Hammarbygalan

Ons 28 nov
I lördags på Hammarbygalan samlades en härlig blandning hammarbyare i ett brett åldersspann på Fåfängan! Stämningen var mycket god, priser och utmärkelser delades ut, en asiatisk buffé stod på bordet, det dansades till DJ och vi fick se vackra fyrverkerier till en härlig utsikt över Stockholm!
Herberts minne, SM-prestation, årets utropstecken- Michel Tornéus
Någon närmare beskrivning behövs nog knappast här. 26-årige Michel har under året hunnit med följande bedrifter: Dubbla SM-guld, Finnkampsseger, EM-medalj, OS-fjärdeplats, svensk rekord etc. Michel tog, inte helt oväntat, storslam under galakvällen när han lade beslag på tre stycken av utmärkelserna!
Funktionär- Lasse Höglund
Lasse har varit med och ställt upp som funktionär i vått och torrt! Han har haft aktiva med i verksamheten i Mathilda och Elsa Höglund och han har efter att dessa slutat vara aktiva i klubben fortsatt att ta på sig funktionärsvästen i ur och skur! Lasse sitter med i TAK (Tävlingsarrangemangskomittén) och kommer finnas med på TAK-konferensen i slutet av veckan där nästa säsongs arrangemang planeras ur funktionärssynpunkt.
Årets manlige ledare- Pelle Hansson och Magnus Berg
Både Pelle och Magnus har barn i den framgångsrika 98-99-gruppen som leds av Peter Wikström. Pelle har två barn i verksamheten, 14-årige Pernilla Hansson och 12-årige Jessica Hansson. Även Magnus har två barn i klubben, 14-årige Carl Krüsell Berg och 9-årige Tilda Krüsell Berg. Både Pelle och Magnus har visat upp ett stort engagemang. De kom först in i verksamheten som föräldratränare men det visade sig snabbt att de hade ett större engagemang då de varit nere på träningarna i vått och torrt och oavsett om deras barn varit där eller inte.
Årets kvinnlige ledare- Åsa Engwall
Åsa kom till oss ifrån Bromma IF och har på den tiden hon varit i klubben tagit ett stort ansvar och visat upp ett otroligt stort engagemang! Åsa leder tillsammans med Annika Billberg en sprintgrupp med många duktiga aktiva! Åsa har även två aktiva i gruppen i Andreas och Annika Engwall.
Här finns bilder från galan!


Charlotte 2.44.28!!

Mån 26 nov
Vår marathonspecialist Charlotte Karlsson tävlade i lördags i italienska Florens!
Och det gick väldigt bra!
Formen som Charlotte haft och känt på sistone fick sig i lördags ett skriftligt kvitto; Charlotte noterade nytt personligt rekord på 2.44.28, en kapning med 4 minuter! Så här skriver www.friidrott.se om Charlottes insats:
"I ett ytterst väldisponerat lopp kapade Hammarbys Charlotte Karlsson idag som 5:a i Firenze Marathon bort dryga fyra minuter från det pers 2:48:37 hon noterade som SM-etta på Stockholm Marathon för snart fem månader sedan.  Den marginalen byggde Charlotte på hela vägen och framförallt hände det mycket på den sista milen: Vid 5 km 5 s före, vid 10 km 41 s, vid 15 km 1:04, vid halva 1:22, vid 25 km 1:25, vid 30 km 1:43, vid 35 km 3:16 och i mål alltså 4:11!  Halvorna på 1:21:57/1:22:30 understryker det stabila upplägget."


Fyra dagar kvar..

