Nyhetsarkiv
Augusti 2022


6 medaljer på JSM-USM17

Tis 30 aug
Det blev 6 medaljer på JSM-USM17 på Sollentuna.
Medaljskörden blev 2 guld, 2 silver och 2 brons. Vi tog även tre poängplatser.
Alex Pilgrim var främste medaljplockare när han tog medalj i varje gren. Det blev 10,79 på 100m vilket var nytt pers och räckte till ett silver. I 400m blev det även där nytt pers med fina 48,28 vilket gav ännu ett silver. På 200m blev det ett brons på tiden 22,10.
Markus Moberg tog guld i 110mh. Det var svårhanterad vind för Markus men han lyckades ändå behålla lugnet och ta hem guldet på 14,47.
Teo Borgius tog en bronsmedalj i stav. Han nådde höjden 4,93.
Frida Krantz tog guld i diskus på ett imponerande sätt. Segerresultatet blev 45,28.
Jonatan Borg sprang 100m och tog en poängplats då han kom sexa med 11,11.
Noah Bucht Wesslén noterade 57,92 på 400mh och nådde en fjärdeplats.
Niklas Wall knep en sjätteplats i tresteg med 13,53w.
Martin Sundberg tog en femteplats i kula med en stöt på 14,22.
Alla resultat här.


3 Hammarbyare på Finnkampen!

Ons 31 aug
Klubben har tre stycken Hammarbyare uttagna till Finnkampen som går i Helsingfors i helgen.

Grete Ahlberg, slägga
Har haft en succéfylld säsong med dubbla mästerskapsfinaler på meritlistan! Får tufft motstånd av de vassa finländskorna.

Erik Ehrlin, tresteg
Vår trestegsräv Erik noterar ännu en Finnkamp på sitt CV. Hoppade nytt årsbästa nyligen med 15,53 på en tävling i Göteborg så har en uppåtgående formkurva.

Esther Sahlqvist, 100mh, 4x100m
Första Finnkampen men absolut inte den sista.
Tog hem guldet på USM nyligen men får hoppas på bättre väder i Finland för att kunna utmana sina perstider i häcken. 

SVT sänder live från Finnkampen lördag och söndag.


Bästa klubb i DF 12-14!

Tors 25 aug
Efter en analys gjord av Peter Wikström så kan vi konstatera att vi blev bästa klubb i Distriktsfinalerna 12-14 år som avgjordes förra helgen!
När man räknar enligt medaljpoäng (guld 3 poäng, silver 2 poäng, brons 1 poäng) så ligger vi i topp!
Vi tog hela 56 medaljer fördelat på 17 guld, 24 silver och 15 brons! Detta blir en slutsumma på 114 poäng, 2 poäng före Tureberg som hade 19 guld, 17 silver och 21 brons.
För övrigt kan det konstateras att vi och Tureberg var i en klass för sig gentemot övriga klubbar då tredje bästa klubb endast hade 66 poäng. 


Många medaljer i DF!

Tis 23 aug
Det blev många Hammarbyframgångar när Distriktsfinalerna 12-14 år avgjordes på Trollbäckens IP i helgen!
Klubben stack ut rejält, tillsammans med Tureberg, när det handlade om antal medaljer då klubben tog drygt 50 medaljer!
Många fina individuella prestationer från många aktiva.
Tyra Sparv och Amanda Broberg Rydqvist tog båda 5 medaljer var.
Alessandro Mancinella, Jumanne Hackett och Ivar Jansson tog 4 medaljer var.
Alla resultat finns här.


Avancemang för våra grymma tjejer!

Lör 20 aug
Våra tjejer stod för en stabil insats när man begav sig till Umeå för andra delen i lagmatchen som påbörjades i Täby tidigare under säsongen. Många förhinder bl.a. beroende på kommande helgs juniormästerskap gjorde att det blev en lite knepig uppgift för tjejerna som löste situationen på ett galant sätt genom att via 7 grensegrar och 3 ”stolpeut” i de 13 grenarna segrade sammanlagt med 10 poäng ner till tvåan Motala och med Umeå på tredje plats. Bland de lite udda starterna noteras att Lotta Borgius fick stressigt med samtidigt coachande stavhopp och längd samtidigt som hon själv fick hoppa in i kulringen för att säkra poäng. Mera ovana starter av vår OS-löperska Esther Sahlqvist som såg till att säkra segern i stavhoppet samtidigt med dubblering på 100 meter inom 5 minuter. Hon fick även kröna dagen med att köra 300-ingen i stafettlaget som var förkrossande överlägset med Maggie Dahllöf som starttjej, Lii Jabbour Clarke på 200 och avslutande Emmy Wolgast som tog en mäktig revansch från sitt individuella 200-lopp och flög runt på 400-ingen. Filippa Ramberg imponerade med två mycket taktiska lopp på 1500 och 3000 meter med segrar som följd, Linn Harryson odiskutabelt stabil seger i släggan och Lii Jabbour Clarke med fint längdpers på 5.20 hörde till kryddning av anrättningen i den lagmatch som drogs med avhopp och en covidsjuk Peter W som fick ligga i sjuksängen och följa liveresultaten och avslutades i succéartat avancemang som gör att cvi nästa säsong krigar om en plats i Lag-SM finalen!
Stort och härligt grattis till alla inblandade!


