Positiva resultat på Hammarbyspelen!

Mån 30 jan
Michel Tornéus gjorde sin säsongsdebut på en tävling i Boston. Det blev endast ett godkänt fullföljt hopp som mätte 7,80 vilket var en okej inledning för vår stjärnlängdhoppare.
Grete Ahlberg ställde upp i viktkastning och nådde 17,49. Hon kastade även 17,82 och förbättrade sitt eget klubbrekord.
Erik Ehrlin gjorde nästintill sin bästa säsongsinledning någonsin då han skuttade iväg 15,71 i tresteg! Det bådar gott för framtida tävlingar för Erik! Kvalgränsen till ISM på 13,80 överskreds med råge.
Klara Rådbo ställde upp i fyra grenar och tog tre guld och ett silver. 5,51 i längd, storpers i kula med 12,36, 8,94 på 60mh och 1,66 i höjd med bra försök på 1,69.
Snabba Grabbar!
Våra sprintgrabbar var en av höjdpunkterna på tävlingen! I manliga 60m tog vi en mäktig Hammarbytrippel genom Desmond Rogo 6,93, Amadou Sussoho 6,99 och Douglas Helbratt 7,06. Personliga rekord för de två förstnämnda och Amadou klarade även kvalgränsen till ISM och var första gången under 7 sekunder.
Även Kidus Yohannes satte nytt personbästa med 7,26. Det gjorde även Kalle Nie på 7,31.
Rodi Kay sprang som bäst på 7,23. Markus Ögren noterade 7,25.
Abdullahi Adan vann 1500m och klockades för 4.10,91.
Timothy Olsson vann tresteg på 13,96.
Paul Förnestig kom tvåa på 60m och satte nytt pers och klubbrekord på 7,26! Sabiti Nahimana satte dubbla personbästan i 60m på 7,49 och i kula på 12,75. Jacob Palmerstedt gjorde ännu en fin stavtävling och satte nytt pers på 3,83.
André Barroso Johansson satte nya pers i 60m och höjd och noterade 7,60 respektive 1,79. Yasmin Jelassi vann och satte nytt pers på 60m med fina 7,79. Jasmin Sabir sprang 60m för första gången på lång tid och satte ett prydligt personbästa med 7,81. Marina Janhunen sprang 60m och 60mh och noterade dubbla personbästan med 8,06 och 9,43.
Filippa Ramberg satte även hon dubbla personbästan på 800m och 1500m med 2.24,38 och 5.05,96. Filippa underskred kvalgränsen till IJSM i det fina 1500m-loppet!
Madeleine Rossi hoppade tresteg och noterade 11,05.
My Lindberg satte nya pers både i 60m och 60mh. På 60m blev det 8,04 och på 60mh 9,04. Hanna Lindé satte nya pers på 60m och 200m med 8,16 respektive 26,26. Josefine Sandelius slog nytt pers på 60mh med tiden 9,02. Isa Hausmann slog nya pers i höjd och stav med resultaten 1,63 och 3,13. Tilda Kapell gjorde en ny bra stavtävling när hon vann på 3,23. Fullständiga resultat finns härHär finns bilder från tävlingen.


Midnattsloppströjor skänkta till Afrika!

Tor 26 jan
Klubben har fått en fystränare, Fredrik Nelson, som kommer vara involverad främst för ungdoms- och juniorgrupperna!
Här kommer en kort presentation!

Hej allihopa!
Jag heter Fredrik Nelson, och jag kommer finnas till hands på hos er HIF som fystränare, främst för ungdoms och junior-grupperna, men också på andra ställen där behov finns.
Några av er kanske redan har träffat eller skymtat mig i gymmet på Enskede IP, men här kommer en kort presentation av vem jag är.
Min idrottsliga bakgrund började med ishockey och fotboll hemma i Glimåkra i nordöstra Skåne, och har sedan fortsatt med innebandy, löpning och boxning.
På senare år har jag utbildat mig till personlig tränare och även gått tränarutbildning Steg 1 hos Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Eleikos Strength Coach Level 1.
För tre år sedan träffade jag Benn Harradine, och vi har sedan dess tränat tillsammans och utvecklat en fin vänskaps- och mentorsrelation som jag uppskattar mycket.
När Benn presenterade idén att hjälpa till med fysträningen i Hammarby Friidrott, var jag inte sen att nappa.
Jag ser verkligen fram emot att få hjälpa till med träningen i gymmet, och att förhoppningsvis kunna hjälpa klubben och våra aktiva till sportsliga framgångar, men också att ha kul på vägen dit!

