Michel årets friidrottare!!

Fre 28 dec
Michel Tornéus har blivit utsedd till årets friidrottare.
Friidrott.se skriver följande:
Sååå nära medalj på OS i London – den mest prestigefyllda tävlingen på fyra år – var tveklöst 2012 års främsta svenska friidrottsprestation. När 26-årige Michel Tornéus dessutom backade upp OS-insatsen med bl a ett brons på EM i Helsingfors och ett nytt svenskt rekord var han självskriven som ”Årets friidrottare 2012”.
Därmed blev Michel faktiskt också allra första längdhoppare att uppnå den positionen. För sedan tidningen Friidrott 1973 startade traditionen med en årlig 10-bästalista hade under de 39 första åren totalt tjugo olika aktiva från allehanda olika grenar toppat men alltså aldrig en längdhoppsspecialist. Nu är alltså den bristen åtgärdad av Michel som funnits med en bit ned på listan de tre närmast föregående åren. Skillnaden mellan den ”gamle” Michel och 2.0-versionen i år var framförallt förmågan att hantera mästerskapsstressen.
På EM i Helsingfors direktkvalade han med 8.07 i första hoppade och öppnade finalen med 8.17 vilket i praktiken säkrade medaljen. I OS i London ordnade han finalplastsen direkt med 8.03 i första hoppet och när han i finalen efter två halvdana inledningshopp kom under press svarade han med 8.07 i tredje som säkrade vidare hoppning varefter han ökade till 8.11 i fjärde.
PS. Michel blev inte bara förste längdhoppare utan också förste Hammarbyare som "Årets friidrottare"!


Sydafrika

Tor 27 dec
Ett par hammarbyare flyr den svenska vargavintern och styr kosan mot varmare breddgrader! Elittränaren Dejan Mirkovic åker idag till i Sydafrika tillsammans med Stine Tomb och Sandra Knezevic. Frida Persson och Jonathan Eklund befinner sig redan sedan några dagar i den Sydafrikanska staden Stellenbosch. Dessutom ansluter Lynette Morgan den 31 december! De kommer träna och ladda upp inför inomhustävlingssäsongen som drar igång på allvar i mitten av januari. De kommer befinna sig i Sydafika i ca tre veckor.


Rapport från Oscar Gidewall!

Ons 26 dec
Elittränaren Oscar Gidewall har lämnat en uppdatering om läget för några av sina adepter; Michel Tornéus, Mehdi Alkhatib, Charlotte Karlsson, Lisa Nauclér, Jasmin Sabir och Love Fältström.
Träningen rullar på bra för vår stjärnlängdhoppare Michel. Han var på träningsläger de två sista veckorna i november. Allt går enligt planerna med ett delvis nytt träningsupplägg och det ska bli spännande att följa fortsättningen. Första tävlingen blir i början av februari.
Mehdi har tyvärr besvärats av en ond rygg sedan i somras, men det har blivit bättre och bättre under hösten. Troligtvis blir det inga tävlingar för honom under inomhussäsong utan fokus blir på att komma tillbaka bättre än någonsin till utomhussäsongen.
Oscar, Michel och Mehdi kommer åka på träningsläger till Teneriffa i slutet av januari precis innan inomhussäsongens drar igång.
Charlottes säsong avslutades först i slutet av november med ett fint personligt rekord i Florens Marathon. Efter några lugna veckor är hon nu igång med hårdträningen igen. Hennes nästa maratonlopp blir i mars. Det kommer sannolikt bli några lopp inomhus, men allt fokus ligger på maraton.
För Lisa har träningen gått väldigt bra under hösten och det ska det bli spännande att se henne på tävlingsbanan i vinter. Fokus ligger helt på 800m, men det kan även bli något enstaka lopp på annan distans.
Jasmin har börjat träna med Oscars träningsgrupp fullt ut och det ser väldigt lovande ut. Hon har nu allt fokus på tresteg och det har blivit ett ”hopptänk” som genomsyrat alla träningsmoment.
Love har en enorm potential och håller han sig skadefri en längre period kommer han att överraska många när han är tillbaka på tävlingsbanan. Under hösten har träningen gått bättre än på mycket länge.


