av löparna kvinnor i Helsingfors, närmare bestämt 60 %. Vi sammanfattar vårt första år i Finland med ordet succé! Om Helsingforsloppet var en kylig historia så var loppet i Stockholm raka motsatsen då en tropisk hetta låg över Stockholm den 14 aug. Vädret gjorde det än jobbigare för löparna att ta sig de 10 kilometrarna runt Södermalm. Anmälan stängdes återigen rekordtidigt då 21151 deltagare registrerats den 4 juni. Lilla loppet och Mini mil avgjordes i vanlig ordning tidigare under dagen.Liksom i Stockholm så drog en lysande gul löparvåg fram på Göteborgs gator när Midnattsloppet arrangerades där för tredje året i rad. 12370 anmälda löpare bidrog till festen och den sköna stämningen som rådde under kvällen! Dessvärre blev inte loppet i Köpenhamn som vi hoppats på då endast 1916 anmälda löpare registrerades. På grund av det bristande intresset så beslutades det senare under året att inte fortsätta arrangera loppet.
Många blev chockade när de veckan före loppet fick hämta ut din neongula t-shirt att springa i, både Stockholm och Göteborg fick de tröjorna medan Köpenhamn hade de orangea och nykomlingen Helsingfors blåa.
2009
Under värsta tänkbara väder sprangs det första Midnattsloppet någonsin utom Sveriges gränser! Det var Köpenhamn som fick den äran att arrangera loppet . Nära 3500 löpare sprang en annorlunda och kul bana bland annat genom ett Zoo och över kunglig mark.
Deltagarrekord slogs på nytt både i Midnattsloppet Stockholm och i Midnattsloppet Göteborg. I Stockholm nåddes maxtaket 21 000 redan den 7 juli då loppet fick stängas för fler anmälningar. Och i Göteborg fortsatte succén från premiäråret 2008 då antalet anmälda steg till hela 10680 löpare 2009!
I Stockholm sprang återigen de allra minsta Midnattsloppets Mini mil i samarbete med McDonalds. Den här gången sprang knattarna en ca 300 meter lång vändbana på Hornsgatan. Lilla Midnattsloppet för barn mellan 8-15 år sprangs en 2.1 km lång bana med start på Ringvägen och med Mål på Hornsgatan precis som i stora Midnattsloppet. Många glada och nöjda barn skådades under kvällen!
En grön “orm” slingrade sig fram på söders gator i Stockholm. I Göteborg hade deltagarna en orange tröja med reflextryck och Köpenhamnslöparna hade blåa.
2008
2008 hände det mycket i Midnattsloppet när ett nytt Midnattslopp etablerades i Göteborg, och på vilket sätt! Över 7 000 deltagare redan första året fick smaka på ett Midnattslopp som gjorde succé i Göteborg. Arrangemanget fick mycket positiva reaktioner och ett nytt Midnattslopp var fött! I Stockholm höll trenden i sig och vi upplevde för tredje året i rad ett rekorddeltagande. Över 21 000 var anmälda och den “vita ormen” med deltagare slingrade sig runt Södermalm för ännu ett lyckat arrangemang.
Färgen på t-shirten var vit i Stockholm och blå i Göteborg.
