Lyckad ledarkonferens!
Lyckad ledarkonferens!
Mån 31 okt
41 stycken av klubbens nyckelpersoner samlades i lördags för den årliga ledarkonferensen! Det kändes som en mycket positiv konferens som gav styrelsen bra med feedback från våra konferensdeltagare.
Denna feedback är ovärdelig i det framtida arbetet kring klubbens framtid. Frågor som var aktuella i klubben diskuterades och ett antal work-shops genomfördes. Kvällen avslutades med en trevlig middag där många Hammarbybord fortsatte diskussionerna från dagen. Nya bekantskaper stiftades också då det var ett par nya ansiktet på plats som lärde känna fler inom klubben!
Terräng-DM
Terräng-DM
Ons 19 okt
I lördags gick Terräng-DM som bjöd på mulet väder runt 8-10 grader varmt. De flesta hammarbyare tävlade i 4 km.
Bienvenue Musore var vår snabbaste löpare för dagen med 13.04. Abdullahi Adan kom sexa i P19-klassen på 13.20.
Samiel Berhe var inte långt efter med 13.50.
Abdigadar Yusuf blev UDM-trea i P16-klassen på 15.05.
Filippa Ramberg blev JDM-trea i F19-klassen på 16.29.
Nora Siltberg Almlöf tog UDM-brons i F17-klassen på 17.53
Lisa Ekberg vann UDM-guld på 4km i F14-klassen på 16.04.
Arvid Ekberg tog UDM-guld i P12-klassen på 2km med 7.45.
För samtliga resultat, gå in här.
Oscar Gidewall
om åren med Michel Tornéus!
Oscar Gidewall
om åren med Michel Tornéus!
Mån 17 okt
Friidrott.se har gjort en exklusiv intervju med vår stjärntränare
Oscar Gidewall om de 16 åren som tränare för Michel Tornéus!
Läs hela intervjun här!
Intervju med Stina Gustavsson
Intervju med Stina Gustavsson
Tis 11 okt
Friidrottaren.com har gjort en intressant intervju med vår ungdomsstjärna Stina Gustavsson! Läs hela intervjun här!
Många deltagare på Spiken!
Många deltagare på Spiken!
Mån 10 okt
Det var den bästa årgången av Spiken på mycket länge då hela 34 deltagare sprang! De manliga seniorerna sprang 5,4 km medan övriga sprang 2,7 km. Bland de manliga seniorerna var Abdullahi Adan närmast idealtiden, som var 19.34. Abdullahi hade 19.18. I kvinnoklassen var det Isa Hausmann som vann då hon prickade idealtiden 14.13. I ungdomsklassen var det Adam Fogelberg som var närmast den utsatta tiden 12.32. Adam hade 12.23. Bland ”gamlingarna” var Mats Edlund närmast idealtiden 13.09 med sina 13.32.
Benn Harradine
Sportchef i Hammarby Friidrott
Benn Harradine
Sportchef i Hammarby Friidrott
Tis 4 okt
Vi vill nu hälsa Benn Harradine välkommen som Sportchef
till vår Friidrottsverksamhet i Hammarby Friidrott!
Benn är heltidsanställd på vårt kansli den första oktober för att leda vår friidrottsverksamhet mot den nya vision och de mål vi arbetar med att ta fram emot år 2020/2024. Fokus är initialt vår elitverksamhet, dess mål, innehåll och organisation.
Arbetet ska bedrivas i mycket nära samarbete med elitrådet, våra tränare/coacher, vår ansvarige för barn- och ungdomsverksamheten, kansliet och på styrelsens uppdrag genom anvisningar och riktlinjer.
Benn har en bakgrund som trefaldig OS-deltagare och fyrfaldig VM-deltagare i diskus för Australien och med en erfarenhet av 20 års passionerat idrottsintresse baserat på hård träning och tävling. Det är med stöd av denna erfarenhet som Benn har ett stort självförtroende inför att leda vår elitverksamhet i en positiv riktning.