Löpgruppen 92-96 på intensivt helgläger på Bosön

Mån 17 dec
I lördags samlades 14 aktiva samt tränaren Micke Forss från Löpgruppen 92-96 kl 10.00 i receptionen på Bosön.
Efter en kort incheckning på rummen var det kl 10.30 dags för helgens första träningspass - en lugn distansrunda. Träningssugna aktiva sprang dock lite längre än vad tränaren hade tänkt sig och flera var ute och halkade runt ca 15 km i snömodden.
En snabb dusch senare satt alla i matsalen och åt lunch för att därefter bege sig till föreläsningsal Seul där Malin Ewerlöf höll en mycket intressant föreläsning om sin karriär. Det blev en hel del frågor till Malin och med budskapet om att långsiktighet och höga ambitioner är viktigt för att lyckats som löpare ringande i öronen styrde vi åter kosan mot matsalen, nu för att ge oss på eftermiddagsfikat.
Kl 16.45 stod sedan 14 lite nervösa löpare på ovalen för att genomföra säsongens första riktigt tuffa banpass, 4x400m i 800m fart för 800m löparna och 3x800m i 1500m fart för 1500m löparna. Alla klarade sina tider med glans, vilket lovar gott inför inomhustävlingarna. Träningen avslutades med 30 minuters styrka och sedan bar det av till bastu och bassäng för lite avkoppling.
Kvällen fylldes med middag, planering av tävlingssäsongen inomhus, några utvecklingssamtal samt kvällsfika.
Kl 8.00 på söndagen var vi åter i matsalen, nu får att äta frukost därefter var det dags att packa ihop sina saker och byta om för nästa träningspass. Strax efter 10.00 stack vi sedan ut i snön igen, nu för att springa långbacke ca 250-300m. Lägret avslutades sedan med ett 45 minuters långt yogapass lett av Annika Klein.
Att flera höll på att somna under den avslutande avslappningsövningen var kanske inte så konstigt.
Kl 12.00 på söndagen (26 timmar efter det att vi kommit ut till Bosön) var lägret slut och det var dags att bege
sin hemåt igen. /Lögpruppen 92-96


