Ny elitförstärkning i klubben!
Ny elitförstärkning i klubben!
Fre 31 okt
Vår elitverksamhet har förstärkts av snabbe häcklöperskan
Emma Tuvesson som kommer ifrån IFK Helsingborg.
Här kommer en snabb presentation av vårt nytillskott!
Jag är 23 år och kommer ifrån Helsingborg. Jag började träna friidrott när jag var 13 år gammal men då var det framför allt sprint och längdhopp som var mina grenområden. Jag började sedan specialisera mig runt 15-16 års ålder på 100mh som nu är min paradgren.
Mina meriter är framför allt SM-guld inomhus (2011) och utomhus (2013) på 60mh respektive 100mh. Men största meriten är då jag vann Finnkampen 2010 på 100mh. Mina personliga rekord är 8,29 på 60mh och 13,38 på 100mh.
Jag flyttade upp hit till Stockholm och Hammarby för att börja plugga ekonomi på Stockholms Universitet samtidigt som jag ville ha en nytändning i min friidrottskarriär med ny tränare och ny grupp med fler träningskompisar. Då kändes Hammarby perfekt!
Det känns jättebra att flytta hit till Stockholm, jag tycker verkligen om staden! Jag har en väldigt härlig känsla att ha kommit till min nya klubb och träningsgrupp! Jag känner många av kompisarna i gruppen redan sedan tidigare så det känns kanon. Vi har roligt tillsammans och peppar alltid varandra. Jag känner Frida Persson i gruppen väldigt bra då jag har tränat mycket tillsammans med henne då hon tränade för Helsingborg. Ända sedan jag var 15 år gammal har jag tränat friidrott med Frida där nere. Och innan dess så spelade faktiskt vi båda golf tillsammans!
När det gäller att sätta upp mål så är ett tidsmål för mig att springa 100mh under 13 sekunder. Det är en magisk gräns som jag kommer kämpa för att nå. Annars är målen internationella mästerskap där drömmen är att få vara med på ett OS. Mitt långsiktiga mål är OS 2020 i Tokyo. Mitt fokus kommer dock just nu att ligga på att hitta ett nytt träningskoncept för mig. Så här i början kommer jag inte ha så höga krav på mig själv utan ta det lite i taget. Jag har ju bytt både tränare, grupp och miljö så man får ge det lite tid i början.
Jag kommer definitivt tävla inomhus nu i vinter och då kommer det framför allt bli 60mh. Jag kommer även springa ett och annat sprintlopp på 60m utan häckar, möjligtvis något 200m-lopp också.
Emma Tuvesson
Terräng-SM
Terräng-SM
Tis 21 okt
I helgen genomfördes Terräng-SM. Klubben tog en individuell medalj och en lagmedalj. Utöver detta fanns det fler positiva insatser!
Hanna Lindholm hade ett lyckat mästerskap då hon stod för en fjärdeplats på 8km (29.47) och en sjätteplats på 4km (14.07).
I och med SM-poängen i tävlingen har Hanna nu tagit välbehövliga poäng i många olika svenska mästerskap. Hanna har i och med insatsen en mycket bra chans att bli uttagen till NM i terräng!
På den långa 12-km banan lyckades våra herrar ta ett lagbrons vilket var mycket positivt då det är första gången på länge som våra herrar har ett lag på denna sträcka och som dessutom tar en medalj.
I laget ingick Johan Hydén (41.43), Filip Segerberg (42.27) och Nils Spetz (42.42). Totaltid 2.06.52.
Lars-Erik Liljebäck tog en härlig silvermedalj på 8km i M55-klassen! Tiden blev 30.28.
Vi hade även en del mycket fina resultat av våra ungdomar som deltog i Svelandsmästerskapen i terräng som gick parallellt med SM. Johan Ekberg vann t.ex. 2km i P14-klassen.
Nyhetsarkiv
Oktober
Utökade artiklar här nedan
Sen rapportering från ett soligt septemberläger för Team -02
Sen rapportering från ett soligt septemberläger för Team -02
Tor 23 okt
Sammanslagningen till Team-02 startade med höstläger ute på Lida Friluftsgård. Efter sommaren tog tränarna i de tre 2002-grupperna ett beslut om att slå samman de aktiva till Team-02. För att få en bra skjuts in i det nya teamet föreslog vi att det skulle arrangeras ett sammanslagnings-/höstläger för tränare och aktiva.
Vi räknade ihop namnen på de aktiva och kom fram till att det stod 56 namn på listan. Av de beräknade vi att max 50 st var kvar som aktiva. Var kan man vara på läger med 50 aktiva 12-åringar och tio ledare? Med kort framförhållning gjorde vi en beräkning att 25-35 barn skulle vilja/kunna komma med på ett läger och till det fem tränare. Förslaget föll på Lida Friluftsgård, där bl.a. Team 98-99 varit några år tidigare med lyckat resultat. Peter Wikström på kansliet hjälpte till att preliminärboka och hade sådan tur att det fanns en helg ledig. Nämligen helgen 27-28 september.
