Sätrahallen intagen!

Ons 24 okt
Åsa Engwall och Annika Billbergs nya sprintgrupp intog i torsdags Sätrahallen. Hösttemperaturen har sakta men säkert krypit nedåt och medfört ett större behov av inomhusträning. Det var med glädje som Team Annika/Åsa installerade sig i hallen i förra veckan, enhetliga och snygga i sina nya gröna Hammarbytröjor! Det som stod på programmet denna första träning i hallen var snabbstyrka på 30 minuter som följdes upp med bl.a. 5x5x60m. Gruppen såg stark ut och verkar ha fått en flygande start i sin grundträning!
På bilden ser vi Samy Ahmed, Frida Retsloff, Rebecka Schelander, Annika Engwall, Linnéa Alstermark, Oscar Johansson, Hannes Skugghall, Lynette Morgan, Andreas Engwall och Jacob Tersander.


Marathonsuccé för Emil i Amsterdam

Mån 22 okt
Emil Lerdahl gjorde stor succé då han slog personligt rekord och slutade på en 21 plats på Amsterdam Marathon!
Taget från www.Friidrott.se:
Av deltagarna från Sverige satsade Daniel Woldu klart tuffast , men tyvärr litet för tufft och kom aldrig i mål. Trion Emil Lerdahl, Tobias Lundgren och Erik Öhlund valde i stället att slå följe med farthållarna som skulle fixa 1:11 halvvägs för den kvinnliga täten.
Det visade sig vara ett klokt val, i alla fall för Hammarby-Emil som t o m hade resurser för att speeda upp på den andra halvan: 1:11:16 följdes av 1:09:39 och med 2:20:55 blev han nr 21 i mål (med damvinnaren bakom sig). Tiden innebar pers med 2:22, årsbästa med 6:19 och avancemang till tredjeplatsen (bakom Mustafa Mohamed och Daniel Woldu) på 25-bästa för 2012.


Klubbrekord i överflöd!

Ons 17 okt
126 fantastiska klubbrekord har satts under säsongen! 81 klubbrekord slogs ute och 45 stycken inomhus vilket är ett utomordentligt facit!
När man analyserar rekorden närmare så kan det konstateras att våra superduktiga ungdomar födda 1998-1999 stod för 49 stycken av dessa klubbrekord när de slog 27 stycken av rekorden utomhus och 22 stycken inomhus. En annan siffra är att gruppen alltså på egen hand stått för nära 39% av de sammanlagda klubbrekorden på hela säsongen!
Vår talangfulla ungdomskastare Grete Ahlberg som tävlar för klassen F14 har själv slagit 21 stycken klubbrekord under året!
När det gäller klubbrekord från 98-99-gruppen så kan man notera att rekordet i stavhopp i F14-klassen slagits hela 9 gånger under året av olika tjejer! Våra duktiga ungdomar födda 2001 har också imponerat under året då de har slagit 11 stycken klubbrekord!
När det gäller våra äldre aktiva så har Sunday Ojuri slagit 9 klubbrekord under säsongen! Michel Tornéus har slagit klubbrekord i 60m inomhus och längdhopp utomhus, som ju även var svenskt rekord!
Stine Tomb slog klubbrekord och även norskt rekord på 300mh.
Abeba Arigawe slog klubbrekord i 800m och 1500m. Rekordet på 1500m var även världsårsbästa!! Våra manliga 4x100m-sprinters slog även klubbrekordet på den korta stafetten! Björn Barrefors har slagit dubbla klubbrekord i stav (både utomhus och inomhus).
Här finns en lista på slagna klubbrekord under året.


Formbesked av Charlotte Karlsson!

Mån 15 okt
Charlotte Karlsson gjorde ett strålande lopp över 10 km på Hässelbyloppet som gick igår söndag!
Vår uthålliga marathonlöperska kom fyra i hårt motstånd på den fantastiska tiden 35.00! Ett fint formbesked inför New York Marathon som går den 4 november, som är Charlottes stora mål!


Dennis Acsons specialövning!

