Emil kom 4a på SM

Sön 31 maj

Hammarbys Emil Lerdahl stod för en stark insats på årets Stockholm Marathon då han kämpade till sig en 4e-plats endast 7 sekunder före Enhörnas Marek Poszepczynski. Emil öppnade loppet relativt långsamt jämfört med täten i SM tävlingen, något som skulle visa sig viktigt i ett väldigt varmt Stockholm där många löpare gick in i väggen och tappade stort eller fick bryta på andra halvan av loppet. Emil låg efter halva loppet på en 11e-plats i en klunga med 3 andra löpare, men då började Emil jobba sig uppåt och vid 30km var han uppe på en 8e plats.  Sista milen så tog sig alltså Emil upp ytterligare 4 placeringar och lyckades knipa en mycket imponerande 4e plats precis före Enhörnalöparen Marek Poszepczynski och endast 2 minuter från bronsplatsen. I den totala tävlingen kom Emil 8:a och hans tid var fina 2.28.47.


Nytt KR av Love på 100m

Sön 31 maj

Det blev en rejäl putsning av klubbrekordet i P19 på 100m i lördags på Tjalvespelen. Love som i medvinden (+2.9) i försöksloppet sprang under 11 sek (10,96!) fick i finalen godkända 11,09s vilket är lika med nytt KR med 11 hundradelar.  I längdhoppet gick det inte lika bra för Love som efter två tramphopp säkrade ett hopp på 6,57m. Sen blev det trassligt med vinden och lite krampkänning i baksidan. 
Dagens främsta pers var ändå Linus på 200m med tiden 23,48s vilket är en förbättring med hela 34 hundradelar! Det blev också pers på 100m; 11,45s.  Jesper sprang även han både 100m och 200m och persade på båda sträckorna. På 100m blev det 11,62s vilket är 8 hundradelar bättre och på 200m, dock i för mycket medvind 23,13s. 
Pers för samtliga medverkande grabbar alltså! Sandra var också på plats i Norrköping och körde tre grenar; spjut, 200m och längd. Längden gick absolut bäst med 5,33m. 200m gick på 27 blankt och är en förbättring från föregående tävling, spjutet som just nu är tufft för Sandra som dras med en ond axel blev därefter med 34,49m.


Hässelbyspelen

Ons 20 maj

I måndags kväll bjöd Hässelby SK in till möjligheten att löpa den något ovanliga distansen 600 m genom Hässelbyspelen. Det var flera Hammarbyare på plats som ville pröva formen på denna underdistans till 800 m eller överdistans till 400 m om man så vill.
I B-finalen sprang  André Kahlström, Per Synnerman och  Alexander Persson. André vann B-finalen strax före Per på tiden 1,23,70 och detta gav honom en total 9:e plats.
I A-finalen sprang Erik Emilsson, Fredrik Karlsson, Joakim Löfwing och Rickard Pell. Erik hade bäst tid av Hammarbyarna i A-finalen och löpte in på stabila 1,21,43! Detta gav Erik en total 3:e plats.


Ännu en stark insats i Oslo!

Fre 15 maj

Emil Lerdahl, som numera är bosatt i Trondheim i Norge, sprang den 3:e maj 10 km loppet Sentrumslöpet i Oslo. Tiden blev 31,11 som är nytt personligt rekord för Emil på distansen och detta gav honom en 8:e plats. Härnäst väntar Stockholm Maraton för Emil som går av stapeln 30/5.


En härlig comeback gladde

Fre 15 maj

Bara två lag anmälda i K-klassen på svensk stafett men trots det blev det en seger att glädjas åt. 
Matilda är tillbaka efter ett nästan 2 år långt skadeuppehåll och sprang lätt sin tredjesträcka. Knappt trött efteråt sprudlade hon av comebacken!  Första växlingen mellan Ullis till Sandra var lite sen men gick trots allt bra och till SM lär den sitta som en smäck. 
På fjärde sträckan blev det så sent som dagen innan klart att Lova Wåhlin skulle springa- och som hon gjorde det! Trots sjukdomsperiod blev det nästintill en perstid på 400m. Tyvärr tappade Huddinge pinnen i sista växeln och dramatiken som annars skulle blivit spännande kom av sig.  Trots en kylig kväll med lite tuffa vindar på Sätra IP var det ändå ett viktigt genrep inför SM om en dryg vecka

