Bilder från Lilla Hammarbyspelen
Bilder från Lilla Hammarbyspelen
Ons 29 mar
Här kommer ett par bilder från Lilla Hammarbyspelen.
Svealandsmästerskapen
Svealandsmästerskapen
Tor 23 mar
I helgen vann Stockholmslaget, som vanligt,
årets Svealandsmästerskap i överlägsen stil.
Tävlingen avgjordes i Uppsalas nya friidrottsanläggning.
Det där riktiga lyftet saknades på årets Svealandsmästerskap för Hammarbys del men det gjordes en hel del fina prestationer och det blev även ett antal personliga rekord. Förutom medaljörerna nedan så hade Teodor Borgius tre resultat bland de sex bästa i P14. Närmast en medalj hamnade Frida Krantz som kom fyra i kula med 11.07 i F13. Tobias Pettersson och Filip Engström tog sig till final på 800m P13.
Medaljörer blev:
Klara Avebäck 2:a tresteg
Allanah Hellstadius 2:a stav
Signe Blom 3:a längd
Seger för Hammarby på Kraftmätningen
Seger för Hammarby på Kraftmätningen
Tis 21 mar
Kraftmätningen inomhus för 17-åringar är en ny tävlingsform som introducerades för två år sedan. Förra året tog Hammarby hem segern! I år avgjordes tävlingen på två orter, Sollentuna (8 lag) och Linköping (4 lag) – tävlingarna räknades separat.
Några av våra bästa kunde tyvärr inte delta pga skada eller sjukdom. Vi hade dock andra aktiva som nu klev fram och visade framfötterna vilket räckte till en klar seger i mixedklassen! Tjejerna vann sin klass överlägset medan killarna kom tvåa.
Bland tjejerna chockade Molly Freeman med att vinna längdhoppet på dunderperset 5.43 följd av Klara Rådbo 5.28, Sira Gassama 5.22 och My Lindberg 5.12! Stina Gustavsson vann kula på 12.91 med Klara Rådbo som trea 11.09. Klara vann höjd 1.65 och 60mh 8.79 före My Lindberg 9.19, Klara kom även tvåa på 60m 8.09! På sistnämnda gren vann Sira Gassama 8.08.
På killsidan knep Andre Barroso Johannson ett silver i höjd 1.77. Sabiti Nahimana och Felix Prins knep två tredjeplatser var. Sabiti på 60m 7.45 och i kula 12.21 och Felix på 60mh 9.11 och i längd 6.03.
Poängsammanställning Sollentuna:
1. Hammarby IF 31 585 p
2. Hellas FK 27 378 p
3. Turebergs FK 27 204 p
4. Bromma IF 26 529 p
5. Hässelby SK 25 329 p
6. IFK Lidingö 23 021 p
7. Gefle IF 14 180 p
Regionsmästerskapen i Uppsala
Regionsmästerskapen i Uppsala
Tor 16 mar
Det är mycket roligt att kunna konstatera att 13 stycken Hammarbyaktiva blivit uttagna att representera Stockholm i Regionsmästerskapen i Uppsala nu i helgen 18-19 mars.
Vi är i och med detta stora uttagningsantal den klubb med flest
uttagna ungdomar till mästerskapet vilket är väldigt glädjande!
Följande ungdomar har blivit uttagna enligt 08 fris hemsida:
P14
Teodor Borgius, stav, tresteg
Martin Sundberg, tresteg, kula
F14
Beata Edelholm, 60mh, 200m, längd, stafett
Kathleen Larsson, 200m, stafett
Klara Avebäck, längd, tresteg
Alicia Löwhagen, 60m, höjd
P13
Filip Engström 200m, 800m, stafett
Tobias Pettersson 800m
Kalle Aldskogius 60m, längd, tresteg
F13
Frida Krantz, 60mh, höjd, kula
Mira Elgeryd, stav
Lana Lackanovic, 60m, höjd, längd
Signe Blom, längd
Grundträningsperiod
Grundträningsperiod
Tis 14 mar
Nu när inomhussäsongen har avslutats för våra äldre aktiva så är det dags för en liten period av grundträning inför utomhussäsongen.
200m-lopp, minutlopp, konditionsvarv, distanser, cykelintervaller, backlopp. Grundträningsvarianterna är många och det är en typ av träning som många tycker mindre om i jämförelse med ett skönt och glassigt kvalitetspass en solig och varm högsommardag. Men grundträningen är nyttig och nödvändig, inte minst rent psykologiskt. Och den är ett måste för att få kroppen att orka med under en hel säsongs tränande och tävlande. Utan grundträning ökar risk för skador.
