Hur gick det i Nordiska Skolspelen?
Hur gick det i Nordiska Skolspelen?
Tis 31 maj
Våra yngre ungdomar tävlade i Nordiska Skolspelen för en vecka sedan. Efter att Island drabbats av ytterligare ett omfattande vulkanutbrott med flygförbud som följd så blev resan till Nordiska Skolspelen förskjuten för våra yngre ungdomar. Det pratades om att resan skulle bli uppskjuten ända till hösten 2011 om man inte skulle komma iväg till tävlingen i tid. Man övervägde till och med att ställa in tävlingen! Men askan försvann till slut och flygförbudet upphävdes i tid till tävlingen så våra yngre ungdomar kom till slut iväg till Island!
Man tävlade i kula, 60m, längdhopp, höjdhopp och 800m. Kula stöttes med en kula som var 1kg tyngre för ungdomarna som var födda 1998 eftersom man tävlade i 1997-årsklassen. Så här gick det för våra Hammarbydeltagare:
kula 60m längd höjd 800m
Sebastian Hargeström 6,34, 8,43, 4,45, 1,30, 2.24,49
Felicia Lindberg 9,00, 8,89, 4,42, 1,39, 2.43,72
Magdalena Åkeson 8,07, 9,12, 4,66, 1,42
Pernilla Hansson 7,34, 8,54, 4,60, 1,42, 2.38,62
Emma Hultström 6,77, 8,94, 3,44, 1,42
Theodor Illbäcken 6,13, 8,80, 4,58, 1,35, 2.35,88
Sofie vidare till kvartsfinal och
Thobbe Ekhamre PB på 1500m!
Sofie vidare till kvartsfinal och
Thobbe Ekhamre PB på 1500m!
Fre 27 maj
Sofie Persson har gått vidare till kvartsfinal på 400mh på kvalet till NCAA-mästerskapen. Thobias Ekhamre tryckte denna gång gasen i botten ordentligt då han persade i ett högklassigt lopp i Jönköping!
Sofie Persson sprang in som tvåa i sitt heat och tog en av de säkra platserna till nattens kvartsfinal! 58,20 blev tiden i försöket.
Sofia Hellberg-Jonsén var mycket nära att ta sig till kvartsfinal även hon! Sofia slutade fyra i sitt heat, endast 5 ynka hundradelar från en av de kvartsfinalsäkra platserna. Tiden blev 60,41.
Thobias Ekhamre sprang på den imponerande tiden 3.49,22 efter en långsam öppning. Thobbe slutade med resultatet på andra plats.
NCAA-kvalet inleds ikväll!
NCAA-kvalet inleds ikväll!
Tor 26 maj
Ikväll inleds de regionala kvaltävlingarna till NCAA-mästerskapen. Man har delat upp kvalet i två delar: de västra och de östra delarna. Premisserna är att de 12 bästa deltagarna från varje gren från varje region kommer att få delta på NCAA-mästerskapen i Des Monies, Iowa, om två veckor.
Regional east- Bloomington, Indiana
Här har vi våra tävlingsfrekventa långsprinters Sofie Persson och Sofia Hellberg Jonsén på plats. Tjejerna springer redan ikväll sitt försöksheat på 400mh och där gäller det att vara bland de tre bästa i sitt heat eller att notera en av de sex övriga bästa tider för att nå kvartsfinalen som kommer att gå natten till lördag. Väl i kvartsfinalen så gäller det även där att vara top-3 i sitt heat eller att notera en av de tre övriga bästa tiderna för att kvalificera sig till NCAA-mästerskapet.
Natten till söndagen kommer tjejerna också att springa 4x400m-stafett och här kommer det att vara kvartsfinal direkt. Där gäller det att vara bland de tre bästa lagen från varje heat eller bland de övriga tre bästa tider för att få tävla i Des Moines om två veckor.
Vädret i Bloomington förutspås tävlingsdagarna bli halvklart med temperaturen strax över 20-gradersstrecket.
Regional west- Eugene, Oregon
Fatima Makakala springer 100mh sent på fredag kväll. För avancemang till universitetsmästerskapen så gäller samma premisser som för Sofie och Sofia. Konkurrensen på 100mh är minst sagt stenhård då det är hela 22 stycken tjejer som gjort 13,50 och bättre! Skulle Fatima ta sig till kvartsfinal så kommer den att springas på lördag kväll. Även 4x100m-stafetten kommer gå på lördag kväll.
Här ser vädret ut som att bli regnigt med temperaturer kring 15 grader under tävlingsdagarna.
När det gäller vårt mångkamparess, Björn Barrefors, så är han redan, sedan tidigare, klar för NCAA-mästerskapen.
Joni Jaako 1.48,34
Joni Jaako 1.48,34
Ons 25 maj
Vår uthållige medeldistanslöpare Joni Jaako gjorde ju förra helgen säsongsdebut när han segrade på 400m på Lag-SM-kvalet i Sollentuna. Den här gången var det dags för första 800m-loppet för Joni.
Loppet gick i Nijmegen, Holland, och var ett lopp av hög klass. Joni slutade på fjärde plats i loppet med tiden 1.48,34. En lovande säsongsöppning för vår medeldistansstjärna!
Jonathan Wulff 10,95
Jonathan Wulff 10,95
Ons 25 maj
På Brommaspelen igår gjordes några intressanta resultat.
Vår högfrekvente sprinter Jonathan Wulff sprängde 11-sekundersbariärren när han segrade i P19 100m på tiden 10,95, dock i för stark medvind. Sunday Ojuri kom på andra plats med 11,14 i samma lopp. Vår mesta kvinnliga poängtagare på Lag-SM, Jasmin Sabir, gjorde ett kanonlopp på 100m när hon sprang på 12,63. Tiden sattes i något för stark medvind men samtidigt så ger den fortfarande en indikation om att snabbheten har förbättrats hos Jasmin!