Abeba ser fram emot
att få tävla för Sverige

Fre 14 dec
Igår på Luciadagen kunde jag äntligen upprätta kontakt med Abeba och Henok i Etiopien. Det var på en "svajig" telefonlinje där hörbarheten kom och gick och det mesta fick upprepas många gånger, men det gjorde inte så mycket eftersom det viktigaste var att få kontakt.
Jag berättade för dem om det mycket positiva mottagandet som det internationella tävlingstillståndet för Sverige fått i klubben, på svenska friidrottsförbundet och i svensk press och media. Landslaget har fått ännu en medaljkandidat till i det stora mästerskapen!
Det jag kortfattat kan rapportera från vårt samtal är följande:
- Abeba har med stor glädje tagit emot beskedet om IAAF:s tävlingstillstånd för Sverige
- Abeba ser verkligen fram emot att få tävla för Sverige i kommande mästerskap
- Abeba är mycket glad över att beskedet tagits emot så positivt hemma i Sverige och det stora intresse som visats
- Abeba mår bra och grundtränar,  i god värme på hög höjd
- Abeba har inte utsatts för några som helst negativa reaktioner där hon befinner sig och tränar. Det har inte varit någon stor nyhet i Etiopien ännu och få känner alltså till nationsbytet.
- Abeba satsar mot pallen i både inomhus-EM i Göteborg och VM i Moskva, hennes stora mål nästa år!
- Abeba ser mycket fram emot att få komma hem och tävla inför den svenska hemmapubliken under IEM i Göteborg 1-3 mars.
För mig var det oerhört skönt att få höra att allt är bra därnere och att träningen flyter på som planerat. Det var en positiv nyhet inför julhelgerna.
Abeba planerar att komma tillbaka till Sverige omkring den 20 februari och genomföra de sista förberedelserna inför inomhus-EM. Då ska vi ta emot vår nya landslagsstjärna med öppna famnen på Arlanda! Pressen har avviserat att de vill vara med på plats då!
Jag vill också passa på att tacka alla i och runt klubben som bidragit till att Abeba nu kan tävla för Sverige. Det har varit en process på 2 år, som nu går in i en ny fas, en fas som är betydligt närmare vår kärnverksamhet - friidrotten på tävlingsarenan.
Ingvar Åström, ordförande
Bifogas pressmeddelande tidigare i veckan efter SFIF:s presskonferens
Karlstad 2012-12-11
Hammarby Friidrott är oerhört glada över det besked IAAF lämnade till Svenska Friidrottsförbundet igår kväll, nämligen att Abeba fått tävlingstillstånd för Sverige. Det öppnar möjligheter för Abeba att tävla för Sverige i inomhus-EM på hemmaplan i Göteborg den 1-3 mars 2013.
Det har varit en lång och svår process under 2 års tid att först få ett svenskt tävlingstillstånd för Hammarby och sedan att få ett internationellt tävlingstillstånd för Sverige. Abeba har hela tiden fått ett bra stöd av både friidrotten på lokal nivå i Stockholm och av enskilda personer samt på förbundsnivå både i Sverige och internationellt. Stödet var under OS-året 2102 mycket påtagligt, inte minst från Svenska Olympiska kommittén.
Abeba förbereder sig nu inför kommande säsong på hög höjd i Etiopien och är skadefri och vid gott mod. Vi har ännu inte nått henne för att meddela den goda nyheten, men hennes man Henok meddelar att han är strålande glad och tacksam för alla som har ställt upp och gjort detta möjligt.
Abeba håller nu på att planera sina tävlingar inför nästa säsong efter att Diamond League programmet nyligen kommit för år 2013. Abebas stora mål inför nästa år är naturligtvis 1500m i Moskva-VM och att försvara sin Diamond League titel på 1500 m från i år. Hennes högsta önskan är att få inleda sin karriär i det svenska landslaget under inomhus-EM. Hon kommer dock att tävla mycket sparsamt inomhus då hon har dålig erfarenhet skademässigt av att satsa på en inomhussäsong.
Vi vill inte att Abeba ska göra några intervjuer nu på distans utan vi har beslutat att samla upp till sådana när hon återvänder till Sverige inför inomhus-EM. Vi vill göra på detta sätt för att Abeba på bästa sätt ska kunna förbereda sig för tävlingarna och den nya situationen, som kommer att sätta press på henne både i Sverige och i Etiopien. Kommande presskonferenser och intervjuer kommer att planeras tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet.
Ingvar Åström, ordförande i Hammarby Friidrott


Många personliga rekord på Luciaspelen!

Mån 10 dec
Det slogs många personbästan under Luciaspelen i helgen!
Dessutom blev det två nya klubbrekord!
Björn Barrefors gjorde även en fin säsongsdebut i USA!