Benn är uppvuxen i Australien, har bott i 6 år i Tyskland och där tränat för några av världens bästa kasttränare. Benn har en examen i fysiologi och många års erfarenhet från sin karriär som elitidrottare. Nu är han bosatt i Sverige i Södra Hammarbyhamnen, tävlar för Hammarby och tränar på Enskede IP sedan några år tillbaka och satsar nu på en idrottsledarkarriär inom Hammarby Friidrott.
Styrelsen hälsar härmed Benn välkommen som anställd i föreningen!
/ Ingvar Åström, ordförande
Nyhetsarkiv
Oktober
Utökade artiklar här nedan
Rapport från Jacob Ewertzh
Rapport från Jacob Ewertzh
Tis 25 okt
Här kommer en första rapport från USA-studerande Jacob Ewertzh!
Efter en sommarsäsong som jag är mycket nöjd med testar jag att ta nästa steg via ett år på College i USA. Jag bor, tränar och studerar i en liten stad (med amerikanska mått mätt) som heter San Luis Obispo. Den ligger i centrala Kalifornien och universitet heter CalPoly. Jag bor på campus där även banan och gymmet ligger, så jag har nära till allt. Arenan är inte den nyaste men har nio banor runt och dessutom gott om gräsytor runt omkring. Utöver det finns det en backe i närheten, vilken jag nyttjar minst en gång i veckan under grundträningen. Gymmet är det största jag någonsin sett. Större delen består dock av maskiner, men det finns utrymme för alla lyft också. Den absolut bästa förutsättningen är vädret. Det ska bli intressant att se hur träningen påverkas av att kunna träna utomhus året om. Hittills har jag endast haft ett pass i väder under 20° vilket är en otrolig lyx.
Eftersom jag är utbytesstudent så tillhör jag inte collegelaget utan tränar på egen hand. Det är annorlunda att köra de flesta passen helt på egen hand, även om jag ibland får sällskap blir det inte riktigt motstånd som hemma. Träningen har hittills gått precis som jag velat. Jag tillhör fortfarande Team 288 och får program av min coach Tomas Avebäck. Efter vilan hade jag en uppstartsvecka som sedan följts av fyra veckor mer fokuserade på grundstyrka och kondition. Just nu har jag ett pass kvar på vecka 5 och sedan börjar passen vridas mot allt mer sprint.
Målet för nästa säsong är högt satta men jag satsar stenhårt på att uppnå dem. Huvudmålet är att kvala till JEM22. Det vore kul att springa individuellt och i ett stafettlag. För att kvala behöver jag börja sommarsäsongen här i USA redan i maj. Förhoppningsvis blir det en lång tävlingssäsong med avslutande mål på junior- och senior-SM. I Kalifornien finns ingen inomhussäsong, men planen är ändå att tävla något i februari på 100m.
Hoppas träningen går bra för er alla där hemma,
ser fram emot att se er på banan i sommar!
/ Jacob Ewertzh
Team 05 på träningsläger!
Team 05 på träningsläger!
Mån 24 okt
Helgen den 15 - 16 oktober åkte 36 glada barn från Team 05 på träningsläger till Tvetagården i Södertälje. På programmet stod ett längre morgonpass med häck, höjd och löpkoordination på Enskede IP, lunch och avfärd mot Södertälje. Väl framme var det dags att hitta sina rum och sedan ut för pass nr två som var kondition samt en styrkebana ute vid utegymmet. Sedan blev det middag, spökvandring, disco med limbo samt hembakt. Söndagen startade med ett träningspass som bestod av indelning i lag och "Mästarnas mästare" . Efter lunchen åkte gänget till Tom Tits för lek och experiment. Där korades vinnarna i "Mästarnas Mästare" som blev "Team Sussi" , (se bild nedan).
Mvh tränarna Team 05 genom Anette
Höstläger för Team 03
Höstläger för Team 03
Tis 18 okt
8-9 oktober var det dags för Höstläger för Team 03!
