Friidrottsskola hela sommaren!

Tors 16 apr
Hammarby Friidrott har för avsikt att genomföra Friidrottsskolan i sommar, i enlighet med rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten skriver att man bör undvika onödiga resor vilket vi tolkar att det omfattar även semesterresor. Vi tror därför att behovet av sysselsättning för ungdomar kommer att vara ännu större än vanligt och erbjuder därför vår Friidrottsskola under samtliga sommarlovsveckor, vecka 24-33.
 
Hammarbys Friidrottsskola är ett lokalt arrangemang.
Vi anpassar oss efter situationen som råder och gör en riskbedömning av läget.
Är det samma restriktioner i sommar som nu med max 50 personer kommer vi i första hand att sprida ut Friidrottsskolan på flera separata platser på Enskede IP samt närliggande parker med växlande schema så att alla grupper har möjlighet att utnyttja IP.
 
Våra grupper är i normala fall aldrig större än 20 barn, vi tänker oss grupper på max 20 personer inkl ledare och ser till att grupperna inte är inom samma område på idrottsplatsen.
Istället för mattält som vi brukar ha, planerar vi att dela ut matlådor.
Vi tänker oss att ställa ut små tält utspridda på olika ställen där grupperna kan ha sina saker samt äta sin lunch.
Istället för gemensam avslutning får grupperna ha egen avslutning gruppvis.
 
Barnpassningen minskar vi till max 50 personer inkl ledare om vi inte har möjlighet att hitta lösningar för att ta emot fler.
 
Vi får anpassa oss, men har som sagt för avsikt att genomföra Friidrottsskolan i sommar.
Såvida det inte blir ytterligare restriktioner.
 
Anmälan till Friidrottsskolan är bindande, men med full återbetalning om vi tvingas att ställa in.
Vi förbehåller oss rätten att ställa in om det blir för få anmälda barn.
 
Välkomna!

Nyhetsarkiv
April 2020

Utökade artiklar här nedan


Säsongssammanfattning 1/3 senior

Tor 2 apr 
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över inomhussäsongen 2020. En liten säsongsberättelse från aktiva som var med på ISM sammanfattas härmed i tre delar, här kommer den första: seniordelen!

Emmanuel Dawlson, 60m
Emmanuels säsong har varit magisk och sagolik. Han inledde säsongens första 60m-lopp på Pallasspelen med 6,87 för att sedan vinna finalen på 6,82. Tiden innebar klubbrekord! Sedan har vår kraftfulle sprintkung fortsatt att förbättra sig och slagit personliga rekord vid hela tre tillfällen; 6,75 i Göteborg (vilket var första gången under 6,8), 6,73 på Sätrahallens banor och 6,71 i semifinalen på ISM i Växjö! ISM-guldet togs som kronan på verket med 1 hel hundradels marginal! Sommaren ser mycket lovande för på 100m för Emmanuel, som också har sin styrka i slutet av loppen!

Jonathan Holm, 60mh
Jonathan Holms Bajenäventyr har börjat mycket lovande! Under inomhussäsongen så är det 60mh för Jonathan. Inomhussäsongen är kort och Jonathan har hunnit med 3 tävlingar: Pallasspelen, Nordenkampen och ISM. Jonathan gjorde säsongens bästa lopp när det gällde som mest, i ISM-finalen på 60mh, där det blev ett ISM-silver på 60mh på 7,87, endast 3 hundradelar från det personliga rekordet. En stark elitaktiv som har hög potential till sommarens tävlingar och har speciellt siktet inställt på EM i Paris.

Grete Ahlberg, vikt
Grete Ahlberg har åter levererat denna säsong som hon har gjort så många gånger förr. Det blev inte så mycket tävlande under den korta säsongen men Grete inledde säsongen, veckan innan ISM, med ett kast på fina 19,70. Det blev personbästa och silver på ISM med 19,82. Hon tog guld på IJSM och lade därmed till ännu fler SM-medaljer i sin framgångsrika medaljskörd sedan hon uppnådde SM-ålder år 2013: 12 guld 4 silver och 3 brons!!

