Friidrottsskolan 2019
Mån 26 nov
Anmälan till 2019-års friidrottsskola planeras starta upp efter Jul
och Nyår, den 2 januari.
En stor nyhet för i år är att 6-åringar är välkomna på lägret!
Friidrottsskolan 2019 kommer bli spännande!
Vi har nämligen ett par roliga nyheter:
6-åringar (barn födda år 2013) är nu välkomna att delta i vår Friidrottsskola!
Tidigare år har man vart tvungen att fylla 7 år för att få gå på lägret.
Vi kommer utöka barnpassningen på morgonen så att det är möjligt att lämna sitt barn redan kl 8.00.
Frukost ingår också i barnpassningen.
Vi presenterar också en spännande och förmånlig Friidrottsskolevecka som består av hela 7 dagar fullspäckade av friidrott och aktiviteter för ditt barn som inte kan få nog av vår Friidrottsskola!
Gräsroten
Tor 22 nov
För sjätte året i rad delar Svenska Spel ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Klubben fick 10 278 kr av dessa pengar.
Gräsroten är en sponsringssatsning där Svenska Spel årligen delar ut 50 miljoner kronor till idrottsföreningar runt om i landet. Fördelningen av pengarna bestäms av Svenska Spels kunder. Med Gräsroten vill Svenska Spel slå ett tydligt slag för svensk idrott och framförallt ungdomsidrotten. Genom att erbjuda möjligheten att själv besluta om vilken förening/idrott man vill sponsra, skapas en större delaktighet för svensk idrott.
Under förra perioden fick klubben 10 278 kr och var faktiskt på tredje plats i hela Sverige av alla friidrottskubbar men stora fotbollsklubbar som Hammarby, AIK och Djurgården fick mellan 1,3 och 1,6 miljoner kronor! 173 stycken personer i klubben har anslutit sig till oss i samband med spel och det känns som att vi kan bli många fler då vi är 1500 stycken medlemmar.
Klubben gör absolut ingen reklam eller stödjer att man spelar men ett enkelt konstaterande är att om fler ansluter sig till Hammarby Friidrott i samband med att man händelsevis spelar så kan klubben erhålla en större summa pengar. Allt man behöver för att vara med är ett spelkort. Det går att välja upp till tre favoritföreningar. Detta kan du göra på webben, i mobilen eller i spelbutiken.
Så här ansluter du dig till Gräsroten:
1. Gå in på följande länk: https://svenskaspel.se/grasroten/forening?id=26579
2. Logga in med dina inloggningsuppgifter: Användarnamn: Lösenord: eller skapa nytt konto
3. Anslut
Jasmin + 100kg = sant
Tis 20 nov
Vår hoppare Jasmin Sabir visade upp en grym styrka igår kväll i styrkelokalen! Jasmin utförde ett styrkepass som leddes av vår styrkecoach Fredrik Nelson på måndagskvällen.
Jasmin visade att hon är på gång! Det blev ett stort personbästa med 100 kg i djupa knäböj! Detta efter ett par veckors coaching av stabile Fredrik! Vi väntar med spänning på Jasmins framtida utveckling i gymmet och i trestegsgropen!
Kick-Off
Mån 19 nov
Igår söndag hölls en gemensam Kick-off för Team 02+, 03, 04, plus 99, 00 och 01.
Kick offen hölls i Kunskapsskolan, ett stenkast från Enskede IP.
Programmet såg ut enligt nedan:
10:30 Samling & Presentation
11:00 Kostföreläsning
12:00 Lunch
13:00 Träning
14:30 Prisutdelning Klubbmästare
15:00 Antidoping-föreläsning
Tidiga rapporter säger att det var en mycket lyckad Kick-off och något som definitivt ska upprepas kommande år!
Tolva i SM-pokalen!
Ons 7 nov
Klubben slutade på 12:e plats när SM-pokalen summerats för 2018.
Medaljskörden från året var 31 SM-medaljer fördelade på 13 guld,
9 silver och 9 brons.
Av dessa var 2 stycken seniorguld och 5 stycken seniorsilver.
Vi var näst bästa klubb i klassen F17!
På seniorsidan slutade vi på 13:e plats.
Hela tabellen hittar du här.
Nyhetsbrev Midnattsloppet!
Fre 2 nov
Nu har vi öppnat anmälan för Midnattsloppet 2019!
Passa på att boka nu när det finns åplats i alla startgrupper och du kan välja din närmaste Stadiumbutik för uthämtning av ditt startkit.
Vi kommer att ge dig pepp längs vägen, bjuda på träningstips och nya träningsprogram, så se till att du är med oss redan från start i uppladdningen mote den stora löparfesten 2019!
Nyhetsarkiv
November 2018
Utökade artiklar här nedan
Lägerrapport löpgruppen
Ons 28 nov
Lägerrapport löpgruppen
Helgen den 24–25 november var det dags för Löpgruppens traditionsenliga helgläger. Till skillnad från tidigare år genomfördes årets läger i Enhörna utanför Södertälje, istället för Bosön. En förändring som visade sig bli väldigt lyckad.
