Träningsläger

Fre 29 mar
Det har nu blivit dags för en rad träningsläger.
En del grupper åker redan nu i påskhelgen till varamare breddgrader med bättre och skönare förutsättningar för träning!
Michael Forss löpgrupp och Janne Wulffs sprintgrupp kommer åka på träningsläger till Teneriffa på söndag. Det blir totalt 16 stycken aktiva och tre tränare som följer med på resan. de åker hem igen den 8 april.
Det är fler spända ungdomar som kommer befinna sig på Arlanda på söndag. Tomas Avebäcks Team 288 åker med destination Lagos, Portugal! De åker sedan hem igen den 7 april. På resan åker 24 stycken aktiva och fyra tränare.
Den större delen av Åsa Engwalls träningsgrupp kommer åka på sitt träningsläger 21 april-3 maj. De åker till Fuengirola som ligger utanför Malaga.
Vår längdhopparkonung Michel Tornéus åker tillsammans med sin mästartränare Oscar Gidewall till San Diego i månadsskiftet april/maj. De kommer träna under goda förutsättningar under hela maj månad. Michel kommer avsluta USA-vistelsen med Diamond League i Eugene som tjuvstartar den 31 maj med längdhopp på programmet. Annars har vår längdhoppare varit i Miami på semester men har nu börjat träningssäsongen igen och allt rullar på som det ska enligt rapporter från Oscar!
En annan av Oscars adepter, Mehdi Alkhatib, åker i mitten av april till Teneriffa med Yannick Tregaros träningsgrupp i en vecka. Mehdis ryggproblem blir bättre och bättre och med varmare breddgrader i sikte så kommer det troligen bli ännu bättre!
Per Synnerman kommer åka på läger tillsammans med Joni Jaako och Johan Hydén till Monte Gordo i Portugal. De aktiva kommer vara borta 10-24 april medan Per kommer vara där 10-18 april.
Dejan Mirkovic kommer den 16 april åka till Formia i Italien tillsammans med Stine Tomb och Tony Darkwah. Lite senare kommer även Victor Kårelid att ansluta till lägret. De åker hem den 4 maj.


Fem nya klubbrekord!

Mån 25 mar
Det blev en lyckosam helg för Hammarby när den sista tävlingen i Stockholmsområdet för denna inomhussäsong avgjordes!
Vi fick bevittna fem stycken nya klubbrekord som samtliga sattes av våra duktiga 2001- tjejer! Medaljskörden blev denna helg 9 guld,
6 silver och 5 brons!
13-årige Isabella Engström imponerade när hon tog fyra fantastiska guld! Quadrupeln fullbordades genom att vinna 800m (2.41,02), 60mh (10,17), stavhopp (2,51) och kula (9,63). Förutom de fyra sköna guldmedaljerna slog även Isabella personliga rekord i samtliga grenar!
2001:orna imponerar!
Sira Gassama imponerade under helgen då hon vann F12 600m på nytt klubbrekord, 1.51,86! Hon tog en silvermedalj på 60m och slog även där nytt klubbrekord på den imponerande tiden 8,49!
Tilda Kapell hade en skön helg när hon vann F12 stavhopp på nytt klubbrekord 2,31! Klara Rådbo klarade också den nya klubbrekordshöjden på 2,31 och tog silvermedaljen så tjejerna delar nu klubbrekordet på 2,31!
Hammarbytrippeln fullbordades i stavhoppet då Iris Åberg tog hand om bronset på 2,11.
Tilda Kapell slog även klubbrekord i 60mh med tiden 10,65, vilket räckte till brons. Klara Rådbo noterade även hon under det gamla klubbrekordet i häcken då hon sprang på tiden 10,66.
Tilda tog dessutom ett silver i längdhopp med nya perset 4,48.
Klara Rådbo vann höjdhoppet på 1,38. Lucy Björk Sambo tog silvret bakom Klara på 1,34.
Siri Lindvall tog ett brons i kula på 8,50.
Ellinore Ekdahl vann kula med resultatet 10,08.
Killarna tog också medaljer
Killarna tog ett par medaljer de också och här var det främst 6-årige Elias Kapell som visade framfötterna. Elias vann 60m på tiden 11,16. Han kom dessutom trea i längdhopp och tog sig över 3-metersgränsen när han hoppade 3,16!
Erik Strömfelt tog en silvermedalj i stavhopp när han förbättrade förra helgens personliga rekord ytterligare! Nu 2,15!
Morgan Martinsson tog en bronsmedalj i kula med ett resultat på 7,62.


Klubbrekord i Regionsmästerskapen!

Mån 18 mar
I Svelandsmästerskapen i helgen fick vi ett nytt fantastiskt klubbrekord! Vår talangfulla F13-tjej Greta Deltin sprang snabbt på 200m då hon i försöken klockades för det nya fantastiska klubbrekordet 26,57, vilket är en förbättring av sin egen notering med nästan en halvsekund! I finalen blev det även då en tid under 27 sekunder och det gamla klubbrekordet med 26,94. Greta var överlägsen vinnare i loppet.
I F14 Maja Lundmark tog även hon ett guld för Hammarby och Stockholmslaget. Detta i stavhopp då hon noterade höjden 2,39. Gläjdande nog blev det inte bara ett guld i grenen utan även en hammarbydubbel då Rosanna Cianelli lyckades lägga beslag på silverplatsen med ett hopp på 2,19.
Rosanna lyckades utöver det även ta silver i höjdhopp på nytt tangerat personligt rekord och klubbrekord, 1,58! Det blev även en bronspeng i kula då hennes kula landade på 10,64.
Hedda Jahrl sprang bra på 1000m och tog brons på den fina tiden 3.12,56 vilket är en kross av sitt egna personliga rekord! Dessutom är tiden endast ett par tiondelar ifrån klubbrekord i F14-klassen!
I F13-klassen slog Victoria Richardson sitt personliga rekord på 800m och slutade femma på 2.38,24.
Bland killarna var P14-killen William Nehls ett glädjeämne då han i 60mh krossade sitt personliga rekord och tog sig under 10 sekundersgränsen då han noterade 9,88. Med resultatet kom han på tredje plats i tävlingen.
Martin Forsberg kom på fjärde plats i stavhopp med resultatet 2,39. Albin Rohde slutade på femte plats med höjden 2,19.
I P13 tog Erik Strömfelt en bronsmedalj i stavhopp och slog nytt personligt rekord när han hoppade över dröm-2 för första gången! 2,09 blev nya perset för Erik.