F/P15
Chistoffer Ahl inledde säsongen bra med att springa 1000m på 2.51,06. Det räckte till en silvermedalj.
Emily Berghäll stötte kula och fick iväg den 10,28, vilket gav en femteplats.
My Samuelsson tävlade också och lyckades bäst i längdhopp där längsta hoppet mätte 4,88.
Timothy Olsson provade på 60mh och noterade 9,75 vilket räckte till en femteplats.
F/P13
Helgens utropstecken stod F13-tjejen Greta Deltin för då när hon tog dubbla guld och satte personliga rekord både på 60m och 60mh! På 60m blev det dessutom nytt klubbrekord med fantastiska 8,19! Med häckar blev det 10,10!
En annan tjej som sprang på bra var Victoria Richardson som tog silver på 800m på tiden 2.40,88. En förbättring med drygt en sekund sedan tävlingen Första Chansen för två veckor sedan!
F/P12
I klassen F12 var det många framgångar. Sira Gassama tog många medaljer i helgen då hon vann 800m på 2.43,40, vann 60mh på 11,29 och kom trea på 60m med tiden 8,76. I häckloppet blev det en trevlig Hammarbytrippel då Klara Rådbo och Thelma Ilbäcken lade beslag på medaljerna bakom med 11,54 och 11,66.
Klara Rådbo slog nytt personligt rekord när hon vann höjdhoppet på fenomenala 1,44! Med detta resultat tangerade hon även klubbrekordet i klassen!
Hedvig Aspegren slog personligt rekord på 60m med tiden 9,05, vilket gav en sjätteplats.
Tilda Kapell tog silver i längd med nya perset 4,43.
Paul Förnestig satte nytt personligt rekord när han tog en bronsmedalj på 60m med tiden 8,72.
F/P11
Julia Jansson tog guld i höjdhopp med 1,23, vilket var personligt rekord inomhus och överlag tangerat personligt rekord.
Klicka här för att se bilder från tävlingen! Bilderna är tagna av Stefan Jansson, Eva Ahl och Susanne Lindvall!

Björn Barrefors
Björn sprang 60mh på 8,25 i försöken och noterade sedan i finalen 8,22. En ok start för Björn i sin häcklöpning!
I kulan gick det mycket bra för Björn som fick till en fin stöt på 14,34, vilket är det bästa vår supermångkampare noterat sedan förra inomhussäsongen!


Lynette Morgans elitsatsning

Tis 4 dec
Vår duktiga långsprinter Lynette Morgan är en av de elitaktiva hammarbyare som vår samarbetande massageterapeut Susanne Lindvall valt att sponsra med regelbunden massage!
Bakgrund
Lynette Morgan, bodde och tränade i Sydafrika i sex och ett halvt år innan hon flyttade till Stockholm år 2011. Hon tränade i början friidrott mest för skojs skull men år 2007 började hon satsa seriöst. Samma år började hon också träna med Malmö AI.
Lynette hade ett upplägg där hon under vinterhalvåret var i Sydafrika under den svenska vintern och sedan befann sig i Sverige på sommaren. Hon hade alltså dubbla säsonger och kände sig därmed ofta förståeligt nog trött och sliten i slutet av säsongerna.
2010 kom Lynette till Hammarby då träningen inte fungerade så bra i Malmö. Bytet berodde till stor del av de varma rekommendationer hon fått av ett flertal tränare att byta till klubben!
Hur ser träningen ut i dagsläget?
Det blir träning sex dagar i veckan. Passets längd varierar. Just nu har vi ett upplägg med två hårda veckor med sex pass i veckan följt av en lättare vecka med endast fem pass. Och så har träningen sett ut under hela grundträningsperioden. Under grundträningen har det mest blivit mest generell träning. Snart när den mer grenspecifika träningen börjar så kommer det bli mer grenanpassat och individuellt.
De grenar jag satsar på är 200m och 400m. Sedan vill jag även ta revansch och prova 400mh efter det som hände i mitt första lopp på SAYO förra året. Jag har inte gett upp!
Varför massage?
När man tränar mycket blir man lätt stel. Man blir mjukare av massage. Det är svårare att prestera och uppnå optimala träningspass om man är stel. Jag har haft lite problem med vader, med lätt kramp i vaderna i slutet av passen, och då är det svårt att kunna fullfölja träningspasset. Man blir inte lika sliten om man har möjlighet till att få massage. Det blir lättare att undvika skador. Jag hade även problem med min hälsena förut, och stelhetsproblem kan övergå i skador om man inte får stela muskler att slappna av. Jag kommer absolut kunna utvecklas bättre nu när jag har möjligheten till att få regelbunden massage hos Susanne! Det gör jättemycket i min elitsatsning! 
Mål
Jag vill sänka mig några sekunder på 400m. jag har dokumenterat träningspass från förra säsongen och jämfört dessa med identiska pass i samma period från denna säsong och jag ligger mycket bättre till i år på loppen tidsmässigt!
Igår hade vi även tester med flygande 30m och 400m och på flygande 30m slog jag personligt rekord med nästan två tiondelar! Vid förra året den här tiden sprang jag på 3,52 och nu noterade jag 3,33! På 400m-testet hade jag förra året 62,05 och nu blev det 58,11! Så formen känns kanonbra! Att ta mig till JEM 22 i Tampere 11-14 juli skulle vara en riktig morot för mig om jag kunde ta mig dit! Det kommer bli tufft att göra det då kvalgränsen på 400m ligger på 53,50 men allt är möjligt! De långtidsmål jag har är OS 2016 och i mitt livs bästa form satsar jag på att vara till OS 2020. Andra mål jag har är att jag vill springa under 25 sekunder på 200m inomhus denna säsong! Jag har tidigare gjort det fast då utomhus, men nu ska det även gå inomhus!
När det gäller svenska mästerskap så ska jag ta medalj på IJSM och ta mig till final på ISM. Utomhus ska jag ta JSM-guld och ta medalj på Stora SM! Tidsmässigt vill jag inomhus kunna förbättra mig på 400m till 55 sekunder eller bättre. Utomhus är det svårare att säga men går allt rätt så är inte JEM-gränsen omöjlig.
Framtiden
Den 31 december åker jag på ett tre veckor långt träningsläger till Sydafrika för att kunna ladda upp på ett optimalt sätt inför inomhussäsongen med extremt bra förutsättningar för träning. Det kommer bli supermotiverande!

