Nyhetsarkiv
Juli 2021


Jonathan Holm i högform-
upp som statistiketta i 110mh!

Tors 29 jul
Jonathan Holm sprang häromdagen två mycket snabba lopp på 110mh i Sundsvall. Han inledde med säsongsbästa och Sverigebästa med finfina 13,87! Han sprang dessutom ett extralopp där han noterade ännu en snabb tid, 13,91w. 
Jonathan visar att formen är mycket god inför SM och Finnkampen endast en månad bort!


Starkt mästerskap i ovana grenar

Mån 19 jul
Hettan har lagt sig efter den intensiva JEM-helgen och vi försöker oss på en sammanfattning av våra aktivas insatser.
En reflektion är att samtliga fyra blev uttagna i för dem ovana grenar. Tre av dessa beroende på små skadeproblem som tvingat dem till att avstå hopp och häckar och satsat lite annorlunda tillfälligtvis vilket visat sig fungera ypperligt. I slutändan kan det visa sig vara ett lyft när de återkommer till sina "ordinarie" grenar då man har haft möjlighet att bygga upp lite av det som man har svårt att klämma in normalt.

Nora Lundin har normalt inte sin huvudgren på 3000 meter men blev uttagen även om hon kanske hade haft ännu större möjligheter på halva distansen. Tyvärr kom hon i första heatet i försöken och hade inga tider att vila sig mot och då även lottningen hade blivit ojämn med många vassa löpare blev det ett onödigt tufft lopp i ansträngningen att nå en av de fem direktkvalificerande finalbiljetterna. Det blev dessutom en hård spurtduell om sjätteplatsen för att gå vidare på tid. Senare skulle det visa sig att tiden hade räckt för att komma trea i det sämre heatet och marginalen för att komma till final blev hela 15 sekunder. Om det hade någon inverkan på finalen två dagar senare får vi aldrig veta men efter att ha hängt med huvudklungan första kilometern skruvades farten upp och resterande av loppet tillbringades i en andraklunga. En progressiv fartökning för varje kilometer bar fram till en slutlig 10:e plats i det 15 tjejer stora finalfältet.

Markus Moberg har fått avstå huvudgrenen 400 häck i skadeförebyggande syfte men är ju inte oäven på korthäcken där han också skördat USM-guld. Efter en dålig start och kraftigt islag på första häcken i försöken visade han sitt pannben och formligen krigade sig fram genom fältet fram till avancemang till semi.
Väl där så satt starten mycket bättre och det var mycket nära att han tog sig hela vägen till final men det fattades ynka tre hundradelar för att ta sig dit på tid.
Ännu en utmaning väntade på långa stafetten där Markus skulle springa tredje sträckan. Det blev dock aldrig så eftersom laget växlade bort sig i första växeln och det var bara att packa ihop lite snopet och börja ladda om inför kommande JSM.

David Thid avstår hopp tillfälligtvis för att spara hälsenorna och testade på 400 häck så pass bra att det ledde ända till JEM-uttagning. Det såg ut att gå smärtfritt i försöken där en något försiktig första kurva följdes av en stark bortre raka med bra kontakt in mot upploppet där han fick släppa lite för att landa på 53,54. Tiden räckte inte till avancemang men en stund senare kom beskedet om att han var diskad p.g.a. något som hänt vid första häcken där man troligtvis ansåg att han inte gått över häcken med förstabenet, det är den enda förklaringen efter att ha sett reprisen ett antal gånger.

Jonatan Borg har fått ägna sig mera åt snabbhetsträning för att minska ned på hoppandet tillfälligtvis vilket lett till att persen på sprint rasat och i sin tur ledde till en plats i det korta stafettlaget. Uppgiften var att föra pinnen genom andra kurvan och det var en grym kurvlöpning av Jonatan som hjälpte laget fram till fina 40,50. Tyvärr vad det stolpe ut och laget blev utslagna med tredje tid. Den snabba kurvan klockades på 9,93.

Sammanfattningsvis alltså fyra kanoninsatser i fyra ovana grenar!


Bra stafettinsats av Jonatan

Sön 18 jul
Killarna gjorde en bra stafett på 4*100 meter i försöken. Möjligheten att avancera till final ökade efetr att tyskarna bröt och ungern diskades i första heatet. Efter att Simon Plesse halkat efter lite på startsträckan gjorde Zion Eriksson en grym bortre lång och tog ikapp en del innan han lämnade över till Jonatan Borg som lika grym kurva på tredje sträckan innan han lämnade över till Alex Pilgrim som kom in som fyra på 40,50. Det skulle visa sig bli tredje tid så tyvärr blev det stolpe ut vad gäller avancemang. Jonatan klockades för 9,93 på sin kurvlöpning.                         Se loppet här!


