Bästa placeringen någonsin
i SM-standaren!

Tor 31 okt
Efter det att Terräng-SM avrundat SM-tävlingarna för år 2013 så kan det konstateras att Hammarby gjort sitt bästa år någonsin när det gäller antal Standarpoäng! Hammarbys herrar slutade på en tredjeplats bakom endast Hässelby och Spårvägen. Våra damer slutade på en fjärdeplats Bakom Hässelby, Ullevi och Spårvägen. Detta är helt fantastiskt gjort då det är de bästa placeringarna någonsin för klubben!


Fyra medaljer på Terräng-SM!

Mån 28 okt
Hammarby lyckades ta fyra stycken medaljer under helgens Terräng-SM i Falun! Våra Hammarbyveteraner Lasse Svidén och Lars-Erik Liljebäck gladde stort genom att ta hem varsin individuell guldmedalj i klasserna M65 respektive M55. Lasse sprang 4km och noterades för 17.23 vilket innebar guld, 11 sekunder före tvåan i loppet. Lars-Erik sprang dubbla distansen och hade inga problem att ta segern på 31.41, betryggande dryga två minuter före tvåan!
En som imponerade stort var John Börjesson som tog ett brons på 8km. John gick upp i täten efter första varvet och låg ensam i täten mellan 2 km och 6,5 km. Han sprang mycket taktiskt och disponerade loppet väl. John kunde inte svara ettan och tvåan när de tyvärr till slut kom ikapp och förbi, men han hade inga problem att klara bronset. Niklas Jonsson springer alltid smart och så var fallet även denna gång. Han låg 8:a-10:a under större delen av loppet, men plockade några placeringar på sista varvet och slutade fin sexa totalt! Christoffer Åkesson låg runt 13-14:e plats, och även han tog några placeringar på sista varvet, vilket gav en 11:e plats med mersmak! Nils Spetz hade en tyngre dag och fick tyvärr släppa den absoluta täten efter första varvet. Grabbarnas fina prestationen gav SM-guldet i lag nästan en hel minut före tvåan Tureberg! I seniorklassens långa bana på 12 km gjorde Filip Segerberg och nyförvärvet Jesper Hamrin bra prestationer i den tuffa konkurrensen, även om placeringarna blev något blygsamma. 
Johan Hydén slutade på en 14:e plats i herrarnas 4km på tiden 12.50 men det var mycket jämnt och skiljde inte mycket fram till högre placeringar. Christoffer Ahl slutade på en åttondeplats i P15-klassens 4km på 14.35. Banan var mycket krävande med många backar och bitvis lite löst och sugande underlag.


Sju medaljer på Terräng-DM

Mån 21 okt
Det blev sju individuella medaljer på Terräng-DM med ett guld, två silver och fyra brons taget av våra duktiga Hammarbyungdomar.
Victoria Richardson vann sitt 2km-lopp i F13-klassen. Hon klockades för tiden 8.20. P15-killen Christoffer Ahl tog en bronsmedalj när han slutade trea på 4km med tiden 14.43.
Abdi Yusuf kom trea i 4km i P17-klassen på 14.07.
Patrick Claesson tog ett brons i P19 4km på 15.20.
Stina Åberg kom tvåa i F19-klassen på 17.14.
Ellen Westman Persson tog även hon en silvermedalj fast i F17-klassen på 19.42. Anna Jonsson Sundberg kom trea i F19-klassen på 17.39.
Andra Hammarbyare som utmärkte sig var Niklas Jonsson med tiden 13.16, Christoffer Åkesson (13.33) och Filip Segerberg (13.43) som alla hamnade i topp-15 på 4km.


