Julhälsning från Emma Tuvesson

Fre 26 dec
Julens tredje och sista hälsning kommer från klubbens nye häcklöperska Emma Tuvesson.
I skrivande stund är det tredje advent. Det är bara 10 dagar kvar till julafton och om 18 dagar är det 1 januari 2015. Och jag bor i Stockholm! Vi börjar från början!

Tävlingsmässigt är jag otroligt besviken på året. En bråkig baksida som förstörde alldeles för mycket. Kort sagt. Däremot fick det mig att tänka till. Det var dags för en förändring. Jag saknade att komma till träningen där ett helt gäng med träningskompisar väntade. Att springa till mjölksyran sprutar och fortsätta lite till, är så mycket lättare att genomföra tillsammans än på egen hand. Så otroligt stolt över mina grymma träningskompisar, bättre kan man inte önska sig. Jag ville också börja studera på universitet. Så två flugor i en smäll, jag bor i Stockholm, har börjat springa för Hammarby och har grymma träningskompisar OCH börjat studera ekonomi på Stockholms universitet. Det blev fler än två saker!
Så trots att året inte började som önskat har det kommit något väldigt bra utav det! Nu har jag nästan gjort hela höstens grundträning här i Stockholm och det har gått över förväntan. Jag är jättenöjd och ser verkligen fram emot 2015. Jag hoppas på att få springa riktigt fort så klart, känslan att bara få rusa över häckarna!
Det nya året kommer jag att fira med mina träningskompisar nere i Stellenbosch i Sydafrika, för vi åker iväg på träningsläger redan efter jul. Kanske något av det härligaste! Varmt och gött, kroppen kommer må så otroligt bra och många hårda träningspass ska genomföras i solen! Men först ska jag ner till familjen i Helsingborg och fira jul.
Julen, en stor enda längtan tills tomten kommer. Så var det i alla fall när man var liten och hängde på brevlådan efter att få leksaksaffärens jultidning så man kunde kryssa för vad man önskade sig. Alltså vilka härliga tider! Nu ska det bli så skönt att få komma hem och krama om familjen. Det viktigaste för mig är att man är tillsammans, med vänner och familj. Sen är jag lite tokig i julpynt. Och det ska dofta jul. Köpte ett så fint doftljus som doftar mjuk kryddig julafton! Men att lägga ris utanför dörren, som doftar så underbart när man går på det, det är verkligen jul för mig.
Eftersom jag tycker det är väldigt roligt med matlagning är jag med och arrangerar julbordet och vi gör allting själva med egen sill osv. Mina favoriter är sillen, laxen och Janssons Frestelse och kålen! Gröten är också något av det bästa, den äter vi till frukost. När det är dags för Kalle Anka dukar vi upp för fika med lussebullar, chokladfikonbollar, mandelmusslor och flera gottigheter. Julklappsutdelningen brukar komma på kvällen efter vi ätit julbordet. Sen blir det julmys hela kvällen lång med släkt och familj. Jag ser verkligen framemot att komma hem.
Jag hoppas ni tar vara på varandra och njuter av det ni har.
Ta hand om er och människor som ni älskar.
Skratta, ät god mat och umgås. Och kramas med era kära.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
Hälsningar
Emma Tuvesson


Julhälsning från Jacob Ewertzh

Tor 25 dec
Här kommer Julens andra hälsning, från vår sprinter Jacob Ewertzh!
Hej och God Jul på er alla hammarbyare!
2014 var ett väldigt positivt år för mig, inte minst friidrottsmässigt.
Det började lite trevande med en okej inomhussäsong utan de resultaten jag ville uppnå, men framförallt utan den där känslan när man vet att idag kommer jag slå pers.
Jag kunde i alla fall ta med mig en finalplats från 60m på IJSM och semifinal på 200m på ISM. Till utomhussäsongen ändrades resultaten och känslan. Höjdpunkterna under året var dubbla bronsmedaljer på 100m och 200m på JSM,  samt ett landslagsuppdrag på JNM med ett stafettsilver och en femte plats på 200m. Årets absoluta höjdpunkt var nog ändå stafettloppet som jag var med i på 4x100m i P19, där vi var en tiondel från både SM-guld och svenskt rekord och där det var spännande hela vägen in i mål!
Just nu är grundträning i full gång med mål att bli snabbare och starkare än någonsin inför nästa säsong. Tävlingslusten börjar smyga sig på allt mer och snart är det dags för debuten 2015. 
I vinter siktar jag på att spränga drömgränsen 7 sekunder på 60m och hoppas kunna springa fort på 200m också.
Ute blir det fokus på Stafett-SM först, där medalj alltid är målet.
Sedan riktas blickarna mot såväl JSM som SM i augusti. 
Under julen kommer jag fortsätta träna men några dagar ledigt har jag. Då är det skönt att bara ta de lugnt och umgås med familj, vänner och släkten.  I min familj är vi lite av julnördar och brukar pynta så att granen nästan välter.  Pepparkaksbaket och julbelysningen är redan i full gång hemma hos oss. Julafton i år blir ett klassiskt firande hemma, med Kalle, mycket mat och klappar under granen. Det är rätt skönt då vi var i Burma förra året och hade ett något annorlunda julfirande.
Innan jul gällde det att hinna med lite julstök med julklappshandling parallellt med träningen och plugget innan julafton.
Då man kan slappna av och trängas med alla släktingar.
Personligen tycker jag det optimala är en massa snö strax innan Jul så man kan träna ute ett tag till, men ändå ha ett snöigt julfirande.
Därför önskar jag alla en stressigt lugn, mysigt trång och riktigt god jul!