2007
Rekord. Igen! Det 26:e Midnattsloppet blev även i år ett rekordlopp med totalt 18.186 anmälda varav 16.934 i stora Midnattsloppet. För första gången fick vi stänga anmälan 5 dagar före loppet för att få plats med alla. Förutsättningarna i lördags var perfekta för löpning med bra temperatur och en fantastiskt stor publik som hejade fram löparna. Vi vill passa på att tacka alla löpare, funktionärer och publik som alla bidrar till att göra Midnattsloppet till Sveriges festligaste lopp. Kvällen började med ett nytt lopp, Midnattsloppets Mini Mil som tillsammans med McDonalds ordnade ett Midnattslopp för de yngsta runt Mariatorget. Fantastiskt arrangemang med ca 400 barn upp till 8 år som träffade Ronald McDonald med vänner och fick chansen att pröva lite friidrott med Hammarby Friidrotts elitaktiva. Därefter var det dags för Lilla Midnattsloppet för de något äldre 8-15 åringar som löpte en 2,1 KM bana med start och mål som i “riktiga” Midnattsloppet. Kl. 22.00 startade första startgrupp i Stora Midnattsloppet som i år också var uttagningslopp till Finnkampens 10.000 meter. Först mål var fjolårs 2:an Abdallah Lamghari som vann före Hammarbylöparen Therence Mbonabirama som i hård spurtstrid slog amerikanen Forest Braden. På damsidan vann Isabellah Andersson en komfortabel seger över Hanna Karlsson och Anneli Fransson.
Vi fortsatte med 2006 års succé där alla fick en t-shirt att springa i. Årets färg var röd.
2006
Rekordår! Midnattsloppet 2006 lockade till sig nästan 16000 deltagare som fick vara med om en magisk kväll. Sensommarvärmen lockade mängder av deltagare och en publik på mer än 100.000 personer hejade fram löparna. Som det mest innovativa loppet höll Midnattsloppet ställningarna och inkluderade en funktionströja från Nike i anmälningsavgiften. En mäktig syn då alla gulklädda deltagare startade från Ringvägen. Under loppet bjöds det på upplevelser och mervärden runt hela banan.
2005
12.900 deltog i det 24:e Midnattsloppet och även detta år kom en ordentlig regnskur tidigt under kvällen. Under loppet var temperaturen behaglig. I år kontrollmättes banan till exakt 10.000 meter och det visade sig att den tidigare mätningen “bara” felade på ca 3 meter. Som alltid en fantastisk stämning under kvällen med mycket publik som hejade på. I år gjordes en del positiva ändringar i loppen. Lilla Midnattsloppet ändrade startplats och startade där det “riktiga” Midnattsloppet startar. Det här året hade vi en världsnyhet där vi tog bort startnumret på nummerlappen och ersatte med deltagarens förnamn! Mycket uppskattad då många blev ordentligt påhejade efter banan. Kristine Johansson, IF Kville segrade i damloppet och Patrick Kiplimo, Kenya segrade i herrloppet.
2004
Ca 12.000 startande trotsade regnet som kom precis innan start och av dessa var Erik Sjöqvist, Enhörna och Anna Rahm, Rånäs snabbast. Anna Rahm gjorde en stark löpning och vann damklasen överlägset. Hon segrade med 40 sekunders marginal till Helena Olofsson. Erik Sjöqvist tog kommandot direkt och ledde redan efter mindre än 2 km löpning loppet med 100 m. Han ökade sedan avståndet under hela loppet. Tvåa kom Kent Claesson och trea var Magnus Bergman, de hade en riktigt tuff spurt och det skiljde bara 1 sekund mellan dem i mål. Bäste Kenyan kom “bara” fyra!, slagen av Erik med över två minuter!
2003
Till festyra och sambatakter segrade Helen Willix, Spårvägen och Martin Ojuku från Kenya det 22:a Midnattsloppet. Efter ett tidigt ryck av Ojuko vid fyra kilometer som satte konkurrenterna på plats så var segern klar! Bakom Ojuku följde ett pärlband av 14 000 löpare som fyllde Södermalms gator. Efter Willix sprang Helena Olofsson, Rånäs in som 2:a.
2002
Midnattsloppet 2002 blev en fantastisk fest och ett fint lopp. I ett fantastiskt varmt väder avgjordes loppet på vårt vackra Södermalm. Midnattsloppets herrklass vanns av Sammy Tum, Kenya, strax före Augustus Mbusya, Kenya. Bland damerna tog Janet Ongera, Kenya förstaplatsen och Zakia Mrisho, Tanzania tog andraplatsen. Första svensk bland herrarna var Mustafa Muhamed, Hälle IF och bland damerna Malin Öhrn, IFK Växjö. Banans utseende överensstämde i princip med 2001 års bana. 10 km runt Södermalm för de stora och ca 1,8 km för de små. Resultatlistan för de stora täcker ca 11400 personer, där de snabbaste springer loppet på knappt 29 minuter och de sista är i mål efter ca 1,45. På Zinkensdamm pågick festligheter, liksom på många håll längs banan.