Med varma hälsningar, Fredrik Nelson


Midnattsloppströjor skänkta till Afrika!

Fre 20 jan
Klubben har skänkt Midnattsloppströjor till välgörenhet i västra Algeriet!
I slutet av februari går Sahara Marathon i det västsahariska flyktinglägret i västra Algeriet. Loppet drar folk från när och fjärran.
Här i det sandiga lägret har människor bott i mer än 40 år, strax utanför sitt egen landsgräns. Just där går loppet.
I lägret finns ungdomar som ingår i ett friidrottslag som nu aktivt och glatt tränar inför det kommande Sahara Marathon - loppet har flera delsträckor (både korta och långa) som nu inspirerar ungdomarna till träning, glädje och lek. Numera görs träningen bäst i de Midnattsloppströjor som Hammarby IF Friidrott skänkt!
Ungdomarna bugar och tackar - och lägger in en extra växel för mer skoj. Tack Midnattsloppet och Hammarby Friidrott


Speciella Hammarbyögonblick del 3/3
SM-Succén i Umeå 2014!

Tis 17 jan
Klubben gjorde på SM 2014 i Umeå sitt bästa SM någonsin i modern tid då vi tog hem hela 5 guld och 2 silver! Värt att uppmärksamma är att Oscar Gidewalls hoppgrupp stod för fyra stycken av gulden!
Michel Tornéus tog en solklar seger i längd på 8,01. Mycket starkt av Michel att kunna prestera ett åttametershopp på ett SM! Michel vann såklart ohotat.
Mehdi Katib vann höjd efter en härlig duell med omhopp. Det var en riktig nagelbitare! Mehdi var exakt lika i tävlingen med sin konkurrent och det krävdes fem skiljehopp innan guldet stod klart. Detta var sannolikt den tävlingen Mehdi gjort flest hopp i någonsin då han gjorde hela 17 stycken! Mehdi hade även ett utmärkt försök på 2,20! Segerresultatet blev 2,16 men skiljehoppet som avgjorde tävlingen kom på 2,14.
Erik Ehrlin hade stort självförtroende efter sitt dunderpers på 16,28 i Västerås 2 veckor innan mästerskapet och tog hem segern i tresteget på goda 16,15.
Jasmin Sabir hoppade även hon lysande i tresteg och hade alla sina sex hopp över 13 meter. Det längsta 13,28 räckte till seger. Att notera är att hon lyckades med att slå personliga rekord fem gånger i rad i sina första fem hopp, vilket verkligen inte tillhör några vanligheter!
Både Frida Persson och Lynette Morgan Imponerade i försöken på 400mh där de vann varsitt försöksheat. I finalen sprang de båda mycket fint och det var jämnt på upploppet! Frida försvarade sitt guld från året därinnan när hon vann på 58,47 före en väldigt imponerande, pånyttfödd, Lynette som krossade sitt nysatta personliga rekord och noterade finfina 58,71!
På mixstafetten 4x100m kom klubben tvåa med tiden 43,99, i laget löpte Lynette Morgan, Sofia Hellberg-Jonsén, Sunday Ojuri och Tony Darkwah.
De flesta av våra bästa aktiva var i hög form under SM 2014 och var även skadefria och lyckades därför prestera så bra! De har riktiga vinnarskallar och var som bäst när det väl gällde.
Vi kommer minnas detta fantastiska SM en lång tid framöver i klubben!


Speciella Hammarbyögonblick del 2/3
Rekordåret 2013!