Träningen kommer pågå under några veckor och sedan kommer vi in i en period med tävlingsförberedande träning då tävlingssäsongen drar igång i mitten av maj. Många av våra äldre aktiva åker på träningsläger i april månad och kommer köra en del av denna träning på sydligare breddgrader.
När det gäller våra äldre aktiva så är det också lite olika. Vissa har kommit längre än andra beroende på individuella orsaker men de flesta av klubbens äldre aktiva har gemensamt att de är inne i en period med mycket och hård mängdträning. Styrkelokalen är under kvällarna nu denna tid full av träningsmotiverade hammarbyare som satsar hårt för att uppnå sina framtida målsättningar.
Det är väldigt roligt att se träningsviljan och motivationen som alla våra äldre aktiva kontinuerligt visar upp! För att nå sina målsättningar måste man leva friidrott och det är det verkligen många av klubbens aktiva som gör!
Bo Wallsten
Bo Wallsten
Tis 7 mar
Vår vän Bo Wallsten har hastigt lämnat oss efter en kortare tids sjukdom. Bosse har alltid ställt upp och hjälpt till på alla våra arrangemang inklusive Midnattsloppet. Han var så sent som på Hammarbyspelen ansvarig för starteriet. Bosse har även de senaste åren varit delaktig på klubbens TAK-konferenser där han har bidragit med sina kloka synpunkter. Vi kommer att sakna Bosse som person och som engagerad funktionär på våra tävlingar.
Stipendie-Stina!
Stipendie-Stina!
Tis 7 mar
Vår duktige ungdomsstjärna Stina Gustavsson har tilldelats ett fint stipendium för sina fina insatser på friidrottsbanan.
Hanvikens SK, som var Stinas föregående klubb, hade i förra veckan ett avslutande möte i stipendiekommitéen.
Juryn var enig i att bland de tre nominerade kandidaterna i år ge stipendiet om 10 000 SEK till Stina Gustavsson.
Stipendiet kommer att överlämnas av Hanviken och Tyresö Friidrott tillsammans med Linda Haglunds bror Jimmy Haglund vid Tyresös Kultur- och idrottsgala den 17 mars.
Michel Tornéus silver på IEM!
Michel Tornéus silver på IEM!
Mån 6 mar
Michel tog ett silver på Inomhus-EM i Belgrad.
Michel ledde tävlingen från första omgången till näst sista hoppet i tävlingen där han oturligt och snöpligt nog blev omhoppad och nedpetad från guldtronen genom ett sämre andrahopp. Hur som helst så var vår stjärnlängdhoppare nöjd efter hur säsongen sett ut och det var ett skönt kvitto att ta med sig till den fortsatta träningen; vad som behöver jobbas på.
Michel gjorde sin i särklass bästa tävling för säsongen och han fick till ett par riktigt långa hopp i effektiv hopplängd men problemet var att plankträffarna uteblev eller att han trampade över! När Michel får till ansatsen och tekniken bättre så kommer det bli riktigt bra men nu när han bytt tränare och teknik så är det naturligtvis inget som kommer ske på en dag eller två. Kan Michel få ansatsen att stämma på konsistent basis så kommer det sannolikt bli riktigt långa längder i sommar!
Michel till final i IEM!
Michel till final i IEM!
Fre 3 mar
Michel Tornéus tog sig enkelt vidare till morgondagens längdhoppsfinal!
Michel imponerade stort då han tog kvalgränsen 7,96 i sitt första hopp! Han hade 20,4 centimeter kvar på plankan så den effektiva hopplängden var bra mycket längre! Michels fina prestation ger mersmak och det ska bli väldigt intressant att följa honom i finalen imorgon som går kl 19.32.
Rapport från Jacob Ewertzh
Rapport från Jacob Ewertzh
Ons 1 mar
Här kommer en första rapport från vår snabbe
USA-studerande sprinter Jacob Ewertzh!