Grabbarna hade det lite tuffare i onsdagens DM. André som känt av sitt framlår kunde inte ställa upp, istället ryckte Jonathan Wulff in och i försöken gick växlingarna Linus-Love-Jontahan-Jesper bra. I finalen blev det överväxling redan i första växlingen tyvärr. Lite att slipa på till Karlstad alltså... men vi vet ju vad grabbarna kan så nu är det finslipning som väntar kommande vecka. 
/ Linn 


Stafett-genrep på DM

Fre 15 maj

Många lag passade på att genrepa på Stafett-DM nu i veckan, inför kommande SM-helg i Karlstad. 17-årstjejerna stack ut allra mest och visade storform! Här kommer ett par rapporter från respektive grupper och åldersklasser:
Medaljregn för 17-årstjejerna!
Stafett-DM på Sätra IP blev en riktigt kul upplevelse för alla inblandade. 3 guld, 2 silver och ett riktigt bra genrep inför stafett-SM nästa helg!  Vi hade inte mindre än 8 lag där aktiva från "Dream Team" var inblandade. Verkligen kul när så många är med och springer! 
I resultatlistan glänste F17 tjejerna mest - guld på 4*100m med Linnea, Jasmin, Frida och Sara, guld på svensk stafett med Linnea, Sara, Julia och Jasmin och silver på 3*800m med Lova, Hilde och Lovisa. Grattis till bra instaser! 
I P17 hade vi tre lag med på 3*800m - ett utom tävlan eftersom det inte fanns en klass för P19. Laget med Selman, Patrik och Filip utklassade sina yngre konkurrenter och detta ser ut att bli ett riktigt bra lag till stafett-SM nästa helg. De rena P17 lagen bestod av Niklas J, Christopher och Filip S (lag 1) och Niklas B, Gunnar och Anton (lag2). Det blev en 5:e och en 8:e plats. 
I P17 svensk sprang Daniel andra sträckan. Laget som bestod av Philip, Daniel, Gunnar och Ken kämpade till sig ett silver efter en grym avslutning av Ken. 
Lova gjorde ett starkt inhopp i F19 svensk stafett och sprang en fin sista sträcka i ledning från start till mål. Guld för dessa tjejer också med andra ord (Lova, Matilda, Sandra och Ullis). 
Snyggt jobbat! Nu laddar vi för stafett-SM om en dryg vecka!
/Annika


Brons i Holmenkollen

Mån 11 maj
För 6:e gången i räkningen satte Hammarbys löpare kursen mot grannlandets huvudstad Oslo för att springa Holmenkollenstafetten. Denna gången för att försvara senaste segern.
Historiskt sett ser Hammarbys statistik över placeringar i stafetten ut som följer: 3:a, 7:a, 2:a, 3:a, 1:a.

I sedvanlig ordning samlades gänget kvällen innan för att inspektera de 15 olika sträckorna, skapa stämning och lägga upp taktiken. En lätt löprunda i Frognerparken hanns också med där det övades på växlingar, utförs- och uppförslöpning! Holmenkollenstafetten är på grund av sin kuperade profil en stafett som ställer skiftande krav på löparna.
Efter frukost på lördagsmorgon var det generalsamling där varje sträcka gicks igenom. På plats för Hammarby var: Tobias Ekhamre, Daniel Norberg, Alexander Persson, Rickard Pell, Emil Lerdahl, Therence Mbonabirama, Magnus Jensen, Per Synnerman, Erik Emilsson, Oskar Kanmert, Erik Nordström, Joakim Löfving, Fredrik Karlsson, Johan Klinteskog och André Kahlström.
Alla kämpade väl genom hela stafetten men i år var det 2 andra lag som drog vassare strån vilket gav Hammarbys löpare en 3:e plats. På 1:a plats kom norska klubben Gular och på 2:a plats Hälle IF. Men Hammarby återigen på pallplats!
Extra starka insatser i laget gjorde bland annat nykomlingarna Alex och André. Dessa unga killar studerar nu båda i Stockholm och vi ser fram emot att följa deras tävlingar i sommar. Vidare måste vi uppmärksamma Magnus Jensen som stod för en riktig dräpare upp för den 1800 m långa backen till Holmenkollens topp liksom Joakim Löfwing som satte banrekord på sin sträcka.
Det ser lovande ut för Bajens löpare inför den fortsatta säsongen!

Nyhetsarkiv 2009
Maj

Utökade artiklar här nedan


Stafett SM Dag 2: Medaljregn!