Tor 12 jan
Året 2013 var utan tvekan det bästa i klubbens historia!
Året präglades av rekordnoteringar i det mesta vilka än idag i många fall fortfarande gäller som rekord i klubben.
Antalet SM-poäng är med 403 stycken den högsta noteringen klubben någonsin uppnått. Vi kom fyra med denna notering.
Likaså antalet SM-medaljer som blev hela 58 stycken med 117 stycken medaljpoäng.
Vi har en rekordnotering på antalet personer på landslagsuppdrag med 23 stycken uppdrag utförda av 13 personer.
Även i statistiken i antal betalande medlemmar slogs rekord i det totala antalet då vi som mest då hade 1377 stycken medlemmar.
Antalet deltagare som finns med på Sverigestatistiken är också rekordstort både inne (115 st) och ute (151 st).
Hammarby har också år 2013, herrar och damer tillsammans, gjort sitt bästa år någonsin sett utifrån antal standarpoäng! Herrarna fick ihop 74 poäng, vilket gav en tredjeplats i tabellen! Kvinnorna slutade på 52 poäng, vilket då var den högsta noteringar någonsin i klubbens historia! Rekordnoteringen gav en fjärdeplats i damtabellen.
Vi tog under 2013 också flest SM-poäng (SFIF) någonsin i klubbens historia med 25,75 vilket gav en femteplats totalt bland Sverige klubbar.
Midnattsloppet Stockholm slog nytt rekord med 36 000 löpare.
Friidrottsskolan gick också väldigt bra med 1367 stycken deltagande barn under fem veckor vilket är en av de bästa noteringarna!
Vi minns 2013 med glädje då det var ett sådant lyckosamt år och ska göra allt i vår makt för att år 2017 ska bli minst lika bra!


Speciella Hammarbyögonblick del 1/3 Midnattsloppet 2014!

Mån 9 jan
Ett Hammarbyögonblick som är ett av de mest speciella någonsin i klubbens historia är Midnattsloppet 2014.
Denna upplaga av Midnattsloppet slog vi europarekord när loppet i Stockholm blev europas största 10 kilometerslopp med 42 044 anmälda löpare! Det blev även rekord i Göteborg med 14 486 löpare. Tillsammans med Midnattsloppen i Göteborg, Helsingfors och Malmö var det mer än 70 000 anmälda till loppen.
Vi minns alla den rosa deltagartröjan som var årets färg!
Vårt fantastiska Midnattslopp på Söder har expanderat kolossalt det senaste decenniet. Åren 2010-2014 har vi ökat med otroliga 22 procent per år! 2010 var Henrik Balkanders första år som tävlingsledare och kan ta åt sig mycket åt äran för loppets fina utveckling.
Från år 2004-2014 har deltagarantalet bara gått uppåt, och jämfört med 2010 var startfältet dubbelt så stort!
Stämningen under rekordåret var fantastisk och gick inte att ta miste på! Som vanligt gick loppet mitt i pulserande Södermalm, och atmosfären som skapades av alla löpare, musiken, sambadansen och åskådarna var minst sagt magisk!
Vår suveräne projektledare Henrik Balkander var mycket stolt efter rekordloppet och kommenterade:
– Allt gick bra, under de fem åren tidigare som jag varit projektledare så var det här det lugnaste.