Erik Ehrlin, tresteg
Erik är stabiliteten själv! Erik har under sina inomhussäsonger legat på längder runt 15,60-15,80 de fem senaste åren och har oftast levererat när det väl gällt. På seniornivå har Erik 3 guld, 4 silver och 3 brons på meritlistan. Det blev silver på ISM med 15,78 vilket endast är 9 cm från sitt personliga inomhusrekord.

Amir Shaker, 60mh
Amir har haft en positiv säsong. Trots att Amir förföljdes av skadeproblem vilket begränsade honom från att kunna utföra viktig träning för att uppnå en ideal inomhussäsong så lyckades han skaka av sig problemen i hyfsad tid. Han visade i finalen på ISM, där han gjorde säsongens i särklass bästa lopp på 7,96, att han är back in business! Nu tar Amir med sig känslan från finalloppet till utomhussäsongen som kan sluta riktigt bra, speciellt om skador kan undvikas.
 
Dennis Otieno, 200m
Dennis Otieno tog under vintern ISM-brons på 200m! Detta trots att Dennis drabbats av magsjuka endast dagarna innan mästerskapet. Dennis sprang trots detta på inomhusperset 21,50. Han hade även en snabb tid på gång i Växjö som låg på 21,3 men där han diskvalificerades för linjetramp. Inomhus är inte riktigt Dennis kopp te; då inomhustävlingar är något Dennis börjat göra sent i sin karriär så finns vanan inte riktigt på plats ännu. Men nu när det snart vankas utomhussäsong så kan det bli en riktigt rolig sommar för Dennis om han får hålla sig skadefri.
 
Josefine Sandelius, 60mh
Jossan har haft mycket skadebekymmer under säsongen och har därmed inte kunnat tävla så mycket. Hon sprang på Hammarbyspelen och ISM i Växjö men nådde tyvärr inte final i Växjö. Hån noterade som bäst tiden 8,83 under säsongen vilket ändå inte är långt ifrån det personliga rekordet 8,77. Men till utomhussäsongen är vi övertygade om att vi kommer att få se en ny Jossan! Motgångarna inomhus kan förklaras på det enkla sättet att man behöver hålla sig skadefri för att kunna bedriva träning och utvecklas.

Jasmin Sabir, tresteg
Jasmin har haft en spännande och annorlunda träning i anslutning till denna inomhussäsong. Jasmin har varit mycket i London under uppbyggnadsperioden och har där hittat en brittisk tränare som gett massor av inspiration till Jasmin! En tränare som fått Jasmin att vända upp och ned på många stenar och som gett ett nytt perspektiv på tillvaron och livet! Tyvärr ledde sjukdom till en ännu kortare inomhussäsong för Jasmin. Men hon kom tillbaka till ISM där det blev en fin femteplats på årsbästat 12,41.

Emma Ehrlin, tresteg
Detta var första säsongen för Emma i grön/vitt då hon äntligen hon steget över till klubben i höstas! Säsongen var mycket positiv, då Emma med fina 12,26 gick upp som tredje bäste kvinna någonsin i klubben! Emma deltog på ISM och slutade där på en sjundeplats, mycket nära att ta en poängplats! Har haft lite strul med ansatsen under säsongen med en del övertramp men med mer tävlingsvana i kroppen och korrigeringar så är det något som kommer bli bättre under en utomhussäsong.


Säsongssammanfattning 2/3 junior

Tis 7 apr
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över inomhussäsongen 2020. En liten säsongsberättelse från aktiva som var med på IJSM-IUSM17 sammanfattas härmed i tre delar, här kommer den andra: juniordelen!

Grete Ahlberg, vikt
Vår superkastare Grete Ahlberg bor i Falun och tränar med duktige tränaren Mattias Jons. I Falun pluggar hon på högskolan Dalarna. Grete har åter levererat denna säsong som hon har gjort så många gånger förr. Det blev inte så mycket tävlande under den korta säsongen men Grete inledde säsongen, veckan innan ISM, med ett kast på fina 19,70. Det blev personbästa och silver på ISM med 19,82. Hon tog guld på IJSM och lade därmed till ännu fler SM-medaljer i sin framgångsrika medaljskörd sedan hon uppnådde SM-ålder år 2013: 12 guld 4 silver och 3 brons!! En otroligt imponerande hög nivå som hon håller varje år! Det kommer bli spännande att se fortsättningen för Grete som befäst sin position som en av landets bästa och lovande kastare.
 