Grete nia i släggfinalen!

Tors 18 aug
Grete Ahlberg blev nia i gårdagskvällens släggfinal. Längsta kastet mättes 67,29. Det var mycket nära att Grete fick kasta alla 6 kasten men efter en omtumlande sommar med 2 internationella mästerskap inom några veckor var det svårt att hitta energin för att upprepa kastningen från VM. Summa summarum en fin insats såklart att bara ta sig till en final! 
Friidrott.se har skrivit en fin artikel om Gretes insats som kan läsas här.


Grete till final!!

Tis 16 aug
Grete Ahlberg har tagit sig till ytterligare en internationell mästerskapsfinal!
Hon kastade 68,73 som längst i den första kvalgruppen vid lunchtid idag och när de två kvalgrupperna summerats kunde det konstateras att det räckte med god marginal till morgondagens final! Hon kom fyra sin kvalgrupp och var totalt femte bäste kastare i kvalet.
67,68 krävdes för att ta sig till finalen.
Finalen går kl 21.00 imorgon onsdag och kan följas på SVT.


Grym stämning som
vanligt på Midnattsloppet!

Mån 15 aug
Åter igen var Midnattsloppet tillbaka efter tre långa års frånvaro. 
Det var magisk stämning på Söders gator i samband med loppet. En sådan härlig folkfest så det inte går att sätta ord på känslorna. Man fick rysningar över hur underbart vårt fantastiska Midnattslopp är.
Två av huvudpersonerna bakom loppets grundande, Willy Berggren och Ingvar Åström, hyllades på scenen!
Niklas Jonsson som vann loppet föregående upplaga fick nöja sig med en fjärdeplats i år.
Jonas Atlassi kanske är framtidens Niklas Jonsson, då han vann lilla loppet på ett imponerande sätt.
Vår Hammarbylegend Michel Tornéus sprang sitt första Midnattslopp och stod för en fullgod insats i loppet och runtomkring då han bidrog med mycket fin stämning!
Apropå stämning så hade vi en underbar Hammarbyklack på plats som hejade och trummade så mycket på löparna så händerna blödde (bokstavligen)!
Midnattsloppet har enligt många positiva kommentarer på sociala media och i mail som strömmat in, åter levererat på en hög nivå!
Vi vill rikta ett stort tack till alla er som var med och möjliggjorde loppet. Vi hoppas att vi ses igen nästa år!
Vi ska vara enormt stolta över vårt härliga Midnattslopp!

Ordförande Janne
Ordförande Janne
Jonas Atlassi tar hem segern
Jonas Atlassi tar hem segern
Vår härliga trumgrupp
Vår härliga trumgrupp


Ytterligare fin insats av
Markus i Colombia!

Ons 3 aug
Markus Moberg gjorde ytterligare en fin insats i JVM i Colombia! Markus kom femma i sin semifinal på 110mh på nytt pers och klubbrekord 13,76! 
Markus hade varit tvungen att springa på 13,59 för att ta sig till finalen.
Totalt sett ett fantastisk insats av Markus som dragits med en tuff tids skadefrånvaro under en tid.


Grete uttagen till EM i München!

Tis 2 aug
Grete Ahlberg har blivit uttagen till EM i München efter sina fina insatser under sommaren.
Grete gjorde topprestationer under VM i Eugene där hon kom till final och kastade över 70 meter både i kval och final.
Mästerskapet går 15-21 augusti.


Markus vidare till semi på JVM!