Rapport från andra dagens tävlingar
på IUSM i Malmö

Tor 7 mar
Andra dagens tävlingar bjöd på flera fina prestationer och klubben kammade hem ytterligare fyra medaljer…
Anton Hördell var först i elden i P16 längd men fick inte till det utan slutade på blygsamma 5.58. Han fick trösta sig med pers på 60m 7.97 där han för första gången var under åtta sekunder.
På 60mh F15 så var de våra morgontrötta. Pernilla Hansson och Ylva Jacobsson tog sig dock vidare till semi på resultaten 9.44 resp. 9.46. Hanna Kapell fick resultatet 9.90. I semin så fick inte tjejerna till det utan hamnade utanför finalen.
Sebastian Hargeström värmde upp inför stavhoppet genom att ta sig till final på 60mh P15 med 9.09. Sebastian gick in i stav då endast en deltagare återstod så när han tog sin första höjd så var silvret bärgat. Frank Förnestig hade då redan hoppat klart och tog överraskande bronset på perset 3.19. Sebastian fortsatte duellen mot storfavoriten och Sverigeettan Viktor Kjellsson som fick stora darren då Sebastian persade höja efter höjd och Sebastian stod till sist som segrare på 3.67 med bra försök på klubbrekordet som Love Fältström innehar på 3.74. Efter avslutad stavtävling blev det final för Sebastian på 60mh men han kunde inte fokusera utan joggade i mål.
Sandra Hentschel öppnade försöken på 60m F16 med pers 7.92. I semi förbättrade sig hon ytterligare till 7.87 och knep en finalplats. I finalen fick hon en kanonstart och kunde hålla undan till en överraskande bronsplats på tangerat pers 7.87.
Frank Förnestig och Timothy Olsson hade inte helt friska ben i P15 längd. Frank fick dock upp 5.60 och tog sig till slutomgångarna men slutade åtta.
Våra medaljörer från lördagens viktkastning deltog i kula F15 men var långt ifrån sina bästa resultat och slutade långt ned på resultatlistan.
På 1000m final F15 blev det ett tuff öppning för Marina vilket inte var optimalt med tanke på hennas månadslånga träningsuppehåll pga fotstukning. Hon fick släppa efter två varv och fick slita i ingenmansland. Hon kämpade till sig en femteplats på nytt pers 3.10.11. Christoffer Ahl fick det också kämpigt i P15 1000m då favoriterna öppnade i ett ursinnigt tempo. Christoffer fick göra sitt eget lopp och kunde hålla undan till en tredjeplats 2.49.06.
I stav F15 stod Hammarby för nästan halva startfältet då vi hade hela sex tjejer med. Det var mycket hög nivå på tävlingen, faktiskt bättre än i pojkklassen! Josefin Herstedt hoppade mycket bra och flyttade upp sitt eget klubbrekord till 3.19. Tyvärr räckte detta mycket goda resultat endast till fjärde plats. Vann gjorde Ellinor Werner från Hässelby SK på nya ungdomsrekordet 3.91. Linnéa Palmerstedt slutade sjua på 2.86 före Matilda Sjöholm och Ida Fritzdorf Kåberg på 2.74. Ella Strömfelt och Hanna Kapell slutade på 2.62.
Timothy Olsson avslutade dagen med semi på 200m P15 och kunde på trötta ben förbättra sitt pers från försöken till 24.81.


