Fatima+mångkamp=sant?

Ons 14 dec

Fatima har deltagit i en tävling inom friidrottslaget på sitt Universitet BYU. Tävlingen genomfördes för att se hur de aktiva låg till i nuläget. Grenar som genomfördes var 60m, 4x400m-stafett och höjdhopp.
"Den här veckan har vi finals i skolan så det är mycket som händer! Träningen går framåt. Jag har haft lite ont i ryggen av någon anledning men ingenting farligt!"
"Höjdhopp hoppade jag mest för skojs skull! Jag har inte kört höjd sedan jag var 15 år då jag hoppade in i stolpen och slutade med mångkamp!"
"På 60m sprang jag på 7,66! Sedan hoppade jag 1,62 i höjdhopp (med sprintskor)."
"Höjdhoppet var sjukt kul men min tränare blev dock lite för allvarlig då han nu vill att jag ska köra en mångkamp inomhus för att se vad jag kan göra för resultat! Med det sagt så blir det kanske en mångkamp någon gång när jag byggt upp tillräckligt med mod för att springa 800m!"


Björn nära klubbrekord i stav!

Tis 13 dec

Björn Barrefors gjorde en smygdebut för inomhussäsongens tävlingar i helgen. På programmet stod stavhopp och kula den här gången för vår allsidige mångkamparstjärna! Björn hoppade otroligt bra i stavhoppet då han klarade hela 4,92! Detta är endast en ynka cm från det personliga rekordet och klubbrekordet! I kula blev det 13,58, vilket är ett helt ok resultat för att vara första tävlingen!


Hammarbys 2001:or stod för guldmedaljerna på Luciaspelen!

Mån 12 dec

Det var många som lyckades bra på tävlingarna i helgen!
Samtliga guld bärgades av våra duktiga 2001:or!
Det blev totalt 20 medaljer med fördelningen 4-5-11!
Team 2001: P11-killen Paul Förnestig, som sprang till sig ett guld på 60m förra helgen på SAYO Indoor, upprepade bedriften med ytterligare ett guld! Den här gången förbättrade han sig en dryg tiondel till 8,84! Tiden är dessutom endast sex hundradelar från klubbrekord!
F11-tjejen Sira Gassama ville inte vara sämre än sin motsvarighet på killsidan och svarade för 11-åringarnas andra Hammarbyguld på sprintdistansen 60m! 9,03 blev vinnartiden!
Tilda Kapell tog dubbla guldmedaljer i hoppgrenarna höjdhopp och längdhopp med resultaten 1,30 samt 4,41. Det sistnämnda var nytt klubbrekord!!
Och inte nog med det, 2001:orna lade även beslag på den ädlaste valören i 4x200m mixstafetten med tiden 2.08,69. Sprang i stafetten gjorde 60m-vinnarna Sira Gassama, Paul Förnestig samt Hedvig Aspegren och Iyayi Ehireme.
Team 2002: F10: Julia Jansson tog en silvermedalj i höjdhopp när hon tog höjden 1,18.
I kula hade vi ett par medaljörer under helgen: Jessica Hansson tog brons i klassen F12 med resultatet 7,87. Carl Krüsell Berg och Emily Berghäll tog även dem bronsmedaljer i P14 respektive F14 med resultaten 8,41 samt 9,92.
Team 1998: Av våra kvinnliga 1998:or lyckades Ida Fritzdorf-Kåberg bäst som tog silver på 60mh med tiden 10,20. Ida blev tyvärr diskad på 60m, där hon annars hade haft en bra guldchans.
Hanna Kapell tog hand om bronsplatsen i häckloppet med 10,29.
Theodor Ilbäcken tog en silverplats i längdhopp med ett hopp på 4,87.
Frank Förnestig presterade mycket bra när han sprang 60m på snabba 8,15. Tiden räckte till en bronsplats.
Sebastian Hargeström förbättrade sig med stor marginal på 60mh från föregående inomhussäsong: från 10,70 till 10,01. Detta trots att häckarna höjts från 76,2 cm till 84 cm för ”Sebbe”! Tiden räckte till en andraplats.
Ella Strömfelt sprang 1000m och tog brons på 3.30,92.
I mixstafetten tog våra 98:or brons på tiden 1.52,95. I laget sprang Emma Hultström, Theodor Ilbäcken, Marina Janhunen och Sebastian Hargeström.
Team 1999: Rosanna Cianelli blev meste medaljör med tre bronsmedaljer! Dessa togs i 60m (8,64), höjdhopp (1,44) och längdhopp (4,77).
Julia Dyrke tog ett silver i 800m med tiden 2.44,53.
John Karlsson tog brons i längdhopp med ett hopp som mätte 4,72.