2001
Ännu en gång ändrades banan. Denna gång togs det djärva greppet att ha målgången på Hornsgatan, vid korsningen Ringvägen/Hornsgatan. Följden blev en STOR SUCCÉ! Sällan eller aldrig har vi fått sådana mängder av positiva reaktioner på banan. Upploppet med alla dessa människor som hejar fram löparna gör att de tog ut sig till det yttersta och luras av att det går svagt uppför. Antalet fullföljande löpare steg något till 11.504 i stora och 1.417 gick i mål i Lilla Midnattsloppet. Vinnaren i loppet blev John Rotich på tiden 28.57, fyra sekunder före sin landsman från Kenya, Angus Cheptut. I damklassen blev det en enkel seger för Bente Landöy från Norge på tiden 33.58.
2000
Millenniets första Midnattslopp avgjordes en skön och ljummen augustikväll. Evenemangets festliga inramning fortsatte och återigen fick löparna, publiken och arrangörerna ett positivt helhetsintryck med sig hem i sommarnatten. För första gången på åtskilliga år blev det inte afrikansk seger i Midnattsloppets herrklass. Överlägset bäst var norrmannen Karl-Johan Rasmussen medan det i damklassen blev en sekundstrid mellan Tanzanias Zakia Mrisho och Sverige-ettan på maraton, Marie Söderström-Lundberg. Zakia Mrisho drog det längsta strået och vann med sju sekunders marginal. Banans utseende och sträckning ändrades ännu en gång. Banan för huvudlöpet har som bekant varierat mellan 8.200 meter och 10.000 meter under årens lopp, men sedan 1991 har arrangörerna hållit fast vid distansen 10.000 meter. Lilla Midnattsloppet satte nytt rekord med 1 476 deltagare. Huvudloppet fullföljdes av 11.459 löpare.
1999
Transvestitloppet var ett nytt inslag som omedelbart blev en publikmagnet. Åskådarleden var täta vid Mariatorget när det var dags för showartisterna iklädda kvinnokläder och högklackat att ta sig fram. Det spexades, showades och bjöds på stor underhållning när loppet gick igång. 11.780 löpare fullföljde loppet.
1998
För första gången fanns möjlighet att sätta upp företagstält på Runners Corner. Det utnyttjades av många företag och organisationer som sedan blivit allt fler för varje år. Martin Ojuku, Kenya tog hem herrklassen på nytt banrekord – 28,39. Heléne Willix hette damsegrarinnan.
1997
Fortsatt högt deltagarantal. Inte fullt 12.000 tog sig i mål i huvudloppet, 1.272 ungdomar sprang Lilla Midnattsloppet.
1996
15-årsjubileum innebar ett nytt deltagarrekord som står sig än idag: 16.500 var anmälda, 12.406 fullföljde. Ungdomarna följde samma trend, 1.130 sprang i de olika åldersklasserna.
1995
Runners Corners såg dagens ljus. Efterfesten med korv och lättöl inne på Zinkensdamms IP blev direkt en populär tillställning bland löparna som kunde slå sig ned och pusta ut i glada vänners lag. Vädret var också på arrangörernas sida, solen och värmen bidrog i hög grad till det positiva helhetsintryck som de rekordmånga deltagarna fick med sig hem. Midnattsloppet hade samlat 15.000 anmälningar, Lilla Midnattsloppet 1.064.Anders Hansson från Råby Rekarne blev den hundratusende Midnattsloppslöparen genom tiderna. Politikerstafetten hade premiär och vanns av Socialdemokraterna före Folkpartiet på en sträcka över 4×200 meter.
