Nostalgiarkivet   Julhälsningar
   

Julhälsningar   2023

Anna Bergin julhälsning

Tis 26 dec

Året har överlag varit ett väldigt bra friidrottsår för mig med flera roliga minnen. Inomhus säsongen började lite segt, men till slut kom jag igång med vikten och började kasta pers efter pers. Under IUSM gjorde jag en bra tävling, men kom fyra efter en riktigt jämn tävling. Då var jag lite sur men började tagga igång inför släggan. Utomhussäsongen började med Lag-USM där jag för första gången kastade 50 meter och vi tog hem Lag-USM guldet, vilket var jätteroligt! Säsongen fortsatte med flera kast runt 51 meter. Jag kände inte riktigt att jag fått iväg ett perfekt kast och ville kasta längre. USM i Helsingborg närmade sig och jag var sugen på revansch efter två sämre SM-tävlingar tidigare. I första omgången kastade jag 53 meter vilket jag var nöjd med. Tävlingen var jämn och jag var sjukt nervös under tävlingen. I sista kastet låg jag tvåa och skulle kasta sista omgången, då fick jag på en fullträff och kastade 56,47. Jag var väldigt nöjd och jätteglad för att jag tog USM-guld. Innan säsongen var över fick jag även chansen att vara med på Stafett-SM. Vi hade inga högre förväntningar. Vi sprang hem guldet på 4x100 meter vilket var överraskade och roligt att få göra med tjejkompisarna.
2024 närmar sig och jag har tyvärr dragit på mig ett skadat knä. Jag hoppas att vara tillbaka snart och satsar på utomhussäsongen. Målet är att få representera Sverige i ett mästerskap.
Jag ska fira jul med släkten uppe i fjällen. De ska åka skidor men jag får stanna i stugan och julbaka och laga mat inför julbordet. Jag och farmor ska fixa mat hela dagen, kanske gå ut på en julig promenad. Sedan när alla kommer tillbaka efter en dag i backen ska vi såklart kolla Kalle och sedan blir det mängder med julmat. Vi avslutar dagen med julklappsöppning och något roligt sällskapsspel.
Jag hoppas jag kan komma igång med rehab bra under jullovet och känna mig motiverad att träna även fast det är tråkigt att inte kunna kasta.
  

God Jul och Gott Nytt År Anna Bergin


Julhälsning från Kjell Herre

Mån 25 dec

När höstmörkret infinner sig och temperaturen sakta sjunker vet man att året snart är till ända. Kanske ägnar man sig då åt att blicka tillbaka på året som gått och att på något sätt sammanfatta. Jag ska försöka göra detta men framför allt passa på att skicka en julhälsning och en tillönskan om ett gott slut på 2023.
För löpgruppen (06/07) började egentligen ”löparåret 2023” redan på hösten 2022, då bland annat tröskeltester gjordes på testlabb för att sätta nivåer för pulsträningen som ligger till grund för den så viktiga uppbyggnadsträningen. Vi visste att tävlingssäsongen skulle börja redan i januari så träningsprogrammet utformades efter detta och då även med en formtoppning för de som skulle till IUSM i Karlstad i februari. Detta var säsongens första tävling av dignitet men definitivt inte den sista
 En blick i kalendern och det såg riktigt ”tjockt” ut med få perioder av uppehåll.
Väl på plats i Karlstad så verkade det ändå som att vi fick till det då Filip Herre krigade sig till en fin 3:e plats på 400m i P17-klassen. Neo Hall bröstade upp sig med en tuff kombination genom att springa 400m och 1500m  i P17-klassen (7:a resp 10:a).
En vecka senare blev det den ädlaste medaljen för Matilda Borg som sprang 400m i F16-klassen på IUSM i Västerås. Som gammal terränglöpare så minns jag gärna tillbaka på parkstafetterna även om jag inte specifikt sprungit Turebergsstafetten som låg framför oss i maj. Här hade vi haft stora framgångar tidigare år med team 06/07 på både tjej och killsidan. Förväntningarna var höga men de kom också att infrias med guld för både P17 och F17. Vårt Lag 2 i P17 kom in på en 5:e plats med bra insatser av Erik Alteskog, Elton Hedberg och Hugo Sundström.  Sedan tycker jag också att det är extra roligt när Team 06/07 (som sedan en tid tillbaka är uppdelad i olika grupper) genomför detta tillsammans. Sammanhållningen är viktig och många av killarna och tjejerna har tränat tillsammans i många år.
Att kämpa tillsammans gällde också i allra högsta grad på Lag-USM i Karlskrona. Den tävlingen följde jag på distans och kunde bara konstatera att det var rafflande hela vägen till de avslutande stafetterna.
Jag kommer även ihåg att det hela filmades via en skakig mobil och när resultatet slog till Bajens fördel så blev det kalabalik där nere i Karlskrona. Bajen vann guldet med minsta marginal över Tureberg. Här gjorde dessutom löpgruppens representanter strålande insatser och Neo tog en för laget då han slet sig igenom 3000m-sträckan.
Sommarens fokus kom i övrigt att hamna på utomhus-USM i Helsingborg. Vi hade ju tävlat ganska flitigt under året och frågan var om vi fått till träningen mellan de olika formtoppningarna. Vi hade dock klarat oss ifrån skador och överbelastningar så det kändes hoppfullt. Det blev en topphelg på många sätt. Filip tog guldet på 400m med en tid på 49.02. Neo var snubblande nära en 3:e plats på 800m och krossade sitt pers på 800m med tiden 1.58,48. Elton kämpade hårt på 3000m och slutade som 7:a. Matilda tog guldet på 400m med god marginal och passade även på att ta silvermedaljen på 800m i F16-klassen.
De fina framgångarna medförde att Filip och Matilda fick dra på sig det blågula stället och springa i Finnkampen. Både Filip och Matilda sprang 400m individuellt och stafetten 4x400m. Det var på många sätt en fantastisk spännande finnkamp och stämningen på läktaren var fenomenal.
Efter Finnkampen kände jag mig ganska utpumpad men det var bara att ladda om då Stafett-SM i Södertälje låg i närtid. Löparna var dock taggade som vanligt och verkade ha energi i överflöd. Stafett-SM blev, som övrigt under säsongen, en succé. Det blev guld i P17 på både 3x800m och 1000m. Tjejerna tog guld på 1000m och silver i 3x800m i F17. Alla i löpgruppen var aktiva i olika lag och det blev en bra slutpunkt på säsongen. Elton fick dock inte luta sig tillbaka helt, då han något senare skulle springa Terräng-SM nere i Halmstad.
Så här i december börjar grundträningen att övergå i lite mer kvalitativ riktning och planeringen för 2024 är på gång. Vi ska även under 2024 hitta en bra balans mellan träningar, tävlingar och livet i övrigt. Nyckeln till framgång är ju kontinuitet och vi hoppas hitta balansen så vi slipper skador och överbelastningar. Jag har i denna text skrivit om medaljer och pallplatser men det finns annat som jag också vill lyfta, saker som i allra högsta grad bidragit till utvecklingen. Vi är ett bra gäng i löpgruppen med härlig stämning. Vi lyfter varandra och har roligt på träningarna. När vardagspassen ska köras i snö och slask och man inte känner sig på topp då är det sammanhållningen som får det att fungera.
Den kommande julen ska jag passa på att vila och äta. Stora delar av familjen samlas på julen och det ser jag verkligen fram emot. Kanske blir det ett och annat träningspass på gymmet eller i löparspåret.  Nyår kommer att firas i Wien, Österrike och väl där ska jag försöka lura in familjen på en klassisk nyårskonsert.
Så till sist vill jag bara önska alla friidrottare och ledare en God Jul och en härlig avslutning på året 2023!
  

Kjell Herre, löptränare Team 06/07


Julhälsning från My Lindberg

Sön 24 dec

2023 har varit ett superroligt år!
Jag har fått uppleva mycket roliga händelser med båda Team 08 men också Team 06/07 som jag aldrig kommer att glömma. 
 Det började med en uppbyggnadsperiod som gick upp och ner jag var borta en del på grund av sjukdom samt Covid.  Efter jag hade varit sjuk hade jag lite svårare att komma igen. 
Sedan var det dags för IUSM, jag hade tränat bra innan, tyvärr gick det inte som jag hade tänkt mig.
Jag kände mig extra motiverad till utomhussäsongen, 
Under våren fick jag och min grupp träna mycket i Sätra eftersom man la nya banor på Enskede IP.
Sedan fick frågan om att vara med och försöka kvala till Lag-SM-finalen. Jag var med på det vilket var superkul! Därefter åkte jag ner till Karlskrona och fick vara med på Lag-USM, jag var med i stafetten där jag skulle springa sista sträckan,
det var väldigt nervöst men till slut vann vi alltihop efter mycket drama.  Jag är väldigt tacksam för att jag fick åka med då det var en väldigt rolig upplevelse.  Efter det var utomhussäsongen igång, jag fick en bra start och lyckades få bra resultat speciellt i häck,  tack vare pepp från tränare och lagkompisar! Jag lyckades snabbt kvala till USM som gick i Täby.  Sedan var det dags för USM, kvalet i häcken gick super, jag sprang in på pers och hade därmed andra bästa tiden till finalen.  Det som inte fick hända hände, i finalen så snubblar jag till på andra häcken och då var min chans borta.  Jag var mycket nöjd med 80 meter då jag kom topp 5 på perstid där med!
Det blev en mycket lång tävlingsperiod och jag hann med ett konfirmationsläger och konfirmera mig mellan.   Utomhussäsongen toppades med en vinst med mixlaget och silver för vårt tjejlag i Kraftmätningsfinalen och silver i Stafett-SM i 4x80 då jag fick avsluta.
Mitt stora mål är att ta en individuell medalj på USM.  Jag är väldigt tacksam för allt jag varit med om detta år och extra tack till mina bästa tränare Sara och John. 
  

Jag älskar julen!

I år ska jag och min familj till mormor och morfar för att fira hemma hos dem. In mot julen har vi i min familj som tradition att julbaka godis och pepparkakor, jag och några kompisar brukar göra pepparkakshus tillsammans varje år vilket är supermysigt. Min julafton ser ut så att vi vaknar på morgonen och hoppas att jag varit tillräckligt snäll så att jultomten har lämnat ett paket i min strumpa som hänger på min sovrumsdörr. Sedan äter vi en julfrukost då jag ofta äter tomtegröt.
Sedan brukar vi nästan varje år bada kallbad i havet som är en tradition.
Sedan kollar vi på Kalle Anka och efter det äter vi en stor julmiddag med resten av släkten. 
Jag ska mest ta det lugnt och bara ha kul med kompisar och familj men hålla igång träningen med. 
  

GOD JUL OCH  GOTT NYTT ÅR  ÖNSKAR MY LINDBERG !!

Julhälsningar   2022

Ellen Forsell

Mån 26 dec
Hej hej Ellen Forsell här!
 
2022 har varit ett bra friidrottsår för mig men har även haft sina bakslag.

Jag började inomhussäsongen med en bra nivå där jag kvalade till IUSM på första kastet i vikten och första stöten i kulan. Resultaten blev bättre ju längre in i säsongen jag kom.
Under IUSM så tog jag två silver i kula och vikt. Där satte jag nytt PB i båda grenarna. Jag stötte lika långt som vinnaren under kultävlingen men hon lyckades få en bättre andra stöt.
Jag var väldigt nöjd med min inomhussäsong och var taggad på att ge mer under utomhussäsongen.

Uppbyggnaden gick bra och det kändes bra inför den kommande säsongen. Säsongsöppningen var otroligt bra. Det blev PB direkt så jag visste att de kunde bli riktigt långt den säsongen. Jag hade som mål att kvala till UEM i Jerusalem. Jag kastade över kvalgränsen tre gånger men tyvärr fick jag inte åka för att två 05:or hade kastat längre. Jag tappade då lite motivation men hittade sedan tillbaka för att satsa på USM. Under den här tiden fick jag problem med handleden vilket gjorde att jag inte kunde tävla eller träna kula. Inför USM så hade jag knappt tränat kula på hela sommaren men kom ändå från USM med ett silver i kulan nära på guldpengen och ett brons från släggan.

Veckan innan USM så flyttade jag till Falun för att börja på deras friidrottsgymnasium. Tränarna är bra och gruppen har en jättebra gemenskap där träningen blir rolig. När jag kom till Falun fick jag även hjälp för min handled som jag hade haft problem med under hela sommaren. Jag hade fått en inflammation i handleden vilket ledde till en kortisonspruta i handen och därefter fick jag en hård skena som jag behövde ha på under 8 veckor. Det ledde till att jag inte kunde kasta och knappt kunde gymma så det fick bli mycket drillar istället. Nu är skenan av så jag har börjat träna på igen och just nu går träningen jättebra :)
 
I 2023 har jag som mål att ta två medaljer under IUSM och även USM. Sedan vill jag även bidra med att Bajen ska försvara sitt guld i Lag-USM.
Mina stora mål inför året är att ta en plats för att representera Sverige i Finnkampen på Stockholms Stadion men också att ha roligt längs vägen.
 
Under julen har jag åkt hem till Stockholm för att fira jul med min släkt. Jag hoppas att tomten som vanligt tyckt jag varit snäll och lämnat julklapp under natten i min julstrumpa. Sedan fortsätter jag med julfrukost hos min farmor och farfar. Efter det blir det hem till mormor med morbror och kusinerna för Kalle och mer mat och klappöppning.
 
Jag kommer hålla igång träningen under jul och nyår med gymprogram, fys och sedan teknikträning. Men man får också tänka på att umgås med kompisar och familj eftersom jul handlar om att man ska vara nära de man älskar som mest och tanka energin. Sedan så kommer jag försöka vara extra social med alla i familjen och kompisarna här eftersom att jag sedan åker tillbaka till Falun för att fortsätta mina studier och min elitsatsning.
 
Min uppladdning inför jul har varit lussebullsbak, pepparkaks bak och baka julgodis med kompisar. Efter skolan en dag så hade jag och några andra pepparkakshus tävling vilket var jättekul (extra kul när mitt lag vann :))
Sedan har det varit mycket snö vilket har gjort mycket med julkänslan.
Jag har även varit på julmarknad som också bidrog med julkänslan.
 
Mitt nyårslöfte är att ha så kul som möjligt och att inte ha för höga krav på mig själv för att må så bra som möjligt.
 
Jag vill passa på att önska er alla en riktig god jul och ett riktigt bra slut på 2022 och ett lycka till och hoppas på ett roligt 2023.

  
God Jul och Gott Nytt År

Hälsningar Ellen Forsell


Sara Wilkinson

Sön 25 dec
Jag sitter för tillfället och skriver i ett soligt Nya Zeeland för att blicka tillbaka på det gångna friidrottsåret.
 
Det har varit ett händelserikt år för min och Johns träningsgrupp, Team 08:1. För er som inte känner till oss så är vi en grupp med 17 aktiva och två ledare, 2022 tävlade vi i 14-års klassen.
Året började med ett fåtal tävlingar inomhus tills covid satte stopp för tävlandet ett tag, men som sedan kom igång igen, och för mitt gäng var inomhussäsongens mål Svealandsmästerskapen i Södertälje. Det var på håret att tävlingen inte blev av, men beslutet kom i sista minut så vi hann få in ett par extra tävlingar för att försöka få med en så stor trupp som möjligt från Hammarby. Vi hade 12 stycken aktiva tävlande i PF14 klassen, och med många fina resultat och placeringar.
 
Efter en liten tuffare träningsperiod drog utomhussäsongen igång med full storm under våren. För vår del var det kvalmatch i Kraftmätningen som gällde. Hammarby hade hela 4 lag med i kvalet. Vår grupp gick in som Lag 2, med enbart 13- och 14 åringar, som tävlade mot 15-åringar. Målet var att få med två lag till finalen. Det var inga problem för Lag 1 att kvala, men för vårt Lag 2 så blev det med nöd och näppe som vi kom med. När alla klubbar i Sverige var klara med kvaltävlingarna kom vårt Lag 2 med som 16:e lag, av 16 möjliga. Men vi tog oss till final, detta på grund av att alla i laget ställde upp på grenar de inte kände sig så bekväma med samt pushade och stöttade varandra in till sista grenen. Vi är så stolta över vår grupp och deras grymma insats som ett lag!
 
Årets Stafett-SM som gick av stapeln i Göteborg för PF15 var vi för unga för att ha med ett eget lag i PF14, men vi hade fyra aktiva från gruppen som blev uttagna till de äldres lag (PF15). Tyra Sparv, My Lindberg, Gabriella Enquist och Jonas Atlassi. Alla gjorde fina prestationer och var med och bidrog till flera medaljer för klubben.
 
I slutet av sommaren åkte nästan alla i gruppen på det årliga 08fri-lägret, vilket var väldigt uppskattat och en bra uppladdning inför UDM i Trollbäcken som gick helgen efter lägret. Poängberäkningen i PF14-klasserna placerade vi oss på en fin andraplats, tjejerna efter Täby och killarna efter Tureberg. Det som var fantastiskt var att F14-klassen bestod av endast tre Hammarbytjejer, Tyra Sparv, My Lindberg och Inez Resare, som samlade på sig så många poäng! Totalt i UDM för 12-14 åringar kom Hammarby 2:a i poängställningen, med endast ett halvt poäng efter Tureberg, medan i medaljpoäng räkningen så vann Hammarby totalt!
 
Höstens två stora tävlingar för gruppen var finalen i Kraftmätningen, i Göteborg, samt Svealandsmästerskapen, i Eskilstuna. Då vi var med som Lag 2 från Hammarby i Kraftmätningen var detta en bonus och ett år att lära oss samt skapa en erfarenhet inför nästa år då vi blir PF15. Det var en rolig resa med många fina resultat och en bra uppladdning inför Svealandsmästerskapen. Svealands blev säsongens sista tävling för de flesta och vi hade även här 12 aktiva med från gruppen. Det blev många nya personliga rekord och fina placeringar. Medaljer tilldelade var Tyra Sparv 2:a 300m och 2:a längd, My Lindberg 3:a 80m, Inez Resare 3:a 2000m, Ricky Wahlberg 2:a och Albin Wolgast 3:a i diskus, samt Benjamin Wilkinson 2:a i stav. Värt att nämna är även att både jag och John var med som huvudansvariga för hela Stockholmslaget!
 
Vi blickar framåt mot 2023 med nya målsättningar för gruppen. Kommande år är gruppens första chans att kunna kvala till USM, vilket vi hoppas att några kommer att lyckas med. Sedan har vi Kraftmätningen utomhus som ett av våra stora mål. Men det viktigaste tycker vi som tränare är att ungdomarna har kul och utvecklas i sin takt och vill fortsätta med världens bästa idrott i världens bästa klubb!
 
Den här julen ser lite annorlunda ut för mig och min familj. Vi kommer att fira den i Nya Zeeland med min mans familj som bor här (vi startade vår resa med ett stopp i Australien för att hälsa på min bror med familj). Att vara här ”Down Under” innebär en grön jul med bad i havet och barbecue utomhus för att fira julen. Sedan kommer vi spendera största delen av vintern här och är tillbaka till Sverige 1 mars. Träning för mig och mina barn kommer att ske på stranden, eller på friidrottsbanan när vi är nära den. Vi hoppas även kunna få till ett par tävlingar här nere.
Vi ser fram emot 2023 och vi ses på friidrottsbanan i mars!

   
Merry Christmas and a Happy New Year!!

Sara Wilkinson


Matilda Borg

Lör 24 dec
Här kommer en julhälsning från Matilda Borg.
Det här senaste året har varit väldigt innehållsrikt och roligt för mig, som älskar att träna och tävla, och jag känner att jag har fått uppleva väldigt mycket tack vare mina tränare och min grupp. Det började egentligen redan förra säsongen då jag som 14-åring fick möjlighet att göra debut i både Stafett-SM och Lag-SM i både senior och ungdomsklassen och det fortsatte med en jättefin träningsperiod under vintern 2021/2022 trots en pågående pandemi med en hel del restriktioner kvar. Tyvärr fick jag precis som flera i mitt team covid strax före IUSM och det var en kamp att försöka bli frisk och tävlingsredo till Hammarbybussen åkte ner till Göteborg. Det gick inte att prestera på topp, men jag är väldigt stolt över att ändå få med mig ett brons hem på 200m, en finalplats på 60m och 2 nya PB. Trots att jag fortsatt haft symptom i lungorna efter covid så har jag ändå kämpat på. Det tror jag beror på alla roliga träningar och tränings- och tävlingsresor som Team 06/07 hunnit göra under 2022. Vi åkte bl a på träningsläger till Gotland och det gjorde nog att jag och många av mina träningskompisar gjorde så bra resultat på höstens SM-tävlingar. Det här året, när vi slapp pandemirestriktionerna har vi också kunnat tävla mer tillsammans i olika åldrar tex i kvalet till Lag-SM, Stafett-SM i Göteborg, USM i Uppsala, Lag-USM i Huddinge och finalen i Kraftmätningen i Göteborg. Allt det har gjort att jag känner att det blivit ett väldigt roligt och framgångsrikt år med nya PB, klubbrekord och medaljer. Jag fick också ta mitt första individuella guld på 800m och silver på 300m i USM.
Nästa år ser jag fram mot ett nytt bra tränings- och tävlingsår och hoppas så klart att jag håller mig hel och frisk så jag kan kvala till nästa års tävlingar i SM. Mitt stora mål nästa år är att få kvala till EYOF (Ungdoms OS) som går i Slovenien nästa sommar och få tävla för Sverige för första gången och förhoppningsvis få med mig en medalj hem. Det skulle även vara kul att få tävla för Sverige i Ungdomsfinnkampen som går på Stockholms Stadion.
Julen är den mysigaste högtiden enligt mig och nu i jul ska jag umgås med släkt och vänner och njuta av att få vara lite ledig och träffa kompisar. November och december är en hektisk period för mig som går i musikklass med många och långa dagar med repetitioner och många konserter varav två Luciakonserter i Berwaldhallen. Det är superkul så klart, men det blir mycket att plugga i kapp på helger och kvällar så det ska bli skönt att ta det lite lugnt under jul och få vila upp sig och gå på julens träningar med lite mer energi. Vi är en stor släkt och många syskon så vi har alltid lilla julafton hemma hos oss helgen före jul och firar med mina syskon och så blir det lite olika firande på julafton. Vi fick en ny tradition under pandemin där vi träffade hela släkten utomhus på förmiddagen och fikade ute för att sedan åka hem och fortsätta julen med bara den närmaste familjen. Det var mysigt för då kunde alla träffas så det kommer vi göra även i år.
Jag hoppas att hur ni än firar jul att alla får en jättefin och mysig julhelg!