Lördagen den 24 november samlades ett gäng förväntansfulla löpare på Enskede IP:s parkering. Klockan 8.30 gick den gemensamma transporten till Enhörna, där årets läger skulle komma att äga rum. Sammanlagt var det 12 aktiva tillsammans med tränarna Micke Forss, Peo Jacobsson och Anders Brandt.
Väl framme fick vi nycklarna till ”Backstugan” som skulle komma att bli gruppens boende under de totalt 27 timmar som vi spenderade i Enhörna. Stugan bestod av sex stycken sovrum med fyra bäddar i varje, ett stort kök, vardagsrum, toaletter och en matsal. Utanför fönstren tornade det upp sig ett vackert vinterlandskap. Till största del bestående av löpslingor, åkrar och fotbollsplaner. Motionsspåren, som alltså utgick ifrån huset, lade grund för det första träningspasset på lägret – nämligen distanspasset.
Klockan 10.00 joggade gruppen iväg i samlad trupp. Slingan som vi sprang på var totalt 3.7 km, men med möjlighet till avstickare. Underlaget bestod till största del av grus och gräs.
Hur långt man ville springa var individuellt, men de flesta avverkade omkring 6–10 km.
Efter distanspasset var det dags för lunch, egen tid och eftermiddagsfika innan det kl 16.00 var dags för dagens andra pass, fartlek. Farlekspasset bestod av 2–3 serier som vardera innehöll 1,2,3,2,1 minut snabb löpning med joggvila i mellan varje intervall. Passet löptes på en 600m lång slinga som till största delen var väl upplyst av elljus.
Stämningen under passet var väldigt positiv och samtliga på plats genomförde en riktigt bra träning. Humöret var därför på topp när vi åter joggade tillbaka till stugan för middag.
Dagen därpå var det dags för lägrets sista pass vilket blev backsprint med efterföljande nedjogg i Enhörnas skogar. Även denna träning genomfördes med god energi och stämning vilket blev en bra punkt för denna helg.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det blev ett mycket lyckat helgläger där samtliga genomförde bra pass med god inställning. Även vädret visade sig från sin bästa sida under helgen med strålande sol och temperaturen strax under nollan. Så tack till Enhörna för denna gång, förhoppningsvis ses vi igen.
/Filippa Ramberg
Grete Ahlberg- ett allsidigt exemplar!
Tis 13 nov
Klas Östberg är del av nätverket Svensk Barnidrott som arbetar för en hållbar barnidrott. Här kommer ett par intressanta tankar från honom om Grete Ahlberg och en intressant berättelse från Grete själv!
Klas Östberg är del av nätverket Svensk Barnidrott som arbetar för en Hållbar Barnidrott. För oss alla som gillar idrott och vill ha alla barn med på tåget. Glädje hälsa o välbefinnande är målsättiningen för alla barn. Klas är välkänd i idrottskretsar då han tidigare jobbade som idrottsläkare och har hjälpt många idrottare och hammarbyare.
Följande är saxat från sidan Barnidrott på Facebook:
2012 träffade jag Grete första gången. Hon var då 14 år och höll mest på med kastgrenar inom friidrotten. Något år tidigare hade jag börjat granska barnidrotten med den tidiga elitsatsningen och mött många barn med psykiska och fysiska skador som inte fick någon hjälp. Ledningen för RF o SOK var helt oförstående då jag larmade och kunde inte förstå att jag kunde kritisera RF som hade så stor kunskap i sitt medicinska råd,
Grete var mycket duktig i slägga och i sin ålder var hon en av de bästa i världen. Jag kände hennes dåvarande tränare väl sedan ungdomsåren i Bellevue - Björn Holmström- och jag var förstås som alltid nyfiken på hur hon tränade. Förutom olika idrotter så var hon en mångsysslare. Sång, musik, dans, målning mm. En tjej full av energi o kreativitet , och ändå var hon så bra i slägga!. Det skilde sig så mycket från de elitsatsande gymnaster, konståkare, fotboll, hockeyspelare med flera i den åldern som jag hade stött på tidigare. Sedan dess har jag följt henne både som släggkastare och hållit mig informerad om hur hon tränat och hennes hälsa.Jag brukar vid mina föreläsningar lyfta Grete som ett exempel på att allsidighet är bättre än ensidighet. Det gäller även för att förebygga psykiska o fysiska skador. Då är det överlägset det mesta men som jag ständigt återkommer till så är vi alla unika så vi måste hitta det som passar var och en bäst.
För en tid sedan kontaktade jag Grete och hon var schyst o erbjöd sig att berätta om sina tankar och erfarenheter. Håll till godo!
Jag heter Grete Ahlberg, är 20 år gammal och tog i somras mitt allra första SM-guld i slägga i Eskilstuna. Utöver det så blev jag även svensk och nordisk-baltisk juniormästarinna. Detta är bara en kort sammanfattning på en säsong som jag aldrig hade kunnat ana eller drömma om.