Rapport från första dagens tävlingar
på IUSM i Malmö

Lör 9 mar
Målsättningen fem medaljer uppfylldes redan första tävlingsdagen! Efter en trög öppning på tävlingen så lossnade det rejält på eftermiddagen och medaljerna började trilla in…
Vi hade förhoppningar att minst två av våra tre deltagare i längd F15 skulle överleva kvalet men så blev inte fallet. Trots mycket bra hoppning av Efe Agbonkhese och My Samuelsson gick ingen av tjejerna vidare… det gäller ju att träffa plankan också! Nu var det Pernilla Hansson som nådde längst med 5.01 vilket var några centimeter för kort för att vara bland de tolv bästa som tog sig till final.
I försöken på 60m blev det flera fina resultat i 15-årsklasserna. Frank Förnestig persade med 7.80 och tog sig till semi. Sebastian Hargeström missade starten och kom aldrig in i loppet. Bland tjejerna löpte Efe mycket bra och nådde målet på perset 7.98, vilket gav en säker semiplats. Pernilla tog sig också till semi via 8.18 vilket var pers. Ylva Jacobsson persade med 8.25 men missade semin med en hundradel. I semi löpte Frank på 7.85 efter en mindre lyckad start. Tjejerna hade katastrofstarter och finalchanserna var som bortblåsta.
På 400m F16 toköppnade Hanna Strömbäck i försöken och höll knappt på att ta sig i mål. Satsningen lönade sig dock då tiden räckte till vidare avancemang. I semin öppnade Hanna lugnare men hade inte krafter till en bra tid.
I höjd F15 tick inte Ida Fritzdorf Kåberg till det utan stannade på blygsamma 1.46. Bättre gick det för Timothy Olsson i tresteg F15 som efter en lite trög start slog till med 12.67 i sista hoppet vilket förde upp honom på silverplats!
Våra duktiga löpare Marina Janhunen och Christoffer Ahl hade inga problem att nå final på 1000m i F15 resp. P15. Båda tog sig vidare på placering då de var tvåa i sina heat.
Carl Krüsell Berg hade inte klarat klubbens uppsatta kvalgräns i vikt P15 som var 12.00m. Han kom till tävlingarna med pers på 11.97 och gick därifrån med pers på 14.05! Resultatet räckte till en hedrande femteplats. Våra viktkastande tjejer i F15 Emily Berghäll och Grete Ahlberg tillhörde favoriterna. Grete hade ryggproblem och kunde inte göra sig själv rättvisa, hon knep ändå bronset på 13.17. Emily var säkerheten själv att tog guld på 14.16!
På 200m F15 tog sig Ida vidare till semi på tiden 27.15. Hanna Kapells 27.85 räckte inte för vidare avancemang. Timothy hade inte några problem att nå semi i P15 då han bröt mållinjen på perset 24.94.
Det sista som hände var en gastkramande trestegstävling i F15 där våra längdhoppstjejer var ute efter revansch. My fick inte riktigt till det utan fick nöja sig med perset 10.45. Pernilla öppnade tveksamt men fick till 11.22 och hoppade upp sig till ett brons. Efe hoppade 11.24 och knep silvret!
Inför söndagen så har vi våra största förhoppningar till medaljer i stav där Sebastian Hargeström och Josefin Herstedt ligger högt upp i statistiken. På 1000m har Christoffer stor chans att få stå på pallen. Marina har varit borta från tävlandet en längre tid för en fotstukning och är inte i bästa form men är en kämpe och har en liten chans till medalj på 1000m. Vi får även hoppas att någon av de övriga deltagarna överraskar!


Gigantisk Hammarbytrupp
på IUSM i Malmö!

Fre 8 mar
Det blir en massiv trupp som åker till IUSM i Malmö 9-10 mars. Hela 21 aktiva åker ner för att försvara de grönvita färgerna. Med på resan åker också fem stycken tränare och två föräldrar. Merparten av truppen består av Peter Wikströms adepter som gör sitt allra första SM!
P15
Christoffer Ahl, 200m, 1000m
Christoffer har en bra möjlighet till medalj på 1000m då har för tillfället befinner sig på fjärde plats på den svenska ungdomsstatistiken. Christoffer har slagit klubbrekord i grenen under vintern med fina 2.46,69.
Sebastian Hargeström, 60m, 60mh, stav
Sebbe har de bästa chanserna i stavhopp där han ligger på tredje plats i statistiken med sina 3,53 men har också gått framåt i 60mh och kan mycket väl även här blanda sig i medaljstriden.
Timothy Olsson, tresteg, längd, 200m
Timothy återfinns på en andraplats i statistiken i tresteg med 12,12 och har bra medaljchans.
Frank Förnestig, 60m, längd, stav
Franks bästa chanser finns i grenarna stav och längd där han ligger på en nionde respektive elfte plats.
Carl Krüsell Berg, vikt
Carl ligger sexa i Sverigestatistiken i grenen och kan förhoppningsvis lägga beslag på en hög placering och förbättra sitt klubbrekord.
F15
Efe Agbonkhese, 60m, tresteg, längd
Efe har gått från klarhet till klarhet den här säsongen och ligger på andra plats i statistiken i tresteg med 11,32. Hon har även hoppat långt i längd, då hon återfinns på sjätte plats med 5,47 (även klubbrekord). I 60m har hon också en god chans att förbättra sig och blanda sig i medaljstriden då det kommer väldigt tight om hundradelarna.
Marina Janhunen, 200m, 1000m
Talangfulla Marina har tyvärr fått stå över många tävlingar i vinter pga. en skada. Men Marina kommer vara med i Malmö och är laddad att få tävla igen och har bäst chans i 1000m.
Ida Fritzdorf Kåberg, 60m, höjd, 200m, stav
Mångsidige Idas bästa chanser kommer finnas i stavhopp där hon återfinns på en åttondeplats i statistiken. 
Ylva Jakobsson, 60m, 60mh, kula
Ylva har sprungit bra i vinter i sin paradgren 60mh och ligger här tia i Sverigestatistiken med 9,29. Ylva kan mycket väl ta sig till final!
Pernilla Hansson, 60m, 60mh, tresteg, längd
Pernilla har blivit snabbare under vintern och detta har utöver snabbare slätlöpning hjälpt henne att spränga 5-metersbarriären i längdhopp. Pernilla har sin bästa chans i tresteg då hon ligger sjua i statistiken med 10,72. Glöm inte bort att hon hoppade hela 11,13 i somras! Pillan kan mycket väl vara med och kämpa om medaljerna i grenen.
Josefin Herstedt, stav
Josefin, vårt utropstecken i stavhopp under vintern, har hoppat 3,13, som också var klubbrekord, och ligger på delad tredjeplats i statistiken! Kan Josefin fortsätta sin strålande form så har hon god medaljchans.
Linnéa Palmerstedt, stav
Linnéa ligger bra till i statistiken i sin paradgren stavhopp då hon återfinns på en sjunde plats med 2,93 och har en god möjlighet till en fin placering! Linnéa var den tjej i F14-klassen i som slutligen hoppade till sig klubbrekordet för utomhussäsongen 2012.
Ella Strömfelt, stav
Ella är en av våra duktiga stavtjejer som kommer finnas med på IUSM i Malmö. Hon har under vintern noterat 2,73.
Matilda Sjöholm, stav
Matilda har liksom Ella, hoppat 2,73 i vinter och har alla möjligheter till att förbättra sig på IUSM.
Hanna Kapell, 200m, stav, 60mh
Hanna har störst möjlighet till en bra placering i stavhopp och kan mycket väl nå drömgränsen 3 meter.
My Samuelsson, tresteg, längd
My har störst chans i tresteg då hon i vinter hoppat 10,40. My har dessutom varit över 5 meter i längd för första gången i vinter!
Grete Ahlberg, vikt, kula
Grete har goda möjligheter till medalj i viktkastning då hon ligger tvåa i Sverigestatistiken. Även i kula har hon möjlighet till en fin placering då hon slagit klubbrekord i vinter med 11,63.
Emily Berghäll, vikt, kula
Emily leder statistiken i viktkastning med sina 14,37 (som för övrigt är klubbrekord) och har god chans till medalj.
P16
Anton Hördell, 60m, längd
Anton har tränat på mycket bra i vinter men har inte fått ut effekten i form av resultat ännu. Men Anton är på gång!
F16
Sandra Hentschel, 60m
Sandra som noterade fina 12,52 på 100m utomhus i somras har inte riktigt hittat formen ännu men den är på uppåtgående. Tränaren Tomas Avebäck rapporterar att det har sett bra ut på träningarna för Sandra!
Hanna Strömbeck, 400m
Hanna gör sitt första SM någonsin och målet är att sätta personligt rekord och att gå så långt som möjligt!