Ons 21 nov
Tills vår marathonmästare Charlotte Karlsson intar Florens gator för att springa Firenze Marathon! Fyra dagar kvar till Florens marathon och nu känns det som att alla förberedelser börjar falla på plats. Träningen har gått bra de senaste veckorna. Det blev ca 1,5 vecka med tuffare träning efter det tänkta NYC-marathonloppet vartefter jag har trappat ner till lättare träningspass och några vilodagar. Igår sprang jag ett sista intervallpass innan Florens marathon, samma pass som jag brukar köra 4-6 dagar innan viktiga tävlingar: 2*10min och 1*5min. Jag körde passet tillsammans med Lisa som fick hålla farten och lyckades pricka den tänkta målfarten på sekunden! Tack för det! Mentalt känner jag mig superpeppad, det ska bli fantastiskt kul att äntligen få springa ett marathon! Vädret då? SMHI:s prognos visar idag att det ska bli 10-15 grader, regnskurar och lätt vind, d v s ett drömväder i jämförelse med den 2 juni i år när det var Stockholm marathon! Men jag tar inte ut något i förskott, vädrets krafter har bjudit på överraskningar förr…
Följa loppet
Jag har fått förfrågningar från några som vill följa loppet, men har ännu inte listat ut om det är möjligt att göra det på Florens marathons hemsida. Men däremot vet jag att Oscar kommer ge löpande uppdateringar om hur det går för mig på sin twitter. Har man inget twitter-konto så går det bra att gå in på www.gidewall.se och följa. Kanske har jag även sån tur att en av mina käraste vänner bestämmer sig i sista sekund för att också följa med och då kommer det komma uppdateringar även på vår egen twitter!
Jag vet inte än vad jag har för startnummer då jag igår fick bekräftat att jag får starta i det främsta ledet och därmed kommer få ett startnummer mellan 1-20 (det blir nog snarare ett av de högre). Jag blev väldigt förtjust i min egen titel som Oscar skrev med i mailet för att övertyga arrangören om att jag skulle få springa i första startgrupp – ”Campionessa svedese di Marathona” – visst låter det vackert!


200-test!

Tis 20 nov
Igår var det åter dags för Janne Wulffs sprintgrupp att genomföra säsongens tuffaste träningspass. Passet går ut på att springa så många 200m-lopp som möjligt. Det som ändrats från tidigare gånger då detta testpass med 200m-lopp utförts är farten. Farten har nu gått ner en sekund till 33-35 sekunder per lopp och håller man inte farten i ett lopp får man en varning. Efter två varningar så har man åkt ur. Mellan första och andra loppet har man 2,5 minuts vila sen plockas tio sekunder bort på varje lopp ända tills man kommer ner till en minut. Den vilan håller man sedan resten av loppen. Rekordet i gruppen delas av Philip Green och Ken Braesch-Andersen med 72 stycken lopp.
Gränsen i gårdagens pass var satt till 45 stycken lopp som var minimimålsättningen! Sprintfenomenet Sunday Ojuri och uthållighetsmonstret Philip Green mäktade båda med otroliga 75 stycken lopp! Alltså nytt rekord! Mycket starkt att slå rekord med tanke på att farten i loppen var högre! Mångkamparen Lasse Ohtamaa klarade 65 stycken lopp. Kraftpaketet David Sundström sprang 46 stycken. Vår läkarsprinter David Andersson klarade 32 stycken lopp! Explosive Jonathan Wulff fick tyvärr bryta pga. kramp i ländryggen efter 30 lopp men hade många fler lopp i sig!


Vad händer i Janne Wulffs sprintgrupp?

Fre 16 nov
Huvudtränaren Jan Wulff kommer här med en rapport från sin sprintgrupp.
Det som har hänt i sprintgruppen är att vi har delat på den. Detta är en naturlig gång när målsättningarna börjar bli väldigt olika. Några av målsättningarna som vi har i det nya sprintteamet är bl.a. JEM19 och JEM22 nästa år. Detta innebär också nya förutsättningar för de aktiva. Det innebär att vi har börjat med utvecklingssamtal för de aktiva och att träningsdosen har ökat från fyra pass i veckan till åtta pass.
Gruppen består i dag av Sunday Ojuri, Jonathan Wulff, Philip Green, David Sundström, Anton Öberg, David Andersson och Lasse Ohtamaa (från Väsby).
Coachar elitsprintteamet gör Janne Wulff med god hjälp av tränarna Henry Geywu och Daniel Stenman.
Nu har de första sex veckorna av grundträningen genomgåtts. Träningen har hittills bara bestått av aerob träning dvs. vi har bara jobbat med hjärta och lungor.
Det har varit sex riktigt tuffa veckor. Vi har även lagt in ett cross fit pass en gång i veckan hos Anna Wikström (tidigare tränare i gruppen) på Najaden i Haninge.
Vi flyttade över till Sätrahallen den 12 november och inledde då grundträning 2. Det innebär att vi går mer ifrån aerob träning till anarob träning, men vi kommer att fortsätta med att vara ute så mycket det går.
I slutet av november så kommer vi att inleda de första testerna och dessa tester återkommer i februari 2013.
Skillnaden under vintern är att vi kommer att tävla minimalt och förlänga grundträningen istället.
Måndagen den 19 november kommer gruppen genomföra det tuffaste träningspasset under vintern. Detta är tredje året som vi genomför våra 200m-lopp. (vi skall springa så många som möjligt med en minuts vila och farten ska ligga på 33-35 sek/lopp). Rekordet i gruppen delas av Philip G och Ken med 72 lopp var!
Gruppen är skadefri och träningen följer planerna.
Ny rapport kommer i december.
Coach Janne Wulff