Jag flyttade från min hemstad Stockholm till Falun i november 2017 för att träna heltid med min tränare Mattias Jons. Anledningen till flytten var enbart för att träffas mer fysiskt då jag precis hade tagit studenten och visste inte riktigt vad jag ville göra efter gymnasiet. Idag är jag heltidsstudent på Högskolan i Falun och elitidrottare på heltid (ja, det fungerar faktiskt!).
Jag kommer att förklara min filosofi i min satsning och även i vardagen som har blivit en stor del av mina framgångar hittills i karriären.
Som professionell elitidrottare så lägger man ned extremt mycket tid på idrotten, för det måste man om man vill bli något. Inför 2018 la jag ned en hel del tid på träning, ca 4-6 timmar per dag. Efter säsongen 2017 fick jag för första gången en vision att jag ville satsa på friidrotten, så förutom flytten till en annan stad var träningsupplägget något nytt för mig. Jag brukar säga att mitt träningsupplägg är ett heltidsjobb, så i praktiken går jag på 200% om jag räknar med skolan.
Efter säsongen 2018, och speciellt efter min titel som svensk mästarinna, har jag upplevt att jag har kategoriserats som lite av en “idrottspsykopat”, att min vardag endast utgår ifrån idrotten jag håller på med. Att jag förväntas att befinna mig i en “OS-bubbla” 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan tills dagen jag faktiskt tar mig till OS. Man kan väl säga att jag är en “idrottspsykopat” som kliver upp 05.30 på morgonen för att slita som ett djur och sedan göra det igen senare på dagen. Men så fort träningsskorna åker av befinner jag mig i helt andra tankar.
Om man skulle beskriva mig som person och inte som idrottare, så skulle jag tillhöra kategorin “kreatör”. Jag är en design och skapar-nörd i alla former. Jag är uppvuxen med akustiska instrument, fotoöga, förmågan att teckna och nu på senaste tiden har jag utvecklat ett stort intresse för audiovisuella produktioner (film). Det var när jag slutade gymnasiet som jag upptäckte att jag kunde blanda mina musikaliska och fotografiska talanger till audiovisuella kreationer. När jag upptäckte detta så var det som att jag aldrig hade tid att tänka på friidrotten, jag var så upptagen med en helt ny värld som jag hade hittat. Men jag upptäckte självklart, efter jag bestämde mig för att satsa på friidrotten, att det bara fanns 24 timmar på ett dygn och jag fotade mindre, spelade mindre musik, filmade mindre och ritade mindre. Det enda jag gjorde var att träna; träna, äta, träna, sova, träna, äta, träna, sova o.s.v. Jag var rädd att jag skulle missa träning om jag började teckna, fota och spela igen. Men min säsong gick ju över förväntan bra, så är det kanske detta som krävs för att bli riktigt bra på något. Jag kanske bara borde fokusera på träningen.
Efter säsongen 2018 så bestämde jag mig för ta tag i mina kunskaper inom kreation och använda dem igen efter ett långt uppehåll. Jag började på högskolan i Falun, på ett kandidatprogram som heter Filmdesign för reklam och information. Genom skolan har jag fått möjligheten att fortsätta göra det jag gillar allra mest, att göra audiovisuella kreationer. Jag hamnade dessutom i en klass där alla var lika fulla med idéer som mig.
Idag har jag gått ca 2 månader på programmet och tränat samtidigt, båda på heltid. Men efter bara två månader hinner man reflektera en del på hur mycket livet förändras av de valen man tar. När jag tränade, enbart, förra året hade mitt huvud svårt att slappna av, framförallt på nätterna. Precis när jag höll på att somna, eller när jag överhuvudtaget hade flyt i vardagen, blev jag plötsligt skräckslagen av tanken att jag inte skulle utvecklas i de jag höll på med. Tänk om jag inte kastar längre efter året, vad gör jag då? Vad har jag i så fall gjort för fel? Dessa tankar fick mig att aldrig riktig våga tro att jag kunde bli något. Men idag, efter att ha börjat skolan och skaffat större vänskapskretsar samtidigt som träningen är i full gång, så har jag sovit gott varenda natt. Jag har aldrig vaknat upp med någon ångest över att jag kanske inte kommer att lyckas och det finns heller inget moment i vardagen där jag tvivlar på att jag kan. Allt detta tack vare skolan, mina vänner och alla mina intressen! Tack vare att jag har vågat hålla på med de jag älskar att göra utanför idrotten (skapa audiovisuellt) och våga satsa på det så har jag fått så extremt mycket motivation att satsa på idrotten mer! Många idrottare (men också omgivningen) har tyvärr den insikten att andra aktiviteter skulle störa träningsupplägget och satsningen. Det är till viss del sant om det börjar ta på ens energi och om man inte finner balansen mellan dem, men för min del så har det snarare givit mig energi. Energi att orka relatera mig själv som en vanlig person med många intressen och inte bara en elitidrottare.
En dag hoppas jag att få vara med i OS och kanske bli bäst i världen i slägga. Om inte det skulle hända så skulle jag bli väldigt ledsen, men livet skulle inte vara över. Förhoppningsvis så står ett produktionsbolag och väntar på mina idéer om hur man gör världens bästa audiovisuella verk, och jag är påväg dit nu!