Oscar Gidewall får pris!

Tor 7 mar
Det var 2011 som Europaförbundet instiftade "European Athletics Coaching Awards" för att lyfta fram den viktiga tränarrollen ytterligare. De aktiva som lyckas får ju automatiskt både applåder och medaljer och med "EACA" ges också tränarna bakom framgångarna i alla fall ett visst mått av förtjänt uppmärksamhet och erkänsla.
Varje nationsförbund i Europa får varje år nominera två kandidater - en manlig och en kvinnlig - till utmärkelsen plus att varje europamästartränare automatiskt premieras. 
2012 nominerade från svensk sida Oscar Gidewall och Anneli Johansson och eftersom Moa Hjelmer blev europamästare i somras blev det för fjolåret också en tredje blågul utmärkelse genom Roland Bergman. 
De tre fick motta sina priser från Europaförbundets José Luis De Carlos - och välförtjänta applåder från en stor publik - vid en ceremoni i söndags på EM-torget. "Tajmingen" av pristudelningen till denna IEM-helg kunde ju inte ha varit bättre: Oscars adept Michel Tornéus satte svenskt rekord och tog silver, Rolles adept Moa hjelmer satte svenskt rekord och tog brons och Annelis adept Odain Rose persade två gånger och tog en sensationell 5:e plats i sin första internationella mästerskapsstart!


Två grönvita EM-medaljer!

Sön 3 mar
Två svenska medaljer med grönvitt skimmer!
Det är resultatet efter EM-dagarna i Göteborg.

Abeba Aregawi vann EM-guldet på 1500m i överlägsen stil. Med en sololöpning praktiskt taget från start rann Abeba ifrån de andra löparna i finalfältet och sprang lätt i mål efter 4:04.47. Segermarginalen till tvåan var nästan 10 sekunder, den största någonsin. Guldet är Sveriges första på 1500 m i ett mästerskap sedan Henry Eriksson vann OS-titeln i London 1948 – och det första EM-guldet i klubbens historia!

Michel Tornéus hoppade sig stabilt till final i första kvalomgången med fina 8,07m i lördags. Till finalen var siktet inställt på svenskt rekord - och medalj. Och det var ju så nära att det hade blivit ännu ett guld för Sverige och Hammarby! Med 8,27 i första omgången och imponerande hoppning var det svenska rekordet Michels. Medalj blev det också! Precis som i EM i Helsingfors vann Michel silvermedaljen, med fina 8,29m i sista omgången. Upp till guldet var det tre ynka centimeter men idag blev ryssen Menkov för tuff. Med en hoppning i världsklass, nytt svenskt rekordx2 och ett EM-silver bärgade Michel Sveriges sjätte medalj i dessa mästerskap och Hammarbys andra.

Johan Hydén var färdigtävlad redan i fredags när han sprang försök på 3000m. Tyvärr räckte inte krafterna till en finalplats men väl ett personligt rekord: 08:02,20!

Frida Person avslutade med damernas stafett över 4x400.
En riktigt fin tredjesträcka men det svenska laget räckte inte riktigt
till i det tuffa motståndet och slutade på 6:e plats. 

Vi säger stort Grattis till alla imponerande prestationer av våra grönvita - om än i blågult :)

Nyhetsarkiv 2013
Mars

Utökade artiklar här nedan


Säsongssammanfattning del 2/3 junior

Lör 30 mar
Nu när inomhussäsongen går, eller för de flesta gått, mot sitt slut så kommer härmed en kort sammanfattning av det mest positiva som hänt på senior-, junior- och ungdomssidan i tre delar. Idag presenteras härmed den andra juniordelen!