1994
Total dominans från afrikanska löpare i herrklassen. Tanzaniskt för hela slanten på de fem första platserna. Svenske rekordinnehavaren på 10.000 meter, Jonny Danielsson bäste svensk på sjätteplats. 11.263 löpare i mål. Lilla Midnattsloppet växte till sammanlagt 966 tjejer och killar. Årets nyhet var ett inlineslopp på 4 km.
1993
Nytt deltagarrekord, 11.245 löpare. Startområdet flyttades från Mariatorget, som nu blivit för trångt, till den breda och rymliga Ringvägen. Det visade sig vara en lyckad lösning. Målet förblev kvar på bollplanen i Tantolunden. Starttiden flyttades fram en timme till klockan 22.00. Med 827 löpare i Lilla Midnattsloppet tog arrangörerna ett rejält skutt uppåt i antal ungdomslöpare.
1992
Lilla Midnattsloppet fortsatte växa. Startfältet i Midnattsloppets elitklasser var det bästa någonsin. Sara Romé tog sin andra seger av totalt fyra i loppet och satte samtidigt ett imponerande banrekord. 11.181 löpare fullföljde loppet.
1990
Trendbrott i väderförhållandena. Nittiotalets första Midnattslopp bjöd på uppehållsväder, något som angav riktningen för hur det skulle fortsätta under i stort sett hela decenniet. 9500 löpare fick uppleva det mest späckade programmet hittills i tävlingens historia. Ungdomarna fick ett eget Midnattslopp, Middagsloppet. Det startade på eftermiddagen och tanken var att
 
ge hela familjen möjlighet att vara med i Midnattsloppet. Det visade sig vara en lysande idé. Redan första året samlade Middagsloppet 200 ungdomar under 14 år. Morgonloppet var den andra nyheten på programmet. Det var ett cykellopp som startade i ottan och där deltagarna cyklade 45 kilometer runt de södra delarna av huvudstan. 300 cyklister deltog och de som senare på kvällen orkade springa Midnattsloppet hade klarat av Bajenbragden!
1989
Musiken och dansen har alltid funnits som en röd tråd i Midnattsloppet. Allt från folkmusik, opera och swing till samba och rock har erbjudits löparna och åskådarna. Aston Reymers Rivaler, Roffe Wikströms Hjärtslag och Monica Törnell är bara några av de musikstjärnor som gästat Midnattsloppet Dansen uppe på Mosebacke Torg fanns också kvar precis som den gjort ända sedan premiären 1982. Startfältet präglades av hög internationell klass i både herr- och damklass. Damsegrarinnan fick för övrigt en biljett till Midnattsloppets kusin, Sylvester-loppet i Rio de Janeiro. Oturen med vädret fortsatte, men trots hällande regn lockades 10.000 löpare ut på Söders gator.
1988
Vädrets makter var för omväxlings skull på arrangörernas sida. Solen behagade visa upp sig och skämde bort deltagarna i Kyparloppet. Polisen uppskattade åskådarsiffrorna till över hundratusen när huvudloppet gick av stapeln i den ljumma sommarkvällen. Fortsatt ökning av deltagarantalet, nu till 8.500.
1987
Hammarby IF firade 90-årsjubileum vilket gav en extra krydda på Midnattsloppet. Drygt 7.000 löpare i en återigen regnig tillställning. Ny sträckning på 9,6 kilometer. Lars-Erik Liljebäck och Monica Signahl gladde hemmaklubben genom att vinna loppet i Hammarbys grönvita klubbdräkter.
1986
Ett av de regnigaste Midnattsloppen någonsin. Det kraftiga regnandet ledde till problem med tidtagningssystemet men tack vare att arrangörerna använde sig av dubbelt tidtagningssystem fick deltagarna ändå sina sluttider. 7.218 löpare trotsade vädrets makter och påhejades av tusentals tappra åskådare.