God Jul alla Hammarbyare önskar Matilda Borg!

Julhälsningar   2021

Petra Kapell

Sön 26 dec
Nu är det jul igen…. Ja, tiden bara springer i väg precis lika fort som mina aktiva i Team 06 gjort i år. Det har varit ett händelserikt år med många aktiviteter i form av läger och tävlingar med många fina minnen.  
   Året 2021 började med mycket alternativ träning med många pass utomhus i kyla och snö i och med att restriktionerna pga. Corona begränsade möjligheterna för inomhusträning, men vi kämpade på och så småningom öppnade Sätrahallen upp för just vår åldersgrupp och vi kunde genomföra många bra träningspass i en nästan tom Sätrahall.
   Inomhussäsongen blev tyvärr utan tävlingar så det blev en lång träningsperiod vilket innebar att när sommaren väl kom och tävlingar började genomföras så var alla otroligt tävlingssugna. Träningen under vintern hade gjort resultat - de personliga rekorden haglade in.
   Försommarens stora mål var kraftmätningskvalet som gick i maj på Trollbäckens IP. Det är en tävlingsform som jag som ledare tycker är en av de roligaste och mest spännande lagtävlingar inom friidrotten för ungdomar.
Målet var att få med två lag till Kraftmätningsfinalen i september något som få föreningar tidigare lyckats med.
   Eftersom Världsungdomsspelen blev inställt så bestämde vi i stället att åka på läger till Leksand för de som var hemma i juli. Vi trodde att högst 10 aktiva skulle anmäla sig till lägret då det var ett sent påkommet läger, men det visade sig att i stort sett hela gruppen följde med till slut. De ändrade sina planer med familjen för att kunna vara med på detta läger som avslutades med tävlingen Leksands Sparbanksspel.
   Stafett-SM som var flyttat till första helgen i augusti innebar en utmaning då många ungdomar var borta på semester eller andra inplanerade aktiviteter. Trots detta skördade vi stora framgångar med guld för killarna på 3x800m, silver för tjejerna på 4x80m där vi även fick med vårt andralag till final. Tjejerna knep ett brons på 3x800m och våra killar kom femma på 4x80m.
   USM i mångkamp avgjordes i Ljungby. Vi hade sex deltagare med som fick uppleva sitt första mångkampsmästerskap vilket gav en hel del erfarenheter för framtiden. Mångkamp är alltid mångkamp och allt kan hända. Elias Kapell hade chans på ett brons men stod till sist som segrare efter ett gastkramande 800m lopp!
   USM i Linköping blev en riktig höjdare med många framgångar för de 15 ungdomar från teamet som var med och tävlade. Hammarby hade det största tältet som vi placerade högst uppe på kullen med bästa utsikten över hela arenan. Vi blev flera gånger misstagna för att vara ”serveringstältet”. Kylskåpet var fullproppat med godsaker och kaffebryggaren ångade hela tiden med nybryggt kaffe. Vid ett tillfälle så kom det in en hastig stormby som gjorda så att alla tälten i närheten blåste sönder – men Hammarbytältet stod pall.
   Säsongens stora mål – Kraftmätningsfinalen.
Vi lyckades med vår målsättning att få med två lag till finalen.
Vi blev dock inte ensamma med den bedriften då även Tureberg fick med två lag och de hade också den högsta poängen i kvalet med båda sina lag. Vi visste att för att kunna ge Tureberg en match så behövde alla vara hela och friska samt göra sitt allra yttersta. Vi var väl förberedda och stridslystna och alla kämpade in i det sista med många fina resultat. Vi lyckades inte med totalsegern i mixklassen som nu Tureberg mycket välförtjänt tog hem
på den högsta poängen i Kraftmätningens historia, vi kom tvåa med den näst högsta poängen någonsin.
Våra killar vann sin klass och tjejerna kom tvåa! När jag blickar tillbaka så är jag som ledare och tränare glad
och stolt över att jag har äran att få träna alla dessa underbara ungdomar i Hammarby Friidrott.
Jag har också under året fått anställning i klubben som ekonom och hoppas att jag i och med det kommer
kunna dela med mig av mina 17 års erfarenhet av föreningsarbete i Hammarbygymnasterna.
Men nu är det som sagt snart jul igen…. och förberedelserna har börjat lite smått med att julbelysningen utomhus har kommit upp och adventsljusstakarna lyser med sitt varma sken i fönsterna. Men den 23 december då händer allt hos familjen Kapell-Wikström, då ska det julpyntas, granen ska inhandlas och kläs, julbak i massor, skinka griljeras och köttbullar rullas och stekas samt att de sista julkorten kommer på postlådan. Ja, allt sker på uppesittarkvällen samtidigt som Bingo Lotto med Lotta Engberg visas på TV:n. Eftersom vi oftast är upptagna in i det sista med träningar så kavlar hela familjen upp ärmarna och kör all in fram till midnatt. När alla gått och lagt sig smyger jag upp igen och fixar med julklapparna så allt ligger under granen när familjen vaknar på morgonen.
Julfirandet på Julafton börjar med att vi tillsammans äter julgröt med mandel och russin som alla febrilt försöker få i just sin tallrik. Efter julgröten är det dags för julklappsöppning med rim så det brukar ta sin lilla tid innan alla paket är öppnade. Ett besök till gammelmormor ska också hinnas med innan julfirandet med stort julbord med allt man kan tänka sig hos farfar med hela släkten Wikström får avsluta julaftonskvällen.
 

God Jul och Gott Nytt År!


Grete Ahlberg

Lör 25 dec
Hej alla hammarbyare, Grete här!
Jag har precis kommit hem från ett träningsläger på Fuerteventura där temperaturskillnaden under hemresan blev ungefär 40 grader, fick skrapa bilen med solbrända händer om man säger så.
Det blev ganska pang på igen efter säsongen 2021 med bland annat detta härliga och högpresterande träningslägret men också en lååång och djuuup grundträningsperiod med nya framsteg.
Så jag har inte riktigt stannat upp och reflekterat över säsongen 2021, kanske för att jag aldrig blir nöjd och bara spenderar tid på förbättra mig snarare än att fira.
Så ett passande nyårslöfte kanske blir att stanna upp och fira lite, för visst var 2021 en lyckad säsong.
Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle göra alla mina tävlingar säsongen 2021 över 67 m så hade jag bett den personen söka vård. Tidigt på året, redan vid januari visste jag att mina fysiska framgångar skulle leda till längre kast. Men inte trodde jag att detta skulle innebära 10 tävlingar mellan 67-68m. Trots den stabila nivån så drogs jag under säsongen med lätt missnöje över att jag aldrig passerade 70 m-linjen.
Jag är mycket nöjd med min nivå, det handlar ändå om att kunna kasta långt när det gäller.
Men jag siktar inte på att va medelbra på flera tävlingar, jag vill kasta sjukt långt och förhoppningsvis få på en pärla. Dessa tankar försvann lite när jag vann SM-titeln som var säsongens höjdpunkt.
Jag var verkligen inte säker på att jag skulle vinna men de var väl under SM i Borås med 11 grader och regn som min stabilitet var som mest användbar. Med andra ord, jag är nöjd men jag kände inte riktigt som att jag fick ut de jag jobbade för i kastningen. Så jag jobbar på de för 2022 som jag hoppas kommer
bli bättre men med en viss behållning från denna säsong för den är värd att bevara.
När jag landade i Sverige för några dagar sedan så hamnade jag direkt i julen. Jag är dock inget speciellt jul-fan
då den gnistan har försvunnit lite med åren. Men jag har ändå några svaga punkter som får mig att hamna i en stämning och gilla julen en aning.
Främst är det miljön utomhus som jag uppskattar mest med undantag för att skrapa bilen 7 på morgonen.
Men jag älskar verkligen vintern främst i Dalarna där jag bor för att naturen blir så vacker på något sätt som jag inte känner av lika mycket i Stockholm. Därav tycker jag det är mer stämningsfullt vid jul i Dalarna. Sedan tycker jag väldigt mycket om julmusiken som musikgenrer. För tänk, det är bara vid jul som de riktigt gamla vinylklassikerna spelas som är så mysiga.
Jag firar jul med min familj som består av enbart några fåtal personer och den är den mest typiska julafton man kan föreställa i ett svenskt hem. Julen för mig har som sagt betytt mindre och mindre för varje år men beror mycket på att jag har tankar på många andra håll. Men om jag skulle beskriva mitt bästa julminne så är de väl självklart från när man va liten med julklappar och tomte, “ett barn på julafton” myntades av min barndom. Julklappar är heller ingenting som jag tänker på eftersom jag redan har de jag vill ha, men skulle något fråga mig och jag måste ge ett svar så hade jag sagt.......nej hahaha jag kan inte ens komma på något. Kanske att mina lärare flyttar fram mina deadlines i skolan så man får lite ledigt vid jul.
Jag har precis passerat den hårdaste “kulmen” av träning så efter jul och nyår ska jag dra ner lite på volym och intensitet för att sedan förbereda kastning för längd, även mycket kast utomhus.
Då får vi se om säsongen 2022 kan bjuda på några pärlor som jag inte fick på 2021.
Tack för att du läste min julhälsning trots att jag är Grinchen!
   

God Jul från Grete!


Jonathan Holm

Fre 24 dec
God jul på er alla! 
Mitt 2021 har varit ett riktigt bra år då jag lyckades göra comeback efter en hamstringsoperation och lyckades ta bronset på SM.
Nu efter den lyckade sommarsäsongen så har jag siktet inställt på att försöka ta mig till Inomhus-VM i mars och EM till sommaren.
Trots pandemin som pågår så har det ändå kommit något gott av det för min del och det är att jag fick börja jobba hemifrån och såg att det funkade bra, så i februari flyttade jag och min sambo till Sundsvall från Hudiksvall för att slippa all bilåkning till och från träningen.
Detta blev ett stort lyft i min satsning.
Just nu i skrivande stund befinner jag mig på träningsläger på Teneriffa och blir kvar där till 4:e advent, så i år blir det inte så mycket julbak och julmys som det annars brukar bli.
Men när jag väl kommer hem blir det att ta vara på julen och träffa familjen och umgås med nära och kära. Träningen får inte så mycket julledigt som man kan tro så det kommer klämmas in några pass mellan all julmat så man är redo för inomhussäsongen.  Tips på julbak: Leilas Rocky Road!

Jag vill önska er en

God Jul och ett Gott Nytt År!


Esther Sahlqvist

Tors 23 dec

Året som gått har, trots Coronarestriktionerna och en inställd inomhussäsong, varit ett av de roligaste friidrottsåren för mig! Jag är väldigt glad att restriktionerna släppte under våren så jag fick möjlighet att tävla igen, för den inställda inomhussäsongen gjorde så att mina testresultat försämrades mot året innan. Jag som person har en mycket högre tävlings- än träningsnivå vilket gjorde att jag inte utvecklades lika mycket när vi inte tävlade.  
Efter tråkigheterna med Corona har jag tillsammans med Team 06 kunnat åka på tävlings- och träningsresor och i augusti deltog jag på i mitt första USM. Det gav mig många nya erfarenheter som jag tar med mig framåt. Det gav mig inte bara erfarenheter men också 3 medaljer som jag är väldigt stolt över. Guld i 80mh och 300mh och även ett brons på 80 m slätt. Nytt pb på båda häckdistanserna också! Men de skulle såklart inte gått utan mina duktiga tränare och kompisar som peppar mig. Tack till er!
Efter en rolig och bra utomhussäsong känner jag mig nu motiverad att köra vidare i den hårda träningsperiod jag och resten av Team 06 befinner oss i. För att se hur vi ligger till så har vi i första veckan av december gjort tester som flygande 20m, stående längd och även tester med skivstång. Det är en bra pepp inför tävlingssäsongen som drar igång i januari! Det känns overkligt att jag nästa år, 2022 kommer få möjlighet att kvala till UEM som är mitt största mål jag vill nå just nu. Målet är då på 100mh. Då får ni heja på mig! I jul tycker jag att alla borde umgås med sina nära och kära och äta mycket god mat. Jag själv brukar baka pepparkakshus som en rolig aktivitet. Självklart kan man göra även det till en tävling om man har en friidrottande lillasyster som är nästan lika tävlingsinriktad som jag.
Jag ska fira jul hemma i Stockholm. En ganska klassisk jul med Kalle Anka, paket och julbord med tjocka släkten.
Hur ni än firar jul hoppas jag i alla fall att er jul blir super!
 

God Jul önskar Esther Sahlqvist

Julhälsningar   2020

Niklas Jonsson

Foto: Deca text & bild Foto: Deca text & bild

Fre 25 dec
Här kommer Julens fjärde hälsning från vår uthållige löpare Niklas Jonsson!
 
God Jul alla Hammarbyare!
Mitt 2020 började bra med mycket träning och en frisk kropp.
I april månad var det äntligen tid att springa säsongens första lopp, tanken var Örebro halvmaraton men ju närmre tävlingsdagen jag kom så märke jag hur restriktionerna pga. Covid-19 blev hårdare och hårdare.
Strax innan tävlingsdagen ställdes loppet in, Corona stod i vägen för att kunna genomföra arrangemanget. Det kommer nya lopp snart tänkte jag, men då visste jag inte hur Corona skulle slå till mot Sverige och världen. Under sommaren tränade jag på i hopp om att tävlingarna snart skulle börja igen men flera känningar i kroppen störde träningen. Med kort varsel blev ändå SM i halvmaraton av i slutet av juli, med osäker form så är jag nöjd med min 10:e plats på SM (med tiden 1.07.08)
Nästa lopp under sommaren blev virtuella Midnattsloppet där jag lyckades behålla segern från 2019.
Det blev inte fler lopp för mig detta år, kroppen ville inte springa lika mycket som huvudet.
Under 2021 hoppas jag att allt blir som vanligt igen i världen och i Sverige, samt att kroppen är hel och pigg och sugen på att tävla massor.
Självklart vill jag även försvara segern i Midnattsloppet 2021.
Tiden fram till jul består av träning hemma i Stockholm, men det ska även hinnas med en del julklappsköp och julbak såsom pepparkakor, lussekatter, knäck och skumtomtefudge.
Julen i år ska jag fira i en stuga i Jämtland med förhoppningsvis massor av snö och mycket skidåkning (längdskidor såklart). Julaftonsmorgonen börjar som alltid med risgrynsgröt och därefter ut och träna. Det finns inget bättre än att komma hem efter träningen på julaftonsmorgonen äta massor med julmat, titta på tv och vänta på tomten. Under granen i år hoppas jag på en ny löparklocka som vill träna massor 2021.
Nu ser vi fram emot friidrottsåret 2021.


God Jul och Gott Nytt År!
Önskar Niklas Jonsson


Julkrönika 2020
Tränare på distans - ur en junior- och hopptränares perspektiv

Tors 24 dec
Det är julafton idag, klockan är 07.48 och fortfarande rätt mörkt. Vänta så ska jag tända ett ljus.
God morgon förresten!
Hur har ni det? Jag har redan varit uppe en stund. Behövde fundera lite till över vad jag ville dela med mig av i denna julhälsning.
Vänta… känner ni doften av lussekatter? Tror nog att det är dags för en till kopp kaffe. Är det någon annan som vill ha? Jag har precis värmt bullarna som jag bakade igår. Ni får gärna smaka om ni vill.
   Ingenting, absolut ingenting blev som jag hade tänkt mig i år. Då ska ni veta att jag hade väldigt stora förväntningar och förhoppningar både för egen del som tränare och för Team 02-98. Året då alla i gruppen räknades som juniorer. Förra året den 24 december befann jag mig på en strand i Malaga. Jag hade precis tittat på Tjuren Ferdinand genom mobilen för att sen ta mig ett dopp. Inte dopp i grytan alltså, utan ett dopp i Medelhavet. Jag hade inte badat på 10 år, men tänkte…ska jag bada så kan jag väl göra det på julafton, när jag har chansen. Ingen annan befann sig på stranden så varför inte. Blev så förtjust i staden att jag ett tag övervägde att leta upp en friidrottsklubb där och erbjuda mina tjänster som tränare, men så tänkte jag på er där hemma. Jag hade ju utmanat gruppen då att ta sig en löprunda på julafton. Jag tyckte att 2019 blev en annorlunda jul. Men i år kan vi alla få vara annorlunda utan att det är konstigt. Eller hur…
   Jag gillar annorlunda. Har ända sedan jag flyttade hemifrån förespråkat att varje jul ska ha sin egen touch så att den blir unik. Så att man minns varje jul specifikt. Kanske något annat på menyn än det svenska julbordet eller ha julklappsutdelningen i mellandagarna, då får man ju dubbelt så många julklappar för pengarna. Oftast har jag ändå fått ge mig för de traditionella förväntningarna som nästan ingen vågar bryta. Men i år kommer vi alla behöva hitta på nytt. Ta chansen, fånga möjligheten… carpe occasionem
   På min julaftons meny så tar jag med mig lite av förra året och tänker bjuda på spansk/svensk tapasbuffé senare idag. Jag och mina vuxna barn har planerat att ha en spelkväll, med brädspel. En mobil & digitalt befriad julafton 2020 är årets tema.
   Ja vad trodde ni? Att jag skulle oja mig över alla förlorade möjligheter på grund av pandemin. Nej man får ta det goda med det onda. Och glädjas över alla nya möjligheter och uppskatta alla oväntade möten och tillfällen som uppstått, inte på grund av utan tack vare pandemin.
   Nu i den andra vågens skugga har jag dessutom lyckats ställa om och känner mig go och glad trots att uthålligheten hos många sviktar, speciellt inför jul. Jag tog mina personliga fighter i våras. Kanske är det därför. Kanske är också en anledning till min inställning nu att uppförsbacken för mig och de aktiva började så tidigt på året. Så att det första missmodet inte hann bli så exponerat och förlorad tid övergick till en lösningsorienterad nystart. Av nöden tvunget.
   Jag följde nyhetsrapporteringarna slaviskt och tog restriktionerna på stort allvar redan innan det klassades som en pandemi. Så jag blev tränare på distans redan i februari. Och eftersom jag hade symptom i nio veckor så hade jag gott om tid att reflektera. Både högt och lågt beroende på dagsformen och humör. Kände ena dagen att jag som tränare hade en viktig samhällsuppgift att fylla, att hålla igång de aktiva, för folkhälsans skull. Eller nästa dag kunde det vara lite mörkare resonemang kring, varför är jag ens tränare, ska jag fortsätta när jag bor så långt borta, är det ens lönt att vara tränare på distans. Inget jag ville delge någon då, eftersom mitt uppdrag som tränare handlar just om att motivera de aktiva att vilja fortsätta att vara friidrottare oavsett vad.
   Idag när jag tänker tillbaka på året och är tacksam över alla de oväntade möjligheter som uppstått genom pandemin så går mina tankar specifikt till två andra tränare i Hammarby som haft en både oväntad och avgörande roll i mina val och ställningstagande som tränare under året. De är båda i olika mening oerhört kompetenta tränare. Nämligen Charlotte och Oscar. Tack båda!
   Charlotte Petterson Enblad, tidigare huvudtränare för Team 04, nu en av kasttränarna, jobbar till vardags som sjuksköterska på Södersjukhuset. Hon kunde inte heller vara med på träningarna under våren. Men av helt andra orsaker. Hon är en av hjältarna som tagit hand om alla covidsjuka patienter. Så för hennes och all annan vårdpersonals skull, så har min uppfattning om hur man visst både kan och bör vara tränare på distans ibland, blivit självklar.
   Oscar Gidevall, elittränare med aktiva i flera klubbar, har gett mig både uppmuntran och perspektiv på hur en tränare kan lösa sina uppgifter. Och vad gör man när man har aktiva i olika klubbar eller åldrar. Det finns inget facit och det enda som behövs är kreativitet och att tänka utanför den omtalade boxen.
Jag vände mig till Oscar tidigt i våras när jag undrade hur juniorer och elitaktiva skulle lösa sitt tävlande när det till en början hängde på att träningsgrupperna själva genom veckans grenar skulle ordna tävlingar. Vi hade ju båda aktiva som var för gamla. Tävlingsrestriktioner och råd har skiftat, hej vilt, under säsongen så det blev under någon månad en ny och egen utmaning. Det hela utmynnade i att jag med Oscars hjälp initierade en längd- och trestegstävling i Södertälje. Södertäljehoppet. Detta blev en underbar mix av barn under 13 år från Södertälje och elitaktiva som tävlade i samma tävling. Något unikt i sig.
   Måste i detta sammanhang passa på att tacka Fredrik Andersson, kastare och tränare från Södertälje friidrott som fick detta att hända. Eftersom det var den första hopptävlingen någonsin på den nya arenan i Södertälje så tillbringade vi några sommarveckor tillsammans med att gräva gropar, flytta sand och ställa in plankor. Ett nytt klubbsamarbete uppstod.
   Lite ojande från i våras måste jag väl ändå ha med, så jag ska vara brutalt ärligt. Det har inte varit lätt för någon. Vi flyttade ut träningen först av alla i Hammarby. Redan i mars. Jag var ju tränare på distans och mitt ”alter ego” Steve som hoppade in för mig, tack Steve, är ju 70+ och var redan då i riskgrupp. Efter några veckor så blev även Steve sjuk. Ånej, mitt dåliga samvete kände inga gränser.
   Visst är det ibland trångt i Sätrahallen och man längtar ut när våren närmar sig, men från värmen, teknikträning och JSM-kval till en öde IP med två plusgrader och återgång till grundträning som brukar höra oktober till. Sedan inga tävlingar under försommaren för juniorer. Ren nitlott om ni frågar mig.
   Mitt i allt detta så insåg jag i mina egna tvivel att de aktiva i Team02-98 är den bästa kraften att bli lösningsorienterad på och att få vara kreativa tillsammans. Det är väl hela poängen. En individuell idrott som måste åtnjutas tillsammans. Det var där och då det vände. Inte på en gång, sakta ibland men det vände.
   Jag var distanstränare ända fram till slutet av maj innan jag fick bekräftat att jag hade antikroppar. När skolorna stängde så erbjöd jag istället studiehjälp till de som önskade. Några nappade.
 De andra i tränarteamet (Lasse och Daniel) körde på som vanligt de andra dagarna med medel och sprint.
   Vi grundtränade vårt hopp utan tränare men tillsammans. Varje träning utsågs omväxlande en aktiv som fick hålla i passen. Närvaron ökade igen. Mer än någonsin så grundtränade vi hopp. Även då var rekommendationerna under en period, individuell träning hemma. Gruppens Instagramkonto startades då på initiativ av en aktiv. Med veckans träningsutmaning hemifrån. Det var några veckors kreativitet som förbättrade hoppet hos alla. Så nu är vi väl förberedda denna andra våg. Vi har grundtränat vårt hopp så bra att vi nu utövar det i vinterväder. Vi har ju fortfarande varandra.
   Medvind och motvind. Ja det är ju charmen med träning i hopp, den varierar. Så regnigt, snöigt eller kyligt hopp är också något man kan träna på. Eller träna i. För trots allt så kommer solen alltid, för eller senare, för att värma våra kinder.
   Men framför allt kan man träna på hopp tillsammans, utomhus, med social distansering. Varför inte hellre kalla det behörigt avstånd. Det är något som vi friidrottare redan är vana vid. Det tillhör vår natur. Vi vill springa ifrån varandra när det gäller. Vi vill vara ensamma eller först om våra långa eller höga hopp. Allt går om man bara tränar på, och har lite hopp.
   Så här års brukar vi träna på inomhushopp men nu får vi träna på vinterhopp. Och jag lovar, det finns hur mycket hopp som helst att träna på oavsett väder. Hopp om utveckling, hopp om framgång, hopp om bättre väder, hopp i trappa, hopp i backe, hopp över hinder, hopp på plintar, hopp med gummiband och kanske framför allt hopp om det normala. Eller åtminstone att få kramas igen.
Men vad är det normala tänker jag? Vill vi verkligen ha tillbaka allt precis som det var? Om det handlar kanske nästa års julhälsning…
   Det finns många positiva effekter av pandemin som aldrig hade kommit till stånd om allting varit som förr. Veckans grenar, nya samarbeten mellan klubbar. Människor som aldrig annars skulle ha mötts har träffats under pandemin. Jag tvingades bli digitaliserad. Bara en sådan sak.
   Nu i höst så har jag börjat experimentera med olika digitala former. Det går visst att leda träningen på distans. Teams, Whats App och vanliga telefonsamtal beroende av typen av träning. Några lördagar har jag lett cirkelstyrka genom mobilen med musik strömmande från datorns Spotify. Ingen har klagat och närvaron är högre än någonsin. Tränare på distans, kanske ett vinnande koncept. Hm. Nä, jag skojar. Vi ses på IP!
Tack Juniorerna i Hammarby, ni är mitt framtidshopp.
Sorry, men nu måste jag iväg och försöka få tag i ett granatäpple och lite koriander till mitt julbord…
Var rädda om er. Håll distans, tvätta händerna och håll ut. Glöm inte att träna på hopp!
God jul och Gott nytt år alla friidrottare, tränare, aktiva, kanslipersonal, styrelsen, ML och övriga ledare och engagerade i Hammarby friidrott! Och God Jul övriga friidrotts-Sverige! God annorlunda jul alla!
 