Äntligen är tävlingssäsongen här! I Kalifornien finns ingen inomhussäsong, men det finns tävlingar utomhus från januari till juni. Jag har personligen tävlat två gånger i februari och försökt simulera det till så mycket av en inomhussäsong som möjligt. Därför har jag bara sprungit 60m och jobbat mycket med accelerationsfasen. Tyvärr har vädret inte varit på min sida utan Kalifornien slår regnrekord för millennium hittills. Som sagt har jag ändå sprungit två tävlingar i den 11-14 gradiga kylan och som bäst noterat 7,01. En tid jag inte är helt nöjd med men som är klart godkänd i lätt motvind och utan egentligt motstånd (tvåan i loppet sprang på 7,64). Det viktigaste var att få lite svar om hur jag ligger i träningsfasen och ändå ha en tävlingsperiod för att kunna prestera på max i sommar. Dessutom fick jag lite uthållighetsträning då jag sprang två heat per tävling med endast 3-4 minuter i mellan loppen.
Nu blickar jag med spänning fram emot en sommar som drar igång redan i april för mig. Nu ser dessutom värmen ut att vara på igång och det kommer gynna träningen lite extra. Det finns en hel del att förbättra innan dess men det är ju det som våren är till för. De tidiga tävlingarna kommer mest fungera som snabbhetsträning då mina huvudmål ligger i sommar och det är då jag vill vara formtoppad. Men man vet aldrig hur fort det kan gå med värme och vind på sin sida. Nu har jag en lite lugnare träningsvecka innan allvaret mot utesäsongen börjar. Jag hoppas det går bra för alla hammarbyare med er träning där hemma och att ni ser fram emot sommaren lika mycket som jag.
Nyhetsarkiv
Mars 2017
Utökade artiklar här nedan
Nostalgitorsdag
Nostalgitorsdag
Tor 30 mar
Tiden går fort i vår kära klubb! Här kommer ett par härliga nostalgibilder på några av våra aktiva.
Douglas succésäsong
Douglas succésäsong
Lör 11 mar
Vår snabbe och gänglige sprinter Douglas Hellbratt
sammanfattar en succéfylld inomhussäsong!
Grundträningen under hösten rullade på riktigt bra, jag kom in i det nya träningsupplägget ganska snabbt och trivdes väldigt bra med det. I slutet på november fick jag dock en liten överansträngning i högerbenet, men det löste sig relativt snabbt och förhoppningar om bra tider fanns fortfarande kvar. Målet under inomhussäsongen var att ta sig under 7 sekunder på 60m.
Första tävlingen blev Scandic Indoor Games där jag sprang på 7,17 i heatet och 7,06 i finalen. Jag var inte beredd på att det skulle gå så fort på första tävlingen, men det var ju bara att tacka och bugga för ett positivt formbesked.
Hammarbyspelen gick också riktigt bra, 7,08 i heatet och 7,06 i finalen. Var dock inte riktigt nöjd med finalen då jag upplevde att det inte fanns någon kraft i starten, tror det berodde på att jag värmde upp för mycket innan loppet, men prestationen var ändå godkänd från min sida.
Den tredje tävlingen blev Quality Hotel Games i Växjö. Jag hade oturligt nog drabbats av en grov förkylning ett par dagar innan tävlingen så det gick ganska dåligt, sprang på 7,15 i både heatet och B-finalen. Var beredd på att det skulle bli på det sättet, så besvikelsen var inte alltför stor.
Sista tävlingen innan IJSM blev Göteborg Indoor Games. Heatet slutade i ett PB på 7,03 samt kvalificering till B-finalen. B-finalen slutade också med ett nytt PB på 7,01, trots det blev jag oerhört besviken på mig själv. Kroppen kändes jättebra under dagen och jag hade på känn att jag skulle ta mig under 7 sekunder, tog det även lugnt på uppvärmningen för att undvika det som hände under Hammarbyspelen. Starten blev dock precis densamma, ingen kraft. Jag förstod inte riktigt vad jag hade gjort för fel, så kortfattat sagt blev jag skitsur men det var bara att bita i det sura äpplet och vara glad för ett nytt PB samt att jag klarade kvalgränsen till ISM i Växjö.
Innan IJSM fokuserade vi på starterna samt avslappningen i fullfartslöpningen, fick ihop dessa bitar ganska snabbt och det resulterade i fantastiska resultat på IJSM. I heatet sprang jag, otroligt nog, på 6,92! Ett PB med 13 hundradelar sedan säsongens start vilket var helt över mina förväntningar då 60m är min sämsta distans. I finalen sprang jag på 6,93 och kom på en fjärdeplats med bara 6 hundradelar från en bronsmedalj, har aldrig varit så nära en SM-medalj så jag kunde inte vara annat än nöjd.