Alexi Ramskog gjorde ett fint lopp på 100m när hon sprang på 13,23.
Hannes Skugghall gjorde ännu en sällsynt start. Denna gång i 800m. Tiden för vår uthållige långsprinter blev höga 2.03,00. (Arrangörens hemsida ligger nere så därför finns ej kännedom om exakta tider)
Michele Almayoh sprang 800m på runt 2.07,00.
Tove Björnsdotter Pettersson sprang 100m på 13,53.
Beata Tersander gjorde ett 100-lopp på 13,72.
Klubbrekord av Stine Tomb!
Klubbrekord av Stine Tomb!
Fre 20 maj
Hammarbys egna världsrekordsinnehavare Stine Tomb gjorde igår säsongsdebut när hon sprang 300m på en tävling i Oslo, Norge.
Stine vann tävlingen på 38,74 nästan fyra tiondelar före tvåan i loppet, Line Kloster, som är en annan norsk landslagslöpare. Tiden var klubbrekord med förkrossande marginal då det tidigare rekordet lydde 39,20. En mycket imponerande start av säsongen för Stine!
Stavhoppsgenerationen
Stavhoppsgenerationen
Ons 18 maj
En stor mängd ungdomar i klubben födda 1998 utgör en ny generation stavhoppare som har framtiden för sig. Generationen innefattar både tjejer och killar men med en klar tjejmajoritet.
Grundstommen i deras kunnande i stavhopp är mycket beroende på att de tränat stav en gång i veckan i Sätrahallen under vintern och nu två gånger i veckan tränat en timme specifik stavhoppsträning innan själva huvudträningarna börjat. Det första steget i stavhoppsträningen har varit att få ungdomarna att våga hoppa på egen hand utan någon mottagning. Det finns redan runt tio stycken ungdomar i gruppen som hoppar ca 2,00m eller högre och vi både hoppas och förväntar oss att fler kommer ta steget när de vant sig mer vid eget hoppande. Sedan finns det ungdomar i gruppen som endast gjort någon enstaka tävling i stavhopp och som inte riktigt tagit tillfälle att visa sin stavpotential på allvar ännu.
Klubbrekordet utomhus i F13-klassen är 2,24 och det känns som att det rekordet kommer att ryka vid första riktiga stavtävling. Klubbrekordet utomhus för P13 är ett väldigt bra rekord, 2,97, och innehavs av en viss explosiv Jonathan Wulff så det rekordet kan bli svårt att rå på men samtidigt så finns det fortfarande alltid en möjlighet!
Nästa steg i träningen är att det ska läggas in mer specifik stavstyrka plus mer specifika teknikövningar. För att ungdomarna ska kunna hoppa högre måste de bli starkare i vissa lägen och då är stavstyrkan a och o för en fortsatt stavhoppsutveckling. När de blivit starkare så är tekniken också en faktor som måste nötas in och samspela med styrkan för att möjliggöra stabila stavhopp.
Stavträningen kommer ge killarna en utmärkt stavgrund för tiokamp i vuxen ålder samtidigt som ungdomarna, oavsett kön, i framtiden kommer att kunna specialisera sig inom stavhopp på allvar på grund av deras tidiga teknikinlärning.
Det finns även fler yngre ungdomar i klubben som knackar på stavhoppsgenerationens dörr; vår 1999-grupp planerar att börja med stavhopp nästa år och där har vi också flera potentiella stavhoppare!
Fantastiskt klubbrekord på Stafett-DM
Fantastiskt klubbrekord på Stafett-DM
Ons 18 maj
Våra P19-killar satte igår på Stafett-DM ett fantastisk nytt klubbrekord på den korta stafetten 4x100! Ken Braesch-Andersen, Jonathan Wulff, Philip Green och Sunday Ojuri gick under det gamla klubbekordet som löd på 42,89 med 29 hundradelar till 42,60. Den tiden hade de vunnit P19 4x100m på förra årets Stafett-SM och de hade även blivit trea på den manliga korta stafetten på SM! Det talar om vilken bra tid det är.
Loppet var inte perfekt, då grabbarna fortfarande har lite mer att jobba på i växlarna. Får de ett perfekt lopp där alla fyra växlarna sitter så kommer de att kunna kapa mycket ytterligare tid. Låga 42 sekunder är en möjlighet. Nu väntar SAYO med ett par individuella starter medan det på söndagen fokuseras på att ta upp Hammarbys herrlag till Lag-SM. Grabbarna kommer även här att göra några individuella starter och P19-laget kommer att utöver det ställa upp igen i stafetten.
Det ser mycket lovande ut inför Stafett-SM i Växjö!
Ett annat lag som igår slog klubbrekord var P13-grabbarna på 3x600m med Frank Förnestig, Timothy Olsson och Sebastian Hargeström. Detta trots att de gjorde långt ifrån ett perfekt lopp! De kom tvåa på stafetten med 5.11,54, vilket var klubbrekord med nästan åtta sekunder! Vi hade otroliga fem lag med i F13 4x80m! Två av lagen kvalificerade sig till finalen, där förstalaget vann stort med 42,30. I laget sprang Pernilla Hansson, Ylva Jakobsson, Hanna Kapell och Efe Agbankhese. Andralaget gjorde 44,20. Där sprang Elsa Hård, Emma Hultström Magdalena Åkeson, Hermine Werner.
Ett annat lag som tog guld igår var F17-laget på 4x100m med Yasmin Jelassi, Olivia Sjöberg, Ellinor Bill och Elin Lindell. De vann med nästan tre sekunder på 49,58.
Fatima Makakala
stabil under 14 sekunder!
Fatima Makakala
stabil under 14 sekunder!