Nyhetsarkiv 2012
December

Utökade artiklar här nedan


Gott nytt Hammarbyår!

Mån 31 dec
Det finns speciella ögonblick vi minns år 2012 som värmer hjärtat extra mycket! 2012 var ett härligt Hammarbyår som präglades av utveckling, rekord och succé! Nedan har tio av årets mest viktiga och minnesvärda ögonblick återskapats för att kunna få en tillbakablick i stora drag av det gångna året!

OS
Både Abeba Aregawi och Michel Tornéus tog sig till OS där de kom femma respektive fyra!
EM
Michel Tornéus, Björn Barrefors, Stine Tomb och Frida Persson tog sig alla till EM i Helsingfors. Michel lade beslag på ett EM-brons!
Svenskt rekord Michel Tornéus visade tecken på strålande form när han slog det svenska rekordet från 1996 med 1 cm under en gala i finska Kuortane i juli! Vår storlängdhoppare är bäst i Sverige genom alla tider med imponerande 8,22!
Lag-SM
Herrarna upprepade fjolårets bedrift då de tog ett brons på Lag-SM!
Midnattsloppet Samtliga våra tre Midnattslopp blev fullsatta i förtid och i Stockholm hade 30 000 deltagare anmält sig, trots ökat antal med 6000 sedan året innan!
Diamond league
Vår hammarbyvärldsetta Abeba Aregawi tog hem Diamond League-segern i damernas 1500m med förkrossande 13 poängs marginal!
Marathonsuccé
Charlotte Karlsson och Emil Lerdahl hade båda fina lopp i SM där de tog guld respektive silver. I ett lopp i Amsterdam slog Emil sedan nytt personligt rekord och i Florens bättrade Charlotte på sitt personliga rekord från SM!
Regionsmästerskapen
Under Regionsmästerskapen för PF13-14 blev Hammarby bästa klubb totalt!
Hammarbyspelen
Hammarbyspelen förblir vara en av landets största inomhustävlingar med 2642 stycken föranmälda starter!
Friidrottsskolan
Friidrottsskolan fortsätter att vara stabil med 1339 stycken deltagande barn!
 