”En friidrottare håller ut (uthållighet). Ställer om (snabbhet). Ger inte upp (styrka). Tränar hemma när det behövs (rörlighet) Framför allt, håller ihop med gruppen (koordination)”

 
Eerika Kiili


Noah Bucht Wesslén

Ons 23 dec
2020 kommer med stor sannolikhet bli året vi aldrig glömmer.
Men friidrottsmässigt får man ändå vara glad över hur mycket som gick att genomföra, med hänsyn till omständigheterna. Nya lägen kräver innovativa lösningar, därför kan jag konstatera att gruppens träning blivit mer varierad än tidigare. Även om jag anser att vår tränare Lotta är expert på just allsidig träning har det varit kul att få slippa inomhusträning så mycket som möjligt. Jag som i grunden är alpin skidåkare trivs mycket bra i det fria och påverkas därför egentligen inte alls av att inte få vara inomhus. I mars när gymnasieskolorna stängde blev vårt sociala liv kraftigt begränsat och studiemotivationen sänktes. Men när det var som allra mörkast var det mina fina vänner på löparbanan som gav mig glädje. Det fick mig verkligen att uppskatta värdet i friidrotten. Kärlek till er!

För mig personligen kan “stolpe ut” vara någon form av signum av ett JSM som inte gick enligt plan. Men räddningen blev ett Stafett-SM som var fantastiskt kul och gick otroligt bra. I finalen av den svenska stafetten lyckades vi knipa guldet och dessutom sätta ett Svenskt Rekord för klubblag! Något extra var också att på plats få se 4x100m-laget ta klubbens andra guld för helgen, det gick snabbt vill jag lova!

Nu närmar sig julen med stormsteg - vilket jag hävdar är den bästa tiden på året! All god mat som lagas, fint pynt överallt och så förhoppningsvis lite snö. Jul hos familjen Bucht Wesslén har varierat mellan åren, vi hade en period när det firades mestadels i Karibien och Mexiko. Vilket är delar av världen där firandet sker på ett lite annorlunda sätt jämfört med Sverige. Men det var fantastiskt härligt att få uppleva andra traditioner och framförallt få njuta av lite sol! 

I år blir det en vinter med snö, jag och familjen kommer få njuta av ledigheten uppe i Vemdalen, om så restriktionerna tillåter. Det blir nog en klassisk jul med pepparkaks- och lussebak, Kalle Anka klockan tre och julklappsspel - vilket jag verkligen kan rekommendera, sjukt kul!
 

God Jul igen och grått nytt hår! :)
Hälsningar Noah Bucht Wesslén


Linn Harryson

Tis 22 dec
Här kommer en julhälsning från vår duktige kastare Linn Harryson!
 
2020 har varit ett speciellt år på många sätt, mycket träning för min del vilket även har märkts av på resultaten. Mitt bästa resultat för säsongen med 3kg-släggan blev 53,47m och en fjärdeplats på USM17, ett resultat som jag är nöjd med trots att jag vet att det hade kunnat bli längre. Det är trots allt en ökning med ca 7m från året innan. SM var lite annorlunda i år jämfört med tidigare år, det var såklart tråkigt utan publik men det tråkigaste från mitt håll var att inte ha mina vänner där, det jag saknade mest var själva resan och lagandan man får under tävlingens gång. Jag var dock ändå glad över det faktum att SM ens blev av då det tidigare under våren var oklart.
 
I och med att detta var mitt sista år med 3kg-släggan så var det lite frustrerande att jag kände att jag hade mer i mig, men det är bara att ta nya tag med ett kilo extra nästa år. Nu när jag ska kasta med 4kg-släggan så har jag den senaste tiden kört mycket styrka för att bygga upp inför nästa utesäsong men även inför vikten i vinter som även den blir lite tyngre. Det har varit kul att på senaste tiden se hur styrkan har lönat sig och jag har själv märkt att jag blivit starkare. Jag ser dock fram emot nästa säsong då det ska bli kul att se hur min hårda träning kommer att löna sig.
I och med att jag hade skola på distans i princip hela förra terminen så spenderade jag mycket tid på Enskede IP. Den här terminen har dock träningen begränsats pga. de nya restriktionerna vilket såklart är tråkigt, men man får göra det bästa av situationen. Vi i kastgruppen har fortfarande den mesta träningen ute med gemensam avslutande cirkelstyrka. Corona har fått mig att inse att träning har stor betydelse för mig och mitt välmående, vilket jag ser som något positivt eftersom det har gett mig mer motivation till just träning. I vinter hoppas jag att restriktionerna lättar lite på träningsfronten eftersom det senare i vinter kan bli lite svårt att träna utomhus i minusgrader. En annan konsekvens av Corona har även varit att min tidigare tränare Blomman inte har varit tillgänglig på samma sätt som tidigare vilket har varit väldigt tråkigt, dock så har jag fått en ny tränare, Patrick Lindfors, vilket har varit väldigt kul och intressant. 
 
Julen i år blir ju lite annorlunda, vanligtvis så brukar jag fira med min släkt antingen på mammas sida eller pappas, men i år så blir det bara vi i familjen dvs. jag, mamma och pappa. Det positiva är dock att vi kommer skaffa en julgran, vi brukar inte göra det då vi vanligtvis inte firar jul hemma. Att pynta granen är nog det jag tycker är mysigast med julen. Jag brukar ha ganska svårt att komma in i julstämning då snö inte direkt är så vanligt förekommande längre här i Stockholm under december. Men vi i kastgruppen gör i alla fall vårt bästa för att komma in i julstämningen genom att byta ut Sussis spanska musik med julmusik nu i jultider.

God Jul och Gott nytt år!
Linn Harryson

Julhälsningar   2019

Josefine Sandelius

Fre 20 dec

Här kommer en julhälsning från Josefine Sandelius!
Året har varit mitt bästa år någonsin. Trotts småskador som varit frustrerande så lyckades jag ändå ha mitt bästa år med PB och debut i landslaget!! 
Jag ser fram emot ett lika bra friidrottsår 2020. Förra säsongens grundträning så tränade jag både för 400m häck och 100m häck men nu har vi valt att lägga all fokus på 100m häck så det ska bli spännande att se vad som kan hända nu när all fokus ligger på den distansen.
För första gången någonsin ska jag bryta min tradition att vara med min familj. När jag bodde i Australien för några år sedan så valde jag till och med att åka hem för att få fira jul med min familj. Så jag är en riktigt familjetjej. Jag älskar att bara mysa med familjen på julafton och ta hand om varandra. Vi öppnar också alla julklappar en och en, vilket de flesta suckar över men jag och min mamma älskar det haha :)  I år ska dock traditionen brytas och jag ska fira med min pojkväns familj i Gävle. Det ska bli supermysigt! Dom är några fler än oss så jag undrar om jag ska införa julklappsöppnings -traditionen där med? Om jag ska berätta om bra julminnen: Julen för två år sedan så kom min storebror hem med sin valp dagen innan julafton, det var ju en riktig höjdpunkt för min hundälskande familj. Minns även för några år sedan när jag var rätt liten att jag sa till mamma efter alla julklappar att jag var så lycklig och tacksam över allting. Och det är jag verkligen varje år, så tacksam för familjemys.
Jag tycker faktiskt att det är roligast att ge julklappar under julen än att få! Men annars blir jag glad för det mesta allt ifrån inredning till böcker till kläder till den mest konstiga pryl som finns. Jag gillar tanken att någon faktiskt tänkt på mig när den valt julklappen. 
När det gäller träning i Jul så tränar vi på som vanligt men lägger upp träningen efter hur och var vi firar jul!
Jag har ingen tradition (än). Men jag försöker alltid checka av både julbak och gå på så många julmarknader som möjligt =) Min önskan i framtiden är att jag ska ordna en massa mysiga jultraditioner. 
När det gäller nyårslöften så gillar jag nyårsmål mer än nyårslöften.
Och jag brukar varje år ha att jag ska ha så kul jag kan och ta vara på varje dag!!

  
God Jul och Gott Nytt År
Josefine Sandelius


Emmanuel Dawlson

Mån 23 dec

Här kommer en julhälsning från Emmanuel Dawlson!
Som en elitlöpare är du alltid under ständigt tryck att prestera och när verkligheten inte uppfyller dina förväntningar vill man ibland bara lägga ner och börja jobba på COOP, och en av de vanligaste orsakerna är skador. Att hålla sig skadefri har varit det mest positiva för mig år 2019 och framförallt ha ett team eller klubb som är bakom en oavsett om man som senior hoppar på 1,20cm höjd eller stöter 2m i kula, springer 100m på 10,10 eller 13,50.
Nu när det nya året närmar sig, ser jag fram emot nya utmaningar både på nationellt och internationellt plan och har därför satt både kortsiktigt men även långsiktiga reallistiskta mål och hur jag ska uppnå de. Mina kortsiktiga mål: springa PB både inomhus och ute, slå klubbrekord på 60m och kvala in till Nordenkampen inomhus.
Långsiktiga mål: kvala till EM utomhus (i individuell gren), kunna visa internationell prestation (bl.a Diamond League, International World Tour mm) och hade förstås varit super kul att uppleva ett OS.
Jag har tagit ett steg att åka till USA/Malaysia på ett långt träningsläger, vilket innebär att jag kommer missa julen hemma i Sverige. Jag kommer från ett land (Ghana) där julen inte är på samma nivå som i Sverige det vill säga pynt, presenter, bakning, matlagning, familjåterträff etc. men jag som många av er tycker det är mysigt. Men å andra sidan går inte min värld under för att jag missar julen.
Min bästa julminne var 2013 med en familj jag lärt känna, jag hade aldrig sett och fått så mycket presenter och mat med mycket skratt, mysigt och varmt sällskap. Och tack vare den familjen vet jag idag hur den svenska kulturen fungerar.
Jag har med mig lite pepparkakor så jag kan få lite julfeelings nu när jag befinner mig på andra sidan världen. Träningen kommer vara densamma, det vill säga inga lediga dagar har coach sagt.
”You can train in the morning and do whatever you want to do in the afternoon or evening”, hårda bud kan man tycka.

God Jul och Gott Nytt År

Emmanuel Dawlson


Nora Lundin

Tis 24 dec

Här kommer en julhälsning från Nora Lundin!
År 2019 har friidrotten gått väldigt bra för mig. Under 2018 tränade jag bara en gång med Hammarby i veckan, men i början av 2019 så gick jag över till att träna friidrott flera gånger i veckan eftersom jag kvalade in till IUSM på en kvällstävling i Tureberg som en kompis övertalade mig att följa med till. 
Men jag tror verkligen att det har varit en fördel det här året att jag började tävla ganska nyss. I alla fall för mig har det gjort att jag inte haft några förväntningar alls på mig själv, utan varje gång det gick bra var istället en positiv överraskning som såklart var en push för motivationen. Minns att jag blev så otroligt glad när jag kvalade in till USM, springa SM liksom? Och därför var det såklart en ännu större chock när jag fick springa NM i terräng för någon månad sedan, som var jättekul!! Är egentligen inte ett så himla stort fan av att springa på bana, även om jag börjar gilla det mer och mer, så terräng kändes ju helt rätt.
En höjdpunkt för året var verkligen Världsungdomsspelen i Göteborg i somras. Jag vet inte varför, men det var bara så otroligt härlig stämning, vi gick runt och hade superkul i Göteborg innan och efter vi sprang, och så vart det lite bad i bubbelpoolen på kvällen. Det var ganska skönt att det ändå var en väldigt stor tävling, så att man ändå inte fick ligga helt själv i alla lopp, men ändå att det fanns möjlighet och testa på någon ny distans eftersom resultatet inte var lika viktigt som på typ SM. På VU var första gången som jag sprang 3000m, det var lite segt innan eftersom de loppen brukar ligga ganska sent på kvällen, då alla andra i gruppen redan sprungit liksom. Men efter det loppet så kände jag verkligen att, wow vad kul det var att springa så här långt!! Tror att det var typ då som jag insåg att jag verkligen passar mycket bättre för lite mer långdistans, även om det såklart är kul att springa kortare ibland. Varje gång jag springer ett 800-meterslopp efter att jag sprungit 3000 brukar jag bli så förvånad, var det bara två varv??
Inför 2020 hoppas jag verkligen att träningen fortsätter flyta på, och att motivationen håller sig kvar. Pressen från en själv ökar ju såklart när det har gått bra, det är ju alltid kul och persa liksom, men tror inte motivationen blir något problem eftersom vi nu är så många i gruppen som kan stötta varandra:)
På jul så brukar en del av släkten på mammas sida komma över till oss, och det brukar bli en väldigt mysig julafton med en massa julmat, gravad lax är ju helt klart favoriten, julmust, hundpromenader och Kalle Anka:)
För att förbereda inför jul brukar det bli mycket bak, pepparkakor, lussebullar, chokladkola med mera, och så pyntar vi julgran och typ hela huset dagen innan. Just på jul brukar vi faktiskt inte åka iväg någonstans, utom till landet några dagar vid nyår, så jag tror att jag kommer träna så mycket det bara går med klubben precis som vanligt plus lite träning själv kanske, eftersom skolan inte är i vägen. Är ju såklart alltid roligare att träna tillsammans med någon, så jag är såå glad att träningarna fortsätter året runt.

  
God Jul och Gott Nytt År

Nora Lundin


Markus Moberg

Ons 25 dec

Här kommer en hälsning från Markus Moberg!
2019 har varit ett minst sagt händelserikt år, med ledordet erfarenheter vilket är något jag verkligen kommer att ta med mig en hel del av in i 2020. Men innan 2019 är helt slut vill jag ta upp en av det gångna årets höjdpunkter och berätta lite om min jul.
Det är omöjligt att sammanfatta ett helt år i en text, så jag har valt att lyfta fram en händelse. Vilken var säsongsavslutningen på Ungdomsfinnkampen där jag sprang korthäck och 4x400m-stafett. Korthäckloppet hade en riktigt bra känsla om en något seg i starten och slutade på 14,38 vilket jag får komma att kalla något likt en signaturtid för denna säsong. Stafetten däremot blev allt annat än rutinmässiga signaturtider. Under ett och samma lopp sätter starten ut på fel banor, vårt lag tappar pinnen och folk går ut i banan. Det är klart jag vet att det kan ske saker i stafett, under SM gick vi från diskade till silverplats på drygt en timme. Men allt detta i samma lopp fick mig ändå att se stafettlöpning ur nya perspektiv.
Men innan 2020 är här har vi julen framför oss. I år kommer jag fira jul hemma med släkten vilket vi har för vana att göra så det blir en ganska vanlig jul för egen del. Som vi brukar kommer julafton börja med Kalle Anka klockan tre följt av julbord. I skrivande stund, när det bara är veckor kvar till jul och det börjar märkas i hela staden hur julen kommer annalkandes, börjar även det lågmälda ljuset hos julbelysningen i det annars så dunkla vintermörkret, att lysa upp. Vilket verkligen är jul för mig.
Men för att riktigt komma i julkänsla kommer jag så snart som möjligt att skaffa mig en julgran, då är det verkligen jul för mig.
Slutspurten på 2019 inom träningsväg blir att lära mig hoppa och stöta inför mångkamps-DM som går av stapeln i början av januari, men det blir förstås lite uppehåll innan dess :)
Vi får tillsammans göra 2020 till en riktigt grymt år, framför allt ett riktigt grymt Bajenår.
  

Sist men inte minst vill jag passa på att önska alla en
God Jul och Gott Nytt År. /Markus Moberg

Julhälsningar   2018

Martin Sundberg

Fre 21 dec
Under 2018 kom mitt genombrott inom friidrotten och höjdpunkterna har varit bronsen på USM och Världsungdomsspelen. Men om vi börjar med inomhussäsongen. Jag tävlade i princip bara i kula och vikt inomhus och körde IUSM där jag i kula slog personligt rekord och fick första stöten över 13 meter med 13,08 men i vikt blev det 3 ogiltiga kast.
Det stora för mig under 2018 har varit min diskuskastning och jag har gått fram enormt mycket under året. Min första utomhustävling 2018 var Hellaskastet där jag fick mitt första kast över 40 meter. Förutom diskus har jag tävlat i kula och det gick också helt okej. Några tävlingar som var lite speciella har varit Världsungdomsspelen framförallt därför att jag där kastade 48,14 och tog en tredje plats som bäste svensk. Det kändes fantastiskt att få stå på prispallen inför en så stor publik! Den andra tävlingen var USM på hemmaplan där jag också kom trea på 48,63 och slog mitt egna klubbrekord som jag satte tidigare på säsongen. Det var ett fantastiskt arrangemang och stöd från läktaren när jag kastade och otroligt att jag kan säga till mina vänner att jag tog medalj på SM. Den tredje tävlingen är kraftmätningen och den tävlingen var speciell för lagkänslan vi hade under den helgen var nog den bästa jag varit med om någonsin, det var otroligt vilket stöd man hade från sina lagkompisar i varje gren. Hammarby kom tvåa i mixlaget och även tvåa bland killarna. Själv slog jag pers i spjut med 43,65 meter och det var allmänt en underbar tävling.
2019 ser jag fram emot att kasta med nya tyngre vikter men det är dock lite synd att jag i de flesta tävlingarna tävlar mot killar som är ett år äldre. Men dock så är det egentligen bara bra att ha väldigt bra motstånd. Jag hoppas det blir ett framgångsrikt år med lika mycket framgång men höjdpunkterna och målen kommer vara IUSM i Västerås och USM i Trollhättan.
Jag ser också fram emot att börja gymnasiet för det är väldigt stressigt med skolan för tillfället eftersom det är stor press på att få bra betyg så att man kommer in på det gymnasiet jag vill gå. Annars hoppas jag bara 2019 blir ett bättre år allmänt än 2018.
När jag firar jul händer inte så mycket speciella saker utan det viktigaste för mig är att vara med familjen, vänner och allmänt ha sällskap. Under jul sover jag längre än vanligt för det är så mörkt hela tiden under jul. På julen brukar jag alltid äta julmiddag med min familj och det brukar vara en klassisk julmiddag. På julafton kollar vi också på Kalle Anka vid kl. 15:00, det är inte lika viktigt men vi gör det ändå för det blir mera julstämning. En annan sak som händer i jul som man inte får glömma är att öppna och ge julklappar. Jag har inget speciellt julminne men den bästa julklappen jag fått är min mobil. I julklapp önskar jag mig nya kastskor för jag har slitit ut mina nuvarande och det skulle förmodligen göra mitt kastande bättre också. Jag önskar även kläder, helst grönvita. Annars hoppas jag bara för en trevlig tid med familjen.
Under jul kommer jag träna med min grupp om det finns träningsmöjligheter med tränare på plats men om det inte gör det får jag förmodligen ett program att träna efter. Självklart blir det extra styrka under jul för att vara tillräckligt stark för de nya vikterna som kommer införas 2019. Jag kommer träna kanske 4-5 dagar i veckan under jul och nyår och jag hoppas att det kan bli med min grupp för det gör både träningarna roligare och man pressar sig själv mer. När jag laddar upp inför julen brukar jag och pappa baka pepparkakor men det brukar oftast bli att han bakar och jag bara äter degen och pepparkakorna när de är klara. I år har jag testat något nytt, Bajen Winter Kast, som är en kasttävling som gick på Enskede IP utomhus den 18 december. Jag förväntade mig inte så mycket i resultat men snarare bara en kul grej när man tävlade med tomteluva för att få lite julkänsla och det serverades varm korv och pepparkakor.
Mitt nyårslöfte till 2019 kommer vara att göra 2019 till ett bättre år än 2018 och det är inte bara i friidrott utan bara rent allmänt.