Tis 17 maj
Våra USA-aktiva har varit i farten igen!
Björn Barrefors förbättrade sitt säsongsbästa i 10-kamp.
Han slutade på 7.417 poäng och kom på femte plats.
Fatima Makakala fortsätter att vara stabil på tider under 14 sekunder på 100mh! Efter 13,88 i försöken så blev det 13,71 i finalen. Fatima hoppade även längd och där blev längsta hoppet 5,50. I 4x100m-stafetten blev det en andraplats med 45,47.
Sofie Persson och Sofia Hellberg-Jonsén sprang 400mh och 4x400m-stafett. Sofie hade 58,52 i försöksheatet och tog sig till final. Sofia gjorde ett bra lopp på tiden 60,45 men det räckte inte till final. I finalen sprang Sofie på 58,08 och slutade trea. I stafetten blev Ole Miss sexa på 3.36,96. Sofie splittade sitt 400-lopp på 52,85.
Tjejerna har haft det tufft med mycket skolarbete hela terminen men nu är deras skola äntligen slut. För Sofie blev detta sista terminen på Ole Miss då hon är klar med sin utbildning! För Sofia blir det endast ”sommarlov” då hon återvänder till skolan igen som vanligt nästa termin. Fortsättningen följer för samtliga av våra USA-aktiva på NCAA-regional 26-29 maj.
96/97-gruppen på träningsläger
96/97-gruppen på träningsläger
Tis 17 maj
En av tränarna, Daniel Abrahamsson, har skrivit några rader om träningslägret som gruppen åkte på i helgen.
18 aktiva i 96/97-gruppen och fyra tränare åkte iväg till Norrtälje under helgen för att spetsa formen inför kommande tävlingar, stärka gruppkänslan och ha trevligt ihop. Tyvärr hade vi inte vädergudarna på vår sida denna helg då det kom skurar och var ganska kallt. Det blev även några missar i kommunikationen mellan oss och Norrtälje sportcenter då nästan all utrustning var inlåst i Rånäs förråd. Sportcenter var dock väldigt samarbetsvilliga då vi fick låna handbollshallen och fick fler rum att sova i. Trots kylan var alla nöjda och trötta när vi landade vid Östra station på söndagseftermiddagen. Vi hade hunnit med fyra träningspass och ett stort antal lekar. Vi tränare ser med spänning fram emot SAYO till helgen för att se formen på våra fantastiska aktiva.
Vad hände i helgen?
Vad hände i helgen?
Mån 16 maj
Det var tävling på tre olika håll under veckoslutet.
Jonas Elgered gjorde en hyfsad mångkamp i Täby. Jonas slutade tvåa på 5.926 poäng. På Täby Vårmångkamp hade vi framför allt några F13-tjejer som deltog. Där lyckades Ylva Jakobsson bäst och slog klubbrekord i F13 boll med 28,44.
På Vårkastet i Bålsta vann Grete Ahlberg och slog samtidigt klubbrekord i diskus med resultatet 28,96. Hon vann också kula med en stöt på 12,16. Emily Berghäll kastade också diskus men fick inte till det riktigt men slutade ändå på 26,24. Emily stötte även 10,44 i kula.
I slägga blev det dock vinst för Emily i en hyperjämn tävling med nytt klubbrekord på 32,41. Grete kom där tvåa på 32,12.
Elina Almström kastade 45,62 i slägga.
På Sundbybergs Ungdomsspel satte Siri Lindvall Adebesin nytt utomhusklubbrekord i längdhopp med 4,07.
På bilden ser vi två stycken av våra yngre ungdomar, Elsa Hård och Nora Wärn, som slutade etta respektive tvåa på 80m i klassen F13 på Sundbybergs Ungdomsspel med tiderna 11,79 samt 11,96.
Elsa vann även höjdhopp på 1,40.
Två klubbrekord på Speedy Gonzales!
Två klubbrekord på Speedy Gonzales!
Fre 13 maj
Regnet och det dåliga vädret uteblev på tävlingen! Många intressanta starter gjordes inför kommande stafettävlingar och vi fick två nya klubbrekord för våra yngre ungdomar
Ken Braesch-Andersen (toppbild) satte nytt PB på 400m med imponerande 50,79 och kom på andra plats totalt efter suveräne Mattias Sunneborn!
Jonathan Wulff gjorde ett fint lopp även han och persade med ungefär två sekunder när han kom i mål på 51,94.
Alex Torgersson gjorde en mycket fin tid på distansen, 52,18.
13-årige Sebastian Hargeström öppnade tufft första halvan av loppet men tog sig i mål på tiden 61,59 med vilken han slog ett 30 år gammalt klubbrekord för klassen P13! Han deltog även i stavhopp och hoppade 2,30.
Jasmin Sabir vann 400m i damklassen på 59,91 före Frida Retsloff på 61,88 och Lova Wåhlin på 62,40.
12-årige Hanna Kapell krossade klubbrekordet i F13! Det gamla rekordet var även det ett 30 år gammalt klubbrekord och innehades av Hannas mamma Petra Kapell. Hanna ville inte vara sämre och avverkade ett varv runt Enskede IP:s bana på 67,21, vilket var rekord med mer än tre sekunder.
Stavhoppstävlingen vann Emma Norss på 3,10. Våra yngre ungdomar Isa Diamant och Linnéa Palmerstedt hoppade också och slutade på 2,20 samt 2,00.
Stor tävlingshelg för våra
USA-studerande collegestjärnor
Stor tävlingshelg för våra
USA-studerande collegestjärnor
Tor 12 maj
I helgen kommen utomhussäsongens hittills viktigaste tävling att gå i USA. Det är dags för det första regionsmästerskapet! Det som gäller är att vara bland de 48 bästa i sin region för att bli utsedd att tävla på det andra regionsmästerskapet, NCAA Regional, som kommer att vara kvaltävlingen till NCAA-mästerskapet.
