Julhälsning från Sussi Lindefalk

Tor 26 dec

Här kommer en hälsning ifrån Sussi Lindefalk!

2019 har varit ett bra och händelserikt år!
Fantastiskt kul att få följa och se utveckling på våra ungdomar i Team 03, Team 05 och Kastgruppen! Många har vart med sedan de började som små tills nu när de kvalar till Svealandsmästerskapen, Ungdoms-SM och Ungdomsfinnkampen och många dessutom gör superbra resultat när det gäller! Vilket definitivt hamnar under höjdpunkterna för 2019!

Fick för mig att jag själv skulle tävla på Veteran-SM i Malmö i mars, en helg som märkligt nog inte krockade med någon tävling för ”mina ungdomar”. Ett infall fick mig att sista anmälningsdagen anmäla mig till vikt och stavhopp?!? Högst logiska grenval med tanke på min träningsnivå, speciellt stavhopp med 0 träningar. Vikt är ju ”bara och hiva iväg”, men i stavhopp ska man ju ”hiva iväg sig själv” upp och över en ribba med en lång pinne som ska stanna kvar på andra sidan ribban... Hur svårt kan de vara? Fick till några träningshopp i en nästan tom Sätrahall innan jag åkte ner till Veteran-SM.
Med hjälp av grym pepp från medtävlande och publik, eminent coachande av stavtränare Sergej, galet stort pådrag av adrenalin och med inställningen att jag ska f-n i mig över! så lyckades jag ta mig över 1,80m i första och tog i och med det en guldmedalj!
& nej, jag var faktiskt inte ensam i min åldersklass!
Att axeln aldrig blir sig lik igen var det helt klart värt!

En annan höjdpunkt 2019 var träningsresan till Ungern på påsklovet med 16st 16-åringar och 4 ledare. Toppen anläggning för alla grenar från stavhopp till slägga! En rolig, jobbig och lyckad träningsresa på alla sätt och vis! Vi är så pass nöjda att vi bokat samma destination kommande påsklov och utökar då deltagarantalet till drygt 30 pers från Team 03-05! Plus Team 02-99 som vill följa med, grönvitt tar över Arakatletika Arena den veckan!

Ytterligare en höjdpunkt var VU - Världsungdomsspelen i Göteborg i somras där vi var drygt 80 Hammarbyare mellan 12-18 år plus ledare. 3 dagars intensivt tävlande som avslutas med heldag på Liseberg! Har bokat VU även 2020.

Stora händelsen under 2019 - 16-åriga sonen flyttade hemifrån till Anderstorp i Smålands djupa skogar där han numera bor och pluggar på Motorsportsgymnasiet.
Vi har hittat en friidrottsklubb där nere så han fortsatte träna slägga utomhus på Villstad Furudals IP till kasttränare Blommans stora glädje. Viktkastning blir inte lika lätt, men han får kämpa på med medicinbollsdrillar och gym tills han kommer till en friidrottshall.

Julen närmar sig med traditionsenlig Julmarknad på Wira bruk, där kusinen bor och vars man jobbar som smed. Även en julbordskryssning med mamma, pappa och brorsan och hans familj står på programmet varje år.
Det bakas inte mycket hemma, men till jul bakar vi saffranskrans med apelsin och minst dubbla mängden mandelmassa. Eller vadå vi? Min man och dotter bakar, själv är jag riktigt duktig på att äta upp den!

Sonen kommer hem från Anderstorp över jullovet och hela familjen firar julafton med mamma och pappa hemma hos brorsan med familj på Ingarö. Vi hämtar upp mamma och pappa på vägen ut, vi har knytkalas så alla bidrar till julbordet, vi äter alldeles för mycket som vanligt för man lär sig aldrig att sluta i tid. Vi tittar på Kalle Ankas jul på TV, vågar inte bryta den traditionen, trots att ungdomarna är noll intresserade så sitter vi vuxna med mamma och pappa och tittar och slår vad om från vilken film det nya klippet kommer.
Sedan är det fotografering!
Det tas en hysterisk mängd med foton i vår familj!
Julafton är verkligen inget undantag, det fotas alla konstellationer man kan tänka sig och några till. Mamma och pappa med alla 4 barnbarn, mamma, pappa med alla 4 barnbarn plus brorsan och jag, våran familj, brorsan och hans familj, 4 barnen, hela ligan osv osv. Ungdomarna suckar men vet att det är ingen idé att försöka slingra sig undan, mormor/farmor får alltid som hon vill! Årets foton hamnar sedan i fotokalender för kommande år och blir julklapp till hela släkten både i Sverige och USA. Kanhända att julafton avslutas i stora jacuzzin med en julmust i handen!