Julhälsning från Sofia Hellberg-Jonsén

Tis 25 dec
Julens fjärde hälsnining kommer från USA-studerande
Sofia Hellberg-Jonsén som är hemma i Sverige över jullovet
innan hon åker tillbaka till USA.
Jag är hemma på jullov efter en höst med grundträning som har sett lite annorlunda ut än tidigare för mig. Det har blivit mycket mindre styrketräning som istället har ersatts av mer distansträning. Jag har fått lite kondis!!
Jag ska under inomhussäsongen tävla i 800m och sedan främst 400m häck utomhus, precis som förra året. Jag inledde min sista säsong för Ole Miss i USA redan innan jag kom hem med att springa 800m på 2.13, vilket kändes som en bra start. Den 10:e januari drar mitt tävlande igång på riktigt.
Det är perfekt att vara hemma nu under några veckor och bara kunna fokusera på träningen, ingen skola och plugg som tar upp all tid. Är så mysigt att träffa alla som man saknat såklart, och äta massa god hemlagad mat!
Jag ser fram emot en vår fullproppad med tävlingar efter en lång träningsperiod. Jag hoppas att alla har haft en härlig höst med bra träning!
Lycka till med tävlingssäsonger och allt annat! Go bajen! :)
God Jul och Gott Nytt År önskar Sofia Hellberg-Jonsén!


Julhälsning från Jasmin Sabir

Mån 24 dec
Om man ska sammanfatta 2012 så började året med träningsläger i Sydafrika, vilket var något jag sett fram emot ända sedan jag var 15 år gammal! Det var så skönt och härligt att få komma iväg mitt i vintern på träningsläger. Jag hade en lite tyngre första del av säsongen med en aning bristande motivation. Många i min träningsgrupp var skadade vilket var tråkigt. Men efter det att jag kom iväg en vecka på semester i Kroatien med sol och värme på sommaren så lossnade det på alla sätt! Jag kände mig mycket lättare i kroppen. På JSM kände jag att jag var på gång när jag hade väldigt långa övertrampshopp. På senior-SM hade jag en bra känsla då jag endast var sex centimeter ifrån mitt utomhuspers trots att jag inte fick till hoppen. Det var lite frustrerande att komma igång så pass sent som jag gjorde men nu fick jag dock avsluta säsongen med en bra känsla! Efter sommaren bytte jag också tränare till Oscar Gidewall och jag började rikta in träningen på endast en gren, tresteg, som jag nu lägger totalt fokus på. Nu har jag också en bättre helhet i min träning då det endast är Oscar som gäller upp mitt program istället för flera olika tränare.
Om jag blickar framåt år 2013 så ser jag fram emot alla tävlingar! Jag är väldigt sugen på att tävla. Man vill ju få bekräftat hur grundträningen har gått. Om det går riktigt bra så är kvalificering till JEM ett mål som jag har. Det skulle vara en riktig morot att ta sig dit. Annars ser jag fram emot vårlägret där jag kommer åka tillsammans med Annika Billberg och Åsa Engwalls grupp. Destination är ännu ej bestämd men troligtvis blir det något varmt ställe med bra träningsmöjligheter!
Mitt bästa friidrottsminne från året var helt klart guldet på stafett-SM på 4x400m! Jag var orolig att jag skulle få svårt att orka hela sträckan men det gick bra. Det var också spännande eftersom det var så pass jämnt inför sista sträckan där alla bästa löpare ställdes mot varandra men Frida (Persson) höll undan till seger!
Julafton kommer jag fira tillsammans med familj och släkt. Men det är inget speciellt. Det kommer firas med julmat och förhoppningsvis julklappar (om jag varit snäll i år).
I jul och nyår kommer det bli mer kvalitet på träningen. Mer tävlingsförberedande träning så som t.ex. hopp med längre ansatser. I mitten av januari kommer jag att starta min tävlingssäsong.
Jag har laddat upp inför julen med att bl.a. ha bakat lussebullar men de blev inte så fina. Vi har dessutom julpynt hemma.  Jag har även påbörjat julhandlingen men jag försöker dock att inte stressa upp mig så mycket nu i jul utan ta det lite lugnt. När det gäller julklappar så har jag faktiskt bara handlat en enda julklapp än så länge men jag har i och för sig bestämt mig för vad jag ska köpa så det är bara att jag går ut och gör det!
God Jul och Gott Nytt År önskar Jasmin Sabir!