SEC Championships, Athens, Georgia
Här kommer Sofie Persson och Sofia Hellberg-Jonsén att tävla. Det blir sannolikt 400mh och stafett för båda tjejerna. Sofie ligger på en 15:e plats i hela landet och på en 7:e plats bland häcklöparna i den östra regionen. Sofia ”HJ” ligger 68:a totalt i USA på distansen.
När det gäller stafetten 4x400m så ligger Sofie och Sofia på en imponerande 8:e plats totalt i USA och 2:a i sin region! Går tjejerna vidare till nästa omgång så åker de till Bloomington, Indiana, om två veckor.
BIG12 Outdoor Championships, Norman, Oklahoma
Björn Barrefors kommer sannolikt att göra en hel mångkamp i delstaten Oklahoma. Björn, vinnare av BIG12-mästerskapen inomhus, ligger 4:a i sin region BIG12. Han ligger även på 27:e plats i hela den västra regionen och på totalt 36:e plats i landet. De 24 bästa 10-kamparna på det andra regionsmästerskapen, NCAA West, som kommer gå i friidrottsstaden Eugene i Oregon om två veckor, kommer att få åka till NCAA-mästerskapen.
Mountain West Conference, Fort Collins, Colorado
Fatima Makakala kommer självklart springa 100mh i bergiga Colorado men sannolikt även 4x100m-stafett. Fatima som för övrigt blivit vald till veckans kvinnliga friidrottare i sin region Mountain West! Fatima toppar USA-statistiken i sin region, ligger på 24:e plats I den västra regionen och på 59:e plats totalt bland 100mh-löpare I USA. Fatima kommer om två veckor delta på samma kvaltävling som Björn Barrefors NCAA West i Oregon. En intressant notis är att Fatimas 13,59-lopp på 100mh blivit justerat på den amerikanska statistiken till tiden 13,63 eftersom hon sprang loppet i Provo, Utah, som ligger 1387 meter över havet. När det gäller sprintdistanser upp till 400m så finns det fysiologiskt en liten fördel av den höga höjden beroende på ett lägre lufttryck. Från och med 800m och uppåt finns det dock nackdelar. Höghöjdsfaktorn räknas hur som helst med i den amerikanska statistiken och det finns en formel för exakta uträkningar och justeringar av gjorda tider som man använder sig av.
Fatimas längdhoppsresultat (5,72) som hon också gjorde på tävlingen förra veckan i Provo har bekräftats att det sattes i den maximala godkända vinden (+2,0). Detta innebär nytt personligt rekord och en 3:e plats i klubben genom tiderna!
NCAA-mästerskapen går 8-11 juni i Des Moines, Iowa.
Hammarbyungdomar uttagna till Nordiska Skolspelen!
Hammarbyungdomar uttagna till Nordiska Skolspelen!
Tis 10 maj
Häromdagen så gjordes sista uttagningen till Nordiska Skolspelen, som kommer gå i Reykjavik på Island 22-27 maj. Glädjande var att det bland de uttagna återfanns fem stycken hammarbyare!
Pernilla Hansson, Magdalena Åkeson, Felicia Lindberg, Emma Hultström och Sebastian Hargeström är de hammarbyare som fått möjlighet att representera Sverige på Island. De kommer att tävla i fem grenar, 100m, 800m, höjd, längd och kula. Dessutom kommer det att tävlas i stafett men där är det än så länge oklart vilka som deltar.
Motståndet är andra nordiska huvudstäder såsom Oslo, Köpenhamn, Helsingfors samt Reykjavik.
Positiv start på utomhussäsongen!
Positiv start på utomhussäsongen!
Mån 9 maj
I helgen startade äntligen utomhussäsongen!
Vi hade grönvita Hammarby på tre olika tävlingar i helgen,
som bjöd på härligt soligt försommarväder!
På tävlingen Hellaskastet fick vi två nya klubbrekord!
Grete Ahlberg krossade det gamla utomhusklubbrekordet i kula med dryga två meter när hon fick iväg kulan 12,97. Emily Berghäll kastade 32,26 i slägga och det var klubbrekord med nära nio meter! Emily vann även diskus med 27,46. Grete vann spjut med 29,58.
På Turebergsstafetten tog vi ett silver och tre stycken bronsmedaljer.
Vårt damlag beståendes av Nathalie Tolvers, Lova Wåhlin, Emma Forss, Julia Wangenheim och Frida Retsloff tog silvret.
Patrik Nilsson, Alex Torgersson, Linus Vigert, Niklas Jonsson och Selman Özkan sprang i herrlaget och tog ett av bronsen.
Våra F/P13-aktiva tog de resterande två bronsmedaljerna! Maja Eklind, Pernilla Hansson, Ylva Jakobsson, Marina Janhunen och Magdalena Åkesson sprang för tjejerna medan Sebastian Hargeström, Frank Förnestig, Simon Werner, Timothy Olsson och Theodor Illbäcken deltog för killarna. Överlag för våra 12-13 åriga deltagare så presterade de otroligt bra på de kortare sträckorna medan motståndet på de lite längre sträckorna blev lite för tufft denna gång. Bilder här!
På Danderyds Ungdomsspel så gjorde många äldre ungdomar sin säsongsdebut! Med stafettävlingarna strax bakom hörnet, med Stafett-SM som sin kulmen, var det förståeligt nog mycket betoning på 100m i helgens tävling för våra Hammarbyare.