Julklapp?
Tjaa, min mamma brukade alltid säga att hon önskade sig ”Snälla barn!” Jag fortsätter på det spåret och säger: ”Glada barn!”
Oh no, I’m turning into my mom!!!

Vi ska försöka få in lite träning på jullovet, men också vila.
Sonen får gästa Sätrahallen och testa om han kommer ihåg hur man kastar vikt! Jag själv kanske också ska testa, det är ju Veteran-DM i början av januari.

Ser fram emot SM-tävlingarna nästa år och att få fortsätta följa våra ungdomar och deras utveckling. Inget nyårslöfte för 2020, istället en förhoppning om att alla inklusive undertecknad håller sig skadefria!

God Jul & Gott Nytt År!
Sussi Lindefalk


Julhälsning från Markus Moberg

Ons 25 dec

Här kommer en hälsning från Markus Moberg!

2019 har varit ett minst sagt händelserikt år, med ledordet erfarenheter vilket är något jag verkligen kommer att ta med mig en hel del av in i 2020. Men innan 2019 är helt slut vill jag ta upp en av det gångna årets höjdpunkter och berätta lite om min jul.
Det är omöjligt att sammanfatta ett helt år i en text, så jag har valt att lyfta fram en händelse. Vilken var säsongsavslutningen på Ungdomsfinnkampen där jag sprang korthäck och 4x400m-stafett. Korthäckloppet hade en riktigt bra känsla om en något seg i starten och slutade på 14,38 vilket jag får komma att kalla något likt en signaturtid för denna säsong. Stafetten däremot blev allt annat än rutinmässiga signaturtider. Under ett och samma lopp sätter starten ut på fel banor, vårt lag tappar pinnen och folk går ut i banan. Det är klart jag vet att det kan ske saker i stafett, under SM gick vi från diskade till silverplats på drygt en timme. Men allt detta i samma lopp fick mig ändå att se stafettlöpning ur nya perspektiv.

Men innan 2020 är här har vi julen framför oss. I år kommer jag fira jul hemma med släkten vilket vi har för vana att göra så det blir en ganska vanlig jul för egen del. Som vi brukar kommer julafton börja med Kalle Anka klockan tre följt av julbord. I skrivande stund, när det bara är veckor kvar till jul och det börjar märkas i hela staden hur julen kommer annalkandes, börjar även det lågmälda ljuset hos julbelysningen i det annars så dunkla vintermörkret, att lysa upp. Vilket verkligen är jul för mig.
Men för att riktigt komma i julkänsla kommer jag så snart som möjligt att skaffa mig en julgran, då är det verkligen jul för mig.

Slutspurten på 2019 inom träningsväg blir att lära mig hoppa och stöta inför mångkamps-DM som går av stapeln i början av januari, men det blir förstås lite uppehåll innan dess :)
Vi får tillsammans göra 2020 till en riktigt grymt år, framför allt ett riktigt grymt Bajenår.

Sist men inte minst vill jag passa på att önska alla en God Jul och Gott Nytt År. /Markus Moberg


Julhälsning från Nora Lundin

Tis 24 dec

Här kommer en julhälsning från Nora Lundin!

År 2019 har friidrotten gått väldigt bra för mig. Under 2018 tränade jag bara en gång med Hammarby i veckan, men i början av 2019 så gick jag över till att träna friidrott flera gånger i veckan eftersom jag kvalade in till IUSM på en kvällstävling i Tureberg som en kompis övertalade mig att följa med till. 
Men jag tror verkligen att det har varit en fördel det här året att jag började tävla ganska nyss. I alla fall för mig har det gjort att jag inte haft några förväntningar alls på mig själv, utan varje gång det gick bra var istället en positiv överraskning som såklart var en push för motivationen. Minns att jag blev så otroligt glad när jag kvalade in till USM, springa SM liksom? Och därför var det såklart en ännu större chock när jag fick springa NM i terräng för någon månad sedan, som var jättekul!! Är egentligen inte ett så himla stort fan av att springa på bana, även om jag börjar gilla det mer och mer, så terräng kändes ju helt rätt.