Min sista tävling för säsongen blev ISM i Växjö där jag sprang på ett nytt PB med tiden 6,91. Tyvärr kvalificerade jag mig inte vidare till finalen, men jag var nöjd ändå.
Inomhussäsongen i helhet gick som sagt förvånansvärt bra, det är riktigt roligt att man har utvecklats mycket på så kort tid, även roligt att det har gått bra för träningskamraterna! Framöver gäller det att hålla sig skadefri och jobba mer med styrkan och explosiviteten, det ska bli riktigt intressant att se vad man kommer prestera utomhus!
Sprinthälsningar Douglas Hellbratt
Fem medaljer på IUSM!
Fem medaljer på IUSM!
Mån 6 mar
Klubben lyckades ta fem stycken medaljer under IUSM i Uppsala under helgen! Medaljskörden blev ett guld, två silver och två brons vilket var över förväntningarna! Våra ungdomar var på tårna och presterade som bäst när det gällde i Uppsalas nya hall!
Vi tog en dubbel i kula genom suveräne Stina Gustavsson och klassiga Klara Rådbo!
Stina slog nytt personligt rekord och även nytt klubbrekord i kula med fantastiska 13,65 och lade därmed beslag på guldet! Klara gjorde också en bra och stabil tävling och lyckades stöta sig förbi en konkurrent i sista omgången för att säkra silvermedaljen och hammarbydubbeln. Klaras resultat lydde 12,48.
Klara Rådbo tog även en medalj i 60mh där hon först slog nytt personligt rekord och förbättrade sitt eget klubbrekord till fina 8,73. I finalen förbättrade sig Klara ännu mer till nya rekord på 8,67 och tog med det en bronsmedalj!
Sira Gassama överraskade och drämde till med fina 5,59 i längd och tog på det en silvermedalj! Resultatet var även nytt klubbrekord med en centimeter! Hon sprang även på nytt personligt rekord (7,89) i 60m-finalen, där hon kom sexa.
Hanna Lindé tog sig till A-final på 400m med en tid på 59,26. Finalen öppnades stenhårt och Hanna tog en avvaktande position. Hanna kämpade hela vägen och lyckades i slutet pressa sig förbi till ett härligt Hammarbybrons på inomhusperset 59,01!
My Lindberg sprang 60mh men hamnade oturligt nog precis utanför finalen där endast tusendelar skiljdes och My hade tyvärr inte tusendelarna med sig denna gång.
Tilda Kapell slog nytt personbästa i stav med 3,38 och var mycket nära en medalj men fick nöja sig med en femteplats.
Jonathan Håkansson slog nytt persbästa i stav med en centimeter till 3,11. Jonathan har utvecklats fint denna vinter och fortsättningen blir spännande att följa!
Grete Ahlberg bäst i världen i vikt!!
Grete Ahlberg bäst i världen i vikt!!
Tor 2 mar
Grete Ahlbergs säsong har varit magisk! Från att egentligen inte ha velat kasta vikt till att bli bäst i världen! Här kommer en sammanfattning av den succéfyllda inomhussäsongen för ”guld-Grete”!
Kort sagt så var jag inte alls beredd på att den här säsongen skulle gå som den gjorde. Jag hade heller inte planerat att ha en säsong. Eftersom jag fick genomgå en ganska svår skada i ländryggen förra året har jag lärt mig en läxa och varit mycket försiktig med att inte påfresta min rygg och kropp. Vad som orsakade skadan är mycket diskuterat mellan mig, mina tränare samt min sjukgymnast. Till slut kom vi på att anledningen var för hög belastning med både tung styrketräning samt viktkastning i samma period vilket kroppen inte orkade. Därför har jag varit mycket försiktig och helt ärligt lite rädd att gå på viktkastningen igen. Sedan mars har jag varit helt frisk men fortfarande inte velat ta några risker i träningen. Men min huvudtränare, Mattias Jons, berättade för mig när jag tränade i Falun sist att jag skulle prova på viktkastning med ”liten ansats”, alltså inte fulla rotationer. Detta var i helhet syfte till annat än viktkastning men jag kände snabbt att jag kom in i det, utan några som helst skadekänningar.