Grundträningsperiod

Tor 17 okt
Nu har grundträningen pågått ett tag. 200m-lopp, minutlopp, konditionsvarv, distanser, cykelintervaller, backlopp. Grundträningsmetoderna är många och det är en typ av träning som många tycker är mindre rolig i jämförelse med ett kvalitetspass en solig och varm högsommardag. Men grundträningen är nyttig, inte minst rent psykologiskt. Och den är ett måste för att få kroppen att orka med under en säsongs tränande och tävlande.
När det gäller våra äldre aktiva så har vissa kommit längre än andra beroende på individuella orsaker men alla har gemensamt att de är inne i en period med mycket mängdträning. Styrkelokalen är på kvällarna full av träningsmotiverade hammarbyare som satsar hårt för att uppnå sina framtida målsättningar.
Det är väldigt roligt att se träningsviljan och motivationen som alla dessa aktiva kontinuerligt visar upp! För att nå sina målsättningar måste man leva friidrott och det är det verkligen många av klubbens aktiva som gör! Det är så här det ska vara! Vi har kommit en bra bit på vägen mot visionen Mästarklass!


Ännu en genomförd ledarkonferens för en förening i mästarklass!

Mån 14 okt
Ledarkonferensen på vackra Siggesta Gård på Värmdö inleddes med en sammanfattning av verksamhetsåret till dags dato, ledd av vår ordförande Ingvar Åström och modererad av Gustaf Malmros. Genomgång av budget och beräknat resultat för 2013 revovisades. Hammarby friidrott har aldrig haft en så stark ekonomi som nu och vi har mycket goda förutsättningar att utveckla verksamheten ytterligare.
Ingmar Åkesson och Carina Johansson, båda seniora ekonomikonsulter och revisorer redovisade därefter sin granskning av styrelsen. De konstaterade bland annat att det är en hög kompetens i Hammarbys kansli och styrelse och att verksamheten i stort helt klart bedrivs på ett korrekt sätt. Kring kommunikationsfrågor mellan styrelse, kansli, tränare och aktiva finns höga ambitioner, dock förbättringspotential, där revisorerna stödjer planen att rekrytera en verksamhetsansvarig.
 Detta följdes av diskussion kring protokoll, öppenhet och styrelsens arbetssätt där styrelsen förmedlade ambitonen att vara så transparenta som möjligt utan att underminera strategiska förhandlingsfrågor med externa parter. Styrelsen avslutade med att understryka att de representerar Hammarbys gemensamma intressen. Willy Berggren inflikade  I min profession arbetar jag med en mängd olika idrotter. Svensk idrott mår ganska dåligt. Det vi pratar om idag är en utopi för många andra verksamheter. Vi har mycket folk som vill vara med på sin fritid och arbeta. Det fascinerar mig. Behovet av bättre kommunikation kommer aldrig ta slut. Med en sådan acceleration av aktiviteter och verksamheter så måste vi inse att vi redan nu har en enormt framgångsrik verksamhet, men som alltid kan bli bättre. 
På eftermiddagen spenderas tiden till fördjupande workshops kring grengrupper, resepolicy och arvodesfrågor. Dessa hölls av bland annat Peter Wikström, Dejan Mirkovic och styrelsens Fredrik Karlsson och Ulrika Hellberg. Det var hög aktivitet med diskussioner på en hög nivå som skickligt styrdes av och modererades av Gustaf Malmros. Styrelsen hade möte kring detta morgonen därpå kring handlingsplaner för att nu ta dessa frågor vidare. Frågan kring Enskede IP:s framtid hölls av Lou Cederwall som rapporterade om läget och Hammarbys ambitiösa ambitioner att bidra till det goda samhället och den goda idrottsplatsen där alla känner sig välkomna och där både friidrott och andra idrotter kan bedrivas sida vid sida på lika villkor även när det gäller mästerskap och turneringar i olika former.


Återblick från Castorama

Lör 12 okt
I måndags avgjordes klubbcastorama på Enskede IP.
Det skreks så det ekade på höstens Enskede IP när spjuten for iväg!
I tävlingen deltog Henrik Balkander, Dejan Mirkovic, Johan Moberg, Joakim Löfwing, Frida Retsloff och Kicki Ericsson.
Henrik Balkander höll en hög stabil nivå när han tog hem vinsten. Henrik presterade 11,86 i kula, 52,72 i spjut, 34,23 i diskus och 36,35 i slägga och fick ihop 2423 poäng. Se ett av Henriks imponerande spjutkast här Vår elittränare Dejan Mirkovic visade också vad han kunde då han också var stabil med 11,11 i kula, 39,59 i spjut, 31,17 i diskus och 29,87 i slägga. Se ett av Dejans spjutkast här. Joakim Löfwing vann kampen mot Johan Moberg med 1113 poäng mot 815 poäng. Frida Retsloff fick ihop 1110 poäng och Kicki Ericsson 636 poäng. Se bilder från tävlingen här.