Våra vindsnabba sprintgrabbar Jonathan Wulff och Sunday Ojuri visade att de är att räkna med inför kommande Stafett-DM och SM. Båda sprang 100m och 200m. Jonathan sprang i P17-klassen medan Sunday deltog i P19-klassen. Det blev vinst för ”Wulffen” på 100m med tiden 11,12. Guldmedaljen bärgades även på dubbla distansen och klockan slutade där på 22,90. Sunday fick se sig slagen med en ynka hundradel på 100m! Tiden blev fina 11,13 för Sunday, endast en ynka hundradel ifrån sitt eget PB! På 200m skulle det dock bli nytt personbästa, 23,01, vilket även räckte till seger! Andra snabba 100m-lopp presterades av Elin Lindell, Ellinor Bill och Yasmin Jelassi. Elin vann F17-klassen och noterade som bäst 12,65, vilket var nära PB. Ellinor, som tagit ett stort kliv framåt snabbhetsmässigt, slog superpers med 4 tiondelar när hon avverkade loppet på 12,89! Yasmin imponerade när hon slog nytt PB på 100m med 12,79 och sprang även bra på 200m med tiden 26,97. Det blev dubbla segrar för Yasmin!
Sara Ericsson gjorde en bra start på säsongen när hon var nära pers i höjdhopp. 1,54 blev resultatet och resulterade i en bronsmedalj. Valdemar Karlsson hoppade höjd och tresteg. I höjden blev det vinst med 1,85. I längden blev det en andraplats med 5,89. Erik Grundberg deltog i samma grenar fast i P17-klassen. Det blev dubbla vinster för vår spänstige hoppare med resultaten 1,76 samt 6,06.
Av våra yngre deltagare så vann Grete Ahlberg F13-klassen i kula med resultatet 12,78, vilket även var tävlingsrekord! I P13-klassen tog Timothy Olsson en bronsmedalj på 600m med tiden 1.45,69.
Internationellt så sprang Emil Lerdahl 10km på landsväg i Oslo och slutade på sjätte plats. 31.38 blev tiden.
Fatima Makakala 13.59!!!
Fatima Makakala 13.59!!!
Tor 5 maj
Vår 100mh-stjärna slog till med nytt monsterpers och klubbrekord!
När året började var personliga rekordet på 100m häck för Hammarbys Fatima Makakala 14.20. Fatima som pluggar på Brigham Young University i Provo (Utah) öppnade nu säsongen den 25 mars med 13.89 i litet för stark medvind i Palo Alto. Fortsättningen av våren var vädret riktigt ovänligt med kyla, regn och ofta motvind men den 23 april "hemma" i Provo kom i alla fall 13.89 i godkänd vind.
Alltså pers med drygt tre tiondelar och när vädret igår hemma i Provo äntligen blev sprintgynnsamt (varmt och soligt) klippte Fatima direkt bort tre tiondelar till - 13.59 med måttliga +0.8 i ryggen.
Så på mindre än två veckor har hon nu förbättrat sig med 0.61 sekunder! Och plötsligt är det bara 0.11 upp till en plats på topp-10 genom tiderna!
Hur går det för våra lovande ungdomar? Del 2/2: Ellinor Bill
Hur går det för våra lovande ungdomar? Del 2/2: Ellinor Bill
Tor 5 maj
En annan av Hammarby Friidrotts framträdande ungdomar, 16-åriga Ellinor Bill, har gjort stora framsteg under det senaste året i sin paradgren tresteg. Ellinor tog en silvermedalj på IUSM i februari och slog sitt PB när hon för första gången hoppade över 12 meter!
Hur har träningen gått i vår?
-Träningen har gått bra, vi har haft tuff grundträning efter inomhussäsongen med mycket styrka och löpning. Nu har vi precis börjat med utomhusträningen. En gång i veckan så har vi dessutom tränat teknikträning i längd och tresteg med tränaren Henrik Attersand.
Hur tycker du att teknikträningen fungerat?
-Det har varit väldigt mycket nya övningar som gett mig nya kunskaper och som fått mig att nytänka i mitt rörelsemönstrer. Vi har kört mycket längd- och trestegsövningar. T.ex. så har vi gjort speciella övningar för de tre stegen i tresteg och även för att förbättra avstampet i längdhopp. Jag har deltagit i träningen vid varje tillfälle och det har även varit andra tjejer från grupper som hoppat. Träningen var verkligen givande och jag vill gärna fortsätta med den!
Det är än så länge svårt att säga om jag blivit säkrare rent hoppmässigt men nu när den värsta grundträningen är över så kommer det bli mer grenspecifik träning och då är det lättare att få ett kvitto på hur träningen faktiskt går. Jag har annars varit helt skadefri faktiskt så det är väldigt positivt!
Har du gjort någon tävlingsplanering för i sommar?
-Första tävlingen blir i helgen på Danderyds Ungdomsspel då det blir 100m. Det är ju Stafett-DM och SM snart och då vill vi se vad vi kan få ihop för lag. De större tävlingarna som jag ska vara med på under utomhussäsongen är SAYO, Världsungdomsspelen och DN-Galan Youth. Sedan har jag inte kollat så mycket angående de mindre tävlingarna ännu.
Blir det tresteg för hela slanten i sommar?
-Tresteget är mitt största fokus. Men det är ju väldigt slitsamt så jag kommer att variera det med längdhopp i sommar. Utöver det så kommer jag också att springa 100m för att upprätthålla snabbheten.
Målsättning för utomhussäsongen?
-Att kvalificera mig till USM är mitt huvudmål denna säsong. Jag kommer inte direkt att satsa på tävlingar som UVM och Ungdomsfinnkampen men skulle det bli så att jag lyckas ta mig dit ändå så skulle det ju självklart vara kul! Om jag ska sätta någon form av resultatmål så vill jag gärna hoppa 5,50 i längdhopp. I tresteget är det svårare att sätta upp ett specifikt resultat eftersom det gått så bra för mig och jag persat så mycket det senaste året. Men jag satsar självklart på att fortsätta slå mitt PB. Jag hade ganska många bra övertrampshopp när jag hoppade tresteg i vintras så det känns som att det absolut är en möjlighet!