Stig Andrén mottagare av
Bo Ekelund-stipendiet!

Tis 6 dec

När Bo Ekelund efter ett långt och innehållsrikt idrottsledarliv avled 1983 beslöt Föreningen Riksidrottens Vänner (RV) att instifta ett särskilt ledarstipendium till hans minne. Eftersom Ekelund hade sina rötter i vår idrott valde RV att "öronmärka" stipendiet för just friidrotten med kriteriet "en ideellt arbetande klubbledare, som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling."
Vid RV:s årsmöte häromdagen delades det 28:e Bo Ekelund-stipendiet ut och årets mottagare blev Stig Andrén, Hammarby IF. "Stickans" ledargärning - som har haft sitt fokus på domar- och arrangemangssidan - uppfyller synnerligen väl och i alla avseenden de ovanstående kriterierna. 
Förutom den egna klubben har han sedan 1970-talet bistått otaliga andra arrangörer i olika roller och på central nivå har han varit såväl förbundsstarter som en flitigt anlitad förbundskontrollant. Dessutom var han djupt involverad i utvecklingen av de moderna utbildningarna för starters, tekniska ledare och förbundsdomare.


Henrik Adolfsson+skadefri=sub 7?

Tor 1 dec

Mångsidige Henrik Adolfsson, som bedriver sin friidrottsträning uppe i Falun har tillsammans med sin tränare, den tidigare svenska rekordhållaren på 200m, Torbjörn Eriksson, ingått i ett vad om att springa fort på 60m i vinter!
Som lite bakgrundsinformation så har Henrik en stor kapacitet med bl.a. ett personligt rekord på 10,98 på 100m och 6,97(i) i längdhopp. Henrik ingår dessutom i laget på 4x100m som innehar det nuvarande klubbrekordet på imponerande 41,84!

Hur exakt är vadet?
"Både jag och min tränare Torbjörn Eriksson måste springa 60m på 7,00 eller bättre på IDM i Falun i slutet av januari. Den som inte klarar tiden måste träna tung träning i form av crossfiträning i en hel vecka!"
Några kommentarer angående straffet, crossfit i en vecka?
"Att träna crossfit, som är en oerhört intensiv träningform, i en vecka är ingenting man frivilligt ställer upp på så det gäller att springa fort för att slippa det!"
Hur tror du vadet kommer gå?
"Svårt att säga hur vadet kommer gå, ibland känns det otroligt bra och då känns det som att det ska gå. Jag har haft skadeproblem i många år. Både med foten och med knäet nu på senare tid men nu har det hittills funkat bra. Det gäller att stegra träningen successivt så att kroppen vänjer sig vid belastningen." "Om jag springer fort inomhus och allt känns bra så tänker jag givetvis fortsätta satsningen på 100m utomhus!"
När du kom till Hammarby var du framför allt sprinter, sedan har du använts som en viktig kugge i kastgrenarna i lagmatcher och Lag-SM och nu blir det sprint igen.
Vilket är ditt rätta element?
"Längdhopp är mitt rätta element! Längdhopp är den gren som jag verkligen vill hålla på med. Jag har inte kunnat hoppa på grund av mina skador och mitt största mål det här året är att kunna hoppa längd igen, åtminstone på träning med kort ansats utan att känna av några skador. Det är svårt att spekulera hur långt jag kan hoppa eftersom jag varit borta från grenen så pass länge men får jag bara vara skadefri så kan det gå riktigt bra. Och det är jag ju nu!" "Angående kast så får jag försöka underhålla med lite kastträning i vinter och vår så jag är redo för Lag-SM nästa säsong!"
Hur går träningen då? 
"Träningen har gått bra, speciellt styrkemässigt. Jag har alltid haft en förmåga att kunna överföra min styrkekapacitet till löpningen och på så sätt prestera bra. Det är svårt att säga hur jag ligger till nu rent snabbhetsmässigt eftersom jag fortfarande bedriver mycket grundträning men efter jul när jag är mindre tungt tränad så kan jag nog få ett bättre kvitto på hur jag ligger till för att uppnå en snabb 60m-tid."
När kommer du upp till Stockholm nästa gång?
"Det var länge sedan jag var i Stockholm nu och det skulle vara kul att åka ner lagom till någon inomhustävling i vinter. Det får bli någon gång efter tävlingen där själva vadet kommer avgöras! Någon gång i februari är troligt."