Tis 2 aug
Markus Moberg gjorde en fin insats i försöken på 110mh i Junior-VM i Colombia. Han tog sig vidare på en av de tre säkra platserna då han kom trea i det mycket jämna heatet där de tre första löparna var på rad i princip. Markus fick tiden 13,83 i godkända +0,2.
Semifinalerna går ikväll kl 22.10 och där gäller att de två snabbaste löparna från de tre semifinalerna går vidare till finalen + 2 tider.
Markus kommer springa i det första semifinalheatet och har fått bana 7 i ett tufft heat. Det kommer bli svårt att nå final men ingen omöjlighet om allt stämmer.

Utökade artiklar
här nedan


Sammanfattning
från ett mäktigt mästerskap!

Tis 30 aug
Det blev en helt magisk USM-helg som slog rekord både i medaljskörd och regnmassor. Fredagen inleddes med tidig resning av tält och 200 m meters kabeldragning för att serva aktiva och coacher med kylskåp och kaffe. Första pallplatsen ramlade in strax efter lunch med ett brons på hinder och följdes av ett inte lika väntat i stavhopp när Quincy Hackett gled över 3.91 i stavhoppet. Dags för diskus där Felix Holmqvist fick till en riktig träff i sista kastet som betydde ännu en bronspeng. Alla försök gick bra och vi såg fram mot finalerna på lördagen. Men det skulle bli ännu ett brons som kom genom vår häcklöperska Esther Sahlqvist som rusade in som trea på 100 meter slätt.
Vi hann knappt svälja frukostkaffet innan ett väldigt omtalat spjutkval drog igång och huvudperson blev Hannes Johansson som före tävlingarna hade tippats ta SM-poäng med i sitt första kast presterade ett superpers på 54.35 och seglade upp som lite av en favorit i finalen. Ella Johansson tog en överraskande silvermedalj på långhäcken och hennes andra medalj för helgen. Anton Roslund var med länge om medaljerna i höjdhoppet och efter en rafflande avslutning blev det ännu ett silver för dagen. Spjuttjejerna gjorde en kanontävling där Tove Olsson knep silvret och Maggie Dahllöf var snubblande nära medalj. 800-metersfinalen för Vilmer Karlsson blev mycket högklassig där ingen av favoriterna ville dra och en tredje kille drog upp farten ordentligt från start men på sista 200 var det bara Vilmer som förmådde haka på blivande segraren Noa Steiner men fick ge sig i långspurten till en silverplakett. Lite besviken direkt efteråt men var nog ganska nöjd med att för första gången gå under 2 minuter och det med besked 1.57,09! Vi väntade på det första guldet och det kom att levereras av Matilda Borg som tog tag i taktpinnen från första metern i 800-metersfinalen och sedan fullständigt malde ner motståndet och gick in som klar segrare på 2.13,59 och där bakom fyllde Julia Wändin upp med en femteplats! En rafflande längdfinal fick vi vara med om där Elias Kapell låg illa till innan han satte ett pers i tredje omgången med 6.69 och gick upp i ledningen som skulle visa sig hålla hela vägen. Men det var också rafflande där bakom när Felix Holmqvist i sitt sista hopp gick upp på bronsplats med ett bättre andrahopp och Ingen kunde svara på det! Vi var nöjda med dagens rafflande starter och mäktiga resultat och trodde att det var slut där men då går Christoffer Belec in i diskusringen och står för helgens bästa prestation enligt speakern när han lyckas med konststycket att persa fem kast och till slut landade på 50.42 och en silvermedalj och total ökning av perset med över 6 meter!
Tidig söndagsmorgon betyder ofta slägga och Ellen Forsell gick in i ringen och genomförde en mycket stabil tävling där hennes 59.04 betydde dagens förstsa medalj för henne och klubben. Även tresteget drog igång innan vädret slog om och helgens bronsman Felix Holmqvist knep sin tredje med sin tredjeplats. Vilmer Karlsson tog sin andra medalj i och med bronset på 300 meter där troligtvis den tuffa 800-ingen satt lite i benen och han inte förmådde att svara upp på upploppet. Samma sak för Matilda Borg som inte orkade svara upp på upploppet men ändå kammade hem ett silver på 300 meter. Elias Kapells patenterade superfällning räckte inte då det fattades 2/100 fram till andraplatsen men helgens andra medalj var ett faktum i och med bronset och Alfred Berglind in som sexa. Anton Roslund ökade på längderna för varje hopp i trestegsfinalen och när protokollet var färdigskrivet stod han med ett silver runt halsen och mästerskapsdebuterande Simon Ek Linterius som åtta. Ellen Forsell gick in i kulringen i ösregnet och satte en bra förstastöt som ökades på vartefter och i sista var det mycket nära att hennes 14.09 skulle räcka ända fram men det blev ett silver i slutändan och Maggie Dahllöf slutade åtta. Om det varit en strid ström med medaljer hittills så började en helt vansinnig avslutning på eftermiddagen som avgjordes i skyfall och blåst. Esther Sahlqvist hade inga problem att ta hem guldet på långhäcken med sparade krafter inför korthäcken och spjutfinalen drogs igång under extrema väderbetingelser med Hannes Johansson visade på mental styrka och kastade mycket stabilt och även om han var nere någon gång på andraplatsen så lyckades han till slut ta hem guldet från favoritpositionen. Lii Jabbour Clarkes tresteg fick flyttas in i hallen för att kunna avgöras och det blev dramatik på hög nivå när hon fick lämna efter fjärde hoppet i ledning för att hinna till finalen på korthäcken. Hon fick inte möjlighet att svara på konkurrenternas hopp och hamnade till slut med en bronspeng. Hade tävlingen inletts som planerat men efter förseningar blev det lite surt. Direkt in i skyfallet alltså och stundande häckfinal som fick avgöras i två heat för att det var översvämning på de tre första banorna. I samma skyfall avgjordes killarnas 800-final som blev en tung uppgift med löpning i decimeterdjupt vatten. Att segertiden skrevs till 2.02 även fast det inte var ett taktiklopp utan killarna körde max för att komma någon vart säger allt om svårigheterna. Filip Herre hängde på mycket bra och det blev en slutuppgörelse om silvret där han tyvärr gjorde misstaget att ligga kvar på innerbanan i stället för att gå ut på den torrare tredje så farten bromsades upp i vattenmassorna fram till ett brons!  Neo Hall krigade på bra bakom och kom in på en fin femteplats. Att Esther Sahlqvist var skyhög favorit på den avslutande korthäcken var det inget snack om och hon tog hem segern med halvsekunden på 13,93 i de bedrövliga betingelserna! Bakom henne fick Lii lite tröst genom att ta hem sitt andra brons på 10 minuter!
En helt crazy helg med superprestationer även utanför pallplatserna kunde summeras:
Total 25 medaljer varav 5 guld, 8 silver och 12 brons och därutöver 12 poängplatser!   Läs mera på SM-sidan här!