Nyhetsarkiv
Januari 2017

Utökade artiklar här nedan


Möt två av eldsjälarna bakom Midnattsloppet

Ons 11 jan
En Speaker och en Starter. En Entusiast och en Ordningsman. Willy Berggren och Ingvar Åström har funnits med sedan starten av Midnattsloppet 1982.
Denna nyhet är saxad från Midnattsloppets hemsida.
– Ibland när vi ser ut över havet av startande idag, så kan vi knuffa på varandra och konstatera: Det var vi som startade det här.
Kaos bakom kulisserna blev en medial jättesuccé
Från 2 852 startande löpare debutåret 1982 till 42 000 anmälda löpare år 2014 är den smått osannolika utvecklingen av loppet på Södermalms gator i Hammarby IF:s regi. Ett 35-årigt evenemang som har en historia fylld av historier. Willy och Ingvar är två som kan berätta dem. Willy som i alla år haft speakerollen och Ingvar som år efter år lyft startpistolen och skjutit iväg flodvåg efter flodvåg av löpare i Södernatten. En historia som hade kunna ta ett abrupt slut redan den första augustikvällen 1982.
– Vi hade inte hunnit tänka så mycket på detaljer som att vi behövde el till högtalaranläggningen. Men så såg en av oss en man som kom släpande på två resväskor: Bor du här? frågade vi. Det gjorde han så vi fick ström via hans lägenhet. Efter bara några minuter slocknade det igen. Det visade sig att det var en korvgubbe som helt enkel hade snott elen. Men det löste sig igen.
Premiärrundan hade också regn på schemat. Det ställde till det eftersom nummerlapparna hade en remsa som skulle tas av och sättas på en spikbräda vid målgång.
– Men det regnade och de där remsorna funkade ju inte alls. Det blev stora köer efter målgången och det är ju inte så lyckat, konstaterar Willy.
Det var med andra ord mer eller mindre kaos bakom kulisserna men trots allt fungerade det och dagen efter kom en riktig glädjechock.
– Media, med DN i spetsen, beskrev det hela som en jättesuccé och en rolig och ny händelse i Stockholm. Det kändes fantastiskt.
Ett lopp med lika många historier som eldsjälar
Ett par år anordnades karnevalståg före loppet. En stor läktare byggdes upp på Hornsgatan. Ett ekipage i tåget ett år var en gigantisk ballong föreställande Globen som under två timmar blåstes upp med hjälp av specialdammsugare på Kanalplan. 40 000 kostade kalaset och sex hockeyspelare hade engagerats för att bära den.
– Den tid de skulle komma förbi oss och förvarnade vi i högtalarna: ”Nu kommer snart Stockholms stolthet, den fantastiska Globen..”
När de svängde in på Hornsgatan så var det något annat som dök upp: En Pizza. En ganska bubblig och svajig sådan eftersom bara lite luft här och där fanns kvar.Det visade sig att de hockeykillarna inte riktigt orkat med det hela och ballongen hade bland annat fastnat på staketet runt Kanalplan och redan där började luften pysa ur.
De första tio åren gick allt runt med ideella krafter. Och det gällde också uppstädningen. Willy minns ett år efter det att ”efterfesten” varit på Zinkensdamm. Gräsytan var helt täckt med fimpar, jag tror att jag plockade 5000 fimpar den dagen.
Att ordna ett stort engagemang har också krävt samarbete med polisen.
– Minns en kvinna som ringde mig hon ville att vi absolut måste stoppa loppet för att hon inte skulle bli störd. Jag påpekade ju förstås att det inte gick eftersom det var en så stor apparat. Då hotade hon att gå till polisen med saken. Ja, det kan du nog göra, men de är nog upptagna för hela polisledningen ska springa loppet.
Deltagartröjan och löpareden
Musikupplevelser har varit ett inslag i Midnattsloppet ändå från första början. Många kända artister, mycket samba, och en rad gospelsångare och andra som följt löparna genom åren. Midnattsloppets arrangörer har aldrig varit rädda för förändringar och nya saker.
– Vi har varit först i många sammanhang och det är vi stolta över, säger Ingvar Åström.
Ett år hade man löparnas förnamn på nummerlapparna, en succé bland löpare och publik, något år år senare inleddes dess motsats, alla fick samma färg på funktionströjorna. Det blev ett första år med ett gult anonymt hav av människor. Ändå succé igen bland löparna och publik. Och de gemensamma tröjorna har hållit i sig, bara färgerna växlar.
– Löpareden är en annan sak. Att alla stannar upp, höjer sina nävar och svär eden. Och löparnas allsång till ”Just idag är jag stark” strax innan start hör inte direkt till vanligheterna heller, säger Ingvar Åström.
De är fyllda av historier, men för de två handlar det inte bara om nostalgi. Midnattsloppet är ett i högsta grad ett levande väsen och de är fullt aktiva ännu i loppets utveckling.
De talar om Midnattsloppet 2.0, en utveckling som inleddes i mitten av 2000-talet som också ledde fram till att Midnattsloppet blev ett eget bolag 2010.
– Sedan dess har fokus helt legat på löparnas upplevelser, inte i första hand på publikens. Det har varit en sund utveckling och publiken har inte minskat för det, konstaterar Willy Berggren och Ingvar Åström.