Nyhetsarkiv 2007

Therence fortsätter vinna!
Therence Mbonabirama vann ett lopp på 5000 m i Köpenhamn i onsdags på fin fina 14.06 (pers med 24 sekunder) och han slog två kenyaner lekande lätt i spurten. Therence har under våren vunnit tre lopp på ”sina” sträckor och gjort det med stil över duktiga löpare både på bana och i terräng.

Fina framgångar på Minimarathon!
Hammarby hade flera fina framgångar på Stockholm Mini-Marathon i söndags. 
Bäst av alla gick det för Patrik Nilsson som i P17-klassen kom tvåa. Detta trots att han möter flera motståndare som är ett år äldre!! Patrik har börjat säsongen mycket starkt, och det ska bli spännande att följa honom framöver. I samma lopp som Patrik gjorde David Tholander ett bra lopp och slutade nia. 
Elin Jonsson tog samma placering i F17. Lillebrorsan Niklas Jonssonvar lite värre och kom sexa i P15. Lovisa Grönros från 93-gruppen kom trea i den hårda F14-klassen, bara sex sekunder från segrarinnan.Camilla Nyqvist 97:1 gruppen kom som sämst femma i klassen F10 (startgrupp 13) i Minimaran. Hon blev placerad femma vid prisutdelningen men står som trea i resultatlistan. Arrangörerna ska titta på videofilm från målgången för att klargöra den verkliga placeringen.

Emil Lerdahl bra prestation på Marathon!
Emil Lerdahl gjorde en heroisk insats på årets SM-mara. I stekhet värma kämpade han sig i mål som 19:e man och nådde sin främsta SM-placering genom att komma åtta, tiden blev blygsamma 2.37.23. Intressant vad Emil kan åstadkomma under bra förhållanden.
Martin Rappe fullföljde även han och kom i mål som 41:a på tiden 2.48.42 men 25:a om man räknar bort utländska deltagare.

Erik & Johan på Internationell tävling i England – Manchester
Erik Emilsson och Johan Klinteskog tävlade på en breddtävling i England med många heat i de olika löpdisciplinerna. Erik gjorde en bra insats i B-finalen över 1500m och slutade sexa på 3.46.60. 
Johan slutade även han sexa men i C-heatet på 800m på för Johan måttliga 1.52.19.

Thobias Ekhamre  i Holland - Leiden
Thobias Ekhamre testade formen på en tävling i Holland och gjorde det med eftertryck. Det blev en tredjeplats i C-heatet på nya personliga rekordet 1.52.57.

Nationaldagsspelen 2007 blev en succé!!!
"Vår ambition är att skapa de häftigaste arrangemangen" - så står det i vårt målsättnings-
dokument för Hammarby friidrott...
Den 6 juni arrangerades "Nationaldagsspelen" i Hammarby Sjöstad för tredje gången. Det blir bara bättre och bättre! 
Du som var där kunde konstatera tusentals åskådare, perfekt väder och en härlig uppvisning av många olika idrotter. 160 tävlingscyklister i 50 knyck på en kurvig 1200m varvbana (häftigt!), eller 100 inliesåkare i 50 km i timmen längs Hammarby Allé, dessutom rodd i häftiga "åttor", ans, pingis, golf, friidrott, kanot, orientering, stavgång, mountain-bike, friidrott, handboll och vårt eget "Sverigelopp".
Återigen ser det ut som om Hammarby Friidrott är på väg att skapa något nytt i arrangemangsväg. Detta är ju helt unikt i idrottssverige!
Willy Berggren och Janne Magnusson                              
Tävlingsledning

Mera medaljer för Hammarby under andra stafetts SM dagen
Under Stafett SM´s andra dag så tog Hammarby IF Friidrott in ytterligare 3 st medlajer. Guld i MS 4x1500m och F15 4x100m. Silver för F19 4x100m. Men det var chans på fler medaljer. M22 4x100m var på silverplats när de växlade fel. Våra P17 killar hade lite stolpe ut med en 4.e plats både i 3x800m och 4x100m