Starkt lopp av Nora

Lör 17 jul
Nora Lundin gjorde ett offensivt lopp i 3000-metersfinalen och hängde på huvudklungan första kilometern som gick på 3.12 i den grymma hettan en bit över 30 grader. Efter halva loppet skruvades farten upp och fältet delades upp i tre grupper med Nora i andra klungan. Andra kilometern gick på 3.10 men avståndet till huvudklungan drogs ut och trots ytterligare en fartökning på sista varven återficks aldrig kontakten framåt. Slutlig 10:e plats på 9.31,75 och finskan Ilona Mononen vann före danskan Sophia Thögersen och norges Ina Haugen. Skandinaviskt för hela slanten!

Se loppet här!


Stafettlaget bröt efter jättemiss

Lör 17 jul
En jättemiss i första växlingen gjorde att det svenska stafettlaget på 4*400 meter bröt efter första sträckan. Det innebar att Markus Moberg inte fick springa tredje sträckan som planerat.
Mycket trist då vi hade en mycket stark uppställning på de två sista sträckorna med Markus på tredje och Emil Johansson som slutman och hade mycket goda möjligheter.

Se loppet här!


3 hundradelar från final!

Fre 16 jul
Markus fick till en perfekt start i semifinalen och kunde springa igenom loppet utan störningar från sin förstabana. Förutom segraren storfavoriten Zhoya som gick under 13 sekunder var det väldigt jämnt och det krävdes ett antal målfoton för att till slut placera Markus på femteplatsen. Eftersom det bara var två tider förutom topp-2 blev det förargliga 3/100 som fattades för finalavancemang. Tiden blev noterad till 13,87w.

Se loppet här!


David räckte inte till avancemang

Fre 16 jul
David Thid kom efter i första kurvan när 400 häckförsöken avgjordes.
Efter 200 meter hade han avancerat upp som trea men gled ner till en femteplats på tiden 53,54.
Ett par minuter senare blev han diskad p.g.a. att första häckövergången inte skedde över häcken utan med häckbenet vid insidan av häcken och benämndes "Disturbing the start".                               Se loppet här!


Markus till semi trots startmiss!

Fre 16 jul
Markus Moberg krigade sig vidare till semi på placering när korthäcken drog igång på fredag morgon. Sist ur blocken följdes av ett kraftigt islag på första häcken men han kämpade heroiskt upp sig i fältet fram till den direktkvalificerande fjärdeplatsen. Tiden 14,06 är mycket bra med problemen i början. Med ett felfritt lopp i semin hoppas vi på att perset kommer att sänkas rejält och räcka till finallöpning!

Se loppet här!


Nora vidare till final med bravur!

Tors 15 jul
Nora Lundin hade inga problem att gå vidare till finalen på 3000 meter.
När startskottet gick hade termometern sjunkit till "svala" 29 grader. Noras heat gick först och var det klart vassaste på pappret och ojämnt lottat. Efter första kurvan där hon låg in mot sargen gick hon ut i tredje spår för att bevaka vad som hände där framme och det blev några meter extra på de sju varven. Lite ryckigt blev det då flera av tjejerna inte ville släppa kontakten med den direktkvalificerande femteplatsen vilket kanske bidrog till att det blev tufft på sista varvet då farten skruvades upp och gruppen reducerades till sju löpare. Nora höll ändå i och kom in som sjua efter en förlorad spurtstrid med en norska. Tiden 9.37,55 blev andra tid och hela 15 sekunder snabbare än vad som slutligen behövdes för final! Nu laddas inför finalen på lördag!

Se loppet här!


 Junior-EM

Tors 15 jul
Idag inleds den första dagen av Junior-EM För 19-årsklasserna!
Vi har hela fyra aktiva på plats i form av Nora Lundin (3000m), Markus Moberg (110mh), David Thid (400mh) och Jonatan Borg (4x100m-stafett)! Mästerskapet håller på till 18 juli i Tallinn.
Här kommer ett grönvitt tidsprogram! Tävlingsinfo här!
  