Jag började nu träna viktkastning regelbundet varje vecka och hade helt glömt bort att jag tidigare var rädd för viktkastningen. Det kändes härligt och kul att få anstränga sig lite. Här funderade jag på om jag skulle kunna ha en inomhussäsong i alla fall. Men först ville jag få reda på hur långt jag egentligen kunde kasta med ”full ansats”, tre rotationer. Jag åkte iväg till Eskilstuna med ett glatt humör och inga förväntningar, jag har ju trots allt tränat två, tre veckor. Sedan två år tillbaka har mitt pers legat på 16,56m och förhoppningarna var att i alla fall ligga på samma nivå. Men nog blev jag glatt överraskad; 17.17m på första tävlingen. Det var ett härligt kvitto! Inte bara att jag nu kunde hantera viktkastningen utan skador, jag har dessutom utvecklats! Åkte ifrån tävlingen nöjd och glad med förhoppningar att kunna utöka perset lite till i alla fall. Men ”lite” har jag nog aldrig haft så fel över. Tre veckor senare, på Hammarbyspelen persade jag ytterligare några decimeter till 17.49m och dagen efter åkte jag till Norrköping och persade igen några decimeter till 17,82m.
Veckan efter detta gjorde jag nog min allra galnaste grej någonsin i hela min karriär! Inför Raka Spåret hade jag anmält mig till F19-klassen i vikt. Men jag ville främst vara med i kvinnoklassen, så jag anmälde mig i båda men hoppades på att jag kunde stryka mig från F19- klassen. Senare visar det sig att en av tävlingsarrangören, som jag känner väl, såg att jag var anmäld i båda klasserna. Så han såg till att F19-klassen skulle ske på förmiddagen och kvinnoklassen på kvällen. Då kunde jag inte riktigt stryka mig från den ena klassen för den insatsen, så jag såg bara detta som fler möjligheter till längder. Men inte trodde jag att det skulle bli säsongens galnaste tävling! I F19-klassen pressade jag en halvmeter till, första gången över dröm-18: 18.18m. Sedan åkte jag hem, käkade och vilade lite, kom tillbaka till tävlingen och persade ännu några cm i kvinnoklassen till 18.22m och låg nu Sverigeetta i F19- klassen med knappt 2m!
På JSM två veckor senare fick jag äntligen smaka på ett guld igen, speciellt efter förtroendet att jag aldrig skulle kunna återgå till viktkastningen. Så jag kände mig nöjd och var redo att lägga skorna på hyllan för inomhussäsongen. Men av någon anledning beslöt jag mig, ganska diskret, för att även ta mig till senior-SM. Jag hade inga förhoppningar och var dessutom väldigt lugn innan och under tävlingen. Jag hann knappt knyta skorna innan jag skulle persa igen, i första kastet till 18.64m. Vikt i kvinnoklassen har en ganska avancerad nivå i Sverige då de allra bästa presterar internationellt bra. Men jag kunde inte hålla mig för glädjeskutt när jag slutade som fyra på senior-SM! Absolut säsongens höjdpunkt!
Sedan åkte jag hem tillbaka till vardagen då jag trodde festen var över. Men sedan visar det sig, efter lite letande på internet, att jag är VÄRLDSETTA BLAND JUNIORER I VIKTKASTNING!!! Även åtta i Europa bland seniorer!! Hur skulle jag ens i mina vildaste drömmar kunna föreställa mig något liknande!?
Min säsong har varit helt överrumplad lugnt sagt då jag har ökat lite över 2 meter denna säsong! Jag var som sagt inte inne på att ha en inomhussäsong i början men jag är glad att jag genomförde den! Inte bara för att vinna JSM och ligga världsetta. Utan mer för att känna att jag har alla möjligheter. Även om det gäller viktkastning, då det är en enorm fördel att vara mycket stor, lång och stark vilket är mina svagaste sidor. Jag har bevisat att även jag, som är lite svagare än alla andra, kan nå upp i världstopp. Men det jag är allra mest glad över är att jag är helt frisk. Jag kan alltså ha en högre belastning i träning och tävling utan bekymmer. Efter perskastet på senior-SM tänkte jag på JSM förra året, i samma hall, då jag fick ta av mig skorna och hoppa av tävlingen gråtandes pga. smärta. Idag, ett år senare är jag världsetta med en stark och fin rygg.
Men nu ska jag självklart ladda för utomhussäsongen och se vad den kan bjuda, förhoppningsvis bra placering på Junior-EM i sommar.
Tack för mig!