/Jacob Ewertzh


Julhälsning från Grete Ahlberg

Ons 24 dec
Här kommer en julhälsning och sammanfattning
av min fantastiska säsong år 2014!
Prestationerna blir bättre och bättre efter varje säsong men 2014 var speciell. Under denna säsong började min karriär ta fart på allvar och mina resultat började få ganska stora betydelser, som började visas i Europa och världsstatistiken och inte bara Sverigestatistiken där jag nu har legat Sverigeetta under en lång tid i både viktkastning inomhus och släggkastning utomhus.
Min snabba utveckling har gjort att jag har stått ganska överlägsen i topp, avslutade släggsäsongen utan något hot bakifrån. Efter ett tag blev det ganska tråkigt att inte få konkurrens men under 2014 blev Europastatistiken aktuell för mig och jag kände glädjen att vilja klättra placeringar igen. Resultaten utav de blev verkligen en överraskning och slutade topp 10 i VÄRLDSSTATISTIKEN i min ålder, något som jag inte ens kunnat föreställa mig tidigare!

Styrkan är något som definitivt har utvecklats i år tack vare mycket gymträning, min teknik har i sig utvecklats extremt men styrkan är något som tidigare inte har hunnit ikapp, därför har säsongen 2014 haft mycket fokus på styrkan. Jag tränar nu mera varje dag, undantag vila på lördagar och inte när det är tävling. Vardagspassen under säsongen har innerhållit slägg/viktpass, gympass och lite korta intervallpass. Under helgspasset ska jag nu under vintern komma igång igen med den allmänna fysträningen genom att träna tillsammans med 98:orna och Peter Wikström. Allmän fysträning är för min del väldigt viktigt särskilt under vintertid och uppbyggnadssäsong, det har bl.a. visat resultat på tävlingar, jag mår bättre utav det och jag tycker det är extremt kul att jobba hårt. Under 2014 har jag satsat mycket på allmän fysträning som har lett till bättre kontroll och explosivitet även för en släggkastare, jag har under både vintern och sommaren löpt mycket lång häck som jag tycker är ett extremt roligt sätt att träna allmänt! Det ska jag absolut fortsätta med!