Nyhetsarkiv 2011
December

Utökade artiklar här nedan


Julhälsning från Jonathan Eklund

Mån 26 dec

Julens tredje hälsning kommer från häck- och stavspecialisten Jonathan Eklund. Jonathan har gjort en beskrivning av sitt 2011 och har stora framtidsutsikter år 2012.
Under år 2011 har jag haft en del skadeproblem. Träningen gick exceptionellt bra tills mitten av juli då jag åter fick problem med min fotskada. Men nu känns skadan bra då jag har den under kontroll. Jag kan springa och hoppa fullt ut men man måste ha lite is i magen. Det går nämligen lite upp och ned lite men successivt blir det bättre och bättre. Jag känner att framtidsutsikterna ser bra ut nu när även tävlingarna närmar sig strax efter jul. Jag kommer troligtvis köra häck och stav inomhus, även någon 60m-start. Fokus kommer dock vara på utomhussäsongen där jag vill vara som bäst.
Höstträningen har varit stabil. Jag har inte sjuk något eller varit tvungen att ta bort pass av någon annan anledning. Det har varit en del nya inslag i träningen, lite nya övningar, nya sätt att tänka tekniskt sett plus nya gymnastikövningar för stavhoppet. Positivt är att jag, sedan jag tog beslutet om att lägga mångkampen åt sidan, har kunnat fokusera mer på mina huvudgrenar stav och häck. Och det känner jag har gett resultat! Styrkan är också ett område som jag förbättrat mig i!
Mitt mest positivt minne från 2011 var självklart Lag-SM-bronset som var klubbens första Lag-SM-medalj någonsin! Lagtävlingar är alltid roliga och härligt var att jag just den dagen passade på att slå mina personliga rekord i 110mh och stav som räckte till andraplats respektive vinst! (Se ett av Jonathans fenomenala stavhopp i tävlingen här)
År 2012 ser jag fram emot SM, där jag garanterat ska komma till final i både 110mh och stav, minst. Jag siktar på topplaceringar i båda grenarna och vill gärna ta medalj. Mitt stora mål är EM i Helsingfors som går 27 juni-1 juli.  110mh är grenen som ligger närmast men man vet aldrig hur jag kommer utvecklas i stav.
Annat som jag ser fram emot år 2012 är Midnattsloppet som blev väldigt lyckat år 2011. Nu när anmälningstaket har höjts till 30 000 löpare så tror jag det kommer bli ännu mer lyckat och det ska bli kul att få vara en del av det! Lag-SM 2012 är också en höjdpunkt som jag ser fram emot!
Julträningen kör jag på för fullt med hemma i Stockholm. Det blir mer toppning nu till tävlingssäsongen, som för mig består av snabbare lopp, mer vila och mer teknik. Förhoppningsvis så håller man sig i form även efter julhelgen efter all julmat och julgodis…
God Jul och Gott Nytt År önskar Jonathan Eklund!