Julhälsning från Sunday Ojuri

Sön 23 dec
Julens andra hälsning kommer från vår sprinter Sunday Ojuri!
Det som varit positivt under året är att jag slagit personliga rekord på både 100m och 200m med tiderna 10,74 och 21,74. Jag fick också åka med på landslagtävlingen i Mannheim i Tyskland (det var där jag satte 200m-perset). Jag sprang bra på JSM då jag tog guld på 200m och silver på 100m. Målet var guld på 200m och på 100m var målet medalj så det var väldigt positivt!
Om jag ska blicka fram emot 2013 så ser jag fram emot att göra en sjukt bra tid på antingen 100m eller 200m. Jag har tankar om att kvala in till JEM22. Jag kommer ha det målet i bakhuvudet men jag kommer inte bli besviken om jag inte skulle klara det eftersom gränserna är väldigt tuffa. Min inställning beror lite på hur bra det går i inledningen av utomhussäsongen. Går det jättebra så finns det större chans att jag verkligen satsar på att försöka ta mig dit. Jag ser även väldigt mycket fram emot påsklägret till Teneriffa som vi kommer åka på. Nu när vi har bantat ner vår träningsgrupp och vi inte är lika många i gruppen så är det lättare att få hjälp. Varje träning är mycket roligare. Jag ser fram emot att åka till Nigeria nästa år till mina föräldrar. Säsongen blir roligare när man har något att se fram emot. Jag kommer vara där i en månad, hela december 2013, och kommer fira både jul och nyår där!
Mitt bästa minne från året var nog under JSM när jag tog guld på 200m och silver på 100m. Jag kommer fira jul med familjen. Det blir julmat och att ta det lugnt. Jag kommer även att äta stora mängder choklad. Och så blir det julklappar!
Träningen under jul och nyår kommer att vara som vanligt för mig. Vi får ledigt över jul men jag kommer köra mycket själv istället. Annars blir det ingen större förändring. Det kommer bli snabbare korta lopp och mer starter eftersom det snart är dags för tävling. Dessutom kommer vi ha flygande 30m-test snart. Jag ser fram emot att persa och springa bra på testet. Första tävlingen kommer nog bli Hammarbyspelen. Jag kommer inte tävla så mycket inomhus.  Jag vill prova på ett nytt upplägg den här säsongen, där jag tränar på för att kunna satsa mer på utomhussäsongen. Jag gillar heller inte att tävla lika mycket inomhus. Jag upplever att jag får lättare att skada mig inomhus plus att jag inte gillar den dåliga luften.
Annars i jul så bakade jag pepparkakor och lussebullar förra helgen i samband med den tredje advent. Idag den 23 december kommer jag gå till och vara i kyrkan. När jag bodde i Nigeria så var jag alltid där dagen innan julafton. Hela min familj spenderar hela natten i kyrkan ända fram till julaftons morgon och jag vill få tillbaka känslan och minnena från den tiden. När det gäller julklappsköp så har jag beställt de flesta julklapparna vilket är väldigt effektivt och sparar tid i julhetsen.
God Jul och Gott Nytt År önskar Sunday Ojuri!