Nu blev det bråda dagar. Det var bara tre och en halv vecka kvar till lägret, så inbjudan skulle ut, förslag på matinköp mm skulle fram. Efter fyra dagar hade nio barn och två ledare anmält sig. Hade vi missat att få ut informationen? Skulle vi ställa in det hela? Men efter lite mer ”reklam” på träningspassen släppte proppen och raskt blev det hela 29 barn, fem ledare och två föräldrar (som även fungerade som ledare på lägret) som var anmälda. Dessutom ett antal föräldrar som kunde ordna med skjuts till och från Lida.
Äntligen kom lördagen den 27/9! En strålande morgon samlades barn och ledare på parkeringen vid Enskede IP kl 09.00. Anders Frisk såg till att alla kom in i rätt bilar och skickade iväg dem. Magnus Berg åkte lite tidigare för att ordna med nycklar och andra praktiska bestyr ute på Lida. Bilarna rullade in en efter en och barn samt ledare samlade ihop sig på grusplanen utanför husen där vi skulle bo. Då en bil var på villovägar (”fel” Lida inknappad i GPS:en) blev det lite hoppövningar för övriga för att inte bara stå där! Det blev väldigt tydligt att barnen grupperade sig i små grupper med tidigare träningskompisar och tittade bara på ”de andra”, något som vi tränare hade som uppgift att ändra på med detta läger. När så alla var på plats samlade vi alla i ett rum i vandrarhusdelen för en powerpointpresentation om hur vi ville ha det på lägret med boende, träningsupplägg, mattider mm. Utdelning av nycklar och snabbt ombyte till löparträning, gruppfoto och därefter en runda i området under Magnus ledning för att veta var de olika träningsstationerna skulle vara. Träningsupplägget för helgen var fem grupper med barn blandade från de olika tidigare träningsgrupperna samt fem stationer bestående av spjut, häcklöpning, kula, sprint/reaktionsträning och diskus/slägga. Tidsspannet vid varje station var ca 45 minuter och 5-10 minuter för rotation. Det gav oss en station innan lunch och två stationer efter lunch under lördagen. Kvarstående två stationer skulle hinnas med på söndagsförmiddagen. Luncher hade vi beställt och intogs i restaurangen på Lida. Barnen var fulla av iver och under respektive ledares försorg för stationerna såg vi till att redskap i förekommande fall kom med till platserna. Det blev lite trevande både för barn och tränare vid första stationen, men vad gjorde det när vi hade ett fantastiskt väder och syftet inte var perfekt teknikträning utan att lära känna varandra.
Efter lunch var det vila och möjlighet att packa upp väskan och bädda under 1 ½ timme innan nästa pass. Istället för vila och bädda blev det jakt på alla kaniner som skuttar omkring på Lida. Med andra ord, precis samma som för de andra barn/ungdomsgrupperna som varit på Lida. När lördagens tre pass var slut samlades vi för lite tävlingar. I de fall de små grupperna inte riktigt hade funnit varandra innan, så blev det ett bra drag och samarbete under tävlingsmomenten. Olika hopptävlingar, dragkamp och stafett genomfördes med bravur av alla grupperna.
Så var det dags för nästa genomgång. Nu hade vi fått tillgång till konferenslokalen och Anders kunde visa del två av sin presentation. Denna del var mer inriktad på vad vi vill med Team-02. Hur ska vi bli ett team, när ska vi träna, vad ska vi träna, när ska vi tävla, mm. Med tanke på allt som hänt tidigare under dagen var barnen imponerande vakna och frågvisa, vilket var mycket positivt. När genomgången var slut fanns tid för dusch och ombyte, medan tränarna påbörjade att ordna för grillningen. Bord ställdes i ordning och dukades, grillar tändes och sallad mm. skars upp. Efter att korvar och hamburgare med tillbehör hade åkt ner i magarna var det bara att invänta mörkret inför den utlovade spökrundan, ett klassiskt inslag på Hammarbys helgläger. Det var inte så lite nyfikna ungar som tittade efter de ledare som tog en liten promenad ut i skogen. Men när vi alla kom tillbaka blev de lite fundersamma. Barnen delades upp i smågrupper om två och två eller tre och tre bakom ett av områdets hus samt släpptes iväg på en marschallupplyst stig in i skog över stockar och sten en stund efter varandra. Det efter att några ledare försvunnit igen. Härligt många skrik hördes längs rundan, hehehe! När alla kommit tillbaka, skriken tystnat och marschallerna släckts samlades vi i konferensrummet för snack och snacks. Många funderingar om vilka ledare som varit var utbyttes mellan grupperna.
