Lag-USM   2022   Källbrink

SM-GULD
Hjältarna från Söder!


Sammanfattning av dagen

Det var med nerskruvade förhoppningar om en pallplats inför årets Lag-USM efter att återbuden haglat in under veckan och i förhandsspekulationerna kanske vi hade chans på ett brons om alla resultat gick vår väg. Hela vårt lag är dessutom ett år yngre än de -05:or mästerskapet gäller och vi hade även inslag av -07 i laget. Men det skulle visa sig att vi kraftigt underskattat våra grönvita krigare som bestämt sig för att visa att dom kunde överträffa sig själva!
Första avslutade grenen för dagen var killarnas korthäck där vår USM-finalist Carl Bergmark inledde med att vara tvåa i sitt heat med en 6:e plats totalt varpå han lite senare fick det sent uppkomna uppdraget att hoppa in som stavhoppare efter ryggproblem med ordinarie.
Lite missnöjd med sina 3.63 men för att komma bättre än den 9:e plats det blev så hade det krävts ett par höjningar till. Samtidigt på mattan intill så hoppade Tuva Johansson till sig en fin sjundeplats i höjd. Tidigt ute var även killarnas kula där vår allsidige Felix Holmqvist plockade en stabil fjärdeplats. Parallellt med kulan avgjordes tjejernas spjut där vår SM-medaljör Tove Olsson gjorde det hon kunde och plockade hem en programenlig andraplats och fick sedan hoppa in på en uppkommen vakans i diskusen som resulterade i niondeplatsen.
Avdelningen ”ta en för laget” personifierades av vår duktiga kastare Maggie Dahllöf som utan att blinka klev in för att avverka 7,5 varv och efter en superspurt kom in som nia på 3000 meter och plockade fem ytterst värdefulla poäng och troligtvis tände övriga laget att kliva fram än mer! Sista kastgrenen för dagen var killarnas slägga där Alfred Berglind persade till sig en fin femteplats. Under tiden stod Neo Hall för ett lysande inhopp på 800 meter där han visade på taktiska färdigheter och kom in som sexa i loppet. En som också var i SM-final på 800 meter är Filip Herre som fick ta hand om hinderdistansen där han gjorde det han kunde i loppet och plockade hem en sjundeplats. Så långt hade vi legat och pendlat på den övre halvan i resultatlistan men det började hända  ordentliga saker med ett antal grymma prestationer. Det var in i det sista osäkert om Esther Sahlqvist skulle koma till start men till slut togs beslutet att inte springa med häckar på grund av en krånglande rygg. 100 meter slätt istället alltså där det blev en solklar heatseger och total andraplats med lite oflyt med vinden i loppet i förhållande till det andra heatet. Men nu hade vi ju en tjej till med medaljmeriter på korthäcken och Lii Jabbour Clarke gick in och vikarierade för Esther alldeles lysande och tog hem dagens första fullpoängare! Inte nog med det hon fortsatte lite senare med att fylla på med en seger i tresteget och lade grunden för kommande utnämning till "dagens drottning”. Även på killsidan hände det stora saker när Elias Kapell gick in och klämde till med 6.87 i sista längdhoppet och knep fullpoängaren och gick sedan direkt till 200-metersstarten och sprintade hem en tredjeplats i grenen. Matilda Borg hade sett fram emot 400-metersloppet flera dagar innan och var extremt taggad för att gå in och springa fort.
Att det blev grenseger var inte alldeles oväntat men hennes 56,12 som 15-åring måste betraktas som det allra vassaste resultatet för dagen bland alla aktiva i lagen!
Så var det dags för sammanräkning inför de avslutande stafetterna och det visade sig att Tureberg ledde med en ynka poäng före oss och killarna var först ut. Växlingarna flöt på som smör i solsken och laget sprang in på en andraplats i heatet efter omöjliga MAI. Tureberg in som sexa och en snabb kalkylering räknade in tre poängs försprång men det skulle visa sig att ytterligare tre lag var snabbare än Turan i det andra heatet och helt plötsligt var vi i förarsätet med sex poäng! Tjejerna var därmed inte tvingade att chansa i växlingarna men de var extremt taggade på att vinna stafetten och det gick mycket fort när pinnen transporterades runt i klubbrekordfart där stoppuret stannade på 47,96! Andra växeln hade gul flagg och det blev en spänd väntan på utslaget även om Peter var säker på att diskussionen inte gällde oss. Så till slut kom den vita flaggan och laget kunde fira ett bragdartat SM-guld där alla offrade sig för laget och klämde ut allt ur sina kroppar!


Några som utmärkte sig...

Dagens superresultat: Matilda Borg   400 meter
Dagens "ta en för laget": Maggie Dahllöf   3000 meter
Dagens mångsysslare: Carl Bergmark   110 häck - Stavhopp - Stafett
Dagens drottning: Lii Jabbour Clarke   Tresteg/1:a - 100 häck/1:a - Stafett/1:a
Dagens kung: Elias Kapell   Längd/1:a - 200 meter/3:a - Stafett/2:a
Dagens stämningshöjare: Tifogruppen under stafetterna!


Stafett - F 4*100 meter - 1:a

Emmy Wolgast - Esther Sahlqvist - Lii Jabbour Clarke - Matilda Borg


Matilda Borg 07 - 400 meter - 1:a


Lii Jabbour Clarke 06 - Tresteg - 1:a


Elias Kapell 06 - Längd - 1:a


Lii Jabbour Clarke 06 - 100 häck - 1:a


Esther Sahlqvist 06 - 100 meter - 2:a

 
Stafett - P 4*100 meter - 2:a

Carl Bergmark - Elias Kapell - Hannes Johansson - Felix Holmqvist


Tove Olsson 06 - Spjut - 2:a


Elias Kapell 06 - 200 meter - 3:a


Felix Holmqvist 06 - Kula - 4:a


Alfred Berglind 06 - Slägga - 5:a


Carl Bergmark 06 - 110 häck - 6:a


Neo Hall 06 - 800 meter - 6:


Filip Herre 07 - 2000 hinder - 7:a


Tuva Johansson 06 - Höjdhopp - 7:a


Carl Bergmark 06 - Stavhopp - 9:a


Tove Olsson 06 - Diskus - 9:a


Maggie Dahllöf - 3000 meter - 9:a