1985
Sextusen löpare ställde upp. Ytterligare tusentals ville vara med men arrangörerna tog inte emot flera löpare än man visste att man kunde klara av. Elitlöparna visade ökat intresse för Midnattsloppet som hade det bästa startfältet hittills. Peder Poulsen tog sin andra seger före Pär Wallin, Spårvägen och Göran Högberg, Högberg. Segrartiden blev 27.47. Kyparloppet fick en mer framträdande roll. Personalen från ett antal olika restauranger ställde upp och sprang en knapp kilometer. Målet var vid Mariatorget och det gällde att balansera tre glas fyllda med 10 cl mousserande cider på silverfat utan att spilla. Loppet lockade omedelbart storpublik och har funnits sedan dess.
1984
En fortsatt ökning av deltagarantalet 4.100 löpare fullföljde. Banan var nu ca 9,2 km. Hård sekundstrid i damklassen där endast två futtiga sekunder avgjorde till Hammarbylöparen Monica Signahls fördel. På herrsidan tog Peder Poulsen, Tureberg sin första seger på tiden 28.00.
1983
Premiärårets succé hade ökat intresset och arrangörerna tvingades säga nej till flera tusen löpare. 3.500 löpare fick plats i startfållorna på Mariatorget. Banan förlängdes till 9,2 kilometer och målet var på Ringvägen utanför Zinkensdamm. I herrklassen segrade australiern Jeff Cole. Flygande kilometern hade premiär och var ett av flera kringarrangemang. Hornsgatans spikraka sträckning var skådeplats och startfältet innehöll gräddan av svensk medeldistanselit. Frälsningsarméns musikkår och flottans blåsorkester ackompanjerade löparna och publiken.
1982
Succéartad premiär med några ofrånkomliga barnsjukdomar. Datorernas kapacitet var på stenåldersstadiet och organisationen hade inte hunnit bli lika vältrimmad som idag. Ett strömavbrott mörklade startområdet strax innan start men katastrofen kunde undvikas i sista stund. Start och mål på Mariatorget. 2.852 förväntansfulla löpare premiärsprang en åtta kilometer lång sträcka på söders höjder. Vid Zinkensdamm bjöd Rockfolket upp till dans. Max Holmnäs, Enhörna och Carin Andersson, Linden segrade. Högste polischefen vid tävlingen, K-E Stenbäck, myntade uttrycket att “man behöver sannerligen inte vara sportfåne eller Hammarby-supporter för att uppskatta Midnattsloppet”!


Speciella Hammarbyögonblick, del 3

Lör 11 maj
Våra Hammarbydamers utveckling de senaste åren har varit anmärkningsvärd! Från att för bara 5 år sedan ha åkt ut Svenska Cupen till att nu vara med och tampas i Lag-SM final på reguljär basis är en bedrift! En av anledningarna till denna framgång är sannolikt Tjejprojektet som startades under 2007 för att skapa en större gemenskap mellan tjejer i klubben så de får bättre sammanhållning och stannar längre i friidrotten. Vi har även fått tillskott av duktiga nyförvärv som sökt sig till oss och velat bedriva sin elitsatsning i klubben! Detta har bidragit till en större bredd och en högre topp, vilket sannerligen har visat sig ute på friidrottsarenorna i vårt avlånga land! Damlaget var i 2008-års kvalmatch mycket skadedrabbat vilket gjorde att ett par föredettingar fick hoppa in. Ulrika Hellberg sprang hinderloppet över 1500m som många säkert minns men gjorde det mycket bra! Falun stod som värd detta år och vädermässigt var det ingen höjdare då det bjöds på både minusgrader och snö. Hoppgrenarna fick exempelvis genomföras inomhus. Damerna slutade tyvärr på en sistaplats detta år och åkte ned till den lägre divisionen Svealandscupen och då såg det desto mörkare ut på damsidan
Våra Damer repade sig dock och tog året därpå en efterlängtad seger i Svealandscupen med 11 poäng före Gefle och gick i och med detta upp tillbaka till Svenska Cupen. Detta skedde i en väldigt kylig och regnig tillställning på Sätra IP. Grensegrar togs av Jasmin Sabir på 400m häck, Stine Tomb på 200m, Fatima Makakala på 100m häck och Sofia HJ på 400m.