Efter ett tag var det dags att gå till stugorna för tjejerna och sovsalen i vandrarhemmet för killarna. Det blev väl inte tyst med en gång, men på vilket läger blir det så? Under natten var det lugnt förutom att Mattias föll ur överslafen vid fyratiden. Ingen skada skedd och han var snabbt upp i sängen igen, för när Magnus gick för att se vad som lät var allt lugnt och tyst igen. Dag två började rätt så tidigt, med väckning kl. 07.30 inför morgonjoggen kl. 08.00. När alla var på plats sprang vi iväg på en runda på området. Samtidigt började Eerika plocka fram och duka upp för frukost. Solen började stråla direkt på morgonen, så mössor och handskar åkte av ganska snabbt. När joggningen var avklarad var det många hungriga magar att mätta. Där fanns det mesta att äta med smörgåsar, olika pålägg, mjölk, fil, yoghurt och flingor. Efter frukosten var avklarad och vi hade grovstädat var det så dags för våra stationer igen. Varje grupp hade två stationer kvar att genomföra, vilket vi hann med på förmiddagen. Strax efter kl. 11.15 samlades vi utanför vandrarhemmet tävlingar. Denna gång var det ”skidskyttestafett” på schemat. Vi la upp en rundbana på ca 150-200m som avslutades med att man skulle kasta fem st ärtpåsar i en plastback. För varje missad ärtpåse blev det ett straffvarv runt en liten bana bredvid växlingen. Det beslutades att alla skulle springa två varv var och alla kämpade med fullt engagemang. Det sprangs, kastades och hejades på så det lät över hela Lida. Härligt!! Efter en kortare paus fanns önskemål om revansch, så vi körde ett varv till för samtliga lag och ökade svårighetsgraden på kastningen. Det blev fler straffvarv, men alla körde på för fullt hela vägen in i mål.
Efter tävlingen serverades lunch. Under lunchen passade Eerika på att hylla de som varit med i Stockholmskampen under året. De fick ett diplom var samt delades det ut en medalj till Liv Oscarsson som varit med vid flera tillfällen. När lunchen var klar fanns det tid för att bädda ur stugorna och rummen och börja grovstäda. Ombytet fick vänta då vi hade ”Det stora jobbet” kvar på programmet innan vi skulle åka hem. Det innebar en rundbana på 550-600m med hinder som skulle passeras eller stationer för vissa styrkeövningar. Banan var dessutom dragen så att en station (armböjning) skulle genomföras inför publik bestående av Lidas fika/lunchgäster. Vi skulle hålla på i 25 minuter och hade som minimikrav att genomföra fem varv. Det kravet klarade alla och de snabbaste hann med hela tio varv, medan de flesta gjorde sju-åtta varv. I det varma vädret var det skönt med en vätskestation längs banan.
När så ”Det stora jobbet” var slutfört och alla fantastiskt duktiga barn genomfört allt detta på ett så bra sätt, blev det så tid för dusch, slutföra packning och sedan städa lokalerna. När det var gjort samlades alla för att fördelas till bilar enligt Anders noggranna övervakning. Alla fick plats och kl. 15.30 kunde vi lämna Lida precis som vi tänkt.
Som en kort sammanfattning av lägret kan vi säga att det kom 29 barn till lägret i små grupper. De deltog alla i lägret med liv och lust vilket förgyllde vår helg och ett TEAM där alla var med lämnade lägret, nämligen Team -02! Tack alla som ställde upp, föräldrar som barn, och gjorde detta till ett minnesvärt läger.
Säsongssammanfattning del 1/3ungdom
Säsongssammanfattning del 1/3ungdom
Mån 6 okt
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över utomhussäsongen 2014. De mest positiva resultaten sammanfattas härmed i tre delar, först ut ungdomsdelen!
Hanna Kapell
Hanna har gjort enorma framsteg efter sommaren då hon utvecklats till snabbaste tjej i Team 98-99 och gjort kanontider i sprint/häck. Med 12,77 i motvind på 100m och 25,88 på 200m, 14,61 på 100mh och 44,56 på 300mh har hon presterat imponerande resultat och stått för en mycket stark utveckling!
Grete Ahlberg
Grete har haft en fin säsong där hon slagit klubbrekord ett antal gånger. I diskus med 35,66, i slägga (4kg) med 50,64, vilket är nytt seniorrekord, och även såklart med den för åldersklassen "vanliga" 3-kg-släggan med imponerande 63,66! Det senare resultatet gör henne vill en kastarungdom i världsklass! Grete försvarade även sitt USM-guld i slägga då hon nådde 58,53. Hon stod även för en mycket viktig grenseger i diskus när våra ungdomar i FP17 vann Lag-USM!
Pernilla Hansson
Pillan har tyvärr fått stora delar av säsongen förstörda efter envisa skadeproblem och även sjukdomar har satt käppar i hjulen. Men ju längre säsongen gått, desto mer har Pernilla hittat tillbaka till formen och hon visar att hon har en enorm vilja och vinnarskalle då hon lyckades ta en bronsmedalj i tresteg på USM som hon säkrade i sista hoppet med 11,77. Håller sig Pernilla skadefri, då är hon på väg mot något stort nästa säsong!