En höjdpunkt för året var verkligen Världsungdomsspelen i Göteborg i somras. Jag vet inte varför, men det var bara så otroligt härlig stämning, vi gick runt och hade superkul i Göteborg innan och efter vi sprang, och så vart det lite bad i bubbelpoolen på kvällen. Det var ganska skönt att det ändå var en väldigt stor tävling, så att man ändå inte fick ligga helt själv i alla lopp, men ändå att det fanns möjlighet och testa på någon ny distans eftersom resultatet inte var lika viktigt som på typ SM. På VU var första gången som jag sprang 3000m, det var lite segt innan eftersom de loppen brukar ligga ganska sent på kvällen, då alla andra i gruppen redan sprungit liksom. Men efter det loppet så kände jag verkligen att, wow vad kul det var att springa så här långt!! Tror att det var typ då som jag insåg att jag verkligen passar mycket bättre för lite mer långdistans, även om det såklart är kul att springa kortare ibland. Varje gång jag springer ett 800-meterslopp efter att jag sprungit 3000 brukar jag bli så förvånad, var det bara två varv??

Inför 2020 hoppas jag verkligen att träningen fortsätter flyta på, och att motivationen håller sig kvar. Pressen från en själv ökar ju såklart när det har gått bra, det är ju alltid kul och persa liksom, men tror inte motivationen blir något problem eftersom vi nu är så många i gruppen som kan stötta varandra:)

På jul så brukar en del av släkten på mammas sida komma över till oss, och det brukar bli en väldigt mysig julafton med en massa julmat, gravad lax är ju helt klart favoriten, julmust, hundpromenader och Kalle Anka:)
För att förbereda inför jul brukar det bli mycket bak, pepparkakor, lussebullar, chokladkola med mera, och så pyntar vi julgran och typ hela huset dagen innan.
Just på jul brukar vi faktiskt inte åka iväg någonstans, utom till landet några dagar vid nyår, så jag tror att jag kommer träna så mycket det bara går med klubben precis som vanligt plus lite träning själv kanske, eftersom skolan inte är i vägen. Är ju såklart alltid roligare att träna tillsammans med någon, så jag är såå glad att träningarna fortsätter året runt.

God Jul och Gott Nytt År
Nora Lundin


Julhälsning från Emmanuel Dawlson

Mån 23 dec

Här kommer en julhälsning från Emmanuel Dawlson!

Som en elitlöpare är du alltid under ständigt tryck att prestera och när verkligheten inte uppfyller dina förväntningar vill man ibland bara lägga ner och börja jobba på COOP, och en av de vanligaste orsakerna är skador. Att hålla sig skadefri har varit det mest positiva för mig år 2019 och framförallt ha ett team eller klubb som är bakom en oavsett om man som senior hoppar på 1,20cm höjd eller stöter 2m i kula, springer 100m på 10,10 eller 13,50.

Nu när det nya året närmar sig, ser jag fram emot nya utmaningar både på nationellt och internationellt plan och har därför satt både kortsiktigt men även långsiktiga reallistiskta mål och hur jag ska uppnå de. Mina kortsiktiga mål: springa PB både inomhus och ute, slå klubbrekord på 60m och kvala in till Nordenkampen inomhus.
Långsiktiga mål: kvala till EM utomhus (i individuell gren), kunna visa internationell prestation (bl.a Diamond League, International World Tour mm) och hade förstås varit super kul att uppleva ett OS.

Jag har tagit ett steg att åka till USA/Malaysia på ett långt träningsläger, vilket innebär att jag kommer missa julen hemma i Sverige. Jag kommer från ett land (Ghana) där julen inte är på samma nivå som i Sverige det vill säga pynt, presenter, bakning, matlagning, familjåterträff etc. men jag som många av er tycker det är mysigt. Men å andra sidan går inte min värld under för att jag missar julen.
Min bästa julminne var 2013 med en familj jag lärt känna, jag hade aldrig sett och fått så mycket presenter och mat med mycket skratt, mysigt och varmt sällskap. Och tack vare den familjen vet jag idag hur den svenska kulturen fungerar.