5 st SM medaljer första dagen på Stafett SM!
F15 3x800m och M22 4x400m tog Hammarbys Första guld på stafett SM som arrangerades på Källbrinks IP i Huddinge. men den stora fighten blev i Männens 4x800m.Hammarbys första lag kom 2:a efter Hässelby. Det roliga var dock att Hammarbys andra lag knep bronset- Det visar på klubbens otroliga bred på medeldistans. 
F19 1000m tar en silvermedalj med en avslutande 400m av Sofia Hellberg Jonsénpå låga 54,1.

Hammarby dominans på Råslätts spelen!
Några av våra bästa 1500m killar testade vårformen i ett regnigt och kylslaget väder på Råslättsspelen. 1500 meter brukar vara höjdpunkten på Råslättsspelen och det blev så även i år. Den som hanterade kylan bäst var Rickard Pell som tog en klar seger på 3.48.96, nästan två sekunder före Erik Emilsson3.50.66. Therence Mbonabirama kom in som sjua i det täta loppet och fick 3.52.58 vilket var pers. Mounir El Guerouaouibröt tyvärr loppet.

Hammarbys Herrar till Lag SM! Damerna 3:a i Svenska Cupen
Med 3 poängs marginal lyckades Hammarbys herrar vinna Svenska Cupen som i år gick i Västerås. Rickard Pell, Fredrik Karlsson, Erik Nordström, Björn Barrefors är Hammarbys grensegrare. Erik Nordström gör ett fint 100m lopp och är 2:a i länghoppet på dryga 7 m.
Tjejerna gör sitt bästa resultat på flera år. 3:a i Svenska Cupen med 2 grensegrar av Sofia Hellberg Jonsén

Många fina resultat på SAYO!
Många Hammarbyare var i farten i helgen under SAYO 3 tävlingsdagar. Värt att lyftas fram var den rafflande spurtduellen på 800ms B-final som slutade med 3 Hammarbyare först i resultatlistan. Tobias Ekhamre segrar före Per Synnerman och Mounir El Guerouaoui.
Therence Mbonabirama gör ett fint 3000m lopp och vinner på fina 8.19,37 efter en sista km på 2,40. Henrik Wedberg kommer 2.a på P15 100m. Julia Korneeva vinner längdhoppet på 5,71m

Hammarbys herrar vann Holmenkollstafetten!
Vid årets upplaga av Hollmenkollenstafetten deltog över 800 (!) lag. Årets tävling blev en urtuff kamp mellan tätlag. Malmö AI, norska Vidar och Gular - hade en 15 sträckor kamp som avgjordes först på sluttampen då Bajens Rickard Pell tog in nästan omöjliga 18 sekunder, lämnade pinnen till Fredrik Karlsson som gav Niklas Rysjö en ledning ända in i mål.  Vi är nu nordens bästa klubb i gatustafett!
I laget löpte följande: Thobias Ekhamre, Magnus Jensen, Oskar Kamnert, Erik Emilsson, Per Synnerman, Johan Klinteskog, Monir Elguivava, Daniel Norberg, Per Henrik Sundell, Therence Bonamirama, Joakim Löfwing, Per Milin, Rickard Pell, Fredrik Karlsson och Niklas Rysjö. Ett stort grattis till hela laget!
 Hammarbys utsände, Willy

Emel Lerdahl 20 man på Göteborgsvavet!
Emil Lerdahl gjorde en bra SM tväling i halvmarathon. 20:e man i loppet och10:e plats på SM på 1.10,04. Grattis Emil!