Jag laddar om!

Mån 12 nov
Vår marathonlöperska Charlotte Karlsson skriver på sin blogg om sina tankar efter det inställda New York Marathon och blickar framåt mot Florens Marathon!
NYC marathon skulle bli sista tävlingen för säsongen innan lite längre säsongsvila och uppbyggnadsperiod inför våren. Trodde jag ja!? Så blev det som ni vet inte eftersom NYC marathon ställdes in för första gången sedan starten 1970. När vi fick beskedet om det inställda loppet hade vi nyligen landat i NY och hunnit checka in på hotellet. Jag, Elisabet och Oscar hade tagit en kort promenad och satt oss på en italiensk restaurang för middag. Jag hade precis identifierat en härlig pastarätt på menyn när servitrisen frågade om vi kommit till stan för att springa marathon. ”Ja” svarade jag glatt. Hon sa att loppet var inställt. Vi skrattade – ”haha, ja det var ju ett kul skämt”. Hon skrattde inte tillbaka utan sa att det var på riktigt. Vi tittade på TV:n som satt på väggen och det gick inte att ta miste på att loppet var inställt. Visst blev jag besviken, men konstigt nog inte alls så besviken som jag hade trott att jag skulle bli om någon sagt till mig några veckor tidigare. Det fanns ju en vettig anledning till att ställa in loppet och i efterhand förstår jag också väldigt väl varför man gjorde det så sent. Herre gud, ett inställt marathon  är ju faktiskt inte hela världen, värre saker har hänt i världshistorien och även i mitt eget liv. Dessutom hade vi åkt till NY även om vi fått veta i förhand att loppet var inställt. Det finns ju faktiskt annat än marathon som man kan roa sig med i NY!
På den tänkta marathondagen sprang jag drygt 3 varv i Central Park tillsammans med 1000-tals andra löpare! Det var verkligen magiskt! Stämningen var grym med löpare från hela världen och glada hejarop från publiken. Jag fick sällskap av Oscar i drygt ett varv och vi var helt lyriska över den underbara löpturen. Efter ca 15 km ökade jag tempot i 2 x 20min till 3.50-tempo. Det gick lätt. Jag konstaterade att ”ja, det hade blivit PB om det varit tävling”. Totalt blev det drygt 33 km i 4.25-tempo.
Nytt mål
Redan på restaurangen när vi fick veta att loppet var inställt började vi fundera över nya mål. Det finns flera marathon i Europa under november/december. Florens marathon är ett av dem vilket jag hade planerat att springa nästa år, men varför inte springa det redan i år? Längtan efter att få springa ett marathon så fort som möjligt växte starkare efter löpturen i Central Park när jag insåg att jag har bra tider i kroppen. Idag har jag anmält mig till Florens marathon som går den 25 november och det känns riktigt skoj! Förhoppningsvis får jag nu avsluta säsongen på ett bra sätt, och även om det inte går bra så har jag i alla fått ett till marathon i benen vilket kommer göra mig lycklig och starkare.
Ladda om
Den här veckan och nästa skulle ha blivit lätt lätt träning och massor med vila OM jag sprungit NYC marathon. Det hade jag sett fram emot. Nu när planerna är ändrade måste jag mentalt tänka om. Lätt träning är inte att tänka på den här veckan med tanke på att jag hade två lätta veckor innan NYC marathon. Därför blir det flera tuffa pass de här dagarna och igår körde ett av de tuffaste: 15km snabbdistans. Det var mentalt jobbigt att i 15km springa i 3.47-tempo i snitt. Imorgon väntar 34km långdistans och nästa vecka har jag några halvtuffa intervallpass. Jag märker att även om kroppen är pigg och hel så är det inte helt enkelt att mentalt ställa om. Men nu när jag har anmält mig till Florens marathon så finns det ingen återvändo. Jag laddar om så gott jag bara kan och hoppas att jag har vädret på min sida den här gången – tredje gången gilt!