Jag vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Martin Sundberg, Team 03


Beata Edelholm

Mån 24 dec
Mitt 2018 har varit ett väldigt bra år med mycket framgångar. Det jag är mest nöjd med är mina nya personliga rekord på 60m inomhus (8,17) och 80m häck utomhus (12,12), som jag sänkte med några tiondelar, men jag har även tagit andra personliga rekord, till exempel på 60m häck inomhus (9,33) och 80m utomhus (10,61).
Året började väldigt bra då jag kvalade till IUSM i Växjö både på 60m och 60m häck, vilket var ett utav målen jag hade under 2018. Väl på IUSM gick det också bra, jag tog mig till semifinal på 60m och till final på 60m häck och slog mitt rekord med några hundradelar. I maj senare åkte vi ner till vårt första Stafett-SM och sprang 4x80m. Vi åkte ner taggade och med en bra inställning som ledde totalt till en femte plats, dock lite surt eftersom vi hade tredje snabbaste tiden i försöken. Två andra stora höjdpunkter under året var att jag fick vara med i laget som kom trea på Lag-USM och även i laget som kom tvåa i Kraftmätningen, superkul!
Under sommaren var det också USM som Hammarby arrangerade på Enskede IP. Den tävlingen trodde jag skulle bli den bästa hittills men det blev den värsta. Jag skulle springa 80m häck, jag var i bra form, jag hade chans till medalj. Starten gick, jag tog första häcken, andra, tredje, jag ledde, jag slog i med foten, jag kraschade. Jag kraschade in i den sjätte häcken, rullade över till banan bredvid min och det var den tävlingen. Men det var trots allt en bra lärdom och en erfarenhet att ha med in i 2019!
Efter säsongen fick jag problem med min rygg som gjorde att jag inte kunde träna ordentligt. Det problemet försvann men nu har det tyvärr kommit tillbaka, så om jag ska blicka mot 2019 är det först bli bra i min rygg så jag sedan kan börja träna ordentligt.
Jul för mig är typ det bästa jag vet, jag ÄLSKAR julen! Allt som har med julen att göra. Min julkänsla brukar alltid börja när jag och min familj (mamma, mina halvsyskon och min bonuspappa) har vårt årliga julbak tillsammans med våra kompisar. Vi bakar lussebullar, knäck, pepparkakor och äter lunch. Då börjar julen!
Julafton brukar inte vara så super speciell, jag brukar oftast fira julafton med min pappa (har skilda föräldrar) och nyår med mamma. Jag och pappa brukar vara hemma hos min farbror och hans tjej tillsammans med halva min släkt (har en väldigt stor släkt). Vi brukar kolla på Kalle Anka, äta middag, öppna julklappar och göra några lekar. Sedan har jag och pappa en liten tradition där vi varje julafton kollar på någon film efter vi kommit hem från julfirandet, det är en film som vi har planerat ordentligt i minst en månad innan.
Ett julminne som jag har var på juldagen, jag skulle gå ner till min mamma för att fira ”sen jul” med henne och min familj där, vilket jag gör även idag. Då bodde jag i vår gamla lägenhet i Telefonplan och skulle öppna mina paket, jag öppnar ett och ser att det är ett ljusblått Nintendo DS. Minijag blir superglad och springer runt och hoppar av glädje så jag nästan tar sönder möblerna, och mer än så minns jag inte. Inte super speciellt kanske men lite gulligt.
Träningen under jul kommer inte vara så mycket träning. Vi kommer ha träningspaus direkt efter jul, och när träningarna drar igång igen kommer jag bara fokusera på att bli bra i min rygg. Jag hoppas att det går snabbt så jag kan börja tävla säsongen som kommer!
  

God Jul och Gott Nytt År!

Beata Edelholm, Team 03


Tilda Kapell

Tis 25 dec
2018 har varit ett händelserikt år, både positivt och negativt. Året startades med inomhustävlingar bland annat en tävling som heter Just pole vault. Förväntningarna inför tävlingen var stora även fast träningarna innanpå inte hade gått så bra. Tävlingen slutade med att jag klarade en höjd, men blev inte jättenöjd med resultatet. Kort därefter blev jag sjuk under en lång period vilket gjorde att träning och tävlingar fick ställas in. Detta gjorde mig nervös för hur jag skulle kunna prestera på nästkommande tävlingar utan att träna. Den tuffa uppbyggnadsperioden kändes som att den inte gav någon nytta när man låg i sängen helt stilla i 2,5 vecka. Däremot hann jag bli frisk till inomhus JSM och hoppade bättre än vad jag någonsin gjort! Det resulterade i ett PB på 3.61m och en fjärdeplats vilket jag var supernöjd med!
Efter JSM började förberedelserna för utomhussäsongen som jag var mycket taggad inför eftersom hoppningen gav bra resultat. Jag tränade på som vanligt och mer med min nya tränare i Täby, Calle Alm som jag fått mycket bra coachning av. Därav blev fler och fler träningar placerade i Sollentunahallen. 
Den första tävlingen för säsongen blev Huddingespelen i slutet av Maj. Jag tävlade två dagar på raken fast i olika klasser. Under samma vecka hade jag fått lite problem med ryggen som jag tidigare hade haft det struligt med. Jag tejpade ryggen och fortsatte att hoppa som vanligt. Under första tävlingsdagen fick jag riktigt ont, men kände inte av det under tävlingen pga mycket adrenalin. På morgonen kändes ryggen bättre och jag värmde upp inför tävlingen som vanligt dagen därpå. Ryggen började göra ont igen och det blev värre. Jag ville inte avsluta tävlingen eftersom gårdagens tävling gick mycket bra och jag var nära på att hoppa PB. Jag lyckades hålla smärtan i styr och hoppade ett  nytt PB på 3.64m med bra försök på 3.74m. Efter tävlingen hade jag dock riktigt ont och kunde knappt stå upp. 
Jag fortsatte att tävla några tävlingar efter den tävlingen, men under hela juli fick det bli alternativ träning för stavhoppandet. Anledningen till smärtan var en överbelastningsskada i nedre ländrygg. Det hade blivit för mycket stavhopp under våren än vad jag innan var van vid och kroppen hann inte anpassa sig till träningen. Med ryggproblem under sommaren blev det några stavtävlingar jag inte kunde vara med på men det blev ändå runt 10-12st. Eftersom jag inte kunde hoppa stav, tävlade jag även i längdhopp och 100m istället (vilket verkligen inte är min gren…) eftersom det ger förutsättningar för stavhoppandet. 
Min rygg blev bättre tillsammans med rehab av sjukgymnast och anpassad träning och stora SM närmade sig. Jag hade tidigare fått förfrågan om att närvara på SM från Ben Herradine eftersom jag hade klarat kvalgränsen, men pga min rygg och hur duktiga alla andra tävlande var, dvs att dem var på en helt annan nivå gjorde mig osäker. Trots mycket velande bestämde jag två dagar innan avfärd att jag skulle med till Eskilstuna och det ångrar jag inte. Det var en kul upplevelse att tävla med dem allra bästa och minst inte med mina tävlingsskompisar som också var med. Resultatet kunde bli bättre, men de förutsättningarna jag hade gjorde mig nöjd ändå. Jag gjorde mitt bästa och kunde inte avsluta säsongen på ett bättre sätt!
Nu är uppbyggnadssäsongen i full gång och inomhussäsongen närmar sig. Hösten startades med att jag fick resultat från magnetröntgen jag gjorde av ryggen tidigare i Augusti. Det var ingen stressfraktur, men det var en svullnad på kotan L4 vilket jag tydligt märkt av. Smärtan började sakta försvinna och jag kunde fortsätta att träna som vanligt. Hösten har varit mycket tuff med ökad träningsmängd från i våras. Jag tränar för tillfället 7 pass i veckan från tidigare 5 pass i veckan vilket var något jag märkte av i början av säsongen. Nu börjar träningen lätta litegrann inför kommande tävlingar.
Innan säsongen startar på riktigt drar jag även iväg till Fuerteventura i 2 veckor med ett antal friidrottare både från Hammarby och Täby! Det ska bli superkul med massa träning, sol och bad och skönt att komma iväg till värmen efter jul. Det blir framförallt en bra uppladdning inför tävlingarna i vinter vilket jag verkligen ser fram emot eftersom träningarna har gått riktigt bra!
Jag är verkligen en person som älskar julen! Jag gillar att julbaka och pynta hemmet så det blir riktigt mysigt och självklart ska man ha en riktigt gran! Under andra advent ska vi ha adventsfika för min pappas del av släkten med pepparkakor, lussebullar, glögg och annat gott som vi ska förbereda dagen innan. Förhoppningsvis hjälper hela familjen till men i min familj vet man aldrig… Det ska även självklart julpyntas! Under adventsfikat ska vi också göra pepparkakshus tillsammans. Det hus som blir finast vinner! 
Detta år kommer jag fira julafton som vi oftast gör hos min farfar med släkt. Vi firar julen på ett traditionellt sätt med gröt på morgonen, julklappsöppning, Kalle Anka och ett svenskt julbord. Något vi också gör är en julklappslek då alla får ta med sig en julklapp som vi sedan spelar ut med hjälp av tärningar. Det är riktigt kul och alla blir helt galna! Det brukar dock alltid sluta med att alla byter julklapp när man väl öppnat dem… 
Vanligtvis brukar jag inte ha något nyårslöfte men jag har alltid mål som jag strävar mot! Mitt mål är att hoppa över 3.70 under inomhussäsongen vilket jag verkligen hoppas att jag gör. Mina resultat har stått still väldigt länge sedan två år tillbaka. År 2017 på tävlingen Just pole vault i januari hoppade jag 3.50. Det blev ett PB på 20cm! Sedan dess har jag inte hoppat högre än 3.64 men jag har accepterat att utvecklingen får gå långsamt och att resultaten inte kommer på en gång. Jag ser fram emot 2019 och ett nytt händelserikt år!

Hoppas ni får en God Jul och ett Gott nytt år

önskar Tilda Kapell, Team Stav


Fredrik Nelson

Ons 26 dec
har varit ett minst sagt händelserikt år, med ledordet utveckling!
I gymmet händer nya saker hela tiden, och vi jobbar tillsammans för att det ska bli ännu bättre!
Jag har för egen del fått möjlighet att åka till Halmstad för att gå igenom Eleikos "Strength Coach Level 2"-utbildning, och för bara några veckor sedan åkte jag och Sportchef Benn på Diskus och Slägga-konferens i Växjö. Fantastiska upplevelser med så mycket grym information att ta till sig!
En höjdpunkt under året var att få se Jasmin Sabir knäcka sitt knäböjs-PB med 20kg, från 80 till 100kg. En fantastisk kick!
Det är också så kul att se utvecklingen på gruppnivå inne i gymmet, där jag tycker att de yngre grupperna gör stora framsteg. Vi är på rätt väg!
Julen firas annars delvis i Stockholm, med familj och släkt på min frus sida, och delvis hos mina föräldrar i Nordöstra Skåne. På julafton blev det traditionsenlig skridskoåkning på Östermalms IP!
Träningsmässigt håller jag mig lugn och lämnar julen öppen för återhämtning, men det blir nog en del löpning i dom nordskånska skogarna och kanske lite chins i något träd någonstans. Jag tror och hoppas att 2019 kommer bli ett grymt år för Hammarby, inte minst i gymmet.
Vi har många ideér och planer för att utveckla och rusta upp gymmet, men till sist är det ändå alltid hårt jobb och dedikering från våra aktiva som skapar framgång!
Jag ser fram emot ett härligt 2019 tillsammans med alla fantastiska ledare och aktiva! Forza Bajen!
  

Med vänliga hälsningar,
Fredrik Nelson, Fystränare 

Julhälsningar   2017

Sussi Lindefalk

Tor 26 dec

Här kommer en hälsning ifrån Sussi Lindefalk!
2019 har varit ett bra och händelserikt år!
Fantastiskt kul att få följa och se utveckling på våra ungdomar i Team 03, Team 05 och Kastgruppen! Många har vart med sedan de började som små tills nu när de kvalar till Svealandsmästerskapen, Ungdoms-SM och Ungdomsfinnkampen och många dessutom gör superbra resultat när det gäller! Vilket definitivt hamnar under höjdpunkterna för 2019!
Fick för mig att jag själv skulle tävla på Veteran-SM i Malmö i mars, en helg som märkligt nog inte krockade med någon tävling för ”mina ungdomar”. Ett infall fick mig att sista anmälningsdagen anmäla mig till vikt och stavhopp?!? Högst logiska grenval med tanke på min träningsnivå, speciellt stavhopp med 0 träningar. Vikt är ju ”bara och hiva iväg”, men i stavhopp ska man ju ”hiva iväg sig själv” upp och över en ribba med en lång pinne som ska stanna kvar på andra sidan ribban... Hur svårt kan de vara? Fick till några träningshopp i en nästan tom Sätrahall innan jag åkte ner till Veteran-SM. Med hjälp av grym pepp från medtävlande och publik, eminent coachande av stavtränare Sergej, galet stort pådrag av adrenalin och med inställningen att jag ska f-n i mig över! så lyckades jag ta mig över 1,80m i första och tog i och med det en guldmedalj! & nej, jag var faktiskt inte ensam i min åldersklass! Att axeln aldrig blir sig lik igen var det helt klart värt!
En annan höjdpunkt 2019 var träningsresan till Ungern på påsklovet med 16st 16-åringar och 4 ledare. Toppen anläggning för alla grenar från stavhopp till slägga! En rolig, jobbig och lyckad träningsresa på alla sätt och vis! Vi är så pass nöjda att vi bokat samma destination kommande påsklov och utökar då deltagarantalet till drygt 30 pers från Team 03-05! Plus Team 02-99 som vill följa med, grönvitt tar över Arakatletika Arena den veckan! Ytterligare en höjdpunkt var VU - Världsungdomsspelen i Göteborg i somras där vi var drygt 80 Hammarbyare mellan 12-18 år plus ledare. 3 dagars intensivt tävlande som avslutas med heldag på Liseberg! Har bokat VU även 2020. Stora händelsen under 2019 - 16-åriga sonen flyttade hemifrån till Anderstorp i Smålands djupa skogar där han numera bor och pluggar på Motorsportsgymnasiet. Vi har hittat en friidrottsklubb där nere så han fortsatte träna slägga utomhus på Villstad Furudals IP till kasttränare Blommans stora glädje. Viktkastning blir inte lika lätt, men han får kämpa på med medicinbollsdrillar och gym tills han kommer till en friidrottshall.
Julen närmar sig med traditionsenlig Julmarknad på Wira bruk, där kusinen bor och vars man jobbar som smed. Även en julbordskryssning med mamma, pappa och brorsan och hans familj står på programmet varje år.
Det bakas inte mycket hemma, men till jul bakar vi saffranskrans med apelsin och minst dubbla mängden mandelmassa. Eller vadå vi? Min man och dotter bakar, själv är jag riktigt duktig på att äta upp den!
Sonen kommer hem från Anderstorp över jullovet och hela familjen firar julafton med mamma och pappa hemma hos brorsan med familj på Ingarö. Vi hämtar upp mamma och pappa på vägen ut, vi har knytkalas så alla bidrar till julbordet, vi äter alldeles för mycket som vanligt för man lär sig aldrig att sluta i tid. Vi tittar på Kalle Ankas jul på TV, vågar inte bryta den traditionen, trots att ungdomarna är noll intresserade så sitter vi vuxna med mamma och pappa och tittar och slår vad om från vilken film det nya klippet kommer.
Sedan är det fotografering! Det tas en hysterisk mängd med foton i vår familj!
Julafton är verkligen inget undantag, det fotas alla konstellationer man kan tänka sig och några till. Mamma och pappa med alla 4 barnbarn, mamma, pappa med alla 4 barnbarn plus brorsan och jag, våran familj, brorsan och hans familj, 4 barnen, hela ligan osv osv. Ungdomarna suckar men vet att det är ingen idé att försöka slingra sig undan, mormor/farmor får alltid som hon vill! Årets foton hamnar sedan i fotokalender för kommande år och blir julklapp till hela släkten både i Sverige och USA. Kanhända att julafton avslutas i stora jacuzzin med en julmust i handen! Julklapp? Tjaa, min mamma brukade alltid säga att hon önskade sig ”Snälla barn!” Jag fortsätter på det spåret och säger: ”Glada barn!” Oh no, I’m turning into my mom!!!
Vi ska försöka få in lite träning på jullovet, men också vila.
Sonen får gästa Sätrahallen och testa om han kommer ihåg hur man kastar vikt! Jag själv kanske också ska testa, det är ju Veteran-DM i början av januari. Ser fram emot SM-tävlingarna nästa år och att få fortsätta följa våra ungdomar och deras utveckling. Inget nyårslöfte för 2020, istället en förhoppning om att alla inklusive undertecknad håller sig skadefria!
   

God Jul & Gott Nytt År!

Sussi Lindefalk


Julhälsning från Victoria!

Mån 25 dec

Inget år är sig det andra likt och för min del har 2017 varit väldigt speciellt. Under året har jag upptäckt en ny gren och vill nu inte bara ägna mig åt häck utan också längdhopp. Hösten 2016 var väldigt jobbig för min del då jag var skadad och inte såg någon ljus framtid för mitt friidrottande. Min motivation var inte på topp men jag kämpade mig igenom hösten. Jag behövde en nystart i mitt friidrottande och började därför träna längdhopp med Oscar Gidewall och hans grupp. Det blev inte mycket häckträning då jag fick ont av det.
Oscar hjälpte mig med kontakter till rätt behandling och tack vare detta och rätt träning började allt kännas bättre och bättre. Tack vare Oscar och min träningsgrupp är min motivation nu på topp och jag är mer än taggad för 2018. Mitt fokus kommer att ligga på längdhoppet men mina planer är även att i framtiden tävla i häck igen.
Trots att året började tufft så hittade jag glädjen i längdhoppet. Att utvecklas mycket under en kort tid och hitta något nytt var exakt vad jag behövde. Det jag är mest nöjd med under året är mitt JSM-brons i längd vilket jag verkligen inte hade förväntat mig. Mitt mål under utomhussäsongen var att lära mig tävla i längd så bronset är mycket mer än vad jag hade kunnat hoppas på. För 2018 har jag höga förväntningar och stora mål. För att lyckas med dessa kommer mitt fokus ligga på att utveckla min teknik för att kunna hoppa längre. Viktigast är i år ändå att vara hel och frisk. Jag tränar i Sätra ungefär tre gånger i veckan men resten kör jag själv hemma i Eskilstuna eftersom jag bor och har skolan här. Jag är väldigt tacksam för att pappa under hela våren skjutsade mig till Stockholm för att träna. Vet inte om det var han eller jag som var mest glad när jag tog körkort, haha.
Nu när jag är ledig från skolan under julen så kommer jag passa på att träna ännu mer i Stockholm för att  förbereda mig inför inomhussäsongen. I början av januari åker vi i gruppen till Teneriffa på ett pre season-läger vilket kommer bli en bra start på det nya året. I juni tar jag studenten och hoppas att jag så fort som möjligt kan flytta till Stockholm för att träna varje pass där.
Min jul kommer som vanligt att firas tillsammans med familjen med julmat, Kalle Anka och presenter.

  
Önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Victoria Almerén Hansson


JC

Tis 26 dec

2017 började för mig väldigt tungt. Jag var mitt inne i en långtidsskada och jag skulle missa min andra säsong i rad. Men ju längre året gick desto ljusare började det se ut, min stressfraktur började läka och jag kunde springa mer och mer. Kulmen av min väg tillbaka var ett väl genomfört Stafett-SM och personbästa i Skara, där jag sprang 10.69 på 100 meter. Skaraloppet skedde i juni och jag verkade inte kunna bli snabbare på resten av sommaren, vilket jag tror beror på att jag varit skadad så länge.
Nu, inför 2018, så kommer jag att ha en hel grundträningsperiod och en inomhussäsong i kroppen. Jag kommer att vara revanschsugen och hungrig efter medaljer, och jag ser fram emot att representera Bajen på många tävlingar!
Jag kommer att fira julen tillsammans med största delen av min familj. Vi är en stor syskonskara som traditionsenligt kommer äta julskinka och sitta bänkade framför TV:n klockan 3 för Kalle Anka. En nyligen startad tradition är också att ta en årlig julbild med oss syskon, vilket definitivt kommer ske även denna jul. Uppladdningen inför julen har bestått av en hel del presentinslagning och bakning av lussebullar. Tidsoptimisten i mig hade dock inte börjat inhandla julklappar förrän väldigt sent. Ett av mina bästa julminnen var när jag som sjuåring listat ut att min morfar klädde ut sig till tomten varje år, och därför höll stenkoll på honom. Jag väntade hela dagen på att han skulle "ut och köpa mjölk" eller komma med nån annan ursäkt, för att jag näsvist skulle kunna påpeka att han egentligen skulle ut och ta på sig tomtekläderna. Min förvåning när tomten kom in genom dörren fast min morfar satt kvar i huset var minst sagt stor, och min världsbild blev för ett ögonblick skakad. Jag fick veta senare att han listat ut att vi var honom på spåren och därför slugt anlitat en extern tomte. Mellan jul och nyår så kommer vi ha en lugnare träningsvecka som jag kommer att spendera hemma i Norrbotten. Min tillvaro kommer att bestå av vila, träning, pitepalt men också en hel del plugg eftersom jag har tentor i januari.
Några dagar efter nyår så kommer delar av vår träningsgrupp att åka på ett kort träningsläger på Teneriffa, vilket jag ser som ett perfekt sätt att starta det nya året.
 