Jag har med mig lite pepparkakor så jag kan få lite julfeelings nu när jag befinner mig på andra sidan världen.
Träningen kommer vara densamma, det vill säga inga lediga dagar har coach sagt.
”You can train in the morning and do whatever you want to do in the afternoon or evening”, hårda bud kan man tycka.

God Jul och Gott Nytt År
Emmanuel Dawlson


Julhälsning från Josefine Sandelius

Fre 20 dec

Här kommer en julhälsning från Josefine Sandelius!

Året har varit mitt bästa år någonsin. Trotts småskador som varit frustrerande så lyckades jag ändå ha mitt bästa år med PB och debut i landslaget!! 
Jag ser fram emot ett lika bra friidrottsår 2020. Förra säsongens grundträning så tränade jag både för 400m häck och 100m häck men nu har vi valt att lägga all fokus på 100m häck så det ska bli spännande att se vad som kan hända nu när all fokus ligger på den distansen.

För första gången någonsin ska jag bryta min tradition att vara med min familj. När jag bodde i Australien för några år sedan så valde jag till och med att åka hem för att få fira jul med min familj. Så jag är en riktigt familjetjej. Jag älskar att bara mysa med familjen på julafton och ta hand om varandra. Vi öppnar också alla julklappar en och en, vilket de flesta suckar över men jag och min mamma älskar det haha :)  I år ska dock traditionen brytas och jag ska fira med min pojkväns familj i Gävle. Det ska bli supermysigt! Dom är några fler än oss så jag undrar om jag ska införa julklappsöppnings -traditionen där med?
 
Om jag ska berätta om bra julminnen: Julen för två år sedan så kom min storebror hem med sin valp dagen innan julafton, det var ju en riktig höjdpunkt för min hundälskande familj. Minns även för några år sedan när jag var rätt liten att jag sa till mamma efter alla julklappar att jag var så lycklig och tacksam över allting. Och det är jag verkligen varje år, så tacksam för familjemys.

Jag tycker faktiskt att det är roligast att ge julklappar under julen än att få! Men annars blir jag glad för det mesta allt ifrån inredning till böcker till kläder till den mest konstiga pryl som finns. Jag gillar tanken att någon faktiskt tänkt på mig när den valt julklappen. 
När det gäller träning i Jul så tränar vi på som vanligt men lägger upp träningen efter hur och var vi firar jul!

Jag har ingen tradition (än). Men jag försöker alltid checka av både julbak och gå på så många julmarknader som möjligt =) Min önskan i framtiden är att jag ska ordna en massa mysiga jultraditioner. 
När det gäller nyårslöften så gillar jag nyårsmål mer än nyårslöften. Och jag brukar varje år ha att jag ska ha så kul jag kan och ta vara på varje dag!!

God Jul och Gott Nytt År
Josefine Sandelius


Julfrågesport

Tor 19 dec

Passa på att förhöja julstämningen med lite frågesport om hur julen firas bland oss i klubben!
Här hittar du länken till frågesporten.
Vinnaren erhåller ett överraskningspris.
Vi vill ha in dina svar senast söndag 19 januari.

Kommer snart, julhälsningar!

Ons 18 dec

Nu när det inte är lång tid kvar till Jul så kommer det bli mer juliga inslag här på hemsidan.
Från och med fredag 20 december kommer ett par julhälsningar från ett par av klubbens aktiva och tränare att presenteras.
I hälsningarna kommer de både summera säsongen och blicka framåt 2020 och samtidigt beskriva hur deras julfirande ser ut.


Bara Winterkast idag och imorgon

Tis 17 dec

Idag plockar vi fram tomteluvorna! Idag inleds nämligen den första av två dagars vinterkast på Enskede IP.
Diskusen är idag medan släggan går imorgon.


Uttagning till internationella mästerskap 2020

Ons 11 dec

Nu har friidrott.se offentliggjort uttagningskriterierna för internationella mästerskap, på seniornivå, år 2020.
Varje säsong avgörs landskamper och internationella mästerskap.
Här finns överblick på de tävlingar som hittills offentligjorts.
Det kommer fyllas på med fler tävlingar för seniorer allt eftersom.
Det kommer även komma upp information vad gäller junior/ungdom.


Medlemsavgift betalas nu i SportAdmin!