2015 kommer förmodligen bli ett ganska intensivt år med förhoppningar mot landslagsdebut.
Jag har i god tid visat goda chanser att kvala till UVM i Colombia i sommar, vilket är enormt för mig! För ett år sedan visste jag inte ens att det fanns en sådan tävling…men det skulle såklart vara sjukt kul att få åka dit!
Det är nog det största jag blickar mig mot 2015. Mer om framtiden kan jag inte säga, brukar ta allt som det kommer och om det går bra är det bara att köra!
I år blir julafton inget speciellt, brukar vanligtvis fira hemma här i Stockholm med svenska familjen men funderar på att åka till familjen i Norge nu när familjen i Sverige är bortresta.
Familjen i Norge kommer från mammas sida som gör att jag både har mormor, morbröder och småkusiner.  Mina småkusiner gör julen och julafton lite mer livlig och det är roligt att hitta på busiga saker tillsammans med dem om de inte har blivit för stora…
Hade norskt medborgarskap för ett par månader sedan som jag fick ändra till svenskt p.g.a. framtida landslagsdebut men resorna till Norge kommer alltid vara lika viktiga och roliga speciellt i juletid, många undrar om jag pratar norska, ja i Norge gör jag det och lite om jag stöter på en norsktalande här i Sverige.
Hur jag firar min jul är ungefär densamma som alla gör men extra viktigt i både Sverige och Norge hos båda familjerna är att besöka kyrkan för att tända ljus och jag ska inte glömma julbordet förstås.
Julklappsöppning har fått mindre betydelse i vårat friande, men det bästa julminnet jag någonsin upplevt var när jag var liten och hade vardagsrummet fullt med julkappar som tog ända till midnatt att öppna alla, en barndomslycka som är svårslagen!
Julen för min del är alltid lika mysig men jag gör inte speciellt mycket för att ladda upp inför jul förutom att baka och pynta julgranen. Men något som jag passar på att göra när det är mörkt och kallt och inte kan vara utomhus så ofta, är att göra det som jag älskar mest. Att vara fotograf, musiker och tecknare har sina fördelar och det finns gott om sysselsättning vid julen. Älskar att fota porträttbilder i min ”hemmastudio” inomhus lika mycket som vinterbilder utomhus men tyvärr blev det ju ingen snö i år att kunna fota.
Men något som jag njuter av mest är att sitta framför brasan och rita. Har under vintern gjort många tecknarprojekt bl.a. en ”speeddrawing” där jag har filmat hela processen hur ett portträtt blir till, videon finns på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ivP4O1mOVfQ ni får hemskt gärna titta!

Nu väntas en ny höjdarsäsong med förhoppningar på resultat från hård träning och större tävlingar med mera konkurrens utanför Sverige!
Jag har under året haft riktigt kul med många klubbkamrater och ledare som har stöttat mig enormt, längtar verkligen till att få sätta på mig tävlingslinnet och tävla som stolt Hammarbyare!

Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Hälsningar
Grete Ahlberg 


Peter Wikström årets ungdomsledare!

Mån 8 dec
Peter Wikström, har utsetts till årets ungdomsledare 2014 av 08 fri!
Läs mer här!

Nyhetsarkiv
December

Utökade artiklar här nedan


En stor rubrik.


2014- ett fint Hammarbyår!

Ons 31 dec
Imorgon inleds det nya året 2015.
Vi passar då på att blicka bak mot året 2014 och sammanfatta tio av de viktigaste händelserna och områdena som inträffat under året!
 

Midnattsloppet Stockholm

Vad ska man säga om vårt fantastiska Midnattslopp på Söder? Med över 42 000 föranmälda löpare är loppet Europas största återkommande 10-kilometerslopp! Loppet har expanderat kolossalt de senaste åren och anmälningsrekorden har förlöst varandra de senaste åren!
tämningen i år var fantastisk, som vanligt mitt i pulserande Södermalm, och atmosfären som skapades av alla löpare, musiken, sambadansen och åskådarna var minst sagt magisk!
 

Friidrottsskolan

Vad ska man säga om vårt fantastiska Midnattslopp på Söder? Med över 42 000 föranmälda löpare är loppet Europas största återkommande 10-kilometerslopp! Loppet har expanderat kolossalt de senaste åren och anmälningsrekorden har förlöst varandra de senaste åren!
tämningen i år var fantastisk, som vanligt mitt i pulserande Södermalm, och atmosfären som skapades av alla löpare, musiken, sambadansen och åskådarna var minst sagt magisk!
 

Flera medlemmar

Antalet medlemmar har under de senaste åren ökat explosionsartat. En fördubbling av antalet medlemmar kan ses under bara en femårsperiod. Under året registrerades 1437 stycken betalande medlemmar, därav 745 män och 691 kvinnor. Det är en ökning på 60 stycken medlemmar från fjolåret.
 

5 guld på stora SM

Klubben gjorde sitt bästa SM i modern tid när vi stod för hela 5 guld och 2 silver! Framför allt Oscar Gidewalls elitaktiva visade framfötterna då de stod för fyra fantastiska guld! Vi alla kommer väg ihåg när Jasmin Sabir i det varma sommarvädret visade upp bländade hoppning och radade upp personbästa efter personbästa! Mehdi Alkhatib hade en tuff höjdhoppsduell som han till slut gick segrande i efter 17 stycken utförda hopp! Michel Tornéus presterade ett 8-metershopp och vann ohotat längdhoppstävlingen. Erik Ehrlin var som bäst när det gällde och lyckades få till ett finfint trestegshopp på härliga 16,15. Lägg därtill Frida Persson och Lynette Morgan som tillsammans dominerade 400mh med ett guld respektive silver! Vårt mixlag i stafetten avrundade, med ett silver, ett fantastiskt fint och trevligt mästerskap, på alla sätt, i Umeå!
 