Sön 24 maj

Det blev medaljregn över Bajen under söndagen med 1 x Silver (K 4 x 400m) och 5 x Brons (M 4 x 1500m, M22 3 x 800m, P19 3 x 800m, F17 4x100m, F15 4 x 100m). Därtill en drös finalplatser. 

M 4 x 1500m Brons!  
Det blev en mycket spännande final över 4 x 1500meter. Loppet startade i "promenadtempo". Tempot drogs upp mer och mer under första sträckan. Sjunk lite under början av andra för att sedan sticka upp igen mot de två sista. Erik Emilsson som i och med detta lopp enligt egen utsago gjorde sitt sista lopp, slutade på topp och höll sin tredje sträcka riktigt bra. Lämnade över till Pell som hängde med i 1300 meter men fick se sig ifrånsprungen av Malmös och Spårvägens avslutande löpare.  
Final                                                   24/5
    1 Malmö AI        Martin Nilson-89            15:58.23
                            Jeppe Thomsen-77
                            Jonas Leandersson-
                            Rizak Dirshe-72

    2 Spårvägens FKTobias Lundgren-87          15:59.48
                            Fredrik Uhrbom-77
                            Henrik Skoog-79
                            Olle Walleräng-85


    3 Hammarby IF  Joakim Löfwing-84           16:04.19
                            Magnus Jensen-84
                            Erik Emilsson-82
                            Richard Pell -79

M22 4 x 100m Försök 
Ej vidare till final. 
 4 Hammarby IF     Victor Kårelid-89              44.04
                            Jonathan Söderling-
                            Jonathan Eklund-88
                            Jonas Elgered-87

M22 3 x 800m Final Brons!
Laget kom till under lördagen och tävlingens "enda" efteranmälan gav utdelning. Elgered gjorde en heroisk insats när han klev i på första sträckan. Därefter gjorde både Alexander och André två stabila instser vilket räckte till en tredjeplats!  
 
 3 Hammarby IF     Jonas Elgered-87             5:57.16
                            Alexander Persson -
                            André Kihlström-88
 
P19 3 x 800m Brons!
    3 Hammarby IF  Filip Segerberg -90          6:03.98
                            Patrik Nilsson-91
                            Selman Özkan -91

K 4 x 400m Silver
Dagens mest spännande final var K 4x400m. Jasmin Sabir öppnade och lämnade över pinnen till Hammarbys pigga nyförvärv Frida Persson, efter ett lopp på dryga 60 sekunder. Då började den stora jakten upp mot prispallen. När "HJ" lämnade över pinnen till Stine Tomb hade vi 10 meter upp till IFK Växjö. Efter 150 meter var Stine ikapp den inte helt okände växjölöparen Carolina Klüft. "Carro" visade sig dock vara lite för stark men Stine höll träningskamraten Jessica Samuelsson från Hässelby bakom sig med några hundradelars marginal och silvret var ett faktum. 
Final                                                   24/5
    1 IFK Växjö       Emma Magnusson-              3:42.75
                            Ulrika Johansson-80
                            Josefin Svensson-
                            Carolina Klüft-83

    2 Hammarby IF  Jasmin Sabir-92              3:44.27
                            Frida Persson -89
                            Sofia Hellberg
                            Stine Meland-Tomb-86

    3 Hässelby SK    Samia Adan-90                3:44.33
                            Louise Martin-87
                            Vendela Mindelöf-92
                            Jessica
 
F17 3 x 800m Final 
    4 Hammarby IF  Sofia Linjo -94              7:24.37
                            Hilde Adrianzon-92
                            Lova Wåhlin-92 
 
F15 4x100m Final
    3 Hammarby IF     Lisa Ferneman -95              51.48
                            Josefine Sandelius -
                            Mickaela Gustafsson
                            Elin Lindell -95
 
Bland många imponerande insatser är det tre personer som sticker ut denna helg: 
Lova Wåhlin som sprang 400m försök i två medaljlag för både F17 Svensk stafett och K 4x400m - båda gångerna byttes Lova ut mot Jasmine som sprang finalloppen och på detta sprang Lova 3x800m i F17! 
Ulrika Jakobsson som med ett par minuters varsel fick kasta sig in i K 4x100m försök och springa sista sträckan (då Frida Persson tyvärr fick en känning i baksidan) och höll ledningen hela vägen i mål och laget satte trots detta virr varr minuterna innan start ett rejält klubbrekord. Detta gjorde de dessutom om i finalen där de kom femma. 
Jonas Elgered, mångkamparen som på lördagkvällen fick veta att han skulle springa i 3x800m-laget (M22) gick in och tog förstasträckan med en imponerande beslutsamhet och laget knep en bronspeng!