År 2010 stabiliserade sig våra friidrottsdamer i Svenska Cupen då de tog en tredjeplats 9 poäng efter segrande Gefle. Det märks att Tjejprojektet redan nu har gett en positiv effekt och stärkt upp bredden rejält på damsidan!

Nästa år så skedde det! Våra damer nådde Lag-SM-finalen! Det var riktigt jämnt mellan Hammarby, Falu och Gefle hela vägen men våra damer behöll kylan ända in i mål och vann den avslutande stafetten och säkrade därmed avancemanget! Alla minns väl Rebecca Högbergs kämpainsatser när hon offrade sig för laget genom att göra den tuffa dubbleringen 800m och 1500m!
I finalen gjorde våra damer en väldigt fin prestation och låg länge på en bronsplats! De var med och fightades ända in i det sista men slutade till slut på en femteplats 5,5 poäng upp till fjärdeplatsen och 7,5 poäng upp till bronset! Våra damer åkte ned till Svenska Cupen då endast de fyra främsta lagen i Lag-SM finalen är direktkvalificerade till nästkommande års final.
I 2012-års kvalmatch blev åter igen stafetten avgörande. Grensegrar togs av Frida Persson (400mh), Jasmin Sabir (tresteg), Lovisa Grönros (1500mh) och Lisa Naucler (1500m). I stafetten kunde Lynette Morgan, Frida Persson, Jasmin Sabir och Yasmin Jelassi behålla kylan och växlade sig säkert, utan risker, in i mål före Västerås, som låg tvåa inför stafetten! Damernas andra Lag-SM-final någonsin var ett faktum!
I finalen gick det tyvärr inte lika bra för våra damer då det rådde stor skadeproblematik. Damerna låg bra till efter sju grenar och tampades om bronset men sedan tog tyvärr skadorna ut sin rätt. De slutade sexa denna gång. Våra damer har en väldigt stor potential att uppnå en hög placering på Lag-SM och en medalj är absolut ingen omöjlighet! Vi har visat att vi är nära att slåss om medaljerna i Lag-SM men att vi inte riktigt är helt hemma i alla grenar och att vi har lite svag backup när någon blir skadad. Om vi har möjlighet att ställa upp med bästa tänkbara lag så är vi enormt starka i framför allt många löpgrenar! I våra svaga teknikgrenar har vi blivit starkare och nått en mycket högre lägsta nivå än tidigare och i dessa grenar är vi dessutom på rejäl framfart! Vi börjar dessutom få en större bredd och fortsätter denna utveckling så kommer vi inte vara lika sårbara och tappa lika när någon i bästa uppställningen blir tvungen att lämna återbud. Det kan vara dessa få poäng som kan göra skillnad i slutändan.
Det är så roligt att se utvecklingen bland våra damer! Från att alltså ha varit nere och härjat i Svealandscupen med ett ytterst decimerat kvinnskap så har damerna på senare år gjort en vana av att kvalificera sig till Lag-SM-final! Kan trenden fortsätta så kommer våra damer att stabilisera sig i finalen och sedan förhoppningsvis vara en stabil medaljkandidat inom den snaraste framtiden!


Speciella Hammarbyögonblick, del 2

Ons 8 maj
Onsdagen 22 juni år 2011 blev en minnesvärd dag för Hammarby Friidrott! Detta var en ovanligt varm vårdag och kvicksilvret hade under dagen nått 20 grader celsius. När solen försvann föll temperaturen märkbart men det var fortfarande överlag fina friidrottsförhållanden sett till årstiden. Doften av försommar fanns i luften och man nästan visste att denna dag skulle bli speciell!