Nyförvärv!

Fre 2 nov
Tävlingsårsskiftesövergångarna har offentliggjorts på www.friidrott.se och på listan kan vi hitta fem stycken nya hammarbyare!

Tony Darkwah, 26 år, är en otroligt talangfull sprinter som kommer från Hellas FK. Tony chockade friidrotts-Sverige när han sommaren 2010, relativt oskolad, sprang 100m på fina 10,52 och var näst snabbast i Sverige! Tony har sedan dess haft oflyt med skador men är på väg tillbaka efter att bl.a. slagit nytt personligt rekord inomhus i vintras på 60m med tiden 6,94.

Johan Hydén, 23 år, medeldistansare från IK Akele som tog dubbla brons på Friidrotts-SM på 1500m och 5000m. Det personliga rekordet är på imponerande 3.43,83 och sattes på DN-Galans förtävlingar i somras! På 5000m har han som bäst klockats för 14.13,36. Han var även med på Finnkampen och sprang där både 1500m och 5000m och kom trea respektive femma. Johan har coachats av klubbens elitlöptränare Per Synnerman sedan ett år tillbaka och har varit med i hans träningsgrupp sedan dess.

Oscar Johansson, 20-årig sprinter som kommer från Spårvägen. Oscars grenar är 100m och 200m, där hans personliga rekord lyder goda 11,02 och 22,53. Oscar är målmedveten och full med kämpaglöd!

Sami Gassan, 17-årig sprinter som kommer från Råby Rekarne. Sami sprang under utomhussäsongen i somras 100m på 11,46.

Eric Ahlström, 14-åring som kommer från Värmdö. Eric håller främst på med hoppgrenar och då framför allt häck, längd och höjd.
Vi önskar er välkomna till klubben och hoppas att ni kommer trivas!

Nyhetsarkiv 2012
November

Utökade artiklar här nedan


17 medaljer i Första Chansen!

Mån 19 nov
Det blev totalt 17 medaljer i helgens Första Chansen i Huddinge.
6 guld, 5 silver och 6 brons blev utfallet.
Imponerade gjorde framför allt våra barn födda 2006 och yngre ungdomar födda 2001! 2006: Maja Lundströmer tog två medaljer då hon vann F7 längdhopp med 2,43 och kom trea i 40m på 8,54.
Elias Kapell var killarnas motsvarighet då han lade beslag på exakt samma placeringar fast i P7-klassen. Resultaten för Elias blev 2,67 och 8,11. Även P7-killen Henrik Avebäck imponerade då han vann B-finalen på 8,86. 2001: Sira Gassama vann 600m på fina 1.54,42 vilket var mycket nära klubbrekord. Hon tog ett brons i kula med resultatet 7,91.
60m-finalen var fylld med hammarbyare! Inte mindre än fem stycken hade kvalificerat sig till A-finalen! Siri Lindvall,(som tog silver på med nya perset 8,70), Hedvig Aspegren (tog brons på 8,98), Tilda Kapell (fyra på 8,98), Thelma Ilbäcken (femma på 9,08) och Klara Rådbo (åtta på 9,26). Klara Rådbo vann höjdhopp på fina 1,38 efter en höjdhoppstävling på 2,5 timmar med 39 deltagande tjejer! Hon tog även en sjätte plats i kula på 7,30. Siri Lindvall kom även trea i höjd på 1,30 och tog en fjärdeplats i kula på 7,88.
Morgan Martinsson vann kula med resultatet 7,72.
Hannes Johansson Skaarud persade flera gånger om i höjdhopp då han tog hem segern i P12 med resultatet 1,37!
Joel Käck kom tvåa på 600m med resultatet 1.50,99, vilket var nytt klubbrekord! Paul Förnestig tog silver på 60m med tiden 8,90 och en fjärdeplats på 600m med resultatet 1.54,53.
Övriga åldrar: 2000-födde Victoria Richardsson startade sin säsong genom att springa till sig en silvermedalj på 800m med tiden 2.42,08.
2004-födde Jacob Cornelius visade framfötterna i 400m då han tog silver på 1.21,64.