Julhälsning från Tomas Avebäck

Lör 22 dec
Ansvarige huvudtränaren i Team 288 Tomas Avebäck kommer här med en julhälsning. Det är den första i raden av fyra julhälsningar som kommer publiceras på hemsidan i samband med julen.
Hösten 2011 slog vi ihop Team 95 och Team 96-97 och det blev en grupp med mer än 40 aktiva. Syftet var att vi skulle få till mer greninriktad träning. Vi nådde inte riktigt dit under första året men har jobbat vidare på organisationen och nu ser det bra ut. Det är en kul grupp att vara tränare i!
Det har varit mycket positivt, många riktigt bra resultat under året och ett gäng aktiva som verkligen har höga ambitioner och som har tränat fokuserat. För att kunna erbjuda träning som motsvarar de aktivas höga ambitioner har Mattias Lindberg och jag även gått klart juniortränarutbildningen under året.
För att nå framgång krävs det både bra och hård träning under lång tid. Vi har ett antal aktiva som verkligen satsar seriöst på sin friidrott. Vi har därför ökat ambitionsnivå och mängden i träningen och vi ser redan att det börjar ge resultat. De som satsar hårdast har gått upp till fem pass i veckan. De som inte vill satsa lika hårt har dock möjlighet att träna färre pass. Vi har sedan tidigare bra tränarbesättning på sprint/häck men nu har vi även fått till en bra lösning i alla hoppgrenarna. Vi samarbetar även med löpgruppen och flera av våra aktiva som springer medel/lång har gått över dit.
Vi ser fram emot tävlingssäsongen 2013. Först ska vi fokusera på inomhussäsongen med tävlingsresa till Växjö och USM/JSM som hållpunkter. Därefter ser vi fram emot ett nytt träningsläger i Portugal som uppladdning under vårens träning för utomhussäsongen. Vi har goda förhoppningar om många bra resultat. 
Det har varit många roliga händelser under året. Vi har flera aktiva som har fått sina genombrott i år och andra som fortsatt på hög nivå. Gruppen fick genom Jacob Ewertzh även sin första landslagsdeltagare när han var med både individuellt och i stafett på ungdomsfinnkampen.
Vi hade en resultatmässigt väldigt bra och kul tävlingsresa inomhus till Göteborg och ett jättebra första träningsläger i Portugal under våren. Under sommaren hade vi många bra resultat. På USM/JSM tog gruppen två medaljer genom Jacob och Andreas Almlöf men dessutom hade vi flera finalplaceringar. Sedan måste jag även nämna Stafett-SM där vår grupp glädjande nog tog medalj på både P17 och F 17 på 4x100m. Det var fjärde året på raken som vår grupp är med och tar medalj på 4x100m på Stafett-SM. Jag kommer att fira jul med min familj i Stockholm men med regelbundna besök i Sätrahallen för träning. Träning med Team 288 och som ”hang around” när min yngsta dotter Klara tränar med sin 2003-grupp. 
När det gäller träningen i jul och nyår så är det så att de som satsar hårdast har tränat mycket bra så de behöver lite återhämtande träning nu under jul. Vi har därför lagt in en återhämtningsvecka under vecka 52 men alla som är hemma kommer att ha träning i Sätra den 26, 27 och 29:e. Under nyårsveckan kommer vi att träna onsdag och torsdag för att sedan börja tävla på Täby Vinterspel den 5 januari. Våra aktiva ska inte vara i toppform då men det är en bra uppstartstävling.
Övrig uppladdning inför julen har bestått i att barnen har gjort ett superpyntat pepparkakshus där mitt jobb är att ”limma” ihop det. Sedan har vi som vanligt bakat lussekatter och pepparkakor. Nu ska sillen läggas in så den är klar lagom till jul. Granen står på balkongen och ska kläs i helgen, något som gläder våra marsvin som gillar att gå och mumsa på granen när den väl är inne.
God Jul och Gott Nytt År önskar Tomas Avebäck!