Markus Moberg, 60mh, 400m
Vår stabile häcklöpare Markus Moberg har haft en sagolik säsong! Pga. en förkylning så blev säsongen inte superlång men detta hindrade inte Markus från att uppnå fina prestationer! Första tävlingen på 60mh resulterade i nytt PB 8,01. Han följde sedan upp med ytterligare ett pers, 7,94! En annan gren som ligger Markus kär om hjärtat är 400m. Första loppet för säsongen blev succé med kanon- och perstiden 49,89. På IUSM17 i Göteborg skulle Markus komma att förbättra sig ytterligare. Här blev det dessutom två stycken guldmedaljer! På 60mh slog han till med fina perset 7,88 och på 400m även där nytt pers 49,58. Båda klubbrekord. Markus blev i förra månaden utsedd till 2019 års bästa manliga ungdom i klubben.
 
Teo Borgius, stav
Teo Borgius, vår grymme stavspecialist, har haft en skön säsong. Hela 6 stycken stavtävlingar har han hunnit med under inomhussäsongen. Det blev inomhuspers på en gång med hela 33 centimeter på Täby Vinterspel i januari månad med noteringen 4,53. Teo har sedan dess varit stabil på höjder kring 4,50 och har även tangerat bästanoteringen 4,53. Kulmen skulle komma på IJSM17 när Teo visade upp otroligt imponerande hoppning där han felfri vann tävlingen och tog guldet! Det blev nya personliga rekord två gånger om med 4,56 och 4,61. Detta var även klubbrekord. Teo var dessutom inte långt ifrån att klara på nya rekordhöjden 4,70.
 
Nora Lundin, 800m, 1500m
Vår löparsensation Nora Lundin har inte tävlat så mycket under säsongen men vid varje tillfälle hon stått på tävlingsbanan har hon överträffat sig själv. Det började på Täby Vinterspel på 1500m när hon mer eller mindre ensam sprang in på supertiden 4.31,97 vilket var en förbättring med nästan 20 hela sekunder gentemot fjolårets inomhussäsong! Det var dessutom klubbrekord. Det blev även ett lopp på 800m i Uppsala där även där Nora noterade nytt personligt rekord och klubbrekord med 2.13,47. Det blev IUSM17-guld för Nora på 1500m efter att redan från start tagit täten och under resten av loppet sprungit i ensamt majestät med klockan som enda motståndare. Tiden i loppet blev goda 4,38,54.
Nora blev i förra månaden utsedd till 2019 års bästa kvinnliga ungdom i klubben.
 
Viktor Wall, sprint, längd, kula
Viktor Wall har haft oflyt med skador under säsongen. Vår stabile sprinter inledde säsongen friskt med fina 22,28 (inomhuspers) på 200m på Täby Vinterspel vilket är en extremt stark tid. Viktor har efter supertiden avstått löp- och hoppgrenar och istället stött en del kula. Viktor slog nya personliga rekord på både Hammarbyspelen (13,90) och IUSM17 (13,92) i kula och på IUSM17 tog han sig dessutom vidare till final. Det är mycket klokt att Viktor tillsammans med huvudtränare Lotta har ett långsiktigt tänk och tar det säkra före det osäkra och vi är alla övertygade om att vår svenske ungdomsmästare på 100m kommer springa snabbt igen till utomhussäsongens tävlingar.
 
Niklas Wall, sprint, längd, tresteg
Sprint- och hopptalangen Niklas Wall har haft en stabil säsong som han avslutade med ett härligt IUSM17-guld i tresteg med fina perset 13,88. Niklas försvarade därmed sin trestegstitel från USM i somras. Förutom trestegsguldet blev det två fjärdeplatser på USM17 i grenarna 60m och längd. Under säsongen har det blivit pers i alla Niklas grenar. 7,12 på 60m, 22,83 i 200m, 6,80 i längd och 13,88 i tresteg. Niklas har dock betydligt mer att ge. T.ex. så har han en mycket hög maxfart så sprintloppen utomhus kan komma att bli mycket positiva i sommar. Kan han även få ansatsen att stämma bättre i längd så finns det goda förutsättningar för mycket långa hopp i sommar!
 