Två grönvita VM-medaljer

Våra superaktiva Abeba Aregawi och Michel Tornéus stod tillsammans för nationens båda VM-medaljer i Inomhus-VM i Sopot, Polen. Abeba tog en enkel seger i 1500m då hon vann överlägset med hela sex och en halv sekund! Michel Tornéus var mentalt stark när han i sista kvalomgången kvalificerade sig till längdfinalen, där han noterade fina 8,21 och tog en bronsmedalj! Det blev inte sämre av att de båda grönvita medaljerna togs inom loppet av drygt två timmar!
En riktig "happy Hammarby hour" med andra ord!
 

Nya omklädningsrum

Under sommaren har nya omklädningsrum med bastu i anslutning till styrkelokalen byggts och dessa är nu färdigställda sedan några månader tillbaka. Detta är ett stort steg framåt för klubben då omklädningsrummen ger en bättre möjlighet för aktiva att byta om på plats, duscha, och basta i anslutning till träning. Framställandet av omklädningsrummen ger dessutom klubbhuset utrymme till bättre utvecklingsmöjligheter. Många röster har varit iblandade i omklädningsrumsfrågan men det kan konstateras att de allra flesta i klubben har blivit mycket nöjda med slutresultatet!
 

EM i Zurich

Klubben hade fyra deltagare på plats. Abeba Aregawi, Michel Tornéus, Emil Lerdahl och Hanna Lindholm. Abeba tog ett härligt silver på 1500m, hon försökte utmana om guldet men efter förutsättningarna som rådde var ett silver en superbra prestation av vår storstjärna! Michel noterade en femteplats med mersmak. Michel visade åter att han var mentalt stark då vidare hoppning i finalen räddades i tredje omgången. Michel visade upp en stabil nivå med långa hopp utan den riktiga fullträffen vi alla vet att han har inom sig. Emil och Hanna gjorde fina prestationer i marathon där Hanna slog sitt personliga rekord med 2.44.05.
 

Lag-USM

För andra gången i klubbens historia vann Hammarby Lag-USM! Målsättningen var egentligen att vinna mästerskapet föst år 2015 då vi själva också kommer arrangera arrangemanget. Detta eftersom vi endast hade en enda aktiv med som tillhörde åldersklassens äldsta. Men våra aktiva var så pass starka redan 2014 att vi kunde lägga vantarna på guldet! Vi visade genomgående upp en otrolig jämnhet då vi endast tog en enda grenseger men ändå lyckades vinna! Det var det sammansvetsade laget, i sann Hammarbyanda, som ordnade denna fantastiska seger som först avgjordes i rafflande avslutande stafetter!
 

Rekord i antal landslagsuppdrag

Under året har ännu ett rekord slagits. Antal landslagsuppdrag utförda av aktiva. 26 stycken landslagsuppdrag utfördes av 11 stycken aktiva under året. Under 2013 hade vi rekordmånga antal landslagsupprag av hammarbyare men detta rekord har vi alltså slagit nu igen 2014!
 

Nya elitrekryteringar

Under året har klubben gjort några nya elitrekryteringar vilket är mycket roligt och är en viktig ingrediens i klubbens framtid. Rekryteringarna är alla mycket naturliga då alla på något sätt haft en fot inne i klubben innan klubbyte. Australiensaren och världskastaren Benn Harradine är en av de nya som börjat sin satsning hos klubben. Benn är i nuläget innehavare av det Oceaniska rekordet i diskus på makalösa 68,20! Under året noterade vår nya stjärnkastare 65,94! Längdhopparen Ritchie Moba kom till klubben tidigare under våren från IFK Tumba och har redan utvecklats då han under året slog sitt personliga rekord med 7,33 och har visat upp att han besitter en hög potential! Till hösten kom duktiga häcklöperskan Emma Tuvesson till oss från IFK Helsingborg. Emmas personliga rekord på 100mh är 13,38 så hon besitter en mycket stor talang!
 