Julhälsning från Sofia Hellberg-Jonsén

Lör 24 dec

Julens andra hälsning kommer från USA-studerande Sofia Hellberg-Jonsén, som firar jul hemma i Sverige. Sofia har sammanfattat sitt 2011 och ser fram emot 2012 som ytterligare ett år fullspäckat med Hammarbyframgångar!
Under år 2011 gjorde jag min debut på 400mh, vilket var jätteroligt! Det var den största friidrottshändelsen för mig under året! Det var känslofyllt då det var spännande, läskigt och roligt på samma gång!
Annars så har året varit mycket enligt rutiner med skola och träning.
Hösten har gått snabbt och har varit intensiv, både skol- och träningsmässigt. Jag har ju kört mycket grundträning nu i höst, som alltid är tufft, men det gör en tuff också! Jag har även haft några maxtester som visat på positiv utveckling och sköna besked för mig!
Min första tävling kommer bli 14 januari i en helt ny hall i delstaten Alabama. Det ser jag fram emot jättemycket!
Mitt mest positiva minne från år 2011 var definitivt Lag-SM!  Tävlingen gick nästan precis efter det att jag kommit hem från mina studier i USA för terminen så det var verkligen jättekul att få komma hem och tävla för Hammarby!
Det var verkligen en speciell känsla då jag aldrig tävlat för Hammarby på en så stor lagtävling som Lag-SM tidigare! Alla peppade och hejade på varandra och en underbar Hammarbystämning rådde! Sedan så satte vi (Jag, Fatima, Tove och Linnéa) även klubbrekord på 4x100m-stafetten så det var en riktigt skön känsla!
År 2012 ser jag fram emot att springa jättesnabbt på 400mh och att Fatima ska gifta sig den 5 januari! På bröllopet vill jag även fånga buketten så att jag kan bli den näste som gifter mig!
Träningen nu i jul och nyår består av fem pass i veckan, som är den mängd som jag maximalt brukar hålla mig till. Det blir tre löppass och två styrkepass. Coach vill att jag ska vara redo för tävling när jag åker tillbaka till USA så det är mycket tävlingsförberedande träning för mig nu.
Jag har annars ända sedan november bakat julkakor, lussebullar och gjort knäck. Jag började i USA och fortsatte sedan när jag kom hem till Sverige! De hade inte riktigt saffran i USA utan det enda de hade var någon form av konstig fakesaffran som jag då försökte använda mig av. Bullarna blev inte riktigt som hemma då de blev väldigt bleka, men jag försökte i alla fall!
God Jul och Gott Nytt År önskar Sofia Hellberg-Jonsén


Julhälsning från
Peter ”PG” Gustafsson

Ons 21 dec

Julens första hälsning kommer från löptränaren Peter Gustafsson. PG har kort sammanfattat år 2011, och blickar nu fram emot 2012 som ett år fyllt av löparframgångar för sina löpargrabbar och hela Hammarbys löparverksamhet!
Det som har varit positivt under året var att mitt gäng presterat på de stora tävlingarna och varit bäst när det gäller. De har lyckats bra, Niklas Jonsson kom femma i Terräng-SM i hård konkurrens, vilket var en väldigt bra insats. Niklas tog även medalj (brons) på 2000mh på JSM. Det var första gången någon i gruppen tagit en individuell medalj i ett riktigt SM (inte Skol-SM). Christopher Ljung nådde final på JSM i 800m, fast han egentligen endast skulle sprungit 5000m.
En annan stor grej som också hände under året var att grabbarna (Christopher, Niklas och Hannes) tog silver på 3x800m i Stafett-SM. Roligt var också att Niklas blev uttagen till JNM!
Hösten har varit lite blandad, Christopher har haft det lite tyngre med träningen medan Filip och Niklas haft några småskador. Det har varit en del sjukdomar och skador men nu känns det som att det är på väg att vända!
Mitt mest positiva minne från 2011 är Niklas brons på JSM på 2000mh I Vellinge! Ett vackert minne är också Stafett-SM silvret som jag tidighare nämnde.
Jag ser år 2012 fram emot fler slagkraftiga lag på Terräng-SM. Vi ska kunna ha med tre stycken lag i M22-klassen om de flesta är skadefria. Det kommer dessutom vara tre stycken väldigt bra lag, där minst ett av dem kommer ta medalj. Jag tror mina aktiva kommer gå framåt nästa år. Träningen har ökat från den här säsongen och min förhoppning och tro är att det kommer bli rejäla personliga rekord för mina aktiva.
Träningen under jul och nyårsveckorna ser ut som så att vi tränar på som vanligt men att vi byter dagar på några enstaka pass. Samt att vi kommer träna i tomteluvor, grönvita förstås…
God Jul och Gott Nytt År önskar Peter ”PG” Gustafsson