Philip Green är en mångsidig kille med talang i många grenar men som på senare tid satsat mest på sprint. Han har visat att träningen gett resultat eftersom han blivit snabbare under vintern då han noterat det nya personliga rekordet 7,14 på 60m. på 400m blev det som bäst 50,25 vilket han är klubbmästare med!
Sunday Ojuri har noterat personliga inomhusrekordet 22,48 på 200m, vilket gör honom till klubbens bästa 200m-löpare genom alla tider! Detta trots att Sunday haft en höst och vinter med mycket träning utan alltför stort fokus på tävlingar. Det ska bli spännande att följa Sunday utomhus och se vad som händer när tränaren Janne Wulffs berömda gummiband släpps!
Jasmin Sabir har haft en dundersäsong! Hon har visat att hon har nått en helt ny nivå då hon slagit personliga rekord med råge både i längdhopp och tresteg! 5,72 i längdhopp och 12,75 i tresteg, där båda resultaten också var klubbrekord, talar sitt tydliga språk om Jasmins nya nivå. Guldmedaljör på IJSM i tresteg!

Andreas Engwall blev bäste hammarbyare på 60m under säsongen med noteringen 7,00. Med noteringen är Andreas delad fjärde bästa hammarbyare någonsin på distansen! Fick tyvärr avstå den senare delen av säsongen pga. skada men är nu på god väg tillbaka och känner sig stark inför utomhussäsongen!
Linnéa Alstermark som haft tuffa skadeproblem en tid har nu äntligen hittat tillbaka till tävlingsbanan igen och väl inne i action tangerade hon sitt personliga rekord 7,63, vilket också är andra bästa resultat i grenen genom tiderna i klubben! Det är riktigt roligt att se Linnéa tillbaka i tävling igen!
Jacob Ewertzh har gått från klarhet till klarhet! 7,10 noterades två gånger under vintern på 60m. Fantastiska 22,49 på 200m är den andra bästa tiden genom tiderna som någon hammarbyare någonsin har sprungit! Kan träningen fortsätta som den gjort för Jacob under vintern så är 22-sekundersbarriären knappast någon omöjlighet till utomhussäsongen!

Hannes Skugghall var ett riktigt utropstecken under vintern med en strålande tid på 60m (7,22)! Han noterade också imponerande 22,61 på 200m, vilket förde upp honom på femte bäste hammarbyare någonsin på distansen). Han tvingades dock tyvärr avstå fortsatt tävlande pga. skada. Rapporter från Hannes själv säger dock nu att han är på gång igen och det kommer bli minst sagt spännande att följa Hannes på tävlingsbanan när utomhussäsongen drar igång! Inte minst i sin specialgren 400m!
John Kingstedt har slagit personligt rekord borta i USA där han studerar. Trots inte helt bra förutsättningar löptes 3000m på 8.35,97 i början av februari i Bloomington, IN.
Lynette Morgan har gjort en fin säsong då hon har slagit personligt rekord på 400m med 56,39. Hon tog även en bronsmedalj på IJSM i grenen! Hon slog nytt personligt inomhusrekord på 200m med 25,05 (så när att uppfylla sitt mål att springa under 25 sekunder inomhus). Lynette är med sina resultat femte bästa kvinna i 200m och sjätte bästa i 400m i klubben genom alla tider. Befinner sig under våren i Kina.

Ellen Narfgren har gjort en fin säsong på 1500m då hon sprungit under 5 minuter och noterat personligt rekord 4.53,38! Med tiden är hon nionde bästa hammarbyare någonsin på distansen inomhus! Hon har också satt personligt inomhusrekord på 800 med tiden 2.21,16.
Daniel Rosberg har varit ett stort utropstecken under vintern. Daniel är relativt ny i klubben då han sedan hösten tränat med Tomas Avebäcks grupp i Team 288 men redan då rapporterade Tomas att Daniel var väldigt kvick! Daniel noterade som bäst goda 7,26 på 60m under säsongen och tog en meriterande fjärdeplats på IJSM!
Alex Torgersson har haft en fin säsong då han tog brons på IJSM på 400m och noterade tiden 50,48, vilket dessutom var personligt inomhusrekord. Alex noterade även personligt rekord på 1500m under säsongen med 4.07,06.


Rapport från Emil Lerdahl!

Ons 27 mar
Vår marathonspecialist Emil Lerdahl har haft en mycket god säsong år 2012, med bl.a. många personliga rekord, individuell SM-medalj och landslagsdebut på meritförteckningen! Emil berättar om hur det går med träning, tävling, målsättning osv. där han bor i Harstad i nordligaste Norge!

Är du nöjd med säsongen?
Vilken prestation är du mest nöjd med denna säsong?

Jag är mycket nöjd med säsongen 2012. Jag satte flera nya pers, tog min första individuella SM-medalj och fick för första gången dra på mig landslagslinnet i samband med Finnkampen i Göteborg. Det måste jag säga var höjdpunkten på säsongen. Att få kliva in på Ullevi och känna trycket var mäktigt. Att vi sedan lyckades med en lagtaktisk fullträff, och att stora delar av min familj var och såg loppet gjorde det inte sämre. Jag hade en mycket trevlig helg där.