Ida Fritzdorf-Kåberg
Ida var med och bidrog starkt till segern i Lag-USM då hon på tävlingen slutade tvåa, i hård konkurrens mot ett år äldre tjejer, på nytt klubbrekord i F16 i spjut med 39,19! Var även med i den avslutande stafetten på tävlingen i den hyperjämna kampen mellan oss och MAI, som till slut avgjordes till klubbens fördel med ynka 1,5 poäng!
Frank Förnestig
Frank avslutade säsongen på bästa sätt genom att hoppa till sig ett personligt rekord i längdshopp på 6,25. Toppnoteringen under säsongen utan hänsyn till vindassistans är 6,32 där han bidrog till det fantastiska guldet i Lag-USM! Frank är värdig klubbmästare i P16-klassen i längdhopp!
Marina Janhunen
Marina har haft oflyt med skador och sjukdomar men det är inget som får Marina att ge upp! Tvärt om, efter sommaren slog hon till med 44,53 på 300mh vilket är klubbrekord i F16-klassen och en mycket stark tid! Hon har även gått framåt på 100mh där hon på sensommaren slog personbästa i kraftig motvind med 15,43. Marina går in stärkt i den nya säsongen då hon vet att hon har mycket hög potential om hon kan hålla skador ifrån sig!
Josefin Herstedt
Josefin har visat upp härlig hoppning under säsongen och har belönats med klubbrekord både i sin ursprungliga F16-klass och seniorklassen trots skadeproblem! Hon är alltså bästa kvinna någonsin i klubben i stavhopp med 3,82. Enligt hennes tränare Lars-Christer Bergman finns dessutom klart högre höjder i kroppen! Hon har varit med på sitt första senior-SM för att se och lära vilket är en bra erfarenhet att ha med sig i framtiden!
Sebastian Hargerström
Sebbe har gjort en stabil säsong. På USM blev det dubbla silver i 300mh och stavhopp. På 300mh var noteringen 39,16 nytt klubbrekord i P16-klassen. I stavhopp så har han slagit nytt klubbrekord med den fantastiska noteringen 4,53! Detta resultat tog Sebbe tillbaka högst upp på stavhoppstronen i åldersklassen! Det finns mer att hämta i framtiden också!
Rodi Kay
Rodi är den snabbaste mannen i klubben utomhus på 60m i sommar! Med en tid på 7,44 i motvind satt på Täby Open i september visar han att utvecklingen går åt rätt håll! Han är även klubbmästare i seniorklassen på 150m med tiden 17,85 som även den sattes i motvind. På 100m har det blivit 11,42 som bäst där han även där är klubbmästare men i P16-klassen. På 200m har det som bäst blivit 23,48.
Rosanna Cianelli
Rosanna har haft det motigt en längre tid med skador och har blivit begränsad till stor del i sin träning och tävling. Hon har dock haft en härlig utveckling i spjut och inte minst kula då hon slagit nya klubbrekord i F15-klassen i båda grenarna med 34,82 respektive 12,78! Nu på slutet har Rosanna även kommit tillbaka i hoppgrenar också och har gjort några tävlingar i dessa. Hon lyckades även slå nytt klubbrekord i 6-kamp på Mångkamps-SM med 3621 poäng och var så när på en medalj trots att hon har tappat så mycket träning. Nästa år kan bli ett kanonår för Rosanna om hon kan hålla sig ifrån skador.
Carl Krüsell Berg
Carl har slagit klubbrekord i P16-klassen i slägga med ett resultat på 46,34. På USM kom han på en fin fjärdeplats och hade vittring på medaljerna! Förutom slägga så är Carl klubbmästare i diskus med en notering på 33,83 och kula med 11,72.
Felix Prins
Felix har slagit ett par klubbrekord under säsongen. I 80m med 9,89, i 80mh med 11,80 och även i längd där han tagit sig över 6-metersgränsen med 6,02! En fantastisk säsong för vår ungdomsmångkampare. Felix är klubbmästare i en rad grenar: 80m, 100m, 150m, 200m, 300m, 800m, 80mh, höjd och längd.
Sira Gassama
Sira har haft en makalös säsong! Klubbrekord i F13-klassen har slagits i 60m (8,13), 100m (13,06), 200m (26,45), 600m (1.42,05), längd (5,45) och tresteg (10,82). Sira har dessutom hoppat över 11 meter i tresteg i lite för stark medvind. 5,45 i längd är kanske det bästa resultatet, vilket hon satte i motvind (!) på DN-Galan Youth i somras! I tävlingen hade Sira hela fyra hopp över 5,37, samtliga i motvind! Kan Sira fortsätta sin fantastiska utveckling samtidigt som hon kan överföra sin superba hoppning när hoppning sker med planka, som inleds i hennes åldersklass till F14, så har hon alla chanser till ytterligare bedrifter!