God Jul och Gott Nytt År på er alla!

Jean Christian Zirignon


Ove Hultström

Sön 24 dec

Nu när jag får förmånen att skriva en liten julhälsning, måste jag först ta chansen att berömma dessa underbara ungdomar och tränarkollegor i Team100. Vår grupp består av ungdomar som till stor del kommer från forna Team 98-99 och Team 00-01 plus några nytillskott av ungdomar från samma födelseår. Man ser en ständig höjning av ungdomarnas prestationsnivå, vilket innebär att alla fortsätter att sätta PB. Men framförallt märks det på att lägstanivån har höjts för atleterna.
Under året har gruppen varit representerade på många av tävlingarna i och utanför distriktet och givetvis på USM/JSM både utomhus och inomhus med många pallplatser. Inför året hade vi planerat för, och nu även genomfört, ett träningsläger i Budapest, vilket även resulterade i ett utbyte med en friidrottsförening i staden. Så under påskveckan var vi och tränade i Budapest och under en av de sista sommarlovsveckorna kom en grupp ungerska friidrottare upp till Stockholm för en veckas träningsläger. Vi hade gemensamma aktiviteter med dem och åkte tillsammans på en tävlingsresa till Gurkspelen i Västerås. Inför denna säsong har gruppen fått in några nya ansikten på tränarsidan och så har det skruvats lite på träningsupplägget, men i stort är det mycket likt från tidigare år. Förhoppningsvis skall det ge en injektion både till aktiva och tränare så att vi fortsätter att utvecklas. Vi ser fram mot ett spännande friidrottsår, där vi nu är inne i förberedelseperiod 3 och efter nyår börjar det roliga igen med mer grenträning i tävlingsförberedande perioden. Att vi är inne i sista förberedelseperioden innebär ju också att det är hög tid för att bli färdig med alla förberedelser inför julen. Pepparkakor skall bakas, inte brännas, degen till lussekattsbaket ska sättas, några dagar innan julafton ska sillen läggas in, har vi köpt julmust så det räcker och dan innan dopparedagen är det dags för att fixa julskinkan samt koka en massa risgrynsgröt. -Det var väl allt.
Nej, granen ska fällas eller i vart fall släpas hem efter att man har lyckats hitta det barriga trädet som man tillslut kan förlika sig med hos granförsäljaren. Med många års erfarenhet har vi lärt oss att alla granar kan bli fina när de har blivit vända med rätt sida fram och skjutits in i rummets hörn med lagom mängd klädsel bestående av julgranskulor, julgransbelysning och räddningen i nöden, papperskaramellerna med sina långa remsor.  Något som är säkert, är att vi varje jul kan utbrista i ”Det var den finaste julgranen någonsin” Det borde innebära att vi sätter PB varje år.
En traditionsenlig jul för mig är mat, snö och TV-tittande. -Men vadå, titta på TV!?; kanske den yngre generationen säger. Men för en annan, som är uppvuxen innan Internet och Netflix var uppfunnet och med endast en TV-kanal, vilken visade barnprogram 30 minuter på eftermiddagen några av veckans dagar så var jullovet med Jullovsmorgon varje morgon och någon eftermiddagsfilm suveränt. När jag var liten så tillbringade vi jullovet ute på en ö i Roslagen och mina första minnen därifrån är jullovsmorgon med ”Anita och Televinken” på den lilla svartvita teven. Dessutom att det någon gång under julhelgen hade snöat mycket en hel natt. Det hade kommit en meter snö och farsgubben gick ut på morgonen och skottade upp en gång till utedasset, sedan fortsatte han att skotta tills långt in på kvällen för att göra en gång till huvudfastigheten så vi kunde hämta dricksvatten. Jag kollade på Google maps och sträckan som tog hela dagen att skotta var 200m. Till hans försvar kan sägas att han inte var en sprinter.
Jularna förr var inte alltid vita, men många var det och då passade man på att åka längdskidor, vilket är suveränt om man vill förbättra grundkonditionen. Men oftast blev inte skidandet så intensivt ute på ön, så efter en vecka med mycket mat och TV-tittande började det klia i kroppen efter rejäl träning. Detta vill inte vi att våra aktiva ska utsättas för, så vi kommer ha träning i Sätrahallen hela lovet.
Hur har dessa minnen påverkat mina egna jultraditioner kan man fråga sig. För det första ser jag till att vi har förberett med mycket julmat. Men på julafton brukar vi inte få i oss mycket mer än den egeninlagda sillen och några skivor skinka med riktigt stark senap, eftersom vi har druckit glögg och fikat med en massa småkakor på eftermiddagen. ”Kalle och hans vänner” måste självklart ses och den stora utmaningen är om jag detta år ska hålla mig vaken hela timmen som programmet är (vet inte vilket år jag lyckades senast, om det någonsin har hänt). Har jag varit snäll under året kanske det ligger en julklapp till mig under granen. Vilken vacker julgran förresten, måste vara den finaste någonsin.
Efter julafton börjar den riktiga julledigheten. Självklart har vi snö. Så jag skottar uppfarten, vilken bara är fem meter lång. Sedan ger vi oss iväg och åker längd, kanske i Ågesta, för att sedan slå oss ned med en härlig fika med småkakor framför teven. När man börjar känna sig hungrig så är det bara att öppna det överfyllda kylskåpet för att plocka ut någon julmat som redan är tillagad.
Minna tidiga julminnen kanske även har påverkat vilken gren jag brukar vara tränare för, vad vet jag. Men jag måste erkänna att det är skönt att på träningen stå och hänga på spaden i längdgropen och fundera på vad jag ska ha på kvällsmackan till nyheterna på TV.

  
God Jul och Gott Nytt Friidrottsår önskas Ni alla av Ove Hultström.


Greta Deltin

Lör 23 dec

Jag har haft en lång säsong med få tävlingar. Eftersom jag hade problem med ryggen hösten 2016 blev det ingen innesäsong, utan jag smög igång med grundträning inför utesäsongen.
Första 100m-loppet var på Lag-SM-kvalet då jag lyckades sänka mitt pers med en tiondel. Från 12,12 till 12,02 som stod sig ända till USM17 i Gävle. Hela säsongen jagade jag dröm 11 och var såååååå nära. Mitt nuvarande pers efter säsongen 2017 är skrattretande 12,00 (11,998) men det ger en dragkraft i den tunga uppbyggnaden.
Det bästa minnet jag har från säsongen är USM17 i Gävle eftersom jag äntligen fick träffa alla mina friidrottande vänner från runt om i landet igen. Såklart var 12,00 en liten besvikelse men den omvandlades snabbt till glädje då jag fick besked om att jag var uttagen till att representera Sverige i Finnkampen, vilket var en superrolig upplevelse. Jag ser fram emot att börja tävla igen och komma ut runt om i landet och träffa alla kompisar! Det ska också blir intressant att se vilka tider jag kan komma ner på med en hel grundträning i bagaget. Mina mål för utesäsongen 2018 är att jag såklart vill springa dröm 11 på 100m men jag jobbar också för att kvala till JVM i Finland.
Jag kommer att fira jul med familjen. Min familj åker ner till farmor och farfar i Gamleby, Småland, över julhelgen och firar med dem och mina kusiner. Det kommer antagligen bli mycket ätande (som det brukar bli hos farmor) och förhoppningsvis många presenter att öppna efter Kalles jul.
Mitt bästa julminne är utan tvekan alla jular som har spenderats i fjällen med familjen. Mycket snö och skidåkande, både slalom och längdskidor. Det är riktigt mysigt att komma hem efter en heldag i backen och sätta sig i soffan med familjen med en kopp varm choklad. Säg inget till coach men jag tänker smita från träningen för att äta julgodis och öppna alla mängder av paket jag kommer att få. Men såklart att man hinner något träningspass mellan julborden. Nu börjar den tävlingsförberedande träningsperioden med lättare träning och vi har äntligen fått ta fram startblocken och prövat några starter efter grundträningen. Jag har ända från månadens start laddat upp med mängder av julmust, fastän det är olagligt att dricka julmust innan julafton enligt pappa, och självklart ser vårt hus ut som en butik som säljer julpynt. Jag har också laddat med julmusik sen i oktober.

  
God Jul och Gott Nytt År

Greta Deltin

Julhälsningar   2016

Stina Gustavsson

Fre 23 dec

Här kommer julens första hälsning från vår ungdomssprinter Stina Gustavsson!
Mitt 2016 började tyvärr riktigt dåligt med en skada i foten. Detta gjorde att jag bara hann/kunde springa två stycken 60m-lopp, jag sprang inte heller ett enda 60m-häcklopp vilket jag tyckte var väldigt tråkigt. Jag fick istället upp ögonen lite för kula eftersom jag inte kunde springa. Så jag tränade mycket kast och medicinboll, vilket gav resultat, för jag ökade mitt pers i kula med massor! Jag lyckades kvala till IUSM i kula och 60m och tanken var att jag skulle göra mitt första lopp på 60m häck där. Jag vaknade dessvärre med feber på IUSM-morgonen och det var det IUSM:et. Efter en ordentlig uppbyggnadsperiod började resultaten komma och skadorna var borta! Mina stora utropstecken blev Världsungdomsspelen, USM och Kraftmätningen.
På Världsungdomsspelen persade jag i korta häcken samt 200m och det är också de grenarna som jag var mest nöjd med. Toppen över i:et var tävlingsrekordet på häcken! Jag var verkligen överraskad över resultatet då jag under säsongen sänkte mig med hela sex tiondelar! Det var också riktigt kul att få tillbringa den tävlingshelgen med min grupp! Vi hade ett träningsläger den veckan och VU-spelen blev vår avslutning. Vi i gruppen umgås så mycket nu för tiden så man blir väldigt bra och nära vänner.
På USM var jag revanschsugen, och ”revansch” blev det ju verkligen också! två guld och ett silver. Det blev ett megapers i kula. Återigen var inte resultaten det enda roliga utan det var såklart superkul att få heja på alla andra som även de lyckades jättebra på tävlingen!
Kraftmätningen var en riktigt bra laginsats och det var härligt att vi vann tävlingen andra året i rad! Mina personliga insatser på den tävlingen hade väl kunnat vara bättre däremot.
Om jag ska blicka mot 2017 hoppas jag få chansen att tävla i gula och blåa kläder (svenska landslaget). Det gäller såklart att kvala/bli uttagen till antingen Ungdomsfinnkampen eller European Youth Olympics. Förhoppningsvis klarar jag det, men då gäller det att stå i träningen, och då all träning, inte bara teknikträningarna även fast de är roligast. Detta är ett stort mål i mitt friidrottande! Jag tror också att vi nästa år har chans att tävla om guldet i Lag-USM.
I jul åker vi till Göteborg för att fira julafton med mina kusiner och min mormor och morfar. Det har vi gjort i princip varje år, så det är en tradition. Dagen innan julafton brukar jag och min kusin göra ett schema för den 24:e. Då inkluderar vi alla måltider, vila, Kalle Anka, tomten och en promenad till kossorna som ligger en kilometer bort. Så på julafton går vi enligt schemat. Granen hjälps vi åt att pynta några dagar innan. Granen brukar alltid vara väldigt stor och står i vardagsrummet och jag brukar ofta ta kommando över att pynta den.
Jag har ett minne från den enda julaftonen jag firat hemma. Jag var bara ett och ett halvt år gammal så jag är förvånad att jag kommer ihåg det. Jag hade mitt nattlinne med rosa prinsessor på mig, för jag tyckte då att det var det finaste jag ägde. Jag stod under trappan framför en stor leksakslåda när det lät från utsidan. Då såg vi att det kom en bil. Ur bilen kommer tomten, minijag blir jätterädd och gömmer mig bakom leksakslådan. Där tar minnet slut. Inte så intressant egentligen men lite gulligt.
Jag älskar jul och allt som har med det att göra, jag förbereder mig en månad innan. Jul för mig börjar i november! Jag lyssnar på julmusik i massor, lägger lite för mycket pengar på julklappar och kollar på massa julvideos på youtube. Att köpa julklappar är bland det roligaste för jag älskar att ge folk saker och se att de blir glada. Jag och mamma brukar baka pepparkakor och mamma gör lussebullar med mandelmassa som är SUPERGOTT. I jul kommer jag träna regelbundet även fast jag åker till Göteborg. Jag planerar att träna i Friidrottens Hus som ligger där. Den hallen är riktigt bra enligt mig för den har snabba banor. Vi går i juletider in i en ny träningsperiod som är tävlingsförberedande. Då kommer vi köra mer explosivt med snabbare intervaller med längre vila. Sedan blir det också mer teknik, vilket är superkul!

  
God Jul och Gott Nytt År

Stina Gustavsson


Paul Förnestig

Mån 26 dec

Här kommer julens fjärde hälsning från vår ungdomssprinter
Paul Förnestig!
År 2016 har varit ett år fullt med framgångar. Det jag är mest nöjd med under året är mina två nya personliga rekord inne och ute på 200m då jag var nära klubbrekord båda gångerna. Inomhus hade jag som pers 24,27 från året innan. Den tiden slog jag med över en halv sekund och den nya tiden var 23,57 med två ynka hundradelar ifrån klubbrekord. Efter inomhussäsongen hade jag mycket skadeproblem. Jag hade inte
genomfört en träning utan smärta på fyra månader så när jag äntligen fick börja springa igen var det en härlig känsla. På Världsungdomsspelen i somras fick jag chansen att springa 200m med manliga seniorer. Jag vann mitt heat och putsade mitt personbästa till 23,17. Med den tiden toppade jag Sverigestatistiken och var två tiondelar ifrån klubbrekord. På VU lyckades jag även knipa ett brons på 80m vilket är min hittills mest prestigefyllda medalj. År 2017 har jag som mål att sänka mitt personliga rekord ytterligare på både 60m och 200m och de tävlingar som jag satsar på är såklart IUSM och USM.
Vi i Team 98-01 ska åka på träningsläger i Ungern i april månad vilket blir gruppens första utomlandsläger vilket så klart ska bli jättespännande och roligt! Detta ser jag fram emot! Jag kommer fira jul hemma tillsammans med min släkt. På julafton brukar jag med min familj klä julgranen och förbereda all mat som kommer att serveras under kvällen. Min träning under lovet kommer se ut som vanligt men kanske något extra pass i Sätrahallen för att vässa formen inför inomhussäsongen. En vanlig Sätrahallsträning för mig brukar ofta se ut så här: Jag börjar med en lång uppvärmning och mycket löpskolningsövningar. Sedan kör jag 3-4 stycken flygande 30m lopp och några motståndslöpningar.
Det jag gillar mest med julen är den härliga stämningen och allt fint julpynt som sätts upp överallt. Jag har i övrigt ätit många pepparkakor och lussekatter för få igång julkänslan på riktigt och är nu sjukt taggad på alla tävlingar som kommer till inomhussäsongen!

  
God Jul och Gott Nytt År

Paul Förnestig


Filippa Ramberg

Sön 25 dec

Här kommer julens tredje hälsning från vår löpare Filippa Ramberg!
2016 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta året som varit.
För min del har det verkligen varit ett år av nya erfarenheter, förändringar och framförallt också glädje! Detta har alltså varit mitt första år såväl inom friidrotten som Hammarby. Tidigare har jag varit aktiv inom andra sporter, men aldrig tidigare löpning. Bytet har dock gått förvånansvärt snabbt och smidigt tack vare all ovärderlig hjälp jag fått av min tränare Michael Forss med träningsplanering och annat vilket jag är väldigt tacksam för! Anledningen till att jag kom till Hammarby var egentligen bara en slump. Min halvsyster, Stina, har under många år varit aktiv inom klubben. Så när man förra hösten startade upp “Löparnas Vänner” blev hon en del av tränarteamet.  I och med detta frågade hon om inte jag ville komma ner och vara med på någon träning, vilket jag gjorde. Väl på träningen med Löparnas vänner frågade Michael Forss om jag ville börja träna med Löpgruppen vilket jag tackade ja till. Och på den vägen är det. Det fanns alltså aldrig någon “plan” att jag skulle börja med löpning utan jag provade helt enkelt på det och fastnade direkt. Så tack Stina för att du tog med mig till Löparnas Vänner - löpningen är bland det bästa som har hänt mig! Året med Hammarby har på många vis överträffat mina förväntningar.  Kombinationen av en grym sammanhållning i gruppen med riktigt bra och seriös träning har gjort att jag alltid gått från träningarna med ett leende. Det vill jag tacka löpgruppen för! Även klubben som helhet har överraskat mig väldigt positivt! Att vid de större tävlingarna ha tillgång till tält, mellis och annat är en riktig lyx. Höjdpunkterna under året har varit många. Däribland lägret på Mallorca i våras, JSM i Hässleholm samt Terräng-SM i Västerås som gav mersmak. Men också de gemensamma distansrundorna på söndagarna, runt Djurgården bland annat, är även det en höjdpunkt i sig. Inte minst då det bidragit till att vi lärt känna varandra bättre inom gruppen.

Bild från lägret på Mallorca Bild från lägret på Mallorca

Nu nalkas julen vilket för mig är en riktig favorithögtid. Dels är det trevligt att umgås med släkt och familj, men det är också mysigt med alla traditioner och saker som hör julen till. Som att baka lussebullar, göra pepparkakshus, gå på julmarknad och köpa julgran.
Som den skidentusiast jag är hoppas jag självklart på en vit jul. För snö kan ju vara bland det bästa som finns. I alla fall enligt mig. Vid brist på snö i Stockholm åker vi ibland upp till Järvsö för några dagars skidåkning. En tradition jag värderar väldigt högt. Det är litet, ganska okänt men med fantastiska skidspår. Det är bara att knäppa på sig skidorna på morgonen, vara ute hela dagen för att sedan äta middag på kvällen och så göra samma sak dagen efter igen. Harsa, som det heter, rekommenderar jag verkligen. Alldeles lagom på alla sätt och vis. Något annat jag älskar med julen är julmusiken, så om det spelas tomtelåtar när ni kommer till gymmet för att träna, så vet ni vem som är där ;-)

Träningen för min del kommer flyta på som vanligt även under jul och nyår. Vissa småjusteringar lär det säkert bli, men på det stora hela vill jag följa planeringen i så stor utsträckning som möjligt. Detta innebär en kombination av bland annat styrka, intervaller, återhämtningspass och distans, gärna på varierande underlag och platser.
Med mer rutin i bagaget hoppas jag på ett bra 2017 med goda resultat!
I dagsläget är det stora målet att springa riktigt bra på JSM i sommar, men dessförinnan finns en rad delmål som jag hoppas kunna nå längs vägen. Såsom att göra en bra inomhussäsong samt att fortsätta med att successivt öka antalet löp km/vecka. Med förhoppningar om ett framgångsrikt 2017 både på och utanför tävlingsbanan vill jag önska er alla en riktigt

  
God Jul och ett Gott Nytt år! Filippa Ramberg


Benn Harradine

Lör 24 dec

Här kommer julens andra hälsning från vår världskastare
och sportchef Benn Harradine!
There is not a year that goes by that we do not learn something. Our wisdom towards better choices grows as does our knowledge for being more resilient when it comes to handling difficult situation. On a performance level this has probably been one of the most difficult years for me however, what it has highlighted is that I am very fortunate and privileged to have a great team and family who support me.
I look forward to having fun in 2017. Sharing information with coaches and passionate people in the world of athletics. I would love to compete at the world championships in London and be there with my dad. 
I also look forward to helping the club to grow and expand upon the many great things we do together.
I am normally used to it being extremely hot during Christmas. Waking up early on the 25th (which is Christmas day for us in Australia) and being with my family opening gifts and then eating my mum’s amazing cooking. 
Most years in Australia, my brother and I have our traditional swim at the beach, sometimes we are lucky enough to encounter dolphins!
This year I will be in Dalarna with family also. It will be cold and hopefully snowy with many wonderful window lights to brighten up the early darkness. I cannot wait for Gubbröra or Nubbesallad and all the delicious food! Lets hope I dont get too heavy over the break.
Of course I will film my annual Christmas video which usually includes me doing something crazy in the cold.
I have many Christmas memories but it is hard for me to pick one. I have fond memories of pool parties with my whole extended family on Christmas day. My Grandfather would then bring us all in around the tree and he would wear his Santa hat and give us all the presents. It is always a joyful time for me to be with family.
Nothing much changes about my training during the Christmas and New Years holiday. Of course I am not a robot and will take some days to relax and have nice cold walks and sauna over Christmas days, however I will continue to train as normal provided I don’t put on too much weight! 
To prepare for Christmas I have cooked lusselängd, and tunnbröd, and eaten loads of pepparkakor and drunk alkoholfri glögg. I love to walk around and see all the lights in the windows too. Most nights we put on Christmas carols from both Australia and Sweden. 
I will contribute to Christmas day food by cooking something Australian so I can feel like I have some of home here with me in Sweden.
   

Merry Christmas and Happy New Year!

Benn Harradine


2016
Julhäsning 1/4- Klara Rådbo

Ons 23 dec
Under julen kommer fyra julhäsningar från aktiva att presenteras på hemsidan! Här kommer den första hälsningen av vår ungdomsstjärna Klara Rådbo. Klara har haft ett fint friidrottsår som Sverigeetta i höjdhopp i F14-klassen!
Hej!
Här kommer en julhälsning med några reflektioner från året som varit och tankar kring 2016.
2015 har varit ett bra år på många sätt. Många bra kompisar och glada skratt, några misslyckanden men även många bra resultat. Höjdpunkterna 2015 för mig personligen var kopplade till utomhussäsongen; Mångkamps-DM, Världsungdomsspelen och finalen i Kraftmätningen.
Efter en ganska medioker inomhussäsong där jag i princip drogs med en skada i baksidan hela tiden, drog utomhussäsongen igång med Mångkamps-DM. Det var med stor oro kring min fortfarande ömmande baksida som tävlingen inledde. Redan i andra grenen skingrades oron, jag fick till det och hoppade 1,69 i höjd. Skönt att inleda utomhus med att persa efter en strulig inomhussäsong! Nästa höjdpunkt var Världsungdomsspelen. Det är en knepig tävling med mängder av deltagare, stor konkurrens och i år genomfördes den under sommarens kanske hetaste dagar. Det var helt enkelt potthett på Ullevi och luften stod fullständigt still. Det här året åkte jag ned till tävlingen som etta på Sverigelistan i höjdhopp och rätt eller fel så kände jag en stor press och nervositet. Desto skönare var det då, att jag i tuff konkurrens, faktiskt lyckades vinna tävlingen. Viktigt för mig var att bevisa att jag kunde prestera även på större tävlingar. Roligast under Världsungdomsspelen var nog ändå längdhoppet, när jag plötsligt efter ett ostadigt längdkval persade med hela 36 cm i finalen och ”vann” en tredje plats.