Hur går det för våra lovande ungdomar? Del 1/2: Andreas Almlöf
Hur går det för våra lovande ungdomar? Del 1/2: Andreas Almlöf
Tis 3 maj
15-årige Andreas Almlöf är en av klubbens lovande ungdomar som avslutade inomhusäsongen med IUSM-guld och personligt rekord på 60mh! Nu väntar utomhussäsongen för Andreas, som gör tävlingsdebut nu till helgen!
Hur har träningen sett ut?
-Jodå, den har gått bra, jag har kört uppbyggnad efter inomhussäsongens slut. Det har blivit mycket styrka för att jag ska kunna orka hela säsongen. Jag tränar fyra pass i veckan och vid styrketräning kör vi mycket skivstång såsom knäböj, utfallssteg, hängande frivändning och bänkpress. Annars har jag haft lite problem med en hälsena, förmodligen en lätt överansträngning. Men nu är den helt bra igen då jag kan springa fullt utan att det känns.
Hur ser det ut med tävlingar utomhus?
-Det blir 100m på Danderyds Ungdomsspel nu i helgen! Många i gruppen kör 100m på tävlingen för att se hur vi ligger till inför Stafett-DM och Stafett-SM. På SAYO blir det förmodligen 110mh. Andra tävlingar som jag definitivt kommer vara med på i sommar är Världsungdomsspelen och DN-Galan Youth. Sedan är det inte helt bestämt hur det ser ut med de lite mindre tävlingarna. Det måste jag stämma av med mitt tränarteam.
Du kommer nu framöver att springa 110mh istället för 100mh. Hur känns det?
-Det känns väl bra, jag sprang faktiskt distansen vid ett tillfälle i Gävle förra året vid Lag-USM i september mot 1-2 år äldre häcklöpare och kom tvåa i loppet! Tittar man på Sverigestatistiken så slutade jag på sjätte plats bland de ett år äldre killarna på distansen. Nu så har jag blivit både snabbare, starkare och fått en bättre teknik så jag är väldigt positiv inför fortsättningen!
Vad har du för målsättning denna säsong?
-USM är det stora målet. Den bästa formen ska vi försöka tima in till augusti då det gäller som mest. En annan tävling som det skulle vara roligt om jag kunde kvalificera mig till är Ungdomsfinnkampen. Då måste jag vara sämst tvåa av alla häcklöpare födda 1994 och 1995 så det kommer bli tufft. Men det ser jag inte som ett stort mål som jag kommer storsatsa till utan mest som en kul grej om det blir så att jag lyckas med det. Jag kommer träna och tävla på och sedan se hur det går helt enkelt. Sedan är det UVM i Frankrike i början av juli men där är kvalificeringstiden knapp då sista nominering är 20 juni plus att jag precis börjat med teknikträning så det känns väldigt tight. Utöver det är mitt synsätt på UVM detsamma som angående Ungdomsfinnkampen; jag kommer inte bli superbesviken om jag inte skulle lyckas kvala till tävlingen.
Har du något tidsmål på 110mh?
-Jag har inget direkt tidsmål på 110mh i sommar men jag ska självklart slå PB. Jag sprang på 15,08w i mitt enda lopp förra säsongen och med det sagt så är en bra början att springa under 15 sekunder. Sen är det bara att nöta på och se hur det går.
Hur ser du på en eventuell mångkampssatsning i framtiden?
-Jag vet inte riktigt, häck tycker jag är roligast och är prio ett för mig. Mångkamp är också väldigt kul men där känner jag att det krävs väldigt mycket. Det är 10-kamp för mig också ifrån och med den här säsongen så då måste jag verkligen förbättra mig i vissa grenar för att kunna hålla en jämn standard. Jag kommer fortsätta med häcken så får vi se hur det går. Jag lämnar definitivt dörren öppen för mångkamp i framtiden!
Superlopp av Sofie
och imponerande stafett!
Superlopp av Sofie
och imponerande stafett!
Mån 2 maj
I helgen var det dags för en av säsongens större tävlingar för Sofie Persson och Sofia Hellberg-Jonsén. På Drake Relays i Des Monies, Iowa, sprang de båda 400mh plus 4x400m-stafett i hårt motstånd.
Det blev ännu ett årsbästa av Sofie på 400mh med supertiden 57,56, endast dryga tre tiondelar från PB! Det är två helger i rad nu med tider under 58 sekunder! Vår långsprintstjärna kom på tredje plats i loppet, där vinnaren hade 56,62. Sofie ligger bland de 15 bästa i landet i sin paradgren.
Sofia Hellberg-Jonsén gjorde inte sitt bästa lopp denna helg och sprang i mål på 61,64. Men det är ännu ett lopp för Sofia på den ovana distansen, som är erkänt svårbemästrad och tar tid tills den riktigt sitter i ryggmärgen! Ju fler lopp Sofia kommer göra desto mer konsekvent kommer hon säkerligen att springa.
I stafetten så presterade våra Hammarbytjejer på den absoluta toppen!
I försöken tog de hem sitt heat på 3.36,38 för att sedan i finalen komma på en stark tredjeplats med nya personliga rekordet 3.33,22! Tiden är den andra bästa någonsin för ett damlag på distansen för Ole Miss! Tjejerna ligger också sexa i hela landet med den nya imponerande tiden!
Björn Barrefors tävlade på Nebraska Open hemma i Lincoln. Det blev stav, diskus och spjut den här gången för vår mångkamparstjärna. I stavhoppet blev det en tredjeplats med 4,65. I diskus blev det ogiltigt för Björn. I spjut gjorde han framsteg sett till sin förra spjuttävling. Nu blev resultatet 43,41.