Över 150 medlemmar sprang Vårgaloppen!
En strålande varm majkväll med sol och massor av entusiastiska medlemmar möttes på Enskede IP för att genomföra Vårgaloppen 2007. Möten mellan gamla veteraner, tränare, våra elitidrottare och den breda ungdomsverksamheten kryddades med styrelse, kansli och föräldrar. Vår ordförande Ingvar Åström sprang 23 varv och projektledare för Midnattsloppet, Göran Quarfort, sprang 24 varv. Alla för att pressa deras personliga sponsorers till att supporta klubben så mycket som möjligt.

Terräng SM! Lagguld för pojkar 16 och F17
Terräng SM är nu avgjort och Hammarby tog 3 medaljer. Alla i lagtävlingarna. MS tog brons på 3x4000m. Erik Emilsson, Rickard Pell och Emil Lerdahl ingick i laget. F17 vann guld genom Nathalie Tolvers, Elin Jonsson och Gabriella Gålsman. Killarna i P16 försvarade sitt guld från förra året och vann P16. Med i laget var Patrik Nilson, Michael Refors och Viktor Karlsson.

Fina resultat på Turebergsstafetten!
För ovanlighetens skull så hade vi inte så många lag i farten denna gång. Då satsningen från klubben ligger på Dagbladet i år så kom ”endast” 13 lag till start, inte illa trots allt tycker undertecknad.
Vad blev då facit? Två segrar, en andraplats och en tredjeplats. Siffran med fetstil motsvarar antal lag till start i respektive klass och tex. för Flickor 13 så kom våra lag 3:e, 11:a och på 13:e plats. Alla grönvita löpare gjorde en strong och härligt insats denna soliga men lite kyliga dag, ingen nämnd ingen glömd !!

Tre Guld och ett brons på Terräng DM!
Det blev 4 medaljer på terräng DM. Therence Mbounabirama vann MS 4km där Rickard Pell kom på 4:e plats bara 3 sekunder från silvret.
Tobias Ekhamre vann P19 4km och Lars Erik Liljebäck vann M45 8 km. Niklas Jonsson var 3:a i P15 klassen och Anna Allert gjorde en fin pr

Rickard Pell snabbast på KM!
134 st startande på en sommarvarm söndag i Vårflodsparken. Hammarby IF Friidrotts km i terräng blir bara bättre och bättre med åren.  Rickad Pell vann den manlig 4km klassen och visade styrka i sin löpning. I de flesta klasser var det rafflande spurtstrider som i P17 där David Tholander vinner med en sekund före Per Molin. Hanna kapell vinner F9 klassen med 5 sekunder för Magdalena Åkesson.

Till minne av Jonas Rappe en träningsvän!
Jonas Rappe - 36 år och sedan 20 år en av våra aktiva medlemmar har avlidit. Jonas var bror till Martin Rappe som är aktiv löpare i klubben.
Jonas och en kompis var ute och paddlade på fredagskvällen på Vänern nära Karlstad, som ett led i sina förberedelser inför vårens multisporttävlingar. De drabbades a en våg som fick deras kanoter att välta en lång bit från land. Simmande lyckades de ta sig upp på en kobbe. Jonas var helt utmattad och väntade medan hans kompis simmade till fastlandet där han fick springa flera kilometer innan han kunde kalla på hjälp.
Efter en komplicerad räddningsaktion (tunn is hindrade) lyckades man nå Jonas. Han avled natten mot lördagen pga av nedkylning och utmattning.
 
Hammarby sörjer en fin kille, en god vän och idrottskamrat som under så många år starkt bidrog till att skapa idrottsupplevelser och gemenskap i vår klubb. Jonas var en vänlig, hjälpsam och stöttande kille i vårt stora löpargäng.  / Willy Berggren
Jonas träningskompisar genom Jakob Tholander har skrivit några minnesord runt Jonas.        