När sedan sommaruppehållet kom var målsättningen extremt tydlig. Jag skulle komma till höstsäsongen skadefri och genomtränad. Jag satte upp väldigt tydliga mål som jag följde, och träning blev det. Mycket styrka, intervaller, spänstträning och teknik. När sommaruppehållet tog slut kändes det som om jag studsade fram på både träningar och tävlingar.
Den tredje höjdpunkten 2015 var Kraftmätningen. Trots att jag personligen inte lyckades så bra i alla grenar så hade vi ett fantastiskt lag. Med en häftig laginsats klättrade vi högst upp på prispallen, en otrolig upplevelse som man inte kommer att glömma i första taget. Nu kommer 2016 och jag ser fram emot ett jättespännande år med många viktiga och spännande tävlingar. I år blir första året som jag får vara med på USM så det blir självklart mitt nya stora mål, både i mångkamp och individuellt. Jag ser även fram emot de lite mindre och mysiga tävlingarna som kommer nu med inomhussäsongen och det ska bli väldigt kul att börja tävla igen efter uppehållet och träffa alla kompisar även från andra klubbar, vilket gör friidrotten extra rolig.
Nu är det snart jul igen och jag hoppas på lite snö. Julfirandet i år blir i Sätrahallen… (jag skojade), nej det blir i Värmland med kusiner och farföräldrar vilket ska bli väldigt kul och mysigt. Så mycket julpyssel har det ännu inte blivit men hemma har vi i alla fall hunnit dekorera julgranen och det står lite tomtar här och var. Själv laddar jag upp inför julen med massor av julfilmer som man kan sitta och mysa till, dessutom sitter jag ofta med näsan mellan sidorna på en bok. Båda funkar bra när det är mörkt och kallt ute. 
Jag önskar oss alla Hammarbyare ett STORT lycka till inför säsongen 2016, hoppas att vi ses på tävlingarna och i resultatlistorna…!
Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Med glada julhälsningar från Klara Rådbo :)


Julhälsning 2/4- Ritchie Moba

Tor 24 dec
Här kommer julens andra hälsning,
från vår längdhoppare Ritchie Moba!

Ännu ett år har gått, ett år där jag återigen berikat mig själv med nya erfarenheter i form av att ha besökt nya platser, lärt känna nya människor, gått igenom olika perioder och blivit ett år starkare tack vare träning. Jag må inte ha tävlat detta år pga. skadebekymmer, men det har inte hindrat mig från att träna så att jag en dag återigen kan känna att jag är redo att ställa mig på ansatsbanan. Det har varit, och är fortfarande, det kortsiktiga målet jag jobbar för. Vägen dit har varit lite längre än jag hoppats och jag har tagit ut svängarna för att inte hamna i några fallgropar som skulle vara mer komplicerade att ta sig ur för att komma på rätt spår igen. Längs vägen har det alltid varit små saker på varje pass som jag fått glädjas åt för att kunna fylla tanken inför nästa pass och strax har jag nått mitt kortsiktiga mål. Men det är inte bara mina egna framsteg som driver mig, mina träningskamrater och mina tränare är med mig under alla passen där vi pushar varandra för att varje dag bli snäppet bättre så att vi kan nå våra personliga milstolpar.
För att avsluta året på bästa sätt har vi i min träningsgrupp alltid som tradition att avsluta med ett styrkepass där det personliga målet alltid är att persa! Det är ju det som är roligast i friidrotten :) Men det är inte jordens undergång ifall jag inte skulle klara det, förhoppningsvis har jag ändå en bra form och gör bra försök. Det blir då också kunskaper som jag stoppar ner i bagaget och tar med mig in i det nya året.
Men träna är inte det enda jag ska göra denna jul. Det är ju ändå en högtid och den kommer jag fira tillsammans med min familj och julen är alltid speciell eftersom att det är en högtid då alla mina syskon (vi är sex barn i familjen men hälften har flyttat hemifrån) befinner sig under ett och samma tak :) Detta garanterar alltid roliga samtal, mycket skratt och ren värme (förutom inte i mitt rum där det drar som fan i alla springor runt dörren till min uteplats!)
Vidare till nyår så har jag ingen aning vad som kommer ske, den dagen är mer än en dag som alla andra i mina ögon, men den börjar alltid med att jag först är med familjen, sedan så brukar jag aldrig ha några fasta planer. Kan hända att jag sluter upp med ett par vänner eller några andra släktingar som jag har runt om i Stockholm, om inte så stannar jag hemma och ser på när det nya året rings in och fyrverkerierna färgar vår himmel för ett par sekunder.
Jag gör inte några nyårslöften, känner inte att jag behöver lova mig själv att jag ska göra si eller så bara för att det är ett nytt år, vill jag göra en förändring så kan jag börja när jag vill :)
Men det är nog första gången på länge som jag är lite nervös inför det nya året. Detta eftersom att jag ska börja ett nytt jobb. Jag har under senaste fem åren studerat till lärare och nu ska mina kunskaper och färdigheter sättas i användning på riktigt, så det är jag nervös över men också något jag ser fram emot. Men det är två saker som jag ser fram emot ännu mer:
1: Att få ställa mig på banan och tävla igen då det nu gått över 16 månader sedan sist.
2: Jag ser fram emot det okända, det är alltid intressant att tänka framåt och jag har ingen riktig aning om hur 2016 kommer att se. Visst kommer jag träna och jobba, men det som händer runt omkring, ingen aning, som är det intressanta mysteriet :)
Med det önskar jag min Hammarbyfamilj en riktigt God Jul och Gott Nytt År! /Ritchie Moba


Julhälsning 3/4- Hanna Kapell

Fre 25 dec
Här kommer julens tredje hälsning från en av Lag-USM-vinnarna i somras, Hanna Kapell!

Julen i min familj firas stort med släkten som bor i Stockholm. Vi är väldigt många, oftast finns det inte en lugn stund mellan lekar, tal, sånger, spel och julklappsutdelning. I år kommer vi först åka till mormor för julfirande med mina kusiner, morbröder, mostrar och deras sambos. Mina kusiner på mammas sida är väldigt små mellan åldrarna 0-9 därför blir julen så speciell då de fortfarande tror på det magiska. Jag kommer själv ihåg hur mycket jag uppskattade julen när jag var liten och älskade att gå fram till tomten och få mitt paket. Som tur är bor min mormor och farmor och farfar endast 10 min ifrån varandra så det är lätt att ta sig till nästa julfirande som alltid börjar med Kalle Ankas jul.
Min familj tycker om att vara kreativa och pyssla, sorgligt nog finns det ingen tid kvar till sådant med alla träningar som står på agendan men närmare jul försöker vi allihopa sätta oss ned för att göra julkort som vi skickar på posten till nära och kära. Det är en kvalitetstid med familjen som jag uppskattar väldigt mycket.
Första advent firas även hos farmor och farfar med glögg och fika för hela släkten. Det är efter den träffen som julstämningen börjar hos mig. Jag har nästan inhandlat alla julklappar, nu är det bara julrimmen kvar som jag tycker är väldigt mysiga att göra, julstämningen höjs och det är kul att se reaktionen på den personen som läser rimmet till sitt paket. Jag själv har inte julbakat något men jag har ätit av andras julbak.
Jag tycker friidrott är väldigt kul, jag blir sjukt taggad och älskar att dela med mig av det med träningskompisarna. Men det jag brinner för är att dansa och det har jag gjort sedan jag lärde mig stå. Jag har ingen dansarkropp eftersom jag är väldigt stel och har för mycket explosiva muskler men mina styrkor inom dansen är att jag kan använda detta till att hoppa högre, snurra fler varv och dansa snabbare. Det bästa jag vet är att stå på scen och förmedla mina känslor via dansen till publiken tillsammans med mina dansvänner.

Många frågar mig ofta “Hur orkar du? Har du tid med det? Hur hinner du?” För det mesta gör friidrott och dans mig glad och får mig att må bra. Om jag skulle välja bort det skulle jag däremot inte orka med allt annat i livet. Tyvärr har jag egentligen inte tid med det. Jag går andra året på gymnasiet vilket jag känner kräver mycket av en. Jag nöjer mig heller inte med att bara få godkänt utan siktar på de högre betygen. Tyvärr hamnar skolan lite i skymundan ibland men då handlar det mest om ämnena jag inte tycker om som t.ex. spanska. Jag är väldigt mån om att ha mina vänner nära och träffar dem så fort jag har chansen. Jag har ofta fullspäckat schema och att ligga hemma och inte göra någonting är inget för mig. För att hinna med allt detta försöker jag träna varje dag om inte skola eller sjukdom kommer i vägen. Plugga gör jag ibland efter skolan, på tunnelbanan och bussen och om det behövs efter träningen men då blir det inte så mycket sömn. Något jag inte hinner med är oftast sömnen vilket jag är medveten om är bland det viktigaste för att återhämta kroppen men jag försöker så gott jag kan. Att kunna kombinera friidrotten med dansen är för mig jätteviktigt och jag kommer försöka sträva efter att fortsätta med det så långt det går.
Säsongen 2015 har varit upp och ner. Det dåliga med säsongen är alla skadeproblem jag haft/har. Jag har i fler år haft ont i benhinnorna men nu känns det äntligen som det är på väg att försvinna. Jag drog baksidan i våras pga. att musklerna var för trötta, jag tränade nämligen oftast två gånger per dag med dans och friidrott ett tag och kroppen sa ifrån. Därefter blev det mycket rehab och jag kunde tyvärr inte vara med på 4x100m på Stafett-SM men jag stöttade laget och var med i den svenska stafetten där jag sprang 400m och 300m i finalen så gott jag kunde. Under sommaren tränade jag på bra men kände smärtor i högerfoten men som gick över på några sekunder, därför la jag inte så mycket uppmärksamhet på det. 
När JSM närmade sig fick jag akut ont. JSM är min viktigaste tävling och var inte något jag ville missa därför körde jag ändå. Jag kom till final på 300mh och nu gjorde det ont när jag gick men när jag stod i startblocken var det bara att köra. Jag kom in som trea och fick min medalj men efter loppet kunde jag inte gå. Min största rädsla då var att inte kunna delta på Lag-USM som vi i 98-99 gruppen taggat till under en väldigt lång tid. Jag hoppade på kryckor hela veckan och körde rehabövningar. Med lindad fot körde jag 300mh-loppet på Lag-USM och kom i mål på en tid nära personligt rekord och fortsatte hoppa vidare på kryckorna efter loppet. Jag rekommenderar ingen att ställa upp i en tävling skadad men i detta skede var detta något som jag hade kontroll på tillsammans med mitt medicinska team. Mitt bästa friidrottsminne under det här året var vinsten på Lag-USM! Det var så kul att dela den lyckan med sina bästa vänner och tränare, något jag aldrig kommer glömma!
Över nyår kommer Team 98-99 åka på utomlandsläger i två veckor till Fuerteventura, Playitas. Jag längtar till värmen och utomhusträning. Tror verkligen att lägret kommer bli lyckat och att starta det nya året med träningsgruppen känns jättebra.
God Jul och Gott Nytt År önskar Hanna Kapell!


Julhälsning 4/4- Christoffer Ahl

Lör 26 dec
Här kommer julens fjärde hälsning av löparen Christoffer Ahl!

GODDAGENS! 
Julkänslorna har börjat komma här på elevhemmet på löpargymnasiet sedan en tid tillbaka då vi bakar, spelar julmusik och ljusstakarna stått framme ett tag tillbaka! Min träning i jul kommer att vara varierad! En träningsvecka har i december ser ut så här:
Mån: Distans 45-60min, skivstång och rörlighet
Tis: Tyngre anaeroba intervaller som har varit på grusväg fram tills nu
Ons: Intervaller i vatten som är väldigt tuffa!
Tors: Förmiddag intensivcirkelstyrka kombinerat med löpning, eftermiddag distans 45-60min, rörlighet
Fre: Vila
Lör: Med Micke Forss löpargrupp, oftast aeroba intervaller. Sön: Långpass 90min och bålstyrka.  Träningen nu i höst har gått väldigt bra! Jag hade en besvärlig baksida som stökade i höstas men nu flyter träningen på som aldrig förr! Nu tränar jag för inomhussäsongen som kommer bestå av 4-5 tävlingar med speciellt fokus på bl.a. JSM (400m) och debut i Senior-SM (800m).
Julen kommer att firas hemma i Nynäshamn med familj, julklappar och MASSOR AV MAT, jag älskar mat! Julafton kommer att startas med träning. Sedan blir det att umgås med släkten i Nynäshamn där vi äter julbord och kollar på Kalle Anka som vanligt. Sedan på kvällen blir det julklappsöppning och då brukar jag alltid jobba som jultomte en stund! Resten av kvällen spenderas med att passa på att sitta uppe och snacka med familjen som jag inte träffar så ofta då jag ju bor på Löpargymnasiet i Sollentuna och inte hemma.
Jullovet kommer annars, förutom träning då såklart, att spenderas till mycket mat, vänner, film/tv-serier, och såklart bara njuta av att slippa plugga på kvällarna!
Höjdpunkten på säsongen 2015 var när jag vann 400m på Världsungdomsspelen. Trots att jag låg femma när det var 100m kvar så svepte jag förbi alla på upploppet så det var en underbar känsla! Att springa Ungdomsfinnkampen var även det oerhört kul, särskilt 4*400m-stafetten då väldigt många personer jag kände var på plats och kollade. Även många bekanta såg mig på TV och hörde av sig, så de två minnena från säsongen gör mig oerhört motiverad till 2016 då jag hoppas på fler landslagsuppdrag!  
Mina mål inför 2016 är inte helt klara ännu men att närma mig 1.50 på 800m kommer vara ett av dem. Det stora målet är nämligen att kvala in till JEM 2017 på distansen.
Men att delta i Nordiska Mästerskapen på Island på 800m, slå personliga rekord på 400m och 800m, ta minst en SM-medalj, ta sig vidare från försöken på Senior-SM är de målen som jag har satt upp nu och kommer att träna hårt för! Så det är ”Ahl-in” som gäller :)
Lite mer specifika saker som jag fokuserar väldigt mycket på nu är annars att förbättra rörlighet och löpekonomi! Jag har dessutom nya mål för varje pass jag gör, t.ex att jag ska lägga mina intervaller på 10*400m med vila på en minut på en viss snittid med bra känsla! Eller att t.ex. persa i enbensknäböj. Jag är säker på att man utvecklas mycket snabbare om man har en tydlig målsättning med allt man gör i träningen för då kan man pressa sig det lilla extra som krävs varje pass för att utvecklas och om man dessutom håller kontinuiteten i träningen så blir det riktigt bra!
Efter jul så kommer träningen anpassas mer till tävlingarna som kommer snart i februari! 
Sedan vill jag lyfta fram att jag trivs väldigt bra i klubben just nu och att gemenskapen på träningarna har varit väldigt bra med Löparnas Vänner då varje träning känns som man har över 100 åskådare som hejar fram en på intervallerna vilket ger ny energi! 
Sedan måste jag säga att det är väldigt bra ordnat på SM-tävlingarna, med tält och allting, som man åker på med klubben så det vill jag passa på att tacka för! 
God Jul och Gott Nytt År!
Julhälsningar Christoffer Ahl

2014
Julhälsning från Emma Tuvesson

Fre 26 dec
Julens tredje och sista hälsning kommer från klubbens nye häcklöperska Emma Tuvesson.
I skrivande stund är det tredje advent. Det är bara 10 dagar kvar till julafton och om 18 dagar är det 1 januari 2015. Och jag bor i Stockholm! Vi börjar från början!

Tävlingsmässigt är jag otroligt besviken på året. En bråkig baksida som förstörde alldeles för mycket. Kort sagt. Däremot fick det mig att tänka till. Det var dags för en förändring. Jag saknade att komma till träningen där ett helt gäng med träningskompisar väntade. Att springa till mjölksyran sprutar och fortsätta lite till, är så mycket lättare att genomföra tillsammans än på egen hand. Så otroligt stolt över mina grymma träningskompisar, bättre kan man inte önska sig. Jag ville också börja studera på universitet. Så två flugor i en smäll, jag bor i Stockholm, har börjat springa för Hammarby och har grymma träningskompisar OCH börjat studera ekonomi på Stockholms universitet. Det blev fler än två saker!
Så trots att året inte började som önskat har det kommit något väldigt bra utav det! Nu har jag nästan gjort hela höstens grundträning här i Stockholm och det har gått över förväntan. Jag är jättenöjd och ser verkligen fram emot 2015. Jag hoppas på att få springa riktigt fort så klart, känslan att bara få rusa över häckarna!
Det nya året kommer jag att fira med mina träningskompisar nere i Stellenbosch i Sydafrika, för vi åker iväg på träningsläger redan efter jul. Kanske något av det härligaste! Varmt och gött, kroppen kommer må så otroligt bra och många hårda träningspass ska genomföras i solen! Men först ska jag ner till familjen i Helsingborg och fira jul.
Julen, en stor enda längtan tills tomten kommer. Så var det i alla fall när man var liten och hängde på brevlådan efter att få leksaksaffärens jultidning så man kunde kryssa för vad man önskade sig. Alltså vilka härliga tider! Nu ska det bli så skönt att få komma hem och krama om familjen. Det viktigaste för mig är att man är tillsammans, med vänner och familj. Sen är jag lite tokig i julpynt. Och det ska dofta jul. Köpte ett så fint doftljus som doftar mjuk kryddig julafton! Men att lägga ris utanför dörren, som doftar så underbart när man går på det, det är verkligen jul för mig.
Eftersom jag tycker det är väldigt roligt med matlagning är jag med och arrangerar julbordet och vi gör allting själva med egen sill osv. Mina favoriter är sillen, laxen och Janssons Frestelse och kålen! Gröten är också något av det bästa, den äter vi till frukost. När det är dags för Kalle Anka dukar vi upp för fika med lussebullar, chokladfikonbollar, mandelmusslor och flera gottigheter. Julklappsutdelningen brukar komma på kvällen efter vi ätit julbordet. Sen blir det julmys hela kvällen lång med släkt och familj. Jag ser verkligen framemot att komma hem.
Jag hoppas ni tar vara på varandra och njuter av det ni har.
Ta hand om er och människor som ni älskar.
Skratta, ät god mat och umgås. Och kramas med era kära.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
Hälsningar
Emma Tuvesson


Julhälsning från Jacob Ewertzh

Tor 25 dec
Här kommer Julens andra hälsning, från vår sprinter Jacob Ewertzh!

Hej och God Jul på er alla hammarbyare!
2014 var ett väldigt positivt år för mig, inte minst friidrottsmässigt.
Det började lite trevande med en okej inomhussäsong utan de resultaten jag ville uppnå, men framförallt utan den där känslan när man vet att idag kommer jag slå pers.
Jag kunde i alla fall ta med mig en finalplats från 60m på IJSM och semifinal på 200m på ISM. Till utomhussäsongen ändrades resultaten och känslan. Höjdpunkterna under året var dubbla bronsmedaljer på 100m och 200m på JSM,  samt ett landslagsuppdrag på JNM med ett stafettsilver och en femte plats på 200m. Årets absoluta höjdpunkt var nog ändå stafettloppet som jag var med i på 4x100m i P19, där vi var en tiondel från både SM-guld och svenskt rekord och där det var spännande hela vägen in i mål!
Just nu är grundträning i full gång med mål att bli snabbare och starkare än någonsin inför nästa säsong. Tävlingslusten börjar smyga sig på allt mer och snart är det dags för debuten 2015.  I vinter siktar jag på att spränga drömgränsen 7 sekunder på 60m och hoppas kunna springa fort på 200m också. Ute blir det fokus på Stafett-SM först, där medalj alltid är målet. Sedan riktas blickarna mot såväl JSM som SM i augusti. 
Under julen kommer jag fortsätta träna men några dagar ledigt har jag. Då är det skönt att bara ta de lugnt och umgås med familj, vänner och släkten.  I min familj är vi lite av julnördar och brukar pynta så att granen nästan välter.  Pepparkaksbaket och julbelysningen är redan i full gång hemma hos oss. Julafton i år blir ett klassiskt firande hemma, med Kalle, mycket mat och klappar under granen. Det är rätt skönt då vi var i Burma förra året och hade ett något annorlunda julfirande.
Innan jul gällde det att hinna med lite julstök med julklappshandling parallellt med träningen och plugget innan julafton. Då man kan slappna av och trängas med alla släktingar.
Personligen tycker jag det optimala är en massa snö strax innan Jul så man kan träna ute ett tag till, men ändå ha ett snöigt julfirande.
Därför önskar jag alla en stressigt lugn, mysigt trång och riktigt god jul!
/Jacob Ewertzh


Julhälsning från Grete Ahlberg

Ons 24 dec
Här kommer en julhälsning och sammanfattning
av min fantastiska säsong år 2014!
Prestationerna blir bättre och bättre efter varje säsong men 2014 var speciell. Under denna säsong började min karriär ta fart på allvar och mina resultat började få ganska stora betydelser, som började visas i Europa och världsstatistiken och inte bara Sverigestatistiken där jag nu har legat Sverigeetta under en lång tid i både viktkastning inomhus och släggkastning utomhus.
Min snabba utveckling har gjort att jag har stått ganska överlägsen i topp, avslutade släggsäsongen utan något hot bakifrån. Efter ett tag blev det ganska tråkigt att inte få konkurrens men under 2014 blev Europastatistiken aktuell för mig och jag kände glädjen att vilja klättra placeringar igen. Resultaten utav de blev verkligen en överraskning och slutade topp 10 i VÄRLDSSTATISTIKEN i min ålder, något som jag inte ens kunnat föreställa mig tidigare!