Nyhetsarkiv 2011
Maj
Utökade artiklar här nedan
Nytt personligt rekord av
Mehdi Alkhatib!
Nytt personligt rekord av
Mehdi Alkhatib!
Mån 30 maj
Vår spänstiga höjdhopparstjärna Mehdi Alkhatib gjorde personligt rekord samt klubbrekord när han hoppade 2,21 på en tävling i Schweiziska Genève i helgen.
Resultatet var nytt utomhuspers för Mehdi med 1 centimeter och nytt klubbrekord med sanslösa 15 centimeter! Mehdi var dessutom mycket nära nästa höjd 2,24!
Vår långdistanslöpare Emil Lerdahl sprang Stockholm Marathon och blev där 18:e man totalt med tiden 2.30.02. Han blev sexa i SM.
Tjalvespelen
Våra medeldistansgrabbar har varit i farten igen och den här tävlingen blev det 800m och vinst för Thobias Ekhamre på 1.49,66. Joakim Löfwing, som för övrigt har sett ordentligt stabil ut på sistone, gjorde 1.53,47. Här finns det mycket outtaget! Erik Emilsson, Alexander Persson, Johan Klinteskog, Philip Lundell och Selman Özkan sprang också 800m i Norrköping.
Jasmin Sabir gjorde ett fint lopp på 200m och sprang på 26,30 i motvind. Jasmin Sabir var även i farten på Sätraspelen då hon hoppade tresteg och vann på 12,19 i sitt enda godkända hopp.
Hannes Skugghall sprang 200m och gjorde en härlig inledningstid med 22,99.
Sätraspelen
En kille som är på gång just nu, Jonathan Eklund, gjorde bra prestationer i både 100m och längdhopp! 11,31 blev det i sprintloppet medan han för första gången nådde över drömgränsen 7 meter i längdhopp när han hoppade 7,04!
Alex Torgersson kom tvåa i P17 800m med tiden 2.01,76 (PB) i sitt första 800m-lopp utomhus denna säsong.
Andreas Almlöf sprang 110mh och kom på andra plats med 15,36.
Erik Grundberg vann både höjd och tresteg på 1,82 samt 12,85.
På damsidan var många av våra sprinters närvarande. 100m sprangs av explosiva Emma Fredriksson, den högkrekvente Linnéa Alstermark, stillöparen Sara Österberg och illern Tove Tengvall. Tider: Emma 12,55, Linnéa 12,44, Tove 12,62 och Sara 12,63.
F17-tjejerna Rebecka Schelander och Alexi Ramskog sprang båda mycket bra på 100m och slog personliga rekord med 12,95 samt 13,02!
En annan snabb tjej var en av våra senaste nyförvärv, F15-tjejen Sandra Hentschel. Hon sprang 100m på 12,82. I Finalen blev det 12,83, på vilket hon slutade med en andraplats endast en hundradel från ettan.
F13-tjejen Wilma Nordkvist vann höjdhopp på 1,52, endast 1 cm från klubbrekord. F13-tjejen, Grete Ahlberg, som vunnit många kultävlingar den här säsongen tog återigen en vinst i kula med resultatet 12,71.
USA
I USA sprang Sofie Persson kvartsfinal på 400mh. Loppet skulle avgöra om vår uthålliga häcklöperska skulle få springa i NCAA-mästerskapen om två veckor. Sofie slutade trea i sitt heat och tog en av de säkra platserna till mästerskapet! 57,71 blev tiden!
Avancemang blev det även i stafetten där Sofie och Sofia Hellberg-Jonsén slutade på fjärde plats i sitt heat och gick vidare till mästerskapet på sin tid, 3.36,04.
Fatima Makakala fick inte till det då hon tvingades springa i kyla, motvind och andra dåliga förhållanden. Tiden på 100mh blev 14,17. 4x100m-stafetten gick inte heller som tänkt då BYU slutade på åttonde plats med 46,25.
Hammarbys herrar och damer i
Lag-SM-final!
Hammarbys herrar och damer i
Lag-SM-final!
Mån 23 maj
Det rådde fantastisk stämning när våra herrar och damer i helgen tog sig till Lag-SM-final! Det är första gången någonsin som Hammarby har både ett herr- och damlag med i friidrottens finrum!
Herrarna tog en klar seger på 84 poäng, hela 15 poäng före värsta konkurrenten KFUM Örebro. Sju grensegrar och sex andraplatser lade en stor del av grunden för segern!
I dammatchen var det däremot riktigt jämnt med klubbarna Falu IK och Gefle IF hela vägen. I den avslutande stafetten hade damerna ett knepigt läge då man var tvungna att slå Falu IK med fyra placeringar för att vinna lagmatchen. Falu växlade dock bort sig i första växeln och då gällde det för våra damer att lyckas ta pinnen in i mål. Tjejerna gjorde mer än detta, de vann stafetten och efter en lite nervös väntan efter att växlingskontrollanterna kontrollerat växlingarna, så kunde man med stor glädje konstatera att även Hammarbys damlag var i Lag-SM final 2011! Slutpoängen blev i slutänden 73-70 till Bajens fördel!
Det var, som förutspått, 20-gradigt och gassande sol. Dock så var det ganska blåsigt vilket ställde till med problem i många grenar.
Vår stjärnlängdhoppare Michel Tornéus var på plats på Sollentunavallen för att springa 100m. Detta gjorde Michel utmärkt då det blev vinst på 10,63 i 4,5+ medvind. Det var kamp om segern då vinstmarginalen endast blev en hundradel!
Jonathan Wulff gjorde en makalös prestation när han slog sitt PB på 200m med en dryg halvsekund. Det nya perset för vår lysande ungdomsstjärna är nu imponerande 22,19!