Niklas och Arvid till final

Fre 5 aug
Varmt, vindstilla och massor av regn präglade årets första SM-start där våra längdhoppare Niklas Wall och Arvid Wändesjö gjorde entré. Efter var sitt stabilt förstahopp på 6.99 respektive 6.87 var killarna aldrig hotade från att avancera till lördagens final och i tredje kvalomgången vässade Niklas till med ett 7.04-hopp!
Till SM-sidan


Dennis och Viktor till final

Fre 5 aug
Regnet hade tagit ett tillfälligt break när 100-metersförsöken inleddes och Viktor Wall sprang in som fyra i första heatet på 10,85 vilket skulle komma att räcka fram till kvällens final.
Efter tre omstarter i det andra försöksheatet hann regnet komma återkomma och när loppet gick igång hade det vänt till regn och motvind men det påverkade inte Dennis Otieno som enkelt sprang hem heatet på 10,55.
Till SM-sidan


Det fattades 16 hundradelar för Alex

Fre 5 aug
Det fattades 16 hundradelar för Alexander Pilgrim för avancemang till finalen på 400 meter där klockan stannade på 48,70.
Enligt egen utsago var han för "feg" och försiktig mellan 150-300 meter och fick inte in något bra driv i steget men laddar om inför lördagens 200-försök.
Till SM-sidan


SM-SILVER!

Fre 5 aug
Dennis Otieno var med i förhandsspekulationerna för att ta en pallplats i 100-metersfinalen och infriade förhoppningarna genom att komma in som klar tvåa efter segraren Henrik Larsson 10,30 mot Dennis 10,47. Dennis tyckte själv att han tappade guldchansen på en alltför dålig start. Viktor Thor trea på 10,61 och Viktor Wall sjua på 10,95. Stort grattis till SM-silvret!
Till SM-sidan


Guldsiktet inställt!

Lör 6 aug
Grete Ahlberg visade på rutin när hon enkelt gick in och drog iväg ett säkerhetskast i släggkvalet som hon toppade med sina 63.17 i fösta försöket och kunde gå in i värmen för att ladda inför söndagens drabbning!  Till SM-sidan