Klara Rådbo
Klara är väldigt stabil i sin paradgren höjdhopp men även stabil i många andra grenar. I höjd har det blivit som högst 1,61, vilket är nytt klubbrekord i F13-klassen. Klara är med detta fina resultat bästa kvinna i klubben denna säsong! Innan hon klarade höjden har hon varit otroligt nära vid ett antal tillfällen men till slut lossande det med 1,60 på Stockholmskampens final för att sedan bli 1,61 dagen efter på STH-Cup. Hon har även slagit klubbrekord i 5-kamp med 4575 poäng. Hon har också tagit sig över drömgränsen 5 meter i längd i sommar flera gånger, med det längsta hoppet på 5,05. Pers har det även blivit i 60mh med 9,72.
Siri Lindvall
Siri har haft en fin säsong och har verkligen utvecklats! Hon har noterat 8,20 på 60m, vilket är ett kanonresultat! Hon har gått framåt i höjd med personligt rekord på 1,45 och framför allt i längdhopp där hon noterat fina 5,30, satt i motvind!
Markus Ögren
Skaffade sig en hög formtopp under sista delen av säsongen! Noterade 52,21 när han vann guldet på Skol-SM, vilket var personligt rekord med över sekunden. Med noteringen är Markus femte bäst i P16 i landet! Det blev även pers på säsongens sista tävling på 100m och 200m med 11,87 och 23,78.
Säsongssammanfattning del 2/3 junior
Säsongssammanfattning del 2/3 junior
Tis 7 okt
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över utomhussäsongen 2014. De mest positiva resultaten sammanfattas härmed i tre delar, här kommer juniordelen!
Jacob Ewertzh
Jacob har haft ytterligare en lovande säsong. Nytt personligt rekord både på 100m och 200m med kanontiderna 10,79 och 21,73, både satta på Wind Sprint. 200m-tiden var även nytt klubbrekord i P19-klassen. Han är femte snabbaste mannen i klubben genom alla tider på 100m och på 200mm den näst snabbaste! På JSM blev det två bronsmedaljer på distanserna. På Stafett-SM sprang han i P19-laget som noterade den historiska tiden 41,80 och tog brons. Jacob har alla möjligheter till att fortsätta den positiva utvecklingen om han kan undvika skador.
Andreas Almlöf
Andreas har gjort en satsning på lång sprint/häck från och med denna säsong. Detta har medfört att han slagit klubbrekord i P19-klassen på 400mh med 54,80, vilket endast är mindre än en sekund ifrån seniorklubbrekordet. Med noteringen är han fjärde bästa man i klubben genom alla tider på distansen. Det finns dessutom ännu mer att ta för Andreas på distansen. Andreas tog silver på 110mh på JSM med perset 14,57 vilket gav honom chansen att dra på det gulblåa tävlingslinnet i Nordiska Juniorlandskampen. Och som han gjorde det! Han tog en tredjeplats endast en tiondel från vinnaren, och blev överlägset bästa svensk på otroliga 14,33!
Alex Torgersson
Alex presterade det snabbaste loppet på 800m när det gällde som mest, i JSM-finalen blev det 1.54,12. vilket gav en fjärdeplats. Tiden är en knapp sekund från fjolårets personliga rekord vilket kan förklaras med att Alex haft skadebekymmer under säsongen.
Sunday Ojuri
Sunday har haft en lite rörig säsong men har nu i slutet blivit bättre och bättre för varje tävling och höjdpunkten kom på JSM där han tog silver på 100m på 10,69. Sunday har mycket stor potential till att springa på ännu bättre tider. Kan han få en längre period utan störningsmoment så kommer vår Hammarbyson att kunna blomma ut ordentligt.
Andreas Engwall
Vår sjunde bäste hammarbyare någonsin på 100m, Andreas Engwall, har haft stora problem med skador under framförallt andra halvan av säsongen. Trots att känslan inte var speciellt bra i Wind Sprint presterade han trots detta årsbästa med 10,94 på 100m, vilket faktiskt endast är sex hundradelar från det personliga rekordet. Starkt med tanke på förutsättningarna! Han sprang även 200m i början av säsongen på 22,34 vilket är den bästa tid han någonsin gjort på distansen. Nu verkar det som att Andreas har fått större ordning på sina besvär och kan han fortsätta på den vägen kan det bli en riktigt rolig säsong för Andreas nästa år!
Julia Wangenheim
Julia har slagit klubbrekord på 1500mh med 5,19,01 i K22-klassen, vilken är en tid som är mycket nära gällande rekord även i seniorklassen. Var även med och slog klubbrekord i K22 på 3x800m på Stafett-SM med 7.33,58 vilket också gav en härlig silvermedalj. Det har även blivit en personlig rekordnotering i 1500m med ett lopp på 4.56,67.