Våra herrar blev 22 juni 2011 historiska då de för första gången någonsin i klubbens historia tog en medalj i Lag-SM! 2011-års upplaga av Lag-SM avgjordes på Sollentunavallen i norra Stockholm. Brons bärgades efter Spårvägen och Hässelby, men där bakom var det desto jämnare. Bronset avgjordes nämligen på antalet grensegrar då Hammarby hade fått ihop exakt lika många poäng som Göta och Ullevi. Anmärkningsvärt var att klubben tog grensegrar i samtliga hoppgrenar och i och med detta kunde säkra bronset!
Jonathan Eklund hade en strålande kväll då han agerade poängmaskin för laget. Förutom personbästat med 4,76 i stavhoppet slog han även personligt i korta häcken med tiden 14,56. Jonathan tog 4,66 i sitt sista stavhoppsförsök på höjden och säkrade sedan segern genom att ta 4,76 i andra hoppet medan Spårvägens Erik Thorstensson rev ut sig på höjden. Jonathans prestationer denna kväll var magiska! Hans personliga rekord från denna historiska hammarbydag är i dagsläget fortfarande aktuella och det säger lite grann om hur bra hans prestationer faktiskt var och hur mycket de betydde för laget!
Vår gänglige höjdhoppare Mehdi Alkhatib gick in i sin tävling när endast en deltagare återstod och tog en säker seger på 2,15 innan han provade på 2,23 i tre försök. Det sista försöket var bra! Mehdi gjorde en fin prestation i denna tävling och stod i särklass. Han hade en dryg månad tidigare klarat pershöjden 2,21 i schweiziska Genéve, vilket fortfarande är Mehdis bäst uppnådda resultat i karriären, och vår spänstige höjdhoppare hade en fin form i sig denna magiska onsdagskväll!
Vår olympiske superhoppare Michel Tornéus visade upp stabil hoppning där längsta hoppet mätte 8,00. Michel hade bara fyra dagar tidigare hoppat otroliga 8,19 på Lag-EM. Det måste ha varit lite svårt för Michel att ladda om batterierna efter urladdningen på Lag-EM. Att han nu gjorde en längdtävling med en sådan fin stabilitet var imponerande!
Den kanske mest imponerande insatsen stod Johan Attersand för i tresteget. Tävlingen var verkligen rävarnas kamp då Johan tampades emot två andra rutinerade och duktiga herrar i Spårvägens Mattias Sunneborn och Hässelbys Daniel Almgren. Tävlingen var extremt spännande att följa och det var tight ända in på slutomgången men Johan lyckades hålla undan till en otroligt skön och viktig seger på 14,62. En gigantisk hejarklack hade hållit sig kvar på läktaren efter att ha bevittnat Michel Tornéus fina längdtävling och var riktigt fascinerade över trestegstävlingens klass. Hammarbytrumman var självfallet med och det slogs och hejades frenetiskt på vår rutinerade trestegshoppare som svarade med stor inspiration av detta!

Nu var det självfallet inte endast tack vare de grensegrande hammarbyhopparna som gjorde att vi bärgade bronset utan det hela var en fantastisk laginsats där alla aktiva gjorde sitt absolut bästa och alla bidrog till den historiska bronsmedaljen! Vi lyckades även ha marginalerna på vår sida då det i slutändan inte skiljde mycket mellan lagen. Glädjen och lyckan som rådde denna kväll gick inte att ta miste på! Många som tävlat färdigt samlades för att följa trestegstävlingen och stämningen som då uppstod på läktaren var minst sagt magisk. Att se och höra alla hammarbyare heja fram och pusha varandra var väldigt inspirerande och sammanhållande! Dessa prestationer var ett ögonblick som kommer finnas kvar i många hammarbyares hjärtan under en lång tid framöver!