Styrkan är något som definitivt har utvecklats i år tack vare mycket gymträning, min teknik har i sig utvecklats extremt men styrkan är något som tidigare inte har hunnit ikapp, därför har säsongen 2014 haft mycket fokus på styrkan. Jag tränar nu mera varje dag, undantag vila på lördagar och inte när det är tävling. Vardagspassen under säsongen har innerhållit slägg/viktpass, gympass och lite korta intervallpass. Under helgspasset ska jag nu under vintern komma igång igen med den allmänna fysträningen genom att träna tillsammans med 98:orna och Peter Wikström. Allmän fysträning är för min del väldigt viktigt särskilt under vintertid och uppbyggnadssäsong, det har bl.a. visat resultat på tävlingar, jag mår bättre utav det och jag tycker det är extremt kul att jobba hårt. Under 2014 har jag satsat mycket på allmän fysträning som har lett till bättre kontroll och explosivitet även för en släggkastare, jag har under både vintern och sommaren löpt mycket lång häck som jag tycker är ett extremt roligt sätt att träna allmänt! Det ska jag absolut fortsätta med!

2015 kommer förmodligen bli ett ganska intensivt år med förhoppningar mot landslagsdebut.
Jag har i god tid visat goda chanser att kvala till UVM i Colombia i sommar, vilket är enormt för mig! För ett år sedan visste jag inte ens att det fanns en sådan tävling…men det skulle såklart vara sjukt kul att få åka dit!
Det är nog det största jag blickar mig mot 2015. Mer om framtiden kan jag inte säga, brukar ta allt som det kommer och om det går bra är det bara att köra!
I år blir julafton inget speciellt, brukar vanligtvis fira hemma här i Stockholm med svenska familjen men funderar på att åka till familjen i Norge nu när familjen i Sverige är bortresta.
Familjen i Norge kommer från mammas sida som gör att jag både har mormor, morbröder och småkusiner.  Mina småkusiner gör julen och julafton lite mer livlig och det är roligt att hitta på busiga saker tillsammans med dem om de inte har blivit för stora…
Hade norskt medborgarskap för ett par månader sedan som jag fick ändra till svenskt p.g.a. framtida landslagsdebut men resorna till Norge kommer alltid vara lika viktiga och roliga speciellt i juletid, många undrar om jag pratar norska, ja i Norge gör jag det och lite om jag stöter på en norsktalande här i Sverige.
Hur jag firar min jul är ungefär densamma som alla gör men extra viktigt i både Sverige och Norge hos båda familjerna är att besöka kyrkan för att tända ljus och jag ska inte glömma julbordet förstås.
Julklappsöppning har fått mindre betydelse i vårat friande, men det bästa julminnet jag någonsin upplevt var när jag var liten och hade vardagsrummet fullt med julkappar som tog ända till midnatt att öppna alla, en barndomslycka som är svårslagen!
Julen för min del är alltid lika mysig men jag gör inte speciellt mycket för att ladda upp inför jul förutom att baka och pynta julgranen. Men något som jag passar på att göra när det är mörkt och kallt och inte kan vara utomhus så ofta, är att göra det som jag älskar mest. Att vara fotograf, musiker och tecknare har sina fördelar och det finns gott om sysselsättning vid julen. Älskar att fota porträttbilder i min ”hemmastudio” inomhus lika mycket som vinterbilder utomhus men tyvärr blev det ju ingen snö i år att kunna fota.
Men något som jag njuter av mest är att sitta framför brasan och rita. Har under vintern gjort många tecknarprojekt bl.a. en ”speeddrawing” där jag har filmat hela processen hur ett portträtt blir till, videon finns på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ivP4O1mOVfQ ni får hemskt gärna titta!

Nu väntas en ny höjdarsäsong med förhoppningar på resultat från hård träning och större tävlingar med mera konkurrens utanför Sverige!
Jag har under året haft riktigt kul med många klubbkamrater och ledare som har stöttat mig enormt, längtar verkligen till att få sätta på mig tävlingslinnet och tävla som stolt Hammarbyare!

Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Hälsningar
Grete Ahlberg 


2013

Frida Persson hälsar oss God Jul från varmare breddgrader!

Lör 26 dec
Julens fjärde och sista hälsning kommer från vår elitaktive häcklöperska Frida Persson
Hej på er alla goa Hammarbyare,
Från friidrottsåret 2013 har jag många fina upplevelser och härliga minnen. När jag blickar tillbaka på mina prestationer ser jag först och främst den härliga upplevelsen att få representera Sverige vid inomhus EM i Göteborg. Där hade jag tredje sträckan i 4x400m stafetten. Att få gå in på ett fullsatt Scandinavium, på hemmaplan var helt fantastiskt och något alldeles extra, som jag vill uppleva flera gångar om! Annars minns jag även mitt SM-guld på 400m häck i Borås men även mitt SM-silver inomhus i Norrköping på 400m, då jag ”persade” med 0,7 sekunder. Det gångna året har också varit fyllt av goa träningspass, tuffa mjölksyrapass och fina minnen från träningsläger och tävlingar. Träningen under första halvan av året gick helt enligt plan och jag var på väg mot mitt livs bästa säsong. Tyvärr satte en bristning i hamstring stopp för mig på Sollentunavallen i början av juni. Prestationerna under resten av sommaren blev därför medelmåttiga och jag uppnådde inte mina målsättningar fullt ut. Uppbyggnadsträningen under hösten och vintern har jag därför genomfört med blodad tand och aldrig har det gått snabbare, varit starkare eller varit mer revanschsugen.
Jag ser alltså ljust på 2014 och längtar till adrenalinkickarna som tävlingarna ger mig. Mitt stora mål är EM i Zürich där avancemang från försöken hade varit coolt! Utöver det är stafett-SM alltid ett roligt inslag i säsongen, då lagkänslan är något alldeles extra. Just lagkänsla är något som jag ibland saknar med det individuella friidrottandet.
Men innan 2014 är här ska vi alla fira jul och nyår. Sedan 20/12 befinner jag mig i Stellenbosch, Sydafrika för att under två veckors tid få återse solen och köra några högkvalitativa löppass. Träningen kommer vara en grym förberedelse för inomhussäsongen 2014 men även en behövlig energikick. Mitt mål i Stellenbosch är att släppa något på träningen och hitta lite ”formkänsla”, då min kropp har fått utstå många prövningar under höstens gång.
Till Sydafrika följer hela min familj med vilket känns väldigt bra! Julen kommer därför att firas på en solig vingård i Afrika tillsammans med familjen. Utöver det kommer vi åka på hajsafari, njuta av Kapstadens fina stränder och äta god mat. Den riktiga julstämningen har jag därför maxat lite tidigare än vanligt med massa julbak, julmusik och glögg. Precis som det ska vara!
Jag vill härmed önska er alla en riktigt, riktigt god jul och gott nytt år, från Frida Persson.


Gott slut på 2013
och välkommen 2014!!!!!

Fre 25 dec
Julens tredje hälsning kommer från sprinttränaren Åsa Engwall!
Snart är det jul, igen! Samma sak varje år – alla människor är förväntansfulla och glada över några dagars extra ledighet – det blir tid för barn, vänner och för de som kanske tänkt träna lite extra – nu när man är lite ledig från jobbet eller kursande på universitetet eller KTH. Men innan julfriden infinner sig är det så mycket som ska göras - stilla er lite nu tänker jag, snart kommer det 365 nya goa dagar! Vi hinner det vi måste göra!
En kort tillbakablick mot det gamla året 2013 då?  (Brrr, hur det står till med mitt minne mitt i denna julhets avslöjas nu…)
Några hot spots….
Julia Karlsson flög fram på 400m inomhus – men kanske var det lite väl hårt att vara cykelbud vintern 2013; minns ni all snömodd? Julia har nog också glömt det nu men kanske finns det lite att lära till andra också. T.ex. att inte ge bort sitt blod två veckor före JSM inomhus. En bra medmänniska gör så – men till er andra skulle jag nog vilja ge samma råd som i amerikanska stunts ”do not try this at home”.
Linnea Alstermark då – jo men, efter knäoperation och en ny bristning under hösten, slår hon knock-out på alla i SM-staden Norrköping med en fjärde plats på 60m! 
Lynette Morgan flög fram inomhus som resulterade i landskamp i Växjö och senare bronsmedalj på 400m. En kanoninsats på 4x200 visade vilket klipp som finns i både benen och hjärnan - trots envisa bakterier som störde under hela inomhus säsongen. Farten fanns ju där på IJSM och en efteranmälan på 60m, resulterade i en semifinalplats men väl där gjorde sig förmiddagens 400m försök sig påmint men det finns klipp i de där benen! Därefter blev det studier på ”hemmaplan” – Kina! Toppstudier i mandarin – men en landning i längdhoppsgropen satte stopp för resten av säsongen! Som tur var för alla K22-damer hände detta efter tjejernas kanoninsats på 4x100m – JSM guld!!!
I finalen tar Lynette hand om starten, växeln till Frida Retsloff sitter fint och jag ser Fridas bestämda kämparglöd där jag står positionerad mitt i kurvan för koll av växeln, Emma Fredriksson som lämnat studieorten Helsingborg för detta, rycker iväg och nu ropar speakern ”Hammarby leder !!!! ????” – aaa..speakern är överraskad men det skiter vi alla hammarbyare i för nu sliter Jasmin Sabir stafettpinnen ur Emmas hand och vi som står där – börjar fatta: Hammarby K22 vinner GULD!!!!!
Inomhus sätter Hannes Skugghall pers på 200m men den ”gamla” krigsskadan i låret gav sig till känna och Hannes säsong tar en time-out. Hannes känner sig i lagom test-form inför Lag-SM i Halmstad och glider runt 400m på 50,13. Hannes testar sedan formen på 100m dagen därpå i Helsingborg – där också Andreas Engwall kör ett 100m lopp. Båda i final så klart men solidariteten med chauffören var stor, så det blev hemfärd istället för final. Chauffören (dvs. skribenten) försökte övertala båda till ett 400m-lopp men den berömda Öresundsvinden kom igång och den gör ingen glad på bortre lång!
Andreas sprinterform i Norrköping inomhus blev höjd i dunkel – influensa! Varför då och där? Uddevalla fem dagar senare blev inte vad Andreas ville – klubbmästare på 60m detta år (7,00) men det är nog inte fy skam i denna klubb med alla sprinters! Oscar Johansson, nykomling i Bajen denna säsong, visade att klubben har flera schyssta sprinters på runt 7,10 (60m) och det var ju särskilt bra med Oscar på plats i Norrköping detta år som kunde hoppa in i laget på 4x200m och medalj blev det också!
Medaljer i stafett – det är vi bra på! Så årets stafettbragd som i vart fall inte Huddinge kommer att glömma 2013 – var SM bronset på 4X100m – inga seniorer i laget än men bra start av Andreas som höll vasse Brorsson och resten av växlingarna flöt på så där elegant att Huddinge vägrar tro på att vi bara tränat växlingar två gånger innan SM!
Några minnesvärda tränings- och tävlingsresor blev det, bl.a. bussturen fram och tillbaka till JSM i Uddevalla. Stämningen var på topp, trots att bussens chaufför under hemfärden missade svängen i dimman utanför Örebro och alla hamnade i Enköping! Träningsresan till Fuengirola där vi var i omlott, sådär mellan 7-12 dagar i april. Mycket träning och volleyboll på stranden. Några fick mycket sol, några andra fick både sol och spansk vinter.
I maj for några till en trevlig tävling i Söderhamn men det där raj-raj (billiga) hotellet skippar vi nästa gång. I Söderhamn fick vi uppleva mer publik än annars – Söderhamns bor gillar friidrott – Frida gillade banorna så mycket att det blev årets första personliga rekord på 100m! I Göteborg upplevde vi årets värsta tävlingsväder – och – än en gång visade Sundsvalls Wind Sprint att det är kul med friidrott och förtjänar en plats i tävlingskalendern!
Träningarna då?
Jo, många träningstillfällen blev det i gruppen men under hösten visar det hur svårt det kan vara med en gemensam kalender för juniorer. Oregelbundna arbetstider, skoltider, extra-knäck, studenter som byter studieort …..kul men inte är det enkelt! Och så har VI fått tillökning i träningsgruppen. Kristian Persson. Snabb och uthållig. Testade och blev uttagen till Gladiatorerna. Knashippt liksom. Galenskap tänker morsor. Tyvärr snurrade Kristian runt på fotbollsplanen någon vecka innan och ändrade både denna utmaning och vinterns form. Ajajajaj.
2014 – på väg till framtiden?
Jul och nyårsträning blir det för alla som är ”hemma” i stan. Sedan kommer
nytt idrottsår – får jag önska mig glada, hela aktiva!!!! Vad annars?
Jooo, inomhus vill jag bl. a. gärna se Sara Österberg segla fram (nu snor du tillbaka de 7 hundradelarna du missade finalplatsen med på 100m i JSM Västerås). Andreas, sätt starten och kör! Samy, bra klipp i stegen nu – kämpa på! Jacob Tersander, Malaga gav dig bra inspiration för längdhopp – får vi se flera tävlingar i längdhopp denna vinter? Annika Engwall; stafett silver på 3x800 m, ett och annat 400m-lopp kan nog ge ännu mer inspiration! Linnea; du håller för medalj! Frida: snabb men får man önska sig testlopp på 400m?
Andra inleder säsongen med lättare träning; Oscar, Julia, Lynette och Hannes. Men till sommaren hoppas jag att alla har grundat rätt!
Vad gör ”Engwallarna” under julen?
Tränar…hahaha… Jovisst, men det är också risgrynsgröt till jullunch. Kaffe med saffransbullar, 5-6 sorters kakor och Kalle Anka!
Sedan är det störning – Jag vill alltid kolla på Karl- Bertil Jonsson men kusinerna vill hellre spana in tomten. Lite snäll har ju alla varit då och då, så några julklappar blir det. Sedan blir det mera mat! Sill, silltårta, skinka, hemmagjorda köttbullar och grönkål! Sedan gärna Janssons Frestelse och om det får plats, lite saffranspannkaka med grädde och sylt från Gotland. Julafton är lugn men sedan börjar spelsinnet sätta in; kortspel, minnesspel, mordspel…..Det är några traditioner hos oss. Liksom att enbärsris kan ingå i maten någon vecka senare – då vet man att julen är över och det är dags att ta ner den takkrona som bara hängs upp över matbordet under julen. Takkronan är nytillverkad men av en gammaldags variant som jag hittade i Sälens by under en skidresa och kände direkt att den bara måste ”vi” ha! Varje jul kläs den med enris – och efter lite tricks och fix med att få kronan i våg – sprider den en varm julstämning runt matbordet. Tills barren i maten blir för många….
Nu vill kansliet att jag berättar om mitt ”bästa julminne”! Som tränare och förälder till aktiva är man oftast ombedd att hålla sig i bakgrunden och man får ju inte avslöja alltför mycket men juldagen 1994 är speciell i mitt minne: Julen firades hemma hos farmor Gunnel och på juldagsmorgonen sitter en nöjd Annika i kökssoffan, kollar in leksaker i en tidning, tittar upp efter en stund och konstaterar ”himla blaa tining”!
Något år senare, under bilfärden hem från julfirandet hos farmor, diskuterar Annika och Andreas tomten. Med bestämd ton säger den ena ”förra året var det pappa som var tomten – han hade pappas klocka”. Mmmm hörs det från det andra barnet som sedan utbrister ”men i år – då var det en riktig tomte”!
Vem som sa vad – det får ni klura ut samtidigt som ni rimmar till julgröten!
Och en annan rolig utmaning är att klura ut vilka de olika skorna på bilden som tillhör vilka aktiva i gruppen!
God Jul och Gott Nytt År
Åsa Engwall


Julhälsning från Filip Segerberg

Tor 24 dec
Hej alla hammarbyare! Hoppas att ni mår bra och riktigt njuter av julen. Jag har skrivit ihop en liten hälsning som ni gärna får ta del av.
För ett år sedan var jag precis som nu i full gång med den tuffa grundträningen. Grundträning är för många, mig själv inkluderat, förknippat med många känslor. Ibland (om än väldigt sällan) så är det fullkomligt vedvärdigt att grundträna. Man har konstant ont i kroppen, en ämnesomsättning som länsar både kylskåp och plånbok på dess innehåll samt en vetskap om att det är väldigt långt till sommar och sol. Trots detta är det för det mesta helt fantastiskt med grundträning. Långa och hårda pass i vintermörkret har verkligen sin charm. Det är under denna period som man som friidrottare lägger den grund man ska stå på resten av säsongen. Att gå ut och fullständigt köra slut på sig i vetskap om att det man gör förmodligen kommer att ge resultat på friidrottsarenan under sommaren är otroligt tillfredställande.
Under höst, vinter och vår tränade jag på relativt bra. Tyvärr drog jag på mig några förskylningar men på det stora hela så flöt träningen på bättre än under någon tidigare uppbyggnadsperiod. I maj 2013 fick jag dock problem med en höft vilket resulterade i att stora delar av bansäsongen 2013 spolierades. Under augusti månad blev det ändå ett par tävlingar och jag lyckades sätta personbästa på både 3000m och 5000m. Därefter följde en intensiv och rolig terrängsäsong som avslutades med Terräng-SM på lugnets skidstadion i Falun i slutet av oktober.
För en tid sedan så fick jag reda på att min tränare, Peter Gustafsson, skulle opereras för en ond hälsena. Det stod klart att han under en period inte skulle ha möjligheten att coacha på samma sätt som tidigare. Vi kom därför överens om att det var aktuellt att ta hjälp och prova på något nytt. Sedan ungefär en månad tillbaka har därför Per Synnerman tagit över rollen som tränare för mig. Det är såklart blandade känslor kring detta eftersom samarbetet med PG fungerat så bra. Jag är dock väldigt nöjd med den hjälp jag har fått från Per än så länge och tror stenhårt på det vi upplägg vi kommit överens om.
För tillfället så är jag inne i en ganska hård period av träning (med mina mått mätt) med en veckomängd på omkring 8-10 pass. Träningen är relativt varierad och innehåller anaeroba intervaller, tröskelpass, backpass, rena distanspass, styrka samt alternativa pass (ex cykel). Efter säsongen 2013 är jag givetvis väldigt revanschsugen och hoppas kunna gå framåt på flera distanser även om fokus förmodligen kommer ligga på 5000m.
Vid sidan om löpningen så ska jag till våren påbörja min tredje termin på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Det är en fantastiskt spännande utbildning som jag varmt kan rekommendera. Jag går till skolan varje dag (eller i alla fall nästan) och tycker att det ska bli jätteroligt. Dock medför studierna ett visst pusslande för egen del för att få tiden att räcka till. Resterande del av min fria tid ägnas åt att umgås med familj, flickvän och vänner.
Julen är nog den högtid som jag tycker allra bäst om. Den familjära stämning som infinner sig i kombination med lukten av gran och julmat är svårslagen. Av tradition firar vi jul tillsammans med en stor del av min släkt på min mammas sida. Vi brukar samlas kring 15-tiden för att sedan umgås resten av kvällen. Kalle Anka pågår som regel i bakgrunden när jullunchen intas och tomten brukar hinna förbi en stund kring 20-snåret för att lämna lite julklappar.
Slutligen så vill jag önska er en God jul och ett Gott Nytt År!
 Filip Segerberg


En Julhälsning från Pelle Hansson i Team-98/99

Mån 21 dec
Här kommer den första av fyra julhälsningar som kommer att publiceras här på hemsidan i samband med julen! Den första hälsningen kommer från tränaren Pelle Hansson i Team 98/99!

2013 var året då Hammarby team 98/99 gjorde det unika, att vinna Kraftmätningen, med genom tiderna högsta poängen (Kraftmätningen är en lagtävling över hela Sverige för 15-åringar).
Har nog aldrig skrikit så mycket då finalerna gick på Stockholms Stadion, det var fantastiskt. Det är nog det mest gastskramade jag varit med om 2013. 2013 var även året då gruppen b.la. slog hela 53 nya klubbrekord, är på med på Sverigestatistiklistorna, utomhus på 70st platser, inomhus på 50st platser, tog medaljer på nästan alla sträckor på stafett-SM P/F15 för att nämna några höjdare.
Ett antal tävlingsresor hann vi med också bla. till Kil, Västerås och Växjö. Måste säga att jag är mycket stolt och hedrad över att få vara en del av detta framgångsrika Team, med Peter Wikström i spetsen.
Vad händer 2014? Under 2014 kommer vi att göra ett antal tävlingsresor till b.la. Växjö som har en underbar inomhushall och det i kombination med det träningsupplägg vi har haft i höst/vinter bäddar för fina resultat. Hammarbyspelen är en tävling som är man absolut inte får missa, en tävling på hemmaplan och detta i kombination med en organisation av mästarklass gör att det är ett ”måste” att vara med på denna tävling. Turebergsstafetten är också en skön tävling med en fin inramning kring Edsviken i Sollentuna som vi har varit med på sedan gruppen startade träna, så det börjar bli en klassiker även för vårt team. Vi kommer även 2014 ha vårt traditionella träningsläger, som i år kommer att vara förlagt till Visby vecka 26 med inkvartering i ”fängelset”, det kommer nog att bli, förutom en massa bra träning även en och annan traditionsenlig gotländsk tävling tex. haug-stikel, ryggkast och rövkrok.
Julen kommer att firas med nära och kära, hemma i Skönstaholm.
Som traditionen är:15.00 Kalle Anka som avnjuts med pepparkakor och glögg från Roslagens eget brenneri, middag med traditionella ingredienser och tillbehör och som avslutning på kvällen, julklappsöppning (antalet klappar har som tur minskat med stigande åldern på barnen).  
Mitt starkaste julminne var nog när ungarna slutade med napparna, och lämnade dessa till Tomten, pang tjong så var de borta, napparna alltså, och inget gnäll från ungarna.
Vi har som tradition att göra pepparkakshus (prefab-lite fuskigt), lite julgodis i form av tryffel, en och annan knäck brukar kunna framställas. Lite olika sillinläggningar brukar jag göra, för att det är så himla kul och gott, plus att det är ju inte speciellt svårt.
Träningen i under jul- och nyårshelgen kommer att rulla på så gott det går, vi är inne i förberedelse period 2 och börjar köra med mer fart och mer teknikinriktning och det börjar se riktigt bra ut, känns som vi fått ungdomarna att tagga till och börjar känna sig mer motiverade.
Vill med detta önska Er Alla en riktigt skön och avkopplande jul och ta hand om varandra.
 Juliga hälsningar Pelle Hansson-team 98/99.