Gustaf Lidfeldt
Gustaf har denna säsong faktiskt slagit klubbrekord i P19-klassen med 9.56,45 i och med loppet han gjorde på Lag-SM i Borås. Loppet var ju av taktiskt karaktär så Gustaf har betydligt snabbare tider i sig om taktiken i loppet är den rätta. Tyvärr har det varit skadeproblem under säsongen för Gustaf. Han har annars slagit personligt rekord på 800m under säsongen med 1.58,95.
Abdi Yusuf
Abdi har haft en finfin säsong. Med personliga rekord på 800m och 1500m krossade under säsongen med 1.58,50 respektive 4.03,54 så är Abdi är mycket värdig klubbmästare i båda distanserna i sin åldersklass. Slutade på nionde plats på 1500m i JSM men kommer ha en bättre chans till en hög placering nästa säsong då han kommer att vara äldst i åldersklassen.
Daniel Rosberg
Daniel har denna säsong slagit personliga rekord i båda sina distanser, 11,14 på 100m och 22,72 på 200m. Var en stor del av P19-grabbarnas fina klubbrekord med 41,80 på 4x100m-stafetten på Stafett-SM. Daniels förstakurva i stafetten var riktigt grym och finns fortfarande kvar på de flesta hammarbyares näthinnor!
Erik Nyberg
Vår nye sprinter Erik har varit ett stort utropstecken sedan dess att han kom till klubben! Imponerande 10,99 på 100m gjorde honom till klubbmästare i P18-klassen. Klubbmästare är han dessutom i dubbla distansen i åldersklassen med fina 22,57. Det kommer bli extremt spännande att se vad vår explosiva kortsprinter kan prestera till inomhussäsongen på 60m!
Erik Grundberg
Vår tävlingsfrekvente horisontella hoppare har haft en härlig säsong! I längdhopp har det blivit fina 6,66, vilket är personligt rekord, sattes på JSM och gav en sjundeplats Även ett par pers i tresteg har satts, på JSM blev det 13,79 och en sjätteplats, men det ökande Erik senare i hemmatävlingen Udda Grenars Kväll på till 13,87.
Sara Pernbrink
Sara närmar sig 11-metersgränsen i successivt tempo. Under sommaren har det blivit personligt rekord med 10,90, vilket hon satte på JSM i Gävle. Hon hade dessutom en väldigt stabil hoppserie i tävlingen och det känns som att när den riktiga fullträffen kommer så kan det bli riktigt långt!
Fredrik Orrsveden
Fredrik har varit stabil under säsongen och har individuellt noterat 1.55,72 på 800m. Noterade en sjundeplats i JSM-finalen på distansen. Sprang i laget som tog brons på Stafett-SM på 3x800m med 5.53,24 och gjorde det bra då han slog inofficiellt personligt rekord. 52,15 har det blivit på 400m, vilket sattes på Världsungdomsspelen i slutet av juni.
Madeleine Rossi
Madeleine har gått framåt den här säsongen då hon slagit sina personliga rekord både på 100m och 200m med 13,13 i motvind och 26,16. Hon sprang dessutom tredjesträckan i det stafettlag som ordnade en härlig bronspeng i korta stafetten på Stafett-SM i Kil på tiden 48,77.
Valdemar Karlsson
Vår reslige höjdhoppare Valle är äntligen tillbaka! Han har varit extremt skadedrabbad och har mest hållit på med rehabträning till och från. Men nu har han genomfört sin första tävlingssäsong på länge. 1,94 har det blivit som bäst, vilket endast är tre centimeter ifrån det tre år gamla personliga rekordet. En klart stabil insats av Valdemar! När man varit borta en längre tid kan det ta en del tid innan man får allt att stämma. Kan Valle fortsätta sin skadefria tillvaro och träna på successivt under en längre tid så kan detta bli riktigt bra!
Philip Green
Philip slutar aldrig överraska oss. Vissa trodde att han slutat i klubben i samband med upplösningen av Janne Wulffs träningsgrupp och när han inte synts till på ännu längre så drog ännu fler den slutsatsen. Men sedan dyker helt plötsligt Philip upp, för många, från ingenstans och gör två lopp på 100m på SAYO i början av juni: 11,09 följt av 11,06! Båda pers! Han springer även 200m på tävlingen och noterar fantastiska 22,25, pers så det stänker om det! Han ställer sedan upp på JSM på 100m där han tar sig till final och noterar ytterligare ett fint personligt rekord, 10,82 på 100m! Philip är tillbaka!
Niklas Jonsson
Tog poängplats i och med en femteplats på 2000mh på JSM i Gävle på 6.13,76. På 800m har det som bäst blivit 1.57,57 och på 1500m 3.56,65 vilka båda är en sekund från de personliga rekorden. Har haft en del problem under säsongen men dessa har nu sett ut att kunna lösas.