Sammanfattning

Under året har många rekord slagits. Anmälningsantalet i Midnattsloppet och Friidrottsskolan, antal medlemmar och även SM i Umeå var en rekordnotering för klubben i och med att mästerskapet var det bästa någonsin i klubbens historia. Våra talangfulla ungdomar lyckades med bedriften att vinna Lag-USM, fast de på förhand skulle få väldigt svårt i åldersklassen! Viktigt är att vi utvecklat klubbens infrastruktur i och med färdigställandet av de nya omklädningsrummen, vilka kommer att ha stor betydelse för framför allt de aktiva. Vi har återigen visat framfötterna internationellt då vi tagit medaljer både på Inomhus-VM och EM, vilket är helt i klubbens målsättning! Vi har även en rekordnotering i antalet landslagsuppdrag utförda av aktiva under året. Klubben har säkrat upp för framtiden med en del naturliga rekryteringar. Framtiden ser ljus ut för klubben i och med att vi fortsätter att slå rekord i många av klubbens viktiga arrangemang och stora tävlingar! Våra ungdomar har också en väldigt hög potential och det kommer också upp fler ungdomar underifrån med stora möjligheter till fortsatt utveckling för sig själva och klubben!
Gott Nytt Hammarbyår!


Rapport från ett soligt Australien!

Ons 3 dec
Josefine Sandelius, i Team 288, har befunnit sig i Australien
under en längre period. Här kommer en rapport från "Jossan"!

Jag har varit här i snart ett år nu. Jag pluggar på Sunshine Coast, i en stad som heter Mooloolaba. Staden ligger en timme norr om Brisbane. Universitetet heter TAFE East Coast. Året går mot sitt slut och jag har min examen kvar, den 10 december. Efter det så kan jag kalla mig personlig tränare och träningsspecialist (även gruppinstruktör, vattengympainstruktör, boxningsinstruktör och pilatesinstruktör) . 
Friidrotten ligger mig varmt om hjärtat så den tog jag självklart med mig hit till andra sidan jorden. Tyvärr lyckades jag bli sjuk i tre månader och testades då för allt från hjärntumör till hjärtproblem och virus. Läkarna hittade ingenting så svaren hamnade på virus, vilket jag är glad över!  

På grund av sjukdomen så fick träningen sig en rejäl paus.
Men jag har nu tränat i 10 veckor, varav de första veckorna var lugnare och inte bestod av så mycket flås utan mer styrka. Men nu kör jag på för fullt igen och det känns fantastiskt bra! Jag känner mig mycket starkare än vad jag har gjort tidigare och det visas även på mina resultat i gymmet där 100kg i knäböj och 55kg i bänkpress sticker ut efter min sjukdom. Flåset och snabbheten är fortfarande under uppbyggnad men på väg!  

Jag tränar mycket med skolan, vilket inte är så konstigt kanske då jag går den utbildningen jag gör. Sedan får jag även träningsprogram skickat hemifrån från min tränare Tomas Avebäck varje vecka, vilket jag är väldigt tacksam över! Jag tränar så ofta jag kan på friidrottsarenan. Tyvärr ligger den en bit ifrån där jag bor och det har tyvärr inte alltid funnits möjlighet att kunna ta sig dit. Jag tränar min styrka på ett grymt gym nära där jag bor, eller i skolan. Mina lopp får olika platser varje träningspass. Vissa pass kan till och med köras på stranden, så nej jag har det inte dåligt här borta direkt. Loppen är av lite längre karaktär eftersom det är grundträningsperiod just nu.
Ni kan ju bara ana hur svettigt det är att träna här borta i värmen , så det gäller att hälla i sig vatten. 

Det finns även en grym backe där vi tränat flera sjukt jobbiga pass med skolan där jag brukar träna. Fantastisk utsikt över stränder och hav!
Inomhussäsongen suddades tyvärr ut när jag blev sjuk. Men inga sura miner för det, jag ser fram emot att komma hem och heja fram alla duktiga aktiva under inomhussäsongen och träna hårt tillsammans mot en fantastisk utomhussäsong!   När jag inte går i skolan eller tränar så upptäcker jag Australiens alla fina platser som finns, det har blivit en del resande och WOW vilka ställen det finns! Får ni chansen att åka hit - ÅK!

Australien är ju även känt för sina djur. Jag har sett vilda ormar, koalor, stingrockor, sköldpaddor, hajar, dingos, fladdermöss, delfiner, valar, spindlar och alla möjliga sorters fiskar  Är väldigt besviken över att jag ännu ej sett en vild krokodil dock! Jag hänger även mycket med alla nya underbara människor jag lärt känna och jag njuter också av alla underbara stränder som jag omringas av överallt.  Vädret just nu bjuder på runt 27-40 grader och då har sommaren inte ens kommit ännu.

Jag längtar efter att få komma hem och träna med tränare och träffa alla fantastiska klubbkamrater i Hammarby! Jag tränar ju trots allt i världens bästa klubb och det kan Australien inte ta ifrån mig!
Vi ses snart!  /Josefine Sandelius