Tis 10 dec
Klubben har bestämt sig för att byta medlemssystem till SportAdmin som kommer fungera mer smidigt och effektivt.
Viktigt är att det ej längre nu går att betala aktivitetsavgiften via intranätet utan alla medlemsavgiften ska nu betalas via SportAdmin.
Det går ej att betala aktivitetsavgiften via intranätet längre utan alla betalningar för medlemsavgift kommer hädanefter gå via SportAdmin då vi byter medlemssystem.mAviseringar för dig som ej betalt medlemsavgiften kommer skickas ut inom kort.


Hammarby bästa klubb P/F 12-14 år

Peter Wikström tog emot priset av ordförande Johan Storåkers. Foto: Jonas Hedman Peter Wikström tog emot priset av ordförande Johan Storåkers. Foto: Jonas Hedman

Tor 5 dec

Vi har utsetts till bästa klubb i Stockholm i klasserna P/F 12-14 år!
På gårdagens årsmöte i Stockholms Friidrottsförbund utsågs Hammarby till bästa ungdomsklubb i P/F 12-14-klasserna!
Ungdomsansvarige och ungdomstränaren Peter Wikström fick ta emot ännu ett pris när han tog emot pokalen! "PrisPeter" som ju blev utsedd till årets ledare i Sverige så sent som i förra veckan!


SportAdmin

Tis 3 dec
Här kommer viktig information om vårt nya medlemssystem, SportAdmin.
Vi kommer börja använda ett automatiserat och digitalt föreningssystem, SportAdmin, för att skapa ännu bättre förutsättningar för att utveckla vår verksamhet. Det innebär att du som medlem kommer att kunna betala dina avgifter via digitala betalningsmetoder - en smidigare upplevelse för dig och en enklare hantering för oss. 
Det kommer även att bidra till en minskad manuell administration för oss som förening då din betalning kommer att prickas av direkt i vårt system. Så fort du har betalt din medlemsavgift får du tillgång till smarta funktioner i SportAdmins medlemsapp!
En administrationsavgift på mellan 9-59 kr, beroende på beloppet, per betalning tillkommer.
Vid uppstarten av VT2020 blir sista betalningsdag 25 januari 2020 för aktivitetsavgiften VT2020. Fortsättningsvis kommer betalning av aktivitetsavgift att ske innan terminsstart, dvs. man bokar sin plats i gruppen genom att betala.

Nyhetsarkiv
December 2019

Utökade artiklar här nedan

Gott Nytt År!

Tis 31 dec

Vi firar det nya året genom att blicka tillbaka på 2019 och alla positiva händelser som inträffade under året.
Denna lista presenterades även i en annan version på ett av klubbens tränarmöten som ägde rum i november, då känd som ”Thulins topp 10” Här följer 10 av de viktigaste händerserna.

10 - Nora Lundin

Vår löpartjej född 2003, Nora, har varit ett stort utropstecken under säsongen. Hon överraskade stort när hon tog en femteplats på IUSM i Västerås på 1500m tidigare i år. Detta följde hon upp med en bronsmedalj på 3000m på USM i Trollhättan. Höjdpunkten kom när hon tog silver på Terräng-SM och blev uttagen till Nordiska Mästerskapen för juniorer i Finland! Nora lyckades även bra på detta första mästerskap i Sverigelinnet där hon kom på en sjundeplats och bidrog till ett lagsilver.

9 - Finnkampen

Hela 8 stycken hammarbyare fick äran att representera landslaget under Finnkampen vilket är ett rekordantal från klubben någonsin. Michel Tornéus, Emmanuel Dawlson, Grete Ahlberg och Sandra Knezevic och i Ungdomsfinnkampen Viktor Wall, Niklas Wall, Markus Moberg och David Thid.

8 - SportAdmin

Vi har nu under vintern gått över till ett nytt medlemssystem som kommer göra livet mycket enklare när det gäller den administrativa delen av verksamheten. Man ska vara försiktig att uttala sig ibland men baserat på de erfarenheter vi upplevt hittills så kommer detta system bli riktigt bra. Speciellt när det gäller att följa upp betalningar, som tidigare varit extremt tidsödslande, är betydligt mer effektivt i detta system. Det ska sägas att vi fortfarande befinner oss i en process i övergång mellan två medlemssystem vilket inledningsvis är väldigt krävande. Men det kommer bli bättre och bättre allt eftersom vi lär och förstår oss på bättre på det nya systemet.