Här kommer en rapport från lägret!
Vi startade lördagen med träning på Enskede IP följt av lunch i klubbhuset som vi beställt från Jörgen på Matborgen.
Efter lunch åkte 22 aktiva och 4 ledare i bilar med hjälp av några föräldrar till Lida Friluftsgård i Tullinge. Vi placerade oss i vandrarhemmets sovsal samt några 4-bäddsstugor. Insamling av mobiltelefoner – ett av målen med resan var att vi skulle umgås och det blev det mycket av då det var noll fokus på mobiltelefoner!
På eftermiddagen körde vi ett hårt träningspass med start i skogen och tuff löpning över stock och sten. Sedan styrkestationer två och två ute på gräset samtidigt som vi spelade musik för halva nejden! Alla jobbade och slet, inkl. tre ledare medan den fjärde ledaren pushade på hela gruppen!
Efter träningen blev det frukt och ”vitaminbomber” i form av smoothies!
På kvällen grillade vi och åt nere vid sjön i skenet av en mängd ljuslyktor, det blir verkligen svart ute på landet!
Söndagens träningspass bestod av Lidas nya höghöjdsbana Accropark som invigdes i maj i år! Accropark består av sex olika banor på tre olika höjder, från en meter över marken till de högsta ca. 11 meter uppe bland träden! Trots att en del sagt att de var höjdrädda var alla uppe och klättrade och åkte zipline mellan träden! Det var riktigt roliga banor där alla hittade något som passade, alla jobbade på grymt bra!
Efter Accropark åt vi lunch på Lida Värdshus där vi också gick igenom planer för höstens träningar och tävlingar.
Sedan var det dags för Team 03:s hushållsskola = städning av vandrarhem och stugor! När det såg rent och snyggt ut, var det fikadags med hembakat – smarrigt! Hemfärd skedde i bilar med både ledare och föräldrar så alla fick åka bil tillbaka till stan!
För att se ett par bilder från lägret, gå in här.
Sussi Lindefalk
Team 03
"Där allt började" med Michel Tornéus
"Där allt började" med Michel Tornéus
Tor 13 okt
Viasat.se har gjort ett kanonreportage med Michel Tornéus.
Det är ett socialt reportage som visar vad idrotten faktiskt
kan betyda för en aktivs utveckling, till både människa och idrottare! Saxat från Viasat.se:
Michel Tornéus växte upp i Botkyrka. I ”Där allt började” berättar ländhoppsstjärnan hur uppväxten i utkanten av Stockholm präglat honom.
– När man föds här ute föds man i uppförsbacke. Det är du själv som väljer hur brant uppförsbacken kommer vara.
Bara veckor innan OS-premiären vann Michel Tornéus EM-silver i Amsterdam. Nu är han i Brasilien för att slåss om nya medaljer.
I Viasats reportageserie "Där allt började" berättar han hur resan mot längdhoppssuccén började i utkanten av Stockholm, i Botkyrka, en kommun där en stor del av invånarna har utländsk bakgrund.
– När man föds här ute föds man i uppförsbacke. Det är du själv som väljer hur brant den uppförsbacken kommer vara. Det gäller att hitta sin egen identitet, säger Tornéus.
"Har varit tufft"
Michel Tornéus mamma, Nina, berättar om åren som ensamstående till Michel och hans bror Patrick.
– Det har varit tufft. Det är jobbigt att inte kunna ge, när man inte har råd att köpa skorna eller linnet, eller vad det nu kan vara. Det är tufft, sen funderar man ”har jag råd med den här medlemsavgiften igen”, säger hon och fortsätter:
– Som ensamstående vill jag att mina barn ska ha det alla andra barn har. Då har jag jobbat extra som en galning för att ha råd med allt som behövdes. Jag kommer ihåg en artikel som skrev att det kostade 99 kronor med friidrott. Man hade gjort en jämförelse mellan alla idrotter. Det sårade mig. Vi brukar skoja om att jag inte köpte vinterskor på tio år när barnen var mindre bara för att det skulle läggas på barnen. Det är viktigare.