Speciella Hammarbyögonblick, del 1

Sön 5 maj
Det finns tillfällen som har en speciell plats i våra hammarbyhjärtan. Ögonblick där vi påminns om hur mycket vi utvecklats som klubb och hur mycket vi åstadkommit! Dessa tillfällen dröjer sig för många hammarbyare kvar på näthinnan och i hjärtat för evigt och dessa är grunder för varma och nostalgiska minnen! Härmed kommer tre delar komma ut på hemsidan där några av de mest speciella och memorabla ögonblicken för klubben på senare år presenteras!

Den 29-30 maj år 2010 gjorde Hammarby Friidrott sitt bästa Stafett-SM någonsin och blev bästa klubb under tävlingarna! Klubben tog 10 otroliga medaljer på Idrottsparken i Norrtälje där 6 stycken av dessa var guld! Vi fick verkligen till det på detta Stafett-SM och man ska komma ihåg att det heller inte var någon hundraprocentig utdelning utan det fanns möjligheter till fler medaljer bland våra 20 deltagande lag. Medaljfördelningen var 6 guld, 1 silver och 3 brons.
Den insats som många säkerligen instämmer var den vassaste var Fredrik ”Freppa” Karlssons makalösa prestation i den avslutande sträckan på det manliga 4x800m. Fredrik gick ut i en klar ledning till sista sträckan men jagades av Hässelbys stjärnlöpare Mattias Claesson. Mattias kom ikapp Fredrik och gick förbi i början på upploppet. Men den gamle räven Freppa svarade och pressade sig precis före över mållinjen och laget vann med en hundradel!
Man måste berömma Fredriks taktiska kunnande och disponeringen av loppet. Vår numera styrelseledamot lät kallt Mattias passera i ytterkurvan till upploppet för att sedan svara på upploppet! Någon annan med mindre rutin hade säkerligen blivit tagen av situationens allvar och hade med stor sannolikhet inte vågat vara så iskall i läget som Fredrik befann sig i!

Klubben hade även en ”happy hour” där det ramlade in tre stycken sköna segrar under endast en timme, det kvinnliga 4x400m-laget med Nathalie Tolvers, Jasmin Sabir, Amanda Nilsson och Rebecca Högberg, M22-laget på 800m med Alexander Persson, Thobias Ekhamre och André Kahlström och F19-laget på 4x100m med Tove Tengvall, Frida Lüppert-Thomsson, Emma Fredriksson och Linnéa Alstermark!
Denna helg i Norrtälje blev en anmärkningsvärd och för evigt ihågkommen Hammarbyhelg som vi länge kommer minnas och tänka tillbaka på med lyckliga leenden!
Så här fördelades de olika medaljerna:
1. M 4x800m 7.34.16 (Joakim Löfwing, Thobias Ekhamre, Rickard Pell, Fredrik Karlsson)
1. K 4x400m 3.49.81 (Nathalie Tolvers, Jasmin Sabir, Amanda Nilsson, Rebecca Högberg)
1. M22 3x800m 5.45.87 (Alexander Persson, André Kahlström, Thobias Ekhamre)
1. F19 4x100m 47.74 (Tove Tengvall, Frida Lüppert Thomsson, Emma Fredriksson, Linnéa Alstermark)
1. P19 4x400m 3.25.35 (Martin Johansson Vikström, Patrik Nilsson, Philip Lundell, Hannes Skugghall)
1. P17 1000m 2.03.17 (Mattias Qvarfordt, Jonathan Wulff, Ken Breasch Andersen, Philip Green)
2. P17 4x100m 44.08 (Mattias Qvarfordt, Jonathan Wulff, Philip Green, Ken Breasch Andersen)
3. P19 3x800m 5.58.45 (Niklas Jonsson, Patrik Nilsson, Philip Lundell)
3. F19 1000m 2.18.68 (Tove Tengvall, Frida Retsloff, Jasmin Sabir, Lova Whålin)
3. F15 4x100m 51.48 (Lisa Ferneman, Jasmine Jelassi, Ellinor Bill, Elin Lindell)