Torsdag  17.40   Nora Lundin 3000 meter försök (5+5 tider)
Fredag 09.23 Markus Moberg 110 häck försök (4+4 tider)
11.56 David Thid 400 häck försök (3+4 tider)
15.37 Markus Moberg 110 häck semi (2+2 tider)
Lördag 11.13 Markus Moberg Stafett 4*400 försök (2+2 tider)
14.20 David Thid 400 häck semi
16.00
Markus Moberg
110 häck final
17.46 Nora Lundin 3000 meter final
Söndag 10.08 Jonatan Borg Stafett 4*100 m försök
15.10 David Thid 400 häck final
15.50 Jonatan Borg Stafett 4*100 m final
18.20 Markus Moberg Stafett 4*400 final
Grenlänkarna uppdateras löpande!  
Tävlingarna följs allra bäst via EAA:s livestreaming som visar
precis alla grenar samtliga dagar med engelsa kommentatorer!
Sänds även i reducerad form på SVT-play.


Många pers och SM-kval!

Ons 14 jul
Vi hade en relativt stor trupp som välkomnades av regnet till Göteborg för att tävla på Världsungdomsspelen.
På fredag var det bar en grön-vit som tävlade och det med bravur. Linnéa Lindefalk persade iväg släggan till fina 51.14 vilket gav en femteplats. Niklas Wall vässade snabbheten på lördag med dubbla pers på 100 meter med 11,10 som toppresultat. Brorsan Viktor körde den dubbla distansen och tog hem B-heatet på Sb 21,80 före Jonatan Borg på nya perset 21,98 som uppladdning inför kommande JEM. Om vi dubblar distansen ytterligare så hamnar vi på den högsta mjölksyranivån 400 meter där Alexander Pilgrim går från klarhet till klarhet när han återigen persade på den för honom nya distansen och perset lyder nu på 49,56 vilket gav en fin fjärdeplats bland seniorerna. Jonathan Holm visar på allvar att han vill utmana om titeln landets bästa när han pressade Max Hrelja när han med sina 13,99 var tiondelen efter som tvåa och fick lite revansch efter missen på
Lag-SM. Att återväxten är god på korthäcken visade Arvid Wändesjö när han kom trea i P19 på nya perset 14,53.
Mera framtidshopp på löpsidan hittar vi i P15 där Vilmer Karlsson inledde sin trippelhelg på lördag med att komma fyra på 300 häck på fina 42,61 följt av söndagens slätlopp där tiden blev 38,63 och kronan på verket 800 meter med en fin femteplats i den tuffa konkurrensen och nya perset fantastiskt fina 2.05,42!
Det står helt klart att vi har ett gäng killar som vill ta över längdgropen efter Michel och bland de yngre P12-killarna persade Theodor Gutke till sig en fjärdeplats på 4.97 och tätt därefter Jonatan Borg som sexa på nya perset 4.80. Arvid Wändesjö var över dröm-7 med 12 cm men tyvärr i för mycket medvind och fick nöja sig med 6.80 som nysatt pers. Niklas Wall noterade 6.89w. Jodå vi har även kommande på tjejsidan som t.ex. Malva Lönn som med sina 4.99 kom trea i F12 och hon rusade även in som femma i 60-metersfinalen på 8,55. Alannah Hellstadius var ytterst nära grenseger då hon kom tvåa i stavhoppet på samma höjd 3.54 som segrarinnan och Agnes Jansson persade sig fram till en femteplats i tresteg med 11.45.
Det var många fler som presterade under de tre Ullevidagarna och samtliga resultat hittar ni här!


Tuff mil på Anderstorp

Ons 14 jul
Det blev som väntat en mycket tuff uppgift i den höga sommarvärmen när SM på 10 km avgjordes på den flacka racingbanan som inte bjöd på någon form av skugga.
Niklas Jonsson var enda bajenkille på startlinjen och han
sprang i mål på 31.01 vilket är utmärkt med tanke på omständigheterna och det räckte till en 21 plats i SM.
Filippa Ramberg fullföljde inte loppet i damklassen.
Resultat finns här!


4 stycken hammarbyare
uttagna till Junior-EM!

Tors 8 jul
Hela 4 stycken hammarbyare har blivit uttagna att representera landslaget på Junior-EM U20 i Tallinn 15-18 juli. De uttagna är:
Markus Moberg, 110mh och 4x400m-stafett
Nora Lundin, 3000m
David Thid, 400mh
Jonatan Borg, reserv 4x100m stafett

Lycka till allihopa!


Två lag i final i Kraftmätningen!

Tis 6 jul
Klubben fick två stycken lag i final i Kraftmätningen! Detta är nu klart i och med att hela kvalperioden för kvaltävlingarna är slut.
Vårt ena lag slutade på 3:e plats och det andra laget slutade på 13:e plats.
Kvalresultaten hittar ni här.
Finalen planeras att gå 4-5 september på Tibblevallen
men det är pandemin som avgör hur upplägget till slut blir.

Utökade artiklar
här nedan