Uthållige Joni Jaako gjorde sin säsongsdebut med ett 400-lopp som slutade med vinst på stabila 48,75.
Den gamle räven Fredrik ”Freppa” Karlsson gjorde ett riktigt ”gammal är äldst”-lopp när han i stort sett bevakade fältet för att sedan lägga in ett segerryck.
Thobias ”Stekhamre” Ekhamre bevakade även han fältet på ett stabilt sätt på 1500m och rusade iväg till seger.
Patrik Nilsson, vår uthållige triathlet, tog en andraplats på 5000m och såg väldigt stabil ut.
Niklas Jonsson, sprang 3000mh och tog en andraplats. Niklas hängde på nästan hela loppet men fick ge sig lite på sista varvet.
Jonathan Eklund har sett snabbare ut än någonsin på senaste tiden och har utöver det sett stabil ut i gymmet. Igår visade vår tekniskt kunnige mångsysslare att han är tillbaka på allvar efter sina skadeproblem. Han gjorde ett kanonlopp på 110mh och blåste i mål (vind:+5,7) på tiden 14,61, och pressade sig precis förbi till seger de sista metrarna! Han kom även tvåa i stavhopp på 4,58.
Philip Green kände sig inte i form men ställde ändå upp på 400mh. Philip lyckades pressa sig förbi en löpare i slutet av loppet och blev trea. Det blev dessutom personligt rekord med 57,53.
Vårt spänstige höjdhopparess Mehdi Alkhatib hoppade höjd och längd igår. Mehdi hade inga problem att vinna höjdhoppet då han gick in i tävlingen när alla andra rivit ut sig, gjorde ett hopp på 2,00, klarade och segrade! I längdhoppet blev det en andraplats efter långhoppande Andreas Otterling, med resultatet 7,00.
Det är mycket roligt att se att Love Fältström är tillbaka på tävlingsbanan igen! Efter en lång och persistent skadefrånvaro visade vårt spänstfenomen upp stor potential när han tog en andraplats i tresteg på 13,62. Detta trots att Love hoppade med förkortad ansats.
I slägga och diskus hade vi vår mångkamparsprinter Henrik Adolfsson, som gjorde utmärkt ifrån sig! I båda grenarna lyckades Henrik knipa till sig fjärdeplatser med 41,36 samt 36,60.
Kula stötte vår långsprinter Hannes Skugghall. Där såg det länge ut att bli en femteplats, vilket skulle vara ett resultat högt över förväntan, men Hannes fick denna gång nöja sig med att i alla fall ha klarat stipulationsgränsen 9,00 när han fick iväg kulan 9,79.
Jonas Elgered kastade spjut och där blev det en sjätteplats i hårt motstånd med 48,08.
I stafetten sprang Ken Braesch-Andersen, Jonathan Wulff, Philip Green och Sunday Ojuri. Grabbarna vann klart på 42,70, endast en tiondel sämre än det nysatta klubbrekordet förra veckan på Stafett-DM!
Tove Tengvall sprang 100m för damerna och här blev det en tredjeplats med 12,46. Explosiva Emma Fredriksson kom på fjärdeplats i ett lopp med hårt motstånd med tiden 25,87.
Det blev vinst för poängmaskinen Jasmin Sabir på 400m med tiden 58,68. En fin prestation av Jasmin som även sprang 400mh tidigare under tävlingen (en tredjeplats med 63,84).
Rebecca Högberg gjorde en riktig kämparinsats när hon dubblerade 800m och 1500m. På 800m blev det en andraplats med 2.11,43 i hårt motstånd och på 1500m, som var ett riktigt taktiklopp, lyckades Rebecca fånga upp Falu-tjejen som 300m från mål lagt in en riktig superspurt. Rebecca kom ikapp strax innan mållinjen och tog andraplatsen!
På 5000m kom Emmi Östlund tvåa med 19.36,17, vilket gav fem poäng till laget! På 1500mh sprang Lova Wåhlin på 5.39,16 och tog en viktig andraplats. Frida Lüppert-Thomsson dubblerade med 100mh och längd. Det blev två andraplatser med 15,03 och 5,49.
Sara Ericsson kom sexa i höjdhopp på 1,47 i en tävling där det krävdes otroliga 1,67 för att komma fyra eller bättre.
Emma Norss tog en andraplats i stavhopp på 3,28. Stavhoppet var en av de grenar där den hårda vinden verkligen skapade problem för hopparna. Detta i kombination med att Emma fick hoppa sina sista hopp nära inpå varandra, vilket medförde en kort återhämtningstid.
Ellinor Bill hoppade 11,55 i tresteg i sin säsongsdebut och kom femma. Det rådde svåra vindar i tresteget då tjejerna hade 4-5 sekundmeter i ryggen och Ellinor fick avbryta flera av sina hopp pga. detta.
Jenny Davidsson stötte iväg kulan 11,75 och kom trea i den grenen!
Lina Karlsson gjorde utmärkt ifrån sig i diskus och tog en fjärdeplats med resultatet 26,39. Slägga kastade Elina Almström och hon kom på fjärde plats på 44,25. Fanny Tapper kastade spjut. Hon tog en poäng till laget när hon kastade 24,95. Stafetten sprangs av Tove Tengvall, Frida Lüppert-Thomsson, Elin Lindell och Linnéa Alstermark och där blev det som sagt vinst(på samma hundradel) som tvåan med tiden 48,74. Finalen går den 22 juni i Stockholmsområdet. Deltagande herrlag kommer att bli följande: Hammarby, Spårvägen, Hässelby, Göta, Huddinge samt ett lag från B-gruppens kvalmatch som kommer äga rum ikväll. Deltagande damlag kommer att bli följande: Hammarby, Spårvägen, Hässelby, Göta, Ullevi samt ett lag från B-gruppens kvalmatch som kommer äga rum ikväll.