Hammarbys herrar i topp i standarjakten!
Efter årets första två SM tävlingar ligger Hammarby´s herrar i topp. 2 poäng före IF Göta och 8 poäng före förra årets klara standarvinnare Hässelby. Detta är första gången i historien som Hammarby är i topp och får ses som ett resultat efter klubbens medvetna satsning de senaste åren.
Hammarbys kvinnor ligger på en delad 19 plats med fina 5 poäng. 
Vi får hoppas att detta är en ny trend som i framtiden skall locka fler kvinnor att tävla för Hammarby. 

Fredrik Karlsson & Sofia Hellberg Jonsen tog SM Silver inomhus!
Hammarby hade 3 st löpare i finalen på 800m. Bäst presterade Fredrik Karlssonmed en silvermedalj. Johan Klinteskog kom på en 4.e plats och Tobias Ekhamre var 7:a. Sofia Hellberg Jonsén tog silver i finalen på 400m. Erik Emilsson kom på 4.e plats i finalen på 1500m. BJörn Barrefors var 4:a i längdhopp och 6:a på 60m Häck.
 

Henrik brons på USM!
Henke Wedberg tog sig överraskande till final och putsade perset med 22 hundradelar på 200m! Ulrika Jakobsson snuvades på bronset efter en dramatiskt final, men fick ändå fint fjärdepris efter att hon slagit tilol med 5,34 i sista hoppet! Bland resultaten finns mängder av finalplatser och  fina prestationer av Hammarbys ungdomar.
På bilden bredvid ser vi en glad Henke Wedberg.

Johan Attersand tog SM Silver inomhus!
Johan Attersand tog SM silver i Inomhus SM i Göteborg. Eftersom SM är öppen för andra nordiska deltagare var Johan 4.a i tävlingen. Niclas Liedberg var 8:a i MS Tresteg. Jenny Davidsson var 9:a i kula och Fatima Makakala var 11 i KS längd. Sofia Hellberg Jonsén gick till final på 400m. Erik Emilsson gick till final på 1500m

11 medaljer vid IJSM i Nyköping!
Under IJSM i Bollnäs tog Hammarby 10 st medaljer. 2 Guldmedaljer genom Björn Barrefors (M22 60mH,  och Sofia Hellberg Jonsén (F19 400m). 6 st silvermedaljer genom Tobias Ekhamre (P19 1500m), Jonas Elgered (M22 60mH) Björn Barrefors (M22 Stavhopp) Fatima Makakala (F19 60mH) och Jenny Davidsson (F19 Kula), Niclas Liedberg (P19 Tresteg). 3 st Bronsmedaljer genom Björn Barrefors(M22 Längdhopp),  och Paulina Engfors (F17 400m) Jonas Elgered(M22 Stavhopp)
Utöver detta tog Hammarby ytterligare 3 st 4:e platser. Jonathan Eklund((P19 60mH och P19 Stavhopp) Niclas Liedberg (P19 Höjdhopp) Mladjen  Dzakovic (M22 Tresteg)

2 x SM Bronsmedalj till Björn Barrefors! SN Silver till Paulina!
SM i mångkamp avgjordes i helgen i Bollnäs. Björn Barrefors tog 2 st SM Bronsmedaljer i MS och M22. Paulina Engfors tog en fin silvermedalj i F17.Jonathan Eklund var på en fin 4:e plats i P19 och Jonas Elgered kom även han på en 4.e plats i M22.

Hammarbyspelen!
Jag vill framföra ett stort tack till de två personer som kom att lyfta årets spel till en väldigt hög nivå.
Peter Wikström - spelens upphovsman och förnyaren av
idrott på barns villkor. Peters närvaro och ledning av spelen var exemplarisk. Inte en detalj missades!
Mats Arne Jonsson - som genom nytänkánde, väldigt snygg inbjudan och god samordning skapade tydliga ramar och grund för ett bra genomförande.
 En stor eloge och varmt tack till dessa bägge. Samtidigt vill
jag tacka alla våra kompetenta och hängivna funktionärer som starkt bidrog till en av årets största och bäst arrangerade inomhustävlingar 2007! Willy Berggren