Vad händer i framtiden? Har du några mål för denna säsong och för framtiden som du jobbar mot? 
Den 6 juli i år gifter jag mig med min Natalie och det är något jag verkligen ser fram emot! I skrivande stund har första tävlingen 2013 redan gått av stapeln. Det gjorde den redan 5 januari då jag sprang ett millopp i Tromsö (Mörketidslöpet). Säkrade mig en första plats där och satte också nytt banrekord så det var en god start på året! Sedan dess har jag hunnit med ett månadslångt träningsläger i Flagstaff, USA, ett halvmaratonlopp i Haag (nytt pers 1,07,08), 10 km på Danska mästerskapen i Århus, och just nu är jag på träningsläger igen i Danmark, Blokhus.Jag har definitivt mål som jag jobbar mot både denna säsongen och för framtiden. I år så vill jag fortsätta pressa ned tiderna på alla distanser från 5000 m upp till maraton. Lars-Erik Liljebäcks klubbrekord på 10.000 m tycker jag börjar bli lite gammalt så det hoppas jag kunna göra något med. Att få vara med i landslaget gav verkligen mersmak, så det vill jag gärna uppleva igen. Mitt viktigaste långsiktiga mål nu är EM 2014. När det gäller maratonlopp under 2013 så är det Stockholm och en snabb höstmara jag satsar på. Vilken mara det blir i höst återstår att se, men Berlin, Eindhoven, Amsterdam och Frankfurt är alla bra alternativ.

Blir det mycket träning på egen hand?
Hur hanterar du den mörka tiden däruppe i nordNorge? 

Det blir ganska mycket träning på egen hand, men samtidigt så har jag sällskap av lokala löpare i Harstad där jag bor. De är väldigt ivriga löpare, och även om vi alla inte är på samma nivå så hittar vi lösningar där vi kan inspirera varandra och pusha varandra. Sedan har jag nu en mycket bra och förstående arbetsgivare, och en helt annan arbetssituation än tidigare som tillåter mig att vara oftare på läger i de tuffare vintermånaderna så jag tycker det fungerar bra!
När det gäller mörkertiden så har jag personligen inte så stora problem med den. Troligen mycket pga. att jag aktiverar mig mycket ute när jag tränar. Det som däremot är häftigt är allt norrsken man får uppleva, och den fantastiska känslan när solen kommer tillbaka. Då uppskattar man den verkligen.

Hur ser en träningsvecka ut? Hur är träningsupplägget rent generellt sett över nästa säsong?
Jag kör enkel och traditionell långdistansträning. Rejäla grejer utan att krångla till det. Under vintern och uppbyggnadsmånaderna blir det extra fokus på mängd och då blir det inte så många tuffa kvalitetspass per vecka. Ju närmare säsongen jag kommer byts ofta mängden ut mot fler kvalitetspass i högre farter. Inget hokuspokus alltså.
Det som jag kommer att försöka utveckla den här säsongen är snabbhet. Än så länge har jag inte kört något av det, men jag vet att coach Per har en del tankar runt detta så det blir spännande att se hur träningen kommer att se ut framöver nu mot uppladdningen inför säsongens viktigare tävlingar.

Hur är vädret i Harstad? Hur skiljer sig träningen där uppe i förhållande till träningen här i Stockholm? Blir det mycket alternativ träning till löpning på vintern?
Man kan säga att det är mycket väder! Det kan vara fantastiskt fina dagar både på vintern och sommaren, men också riktigt stormiga dagar. Då Harstad ligger utmed kusten är det dock relativt låg och stabil temperatur under vintern. Sedan är det såklart mycket snö, men man slipper å andra sidan slaskvintrar som man kan få i mer sydliga strök. Sedan tror jag faktiskt att det kan vara lättare många gånger att vara löpare här i norr än i t.ex. Stockholm under vintern speciellt. I Stockholm är det många gator och funktioner i samhället som blir påverkade av snö och väder. Det händer inte så ofta i Harstad. Om det har snöat på natten är det alltid nyplogade trottoarer och cykelvägar kl. 06.00 på morgonen. En utmaning kan istället vara att vintern är mycket längre. Förra året kom det snö i början av juni, och det var inte så kul.  I och med att det är så snösäkert och det är bättre att utnyttja det än att se negativt på det kör jag mycket mer längdskidor som alternativ till löpningen nu. Det tror jag bara är positivt, och dessutom är det väldigt skön träning.


Säsongssammanfattning del 1/3 senior

Tis 26 mar
Nu när inomhussäsongen går, eller för de flesta gått, mot sitt slut så kommer härmed en kort sammanfattning av det mest positiva som hänt på senior-, junior- och ungdomssidan i tre delar.
Idag presenteras härmed den första seniordelen!
Dennis Acson
Klubbens accelerationskvicke häcklöpare har gjort många säsonger i sin karriär men denna säsong lämnar mersmak! 8,08 som Dennis noterade under säsongen är ett mycket gott resultat och är endast hundradelen ifrån sitt hammarbybästa på 8,07 som han satte år 2010. Tiden är heller inte alltför långt ifrån klubbrekordet i grenen som Björn Barrefors innehar på 8,04. Dessutom har Dennis noterat supertiden 7,9 under säsongen (dock manuell tid)!
Frida Persson
Vår högklassige 400mh-löpare har gjort en fantastiskt bra säsong och har gått framåt på 400m rejält. 54,50 som hon noterade på SM var första gången under 55 sekunder någonsin och även klubbrekord!  Frida kvalificerade sig även till IEM i Göteborg där hon sprang 400m-stafett. Det ska bli mycket spännande att se vad Frida kan göra för tider på 400mh under utomhussäsongen!
Johan Hydén
Vår nyrekryterade medeldistanslöparstjärna, har inlett sin Hammarbykarriär på ett strålande sätt! Johan var mycket nära guldet på 1500m på SM och gjorde fina insatser för landslaget under vintern.  Johan har under säsongen med sina 3000m-prestationer raderat ut Örjan Wallins 31 år gamla klubbrekord, 8.02,20 som noterades på 3000m på IEM var även personligt rekord! På 1500m har det också blivit klubbrekord med 3.45,72.