2012

Julhälsning från Sofia Hellberg-Jonsén

Tis 25 dec
Julens fjärde hälsnining kommer från USA-studerande
Sofia Hellberg-Jonsén som är hemma i Sverige över jullovet
innan hon åker tillbaka till USA.
Jag är hemma på jullov efter en höst med grundträning som har sett lite annorlunda ut än tidigare för mig. Det har blivit mycket mindre styrketräning som istället har ersatts av mer distansträning. Jag har fått lite kondis!!
Jag ska under inomhussäsongen tävla i 800m och sedan främst 400m häck utomhus, precis som förra året. Jag inledde min sista säsong för Ole Miss i USA redan innan jag kom hem med att springa 800m på 2.13, vilket kändes som en bra start. Den 10:e januari drar mitt tävlande igång på riktigt.
Det är perfekt att vara hemma nu under några veckor och bara kunna fokusera på träningen, ingen skola och plugg som tar upp all tid. Är så mysigt att träffa alla som man saknat såklart, och äta massa god hemlagad mat!
Jag ser fram emot en vår fullproppad med tävlingar efter en lång träningsperiod. Jag hoppas att alla har haft en härlig höst med bra träning!
Lycka till med tävlingssäsonger och allt annat! Go bajen! :)
God Jul och Gott Nytt År önskar Sofia Hellberg-Jonsén!


Julhälsning från Jasmin Sabir

Mån 24 dec
Om man ska sammanfatta 2012 så började året med träningsläger i Sydafrika, vilket var något jag sett fram emot ända sedan jag var 15 år gammal! Det var så skönt och härligt att få komma iväg mitt i vintern på träningsläger. Jag hade en lite tyngre första del av säsongen med en aning bristande motivation. Många i min träningsgrupp var skadade vilket var tråkigt. Men efter det att jag kom iväg en vecka på semester i Kroatien med sol och värme på sommaren så lossnade det på alla sätt! Jag kände mig mycket lättare i kroppen. På JSM kände jag att jag var på gång när jag hade väldigt långa övertrampshopp. På senior-SM hade jag en bra känsla då jag endast var sex centimeter ifrån mitt utomhuspers trots att jag inte fick till hoppen. Det var lite frustrerande att komma igång så pass sent som jag gjorde men nu fick jag dock avsluta säsongen med en bra känsla! Efter sommaren bytte jag också tränare till Oscar Gidewall och jag började rikta in träningen på endast en gren, tresteg, som jag nu lägger totalt fokus på. Nu har jag också en bättre helhet i min träning då det endast är Oscar som gäller upp mitt program istället för flera olika tränare.
Om jag blickar framåt år 2013 så ser jag fram emot alla tävlingar! Jag är väldigt sugen på att tävla. Man vill ju få bekräftat hur grundträningen har gått. Om det går riktigt bra så är kvalificering till JEM ett mål som jag har. Det skulle vara en riktig morot att ta sig dit. Annars ser jag fram emot vårlägret där jag kommer åka tillsammans med Annika Billberg och Åsa Engwalls grupp. Destination är ännu ej bestämd men troligtvis blir det något varmt ställe med bra träningsmöjligheter!
Mitt bästa friidrottsminne från året var helt klart guldet på stafett-SM på 4x400m! Jag var orolig att jag skulle få svårt att orka hela sträckan men det gick bra. Det var också spännande eftersom det var så pass jämnt inför sista sträckan där alla bästa löpare ställdes mot varandra men Frida (Persson) höll undan till seger!
Julafton kommer jag fira tillsammans med familj och släkt. Men det är inget speciellt. Det kommer firas med julmat och förhoppningsvis julklappar (om jag varit snäll i år).
I jul och nyår kommer det bli mer kvalitet på träningen. Mer tävlingsförberedande träning så som t.ex. hopp med längre ansatser. I mitten av januari kommer jag att starta min tävlingssäsong.
Jag har laddat upp inför julen med att bl.a. ha bakat lussebullar men de blev inte så fina. Vi har dessutom julpynt hemma.  Jag har även påbörjat julhandlingen men jag försöker dock att inte stressa upp mig så mycket nu i jul utan ta det lite lugnt. När det gäller julklappar så har jag faktiskt bara handlat en enda julklapp än så länge men jag har i och för sig bestämt mig för vad jag ska köpa så det är bara att jag går ut och gör det!
God Jul och Gott Nytt År önskar Jasmin Sabir!


Julhälsning från Sunday Ojuri

Sön 23 dec
Julens andra hälsning kommer från vår sprinter Sunday Ojuri!
Det som varit positivt under året är att jag slagit personliga rekord på både 100m och 200m med tiderna 10,74 och 21,74. Jag fick också åka med på landslagtävlingen i Mannheim i Tyskland (det var där jag satte 200m-perset). Jag sprang bra på JSM då jag tog guld på 200m och silver på 100m. Målet var guld på 200m och på 100m var målet medalj så det var väldigt positivt!
Om jag ska blicka fram emot 2013 så ser jag fram emot att göra en sjukt bra tid på antingen 100m eller 200m. Jag har tankar om att kvala in till JEM22. Jag kommer ha det målet i bakhuvudet men jag kommer inte bli besviken om jag inte skulle klara det eftersom gränserna är väldigt tuffa. Min inställning beror lite på hur bra det går i inledningen av utomhussäsongen. Går det jättebra så finns det större chans att jag verkligen satsar på att försöka ta mig dit. Jag ser även väldigt mycket fram emot påsklägret till Teneriffa som vi kommer åka på. Nu när vi har bantat ner vår träningsgrupp och vi inte är lika många i gruppen så är det lättare att få hjälp. Varje träning är mycket roligare. Jag ser fram emot att åka till Nigeria nästa år till mina föräldrar. Säsongen blir roligare när man har något att se fram emot. Jag kommer vara där i en månad, hela december 2013, och kommer fira både jul och nyår där!
Mitt bästa minne från året var nog under JSM när jag tog guld på 200m och silver på 100m. Jag kommer fira jul med familjen. Det blir julmat och att ta det lugnt. Jag kommer även att äta stora mängder choklad. Och så blir det julklappar!
Träningen under jul och nyår kommer att vara som vanligt för mig. Vi får ledigt över jul men jag kommer köra mycket själv istället. Annars blir det ingen större förändring. Det kommer bli snabbare korta lopp och mer starter eftersom det snart är dags för tävling. Dessutom kommer vi ha flygande 30m-test snart. Jag ser fram emot att persa och springa bra på testet. Första tävlingen kommer nog bli Hammarbyspelen. Jag kommer inte tävla så mycket inomhus.  Jag vill prova på ett nytt upplägg den här säsongen, där jag tränar på för att kunna satsa mer på utomhussäsongen. Jag gillar heller inte att tävla lika mycket inomhus. Jag upplever att jag får lättare att skada mig inomhus plus att jag inte gillar den dåliga luften.
Annars i jul så bakade jag pepparkakor och lussebullar förra helgen i samband med den tredje advent. Idag den 23 december kommer jag gå till och vara i kyrkan. När jag bodde i Nigeria så var jag alltid där dagen innan julafton. Hela min familj spenderar hela natten i kyrkan ända fram till julaftons morgon och jag vill få tillbaka känslan och minnena från den tiden. När det gäller julklappsköp så har jag beställt de flesta julklapparna vilket är väldigt effektivt och sparar tid i julhetsen.
God Jul och Gott Nytt År önskar Sunday Ojuri!


Julhälsning från Tomas Avebäck

Lör 22 dec
Ansvarige huvudtränaren i Team 288 Tomas Avebäck kommer här med en julhälsning. Det är den första i raden av fyra julhälsningar som kommer publiceras på hemsidan i samband med julen.
Hösten 2011 slog vi ihop Team 95 och Team 96-97 och det blev en grupp med mer än 40 aktiva. Syftet var att vi skulle få till mer greninriktad träning. Vi nådde inte riktigt dit under första året men har jobbat vidare på organisationen och nu ser det bra ut. Det är en kul grupp att vara tränare i!
Det har varit mycket positivt, många riktigt bra resultat under året och ett gäng aktiva som verkligen har höga ambitioner och som har tränat fokuserat. För att kunna erbjuda träning som motsvarar de aktivas höga ambitioner har Mattias Lindberg och jag även gått klart juniortränarutbildningen under året.
För att nå framgång krävs det både bra och hård träning under lång tid. Vi har ett antal aktiva som verkligen satsar seriöst på sin friidrott. Vi har därför ökat ambitionsnivå och mängden i träningen och vi ser redan att det börjar ge resultat. De som satsar hårdast har gått upp till fem pass i veckan. De som inte vill satsa lika hårt har dock möjlighet att träna färre pass. Vi har sedan tidigare bra tränarbesättning på sprint/häck men nu har vi även fått till en bra lösning i alla hoppgrenarna. Vi samarbetar även med löpgruppen och flera av våra aktiva som springer medel/lång har gått över dit.
Vi ser fram emot tävlingssäsongen 2013. Först ska vi fokusera på inomhussäsongen med tävlingsresa till Växjö och USM/JSM som hållpunkter. Därefter ser vi fram emot ett nytt träningsläger i Portugal som uppladdning under vårens träning för utomhussäsongen. Vi har goda förhoppningar om många bra resultat. 
Det har varit många roliga händelser under året. Vi har flera aktiva som har fått sina genombrott i år och andra som fortsatt på hög nivå. Gruppen fick genom Jacob Ewertzh även sin första landslagsdeltagare när han var med både individuellt och i stafett på ungdomsfinnkampen.
Vi hade en resultatmässigt väldigt bra och kul tävlingsresa inomhus till Göteborg och ett jättebra första träningsläger i Portugal under våren. Under sommaren hade vi många bra resultat. På USM/JSM tog gruppen två medaljer genom Jacob och Andreas Almlöf men dessutom hade vi flera finalplaceringar. Sedan måste jag även nämna Stafett-SM där vår grupp glädjande nog tog medalj på både P17 och F 17 på 4x100m. Det var fjärde året på raken som vår grupp är med och tar medalj på 4x100m på Stafett-SM. Jag kommer att fira jul med min familj i Stockholm men med regelbundna besök i Sätrahallen för träning. Träning med Team 288 och som ”hang around” när min yngsta dotter Klara tränar med sin 2003-grupp. 
När det gäller träningen i jul och nyår så är det så att de som satsar hårdast har tränat mycket bra så de behöver lite återhämtande träning nu under jul. Vi har därför lagt in en återhämtningsvecka under vecka 52 men alla som är hemma kommer att ha träning i Sätra den 26, 27 och 29:e. Under nyårsveckan kommer vi att träna onsdag och torsdag för att sedan börja tävla på Täby Vinterspel den 5 januari. Våra aktiva ska inte vara i toppform då men det är en bra uppstartstävling.
Övrig uppladdning inför julen har bestått i att barnen har gjort ett superpyntat pepparkakshus där mitt jobb är att ”limma” ihop det. Sedan har vi som vanligt bakat lussekatter och pepparkakor. Nu ska sillen läggas in så den är klar lagom till jul. Granen står på balkongen och ska kläs i helgen, något som gläder våra marsvin som gillar att gå och mumsa på granen när den väl är inne.
God Jul och Gott Nytt År önskar Tomas Avebäck!


2011
Julhälsning från Jonathan Eklund

Mån 26 dec

Julens tredje hälsning kommer från häck- och stavspecialisten Jonathan Eklund. Jonathan har gjort en beskrivning av sitt 2011 och har stora framtidsutsikter år 2012.
Under år 2011 har jag haft en del skadeproblem. Träningen gick exceptionellt bra tills mitten av juli då jag åter fick problem med min fotskada. Men nu känns skadan bra då jag har den under kontroll. Jag kan springa och hoppa fullt ut men man måste ha lite is i magen. Det går nämligen lite upp och ned lite men successivt blir det bättre och bättre. Jag känner att framtidsutsikterna ser bra ut nu när även tävlingarna närmar sig strax efter jul. Jag kommer troligtvis köra häck och stav inomhus, även någon 60m-start. Fokus kommer dock vara på utomhussäsongen där jag vill vara som bäst.
Höstträningen har varit stabil. Jag har inte sjuk något eller varit tvungen att ta bort pass av någon annan anledning. Det har varit en del nya inslag i träningen, lite nya övningar, nya sätt att tänka tekniskt sett plus nya gymnastikövningar för stavhoppet. Positivt är att jag, sedan jag tog beslutet om att lägga mångkampen åt sidan, har kunnat fokusera mer på mina huvudgrenar stav och häck. Och det känner jag har gett resultat! Styrkan är också ett område som jag förbättrat mig i!
Mitt mest positivt minne från 2011 var självklart Lag-SM-bronset som var klubbens första Lag-SM-medalj någonsin! Lagtävlingar är alltid roliga och härligt var att jag just den dagen passade på att slå mina personliga rekord i 110mh och stav som räckte till andraplats respektive vinst! (Se ett av Jonathans fenomenala stavhopp i tävlingen här)
År 2012 ser jag fram emot SM, där jag garanterat ska komma till final i både 110mh och stav, minst. Jag siktar på topplaceringar i båda grenarna och vill gärna ta medalj. Mitt stora mål är EM i Helsingfors som går 27 juni-1 juli.  110mh är grenen som ligger närmast men man vet aldrig hur jag kommer utvecklas i stav.
Annat som jag ser fram emot år 2012 är Midnattsloppet som blev väldigt lyckat år 2011. Nu när anmälningstaket har höjts till 30 000 löpare så tror jag det kommer bli ännu mer lyckat och det ska bli kul att få vara en del av det! Lag-SM 2012 är också en höjdpunkt som jag ser fram emot!
Julträningen kör jag på för fullt med hemma i Stockholm. Det blir mer toppning nu till tävlingssäsongen, som för mig består av snabbare lopp, mer vila och mer teknik. Förhoppningsvis så håller man sig i form även efter julhelgen efter all julmat och julgodis…
God Jul och Gott Nytt År önskar Jonathan Eklund!


Julhälsning från Sofia Hellberg-Jonsén

Lör 24 dec

Julens andra hälsning kommer från USA-studerande Sofia Hellberg-Jonsén, som firar jul hemma i Sverige. Sofia har sammanfattat sitt 2011 och ser fram emot 2012 som ytterligare ett år fullspäckat med Hammarbyframgångar!
Under år 2011 gjorde jag min debut på 400mh, vilket var jätteroligt! Det var den största friidrottshändelsen för mig under året! Det var känslofyllt då det var spännande, läskigt och roligt på samma gång!
Annars så har året varit mycket enligt rutiner med skola och träning.
Hösten har gått snabbt och har varit intensiv, både skol- och träningsmässigt. Jag har ju kört mycket grundträning nu i höst, som alltid är tufft, men det gör en tuff också! Jag har även haft några maxtester som visat på positiv utveckling och sköna besked för mig!
Min första tävling kommer bli 14 januari i en helt ny hall i delstaten Alabama. Det ser jag fram emot jättemycket!
Mitt mest positiva minne från år 2011 var definitivt Lag-SM!  Tävlingen gick nästan precis efter det att jag kommit hem från mina studier i USA för terminen så det var verkligen jättekul att få komma hem och tävla för Hammarby!
Det var verkligen en speciell känsla då jag aldrig tävlat för Hammarby på en så stor lagtävling som Lag-SM tidigare! Alla peppade och hejade på varandra och en underbar Hammarbystämning rådde! Sedan så satte vi (Jag, Fatima, Tove och Linnéa) även klubbrekord på 4x100m-stafetten så det var en riktigt skön känsla!
År 2012 ser jag fram emot att springa jättesnabbt på 400mh och att Fatima ska gifta sig den 5 januari! På bröllopet vill jag även fånga buketten så att jag kan bli den näste som gifter mig!
Träningen nu i jul och nyår består av fem pass i veckan, som är den mängd som jag maximalt brukar hålla mig till. Det blir tre löppass och två styrkepass. Coach vill att jag ska vara redo för tävling när jag åker tillbaka till USA så det är mycket tävlingsförberedande träning för mig nu.
Jag har annars ända sedan november bakat julkakor, lussebullar och gjort knäck. Jag började i USA och fortsatte sedan när jag kom hem till Sverige! De hade inte riktigt saffran i USA utan det enda de hade var någon form av konstig fakesaffran som jag då försökte använda mig av. Bullarna blev inte riktigt som hemma då de blev väldigt bleka, men jag försökte i alla fall!
God Jul och Gott Nytt År önskar Sofia Hellberg-Jonsén


Julhälsning från Peter ”PG” Gustafsson

Ons 21 dec

Julens första hälsning kommer från löptränaren Peter Gustafsson. PG har kort sammanfattat år 2011, och blickar nu fram emot 2012 som ett år fyllt av löparframgångar för sina löpargrabbar och hela Hammarbys löparverksamhet!
Det som har varit positivt under året var att mitt gäng presterat på de stora tävlingarna och varit bäst när det gäller. De har lyckats bra, Niklas Jonsson kom femma i Terräng-SM i hård konkurrens, vilket var en väldigt bra insats. Niklas tog även medalj (brons) på 2000mh på JSM. Det var första gången någon i gruppen tagit en individuell medalj i ett riktigt SM (inte Skol-SM). Christopher Ljung nådde final på JSM i 800m, fast han egentligen endast skulle sprungit 5000m.
En annan stor grej som också hände under året var att grabbarna (Christopher, Niklas och Hannes) tog silver på 3x800m i Stafett-SM. Roligt var också att Niklas blev uttagen till JNM!
Hösten har varit lite blandad, Christopher har haft det lite tyngre med träningen medan Filip och Niklas haft några småskador. Det har varit en del sjukdomar och skador men nu känns det som att det är på väg att vända!
Mitt mest positiva minne från 2011 är Niklas brons på JSM på 2000mh I Vellinge! Ett vackert minne är också Stafett-SM silvret som jag tidighare nämnde.
Jag ser år 2012 fram emot fler slagkraftiga lag på Terräng-SM. Vi ska kunna ha med tre stycken lag i M22-klassen om de flesta är skadefria. Det kommer dessutom vara tre stycken väldigt bra lag, där minst ett av dem kommer ta medalj. Jag tror mina aktiva kommer gå framåt nästa år. Träningen har ökat från den här säsongen och min förhoppning och tro är att det kommer bli rejäla personliga rekord för mina aktiva.
Träningen under jul och nyårsveckorna ser ut som så att vi tränar på som vanligt men att vi byter dagar på några enstaka pass. Samt att vi kommer träna i tomteluvor, grönvita förstås…
God Jul och Gott Nytt År önskar Peter ”PG” Gustafsson


2011
Julhälsning från "Sotarn"

Mån 27 dec

Julens tredje Hälsning kommer från vår löpande sotare, Emil Lerdahl och han skriver så här! -"Bilden är väl inte direkt någon vinter eller julbild, men väl så motiverande i mörkret och kylan! För Kung Bore har hittat till Trondheim som till så många andra ställen. Efter en lyckad avslutning på säsongen 2010, med New York Maraton, ser jag fram emot 2011!
Med ny inomhushall i Trondheim och löpband ska nog snöstormar, arktisk kyla och annat fint klaras galant. Bilden som sagt, från i somras, är under ett träningspass på Stadion i Stockholm. Där avslutas ett av mina stora mål för 2011. Stockholm Maraton. Hoppas jag ser lika belåten ut då som på bilden!"
 God Jul och Gott Nytt År önskar Sotarn


Julhälsning från Nebraska!

Sön 26 dec

Hej alla glada Hammarbyare! Här kommer en julhälsning från Lincoln Nebraska. Hösten 2010 flög iväg i rasande fart och nu sitter vi här med julen och 2011 precis runt hörnet. Mer än några flingor snö har det tyvärr inte blivit än men håller tummarna för att det ska komma innan julafton.
Hösten har dominerats av skola, träning och varmt väder. Kommer att gå in i ett nytt år efter en skadefri höst med mycket grundande och är starkare, snabbare och allmänt bättre än jag någonsin varit. Ser fram mot ett ordentligt lyft under 2011 med start på VM i Korea som huvudmål.
Säsongen börjar inte förren i mitten av januari men precis som många av er där hemma så har jag hunnit med en liten smygstart på hemmaplan med bl.a 8.14 på 60m häck och 50.0 på en 4x400m sträcka, visar att jag ligger bra till fast att formen fortfarande är långt borta. Om vi fortsätter blicka frammåt mot 2011 så ser jag fram emot att Hammarby tar steget upp till toppen av Sverige för både män och kvinnor. Med ett par bra rekryteringar, vill passa på att hälsa alla nya Hammarbyare välkomna(!), unga uppkommande talanger, ett kanongäng på kansliet tillsammans med alla gamla rutinerade Hammarbyare, tillsammans så kan inget stoppa oss.
Kom ihåg att nyckeln till framgång är att må bra, så passa på att njuta av ledigheten och maten under julen så ni är redo när inomhussäsongen drar igång.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
Björn Barrefors
Stolt Hammarbyare
 


Julhälsning från Dennis Acson!

Fre24 dec

Ett nytt år har passerat och ett nytt år väntar runt hörnet. Mitt 2010 har varit händelserikt både på ett positivt och negativt sätt. 2010 fick en bra början, som blev något tveksam och frustrerande period i mitten av året där följden blev en skadefylld säsong som avslutades med en operation.
Men nu på slutet har jag känt att vändpunkten har kommit och och fyllts på med en hoppfullhet och ser fram emot år 2011! Ett år som jag tror kommer vara en utmaning både för det idrottsliga men också för mitt personliga planet. En utmaning som jag hoppas bidrar till en positiv utvecking!
Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt år!