Lör 13 okt
Vår elitaktive korthäcköpare Dennis Acson satsar på att ta sig till IEM i Göteborg som går 1-3 mars 2013. Dennis Acson har förutom sin skicklighet i kort häck alltid haft en hemlig talang. Dennis är otroligt stark i styrkeövningen finnen. Övningen går ut på att man sitter på knä och låser fast hälarna. Sedan faller man framåt långsamt med överkroppen så långt som möjligt samtidigt som man håller emot med baksidorna (hamstrings) och jobbar tillbaks överkroppen med baksidorna utan att pikera i höften. Det är en mycket tuff övning och det krävs mycket styrka i hamstrings, sätesmuskler och ländrygg för att klara av att korrekt göra den.
Muskelskador i lårens baksidor är mycket vanligt förekommande för sprinters men Dennis har varit otroligt skonad från dessa åkommor och har i stort sett inte haft en enda muskelskada i lårens baksidor under hela sin karriär! En stor del av denna skadefria succé när det gäller muskelskador i hamstrings beror sannolikt bl.a. på Dennis fantastiska styrka i baksidorna av låren som bl.a. genererats av övningen finnen. Många skador i mm.Ischiocrurales beror på svaghet. Är man då stark i baksidan av låret så har man en bra grund för att förebygga skador. Och Dennis har alltid varit stark i finnen. Ända sedan han var i de övre tonåren så har han haft övningen på sitt styrkeprogram och har sakta men säkert gått framåt i övningen genom åren.
Vår startsnabbe häcklöpare provade övningen för första gången vid 16-17 års ålder. Han var stark i övningen redan då. Dennis styrka vilket gör att han kan gå ner hela vägen och sedan gå upp igen med en bibehållen tekniskt korrekt utförande har kommit successivt med åren.
Finnenmästaren Dennis vill ge ett tips vad han tycker är viktigt när det gäller teknikutförandet av övningen: ”I början ska man inte sikta på att gå ner så långt utan det är tekniken som är viktigast (att man gör rätt). Man bör bara gå ner så långt så man klarar av att hålla höften”. Finnen är dock endast en komplementsövning som utgör en del av Dennis styrketräningsprogram. Med det sagt är det inte någon mirakelövning. Det är inte alla som klarar av att göra övningen på grund av den stora belastning som hamstrings utsätts för. Därför är det också en övning man ska vara försiktig med.
Se en video från ett styrkepass när Dennis gör finnen!


Rapport från Björn Barrefors!

Tis 9 okt
Vår stjärnmångkampare berättar kort om vad som hänt sedan han återvänt till sina studier i USA.
Hej alla Hammarbyare, här kommer en liten rapport från Lincoln, Nebraska. Vara hemma och träffa resten av klubben under sommaren var inspirerande och underhållande så det var med tunga steg jag gav mig av till USA igen. Men hösten har börjat bra med temperaturer på mellan 20 och 40 grader fram tills igår när kylan till slut slog till med temperaturer under 10 grader. En hel del har hänt, har nu hunnit träna i ganska exakt en månad. Var inte i någon vidare form efter en lång säsong och vila, men har gått framåt för varje vecka och blivit starka, snabbare, rörligare och mer uthållig. Har under de senaste två veckorna fått träna en del inne då vi har fått en ny utomhusarena som behövde målas om så det var ju lite frustrerande med så fint väder men resultatet kommer vara värt det.
Förra veckan hade vi en uppvisningstävling i stavhopp innan en amerikansk fotbollsmatch. Vi höll till på en temporär bana utanför arenan. Tävlingen gick bra och jag slog alla de riktiga stavhopparna från kort ansats med 4.90.
- Björn Barrefors


Hammarbyvinst på Kalvruset!

Mån 8 okt
Tjurruset är ett långlopp i ett annorlunda upplägg med en tuff och krävande terrängbana. Kalvruset är ungdomsvarianten av loppet och är på 3,0 km. Vår talangfulle P14-löpare Christoffer Ahl blev totalvinnare i loppet! Han vann P14-klassen med tiden 14.21, vilket var 10 sekunder bättre än tvåan i loppet och 12 sekunder bättre än tvåan i hans åldersklass!


Gustaf Lidfeldt i USA!

Ons 3 okt
Vårt talangfulla hinderess Gustaf Lidfeldt har erhållit ett stipendium för att plugga i USA! Han studerar på skolan Suffield Academy i Suffield, Connectitut, vilket är en gymnasieskola med fantastiska idrottsmöjligheter! Vår uthållige hinderlöpare, som tränar med Michael Forss löpgrupp, kommer plugga i ett läsår på skolan och har redan gått en dryg månad på inledningsterminen. Gustaf som varit stabil på framför allt 2000mh de senaste åren med silvermedaljer på USM 2011 och USM17 nu i somras! Vi får se Gustaf igen på reguljär basis i juni 2013 då studieåret avslutas.

Nyhetsarkiv 2012
Oktober

Utökade artiklar här nedan