Svenskt ungdomsrekord!

Tis 8 okt
I lördags ställde vår talangfulle ungdomskastare Grete Ahlberg upp i favoritgrenen slägga i Spårvägens Castoramatävling på Sätra IP.
Sedan Grete på USM bärgade guldet med 51,65 (och som faktiskt var inofficiellt mästerskapsrekord) så har hon gjort en serie tävlingar över 52 meter, senast förra helgen på Enskede IP gjorde hon 52,61.
Lika lite som det finns officiella svenska mästerskapsrekord finns det heller inte officiella svenska ungdomsrekord. Men de 52,68 som Mathilda Åström från Gefle nådde år 2010 gäller som bästa resultat i F15-klassen. Grete hade alltså 7 futtiga cm upp till det resultatet.
På Sätra IP kunde dock Grete titulera sig svensk rekordinnehavare då hon efter en stabil serie med fyra av sex godkända kast och samtliga över 50 meter i 5:e omgången höjde sitt pers till 52.90!
Grete har jagat rekordet under utomhussäsongen men kan nu äntligen, nu när rekordet är slaget, rikta in sig på nya mål!


Höstgaloppen genomförd!

Yasmin Jelassi, Josefine Sandelius och Sebastian Wesslén från Team 288 efter loppet! Yasmin Jelassi, Josefine Sandelius och Sebastian Wesslén från Team 288 efter loppet!

Tor 3 okt
Det var en mycket kall, men fin höstkväll igår på Enskede IP!
Höstgaloppdeltagarna sprang i 60 minuter och lyckades samla in många kronor till sina respektive grupper som kommer kunna användas till läger, gemensamma aktiviteter och mycket annat roligt!
Efter loppet var det smockfullt vid grillen där det grillades korv med bröd som bjöds till alla deltagare.

Nyhetsarkiv 2013
Oktober

Utökade artiklar här nedan


Nya ansikten i klubben!

Ons 30 okt
När tävlingsårsskiftesövergångarna fastställts så kan det konstateras att vi har fått ett antal nya namn i klubben. Är man född år 1999 eller tidigare så måste man göra en officiell övergång för att få tävla för sin nya förening. Här kommer en liten presentation av våra nytillskott!

Erik Ehrlin, född 1990 från Ärla IF.
Erik är en trestegshoppare på hög nivå som tränat med Oscar Gidewall sedan långt tidigare och som varit involverad i klubben genom framför allt Midnattsloppet. Men nu tillhör Erik alltså officiellt oss grönvita! 

Hanna Lindholm, född 1979 från FK Studenterna.
Hanna är en duktig långdistanstjej med 5000m och 10 000m som främsta grenar. Ett mycket bra tillskott för klubben på långdistanssidan.

Johan Björk, född 1991 från Istrums SK.
Johan är stavhoppare med stor potential till förbättring. Kommer träna med Lars Christer ”Larran” Bergman.

Sophia A Omar, född 1987 från Spårvägen.
Sophia har tränat stavhopp med Larran redan i Spårvägen men har nu tagit klivet och gått över till Hammarby.

Jesper Hamrin, född 1990 från Trångsvikens IF.
Jesper blev klar att tävla för klubben precis i tid till Terräng-SM där han deltog på 12 km.

Övriga nytillskott:
Martin Jacobson-97, Tyresö FK
Jennifer Karlsson-99, Österhaninge IF
David Edoff-99, IF Linnéa

Vi hälsar er alla välkomna till klubben!

De som lämnat oss är följande aktiva:
Charlotte Karlsson, Hässelby
Daniel Woldu, Spårvägen
Hedvig Svärd, Österhaninge
Vi tackar er för tiden i klubben och önskar er lycka till i era nya föreningar!