Jonatan Borg, 60m, höjd, mångkamp
En fin säsong av vår talangfulle mångsysslare Jonatan som gått framåt mycket. På 60m har det blivit personliga rekord vid inte mindre än 4 tillfällen och som bäst 7,18. I höjdhopp har han tagit ett stort kliv och passerat 1,90-gränsen vid flera tillfällen under vintern, med 1,96 som bäst. Han visade också att han är en duktig mångkampare då det blev en sjätteplats på Mångkamps-DM. På IUSM17 blev det en bronsmedalj för Jonatan då han i höjd hoppade 1,94 vilket var en härlig säsongsavslutning. Personliga rekord har det även blivit i längd, stav, kula och 800m.
 
Paul Förnestig, 60m
Vår iller Paul Förnestig har haft en positiv säsong! Det blev först tangerat personligt rekord med tiden 7,09 på Täby Vinterspel. Sedan skulle ytterligare förbättringar komma i Uppsala när han sprintade till sig ett personligt rekord på 7,05. Paul var superladdad under IJSM men var tyvärr lite för het och blev diskvalificerad för felaktig start. Det är såklart aldrig speciellt roligt att åka på ett Svensk Mästerskap för att sedan inte få tävla men om man ska se något positivt i detta så var det ”bra” att det hände inomhus och inte under utomhusmästerskapet som Paul lägger mer fokus på.
 
Martin Sundberg, kula
Vår kraftfulle kastare Martin har haft en härlig säsong där de personliga rekorden har staplats på varandra! Martin har varit som en maskin under vintern! Det hela inleddes på Täby Vinterspel där Martin stod för en monsterstöt på 15,27 vilket var klubbrekord, nytt pers och en dryg meter längre än under fjolårets inomhussäsong. Sagan fortsatte sedan och det skulle bli ännu ett pers och klubbrekord, på 15,69 på Växjö Inomhuskast. På Hammarbyspelen blev det första gången över 16 meter med 16,14, ytterligare en gång med klubbrekord och pers. På IUSM17 fick tyvärr inte Martin till det riktigt och slutade på fjärde plats. Men Martin är superladdad att ta revansch när det verkligen gäller, utomhus!
 
Linn Harryson, vikt
Vår grymme viktkastare Linn har haft en supersäsong! De personliga rekorden har avlöst varandra och Linn har verkligen tagit ett stort steg framåt! I början av januari noterade hon perset 14,56. Hon slog sedan till igen med nytt pers 14,98 ett par veckor senare. Veckan efter blev det första gången över 15 meter med 15,34 vilket sattes i Uppsala. Bästa noteringen under säsongen blev 15,67 vilket kastades på hemmatävlingen Hammarbyspelen. På IUSM17 blev det en fin fjärdeplats och poängplats för Linn!
 
Agnes Ekman, längd
Duktige längdhopparen Agnes som kom till oss i höstas har haft en del skadeproblem under säsongen men gjorde ändå en mycket bra säsong utifrån förutsättningarna. Hon har gjort flera tävlingar på en jämn nivå och klarat nomineringsgränsen till IJSM vid flera tillfällen. Bästa notering blev det på Täby Vinterspel i mitten av januari där hon hoppade 5,39. Med resultatet är Agnes på 3:e plats i klassen F19 genom alla tider i klubben. Hon fick tyvärr inte till det på IJSM men det blir spännande att se fortsättningen för Agnes under utomhussäsongen om hon kan hålla sig skadefri och få mer kontinuitet i träning och tävling.
 
Alexander Lindefalk, vikt
”Acke” har haft en lite udda säsong. Han har spenderat större delen av säsongen i de småländska skogarna i Anderstorp där han studerar på motorsportgymnasiet. Acke har inte haft de bästa förutsättningarna till att träna viktkastning under vintern då han bl.a. saknar inomhushall. Detta har dock inte hindrat vårt starke ”Hammarbylejon” att kasta långt i vikt i vinter! Han inledde bra med 15,44 tidigt i januari, sedan blev det 15,76 på Hammarbyspelen vilket var personligt rekord och klubbrekord. På IUSM17 skulle det bli ännu längre där Acke i sista kastet slog till med bomben 16,35! Detta gav honom en fin femteplats!


Säsongssammanfattning 3/3 ungdom


Tis 28 apr
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över inomhussäsongen 2020. En liten säsongsberättelse från aktiva som var med på USM sammanfattas härmed i tre delar, här kommer den tredje: ungdomsdelen!