Michel Tornuéus berättar att han fått sin starka arbetsmoral från mamma Nina.
– Hon jobbade otroligt mycket och har gjort så otroligt mycket för mig och bror genom åren, säger han i ”Där allt började”.
"Då hade jag kunnat hamna snett"
Trots mammans starka stöd under uppväxten upplevde Michel Tornéus en jobbig period under tonåren.
– Då var det tuffast. Jag visste jag inte vem jag var längre. Folk ser mig inte som svensk eftersom jag har en annan hudfärg, jag är afrikan men jag har inte den kulturen för fem öre. Jag pratar inte min pappas språk. Då hamnade någonstans mittemellan, någonstans i ingenmansland. Det var där jag hade kunnat hamna snett, men tack och lov började jag med friidrott, säger Tornéus.
"Jag är Michel"
Vikten av att hitta sin egen identitet menar Tornéus varit en avgörande faktor i hans stora framgångar.
– Jag lade min identitet i idrotten och i stora drag så började man hitta sig själv då. Då började jag förstå: Jag är Michel.
Det är vad du tycker om dig själv som spelar roll.
/Robin Eriksson
Intervju med vår nye sportchef!
Intervju med vår nye sportchef!
Ons 5 okt
Hur kom du först i kontakt med Hammarby?
Jag kom först i kontakt med Hammarby genom Dejan Mirkovic. Vi träffades när jag först kom till Stockholm när jag i min träning behövde ett ställe att kasta på. Han tog hand om mig, gav min tränare (som också är min pappa) en nyckel och hälsade oss välkomna. Sedan träffade jag några nya vänner, tränade i en rolig miljö och Ingvar Åström och styrelsen bjöd in mig att gå med i klubben. Jag har älskat varje minut sedan dess och både jag och min pappa har varit tacksamma för detta privilegium.
Vad gillar du med Hammarby?
Jag känner mig hemma här. Det är en stor familj där folk får dig att känna dig välkommen och stöttar dig att göra ditt bästa. Jag känner mig också stolt att bära Bajenmärket när jag tävlar. Jag har bevittnat hur mycket Hammarby står bakom sina aktiva och stöttar dem genom framgång men även i motgång.
Vad kommer din roll I klubben att bli?
Jag har fått jobbet som sportchef i klubben. Jag tror att jobbet har många sidor. Jag anser att jag har erfarenheten att leda klubben i en positiv riktning tillsammans med styrelsen, våra aktiva och tränare. Jag kommer hjälpa till att skapa en miljö där varje person involverad i Hammarby Friidrott kan känna sig fri att ge sitt bästa varje dag.
Kommer du fortfarande fokusera på din träning
eller vad är ditt mål med din träning?
Absolut. Jag är lika passionerad när det gäller mitt arbete som när det gäller att vara aktiv inom det. Jag älskar friidrott, jag älskar att tävla och jag kommer fortsätta att träna så smart som jag kan mot SM-medaljer, VM i London och även Samväldesspelen 2018 i Australien. Det är så underbart att Hammarby kommer stötta mina försök att vara en elitidrottsman. Jag hade aldrig kunnat göra det utan deras uppbackning.
Vad tror du om din framtid I Hammarby?
Den här frågan är svår att svara på just i detta nu när saker och ting är så pass nya för mig men tids nog kommer jag lära mig mer om orsakerna som legat bakom klubbens framgångar. Jag kan garantera att jag är ivrig över att veta mer och jag kommer fokusera min energi på att fritt dela kunskap, tänka progressivt och vara kreativ och lättillgänglig för alla i klubben. Jag vill att vi ska vara eniga i vår jakt och framför allt vill jag hjälpa så våra medlemmar förblir innovativa och kan leda idrotten i en riktning som är både rättvis och rolig.