Charlotte Karlsson
Vår marathondrottning sprang förra säsongen sitt första 3000m-lopp under 10 minuter när hon noterade 9.57. Hon har i vinter åter satt personligt rekord på 3000m med tiden 9.48,05 vilket även är nytt klubbrekord! På 1500m har det också blivit personbästa för Charlotte som blivit snabbare under vintern! 4.43,81 lyder hennes nya personbästa. Charlotte som sällan springer korta distanser men eftersom 3000m är det längsta som erbjuds inomhus plus att hon tycker det är bra att ibland öva på att ta sig ur sin bekvämlighetszon och försöka springa snabbt så är de loppen en nyttig erfarenhet för henne.
Mehdi Alkhatib
Hammarbys gänglige höjdhoppare har tyvärr haft skadeproblem under vintern och har inte kunnat göra sig själv rättvisa. Starkt av Mehdi att kunna bärga höjdhoppssilvret på SM med höjden 2,12 trots den problematiska historiken under och innan säsongen!
Abeba Aregawi
Vår hammarbyvärldsettas uppvisning på EM var underbar att skåda! 3.58,40 som gjordes på 1500m i XL-Galan var svenskt rekord, personligt inomhusrekord och världsårsbästa av Abeba, endast 12 hundradelar från inomhusvärldsrekordet i grenen!

Kristina Ulitina
Hammarbys spänstige stavhoppare Kristina Ulitina har under vintern satt klubbrekord med 3,55 och är enligt rapporter från tränaren Lars-Christer Bergman rejält på gång. Hon blev tyvärr sjuk till ISM vilket gjorde att hon ej kunde ställa upp men känner stor revanschlusta till utomhussäsongen!
Emil Lerdahl
Uthållige Emil tränar på bra i Harstad i nordligaste Norge. Han slog nyligen personligt rekord i en halvmara i Haag, Holland med 1.07.08. Han var dessutom ej särkilt trött när han gick i mål samtidigt som förutsättningarna i loppet, som hade mycket vind och blåst, inte var de bästa! Emil har också varit på träningsläger i en månad i amerikanska Flagstaff som är ett riktigt löparmecka och där han trivs riktigt bra!


Jacob Ewertzh på stark frammarsch!

Tor 21 mar
17-årige Jacob Ewertzh var ett stort glädjeämne ifjol då han förbättrade sig rejält under utomhussäsongen! Jacob har nu haft en fin inomhussäsong och tagit ytterligare ett steg framåt då han satt personbästan på både 60m (7,10) och 200m (22,49).
Den imponerande tiden på 200m innebär att Jacob är andra snabbaste hammarbyare någonsin,endast en hundradel efter Sunday Ojuri!

Är du nöjd med inomhussäsongen?
Jag är överlag väldigt nöjd med inomhussäsongen! Jag hoppades i och för sig att det skulle gå lite bättre på IJSM. Jag tog mig till final och noterade som bäst 7,10 på 60m, vilket var tangerat personligt rekord men jag ville springa snabbare då säsongens stora mål för mig var att springa under 7,10. På 200m var jag riktigt nöjd då jag noterade 22,49. Innan säsongen så var mitt tidsmål för inomhussäsongen 22,80 så det var riktigt skönt att kunna springa så snabbt!

Hur går träningen just nu?
Träningen känns bra, just nu är grundträningen igång och jag är rejält taggad för utomhussäsongen! Jag har heller inga störande skador. Just nu blir det träning fem gånger i veckan. Tisdagar och torsdagar är det mer lågintensiv träning som gäller och på måndagar, onsdagar och lördagar blir det snabbare och intensivare lopp samt styrka.

Vilken gren har du bäst potential i?
Om man ser till längre fram i tiden så känner jag att jag har bäst potential på 400m. Jag har även fått höra detta av många andra tränare och friidrottskunniga som säger att jag har ett fint 400m-steg. Men just nu är det fokus på att utveckla snabbheten på 100m och 200m eftersom jag just nu känner att jag har bäst potential på 200m. Men till utomhussäsongen kommer jag nog testa på något 400m-lopp. 400mh är också en gren där jag känner att jag har potential. På 100m vill jag så klart också springa fort men jag har nog bättre förutsättningar i de förstnämnda distanserna.

Vilken del i loppet känner du dig starkast?
När det gäller kort sprint som 60m/100m så är jag inte så start- och accelerationssnabb. Min styrka i de loppen ligger på slutet. På 200m känner jag att jag är snabb hela vägen och att jag får utnyttja min maxfart bättre. Jag känner mig stark även i slutet av 200m-loppen!
Vad känner du att du kan förbättra för att springa snabbare?
Jag tror att jag skulle behöva bli bättre på allt. Framför allt behöver jag träna mer på att förbättra min start- och accelerationsdel. Jag skulle också behöva bli starkare för om jag lyckas med det så kommer jag kunna bli snabbare också. Just nu är jag nämligen inte så stark i jämförelse med mina konkurrenter. Reaktionsförmågan är även den någonting som jag skulle kunna bli bättre på och träna upp. Givetvis även mjölksyretåligheten för 400m-lopp är någonting som jag skulle kunna träna och bli bättre på i framtiden. I stora drag så känner jag mig inte färdigutvecklad utan måste bli bättre på allt för att uppnå snabbare tider.