Alannah Hellstadius, stav
Alannah lyckades ta silvret på IUSM i Örebro vilket var väldigt förlösande efter att tidigare inte ha fått till det på tidigare svenska mästerskap. Så denna silvermedalj var riktigt härlig! Det blev nästan uteslutande stavhopp denna säsong. Det blev nya personliga rekord med 3,37 och 3,43. Alannah har varit väldigt stabil på höjder kring 3,30 då hon varit över denna höjd i 5 av 7 tävlingar under inomhussäsongen.
 
Melina Lidberg, tresteg
Melina har kommit tillbaka på ett bra sätt efter skada. Lyckades ta en bronsmedalj i sin första SM-tävling på IUSM i Örebro i en väldigt jämn trestegsfinal med medaljörerna endast några centimetrar ifrån varandra. Det har blivit 4 stycken trestegstävlingar i vinter där hon nådde över 11 meter vid två av tillfällena. Det blev nytt pers med 11,30 på tävlingen Inlagda Gurkspelen i Västerås i mitten av januari vilket gör henne till fjärde bästa trestegshoppare i klubben någonsin i klassen F15.
 
Agnes Jansson, häck, längd, tresteg
Agnes har regelbundet varit aktiv i flera grenar under vintern där det blivit 60mh, tresteg och längd. Hon har lyckat bra med 3 stycken personliga rekord (9,29, 5,12 och 10,65). På IUSM gjorde hon mycket bra ifrån sig när hon tog sig till final i 60mh och där hon kom på en fin femteplats. Samtliga 3 häcklopp på IUSM var under det tidigare personliga rekordet.
 
Sofia Eskilsson, kula, stav
Sofia Lyckades klara nomineringsgränsen till IUSM i Örebro i sista tävlingen när hon stötte 11,17 under Hammarbyspelen. Med noteringen är Sofia sjätte bästa F15-tjej någonsin i klubben i grenen. Sofia gjorde i vinter sin första SM-tävling. Hon var på mästerskapet i närheten av sin bästa notering men slutade denna gång precis utanför finalen med 11,10. Det blev personligt rekord i stavhopp med 2,76 som hon också deltog i. Hon kom även där på 9:e plats.
 
Linnea Lindefalk, häck, vikt
Linnea har gjort fina förbättringar denna säsong i 60mh. Hon hade innan säsongen ett PB på 9,60 men sänkte detta med nästan två tiondelar till 9,41. Gjorde många bra häcklopp under vintern och bästa tävlingen var Lilla Hässelbyspelen där det blev PB både i försök (9,45) och final (9,41). Det har också blivit ett par viktkastningstävlingar under säsongen. Det blev nytt PB på en gång faktiskt på första tävlingen med 11,93 (i och med resultatet är Linnea fjärde bäst i alla tider i klubben i F15) och sedan har Linnea varit stabil med kast över 11 meter i de flesta tävlingarna.
 
Frida Krantz, kula
Det har blivit ett flertal tävlingar i kula under vintern med personliga rekord för Frida. Hon inledde redan i december med ett pers på 11,94 och har sedan dess utöver detta lyckats göra fler tävlingar över detta resultat. Längst nådde hon på Täby Vinterspel i mitten av januari med en stöt på 12,39. Med noteringen är hon fyra någonsin i klubben i grenen i klassen F16.
 
Alva Enblad, vikt
Alva har gått framåt denna säsong i sin paradgren viktkastning. Alva har varit stabil med längder över 11 meter på samtliga tävlingar med bästanoteringen och nya perset 12,31 som kom på Hammarbyspelen i mitten av februari. Med det resultatet gick hon in på en femteplats genom alla tider i klubben i klassen F16.
 
Erik Ilison, vikt
Erik Ilison är en spännande ung kastare. Erik har gjort stora framsteg under säsongen. Han klarade nomineringsgränsen till IUSM i sista stund men lyckades verkligen när det gällde i mästerskapet! Det blev en femteplats med 14,07 vilket var personligt rekord. En rolig detalj i sammanhanget är att Erik, sedan mästerskapet enligt Svenska Friidrottsförbundets statistik, är ohotat bäst i Sverige med monsterresultatet 114.07 m!