Säsongssammanfattning del 3/3 senior
Säsongssammanfattning del 3/3 senior
Ons 8 okt
Nu när tävlingssäsongen är avslutad och grundträningsperioden har inletts för de flesta aktiva så kommer här en härlig tillbakablick över utomhussäsongen 2014. De mesta positiva resultaten sammanfattas härmed i tre delar, här kommer seniordelen!
Abeba Aregawi
Abeba Aregawi tog en härlig silvermedalj när hon kom tvåa på 1500m i EM. Den bästa tiden under säsongen blev 3.57,57 på distansen vilket hon presterade i New York i juni månad. Vår världsstjärna har tyvärr haft skadeproblem under säsongen och inte riktigt kunnat göra sig själv rättvis men kan hon lägga skadorna bakom sig så kan vi nog få se Abeba prestera likt fjolårets succésäsong!
Benn Harradine
Vår hammarbyaustraliensare har haft en del skadeproblem under säsongen men öppnade säsongen på ett stabilt sätt med 65,94 som bäst i Brisbane i slutet av mars. Benn är en mycket stabil diskuskastare som har haft en ofattbart hög lägsta nivå på 65 meter de sju senaste säsongerna! Kan mycket väl få till fullträffarna till nästa säsong då hans stora mål är OS i Rio de Janeiro 2016.
Michel Tornéus
Vår stjärnlängdhoppare har gjort en stabil säsong. Huvudmålet för säsongen var EM. Han kom femma i EM-finalen med årsbästat 8,09, och endast sex centimeter från silvret. Han har mer att ge men har tyvärr inte fått till den där riktiga fullträffen som vi vet att Michel sitter inne med. På nationell nivå vann Michel längdhoppet i Lag-SM i Borås på 7,94 i ett kontrollerat hopp med marginal på plankan. Han tog dessutom sitt 15:e SM-guld på Friidrotts-SM I Umeå där publiken hjälpte honom till ett 8-metershopp i och med 8,01. Vår superlängdhoppare har även hunnit med att bli pappa!
Jasmin Sabir
Klubbens stjärntrestegshoppare har haft en kanonsäsong! Hennes fantastiska SM-tävling var höjdpunkten på säsongen där hon i trestegstävlingen tog guldet, hoppade över sitt gamla personliga rekord och klubbrekord hela fem gånger i rad och över 13 meter i samtliga av tävlingens hopp! Serien: 13,06, 13,20, 13,22, 13,25, 13,28, 13,10. Hon hoppade dessutom 6,00m i längdhopp för första gången någonsin! Hon representerade dessutom landslaget i Nordisk/Baltiska mästerskapen och Finnkampen!
Tony Darkwah
Vår kraftfulle kortsprinter visade redan under inomhussäsongen att han skulle vara att räkna med även utomhus. Tony har äntligen fått ordning på sina skadeproblem och har stundtals visat upp finfin form! På Wind Sprint i Sundsvall sprang han på den otroliga tiden 10,57 i helt vindstilla. I finalen noterade han ännu ett säsongsbästa och den bästa tid har gjort på flera år, nämligen 10,55, (Perset från 2010 ligger på 10,52). Tiden var nytt klubbrekord! Men 10,57-tiden var den som verkligen imponerade då det sattes i 0,0-vind och här kan Tony hämta ytterligare tid! Han har absolut möjlighet att springa nedåt 10,4 och kanske till och med under! Tony behöver fortsätta hålla sig skadefri och få till första delen av loppet för att kunna bli ännu snabbare! Tony har även sprungit 200m i början av säsongen och gjorde det bra, då han med 21,95, dessutom i motvind, sprang in sig som den femte snabbaste mannen genom alla tider i klubben!
Frida Persson
Frida har visat upp att hon har en stabil nivå och en extremt hög lägsta nivå under säsongen! Trots att Frida varit tvungen att kämpa i motvind stora delar av säsongen pga. skada så har hon ändå presterat otroligt bra! 58,15 på 400mh blev säsongsbästat vilket endast är ett par tiondelar från hennes personliga rekord! Hon tog hem SM-guldet trots att hon var tveksam till start överhuvudtaget på SM. Riktigt starkt av Frida att kunna prestera på en sådan hög nivå sett till förutsättningarna!
Mehdi Alkhatib
Mehdi har gjort en stabil säsong! Mehdi försvarade sig höjdhoppstitel på SM i Umeå efter en rejäl duell! Efter omhoppning fem gånger lyckades vår reslige höjdhoppare äntligen ta titeln i sitt 17:e hopp! 2,16 har det blivit som högst under säsongen men på SM var han rejält nära 2,20!