Vad har du för målsättning?
Mina mål för utomhussäsongen är att kunna springa 100m under 11 sekunder, men jag siktar mot 10,90. På 200m så siktar jag ned mot 22 sekunder blankt. Angående mästerskapsmål så känner jag att det är tufft att tampas om medaljerna i år eftersom jag tävlar mot killar som är ett år äldre än mig. Men ett medaljmål som jag har är att vi ska ta en medalj på Stafett-SM. Vi har ett bra och jämnt lag med sprinters som Jonathan Wulff, Mattias Qvarfordt, Erik Grundberg, Sami Gassan, Samy Ahmed, Andreas Almlöf m.fl. I sommar är det JEM19 och på 100m är kvalgränsen 10,70 så det känns kanske lite för svårt att ta sig till och det är ingenting jag heller satsar på den här säsongen men nästa säsong så är jag äldst i åldersklassen och då kanske jag har en bättre möjlighet att kvalificera mig. Jag var ju med i ungdomsfinnkampen förra året och det var väldigt kul så jag hoppas kunna ta mig till landslaget igen! Går det bra på JSM så finns ju även Nordiska Juniorkampen som jag kan ta mig till!

Hur ser framtiden ut?
Första tävlingen är inte bestämd ännu men det blir troligtvis lagom till Stafett-SM, som går sista helgen i maj. Jag kommer satsa på att få en liten formtopp till Stafett-SM och sedan kommer tävlandet fortsätta. Men det kommer inte vara så stort fokus på resultat eftersom det fortsättningsvis kommer bli mycket träning inför mästerskapen i augusti där jag vill kunna uppnå den absoluta formtoppen! Om mindre än två veckor åker vi på träningsläger till Lagos i Portugal. Vi ska till samma ställe som förra året då det funkade bra och alla var väldigt nöjda. Det ska så klart bli jättekul! Vi blir 25 aktiva och 4 tränare som åker.


Charlotte Karlsson gör tävlingsdebut!

Tor 14 mar
I helgen smygstartar vårt marathoness Charlotte Karlsson tävlingssäsongen då hon kommer göra tävlingspremiär i Två Sjöar Runt! Charlotte hade en fin säsong ifjol med SM-guld och personligt rekord! Nu är hon redo att ta sig an nya utmaningar!

Hur ser träningen ut?
Just nu så håller jag på att trappa ner på grundträningen vilket innebär mindre styrka och mer löpning. Det är fullt fokus på Stockholms Marathon den 1 juni. Det kommer bli mycket tävlingar för mig under våren. Det kommer utöver marathon bli någon halvmara, 10 000-m lopp och något 5000m-lopp. Jag tränar mer nu än vad jag gjorde för ett år sedan och kroppen känns bra. En träningsvecka för mig just nu består av ett banpass med intervaller, ett till två tröskelpass, ett långpass, ett par mage och ryggstyrkepass, ett hoppstyrkepass och ett gäng distanspass. (ungefär 11-13 mil i veckan).
Jag jobbar som egen företagare med Runday (Runday är en löpgrupp som startades av bl.a. Charlotte för ca. två år sedan vars syfte är att sprida glädje och kunskap kring löpträning och som erbjuder personlig träning, gruppträning och företagsträning). Sedan årsskiftet jobbar jag heltid med Runday, vilket innebär att jag har ett bättre schema att kunna satsa på löpningen jämfört med tidigare när jag hade två jobb. Men eftersom det blir mycket löpning på jobbet så är det också väldigt viktigt att ha förmågan att bromsa sig själv så jag inte springer för mycket och blir övertränad.

Hur ser det ut med tävlingar framöver?
Två sjöar runt nu i helgen blir första tävlingen och där kommer jag springa 5,7 km. Premiärmilen kommer jag springa veckan efter. Sedan är det uppehåll i någon vecka. Sedan blir det möjligtvis Påsksmällen, Vällingbymilen och halvmaran på Kungsholmen runt. Eventuellt så kommer jag springa London Marathon i slutet av april men det är osäkert och beror mycket på hur träningen går. Det stora målet är naturligtvis Stockholm Marathon!
Vad har du för målsättning?
Min målsättning är att kunna göra låga 2.40 på marathon. Mellan 2.41-2.42 någonstans vill jag kunna ligga. Nästa vinter kommer jag försöka kvala in till EM i marathon, där kvalgränsen är 2.38. På 10 000m vill jag kunna springa under 35 minuter, men det kommer jag lägga mer fokus på till sommaren.

Är du nöjd med år 2012?
Jag är väldigt nöjd med året! Jag har klarat av de flesta av mina målsättningar jag satte upp inför 2012. Att ta SM-guld i marathon var en härlig bonus! Lite synd att New York marathon blev inställt eftersom formen kändes riktigt bra då. Men jag lyckades ladda om och slog min målsättning (som var att springa under 2.45) i Florens istället vilket kändes jättebra! Jag har också varit mycket skadefri under året vilket tillåtit mig att träna på och få kontinuitet i träningen. Utvecklingen har kommit av sig själv helt enkelt.

Vad behöver du förbättra för att kunna springa marathon snabbare?
Jag känner att jag i dagsläget kan springa på 2.40 om jag har en bra dag där allting stämmer, det finns i kroppen. Det jag känner att jag skulle vilja förbättra i min träning är att kunna bli snabbare på 10 000m plus att hitta nivån där jag kan springa långpass i ett högre tempo än idag utan att det känns speciellt slitsamt. Om jag kan förbättra den kombinationen så känner jag att mitt självförtroende skulle bli bättre och att jag då skulle våga satsa hårdare från början i ett marathonlopp. Marathon handlar faktiskt mycket om att våga.