Stafett SM Dag 1: 2 x silver

Sön 24 maj

Två silver till de våra under lördagen på Stafett SM på Tingvalla i Karlstad. Det första gick till herrarnas 4 x 800 lag och F17-tjejerna som tog revasch från förra årets svenska stafett genom strålande insatser på samtliga sträckor. Utöver detta blev det en fjärdeplats och två femteplatser. 

M 4 x 800m
Första laget gjorde en habil insats vilket ledde till ett silver. Avslutande Jocke Löfwing låg i rygg på Hässelbys Mattias Claesson fram till slutrakan då hässelbylöparen tyvärr visade sig lite för stark. 
Andra laget svarade för en kämparinsats och tog fjärdeplatsen.
 
    Final                                                   23/5
   1 Lag 1 Hässelby SK              Hässelby SK          7:28.42
    Eric Hagelin-89 Adnan Agar -80 Albin Johansson-81 Mattias Claesson-86
   2 Lag 1 Hammarby IF              Hammarby IF          7:32.16
    Fredrik Karlsson-78 Erik Emilsson-82 Rickard Pell -79 Joakim Löfwing-84
   3 Turebergs FK                   Turebergs FK         7:41.89
   4WLag 2 Hammarby IF              Hammarby IF          7:44.02
 Per Synnerman-71 André Kihlström-88 Alexander Persson -89 Johan Klinteskog-81

P17 Stafett 1000m
Grabbarna gjorde en god insats och kom två i sitt heat vilket tyvärr inte räckte till final.
    Försök  heat: 1                                         23/5
   1 Hässelby SK                    Hässelby SK          2:04.53   Q
    Måns Aboreslan-93 Christopher Bengtsson -93 Olle Forslin -93 Patrik Sjöö -92
   2 Hammarby IF                    Hammarby IF          2:07.55
    Daniel Nino-Cortez -92 Henrik Wedberg -92 Gunnar Odenman -93 Ken-Braesch Andersson -

K 4 x 100 Försök
2 x klubbrekord. 
Det blev dramatiskt värre vid försöken då Ulrika Jakobsson blått 2 minuter innan start fick hoppa in då vårat nyförvärv Frida Persson fick en liten känning i baksidan och fick stå över sprintloppet. Ulrika gick dock in och bytte nummerlapp med Frida och sprang en mycket imponerande sista sträcka. Laget vann försöket  och passade på att slå, vad som kom att bli det första av två, klubbrekord med tiden 47.39. 
Final 
44.22 och ett nytt fint klubbrekord. Vilket i finalen räckte till en femteplats.
 
F19 1000m
 4 Hammarby IF                    Hammarby IF          2:24.29
    Ulrika Jakobsson-91 Sandra Höckerstrand-90 Matilda Höglund-92 Paulina Engfors -90
 
F17 Stafett 1000m
En god laginsats i försöken ledde till final med tiden 2:20.87. I Finalen blev det ännu lite bättre och nu sprang Jasmin Sabir 400 loppet och väl över målinjen hade hammarby helgens andra silver. 2:19.58. KFUM Örebro gick dock inte att göra något åt och de vann med tiden 2:17.23
-"Kul att se människor växa" säger en glad coach Gunnar Wärdgård, strax efter målång. 
Laguppställningen var som följer Linnea Ahlstermark, Frida Retsloff, Julia Karlsson och Lova Wåhlin (försöken), Jasmin Sabir (final)   

F15 3 x 800m
-"Bra insats och blott en sekund från brons" Kommenterar tränare Micke Forss. 
5 Hammarby IF                    Hammarby IF          7:26.99
    Emma Norss -94 Stina Åberg -94 Emma Forss-94

F14 4 x 100m
De yngsta gänget med i helgen var ett gäng 95:or som löpte in på en andraplats. Loppet var hade inte SM status men nu vet tjejerna i laget hur det går till på ett Svenskt mästerskap. de var dessutom kuggen i hejaklacken. 
2 Hammarby IF                    Hammarby IF            51.82
    Alicia Olsson -95 Olivia Sjöberg -95 Freja Avebäck -95 Joanna Fritz -95