7 - Emmanuel Dawlson

Emmanuel Dawlson har varit en sensation under 2019. Efter att ha haft enorma skadeproblem så startade Emmanuel säsongen bra då han tog en femte plats på 60m på ISM med tider nära personligt rekord. Han sprang fort utomhus och noterade nytt personligt rekord med 10,49 på 100m. Han vann 100m på Lag-SM-finalen. Han tog silver på SM på 100m, vilket var den första seniormedaljen på 100m för klubben någonsin. Han vann även Wind Sprint. Vår stjärnsprinter fick dessutom äran att representera landslaget på både Lag-EM och Finnkampen. Lägg därtill att lojale Emmanuel gjorde superinsatser för klubben när han ställde upp på den för honom ovana grenen 400m i både Lag-SM kval och final! En riktig teamplayer!

6 - Lag-SM Final

Vi lyckades, för många, lite överraskande ta oss till Lag-SM final vilket var första gången på 4 år som vi var i finalen! Undertecknad var dock varken förvånad eller överraskad då vi vet vilken potential och kämparglöd som finns hos oss! Detta var väldigt positivt och upplyftande för hela klubben! En bonus är att vi också är direktkvalificerade till 2020-års final där Lag-SM-finalen kommer utökas till 8 stycken lag. Finalen kommer gå i Borås.

5 - Bästa klubb på USM

Vi blev bästa klubb under USM i Trollhättan med 12 medaljer fördelat på 5 guld, 4 silver och 3 brons. Vi tog inte mindre än 22 stycken SM-poängplatser! Detta låg i luften då vi på IUSM tidigare under året blev tredje bäste klubb. Vi har en finfin verksamhet i ungdomsgrupperna och även fått starka nytillskott till klubben som blivit inspirerade av vår verksamhet. Så håll ett öga öppet på klubbens ungdomsverksamhet för framtiden, för där händer det grejer!

4 - Michel Tornéus

Vår längdhopparlegend Michel Tornéus har ju nu avslutat sin karriär. Michel har varit, och fortsätter att vara, en otrolig ambassadör för Friidrott och inte minst klubben! Michel har varit klubben väldigt trogen och lojal och är ett otroligt föredöme för barn och ungdomar men även för ledare! En person som Michel behöver vi i Hammarby, så vi är mycket glada att han har fått en roll här i klubben där han ska ansvara för sponsring. Detta ser mycket lovande ut för klubbens framtida projekt när det gäller sponsring och marknadsföring!

3 - Sammanhållningen

Det var en sammansvetsad bajentrupp som åkte ner till SM-tävlingarna i Göteborg och Trollhättan i storbuss i augusti månad! Stämningen i bajenbussen var riktigt härlig med hela hammarbygänget samlat. Dessa gemensamma resor för oss mer samman och nya bekantskaper brukar ofta kunna stiftas i denna härliga miljö. Samtidigt som kostnaden totalt hölls nere rejält när det gällde transporten till mästerskapen.
Dessa resor i storbuss kommer vi satsa på att göra om år 2020!

2 - Nya styrelsen

Under årsmötet i mars månad fick vi både en ny ordförande och ett gäng nya ledamoter till styrelsen. Styrelsen består idag av Lars Morgan, Ingvar Åström, Ulrika Hellberg, Linnea Alstermark, Lynette Morgan, Janne Magnusson, Filippa Marklund, Magnus Berg och Anders ”Kullen” Havdelin. Styrelsen har fått extremt mycket gjort på kort tid och har många lovande idéer och projekt på gång och vi är mycket glada och tacksamma över vår styrelse och förväntansfulla över en ljus framtid!
Tack styrelsen för all tid ni lägger ner på klubben!

1 - Anmälningsläget vänder på Midnattsloppet och Friidrottsskolan

Efter att deltagarantalet till både Midnattsloppet och Friidrottsskolan har sjunkit varje år ända från år 2014 så var 2019 året där denna negativa trend äntligen vände! Nu börjar deltagarsiffrorna öka igen vilket känns förlösande och spännande inför framtiden!


Gott Nytt Hammarbyår!