Erik Ehrlin
Erik Ehrlin har vuxit till Sveriges bäste trestegshoppare under säsongen! Vi som satt på läktaren på Ryavallen i Borås och bevittnade Eriks trestegshoppning på Lag-SM där han hoppade 15,33 i -3,3 motvind kommer ihåg vår geniala elittränare Oscar Gidewalls visdomsord efter hoppet, "det där hoppet har Erik potential att förbättra till runt 1 meter längre". Mycket riktigt. Först slog han till på Gefle Games med ett monsterhopp på 16,28, vilket innebar första gången någonsin över 16 meter plus att han slog Hammarbylegenden Johan Attersands tidigare rekord! Sedan, när det gällde som mest på SM, visade han sig vara bäst när det gäller och då hoppade han åter över 16 meter med ett hopp på 16,15 och säkrade guldet!
Lynette Morgan
En renässans av Lynette har skett då hon har varit som på nyttfödd den här säsongen! Hon har sprungit snabbt på 100m med 12,06, på 200m 24,55, på 400m 55,87, samtliga personliga rekord! Men bomben måste ändå ha varit hennes 400mh-prestationer! På SM i Umeå springer hon på fantastiska 58,71 och tar silver! När man ser hennes utmärkta häckteknik kan man inte förstå faktumet att hon inte tränat så mycket häck. Prestationen gav Lynette en plats i landslaget på Finnkampen!
Ritchie Moba
Ritchies formkurva har pekat uppåt i sommar men tyvärr fick han stå över SM och den senare delen av säsongen pga. skada. 7,33 i längd har det blivit i sommar och det såg absolut ut som att Ritchie hade betydligt längre längder i kroppen. Nästa säsong kommer Ritchie komma tillbaka och vara taggad till tusen!
Jonathan Eklund
Vår pålitlige stavhoppare har fått ett lyft den här säsongen signerat Toby Stevenson. Toby har fått Jonathan att se en ny dimension i stavhoppandet och har varit till stor hjälp under säsongen. 4,86, som Jonathan hoppade i Lag-SM finalen i Borås är personligt rekord och Jonathan har även högre höjder i sig, då han i tävlingen även var nära på 4,96!
Love Fältström
Love har äntligen kommit igång efter långa perioder av kämpande mot skadorna. Med perset 7,11 är Love tredje bästa längdhoppare i klubben och på god väg mot en positiv utveckling. Kan han hålla sig ifrån skadorna nu och fortsätta på denna väg så kan klubbens talang blomma ut på riktigt och då kan det bli riktigt långa längder för Love!
Sofia Hellberg-Jonsén
Vår tillfälligt hemvändande långsprinter kom hem i maj månad för att förstärka laget lagom till Stafett-SM. På 4x400m-stafetten bidrog "HJ" med sin superba tredjesträcka vilket till slut gav en härlig silvermedalj på supertiden 3.42,15! Hon sprang även startsträckan i det kvinnliga 4x100m-laget som tog brons på 46,59. Hon blev klubbmästare på 400m med 55,43. På SM blev det en fjärdeplats på distansen efter att modiga Sofia öppnade riktigt hårt i ett mycket fint försök till att springa till sig guldet. Nästa gång kommer det gå ändra fram Sofia! I slutet av augusti åkte hon tillbaka till USA. Representerade Sverige i Lag-EM i juni månad.
Emil Lerdahl
Emil gjorde ett kanonmaratonlopp i Sevilla i slutet av februari där en snabbare andra halva av loppet (10 km 32:56, halvmarathon 1:10:48) bäddade för den fina sluttiden 2.20.14 som är personligt rekord. Emil blev i och med detta uttagen till EM-maran i Zürich! Där sprang han på 2.27,17 på den svåra EM-banan.
Hanna Lindholm
Hanna har haft en kanonsäsong i år som inleddes i maj med en väldigt fin debut på maraton då hon sprang in på 2.45 i Hamburg. Denna prestation ledde senare till att Hanna fick springa EM där hon återigen gjorde en fin prestation genom att sänka sitt pers till 2.44 på den tuffa banan! Alla minns väl när Hanna offrade sig för laget på Lag-SM kvalet i Västerås, och gick in och sprang 800m fast hon skulle springa 5000m bara 40 minuter efteråt..Hanna gjorde dessutom en superinsats på 800m då hon kom trea 2.19,02. 5000m vann hon.
Stine Tomb
Vår norsksvenska Stine har inte sprungit några lopp på sin bästa distans 400mh men hon har gjort väldigt bra ifrån sig på 100mh då hon har förbättrat sig oerhört mycket! På SM i Umeå blev hon andra bästa kvinna genom alla tider i klubben med ett kanonlopp på 14,06, vilket gav en sjundeplats i loppet.
Sophie Kling
Sophie har under säsongen slagit klubbrekord i diskus med 37,83. I kula har det blivit nytt personligt rekord på 12,60, vilket innebär att hon är fjärde bästa kvinna i klubben genom alla tider med endast några centimeter från andraplatsen! Har haft skadeproblem och finns betydligt mer i kroppen att få ut på tävling för Sophie.